Vattenfallskandalen nu i SvD

SvD Elsa

Elsa Widding har blivit intervjuad i SvD (bakom betalvägg) med anledning av den senaste Vattenfallskandalen. Hon skrev ett inlägg här på Klimatupplysningen  den 9/9 om det. Där konstaterade hon att Vattenfall gjort en usel affär när de sålde ut en vinstgivande brunkolsverksamhet för en struntsumma.

I pappersupplagan av SvD (ovan) så intervjuas även VD:n för Vattenfall, Magnus Hall. Han påstår där att det var motiverat att sälja med tanke på risken för framtida utsläppsrättigheter.

Vi kan konstatera att de nuvarande ägarna redan gjort vinster i miljardklassen (som alltså inte kommit de svenska skattebetalarna till godo) på bara 14 månader. Vattenfall tycks däremot inte vara rädda för stora risker när det gäller vindkraft.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ja denna gång kan Klimatupplysningen känna sig nöjda som kom med ett scoop som nu Svd tar upp. Vi tackar naturligtvis Elsa Widding som med sin djupa kunskap och erfarenhet avslöjar myglet eller ska vi kalla det korruptionen inom regeringen och Vattenfall.

  Vattenfall har mer och mer blivit ett propagandaorgan för staten. Affärsmässigheten har slängts överbord.

 2. Ingemar Nordin

  #1,

  Notera också att Elsa W fick SvD att beskriva oss som den ”klimathotsskeptiska” sajten. Inte som klimatskeptiska, inte som klimatförnekande eller med något annat tramsigt och felaktigt epitet. Det glädjer mig!

 3. Johan M

  Det blir väl snart omval till riksdagen – Elsa Widding for President!

  Här en intervju för två år sedan: https://www.efn.se/tagg/elsa-widding/#

 4. Lasse

  Kul att Elsa Widding valde att publicera sig här.
  Kanske har hennes möjlighet att avslöja Vattenfalls dåliga affärer minskat något, om man får tro på texten.
  Fast det är kanske ovidkommande-men det är ändå fredag.
  https://wattsupwiththat.com/2018/09/14/friday-funny-how-to-report-weather-in-the-msm/
  Typ denne man:
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/par-holmgren-global-uppvarmning-gor-orkaner-kraftigare

 5. Roland

  ” Vattenfall tycks däremot inte vara rädda för stora risker när det gäller vindkraft”
  Dom borde läsa den här rapporten:
  http://www.mdpi.com/2072-4292/9/4/332

  Kinesiska forskare har studerat större vindkraftsparkers effekt på närområdet under perioden 2003 till 2014. Rapporter visar påverkan av det lokala klimatet, temperatur och nederbörd, och rapporten från mars 2017, visar negativ påverkan på den lokala vegetationstillväxten.

  Undersökningen är baserad på satelitövervakning med spektroradiometri (MODIS), som registrerat vegetationsindex och andra fjärranalysdata från 2003 till 2014 under sommartid (Juni-Augusti). Resultaten visade att:

  (1) vindkraftsparkerna hade en signifikant hämmande effekt på vegetationstillväxten, demonstrerat av minskningar av Bladyte-index (14,5 %), som utgör mått på total bladarea per markyteenhet, samt två viktiga Vegetationsindex (14,8 % resp. 8,9 %).Vindkraftverken hade också en negativ effekt på primärproduktionen sommartid (8,9 %) och den årliga nettoproduktion (4,0 %).

  (2) de viktigaste faktorerna kan vara förändringar i temperatur och jordfuktighet. Höjd nattemperatur medför utebliven kondens och kan hämma tillväxten och produktiviteten hos underliggande vegetation.
  Förutom minskad vegetationstillväxt och produktivitet konstateras att vegetationen inte kan återställas efter byggnadsfasen, vilket indikerar att vindkraftverken ändrar tillväxtmiljön. Studien omfattade verk inom 9 km från vindkraftverken. Effekten var störst i den förhärskande vindriktningen. Studien omfattade ett stort område med ca 1700 verk. Verken var relativt låga med höjder mellan 77 och 93 m. Högre verk borde få ännu större effekt.

  Alltså 1700 verk, jag kan inte annat än tänka på vindkraften som byggs nu uppe i Piteå i Norrbotten där det ska stå en massa verk och man läser sådana här rapporter blir man inte gladare på våra politiker

 6. Göran A.

  Vidkraftverken kan bidra till mindre antal insekter i området, minskat antal daggmaskar och mindre djur som rör sig runt dem. Det innebär minskad pollinering och sämre jordar.

  Det är bara att addera effekter på effekter. Det finns bilder på vindkraftsparker där all växtlighet mer eller mindre har dött ut.

  Tiden före valet har jag talat med många miljöpartister i valbodarna i olika städer och påtalat detta. De avfärdare det bara med att påstå att jag ljuger eller att de inte tror på det jag säger. Klimatrörelsen är en religion och inte vetenskap.

