Bolling om hur media vilseleder

skogsbrand

Skogsbränder genererar många klimatrelaterade artiklar, men globalt minskar bränderna trendmässigt. Foto: Matt Palmer/Unsplash

Anders Bolling knyter an till sin förra tråd (se även här) om hur media medvetet förvränger och undviker sanningar om klimatet. Han menar att de inte bara presenterar fakta och vetenskap felaktigt utan också underlåter att skriva riktiga nyheter om klimatet. Han skriver:

” På journalisthögskolan får man lära sig att en nyhet är det oväntade.”

” Handen på hjärtat: Vad är det oväntade i klimatfrågan i dag? Är det att ”vi ser allt fler väderkatastrofer”, att ”temperaturen når nya rekord” eller att ”isarna smälter fortare än befarat”? Knappast.”

” Efter en femton år lång spärreld av rubriker som säger ungefär de sakerna utgår nog de flesta mediekonsumenter från att läget är så där. Det är alltså inte mer nyhet än att kabla ut att Kina är odemokratiskt eller att USA är rikt. Ändå är rubrikerna lika stora varje gång. För den som är insatt i ämnet börjar referaten om FN:s klimatpanel och dess möten och rapporter se ut som copy-paste. Och ändå finns det så mycket okänt att rapportera om i den här frågan. Varför inte börja med att granska sanningshalten i de där rubrikerna?”

Anders Bolling fortsätter med att ge exempel på felaktiga och missledande artiklar som förekommer ofta i media:

 • Skogsbränder
 • Extremväder
 • Larm om uppvärmningen
 • Antal döda i extremväder
 • Fel om vad IPCC säger
 • Fler människor dör av kyla än av värme
 • Ökenspridning
 • Myten om klimatflyktingar

”Extrapoleringar är för övrigt en förbannelse i klimatrapporteringen. Liksom anekdotisk bevisföring. Det finns ett, säger ett, sätt att få en uppfattning om de stora dragen: att titta på trender och genomsnitt.”

” Det finns alltså massor av spännande information att ösa ur med nyhetsskopan. Och åter: detta utan att backa en tum från vetskapen att temperaturen ökar och att människan har ett finger med i det spelet. Det verkar som om något inte fungerar i den journalistiska dramaturgin här. Vad hände med konsekvensneutraliteten? Vad hände med det frejdiga friståendet från regeringar och organisationer?”

Nej, stormedia med public service i spetsen har verkligen hamnat snett och missar därmed både att förmedla nyheter såväl som kunskaper till sina läsare/lyssnare/tittare. De uppför sig som simpla propagandamaskiner och trovärdigheten minskar. Inte att undra på om människor slutar att lyssna på dem och istället vänder sig – på gott och ont – till det vildvuxna internet.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Evert+Andersson

  Fantastiskt koncentrerat och bra vittnesmål från en man med erfarenhet.

  Medias uppdrag är inte maktens megafoner utan kritiska granskare. Då är SVT:s Klimatbrev och den till det kopplade informationsdelen på nätet ett monumentalt klavertramp,

 2. Simon

  Oerhört glädjande att det finns en och annan journalist som fortfarande förstått sitt uppdrag. Artikeln var dessutom mycket bra. Den fick med det viktigaste och förhoppningsvis kan den kanske få några fler journalister att öppna ögonen.

 3. Lennart Svanberg

  Det känns ändå som att i år har sanningen om klimatet tagit ett litet steg framåt…

 4. Sten Kaijser

  De goda har numera flera varianter av ondska att bekämpa

  det är inte längre bara rasister utan nu finns också klimatförnekare och vaccinmotståndare att slåss mot.

  Så att det finns en enkel förklaring till varför ingen information om exempelvis köldrekord eller frostskador omnämns.

  Det skulle ju gynna klimatförnekarna!

 5. Sören+G

  När det gäller skogsbränder såg jag en intervju med en skogsexpert i Kalifornien. Intervjuaren försökte för fram argumentet att det skulle vara fler skogsbränder i ett varmare klimat, men fick snabbt svaret att det har ingenting med globala uppvärmning att göra. Det brinner inte mer i ett varmare klimat.
  Däremot (tror det var Roy Spencer som sa) när kall luft fördes söderut över Klippiga bergen och ner i dalgångarna mot Stilla Havet innehöll den mindre fuktighet som kan ha bidragit till torrare väder med mindre nederbörd och mindre molnighet d.v.s. mer solsken som torkade ur marken ytterligare.
  Men huvudorsaken är att skogarna inte röjts från undervegetation.

