Öppen Tråd

host storm

Så har vi haft vår första riktiga höststorm. Och fler lär väl komma. Inomhus kan vi roa oss med veckans öppna tråd om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Anders

  Lyfter ”tummefrågan” som flera tagit upp i senaste ämnet. Hör bättre hemma här:

  Även jag lägger en röst MOT “Facebook-tummarna”, som jag först trodde skulle tillföra något. Inser nu att de får omvänd effekt.

  Däremot skulle jag önska ett trådsystem där man kunde slippa skriva numret på kommentaren man kommenterar. Alltså ett “trådträd” med grenar.

 2. Anevs

  Se där! Turisterna i Dubai får is från Arktis till drinkarna några år till. Hämtat från Klimatsans.

  http://ocean.dmi.dk/arctic/icecover.php

 3. pekke

  Verkar som att allt fler börjar inse att vindkraften inte är lösningen på el-/energiproblemen.

  ” Ryssarnas gasexport till Europa går på sparlåga. Det har skapat brist i Europa med skenande priser som följd.

  ”Får vi en kall vinter i Europa, då blir det katastrof”, säger Arne Österlind på Shepherd Energy, kapitalförvaltare och rådgivare på energimarknaden.

  – En allt mer väderberoende europeisk energimarknad är en annan förklaring, speciellt när det slutar blåsa. ”

  https://www.di.se/nyheter/gastrycket-vrids-at-far-vi-en-kall-vinter-blir-det-katastrof/

 4. Rolf Mellberg

  Jag finner det besynnerligt att denna tumme retar upp så många följare här. Är det så svårt att bara strunta i att den finns där?
  Kan man inte skriva en kommentar utan att man sig missnöjd om inte många gillar det man skriver.
  Varför inte ytterligare en tumme, en som pekar neråt.

  Hur många tummar får jag nu, blir det inte minst 10 så blir jag jättesur 🙂

 5. jan d

  Mailade till VD på SVT hanna.stjare@svt.se ang. skandalinslaget på Aktuellt om uthängningen av sk klimatförnekare och tipsade om för att ”rädda SVT:s ansikte” och återfå något av mitt förtroende, att sända en debatt i direktsändning mellan de två sidorna, ex. i programmet ”Sverige möts”.

  Fick efter någon dag svar:

  Hej Jan !
  Tack för att du kontaktar SVT.

  Fick i uppgift från Hanna att besvara dig.
  Personen i fråga valde att tacka nej till erbjudandet. En annan gång kanske är en direktsändning som är aktuell. Charlotta Friborg (ansvarig utgivare för nyheterna) besvarade det i en artikel som vi publicerade förra veckan. Är det så att du vill läsa mer om det så kan du kolla här.
  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-sprider-klimatskeptikerna-osanningar-pa-natet
  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/darfor-granskar-svt-klimatskeptikerna

  Håll utkik i Aktuellt om den debatten tas upp igen
  Önskar dig en fin dag
  Med vänlig hälsning Lisa
  Kommunikatör
  SVT

  Maila Hanna ni också så kanske vi äntligen kan få till en debatt värt namnet mellan de två sidorna.

  Kan någon förklara syftet med dessa löjliga ”tummar”, det hör väl tonårsgenerationen till ?

 6. Lars Thorén

  Nåja, apropås tumme. Det är väl bättre med en markering direkt under inlägget istället för att skriva ett separat inlägg med en, oftast, positiv emoji?

 7. Magma

  Jag följer troget den öppna debatten i det här forumet och funderar emellanåt vad det kan finnas för drivkrafter bakom all den skrämselpropaganda som media och vissa politiska grupperingar frossar i, och likaså vad det är som gör att så stora delar av befolkningen är så lättpåverkade och faller in i ett tillstånd av rädsla och otrygghet som verkar totalt blockera deras analytiska förmåga.
  Om vi börjar med allmänheten så uppfattar jag att det finns ett enormt behov av att känna trygghet – och jag säger känna eftersom det är frågan om en subjektiv upplevelse, en känsla. Tittar man historisk på fenomenet trygghet så handlar det om fysisk överlevnad i en hotfull miljö på den afrikanska savannen. Det bidrog till överlevnad och att människor (eller förmänniskor) med ett behov av trygghet oftare reproducerade sig … och så kommer vi in på Darwins teorier om det naturliga urvalet.
  När människan sedan tar med sig den här känslan in i det moderna samhället så bidrar det till en del märkliga konsekvenser – en del vågar inte gå ut – andra vågar inte gå utanför ett upplyst område. Själv känner jag mig tryggast i mörker när ögonen vant sig vid mörkret – då är villkoren lika om jag möter någon som vill mig illa – ok, min fru tycker att det låter sjukt …
  Hur som helst, ibland får jag känslan av att vissa människor har så starkt behov av att känna trygghet att minsta osäkerhet manar på ett behov av vidta åtgärder för att komma till rätta med känslan – och då pratar jag om just känslan – oavsett om det är ett reellt hot eller inte.
  Tyvärr så verkar dessa människor vara en grupp som är oerhört lätt att utnyttja i politiska syften, kommersiella syften, andra ekonomiska syften, religösa syften, eller liknande.
  Vad kan man då dra för slutsatser av mitt resonemang? Går det att påverka en trygghetstörstande människa som utsatts för skrämselpropaganda så att de lyssnar på någonting annat än det som underbygger hennes rädsla?
  Hjälper det att säga att den som skräms har fel, och kan i så fall vem som helst säga det?
  Jag tror inte att fakta biter på den här gruppen människor, inte så länge som prästerskapet har en trygghetsskapande lösning, eller möjligen ett evigt liv efter döden att erbjuda.
  Det enda som kan få dem på andra tankar är en händelse som får dem att tappa sin tilltro till profeten … och det är naturligtvis något som även profeten konstaterat.
  Därav skapar numera koldioxid inte enbart uppvärmning, utan även avkylning och skyfall och torka och … kort sagt extremväder, ett ord som kan fyllas på med förklaringar tills det är en helgardering.
  Det finns naturligtvis fortfarande logiskt tänkande människor därute som tar till sig fakta och vetenskap, men den klimatreligösa sekten behöver större profeter än Rockström och Greta för att påverkas, annars är alternativet nog endast att ignorera dem.

