Bredsida mot vindkraften

Bredsida

Under den senaste veckan har striden om vindkraften åter tagit fart i media. Vindindustrins offensiv har mötts upp med motangrepp över hela ytan. Svensk Vindenergis ”tävling” om vilken landsända som bygger mest vindkraft har replikerats av Bengt Lindhé i en landsomfattande ”jakt” just nu i Arbetarbladet (Gävle) och i Piteåtidningen. Undertecknad , Björn Törnvall och P-O Eriksson har ett replikskifte i Sydsverige med Klaus Steen Mortensen, Vestas och Gustaf Ekberg, Eolus vind. Utsläppen av växthusgaser måste minska anser man. Vår replik presenterades i veckan i Trelleborgs Allehanda och Hallands Nyheter. ”Vindlobbyn bär skuld till Skåne/Hallands elhaveri”.

En fortsättning på samma tema fick vi också publicerat i Ystads Allehanda. Läs också Sivert Göthlin (tidigare ansvarig för driften av Vattenfalls elproduktion och det svenska stamnätet) utmärkta artikel i Länstidningen Östersund.

Jag vill heller inte undanhålla denna lysande ledare i Nya Wermlandstidningen.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ove Peterson

  Det kommer att bli mycket dyrt att demontera alla vindkraftverk i framtiden. Det förefaller inte sannolikt att ett vindkraftverk har så lång livstid även om den möjligen förlängs av att de oftast står stilla.

 2. ces

  Den här kostnadsjämförelsen är intressant: http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2011/12/estimated-levelized-cost-new-gen-resources-20161.jpg?w=640&h=671

 3. Lars W

  ces #2 mycket intressant! Den uppenbara konklusionen borde vara: Satsa på gas (från Polen?) tills vettig kärnkraft finns tillgänglig.

 4. Christopher E

  Jonny, all heder åt inlägget i Hallands Nyheter som jag läste i pappersupplagan för några timmar sedan. Mycket bra!

  Ledaren i NWT var verkligen strålande också!

 5. benke

  Vindkraft är verkligen av ondo. Extremt dyrt och inte särdeles effektivt heller. Vindkraft är politik och därmed inte smart eller effektivt. Om nu dessa kvicksilverladdade lampor är så bra så varför köps de inte frivilligt?

   

 6. bom

  Läs gärna kommentarerna i Länstidningen. Speciellt kvinnan som stenhårt tror att kärnkraft kommer att förstöra hela jorden med radioaktivitet.

 7. bom #6

  Kan man inte låta en del människor få ha sin oro och okunskap i fred?
  Det du refererar till är nog något vi kan låta passera. Möjligen le lite åt privat, men att använda det för att roa omgivningen känns lite billigt tycker jag. 🙂

 8. bom

  Så Du tycker att hon har det bra med sin obefogade skräck och att hon inte förtjänar att må bättre????? Men låt oss för all del inte starta ett långtråkigt och långt tjafs om det. DVS fortsätt inte på Ditt karakteristiska vis med Dina kära halmgubbar som…

 9. Slabadang

  Socialisterna bibehåller kontrollen över SVT och SR!
   
  Göran Jonsson fick den ideologiska budkaveln av Lars Enquist och överlämnandet är en rent bizarr story. Sanningen om hur SVT och SR i verkligheten styrs är genom den ideologiska rekryteringen.De chefer som anställer är vilka som styr SVT och SR ideologiska profil. Man låtsas att att man inte vet var jornalisterna står ideologiskt men i sanningens namn så är det det första kriteriet de måste uppfylla för att bli anställda.

  Klimathotspolitiken är en politik socialisterna kan styra även i opposition och en av anledningarna till att redaktionerna för en femöring sålt sin själ. Ska jag vara positiv så är det faktiskt bra att de är så uppenbart klumpigt och systematisk
  bryter mot avtalet. Bevisen ligger numer i stora högar och de vet att de leker med sitt eget existensberättigande. Har de väl börjat ljuga så är det inte läött att sluta det framgår helt klart.

  Vi vet ju att Maggie i kraft av sin raka saklighet mosar klimathotsmånglarna till småsmulor i debatt och det är självklart att SVT och SR unviker den debatt de bara kan förlora på lika villkor. Med saxen klipper SR och SVT ut det som passar.

 10. Vad jag kan finna är att slutet av 1870 började en vild väderperiod,med både torka och regnperioder med värme fram mot början av 1900 talet i Sverige.
  Den gynnsamma perioden för lantbruken tog fart bl,a på många håll
  i Sverige för den tiden,detta gav ökad vällevnad med den industriella
  utvecklingen som också tog fart.
  ALI.K.

 11. Det är nog bra om dessa månglare är klumpiga, ser  det som positivt
  på sikt,vänta bara när den internationella debatten når även Sverige
  så småningom ,det är bara en tidsfråga.
  ALI.K.