När DN beslöt att bekämpa god journalistik om klimatet

Anders Bolling

I en krönika i Näringslivets Medieinstitut berättar journalisten Anders Bolling https://naringslivets-medieinstitut.se/dn-ville-undvika-en-icke-alarmistisk-klimatberattelse/  om en händelse på Dagens Nyheter när redaktionschefen ville ha ett samtal om klimatrapporteringen. Han skriver bl.a.:

”Som DN-journalist vinnlade jag mig om att återge alla sidor av den komplexa klimatberättelsen. Ämnet intresserar mig intill nördighet sedan decennier.

Jag visste också att det, underligt nog, var kontroversiellt att göra detta. Men jag fick sällan några direkta reaktioner på Dagens Nyheters redaktion. Det kunde vara en eller annan liten uppmuntrande kommentar (med låg röst) vid kaffeautomaten.

Jag fick en del mejl. De flesta var positiva, men några var kritiska. Tydligen hade de som var mest upprörda vänt sig direkt till ledningen.

En dag approcherades jag av redaktionschefen, som vid tiden hette Caspar Opitz, en vänlig själ som jag alltid haft en god personlig relation till. Han lät förstå att mitt sätt att beskriva uppvärmningen och dess konsekvenser var problematisk. ”Vi får många mejl om det här”, sade han. Det handlade inte om sakfel, ”du brukar vara noggrann”, men han påpekade att tidningen hade en vetenskaplig hållning i de här frågorna, och han hade stämt av med ett par vetenskapligt kunniga personer på redaktionen. Han nämnde den kända (och ofta övertolkade) undersökningen som sägs visa var ”97 procent av klimatforskarna” står i frågan. Och sedan gjorde han en referens som fick det att isa till lite grann i mina ådror: han jämförde med hur tidningen brukar hantera förintelseförnekare, ”som vi ju också håller kort”.

Vad svarar man på det? Inmålad i ett sådant hörn är det hart när omöjligt att komma ut. Min känsla var dock att referenserna var ogenomtänkta. Jag märkte ju att han inte var insatt.

Av någon anledning har de ”97 procenten” kommit att betyda att hela forskarsamhället är ense om att klimatförändringarna är extremt akuta och allt är människans fel. Det räcker att läsa IPCC·s senaste rapport med neutrala ögon för att inse att det inte är så enkelt.

Ett par år före ovan nämnda incident fick jag en annan tydlig indikation på att DN:s ledning ville undvika en icke-alarmistisk klimatberättelse. Jag hade fått klartecken för en artikelserie om saker som utvecklas positivt i världen. Gott så, men i min ursprungliga pitch hade jag med ett ämne som låg mig varmt om hjärtat: att ökenspridningen är en myt och att det sedan 1980-talet snarare pågår en förgröning. Den artikeln fick jag inte skriva. ”Men varför?”, undrade jag. ”Är det för kontroversiellt för DN-ledningen?” ”Ja”, svarade dåvarande redaktionschefen Pia Skagermark, ”det verkar som det”.

Fast egentligen är det besynnerligt att medierna är så ovilliga, för att inte säga livrädda, att referera till studier och statistik som inte bekräftar bilden av nära förestående klimatkatastrof.”

Ja, visst är det märkligt att Sveriges största morgontidning beslutar sig för att överge objektivititet och faktabehandling till förmån för alarmism och propaganda. Det tar lång tid att bygga upp ett gott namn och rykte. Att riva ned det går fort. Tydligen så har DN bestämt sig för att köra tidningens trovärdighet i botten.

Att redaktionsledningen på ett så flagrant sätt tar avstånd från en kompetent förmedling av vetenskapliga fakta som inte passar in i den rådande hegemonin av klimatalarmism är stötande och genant. Men som vi har sett så är DN tyvärr inte det enda exemplet på detta.

Bolling har slutat på DN och kan tala fritt. Så här skriver chefredaktör Peter Wolodarski om Näringslivets Medieinstituts publicering av Bollings kolumn, på Twitter:
”Ännu ett aktuellt exempel på hur journalistiskt granskade företag/organisationer betalar en ”mediegranskare” för att undergräva det journalistiska arbetet. Helt i egen sak. Varför ägnar sig viktiga samhällsaktörer åt sådant? Blanda inte ihop detta med seriös mediegranskning.”