 8. Lars Cornell

  #8 Magma
  Den panik som finns nu har stora likheter med ett flertal häxprocesser 1450 – 1750 under inkvisitionen.

  Häxhysterin i Sverige började i Älvdalen med ett barns berättelse om djävulsförbund och resor till Blåkulla. Åtta år senare avslutades historien i Stockholm med ett annat barns bekännelse att allt varit påhittat.

  De största bovarna i häxprocesserna var en uppskrämd allmänhet som villigt understöddes av nitiska präster.
  Bevisningen byggde ofta på vittnesmål från barn.

  Efter hand blev flera personer i ledande roller skeptiska till bevisföringen. Urban Hiärne var en som började misstänka att barnens vittnesmål var fantasifoster.

  De vittnande barnen började motbevisas och i september 1676 startade 15- åriga Annika Thomsdotter i Stockholm en dominoeffekt av erkännanden, när hon bekände att allt hon sagt om Blåkulla och häxorna hade varit påhitt.

  Att epidemin fick sådan spridning i landet kan kanske förklaras med ett av barnvittnenas uttalande:
  Det är nu sådan tijd: den som säger sig icke föras [till Blåkulla] blifwer förföljd. https://popularhistoria.se/sveriges-historia/den-grymma-haxjakten

  Nu är det journalister och en uppskrämd allmänhet, i synnerhet okunniga ungdomar, som driver klimathysterin.

 9. Evert+Andersson

  #6 Magma

  Kloka ord om trygghetstörst. När jag läste dagens lokala tidning om demonstrationen för klimatet kom ett annat epitet för mig – ”godhetsknarkare”.

  Visst har det i alla tider funnits behov hos ungdomar att visa stort engagemang för något. Ofta i vänstervindar. Ett behov av vara på den ’goda sidan’ och en känsla av vara de som äger insikten om vad som är rätt.

  Vad ska väck Barsebäck – vad ska in sol och vind. Ett exempel. Ett annat är Vietnamkriget. Nu är det Fridays for Future.

  Samma drivkrafter bakom Greta och man kan om man vill jämföra prästerna i Cornells inlägg om häxprocesserna med Guterres, Påven och Biden och vidare ända ner till nationell nivå.

  Oavsett vilken agenda som driver dem nyttjar de klimatrörelsens blinda övertygelse.

 10. Rolf Mellberg

  #6 Magma

  Du måste läsa boken ”Den globala statskuppen” av Jacob Nordangård. Bokens titel är tendensiös men innehållet visar hur en ”global neo-feodal världsordning” har vuxit fram.
  Klimat- och pandemi-frågorna är de två viktigaste verktygen – att genom att sätta skräck i folken stärka globala maktorgan.
  Är detta en konspiration eller ser det så bara ut? Vad gäller pandemin hade man helt klart förberett sig väl när smittan tog fart. Kommer klimatfrågan få huvudrollen snart igen?
  Jag efterlyser fler metoder än denna blogg att få folk att vakna upp.

 11. Inte min egen uppfinning men ny för mig och kanske kan roa fler så här på lördan? Kan ju användas om valfri förorening:

  https://drive.google.com/open?id=1kymqRQ8qhYOtBtG2nPbDmTpI3RwNCa8w

 12. Simon

  Vi vet ju alla vad man brukar säga om det som startar med goda intentioner. Jag tror det i mångt och mycket saknas insikt i vad som blir konsekvenserna av de goda intentionerna. Resultatet blir oftast det motsatta av det man föresatt sig. Unga människor är tveklöst mer impulsiva än äldre människor, som lärt sig just detta med att allt får konsekvenser.

 13. Lars Cornell

  Evert, Simon och Magma

  Hur uppstår sådan falskhet? I det godas namn?
  Onda människor är onda därför att de är blint övertygade
  om att deras gärningar har ett gott syfte.
  Godheten och ondskan är i maskopi.
  / Folkbladet

 14. Lennart Bengtsson

  Glädjande Nyhet för alla oroliga!

