Öppen Tråd

öppen tråd

Efter en händelserik vecka så kan det kanske vara dags att varva ned och ta det lugnt. Här är Öppen Tråd för fri debatt om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Johan M

  En rolig artikel om hur reportrar gärna vill överdramatisera Florence. Titta på den lilla videosnutten hon länkar till

 2. Johan M

  Hmm, här är länken

  https://www.washingtonpost.com/weather/2018/09/14/reporters-hurricane-florence-please-stop-acting-like-youre-hanging-dear-life/

 3. Håkan Bergman

  Vi kan också.

  https://www.youtube.com/watch?v=fjfix5bcW3c

 4. Göran A.

  Ta en titt på följande video som visar en reporter som kämpar mot vinden medan två andra personer går förbi som om det knappt blåste.

  https://twitter.com/i/status/1040678572262916096

 5. Håkan Bergman

  Som sibbe redan rapporterat kämpar dom gröna i Tyskland vidare mot brunkolet. Spiegel har en artikel, google fixar en bra översättning till engelska.

  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/hambacher-forst-tag-1-der-raeumung-welcome-to-danger-zone-a-1227982.html

  Hade det inte varit enklare att slå en järnring runt eländet i slutet på sommaren och sen låta det tyska klimatet göra resten?

 6. Ann lh

  #1-4 och sedan när har svensk media intresserat sig för att ett säger ett träd under en storm/orkan blåst ner över ett hus där någon omkom? Det är minsann andra tider nu när Trump kan lastas för allt eländigt väder som drabbar världen.

 7. Olav Gjelten

  När det gäller programmet ”ring P1” är det nästan ofattbart vilka personer man släpper fram för att försvara myten om klimathotet.
  Senast var det en kvinna som var i extas över att miljöpartiet fått så få röster i valet.

 8. Håkan Bergman

  Tillägg till #5, som vanligt är google bra på tyska till engelska.

  http://www.spiegel.de/wirtschaft/kohleausstieg-kohle-kommission-verstaendigt-sich-auf-2038-a-1228162.html

  ”It is planned to withdraw power plants with a total capacity of five to seven gigawatts by the year 2020 in an emergency program and, if necessary, to keep them in reserve. By 2027 at the latest, it should be checked whether the exit path can be maintained. This should be made binding in a law.”

  Nyckelorden är nog ”necessary” och ”reserve”, sen får vi se 2027.

 9. Ernst Herslow

  #7: tyvärr hjälper det inte att bara förfasa sig på en plattform för redan frälsta; vi måste själva ringa in och föra fram fakta! Själv har jag upprepade gånger försökt komma till tals i Ring P1, men hittills bara kommit till slussen. Om vi är många som ringer in, ökar väl sannolikheten för att någon slinker igenom filtret.

 10. Karl Eider

  #4 Göran

  Man kan tycka att media borde ha lärt sig att inte producera fake news live. Det finns så mycket som kan gå fel. Underbart avslöjande. 🙂

 11. Håkan Bergman

  Ernst H. #9

  Men hur många och vilka lyssnar?

 12. latoba

  Enligt UNICEF finns det idag på jorden 767 miljoner människor som lever i extrem fattigdom. De är undernärda, saknar tillgång till hälso- och sjukvård och barnen saknar möjlighet till skolgång. Under 2016 registrerades omkring 216 miljoner fall av malaria i världen, enligt WHO. 445 000 människor dog samma år av sjukdomen.

  Samtidigt lägger FN enligt svenska regeringen (https://www.regeringen.se/regeringens-politik/hallbar-utvecklingspolitik/grona-klimatfonden/) upp en grön klimatfond som ska kunna mobilisera 100 miljarder USD årligen att användas för klimatanpassning och minskade utsläpp av växthusgaser. Svenska regeringen har beslutat att bidra med fyra miljarder kronor till den gröna klimatfonden.

  Allmänna medel borde inte användas till meningslösa klimatåtgärder i synnerhet som det finns många angelägna och viktiga behov att tillfredsställa.
  Miljöpartiets stora tillbakagång i valet borde få övriga politiker och media att tänka om. Meningslös klimatpolitik är inget som svenskarna prioriterar och vill bekosta.