 6. ”Nej, stormedia med public service i spetsen har verkligen hamnat snett och missar därmed både att förmedla nyheter såväl som kunskaper till sina läsare/lyssnare/tittare. De uppför sig som simpla propagandamaskiner…”

  Så är det, men den intressanta frågan är varför. MSM och public service är inte någon slags självgående maskiner, utan bemannas och styrs av individer. Vilka är dessa individers yttersta motiv för den vinklade, uteblivna och felaktiga rapporteringen? Och det rör inte enbart klimat och miljö, men en mängd andra viktiga frågor som vore OT att ta upp här. Vart vill de här individerna styra samhällsutvecklingen?

 7. Roland Salomonsson

  Är det någon svensk med sunt förnuft som idag tror på vårt MSM/Public Service?
  Läser sällan något MSM eller ser svensk Public service. Köper definitivt inte. Tacka vet jag alternativmedia, som gör vad MSM/Public Service BORDE göra, men som i stort sett förföljs.
  Kommer att leva mycket längre genom att slippa frustrationerna över alla lögner, mörkningar eller underlåtande att publicera i MSM/Public Service. Tar också så lång tid att kolla upp med utländska källor om Sverige. Enklare att köra direkt.

 8. Magnus

  Det vore otroligt tungrott om lilla Sverige skulle ha rollen att förändra miljöpolitiken över hela världen. Vi har ju unika möjligheter att bli helt fossilfria som inte andra har så då är påverkan meningslös. Och de flesta kommer strunta i det och elda kol som tidigare. Eftersom överleva för dagen är viktigare. Allt som görs här är verkligen en droppe i havet.

 9. OT Nu har Luleå fått sin Greta. Imorse satte sig en sjuttonåring tjej, medlem i Instruction Rebellions och Fältbiologerna, i vägen för trafiken vid stadshuset i Luleå. Polisen flyttade på henne. Hon sa att klimatkrisen gjort henne livrädd. Att om tio år finns ingen skog kvar. Att egentligen har det redan gått för långt. Hon är beredd att göra nästan vad som helst för att rädda planeten. Det ovetenskapliga mörkret lägrar sig. Domedagsprofeterna (med miljöpartisterna i spetsen) har en gyllene tid just nu, verkar finnas många som köper deras budskap. Det är verkligen synd om människorna.

 10. Lena Krantz

  Daniel Wiklund
  Ja jisses. Här inslaget om flickan som protesterade i Luleå. Hon säger att hon är livrädd och att hennes framtid är förstörd.
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/linnea-protesterar-mot-klimatpolitiken-blockerar-bilvag-i-lulea

 11. Leif Kullberg

  När ska SVT o övriga PK riktiga megafoner inse att det är deras alarmism som driver barn o ungdomars ologiska men alltför verkliga rädsla för framtiden??
  Media har en stor skuld i den psykiska ohälsan och kommande självskadebeteende som sprider sig som en löpeld bland unga.
  Vem utkräver ansvar för den utvecklingen??

 12. Simon

  #9 Daniel
  Fortsätter utbyggnaden med vindkraftsparker i samma takt som nu så har hon ju rätt i att ingen skog finns kvar. Fast det var nog inte så hon tänkt sig det hela.

 13. Ulf

  En kvinnlig Ingenjör, en kulturpersonlighet, en ledarsida och nu minsann en klimatjournalist. Håller det på att hända något?
  Klimatgestapo lade omedelbar moteld i SVT med bla intervju med klimatideologen himself.
  Vad händer nu då? Tror Bolling är så pass svår att komma åt att man försöker tiga ihjäl det. Här vore det bra om det kommer upp mer i media förstås, typ Svd.

 14. foliehatt

  Daniel & Lena, ## 9 &10
  aj vad det hugger i hjärtat. Stackars flicka.
  Finns det inte någon empatisk själ som bor i Luleås omnejd som kan bomba denna tjej med kärlek och framtidstro?