Anders Bolling utlovar att återkomma till ämnet i sin nästa krönika. Jag ser fram mot den.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. foliehatt

  DN under Wolodarski har blivit hem för åsiktsjournalistik. Mer så ju längre han har arbetat där. Att använda ledartexter till argumentera för eller mot olika saker är en sak, men att låta nyhetstexter bli propagandiska är en farlig väg att beträda. Det räcker med ett stort avslöjande om att det som tidningen har kolporterat om just det ämnet är FEL – och deras trovärdighet är borta. Även bland de som höll med i tidningens propaganda INNAN den avslöjades. Arga prenumeranter kan rösta med fötterna (det är väl därför vi inte längre tillåts göra så vad gäller SVT/SR). Eventuellt går då tidningen omkull.

  Att leka med åsiktsjournalistik i en dagstidning är lite som att ge skjutvapen till ett barn att leka med. Skada kommer mycket troligen att ske – men omöjligt att på förhand säga vem som kommer att drabbas.

 2. Lennart Bengtsson

  Man kan med goda skäl fråga sig om Sverige fortfarande är en kunskapsnation!

 3. Bim

  Bra Ingemar Nordin och naturligtvis Anders Bolling.

  Tydligare än SVT / Elsa Widding affären kan väl propaganda politiken knappast beskrivas. Hela SVT, SR
  med brallorna nere.
  Man kan inte titta på Svensk television längre utan att undra vad för lögner de skall presentera i dag.
  Det värsta är ju dock att allt orkestreras från vår regering, EU och ända upp till FN. Med andra ord, stakars Tellus är infekterad med Lögnen. Men som tur är så är vädret hyfsat

 4. jax

  #2 Lennart Bengtsson
  I god Orwellsk anda är numera åsikter=kunskap. Därmed anses fortfarande Sverige vara en kunskapsnation!

 5. Magma

  En eloge till KU för publiceringen av en artikel som avslöjar en mediekultur värdig Nordkorea. Det är tragiskt att strävan att vara politiskt korrekt går före kritiskt granskande.
  Vart är egentligen Sverige på väg?

 6. Lars Thorén

  Det konstiga är ju att det finns så många alternativa nyhetskällor att snoka upp om man verkligen vill.
  Med bra fakta presenterat på ett sansat sätt. LB har rätt. Kunskap är ointressant. Åsikter är allt!

  https://www.warpnews.org/human-progress/nasa-the-earth-is-greener-now-than-it-was-20-years-ago/

 7. Lasse

  Samma öde som Sven Börjesson beskriver i sin bok ”en klimathistoria”
  Han bevakade området för SR.

  Det finns alltid olika syn på en fråga.
  SR/SVT och resten av media väljer en negativ tolkning.

  Större skördar och grönare värld-ger -ja man kan se olika på detta.
  Senast var det granskogen som blivit så tät att Älgarna diet på blåbärsris var i fara-de hade smalnat.
  Så fick en SLU forskare lite mer medel för att forska vidare om detta!

  #5 Det finns hopp. SVD har börjat rycka upp sig!
  I dag om Morgan Olofsson i intervju i SVT på ledarsidan.
  Avklädd naken och bevisad som en som gärna har högt stående moral som ändras allt eftersom händelserna utvecklas. Just metoden att beskylla motståndarna för lägre moral gör att fallet blir stort när deras åsikter tas över!
  Kanske i morgon med Rockström?

 8. Simon

  Bilden av det sönderfall som drabbat journalistiken bekräftas av allt fler källor:

  ”Hur journalistiken blev maktens medlöpare
  Det blir alltmer uppenbart att journalistiken inte längre lever upp till sitt motto att vara ”Den tredje statsmakten”, i alla fall inte om det därmed menas att utgöra en kontrollfunktion och vara en oberoende granskare av den verkliga maktutövningen i världen.

  Arne Ruth har bland annat varit chefredaktör för Dagens Nyheter, samhällschef för Sveriges Radio och kulturchef på Expressen.
  Hans berättelse tecknar en bild av det förfall som drabbat den svenska journalistiken under de senaste decennierna, i takt med att ägarkoncentrationen
  alltmer suddat ut rågången mellan publicistisk verksamhet och propagandistisk opinionsbildning.

  Mycket har hänt sedan Arne Ruth 1998 lämnade chefredaktörskapet på Dagens Nyheter, i protest mot ägarnas allt större inblandning i det journalistiska innehållet
  i tidningen. Förändringen syns inte bara i makroperspektivet, där ett fåtal jättar numera utövar kontroll över informationsflödet.

  Den märks också i framväxten av en
  ny typ av journalist, som tycks fästa större vikt vid att bygga sitt eget varumärke, än vid det journalistiska kallet att ställa makten till svars.”

  https://folketsradio.se/sveket-mot-assange/

 9. Läs också Susanna Popovas ledarkrönika i söndagens SvD!

 10. pa

  #2

  Sverige är ingen kunskapsnation längre.
  Det började med konsten och kulturen och har sedan spridit sig som en pest genom samhällets viktigaste institutioner.
  Det som förr krävde hård ansträngning ,mycket beräkning och tester är inte längre relevant. Nu kan alla ”känna” hur det fungerar via sociala medier.

 11. Gunnar Lundström

  Det är inte bara DN som sprider ensidig syn på klimatfrågan. Även Aftonbladet och Expressen gör likadant.
  Så har t.ex. Expressen en stående artikel om klimatet, där man påstår att H2O står för 75 procent av växthuseffekten och CO2 för resten. Sanningen är att H2O står för 99 procent av växthuseffekten. Har gång på gång påtalat detta för debattredaktionen, men utan resultat.
  Har många gånger försökt få inlägg publicerade om den växande solskenstiden, vilket bevisligen ökar jordens medeltemperatur, men lika lönlöst.
  MAN SLÄNGER ALLT I PAPPERSKOPRGEN SOM INTE LIGGER I LINJE MED IPCC:s UPPFATTNING.
  Detta är censur och inget annat!

 12. Ivar Andersson

  Varför gör inte DN som Greta säger: Lyssna på forskarna?
  DN lyssnar på den klimathotsreligiösa sektens tolkningar av AR6 SPM i stället för att läsa AR6 WG1 (Den naturvetenskapliga grunden) så att fakta får gälla i stället för åsikter.

 13. Lennart Svanberg

  #9 pa och andra som känner hopplösheten sprida sig. Arbetar delvis som lärare på Yrkeshögskola och vuxna Svenskar och NySvenskar som studerar är nästan alltid bra människor.

  Det vi ser är etablissemangets förfall då aktivister lyckats infiltrera viktiga samhällsfunktioner vilka ej längre engagerar den breda massan.

  Väder? Vilken person under 30 år tänker egentligen på den frågan? Man lever och arbetar inomhus så det blir en kort semesterperiod då man behöver bra väder och därefter bryr man sig inte längre.

  Regeringsmakten? Ja, dem verkar ju oförmögna att fixa bra ordningsmakt, sjukvård eller pensioner så vi ser till att flytta dit där det är minst bråk och så sparar vi pengar till sämre dagar.

  Sverige är absolut en kunskapsnation fast det är numera det privata näringslivet som står för dess ryggrad, det offentliga har sedan länge blivit en kvarnsten för människor att bära.

 14. pa

  #11
  Även skolorna lider av PK noia där diverse påhittade värdegrundskonstruktioner slår sönder och tar utrymme i viktiga fundament i lärandet.

 15. Fantastisk utveckling. Tack återigen. Fortsätter ni så här går vi en ljus framtid till mötes, trots tillfällig förstoppning i viktiga instanser.

 16. Bibbi Strömgren

  Hela samhället är smittat av klimathysterin. Flera av mina vänner blir mycket upprörda när jag inte stämmer upp i deras klimatångest. Vi är närmare 80 år allihop men att ha en annan uppfattning än den som de säger ”Alla andra har” är absolut förbjudet att ha. Svårt eller omöjligt att föra ett intressant samtal om klimatet!

 17. BG

  Ut Anders Bollings krönika:
  ”Han nämnde den kända (och ofta övertolkade) undersökningen som sägs visa var ”97 procent av klimatforskarna” står i frågan. Och sedan gjorde han en referens som fick det att isa till lite grann i mina ådror: han jämförde med hur tidningen brukar hantera förintelseförnekare, ”som vi ju också håller kort.”

  Så här skriver Patrick Moore in Fake Invisible Catastrophes and Threats of Doom:
  The term ‘denier’ is a silly moniker designed to culturally associate skeptical or heretical scientists with those who deny the reality of the Holocaust. But as silly and irrelevant as that association seems, that is what the purveyors of the fake, impending apocalypse have stooped to”.

  En frilansjournalist, Per Lunqu, har fått plats för en debattartikel i GP den 17 dennes (Sätt koldioxidtullar på Kina). Han inleder:

  ”Klimatförnekarnas tid är förbi. FN:s klimatpanels senaste rapport visar hur alarmerande klimatläget är och det står klart att det beror på människan. Jordens klimat förändras, havsnivåerna stiger. Extremväder med översvämningar är en del av vardagen för människor inte bara i Tyskland och Belgien. Det är inte bara våra ättlingar som kommer att få betala. Livsbetingelserna förändras i takt med att vi släpper ut koldioxid. Det är bråttom.”

 18. Björn

  Klimatfrågan visar på hur obildad journalistkåren är när det kommer till naturvetenskap. För att dölja denna okunskap, misstänkliggörs de med större kunskaper och påklistras olika epitet. Därför är det viktigt att framhålla de journalister med kurage, vilka förmår motstå den antiintellektuella våg som sköljer genom media.

 19. jensen

  Vad anser man här på Klimatupplysningen om Steven Koonin såsom läsvärd författare angående Climate Change?

  https://www.bokus.com/bok/9781950665792/unsettled/

 20. Ann Löfving-Henriksson

  # 19 Jensen, mer trovärdig recension än denna är nog svårt att få
  https://klimatupplysningen.se/lennart-bengtsson-recenserar-koonins-unsettled/

 21. Robert Norling

  # 16 Bibbi Strömgren
  ”Hela samhället är smittat av klimathysterin. Flera av mina vänner blir mycket upprörda när jag inte stämmer upp i deras klimatångest”
  Påtala för dina vänner följande recept på att bota panikångesten över vårt klimat:

  Vid panikångest är det vanligt att man får en påse att andas in genom, så att man återandas en del av utandningsluften. Utandningsluften innehåller mycket koldioxid och när vi återandas en del av denna luft så höjs naturligt nog koldioxid-nivåerna i kroppen och personen med panikångest blir lugnare.

  I en studie hyperventilerade tolv friska läkarstudenter. Vid ena tillfället andades de vanlig luft och vid det andra tillfället innehöll luften fem procent koldioxid, dvs 100 gånger mer än normalt. Stresshormonet adrenalin ökade med hela 360 procent när de andades normal luft. Vid hyperventilering med koldioxidberikad luft var adrenalin-nivåerna oförändrade.
  Låga koldioxidnivåer leder alltså till en kraftig stress-respons och ger en adrenalin kick.

  Så köp några extra plastpåsar (högbeskattade) i din lokala affär och ha i beredskap vid nästa träff.

 22. jensen

  Ann 20
  Mycken tack för länken. Mycken fin läsning inklusive kommentarerna. Denna har tyvärr undgått mig tidigare, då man ju inte har tid att alltid följa K.
  Anledningen till mitt intresse för Koonin, var en rekommendation i ett föredrag av en annan författare, som angav Koonins bok som mer läsvärd än sin egen.
  Leeb pratade mest om Kinas kommande förändring av sin valuta till krypto och dess bas, men ägnade sig mycket åt synpunkter om klimatet.
  Innan problem för mänskligheten angående klimatförändringar med dess perspektiv, skulle andra, tidigare, ännu större problem uppkomma.
  Dessa inkluderade : brist på vatten, energi, råvaror, t.ex silikon för halvledare, koppar m.m. m.m.. Att
  genomföra green deal vore omöjligt och rena luftslott just p.g.a. dessa ökande brister .

 23. Mats Kälvemark

  Det finns inge bättre argument i diskussion med klimathotare än att referera till VERKLIGHETEN.
  Var ser de galopperande uppvärmning, öar som dränks av snabbt stigande havsnivåer, isbjörnar som utrotas, polarisar som försvinner med dramatisk hastighet, katastrofalt minskande skördar etc., etc.???
  Ingenstans, någonstans! Verkligheten pockar på och visar i de nämnda fallen, och i alla andra fall som hotarna lyfter fram, på den raka motsatsen. Hotbilderna om världens undergång om 10 år har sedan 1980-talet utan undantag fallerat vart tionde år och kommer att göra det även i framtiden. De verkliga hotbilderna är i stället den fattigdom som alla plakatpolitiska åtgärder inducerar, inte bara i Sverige utan också globalt, genom de enorma kostnaderna för de s.k. omställningsåtgärderna politikerna i sin massiva enfald hittar på. Det senaste exemplet är att fånga koldioxid, CCS-teknik, där regeringen anslår 6 miljarder rakt in i det ”svarta hålet”. Noll koll på förväntad klimateffekt förstås!
  Med IPCC-matte blir det 25 miljondels grader läge temperatur är 2100. Det ger begreppet försumbart ett ansikte. Men t.o.m. M tycker att detta är bättre än andra plakatpolitiska åtgärder som exempelvis subventionerade elbilar och sänkt moms för att halvsula skor. Man tar sig för pannan över politikers enfald som inte verkar ha några som helst begränsningar.

 24. Ann Löfving-Henriksson

  # 23 Mats K., uppskattade ”hotbilderna om världens undergång om 10 år har sedan 1980-talet utan undantag fallerat vart tionde år och kommer att göra det även i framtiden”. Ett citat värt att minnas!

 25. Sedan 1970, Maurice Strong.

 26. Sven Andersson

  Varför har kommentarerna slutat att publiceras?

 27. foliehatt

  En docent i Ekonomisk historia har uppenbarligen nått klarsyn vad gäller våra samhällens ultimata problem.

  https://www.svd.se/klimatforandringarna-ar-ett-tecken-i-tiden

  Problemen är dels nya, sett med historiens glasögon på näsan, och stavas självklart koldioxid.

  Som bortblåsta är två världskrig, Europas religionskrig, Digerdöden, och alla andra fasor som tyngde våra förfäder.

  Allt var lyckligare förr, innan den förhatliga koldioxiden gjorde sitt intåg i verkligheten, och drev en kil av framtidsdepression in i våra hjärnor.

  Jag betackar mig för alla dessa ”vetenskap-hangarounds” som försöker använda koldioxidskräcken som trampolin för att lansera sig själv och allehanda obskyra tankar, teorier och domedagsscenarier.

  ”Cargo-cult science” som gamle Feynman sade.

 28. Simon

  Media använder samma propagandametoder nu som då. För de som kommer ihåg den sk ”videovåldsdebatten” kan det här inslaget vara intressant. Inte nog med att SVT instruerade barnen vad de skulle säga, man lät dem till och med se just sådana scener ur filmerna som man samtidigt bedrev propaganda för att förbjuda…för att dom var skadliga för barn.

  https://www.youtube.com/watch?v=H6Kg0hMCTJg

  Nu har vi högst verkligt våld ute på gatorna i stället men allt SVT och nästan all övrig media ägnar sig åt är propagerande för ett inbillat klimathot. Det är svårt att finna ord .

 29. ThomasJ

  För att citera FN-chefen Guterres nyligen; ’…det är värre än vi hittills trott/anat…’
  Ett annat citat är svaret H Göring gav på frågan (i samband med Nürnberg rättegången) hur det kunde gå till, att få en så kulturellt/kunskapsmässigt dåtida högt stående befolkning (inte alla!) att anamma Adolfs ’ideologi’; ’…det gäller att skrämma folket, ju mer/värre skrämsel man sprider, desto enklare få man deras sympatier, gäller alldeles oavsett tradition/styre/ kultur’. Machiavelli är inne på samma spår.
  I den svenska ’ankdammen’ ÄR det busenkelt att nå sina förvridna målsättningar och allt handlar om makt & pengar, ohemult stora mängder av båda. Sverige är, tillsammans med Nordkorea, som har en skattefinansierad/tvingande ’public service’ som nyttjas till 1000% för att på alla sätt och vis sprida ångest/rädsla & uruselt dåligt samvete (för att man öht lever… 🙁 )
  Lutar mer & mer mot, att PS’ s.k. vetenskaps-redaktionens, ska eg. benämnas ’vetephaenskaps-redaktionen’, mind-set över tid är så perverterat, att där tycks vara ngn form av ’tävling’ om hur man. via sina ’rapportering’, maximerar antalet (främst) unga och barn att söka hjälp hos BUP – se statistiken. I ett fungerande samhälle hade slika personer suttit bakom lås och bom. Förhoppningsvis kommer småningom en Nürnberg rättegång 2.0, på samma sätt som gjordes 1948 i Tyskland mot propagandisterna under Goebbels regim.

  Arma Land ! 🙁
  Mvh/TJ