Havsisen i Arktis – inget rekord i år (heller)

Arktis 20210921

Nu ser det ut som att havsisens utbredning har nått sin lägsta utbredning för i år i Arktis. Förmodligen till vissas förtret blev det inget rekord i år. Det ni ser här ovan är årets utbredning, året med minst sommarutbredning och år 2007 som hade lägre utbredning än i år. Faktum är att det är bara tre år de senaste femton åren som hade en högre utbredning än i år och det var åren 2009, 2013 och 2014. Alla andra år de senaste femton åren hade alltså en lägre sommarutbredning än i år enligt NSIDC (National Snow and Ice Data Center).

Isens volym låg länge nästan exakt på genomsnittet av åren 2004-2013 men under september har den legat klart under genomsnittet för den valda basperioden även om det inte handlar om något rekord.

Volym Arktis 20210921

Vi får återkomma om Grönlands avsmältning i år. Det vi kan vara säkra på är att om det visar sig att avsmältningen inte har varit så särskilt stor, eller nästan obefintlig denna sommar är det inget som kommer att generera ett inslag i Aktuellt eller Rapport. Kan man inte leverera något alarmerande om klimatet så förbigås nyheten med största möjliga tystnad av SVT trots att de ska vara sakliga och korrekta.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Karl Eider

  Har Svt inget alarmerande att skrämmas med, så kan man ju alltid hitta på egna klimatlarm.

  Framtiden kommer ha skadade träd och så finns det inget vin att dricka heller.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/har-avlas-framtidens-trad-ska-klara-klimatforandringen
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kommer-vi-ha-kvar-vin-i-chablis-ar-2050

 2. Lasse

  Tack Lena
  Isens utbredning påverkades således inte av värmen i söder.
  Vad jag kan se så har NW passagen varit otrafikerad(stängd) under hela året. Enstaka skepp i söder kan synas omgivna av isbrytare. De behöver väl fylla på med förnödenheter?
  https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:-101.1/centery:72.2/zoom:4

  Vad gäller Grönlands snötäcke så var det underskott i början av smältperioden och överskott vid slutet av den, vilket kan räknas som en väldigt låg avsmältning, 70% av normala.

 3. Karl Erik R

  #1 Karl Eider
  Märkligt inslag om Chablis-vinet. Det katastrofala låg ju i flera nätters frost i april. Tycker att man borde önska sig mera värme, för ett absolut konstant väder eller klimat har vi aldrig haft.

 4. BG

  För ett par veckor sedan var hustrun och jag i Beaune, Bourgogne, och några andra platser. Vi köpte vin i närheten och söder om Macon, Beaujolais, direkt av odlarna. De var bekymrade över skador som frost i juli hade orsakat. Druvor hade ruttnat och ”det var bara att vänta och se” hur skörden skulle bli.

 5. mattias

  #1 Nej, något vin blir det ju inte pga. frostskador – var på nyheterna också. Klimatförändringar hur som helst var väl budskapet…

 6. Enough

  #1 och #5

  Slaskuttrycket ”klimatförändringar” bör granskas och ställas mot den hysteriska jakten på antropogent CO2. Efter år av larm om att jorden snart kokar upp, pga mänsklig aktivitet, kan det bara inte vara möjligt att alarmisterna kommer undan med att det plötsligt är frost som är ett resultat av människans framfart!

  Detsamma gäller det nu populära ”extremväder”, som inte alls skiljer sig från tidigare år…..någonstans måste denna fake propaganda få motstånd….

  Det är svårt för människor att acceptera att det inte går att kontroller allt i livsmiljön. Klimatet lever sitt ”liv”, virus lever sitt, och skapar generalpanik i form av C-19, eftersom det är lite nytt och svaga individer går åt…..hur gärna vi än vill försöka kontrollera det….

 7. Lasse

  Det kan vara intressant att se hur istjockleken mäts:
  https://www.youtube.com/watch?v=iFtHhbncyBk&t=7s

  Där framgår det att de mäter och finner att modellerna underskattar, både isläggningshastighet och tjocklek.

 8. Sören+G

  Nordostpassagen har inte heller varit helt isfri. Isen sträcker sig förbi Nysibiriska öarna och först i början av september släppte den vid Sibiriens nordkust.
  Isen ligger ännu runt Wrangels ö i öster och når fram till Sibiriens nordkust.
  http://www.aari.ru/odata/_d0015.php?lang=1&mod=0&yy=2021

 9. L

  Enl. TV4 så har det kommit ett lätt regn där uppe och det har det aldrig gjort tidigare. Det var ett bevis på att det har blivit varmare.

 10. Ivar Andersson

  Klimatet är så listigt konstruerat att halva tiden är temperaturen över medelvärdet och halva tiden är den under. 🙂
  Vädret under olika år brukar beskrivas med årsmån men det finns inte i de klimathotsreligiösa sektens ordlista som domineras av uppvärmning, klimatförändringar, klimatnödläge och tipping point 🙂

 11. Rolf Mellberg

  Tack Lena, bra!

  Men jag vill uppmana publiken här att plocka fram sidan med Arktis isutbredning (se min länk)..
  … och trycka på knappen Antarktis!

  Då ser man att den maximala isutbredningen ”down under” var i år HÖGRE än snittet 1981 – 2010!!!

  Ytterligare ett bakslag för domedagssekten, blir Greta gladare nu? Nej jag tror inte det, sakfrågan är ovidkommande!

  https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

 12. Magnus

  Karl Erik R #3
  Reportaget om vinodlingen kom mig tänka på böndernas osäkra situation som den alltid varit. Vädret kan förstöra mycket för bönder det är inget nytt. Att koppla tidig frost till klimatförändringar var långsökt. Men allt kopplas till klimatförändringar. Alarmisterna verkar inte ha koll på historia. Vädret var värre förr som missväxtåren 1867–1869.

 13. Sören+G

  Maya-kulturen blomstrade med tempelbyggen fram till 800 e.v.t. Men sedan började den förfalla och efter 900 e.v.t. hade städerna i stort sett övergivits och djungeln bredde ut sig.
  Enligt iskärnedata från Grönland sjönk temperaturen mellan 485 e.v.t. och 761 e.v.t med drygt 1 C.
  925 e.v.t hade visserligen temperaturen stigit till samma nivå som 485 e.v.t. Men torka och politisk oro sammanföll uppenbarligen med kallperioden. Låt vara att temperaturen återhämtat sig när kulturen slutligen kollapsade men då beroende på att samhällsupplösning och folkminskning gått för långt.
  Torka och kallt klimat hänger ihop.

 14. # 13
  År 604 frös havet till is utanför Konstantinopel enl Theofanes

 15. jensen

  Angående tyska valet hade de 3 ledande partierna avslutande tal de senaste dagarna. Ledaren för de gröna skrämde då åhörarna med att havsnivån 2100 skulle höjas 7 m, dvs. 88 mm/år.
  Undrar hur stort tapp detta kommer att medföra för de gröna.
  Jämförelse: Efter senaste glacialen kanske 10 mm/år.
  Efter LIA kanske 1,5 mm/ år. Och närmaste 79 åren påstått 88 mm/ år.

 16. Roland Salomonsson

  Påminner om att klimatförändring (underförstått Global Uppvärmning) inte är särskilt allvarligt för mänskligheten.

  Vad som däremot är allvarligt på ”riktigt” för mänskligheten är Global avkylning. Inte ens ökad CO2 i atmosfären kan då rädda oss undan svällt. Vi vet att de senaste 3 åren har inneburit global avkylning och under innevarande 4:e året har situationens allvar understrukits. Skördarna både i norra resp södra halvklotet har blivit reducerade. Världsmarknaden för basråvaror inom livsmedelshandeln kan inte ha fel. Redan i ca maj steg priserna med 40% och mer prisökningar är att vänta. Kina damsuger f n världsmarnaden på all livsmedel de kan suga åt sig. Förutom att skördarna är allvarligt frostskadade, så fick de en rejäl serie översvämningar. Deras skogsprojekt har ännu inte önskad effekt.
  Blir kul att följa hur de klimatreligiösa skall förklara situationen. De har hittills påstått att avkylningen beror på ”Global Uppvärmning, och kanske tror på det själv.