  Det är rent oanständigt att vi tillåter våra unga drabbas av framtidsdepression. Som dessutom görs värre av medias applåderande när dessa ungdomar tar till det absolut mest skadliga och korkade som de kan göra – vägra att utbilda sig.

  Väldigt få obildade människor har bidragit med särskilt mycket positiv samhällsutveckling, då komplexa problem kräver att man tar dem på allvar, som i sin tur kräver förståelse för problemens komplexa natur.

  De ledare vi har valt lämnar också en hel del att önska. Jämför t.ex. med FD Rooselvelts

  ”So, first of all, let me assert my firm belief that the only thing we have to fear is…fear itself — nameless, unreasoning, unjustified terror which paralyzes needed efforts to convert retreat into advance. In every dark hour of our national life, a leadership of frankness and of vigor has met with that understanding and support of the people themselves which is essential to victory. And I am convinced that you will again give that support to leadership in these critical days.”

  Var kan vi hitta män och kvinnor av den kalibern idag?

 15. Torbjörn

  #14 Foliehatt
  Det är bättre att ”bomba” de lokala radiostationer och tidningar som gör reportage. Skicka ett mail med länk till Bollings artikel till varje medarbetare ni kan finna.
  Kan vi nå fram till någon eller några blir vårt arbete lättare

 16. foliehatt

  Torbjörn, #15
  Jag förstår din reaktion, men vidhåller att den stackars flickan genast måste får chansen att ta sig ur sin framtidsdepression. Deprimerade människor kan göra sig själv stor och oåterkallelig skada. Ge flickan en kram och lite klimatfakta till livs.

  EDIT. att vänta på att radio och tidningar ska upphöra med falska klimatlarm och domedagsbeskrivningar kommer att ta för lång tid för henne och hennes olyckssystrar.
  Men, i kan väl göra två saker samtidigt?

 17. jensen

  9, Daniel
  Fast De Gröna i Tyskland har från i våras reducerats 50 %, så röstboskapen har säkerligen vetskap om galenskapen.

 18. Torbjörn

  #16 Foliehatt
  Om vi når de som gör reportagen, kanske de börjar ställa frågor till alla dessa förvirrade och deprimerade personer som får dem att tänka till.

  Som att havsisen i Arktis finns kvar trots alarm i åratal om ett isfritt Arktis.

  Eller hur lång tid det skulle ta för inlandsisen på Grönland att smälta och vilken temperatur som krävs, så skulle skolbarnen i Kristianstad slippa gå med banderoller på stan och vara rädda för att bli dränkta (Kan dock förstå att det finns en rädsla för översvämningar just i Kristianstad)

  Som att öknarna krymper och att skördarna ökar

  Att extremväder faktiskt minskat

  Som att bestånden av isbjörnar ökar och inte minskar (Det var just isbjörnarna som fick Greta att engagera sig)

  Även andra vattenlevande djur verkar öka i antal, maneter, valar, hajar mm

  Ett annat känt alarmistområde är korallreven som trivs i varmt vatten och Stora Barriärrevet mår alldeles utmärkt.

  Det alla journalister måste lära sig är att ställa frågan: Hur lång tid tar det?

 19. Lars Thorén

  När får se dessa mera(?) närliggande profetior i MSM?
  Kina kan komma att ockupera Taiwan. Ryssland släpper inte Krimhalvön utan suktar efter mer. Det kan leda till militär upptrappning och konflikt i framtiden. Miljoner flyktingar och hundratusentals döda kan bli resultatet. Sveriges och hela planetens ekonomi kan kollapsa och vi drabbas av arbetslöshet, minskade resurser inom vården och brist på energi. Svenskar kommer att dö som flugor av sjukdomar, svält och kyla. Vi befinner oss i ett krigsrisknödläge och borde genast börja bygga upp ett starkare försvar, gå med i NATO och bygga mängder av Gripenplan. Alla medborgare borde få göra värnplikt oavsett ålder. Börja med alla över 45 år. Alla diplomatiska kontakter måste engageras för att förhindra detta storkrig i framtiden. För våra barn och barnbarns skull. Det får kosta hur mycket som helst annars kommer planeten att gå under. Sveriges regering måste genast utlysa krigsrisknödläge!”