  En tröst i den globala uppvärmningen

  – Ryktet om min förestående avsmältning är något överdriven – ( Antarktis)

  Antarktis kommer enligt beräkningar baserade på senaste analyser från EU:s Copernicusprojekt knappast att smälta i första taget. Området från cirka 35° S till Sydpolen (nästan 25 % av jordytan) har inte blivit varmare under de senast 42 åren. Södra ishavet är lika bistert kallt/kylslaget nu som det var 1979. Den globala uppvärmningen är främst koncentrerad till norra hemisfärens landytor.
  Att polartrakterna blir extra varma till följd av växthusgaserna gäller inte generellt om någon hade fått för sig detta.
  LBMH

 15. Ivar Andersson

  Saxat från Johan Hakelius krönika:
  ”Men världen struntar på det stora hela i våra prilligheter. Den gör som den vill. Tror man något annat bäddar man för besvikelse: vilket är precis vad alla aktivister ger uttryck för när de anklagar beslutsfattare i synnerhet och mänskligheten i allmänhet för att inte leva upp till deras ideal.”
  Vilken känga till Greta och hennes följare.

 16. Torbjörn

  #6 Magma
  Jag håller med om man från alarmistiska sidan helgarderar med händelser som kan inträffa om koldioxidhalten ökar.

  Oavsett väderfenomen kan de hävda att det beror på koldioxid och inte på naturlig väg och ofta hittar man litteratur som motsäger varandra.

  Ofta ignorerar man solen och dess inverkan på jorden, hur den påverkar magnetfält, molnbildning mm

  Så, vilken forskning kan vi lita på?

  Vilket leder mig till de olika temperaturserier som presenteras av olika institutioner.

  Som jag tidigare trådar har nämnt anger NOAA olika anamolier för ett enskilt år i sina årliga rapporter.

  Sedan 2009 använder d ERSST version 3b. vilket gör att jämförelse mäd tidigare år kommer att halta lite, men efter 2009 borde alla beräkningar vara likadana.

  Tittar man på anamolin för 2010 har den ändrats följande från 2010-2020

  0,62 0,64 0,66 0,66 0,65 0,7 0,7 0,7 0,7 0,72 0,72

  Således en förändring med 0,1C på tio år, vilket leder till nästa fråga

  Finns det ett inbyggt fel i de modeller som beräknar temperaturanamolier?

  En annan fråga är, vilken temperaturanamoli har egentligen 2020?
  Var den egentligen 0,1C lägre?

  Det finns mycket kompetens här på KU, och om någon är villig att gräva lite i det här hade det varit kul att se vad ni kommer fram till

 17. Rädsla och behov av trygghet är viktiga känslor. Att många är rädda för mörker är nog ingen tillfällighet ur överlevnadssynpunkt.

  Som barn var jag lite mörkrädd och brukade gå ensam hem från en kompis. Sträckan var kanske 1 km lång och gick genom beteshagar och skogsdungar. Jag så framför mig hur farliga barnamördare smög omkring bland träden med en yxa i handen. Men så fick jag en bra upplysning av en vuxen som var van att röra sig i skogar. Han sa: ”Mörker är ditt bästa skydd eftersom ingen ser dig.” Det tog bort min mörkerrädsla för gott. 🙂

 18. Sören+G

  Climate feedback och censuren på Facbook
  https://twitter.com/JohnStossel/status/1441138906171277321?fbclid=IwAR0F7Et7T8WhmkB1v6j4xXBz2iurzT-4zuQ_z8N1NwxnnSIYtjbD3NPShj4

 19. #4 Rolf Mellberg
  alla flockar riskerar flockmentalitet. Den som sist upptäcker flockmentaliteten är flocken.

 20. Ingemar Säfbom

  Ett tips om en ny välgjord dokumentär om vindkraften
  https://www.youtube.com/watch?v=7RgyLDVlAg4&list=LL&index=2

 21. Lennart Bengtsson

  Som alla känner till så är jordens växthuseffekt lika med skillnaden mellan värmestrålningen från jordytan och värmestrålningen mot rymden. Försvinner växthuseffekten är dessa mått identiska. Den globala växthuseffekten uppgår till cirka 160 Watt/m2.
  Det intressanta att även de som skrivit böcker om jordens klimat inte håller reda på vad växthuseffekten är för något. När jag frågat ser de bara generade ut. Jag vill av personliga hänsyn inte nämna några namn med de är väl kända i den svenska klimatdebatten.

  Växthuseffekten är störst i tropikerna främst på grund av hög koncentration av vattenånga samt täta moln.

  Det intressanta är att växthuseffekten minskat under de senaste 8,5 åren i området 20°S-20°N eller under tiden från den senaste IPCC rapporten. Allt enligt EU:s Copernicusprogram. Huvudorsaken är en mindre avkylning av de tropiska haven under de senaste 8 åren som jag är säkger på att bloggens läsare känner till.
  LBMH

 22. #4 Rolf Mellberg
  ”Varför inte ytterligare en tumme, en som pekar neråt” skriver du. Så att vi gemensamt kan kasta oss över uppfattningar som säg – Vestas och SKF kan rimligen väsentligt öka livslängden och minska underhållskostnaderna på vindkraftverkens mekaniska delar eller säg – Bern modellen ligger närmare sanningen än Gösta Pettersson. Nej, igen, den som har nåt att säga får banne mig skriva.

 23. Gunnar Juliusson

  Deliang Chen får ett stort reportage med vackra bilder i dagens Göteborgsposten.

  https://www.gp.se/livsstil/två-dagar/gu-professorn-deliang-chen-är-en-av-världens-främsta-klimatforskare-1.55665668

  Missa inte Elsa Widdings utförliga kommentar till den intervju Kvartal höll med Chen förra hösten.

  https://youtu.be/9CCpRemhlzU?t=2

 24. Håkan Bergman

  Ingemar N. #16
  Vet man bara var man har handduken kan man alltid känna sig trygg. Inte ens den dreglande dårfinken på Traal kommer åt en.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Handduksdagen

 25. Håkan

  #20 Lennart Bengtsson

  Tack för att du påminner oss om denna grundkunskap om växthuseffekten. Den går ju att mäta, åtminstone med stickprov. Var hittar man mätserier över dess utveckling?

 26. Lars Cornell

  Lennart #20 Det är växthuseffekten uttryckt i energi.
  Hur räknar man om det till växthuseffekten uttryckt i grader?

 27. Masen

  #7 Lars Cornell
  På tal om häxprocesser. Kjell Höglund förutsåg dagens situation redan 1973 i sin låt Häxprocess. Jag tycker hans beskrivning är klockren idag:

  ”Nu ska vi tänka efter, vilka tjänar på det här? Det finns en speciell grupp av människor som är Glada åt att häxbålen flammar då och då. Och nöjda när vi andra jagar spöken i det blå. Det finns de som gnuggar sina händer med ett skratt. När syndabockar pekats ut och bränts en valborgsnatt. Medan de går fria som har smutsigt mjöl i påsen. Fria att se om sitt hus och reparera låsen.

  Det finns de som nyttjar vår besvikelse och skuld. För att inte vi ska märka att de tar vårt guld. Som spelar ut vår skräck på ett så raffinerat sätt. Att vi inte längre vet vad som är fel och rätt. Det finns de som vet hur en slipsten ska dras. Som lärt sig hur vi förkrökta stackare ska tas. Vi märker ingenting, för när de utför sina brott. Då slåss vi mot väderkvarnar liksom Don Quixote.

  De rumsterar ostört me’ns vi sneglar på nåt annat. De stjäl i skydd av blåa dunster något rent förbannat. Och ur bakhåll vittjas våra fickor mycket fort. Medan vi bestraffar de som inget ont har gjort. Det finns de som likt en trollkarl på en varité. Lurar oss att se det som inte finns att se. Som trollar kort ur ärmen och bakar bröd i hatten. Som till ädelt vin förvandlar vanligt, simpelt vatten.

  Och vi i publiken, vi applåderar häpet. Hej! En kanin ur intet, nej, det var väl näpet. Världen vill bedragas och knappt någon tänker på. Vilka som har betalat hela denna show. De som tar hem vinsterna på variténs roulett. Står i dimridån och kastar fram en falsk polett. Och vi som står och spelar börjar anklaga varann. Det var han, nej det var han, nej det var faktiskt han.

  Vi söker oss en syndabock och spelet rullar på. Och lampor blinkar, ska vi aldrig lära oss förstå. Att det är något skumt med att banken alltid vinner. Trots att häxbålet i hörnet oavbrutet brinner. Det tjänar inget till att jaga häxor i det blå. Det är spelets regler som vi måste ändra på. Utfall på rouletten kan regleras som man vill. Vi behöver inte bränna upp en enda häxa till.”
  Häxprocess, https://www.youtube.com/watch?v=sK6WHxxWDdc

 28. laco

  Tummen är inte bra.
  När man läser texten drar den blicken till sig så att texten blir mer svårläst.
  Gör den en tiondel så stor (så här stor ”-” ) och placera den längst till höger bredvid bloggnumret så kanske den kan accepteras. Annars inte.

 29. Simon

  #27 Masen
  Klockrent var ordet!
  Klok karl den där Höglund.

 30. Christer Eriksson

  Angående Greta och hennes trogna supportar.Den dagen som dessa unga får betala sina egna elräkningar och anpassa surftiden till dom timmar då energin är tillräcklig så kanske entusiasmen svalnar.

 31. Håkan Bergman

  Christer E. #30
  Dom kommer också att få äran att amortera lånen som tas till alla gröna investeringar och ta nya lån för att förnya allt förnybart, med dom energipriser som råder då. Vi får hoppas att kreditvärdigheten är fortsatt god, annars kan det nog bli rätt dyra lån.

 32. Enough

  # 21 Lennart B

  Intressant, Lennart, och man borde fråga varför och hur de tropiska haven kylts av…..för mig kokar frågan ner till den brist på kunskap som finns om världshaven, som står för den absolut största värmeaccumulatorn ( som kan interaktera med atmosfären), långt över 90%, är det närmare 100%?!!!! ( Har jag hört 98-99%?)

  Kan inte hjälpa det, för mig blir det allt mer uppenbart att CO2 jakt i atmosfären, är myggsilning jfrt. med havens upptag och avgivande av värme från solen ( det gäller även mängden CO2 i atm., som måste förstås bredare, innan man random försöker säga att den enda förklaringen till ökning beror på mänsklig aktivitet). Utan mer förståelse för havets strömmar/cykler blir analys av atmosfären mer eller mindre meningslös, eller?

 33. Joachim

  #21 Lennart
  På vilket sätt påverkas växthuseffekten av havens avkylning? Jag kan tänka mig att det bildas mindre vattenånga och moln, vilket torde innebära mindre växthuseffekt. Men vilka övriga mekanismer bidrar, och vilka bidrar mest?

 34. Claes-Erik Simonsbacka

  The WindAction Group
  Facts, analysis, exposure to industrial wind energy’s real impacts

  http://www.windaction.org/

  Search our library (Sök i vårt bibliotek) – Några exempel på sökning:

  – Results for ”wind turbine” in Library filed under Structural Failure

  http://www.windaction.org/posts?utf8=%E2%9C%93&search=wind+turbine&topic=Structural+Failure

  – Library filed under Noise

  http://www.windaction.org/posts?utf8=%E2%9C%93&topic=Noise

  – Results for ”fire” in Library filed under Structural Failure

  http://www.windaction.org/posts?utf8=%E2%9C%93&search=fire&topic=Structural+Failure

  Mvh,

 35. Har KU:s läsare bytt ut sitt gamla kredit/betalkort till ett Doconomykort? Om inte, byt nu för att vänja er för vad som komma skall.

  Doconomy är en svensk uppfinning, Johan Pihl et Mathias Wiksström. Det fungerar som ett vanligt kredit/betalkort, men räknar samtidigt ut koldioxidavtrycket i realtid för varje transaktion. Det finns en premiumversion som inaktiverar kortet när månadens ranson av CO² konsumerats. Mot en extra avgift till utgivarna får man förmoda.

  ”Enfin, cerise sur le gâteau, la carte DO est fabriquée en maïs biodégradable, ne comporte pas de bande magnétique, et est imprimée avec Air-Ink, une encre issue de la pollution atmosphérique.” = Slutligen, som russinet i kakan, DO-kortet är biologiskt nedbrytbar tillverkat av majs, har inget magnetband, och är tryckt med Air-Ink, ett bläck som utvunnits från luftföroreningar.

  Vem kan motstå ett sådant erbjudande. Bl.a Nordea har tillkännagett samarbete med DO.

  https://planete.lesechos.fr/solutions/doconomy-la-carte-bancaire-qui-freine-notre-consommation-3089/

 36. Simon

  Det alternativa mediet Samnytt har idag några väldigt läsvärda artiklar angående elpriser och bland annat vindkraft. Källhänvisningar finns dessutom i artiklarna. Till skillnad mot ”vanlig” media.

  https://samnytt.se/elpriserna-hojs-ytterligare-i-host-redan-pa-rekordniva/

  https://samnytt.se/trots-kraftiga-subventioner-gar-vindkraftsverk-med-forlust/

  Nu hotar ytterligare prishöjningar. Den brittiska elmarknaden ska nämligen kopplas ihop med den nordiska.

 37. Lennart Bengtsson

  33

  Växthuseffekten minskar främst genom minskad avdunstning med mindre vattenånga i luften. Utstrålningen från atmosfärens över gräns balanseras mot inkommande solstrålning. En mindre del ca 0.5-1 W/m2 ackumuleras i jordsystemet (>90% värmer upp havet). Det inses lätt att med ett sådant värmeflöde kommer havens temperatur att stiga ca 1°C på 1000 år.

 38. Det jag ville ha sagt med min lilla barndomshistoria #17 om rädsla är att rädsla kan försvinna med ett enda litet klokt påpekande.

  Om våra barn skräms till vansinne av våra skolor och media så kan det räcka med ett stillsamt påpekande för att rädslan skall försvinna. De sansade lärare och föräldrar som trots allt finns i landet samt läroboksförfattare kan göra oerhört mycket för att stilla oron och få barnen att se mer skeptiskt på stormedia och våra politiker när det gäller klimatfrågan.

  Visst en lärare som går på tvärs mot vad DN och SVT säger kan bli anmäld av aktivisterna i klassen och kollegiet. Men varför bry sig om man har argumenten på sin sida? En bra bok att luta sig emot när okvädningsorden haglar är läraren Staffan Mörners bok ”Borde man oroa sig för klimathotet?”

  https://klimatupplysningen.se/lank-lastips/litteratur/

 39. foliehatt

  Lars, #35.
  Jag ska byta bank!! och låta dem veta varför.

 40. Mats Kälvemark

  Tummen känns helt onödig och oseriös på en blogg av KU:s karaktär: Den känns som en strävan att vi ska rätta in oss i en PK-korridor influerad av FB som vi alla vill röra oss fritt utanför. Vi vänder på frågan till de som vill ha den kvar: Vad tillför den för något utöver vad vi haft innan i kommentarsfälten? Är den onödig så bör den tas bort.

 41. laco

  Mats #40
  Du ställer en bra fråga vad den tillför.
  Mitt svar är enkelt, ”irritation”.

 42. Rolf Mellberg

  #40 Mats

  Jag tycker att ”tummen” fyller en bra funktion om den används för att markera de kommentarer som är extra läsvärda.
  Tänk på de följare som inte har tid att läsa så många kommentarer.

 43. Lennart Bengtsson

  32

  Så är det. Klimatfrågan är ingalunda ”settled”

 44. laco

  #42 Rolf.
  Nu förvånar du mig.
  Tummen gör ju att det tar längre tid att skumma igenom alltsammans.
  Dessutom blir det mer svårläst.

 45. Rossmore

  #1 Anders
  Som jag ser det skulle en möjlighet att kommentera enskilda inlägg direkt under resp inlägg (trådträd) göra KU ännu mera likt FB. Kanske enklast att bara ta bort ”tummen”?

 46. Lennart Bengtsson

  26
  Om Du känner ”klimatkänsligheten” är detta möjligt. Problemet är bara att klimatkänslighet är ingen universell konstant

 47. Lennart Bengtsson

  25

  Finns tillgängliga i EU:s data service Copernicus

 48. BG

  Någon har problem med sanningen. Frågan är vem? Skogsvårdare i USA och Australien hävdar att senare års bränder har med vanvård av skogar att göra. I Colorado var det döda insektsangripna granar som brann. Döda träd som fallit till marken hade lämnats och inte tagits bort.

  Enigt Deliang i GP beror de helt på klimatförändringarna.

  ”Vi har blivit bättre på att förstå hur klimatsystemet fungerar. Nu kan vi med stor säkerhet länka ihop klimatförändringar med extremhändelser, vilket är en viktig framgång. Vi kan till exempel visa att bränderna i Australien och USA hade varit omöjliga utan klimatförändringarna, förklarar han.”

 49. #8 Instämmer helt med din analys och jämförelse med häxprocesserna. Jag gjorde själv samma analys för några år sedan och tyckte det var så uppenbart att det måste väl de flesta se. Döm om min förvåning när det visade sig att i generationer na efter mig var häxprocesserna i stort ett obekant fenomen.

 50. Klimatsuperproffset Deliang säger att bränderna i Australien och USA hade varit omöjliga utan klimatförändringarna. Så bra då. Allt är möjligt pga klimatförändringarna. Kanske till och med en positiv förändring. Men det viktigaste för Deliang är att ha rätt, att få stoltsera med sin ”enorna” klimatkunskap. I övrigt tror jag inte att han bryr sig så mycket om vädret. Undrar hur han personligen drabbats av den sk klimatkrisen.

 51. #11
  Sorry, blev ”utloggad” av nån anledning. Ett försök till sedan lovar jag att avstå oavsett:
  https://drive.google.com/file/d/1kymqRQ8qhYOtBtG2nPbDmTpI3RwNCa8w/view?usp=sharing

 52. En annan

  En radiopod väl värd att lyssna på:
  https://folketsradio.podbean.com/e/du-skona-nya-varld/
  Nordangård et al varnar igen för kommande kataklysm!
  Fast vi såg det komma, till skillnad för grönbruna apologeter som försöker gena till banken , men där ska jag införliva ett klassiskt citat från Tintin: Ni ska inte komma långt, eller hur Fru Lööf, medlem av Trilaterala kommisionen . En svårligen nedsvärtad partiledare, Jösses vilket shanghaiat parti Centern blivit!

 53. Magma

  @38 Ingemar Nordin
  Ett mycket klokt påpekande – kan man hjälpa någon, barn som vuxen, att komma ur sin rädsla med en rak och enkel kommentar så är det värt otroligt mycket.
  Om nu någon lärare tvekar att informera sina elever om hur den verkliga världen fungerar så får vi hoppas att det finns tillräckligt med civilkurage i lärarkåren för att inte avstå.
  Det finns dessutom en väg som är både effektiv och helt oantastlig – det ligger i skolans uppdrag att undervisa i källkritik och ett av det absolut effektivaste sätten är att visa på båda sidor och föra en diskussion med eleverna om hur trovärdiga de uppfattar de olika budskapen – och just klimatfrågan är ett utmärkt exempel – med hänvisning till sakliga web-sidor som Roy Spencer, DMI, Polarportal eller liknande så dröjer det inte länge förrän eleverna själva kommer fram till ett moget ställningstagande utan att läraren ens behöver försöka argumentera för saken.
  Och här behöver jag inte gissa, jag har själv bevittnat resultatet.

 54. En annan

  Konstigt är det ändå att Wallenbergarna satsade så mycket på Annie, när Miljöpartiet ändå regerade, fast visst, Centern fick igenom sina krav…nästan men trilaterala ger aldrig upp, de byter bara skepnad…

 55. Gunnar Strandell

  Lennart Bengtsson #14
  Citat: ”Den globala uppvärmningen är främst koncentrerad till norra hemisfärens landytor.”