 13. sibbe

  £ Håkan:
  Allt är relativt.
  Ja, det blev mycket tidigare klart än planerat: Tyskland stänger sina kolkraftverk. Till 2038.
  Det skall riksdagen rösta om 2027. Några ålderstigna kolkraftverk skall stängas fram till 2020.
  (Skall kärnkraftverk stängas 2022? Kanske inte alla, för 5-7 Gigawatt el måste ersättas av nånting…)
  Merkels Orakel har talat. När hon bildar minoritets regering året 2028 med CDU/CSU, socialdemokrater, gröna, vänsterpartiet och liberalerna, för att rädda världen undan AfD, räcker sen inte rösterna till för att infria sina löften. Nå, nu fabulerar jag, lite på samma sätt som våra klimatmodellerare.
  Och, ja, Merkel et al väljer den väg som jag antog att hon skulle ta. Skuffa fram problemen till framtiden. Inte är hon så dum, att hon inte ser tecknen i skyn. Mene tekel, om man kan sin bibel. Eller Merkel tekel…
  Vi ser ju redan att Kina inte bryr sig om Paris“avtalet“. Trumps USA redan borta, och den jäveln sitter väl ännu 6 år (fastän våra medier hoppas i sina dagliga rapporter om olika Trump-böcker och avslöjanden – hoppet dör till sist…) . Australien på väg ur, Kanadas delstater revolterar mot klimatavtalet.
  Samtidigt så diggar alla dessa stater och många till, fossila bränslen. Norge ger inte upp sin oljeindustri (Sverige skulle väl göra det?). Kanada gräver fortsättningsvis efter oljesanden, Australien efter kol. Kolhamnen i norr skall visst åter utvidgas.
  Och i Hombacher Forst så kastar arga „klimatagenter“ skit“ ner på poliserna från sina illegala trädhus då dessa skall tömma området från patrasket. Det finns 60 sådana trädhus, 10 är tömda, till mediernas stora sorg. http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/hambacher-forst-braunkohlegegner-besetzen-kraftwerksbagger-a-1228277.html
  Om jag skall säga sanning så „Gott sei Dank „wohne ich nicht mehr da!

 14. rale

  Oden verkar börjat röra på sig. Rädd för att frysa fast?

  https://oden.geo.su.se/map/

 15. pekke

  Det ekonomiska klimatet i Sverige blir troligtvis sämre.

  https://omni.se/svenska-bnp-tillvaxten-skruvas-ned-rejalt/a/rLRm90

  https://nyheteridag.se/kalldusch-for-svensk-tillvaxt-bnp-kraftigt-samre-an-vantat/

  Repris från min post i går:
  Sveriges bidrag till FN:s klimatfond och fondens utbetalningar tas upp av Rebecca Uvell.

  https://uvell.se/2018/09/14/klimatfonden-och-miljarderna/

  Tack för länken rale #14.

 16. Sigge

  Orkaner i USA. Det är översvämningarna som ställer till de mesta skadorna. Det är om vattennivån i havet ökar samtidigt som det är mycket nederbörd på land som det kan bli stora översvämningar vid älvmynningar.

 17. Ulf

  Svar 12

  Ja så är det med stora planekonomiska omställningar miljontals människor dör helt i onödan. Men när man är skeptisk mot klimathotarna tror folk att det handlar om att man inte vill offra småpengar. Nästan ingen fattar att detta är på liv och död på riktigt!

 18. Kjell Lindmark

  #4 Göran A

  Ha ha förbålt roligt. Vårt eget klimatorakel VäderPer eller med ä, menade att den har typen av orkaner kommer att bli vanliga framöver. Den var klassad som en kategori 4 men tappade fart och var en kat 1 innan den nådde land. Havet är med andra ord inte så varmt som klimathotarna vill få det till. Och tittar man på vattentempen för Atlanten i år så kan man konstatera att den är något svalare på många ställen. Det blir inte så mycket varmare som det sägs. Även luftfuktigheten på 9 km nivån sjunker och har gjort så sedan 1940 talet. Lägre luftfuktighet = högre utstrålning av värme till rymden?

  Så det är klart att det bara är journalistpajasen som måste låtsas att det blåser utav bara f-n medan andra kan promenera som vanligt. Så avslöjande.

 19. Ivar Andersson

  #16 Sigge
  Orkaner och översvämningar har väl alltid funnits och har ingenting med klimathotet att göra? Den globala uppvärmningen borde ge färre orkaner då temperaturskillnaden mellan ekvatorn och nordpolen minskar och orkanernas drivkraft också minskar.

 20. Ekonomiska brott brukar man vanligtvis anmäla till ekobrottsmyndigheten.
  Det luktar ett av världshistoriens värsta ekobrott, ända från Al Gore och vidare. Helt klart bedrägeri.
  Kan några miljoner svenskar göra en grupptalan mot detta för att sätta punkt här ? Anmäla till ekobrottsmyndigheten för avancerat bedrägeri och förskingring över 30 år ?

 21. Frej

  4 # Göran Är det där på riktigt , ingen parodi ? Eller så stod han strax utanför ögat ? Eller så kom han från Vetenskapsradion Klotet ? Eller så gjorde han bort sig för alltid ?

 22. Björn

  Sigge [16]; Överdriv inte! Det är inte orkaner i USA, utan i delar av dess östkust. Det här med orkaner är inget nytt utan återkommande fenomen. Vi skall väl inte här bidra med fake news eller desinformation.

 23. tty

  #4åg

  Här är en annan klassiker, en översvämning i detta fall, och en journalist som paddlar kanot i några centimeter djupt vatten…

  https://youtu.be/cgm3_jzcNm4

  Eller den här, också en reporter, i gummibåt i ankeldjupt vatten:

  https://youtu.be/zbjXJM8_qus

  Och kom ihåg att det här skojet bara avslöjades tack vare att det gick i direktsändning. Fiffelnivån är rimligen ännu högre i redigerat material.

 24. Greger

  Vi ”klimathotsförnekare” är ju sjuka i huvudet enligt en doktorsavhandling från Uppsala Universitet.
  https://detgodasamhallet.com/2018/09/15/trangsynta-kallhamrade-man-mot-nyttiga-kvinnliga-idioter/#more-13266

 25. Fredrik S

  Pekke #15

  Jadu, för en del politiker i regeringsställning verkar det handla mest om att få beröm från utlandet och då gärna vara bäst. En sak som vi på riktigt förmodligen är bäst på, eller åtminstone i toppen, är att missbruka skattepengar.

 26. Frej

  24# Greger . Enligt Kirsti Jylhä, forskaren bakom studien, är det möjligt att människor som accepterar en ojämlik fördelning av risker och fördelar med klimatförändringar har det lättare att kräva mer bevis för att klimatförändringarna faktiskt äger rum innan man erkänner dessa, och de som vill göra någonting åt problemet. Vad f.n menar människan ? Hur kan man få det här till en studie ? Har jag vaknat upp 1936 i Hitler Tyskland eller ? Och mej veterligen har väl ingen här förnekat att klimat förändringar sker . Vad är det som händer , har genusforskningen tagit över all forskning ?Kan tro jag önskar att ett rejält vulkanutbrott sker , så denna kvinna finge äta barkbröd . Är tydligen nått på G på Island ?

 27. Bengt Abelsson

  Vinjettbilden visar en sälunge som håller på att svälta ihjäl, då fisken tar slut, därför att sälarna är så många, eftersom isbjörnarna blivit så få pga ”klimatförändringarna”.
  Rädda sälarna – kör mer SUV!

  En förvirrad miljöengagerad

 28. Lars Cornell

  #27 B.A.
  http://www.tjust.com/2018/klimat/icebear.pdf

 29. pekke

  Bengt #27
  Du förstår väl att det inte går att visa isbjörnar som äter sälar !
  Hela den svenska medievärlden skulle spy när de äter sin gåslever med rödvin när de ser isbjörnar äta sin favoriträtt, sälar och sälungar

  https://www.google.se/search?q=icebear+eating+seal&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwj4pP33_73dAhVGliwKHf3QDn4QsAR6BAgCEAE&biw=1307&bih=614

 30. Göran A.

  #27

  Antalet isbjörnar har legat mer eller mindre konstant de senaste 30 åren på ungefär 28.500 i medeltal. Jag kan inte minnas att jag har hört något om att sälarna har haft ont om mat de senaste 30 åren.

 31. Göran A.

  Reportern som paddlar kanot, som tty länkade till, var hysteriskt rolig. Åtminstone hade reportrarna i studion roligt åt det.

  Repris: https://youtu.be/cgm3_jzcNm4

 32. Ingvar i Las Palmas

  Från Donna Laframboise, Kanada
  https://nofrakkingconsensus.com/2018/09/07/sweden-democrats-thats-enough-now/

 33. Lasse

  Vilken av dessa är Trumps fel?
  https://realclimatescience.com/wp-content/uploads/2018/09/DnEQKLeVAAACHGx.jpg

  Media (demokratiska) i USA har fullständigt havererat-och vi följer efter!
  https://wattsupwiththat.com/2018/09/16/the-washington-posts-slander-on-hurricanes-and-climate-change/

  Ett citat om klimatångest kan vara på sin plats. ”Vi har inget att frukta utom fruktan själv”

 34. Håkan Bergman

  Det blir svårt att få pengarna att räcka när man måste ansluta många småproducenter till ett elnät.

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/gotlands-elnat-doms-ut-samsta-jag-har-sett/

  Tänkte inte på det.

 35. Göran

  Viktig artikel i Telegraph idag, Devastating solar storm is a matter of ‘when not if’ warns Met Office as Solar Orbiter begins testing

  https://www.telegraph.co.uk/science/2018/09/17/devastating-solar-storm-matter-not-warns-met-office-solar-orbiter/

  Finns någon här som kan nånting om solforskning?

 36. Ingemar Nordin

  Göran #35,

  Jag har skrivit om faran med och den usla beredskapen för stora solstormar (som vi vet kommer förr eller senare):

  https://www.klimatupplysningen.se/2017/02/05/hotet-fran-rymdens-megaovader/

  https://www.klimatupplysningen.se/2017/12/18/var-beredskap-fokuserar-pa-fel-saker/

 37. Björn

  Göran [35]; Det handlar om ett nytt forskningsprojekt där en satellit skall kretsa nära solen under sju år. Solstormar är knappast något att förvänta sig i närtid nu när den magnetiska aktiviteten avtar, vilket i förlängningen kan leda till en sannolik mindre istid.