 20. Leif K #11,

  ”När ska SVT o övriga PK riktiga megafoner inse att det är deras alarmism som driver barn o ungdomars ologiska men alltför verkliga rädsla för framtiden??”

  Så sant. Och inte bara media, utan lärare, politiker, myndigheter Naturskyddsföreningen, Greenpeace, Världsnaturfonden och en massa andra har en direkt skuld i detta.

  Varför slå i barn att det finns ett klimathot när alla fakta pekar i motsatt riktning? Är det bara dumhet, eller kanske något annat?

 21. Olav Gjelten

  Jag blir alltmer övertygad om att vi inte kommer tillrätta med lögnen, som i decennier spridits om klimatet, utan att sätta oss in i den religiösa dimensionen som klimathotstroende upplever.
  För dessa människor är klimatreligionen en frälsningslära. Lägg märke till att vad som är sant eller inte har ringa eller ingen betydelse för utövarna av denna religionen.
  Det är MÅLET, att bekämpa det moderna välfärdssamhället som är det VIKTIGA för dem, inte HUR detta sker!

 22. jensen

  Skrämmande nyheter och hot, lönar sig bättre och ger mer makt än lugnande nyheter.
  MSM ser sig mer och mer nullifieras gentemot den
  ” fria ”
  Men fejden kommer nog att fortsätta hårt.

 23. Håkan Bergman

  Kan inte Tegnell sätta PS och MSM i karantän tills vi hittat ett vaccin mot åkomman.

 24. Bengt Abelsson

  Läs HC Andersen, Kejsarens nya kläder.

  Bedragarna lyckas med budskapet att de som inte ”ser” kläderna är inkompetenta i sina respektive ämbeten – och givetvis ställer alla upp i hyllningskören.

  Precis så är det här- alla jamsar med, annars blir de uthängda av andra som också bara jamsar med.

  Men, när bedrägeriet till slut blir ohållbart kommer vändningen fort.

 25. Rossmore

  Här finns en läsvärd Twitter-tråd om att Stora Barriärrevet tydligen visar tecken på stark återhämtning efter att ha blekts tidigare.

  https://twitter.com/alexepstein/status/1440696877079433220?s=21

  Hur många har hört/sett något om detta i SVT/ DN/ övrig MSM?

 26. Torbjörn

  #5 Sören
  En hel del av skogsbränderna är anlagda, både i Kalifornien och Australien
  Här är en av dårarna, att han var professor gör ju inte saken bättre

  https://www.npr.org/2021/08/11/1026700103/former-college-professor-arson-charges-california-dixie-fire?t=1632499546111

  Ytterligare en i Kalifornien

  https://www.google.se/amp/s/abcnews.go.com/amp/US/californias-palisades-fire-grows-1300-acres-arson-suspect/story%3fid=77735021

  Totalt 44 anhållna på fyra månader för att anlägga bränder i Kalifornien, så de verkar ha ett problem med eld

  Men de har även problem med skötsel av skogarna som Anthony Watts skriver om

  https://climaterealism.com/2021/09/media-misses-the-real-reason-for-catastrophic-western-wildfires/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&amp&__twitter_impression=true

 27. Brutus

  Här ett exempel på aktivism gödd av alarmismen.

  https://bulletin.nu/henning-hungerstrejkar-for-klimatet

  Man kan fundera över larmen om ungdomars ohälsa och även om det demokratiska i att en minoritet försöker påverka makten på detta sätt.
  Man kan även fundera över om detta inte är en form av utpressning i lagens mening.

 28. Ikväll visade nordnytt igen reportaget om tjejen som hindrade biltrafiken i Luleå city. Greta är samtidigt i Berlin och eldar på. Det finns värre problem i Luleå. I slutet av juli mördades en 25-årig tjej i Notviken i Luleå. Bland dom häktade finns två från Shottas, döds gänget från Rinkeby. Tillsammans med en svensk kille och en nittonåring vars tre syskon jag haft som elever. Han har hört till ett gäng som härjat på området I 15 år. Två stora skolor har eldats. Två bränder på en mindre skola. Ett dagis har brunnit ner, 25 – 30 bilar har eldats. Misshandel och rån, knarkbrott, och mycket mer. Enorma polisiära insatser. Många advokater inblandade. För att få stopp på detta vansinne har ingen satt sig på gatan. Många har svårt att se skogen för bara träden.