  Klimatforskare som hävdar att tidigare höga temperaturer bara varit lokala för Europa eller norra halvklotet och inte exempel på global uppvärmning borde alltså använda samma resonemang nu!

 56. Jan-Eric Birger Lindström

  ta bort tummen om ni är seriösa

 57. jensen

  14 L.B.
  Tack för beskrivningen av Södra Ishavet.

  Min far skulle ha skrattat åt dagens klimathot.
  Seglade med SS Kennedy ( af Chapman) på dess sista resa till Australien. Seglade ett par år senare hem med en norsk fullriggare för 100 år sedan. Råkade ut för en orkan vid passagen av Kap Horn, varvid segel och rigg blåstes sönder. Skeppet var ytterst nära att gå under, och besättningen försökte rädda sig upp i kvarvarande rigg skrikande Good bye to ourselves. Dock reste sig skeppet igen. Drev ned i södra ishavet . Lyckades nödtorftigt laga riggen under svåra umbäranden och nådde England efter 4 i stället för 3 månader.

  Även Klimatet tar tid på sig att genomföra förändringar.

 58. Lennart, om definition av växthuseffekt. Vad tror du om en bondsk utgångspunkt (för det är ju bra om strikta definitioner passar med intuitiv språklig förståelse) på så sätt att växthuseffekten definieras som skillnaden i temperatur mellan noll innehåll (tomt) i atmosfären runt vår jord (ca 0 K kallt) och det vi idag faktiskt har (varmare) på grund av h20, co2 och annat. Skillnaden i temperatur – var nån stans – jo just där vi bönder står, nedersta troposfären. Din (branschens?) strålningsdefinition av växthuseffekt är förstås logiskt klar men inkluderar inte som jag läser den ”växthusets” mota bort inkommande strålning. Relaterar bara till växthusets ”hålla kvar” utgående strålning. Vad tror du om en definition som 1. relaterar till av bönderna kända temperaturer och 2. relaterar också till bortmotandet?
  För övrigt #56, (Cato den äldre) ja!

 59. Anders

  #20 Ingemar Säfbom. Tack för den länken! Vilken obehaglig historia denne nysvensk målade upp! Alla som tror vindkraft bara kan vara bra borde se den! Direktlänk: https://www.youtube.com/watch?v=7RgyLDVlAg4&list=LL&index=2

  Tummen upp för den 😉

 60. Simon

  #20, #59

  Instämmer! Har precis sett den jag också. En dokumentär vi aldrig kommer få se på SVT. Tyvärr får man säga för den skulle sannerligen behöva sändas. SVT är ju inte längre intresserade av att förmedla verkligheten.

  Jag ska i alla fall maila SVT och föreslå att man sänder den.

 61. Karl W

  Magma #7
  Drivkraften är pengar. Al Gore startade det hela, och det gjorde honom rik. Oligarkerna som Al Gore vill ha anslag från staterna för att genomföra program som dom kallar klimatomställning. Därför driver dom propaganda via media, vilka ägs av samma grupp av oligarker, vilken går ut på att ju mer pengar vi kan få från staten, ju bättre blir klimatet. Samma oligarker sponsrar sedan klimat alarmisterna som XR som driver på deras propaganda på media att staten behöver satsa mer pengar på deras projekt. Mänsklighetens någonsin största bedrägeri.

 62. En annan

  Snälla rara, ta bort tummen upp, lägg i stället till media creeper, som visar vilka myndigheter som besöker sidan, samt gör en blogg-roll till andra”klimatförnekare” för nyfikna att gå vidare på, ex.v. klimatsans, WUWT. Tummarna bekräftar bara kritikernas bröl om eko-kammare!

 63. Sören+G

  Jag la upp Elsa Widdings video på min FB-sida. Nu har den tagits bort. ”Videon är inte tillgänglig
  Den här videon har tagits bort av innehållsleverantören”

 64. Så nu är tummarna för kommentarer borta ….. dags för nästa läsarstorm 🙂

 65. #1 Anders

  Vi provade (och har nog gjort det ett flertal gånger) att tråda kommentarer men det fungerar inte så bra. Jag håller helt med dig om fördelen med trådar i diskussionsforum men det är inte så ofta antalet kommentarer gör att man inte kan följa en ”diskussion” även när det inte är trådat. Det skapar mer irritation när man bara vill se vad som är nytt i fältet och då måste hoppa runt till fyra olika ställen.

  Kommentarsfältet är just en kommentar till inlägget även om det ofta blir långa diskussioner. När någon dag eller fyra har gått så fortsätter man i något nytt inlägg. Det hade varit en annan sak om vi hade haft en plattform för diskussioner … vilket naturligtvis är en idé.

 66. Jag tycker det är bra såhär. Tilltala andra och bemöt deras kommentarer med ’namn’ och specificera ev kommentars-#.
  Då är det ganska lätt att föra, följa eller hoppa över (någon annans) diskussioner ….

