Ovärdigt brunsmetande

hate speach

Svenska Dagbladet är sedan länge svenska politikers, företagsledares och andra beslutsfattares nyhetstidning. Den positionen är resultatet av årtiondens kunniga och ansvarsfulla journalistik. Läsarna måste för sin verksamhet kunna lita på SvD.

Frånsett coronakrisen kan klimatfrågan med kopplingar till energi och försörjning anses som nyhetsmedias för närvarande viktigaste område. Men frågan är komplex, och redaktionerna saknar i regel tillräckliga egna kunskaper för att behandla den.

I stället tycks svenska och nordiska redaktioner ha enats om att ha FN och dess klimatpanel IPCC som gällande faktakälla. Inget formellt sådant beslut eller avtal finns, och redaktionerna förnekar även informellt samråd.

Det hindrar inte att de alla – även SvD ­-  samfällt hänvisar till IPCC, som anses stå för den samlade vetenskapen på området. I kontakter med olika redaktioner möts jag alltid av beskedet att de ”inte kan gå emot den samlade forskningen”. 

Men IPCC bedriver enligt sin hemsida ingen egen forskning. Medlemsländerna utser panelens delegater utifrån rättvise- och jämlikhetskriterier efter geografiska, politiska, etniska, kulturella, könsmässiga, ekonomiska och liknande hänsyn snarare än efter sakkunskap i ämnet. Få FN-länder har egen klimatforskning och egna experter. 

Det ger klar majoritet för icke demokratiska stater. Tidningen Economists demokratiindex omfattar 167 av FN:s 193 medlemsstater. Av de 167 var år 2023 bara 24 rena demokratier. Demokratier med brister var ytterligare 50 stater. 34 var blandregimer och 59 auktoritära eller rena diktaturer . 

Inklusive 26 småstater stod 119 auktoritära stater mot 74 demokratier. Alla har en röst var. När IPCC utlovar 100 miljarder USD per år till u-länder för att få dem att avstå från kol, olja och gas ur marken, passar de förstås på att förse sig.

Klimatfrågan är därför politisk. Den gäller finansiering och fördelning av utlovade 100 miljarder US-dollar. Inget annat. Föreslagna åtgärder för att minska världens beroende av kolbaserad energi är planekonomiska och återinför bakvägen socialistisk politik, som liberala och marknadsvänliga ledarsidor annars kritiserar. 

Utöver krönikören Björn Lomborg tycks få ifrågasätta detta hos SvD. Än mindre IPCC:s grundtes att mer koldioxid från mänsklig verksamhet skulle hota Jordens klimat. Likartat är det på nästan alla svenska nyhetsmedia – tryckta eller i etern. 

Mest utpräglad är Dagens Nyheter, som har minst sju alarmistiska reportrar inklusive vetenskapliga redaktören Maria Gunther. Hon har faktiskt doktorerat i partikelfysik och forskat på CERN utanför Genève. Vad lärde hon sig där? 

Mot henne står SvD:s motsvarighet, filosofen (!) Mikael Törnwall. Båda tror att människan hotar att farligt värma Jordens marknära atmosfär genom att förbränna bränslen från olja och gas ur marken. Utifrån datormodeller skrämmer de sina läsare med kommande ”klimatkatastrof”. Dessa modeller matas med osäkra antaganden, inte på observerad verklighet.

Vet de som larmar om detta att en dryg grads global uppvärmning sedan 1800-talets slut är en välkommen återhämtning från Lilla Istidens periodvisa kyla med missväxt, nöd och svält? Vet de att koldioxid är växtlighetens livsnödvändiga näring och genom fotosyntes ger atmosfären dess lika livsnödvändiga syre?

Media driver utifrån IPCC:s klimatlarm en medveten kampanj mot mänsklighetens beroende av kolbaserade ämnen för sin försörjning med energi och förnödenheter. Sådana svarar för 80-85 procent av behoven och kan bara ersättas av energiformer som oavbrutet kan leverera motsvarande energimängder. Det kan varken vind-, sol- eller bioenergi.

Endast vissa nätmedia ifrågasätter klimatlarmen. KU och KS sänder information till alla media, men bara nätmedia tar in den. Sedan avfärdas vi med att bara skriva för nätmedia. Flera av dessa kritiserar även svensk invandrar- och migrationspolitik. Men den har inget med klimatet att göra.

Ändå kallas vi ”klimatförnekare” i medvetet syfte att stämpla oss som rasister och nazister. Det är ohederligt och djupt kränkande men tycks prägla mångas uppfattning. ”Vi släpper inte in dig på våra sidor”, säger min lokaltidnings ledning. Det är ett ovärdigt brunsmetande!

Tege Tornvall

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lars Cornell

    Tack Tege för din beskrivning av den verklighet många av oss befinner sig i.

    Jag bor i Västerviks kommun där VT är husorgan. Givetvis kan jag inte välja bort VT då.
    Dagligen besöker jag sisådär tio olika källor till information i olika ämnen. Klimatupplysningen, SvD, epochtimes, Affärsvärlden, ericsoniubbhult.se, NyTeknik, thoralf.se, cornucopia, NT samt SvT.