 29. Jonasw

  # 20 Ingemar

  Har också funderat på det. Om det inte är dumhet, vad är i så fall ”något annat”.

 30. JonasW

  Liten fundering..

  Tidigare kunde man skriva ett inlägg utan att bli ”betygsatt”. Numera känns det som att antalet tummar speglar om man sa något vettigt, eller inte ??

  Facebook, och andra sociala medier har ju detta som standard. Är inte riktigt säker på om det är rätt modell för klimatupplysningen ? Hamnar vi fel med tummarna ?

 31. Simon

  #30 JonasW
  Lustigt, satt faktiskt och funderade på samma sak. Är inte heller helt säker på att jag gillar dom här tummarna. Det är ingen stor grej egentligen men det blir faktiskt kanske lite mycket facebook över det hela.

 32. BG

  #5 Sören+G

  Här är en länk till skogsbränder i Kalifornien. När argumenten tryter hos de ”vetenskapliga journalisterna”! dagspressen är det ”vetenskapssamfundet” som har bestämt att det är klimatförändringarna som är orsaken till att det brinner.

  http://landscapesandcycles.net/wine-country-fires-and-climate-demogoguery.html

  På sjuttiotalet bodde vi i Spanien och där brann det på somrarna. Klimatförändringarna var då ännu inte uppfunna, utan brandorsakerna var många gånger att cigarettfimpar slängdes i de mycket torra marknaderna.

  Om bränder i Australien kan man läsa i Wildfires in Australia; 1851 to 2020 av Dr Jennifer Marohasy. Finns i boken Climate Change, The Facts 2020.

 33. BG

  #25 Rossmore

  Professor Peter Ridd har skrivit en bok i ämnet: Reef Heresy? Science, Research and the Great Barrier Reef.

  Jennifer Morohasy har även en del att koimma med i ämnet: https://jennifermarohasy.com/

 34. Ulf

  Svar 20 Ingemar,

  Detta är en religion, en sekt, en otrevlig sådan. Ju snabbare vi inser det, desto bättre.
  Den här typen av religioner intresserar sig inte för att ungdomar mår dåligt. Speciellt inte om det helgar målet.
  Fascinerande ändå vilket genomslag dessa fantasier lyckats få. Man får ett annat perspektiv på historiska rörelser, som man inte begripit hur de fått sådan makt. Allt är tydligen möjligt fortfarande.

 35. #30 JonasW
  Jo, vi hamnar fel, JM, plocka bort det! 97 % agree … . Den som vill säga nåt får banne mig skriva!

 36. #31 Simon
  Det är en stor grej, JM, plocka bort det!

 37. Simon

  #36 Eilif
  Jag hittar inget bra argument att sätta emot så jag håller med dig. Det gör mer skada än nytta och det är ju ingen tävling vi håller på med så jag röstar också för borttagande. Även om jag inte hängt här lika länge som många av er andra.

 38. Frej

  Vill bara säga en sak om dom här självmords svältarna Har man fötts i den bästa av tider , inte behöva göra annat än att gå i skola och sappa på en mobil . Och anklaga den vuxna befolkningen att dom förstört deras framtid . Okej jag bryr mej inte … Och det största problemet är att det är vuxna som startat allt . Bo Thoren ”Gretas grundare ”med anhang som inte har något problem att deras lärjungar svälter . Har inte jag heller men av annan anledning . Men att inte ta ansvar för vad man startat , bevisar sin totalitära agenda . Det krävs sina martyrer . Och det är han så väl medveten om . Och jag fattar inte att det inte finns en journalist värd namnet som kan avslöja dom . Men det ger mer rubriker ifall någon dör , då har dom sin martyr .

 39. Karl W

  Kina är faktiskt ”odemokratiskt”. I Kina har vi verkligt folkstyre. Vi kan påverka besluten som rör oss, och vi kan avlägsna olämpliga ledare som vägrar lyssna och följa folkviljan. Sverige är som bekant motsatsen.

  Lars Thorén 19 Kina kommer inte att ockupera Taiwan. Enligt lokala undersökningar vill 75% av de yngre befolkningen återknyta till Kina, det är ju samma folk, samma kultur, samma språk, med starka släktband över sundet och en 25,000 år gemensam historia. Inkräktarna och nuvarande ockupanten USA kommer att kastas ut. Sverige är i säng med USA för USA tvingar Sverige under hotelser. Gisslan. Sverige skyddar sig mot USA på så sätt. Sverige borde snarast alliera sig med Kina istället. Där ligger framtiden.

 40. jensen

  MSM och övriga aktivister / Tyskland, Luleå, IPCC ;
  Oundvikligen varmare och varmare. Katastrofala havshöjningar.

  Klimathotsskeptiker: Motsatsen

  https://notrickszone.com/2021/09/24/la-nina-globe-expected-to-continue-cooling-into-next-year-extending-cooling-streak-to-7-years/

  Vem har rätt?

  Som vanligt med Klimatet,……Man får vänta och se.
  Framför allt:… Inte hungerstrejka. Eller trafikstoppa.

 41. Sören Gustafsson

  30, 31, 35, 36, 37 Jag håller med det här med tummar gillar inte jag heller.

 42. Mats Kälvemark

  Vi klarade oss väldigt bra utan tummar. De bör tas bort. Kan inte vara vår strävan att som forum likna FB.

 43. Anders

  30, 31, 35, 36, 37, 41, 42. Här kommer en till röst MOT ”Facebook-tummarna”, som jag först trodde skulle tillföra något. Inser nu att de får omvänd effekt.

  Däremot skulle jag önska ett trådsystem där man kunde slippa skriva numret på kommentaren man kommenterar. Alltså ett ”trådträd” med grenar.

 44. foliehatt

  KarlW, #39,
  Din Kina-förhärligande propaganda lurar ingen. Kina är ingen demokrati. Taiwaneser önskar INTE återförenas med ett Kina som kontrolleras av kommunistpartiet. Kanske får man ett annat svar om och när fastlandskineserna har störtat den nuvarande diktaturen och har infört demokrati.

 45. Sören+G

  #9 #10 #14
  Tjejen i Luleå och andra som sätter sig på gatan för att protestera mot användningen av fossila bränslen kan försöka att sätta sig på gatan i Peking.
  ”Om tio år har vi ingen skog kvar”. – Vi hade inte haft någon skog kvar nu om vi inte hade upptäckt kol. olja och naturgas.

 46. Sören+G

  Nu ska man visst ersätta betong med trä. Man ska bygga hus av trä.
  Vinkraftverken har stora betongklumpar i jorden för att de inte ska ramla omkull. Hur går det om man ersätter dem med träkonstruktioner?

 47. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

  Att bara lämna en tumme eller annan kroppsdel som kommentar är besvärande torftigt, vagt och opersonligt. Ett sätt att slinka förbi utan att ordentligt ta del och tänka efter.

  Jag tar inga anonyma eller symboliska kommentarer på allvar. Den som inte öppet framträder med namn är inte värd att uppmärksammas. Inte heller den som formulerar sig illa med tillmälen, påhopp och osammanhängande text. Punkt!

 48. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

  Frej #38 och andra som klagar på att inga journalister granskar och ifrågasätter larmen. Jag ha somr 78-årig journalist i 15 år knappast gjort annat. Skrivit två kritiskt granskande klimatböcker, medverkat till tre nordiska klimatkonferenser och flitigt debatterat på insändarsidor och nätbloggar.

  Men inte släppts in i etablerade media. Där är jag och andra med mig utestängda och pestsmittade. Alarmisterna har lagt beslag på spelplanen och spelar mot vårt mål utan att ens släppa in oss på planen. Totalitärt!

 49. Karl W

  foliehatt #44
  Du har rätt. Kina är ingen demokrati. Den destruktiva diktaturformen övergav vi 1949, efter att den kostat omkring 70 miljoner liv. Jo – ett ökande 75% av de yngre vill återknyta med Kina på Taiwan. Undersökningen gjordes av Taiwan tidningen China Times och har upprepats av andra med samma resultat, inklusive den amerikanska marionettregimen. Även äldre börjar ändra åsikt i frågan. Kina styrs av nio folkrörelser, den största kallar västlingar kommunistpartiet, men på kinesiska skrivs det Allemansrörelsen. Det är gräsrotsstyrda folkrörelser som i medbestämmande form styr regeringens beslut, eller kan folkligt avlägsna tjänstemän och politiker med omedelbar verkan som vi anser olämpliga. Systemet kallas socialism med kinesiska förtecken och har 93% folkligt stöd, så något ”störtande” lär det inte bli, och inte heller något återinförande av den primitiva diktaturen som du kallar ”demokrati”. Sverige tillämpar ju fortfarande diktatur i formen av ”sovjetdemokrati”.

 50. foliehatt

  Karl W, #49,
  Du har en del att upptäcka om skillnader mellan demokrati och diktaturer, märker jag. Men detta är å andra sidan legio bland de som på olika debattsidor förhärligar Kinas kommunistparti och den brutala diktatur som de driver.

 51. Anders

  #47 Tege Tornvall. Du skriver ”Den som inte öppet framträder med namn är inte värd att uppmärksammas.” Det kanske är lätt för Dig med trygg pension sedan länge att vara så hård mot oss som vill vara anonyma. Vi som är mitt i livet, men inte är ekonomiskt oberoende, är istället beroende av att chefer, kollegor och/eller kunder inte svartmålar oss är lite försiktiga. Så ha gärna lite större förståelse där. I övrigt tycker jag att Du gör ett mkt bra jobb! Fortsätt så! Läser Dina texter här, på Klimatsans och i Epoch Times.

 52. Karl W

  foliehatt #50
  Jag har bott i 6 länder för jobbet. Sverige den mest repressiva diktaturen av alla. Det kan ju bli fängelse bara för att säga något otillåtet. När jag en gång flyttade till Sovjet och senare till DDR blev jag förvånad hur fritt det var, jämfört med Sverige. De senaste 30 åren är jag fast bosatt i Kina, ingenstans har jag upplevat sådan personlig frihet och haft så mycket medbestämmande i alla beslut som rör mig. Vad du kallar kommunistpartiet är en folkrörelse som har till uppgift att folkstyra regeringen, och det fungerar mycket bra. Jag är själv aktive men inte medlem. Propagandan indoktrinerar, som tyskarna en gång fick erfara, du är tydligen ett offer, och det förklarar kanske varför du uppträder anonym.

 53. Karl W

  Anders #51
  Jag kan bara instämma i vad du skriver. Tyvärr har samhället degenererat till en mycket och farlig låg nivå. Sex-anklagelser utan bevis används nu flitigt för att komma åt motståndare, som Hanif Bali, folk förlorar jobbet för sin politiska åsikt, jag fick just ett krav- och hotelsebrev att betala för jag skulle ha olovligt använt en bild, men bilden spårade jag till Kazakstan. Var även medveten om att Epoch Times är en CIA finansierad propagandan kanal för att åstadkomma ett regimbyte i Kina. Svenska media har länge bedrivit en amerikansk förtals och smutskastnings kampanj efter vit makt modell mot Kina, samma kultur som låg till grund för kolonialmakts herrarna som kolonisera andra länder för att suga ut dom, Hong Kong ett exempel. Kolonialmakten USA har just blivit utkastad från Afghanistan, och tidigare från Hong Kong, Xinjiang och Tibet. Försiktighet gäller.

 54. foliehatt

  Karl W, #52
  vilken tur du har, och så skönt, att du nu kan leva i den stora frihet och medbestämmande som Kina erbjuder, när nu varken Sovjetunionen eller DDR finns kvar som nationer att leva i.

  Lycka till med livet!!

 55. JP

  Och än en gång:
  När skall de så kallade journalisterna börja göra sitt jobb istället för att vara PK-megafoner?
  https://detgodasamhallet.com/2021/09/27/bitte-assarmo-greta-ar-vuxen-nu-dags-att-stalla-de-svara-fragorna/

  George Orwell: “Journalism is printing what someone else does not want published; everything else is public relations.”