 67. Håkan Bergman

  Jasså var det en tumme, jag trodde det var en vante.
  Ang. trådar, vill man svara eller referera till en kommentar som ligger många kommentarer bort eller kanske i en annan tråd är ju det enkelt med en länk till den kommentaren.
  Anders #1
  https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-412/#comment-406583
  Högerklicka på postens klockslag-datum och välj kopiera länk.

 68. Anders

  #64-65 Johan Montelius (admin). Sådär ja, då var lugnet och harmonin på Sveriges bästa klimatsite återställd! Tack och bock! Inser även att trådidén nog var obra…

  Så till sist, till den eventuellt lurkande åsiktsförföljande Hultman (på Chalmers mest ovetenskapliga Centre for Studies of Climate Change Denial – CEFORCED), frågar jag stillsamt: Är man en sämre människa för att man ogillar konsensusproppar och gillar kärnkraft?!

 69. Ivar Andersson

  Dagens larm 27/9
  Nästan sju gånger så många värmeböljor, tre gånger så många misslyckade skördar och dubbelt så många okontrollerade bränder. Det är vad framtiden har att erbjuda barn som fötts det senaste året jämfört med tidigare generationer, enligt en ny studie.
  https://www.science.org/doi/10.1126/science.abi7339

 70. Ivar Andersson

  Tyskarnas bakslag.
  De tyska koldioxidutsläppen från elproduktion ökade under första halvåret 2021 med en fjärdedel, eller 21 miljoner ton, enligt tyska tankesmedjan Agora Energiewende vilket rapporterats av Reuters tidigare. Gaseldade kraftverk ökade med 15%, kolkraftverk med 36%och kraftkolsverk med 44%.
  https://ledarsidorna.se/2021/09/tyskland-och-europa-vid-ett-vagskal-okade-elpriser-riskerar-framtida-tillvaxt/

 71. Håkan Bergman

  Ivar A. #70
  Ingen tillfällighet att Tyskland och Energiewende inte framhålls som ett föredöme längre.
  Don’t mention the Energiewende!
  https://drive.google.com/file/d/1CZ2Iv1L8IcNpFOxb1o83nKTns0AdlBkQ/view?usp=sharing

 72. Adepten

  #70 Ivar Andersson
  Ska man ta på sig klimatalarmistglasögonen så kan det sägas att översvämningarna, misslyckade skördar och de många okontrollerade bränderna beror på att Tyskland har ökat sina koldioxidutsläpp sen de beslutade att lägga ner kärnkraften efter Fukushima-olyckan 2011 😉

 73. Karl W

  Ivar Andersson #69
  Det kallas aktivist-forskning. Man börjar med slutresultatet, sedan väljer man selektivt ut data, modell och metod för att få det förutbestämda resultatet att se rätt ut. Tyskarna kallade det förra seklet för propaganda. Kina har haft rekordskördar tre år i rad, och kallare väder med mindre oväder, trots ett par undantag.

  Håkan Bergman #71
  Lyckligtvis på grund av den logaritmiska absorptionen påverkar ökande koldioxid inte uppvärmningen nämnvärt. En fördubbling till 800ppm betyder en ökande temperatur på 0.33 grader. Fysikens lagar och matematik.
  https://149366104.v2.pressablecdn.com/wp-content/uploads/2010/03/co2_modtrans_img2.png

 74. Lasse

  Rekordtillväxt av koraller i Stora barriärrevet:
  https://wattsupwiththat.com/2021/09/27/great-barrier-reef-experiencing-record-high-levels-of-coral-coverage/

  Gissar att SVT Erika håller inne med detta!

 75. Håkan Bergman

  Nu har jag uppdaterat min sida med UAH-grafer, hoppas att den är till större nytta nu.
  https://sprayhattas.crabdance.com/

 76. Simon

  Såg till min glädje att Elsa har ett nytt avsnitt ute. DDRs…nej jag menar SVTs arbetsmetoder. Se och njut:
  https://www.youtube.com/watch?v=UFhsiPrtAWw

 77. Håkan Bergman

  Gud, Samsung, Google, Ubuntu och Raspberrypin vet möjligen vad som hände men nu ska den nya sidan vara uppe igen.
  https://sprayhattas.crabdance.com/

 78. Karl W #73
  På figuren står det Forcing=2.94*log2(CO2)+233.6
  En fördubbling ger alltså 2.94W/m2 vilket stämmer väl med Wijngaarden och Happer som finner 3.0W/m2. Temperaturökningen enligt Wijngaarden och Happer är 1,4 grader om den absoluta luftfuktigheten antas vara oförändrad. Sedan tillkommer olika sorters feedback, men det är inte fysik och matematik som kan ge oss svaret – vi måste lita till observationer och eftersom klimatet är kaotiskt måste vi mäta noga och länge. Varifrån kommer 0,33 grader?

 79. En annan

  Herr Bolund flaxar vidare…https://www.youtube.com/watch?v=HM0K5dNoJHw
  Stackars,stackars människa, helt uppbyggd av floskler!
  Miljöflloskelpartiet, som sket i miljön och gick upp i klimatångest, huva!
  PS, låt gärna öppen tråd löpa över helgen, att publicera isläget en lördag känns liiite ansträngt.
  MVH en 6%-are