Läs Lars Berns nya artikel på Newsmill!
Så här skriver Lars i inledningen:
”Efter exempellösa framgångar för människans innovationer och entreprenörskap under det senaste seklet har vi vuxit med nära fem miljarder individer. Samtidigt är vi på väg att avskaffa massfattigdomen. Om inte trenderna med ekonomisk tillväxt och minskad fattigdom bryts kommer mänskligheten att bli omkring nio miljarder individer om några decennier. De krav detta ställer på ekonomi och miljöpolitik har jag analyserat i boken Homo Eco”
Lars har som vanligt formulerat sig väl och både artikeln och boken ger underlag för nya infallsvinklar och säkert upphov till mycket diskussion.
Bra Lars!
Läs artikeln, kommentera och skaffa boken!
Trots att antalet som kan äta sig mätta aldrig varit så stort så och att gapet till svält hela tiden relativt minskar väljer man att fokusera på att det fortfarande finns de som svälter.
Själv tycker jag det är roligare att vara halvfull än halvtom 🙂
I slutet på ett inlägg på CCNET skriver Matt Ridley apropå den vanliga tesen:`the world is coming to a turning point’ :
I got back to 1830 and still the sentiment was being used. In fact, the poet and historian Thomas Macaulay was already sick of it then: `We cannot absolutely prove that those are in error who tell us that society has reached a turning point, that we have seen our best days. But so said all before us, and with just as much apparent reason.’ He continued: `On what principle is it that, when we see nothing but improvement behind us, we are to expect nothing but deterioration before us.’
Eller varför inte min Newsmillare:
http://www.newsmill.se/artikel/2009/12/20/fler-m-nniskor-och-mer-koldioxid-r-bra-f-r-v-rlden
Jag känner lite av paralleller till Rousseaus Jing och Jang som gjorde att man inte skulle sträva efter att de som har det dåligt får det bättre för den samlade lyckan var konstant.
Då skrev Voltaire (bakom synonym, kanske egentligen av sin fru?? det spelar ingen roll) Candidde..
Kanske det är på tiden med en liknande roman, en där alla hotbilder förstärks och överdrivs in absurdum…
För visst är det lite av Rousseau i dagens utvecklingsfientliga debattörer?
Jag hatar lyckobalans, den ska såklart öka i en allt starkare berusning till vi dör med ett hjärtligt skratt.
Gillar du inte tillväxt, ens om den är hållbar?
Långsiktigt kommer tillväxten att fortsätta eftersom hela evolutionen är programmerad för tillväxt. Därför väljer jag att försöka peka ut en riktning som ger just hållbar tillväxt. Att oljepriset går över 100 dollar per fat har ingen betydelse innovationer och entreprenörskraft kommer snart över det hindret. Du förstår – människan är fantastisk!
fiskodling i verldshaven
plasmafakkel for sopforbrenning
abiotisk oljaprospektering
utnyttjande av ”karnavfall” och torium for energi i tusentals år
lyxkåkar trots den kommande lilla istiden
vetelimmos åt alla
Gå bakåt i tiden och se hur många ekonomer som lyckats spå den totala världsekonomin på 10 år…..
De beror enbart på att de inte ser hur den bästa teknik som finns idag kan implementeras i de flesta verksamheter.
Så alla ni som läser på handelsskolan, ni skulle bli bättre på långsiktiga prognoser om ni gjorde som de bästa av era föregångare…
Läst Tekn fys, så cykla till handels och koppla av med civ ek…
Eller hur Mats Frick?
http://blogg.aftonbladet.se/robertcollin/2010/06/vinetanol-gor-baksmallan-annu-varre-med-varre-co2-an-bensin
Frihet (inte bara yttrandefrihet, utan riktig frihet från tvång), riktig äganderätt och marknadsekonomi löser nog det Lars efterlyser.
Så länge världens befolkning ökar måste ekonomin växa. Allt annat vore undergång. Om världens befolkningsnumerär stabiliseras kommer ekonomin ändå att växa, av det enkla faktum att människan är en utvecklingshungrande art som aldrig blir mätt.