  Som vanligt så ser inte sossarna eller resten av de vänsterextrema ”vad som kommer”. Ingen beredskap för någonting i Sverige och i värsta fall finns inget att köpa om 2 år. Vår livsmedelsförsörjning klarar i ca 1 halvår, förutsatt att ransoneringen blir strikt och från början.

  Förra gången 10000-tals svenskar svallt ihjäl var under 1860-talet. Till en del var skulden dåvarande EU, ”Européiska Frihandelsunionen”. Denna knäckte de svenska torparna, nybyggarna resp bönderna. De fick inget sålt. Norrlands inland avfolkades. Svälltkravaller i Sundsvall. Väpnat uppror bl a i Skåne.

  Vi har således ”facit” för vad som händer vid avkylningar.

 17. jensen

  https://notrickszone.com/2021/09/22/preposterous-projection-by-german-green-party-chancellor-candidate-7-meters-sea-level-rise-by-2100/

 18. Lars Cornell

  #15 jensen. 7 m är vad Rockström brukar skrämmas med när han är på det humöret.

 19. Lasse

  ang avsmältning och havsnivån:
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=50yr&id=140-012

  Cuxhafen hade större ökningstakt 1885-1935 (+3,47) än senaste perioden 1965-2015 (+2,04)

  Tydlig periodicitet som beror på AMO?
  https://climatedataguide.ucar.edu/climate-data/atlantic-multi-decadal-oscillation-amo

 20. Torbjörn

  Tror att solen har en viss inverkan
  https://wattsupwiththat.com/2021/09/22/solar-update-september-2021/

 21. Robert Norling

  SVT/TV4 försöker manipulerar oss.
  Men även stora delar av vår övriga media och politiker vill få oss att tro att gör vi tillräckligt stora och dyra uppoffringar så blir klimatet återigen som det var förr i tiden.
  Tänk så många nysvenska ord vi ständigt blir matad med av dem. Budskapet ska hamras in i skallen på oss.
  För gud förbjude, vi får ju inte tänka själva längre.
  Rädda klimatet, klimatinvesteringar, klimatomställning, klimatnödläge, klimatstrateg, klimatdirektör, klimatåtgärd, klimatmål, klimatprogram, klimatskatter och det senaste jag hörde var klimatkonsert.
  Listan kan göras ännu mycket längre!
  Vad säger Wikipedia om detta ständiga ”hamrande”.
  Hjärntvätt, handling som syftar till att förändra en människas personlighet och beteende, eller att genom manipulation framkalla en alternation hos någon. Begreppet ”hjärntvätt” används även för att beskriva de processer en människa genomgår då han eller hon hamnar i vad utomstående stämplar som ”total kontroll” i så kallade sekter.
  ”Alternation”, sociologiskt begrepp, byte av verklighetsuppfattning.
  Men den obevekliga sanningen är att vi inte kan styra det kaotiska klimatet, hur gärna vi än skulle vilja.
  Att tro det är bara ett mått av storhetsvansinne.

 22. 7 meter, jag säger bara Roger Moore. Mjölkuddsberget ligger mitt mellan Luleå centrum och LTU. Jag har åkt mycket skidor där, joggat, gjort utflykter där och plockat bär. TV-skidan gick av stapeln där 1972, var där och tittade. Berget började titta upp ur havet för 6000 år sen, är numera drygt 60 meter högt. Det kallar jag översvämning.

 23. Brutus

  Jag gick in och kollade den interaktiva kartan, som artikelns översta diagram är hämtat ifrån. Man kan konstatera att 10-årssnittsgraferna har sjunkit sedan 1970-79, dvs mindre is. Man kan klicka i kanten och peka på kurvorna. Tekniskt sett oerhört pedagogiskt. Att årets data ligger litet uppåt kan man heller inte komma ifrån. Vändning? Tendens kan man ej sluta sig utifrån ett års data.

 24. Mats Kälvemark

  Länken nedan bör ansvariga för grönt stål (LKAB, SSAB, H2 Green Steel) studera.
  Men de vet såklart mycket mer om vätgas, som vi vanliga bonnläppar inte har en aning om. Spotify´s grundare Daniel Ek är väl experten i sammanhanget och han har ju satsat någon tusendel av sin förmögenhet i H2
  Grren Steel, så då kan ju det projektet inte gå fel? Nu sitter alla bara och väntar på att pengaströmmarna från EU skall börja välla in i allas kopplade rör rakt ner i de egna fickorna.
  https://www.abc.net.au/news/2021-09-20/bluescope-investors-briefing-told-green-steel-decades-off-/100476858

 25. Sören+G

  #13
  När torka och hungersnöd alltmer drabbade folket tvingades de till allt större uppoffringar med att bygga ännu fler tempel för att enligt mayafolkets härskare blidka gudarna. Det var emellertid en felaktig strategi och en enorm felinvestering då resurserna hade behövts på annat håll. Till slut fick folket nog och dödade härskarna.
  Dagens situation med byggande av vindkraftverk, koldioxidinfångning, grönt stål allt högre koldioxidskatter (för att blidka klimatgudarna?) kan väl ses som en parallell.

 26. Torbjörn

  #23 Brutus
  Det handlar inte längre om enstaka år, det är fler än så, dessutom börjar mätningarna vid ett o-normalt högt isläge.
  Ta en titt på isläget 1973-1975 så förstår du

 27. Brutus

  #26 Tack, Torbjörn, för svar. Kanske ser jag på fel diagram. På det, som jag refererade till, finns enstaka år endast från 1979. Jag är inte helt ovan vid att göra o läsa diagram, så med den info som jag såg kan jag ej ändra uppfattning. Det är inte så att jag vill ifrågasätta artikelns slutsatser utan att jag vill ha ordentligt på fötterna, när jag argumenterar som realist. Vill ej missa chansen att övertyga en gretin om att den bör fundera en gång till.

 28. Lasse

  Det finns en graf som visar isläget före 1979-hittar den inte.
  Men där är 1979 extremt.
  Vi vet att det var då forskare var oroade för en ny istid.
  Men isens volym lockar alarmister som denna bild visar:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Arctic_sea_ice_decline#/media/File:Arctic-death-spiral.jpg

  Jämför gärna med denna:
  polarportal.dk/fileadmin/polarportal/sea/CICE_curve_thick_LA_DK_20210922.png

  Svårigheten att mäta volymen har lockat dem som vill visa upp en dödsspiral.
  Se även länk #7

 29. Mats Kälvemark

  #28 Lasse
  Här kan du se en rekonstruktion av Arktis is sedan ca 1900.

  https://notrickszone.com/2020/09/23/arctic-sea-ice-stability-extends-to-14-years-long-term-arctic-has-been-stable-since-1900/

 30. Brutus

  #28 M K / Tack för den länken. Flera nyttiga o intressanta grafer.

 31. Torbjörn

  #27,28,29
  Man kan även se det i första IPCC AR 1, sid 228 om jag minns rätt

 32. Hudik-Anders

  Varför har vi inga med inlägg som hävdar att krisen föreligger på denna site?
  Vågar dom inte eller vad beror det på.

 33. TB

  #33,Det är väl inte så konstigt
  Det.finns ju ingen.klimatkris!

 34. Brutus

  #33 TB : Man ropar sedan 70-talet på olika sätt att vargen kommer. Man får dock konstatera att vargar i dessa olika skepnader är framtidsspöken, som försvinner när man närmar sig dem. Svagheten i att redan nu försöka hävda att vargen är här är t ex att åberopa översvämningarna i Tyskland, som verkligen inte var en ny företeelse under solen. Omfattningen av skadorna berodde på en mängd saker, som människor orsakat, dock ej CO2.

 35. PeterF

  TV2, Aktuellt strax om den smältande isen i Arktis.

 36. Rolf Mellberg

  #32 Hudik-Anders

  Ta du och granska de nästan 4000 sidorna i IPCC AR6 vetenskapliga del. Försök hitta tydliga indikatorer på klimatets förändringar. Alltså väder-statisik över minst 30 år och hur det förändrats.
  Skriv ett inlägg och be uppsalainitiativet.blogspot.se publicera de tecken på kris du funnit.

  Själv finner jag inte temperaturökningen särskilt alarmerande, mer i så fall att blockerade jetströmmar verkar ha blivit vanligare. Vad det nu kan tänkas bero på.

 37. Robert Norling

  Tvärnit för Ringhals i kväll
  Vad händer med kärnkraftverket i Ringhals ikväll. Båda reaktorerna har gått ner till bara drygt 40% produktion.
  Är det vindkraften som spökar då det verkar blåsa bra och den levererar ovanligt mycket. Förmodligen blåser det bra också i våra sydliga grannländer för priset på el har hamnat på mer normala nivåer.
  Men mig veterligen så är inte kärnkraften tänkt för reglering av produktion av el.

  https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

  https://group.vattenfall.com/se/var-verksamhet/ringhals/produktion

 38. Torbjörn

  #28 Lasse och #29 Mats

  Havsisen i Arktis styrs av AMO

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Atlantic_multidecadal_oscillation

 39. Ulf

  32 samma anledning som att en initierad debatt och granskning av klimathotet ersatts med ordet ”klimatförnekare”.

 40. jensen

  Paradox:
  Vi har nu det varmaste klimatet på 100 000 år
  Samtidigt har vi det kallaste på 10 000 år.

  https://notrickszone.com/2021/09/23/new-reconstructions-show-it-is-colder-now-than-at-any-time-in-the-last-10000-years/

  Förmodligen skiljer sig mätmetoderna åt, men hur, ,och vem har rätt.?

 41. Håkan Bergman

  Robert N. #37
  Kan det vara kabeln SE3-DK1 som spökar, låg kapacitet på den sen en tid då kan det nog bli väl mycket el i Västsverige när det blåser över hela området i söder.
  https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages?publicationDate=all&eventDate=nextweek
  Är det inte det ena så är det det andra.

 42. Carl-Axel Eriksson

  Men nu är det värre än någonsin, tänk att man missat detta scoop!!

  https://www.aftenposten.no/norge/i/17pzl/arktis-isfri-innen-2013

 43. Bengt Åberg

  Av diagrammet kan man se att före ca år 2000 låg isens minimiutbredning på mellan 6-7 Mkm2 medan det sedan ca år 2005 etablerats ett nytt minimum vid ca 4-5 Mkm2. Så något verkar ha hänt som påverkar isens utbredning ca år 2005.

 44. Mats

  #3

  Hej Kark-Erik R

  I det första reportaget 2021-09-21 i Aktuellt intervjuas borgmästaren i Grand-Synthe eftersom han stämt franska staten i domstol för att de inte gjort tillräckligt för att ”förhindra” klimatförändringarnas effekter, och vunnit.

  Han säger att staden ligger ”vid Dunkerque på ett torrlagt markområde som är mycket känsligt för klimatförändringar.” Det framkommer att ”marken är sedan flera hundra år utdikad havsbotten”. De visar därefter en karta där man kan se att staden ligger i ett floddelta som bevattnas av flera vattendrag och genomkorsas av ett virrvarr av mindrevattendrag. Staden pumpar ut vatten i havet för att hålla vattennivån i området i schack.

  Detta är ju snarare en fråga om riskhantering, kontakt med de länder och områden som kan påverka flödet uppströms samt ett väl fungerande förebyggande underhåll av dammar, diken, pumpstationer etc – snarare än en fråga om klimatförändringar. Vad kan man förvänta sig om man bygger i en ”sumpmark”?

  Propagandan fortsätter i SVT.

  (Elsa Widding skriver i sin eminenta bok ”Klimatkarusellen” om viktiga saker som påverkade hur Katrina översvämmade New Orleans.)

  Med vänlig hälsning, Mats , Växjö