 7. Håkan Bergman

  I sammanhanget kan jag tipsa om att med ett bibliotekskort kan man logga in på biblioteket, tror att alla kommunbibliotek erbjuder samma tjänst och samma utbud, och läsa SvD, papperstidningen, med tjänsten pressreader. Utöver SvD finns ett antal lokaltidningar och tidskrifter, samt ett stort utbud från andra länder. Tidningarna finns också arkiverade så att man kan läsa äldre artiklar. Fin tjänst för oss fattiga pensionärer.

 8. Björn

  Läser man statens nya ägarpolicy från 1 januari 2017, så förefaller hållbarhet och hållbarhetsrapportering vara det centrala i statlig ägande. Hög kompetens för att förstå denna statliga hållbarhetspolicy är naturligtvis viktigare än att förstå sakinnehållet i verksamheterna. Här ett exempel från punkten 3.4 Hållbart företagande:

  ”En minskad klimat­ och miljöpåverkan genom en hållbar och giftfri resursanvändning för att det av riksdagen beslutade generationsmålet och de beslutade miljökvalitetsmålen samt det s.k. Paris avtalet ska uppnås”.

  https://www.regeringen.se/49f639/contentassets/c37d4070b3494cbb87453993ad7b2a04/statens-agarpolicy-och-riktlinjer-for-bolag-med-statligt-agande-2017.pdf

 9. Ulf. A

  Jag läste för något år sen att Vattenfall gått 160 miljarder i förlust på vindkraft. Är det fakta och har ni i så fall skrivit om det här?

 10. Apan

  #6 Hörru du, nu ska du inte sno effekterna från den livsfarliga klimatförstöringen.

 11. Ingemar Nordin

  Björn #8,

  Alla lägger sig platt för MP (och C?). Dessa partier har tagit riksdagen som gisslan och utövar en enorm makt. Det är skamligt att vårt högsta demokratiska organ verkar bestå av syltryggar och struntar i om de vräker ut pengar på meningslösa saker. Alla (?) vet att Parisöverenskommelsen är körd eftersom få om några stater inom EU ens kommer i närheten av vad de har lovat – och det gäller både pengar till FNs klimatfond och koldioxidminskningar.

  Kommande generationers dom kommer att bli hård.

 12. Håkan Bergman

  Björn #8

  ”det s.k. Parisavtalet”

  Har det smugit sig in en renegat i departementet?

 13. Ulf

  Elsa är väl egentligen urtypen för en klimathotsskeptiker, oavsett om hon inte är det har hon egenskaperna, hon blir säkert också skeptisk när folk gapar för högt. Säkert gapade vattenfalls ledning mycket högt om Eon och hur viktigt det var att köpa.

  Sedan ett häpnadsväckande uttalande av sossen Damberg. Han hänvisar till vattenfall efter att S dragit Maud i skiten framlänges och baklänges och skyllt hela affären på henne oerhört magstarkt men så är det ju med sosseriet.

 14. Alvar Nyrén

  Stort tack Elsa Widding. Vi får hoppas att MP/S inte får makt att tysta dig framgent. Ni (vi?) lever farligt ni som törs sticka ut hakan. Luktar det brunkol eller är det bara en unken doft från gamla DDR/Sovjet?

 15. pekke

  Sveriges bidrag till FN:s klimatfond och fondens utbetalningar tas upp av Rebecca Uvell.

  https://uvell.se/2018/09/14/klimatfonden-och-miljarderna/

  Vi på KU har vetat om det tidigare, men med Uvells granskning så sprids det nog ännu fortare.

 16. Olav Gjelten

  Skeptiker brukar i allmänhet begränsa kritiken till att ”förnybart” är kroniskt beroende av subventioner för att någorlunda klara konkurrensen.

  Varför ”glöms” alltid straffbeskattningen på exempelvis bensinen? (70 % av priset där är skatt i dag!) Köpare av elbilar förstår givetvis att regeringens målsättning är att drivmedelspriserna skall upp till en nivå så att folk väljer elbilar.
  Vi som snart inte har råd med bil får klara oss utan. Bra miljöval kommer det att heta.

 17. Ulf

  Svar 15

  Ja som jag tidigare skrivit flera ggr så kan det bara gå på ett sätt med stora planekonomiska omställningar. Att skicka runt Lövin i business class kostar inte några hundratusen utan flera flera miljarder.

 18. Göran Fredriksson

  När jag fick veta att Magnus Hall lämnat Holmen för Vattenfall skrev jag ett personligt brev till honom och påtalade att en försäljning av brunkolet skulle bli en mycket dålig affär. Efter det han utfört för Holmen bedömde jag att han hade integritet nog och förmåga att hålla emot miljömupparna.