    Givetvis även klimatupplysningen.se/lank-lastips/lankar/
    och som motvikt till det finns SvT.se varje dag.
    Veckovis är ett måste den skarpe analytikern,
    https://www.youtube.com/c/HenrikJönssonSverige

    Jag kom rejält på kant med den förre chefredaktören på VT Christoffer Nielsen. Hans åsiktskorridor var så smal att jag inte fick rum. Han förklarar,
    – Du har blivit blockerad för att jag inte tänker sprida klimatförnekande propaganda i våra kommentarsfält, likväl som att jag inte gör det på våra debattsidor.

    Nu har VT bytt chefredaktör. Om det innebär en förändring vet jag inte ännu. Men jag skall ta reda på det.

  2. Arne Nilsson

    Jag läser sedan många år SvD. Visst har de en del dumheter om klimatet men inte så att det sticker ut. Jag ser Rapport på SvT varje kväll. Där är det betydligt värre. Varför ser jag då på eländet? För att hålla koll på dumheterna förstås.

  3. Sören G

    Det fins tydligen ett direktiv från EU att det ska finnas laddstolpar till elbilar vid föreningslokaler, hembygdsgårdar etc. Men det blir kostsamt för ideella föreningar.

  4. Lasse

    Vi får hålla vår optimism för oss själva och på nätet.
    Men det finns möjligheter att debattera i tex SVD och där är alla åsikter välkomna.
    I dag vill MP slå ett slag för tillförlitlig elförsörjning även i krig.
    Sol och Vind och tar Ukraina som exempel.
    Kärnkraft är farlig eftersom den är sårbar (och dominerande)
    Tål att debatteras!

  5. Lasse

    Hottest day ever!
    Snurrar runt i media idag.
    Check på den:https://realclimatescience.com/2024/07/hottest-day-ever-2/#gsc.tab=0

  6. Tege Tornvall

    För att alls få komma till tals och delta i debatten tvingas även insiktsfulla forskare och debattörer att inte ifrågasätta AGW-tesen – att mänsklig verksamhet hotar att farligt värma atmosfären.

    Det begränsar debatten till politik för att minska och lindra påstådda följder av sådan politik, baserad på AGW-tesen. Denna i sin tur bygger på tron att mer kolidoxid från förbränning av kol, olja och gas ur marken skulle farligt värma atmosfären.

    Den som ifrågasätter detta utesluts från officiell och etablerad debatt och politik och stämplas som kuf eller – än värre – klimatförnekare och smygnazist. För att undgå det spelar Björn Lomborg med flera med i spelet.

    Men de målar sig allt trängre in i AGW-hörnet och befäster AGW-teorin. Det blir allt svårare att på allvar bekämpa denna politik. Troligen måste det först gå riktigt åt pepparn med internationell energi-, mat- och resursbrist . Det kan vi inte önska Jordens 8,2 miljarder.

    Det vilar ett allt tyngre ansvar på dem som driver denna politik. De som spelar med eller tiger är medskyldiga. Vi måste därför bli fler och bli lästa, hörda och sedda. Det är uppgiften för Klimatreaisterna, Klimatsans, Clintel och liknande aktörer världen runt .

    Något högtravande är det en ödesstrid Den kan inte utkämpas med vetenskapliga seminarier. Upp tll kamp!

  7. Staffan Lindström

    5 Lasse
    JA, en HEL hundradels grad sen förra juli väl… Utter arrogance… Utterarrogans… Var ett dygn efter fortfarande preliminärt… AI-genererat?? Inte otänkbart…

  8. Tege Tornvall

    Genom att peka finger och jämföra olika länders CO2-tillskott till atmosfären spelar vi med i och bekräftar den AGW-tes som vi inte tror på och vill bekämpa. Vi måste visa vad som verkligen driver klimatet, främst kortvågig solvärme i samspel med hav och moln.

    I stöpsleven ligger mänsklighetens försörjning med energi, mat och förnödenheter. Varje gång jag hör eller läser om “utsläpp” som påstådd klimatfaktor får jag spader.
    Nu skall vi pumpa ned växternas näring under marken. Man baxnar!

  9. Jax

    Upplevde inte Maria Günther som alarmistisk i början. Hon höll sig mera till andra ämnen. Plötsligt ändrade hon taktik och blev rejält alarmistisk. Kan inte undgå att tänka att hon fått order om att följa tidningens agendasättande journalistik.
    Har numera inte DN då jag inte stod ut med skiten längre, så jag har inte längre någon koll på Maria.

  10. Tege Tornvall

    #9, Hon heter inte Günther utan Gunther. Det påtalade hon själv när vi hade kontakt härom året. Hon ligger ändå ganska lågt i larmen jämfört med Alestig, Kihlberg, Sörlin, Lenas och Spolander. Mycket kommer också från TT med rent aktivistiska skribenter,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *