Vätgasbubblan lever märkligt nog

Vate H2

H2 – en bubbla i en omvärld av gröna bubblor, som hoppas vätgas är frälsaren

Vätgas är politiskt hett idag. Den uppvisar alla karaktäristiska kännetecken, som tidigare gröna bubblor. Vid en närmare studie av förutsättningarna blir man övertygad om att här har vi en gigantisk grön bubbla driven av EU:s desperata strävan, att med Fit for 55 kunna leva upp till Parisöverenskommelsen.

Inom ramen för EU Hydrogen Strategy kommer EU att satsa 430 miljarder euro på vätgas fram till år 2030.

Tekniken att med elektrolys spjälka vatten till väte och syre med elektricitet, som ska vara grön för att duga, är under utveckling och ingen vet om det fungerar i stor skala. Och här är avsikten verkligen stor skala. Vätgasen är svår att lagra och svår att hantera på ett miljövänligt sätt. Det handlar inte bara om att kunna producera enorma mängder vätgas. Kostnaderna för infrastruktur för transport och lagring måste bli gigantiska. Tanken är ju att den ska användas inom många områden. Bilbränsle. Flygbränsle. Industriapplikationer. Bostadsuppvärmning. Et cetera.

Vätgasbubblan kommer att spricka – Kvartal

Det kanske förvånar att vi tar avstamp i en än så länge tämligen okänd svensk storsatsning.

I Ånge kommun planeras för vätgasproduktion, som blir störst i världen med dagens mått. De säger att Kina håller på med en anläggning på 600 MW. Ånge satsar på 750 MW och ser sig leda utvecklingen mot storskalig produktion av grön vätgas, eftersom det går trögt för kineserna att få till det. Ånge har säkrat ställverkskapacitet för 1500 MW för att kunna bygga vidare.

Två miljökonsekvensbeskrivningar är inlämnade.

Grön vätgas i Alby – Res bygger vätgasanläggning (vatgasalby.se)

Vätgas Ljungaverk – Vätgas Ljungaverk (vatgasljungaverk.se)

Vätgas Ånge 2023 | RES Nordics | Vindkraft | Vindkraftcentrum | Elintensiv Cirkulär Industri | 4K | (youtube.com)

Projekten sägs drivas av privat kapital. Konstigt om inte EU:s satsning kommer väl till pass här. RES ser inte ut att sitta på en guldgruva.

RES | Global Renewable Energy Solutions (res-group.com)

Alby 1

 

Alby 2

Produktion av så kallad grön vätgas kräver mycket stora mängder el. Skulle den vätgas som används i Europa nu produceras med elektrolys behövs cirka 440 TWh ny fossilfri el. Det är mer än tre gånger Sveriges nuvarande elkonsumtion och nästan all el som i dag produceras av Frankrikes 56 kärnkraftsblock. Vätgasen är viktig för konstgödseltillverkning, avsvavling av råolja och används för att vi ska ha rent dricksvatten i kranen.

Om nu koldioxidminskningen är det viktiga för EU:s satsning på vätgas låter det som att enklast vore att ersätta reformering av metan som ger oss den vätgas, som vi verkligen behöver med ”grön vätgas” genom elektrolys.

Vätgas behövs för en del industriella processer, såsom de nämnda. Bör få företräde till grön vätgas långt innan vi funderar på den otroligt ineffektiva användningen som energilagring.

vatgas energiforlust

Vid produktion av vätgas för processanvändning tappar man alltså 45 % av energiinputen. Ska man producera el efter vätgaslagring försvinner ytterligare 40 %. Beakta sedan att man då har utgått från vindkraftel, men ser man vindkraftens kapacitetsfaktor också i värdekedjan blir det ändå värre. Av installerad effekt blir bara säg 30 % av de 15 % verkningsgrad vi har kvar. Hela processens verkningsgrad 4,5 % om vi hårdrar det.

När Ursula von der Leyen presenterade planerna för vätgassatsningen sa hon att målet var att vi ska producera 10 miljoner ton vätgas inom EU och importera 10 miljoner ton till 2030. Varifrån sa hon inte. Kazakstan har hon nämnt tidigare. I vart fall så behöver hon 60 GW ny fossilfri el och samtidigt ska någon annan också bygga för att EU ska få ihop 20 miljoner ton grön vätgas.

För jämförelsens skull använder världen nu cirka 92 miljoner ton. I stort sett 100 % reformerad metan.

Ska EU:s vision, eller ska vi säga plan, komma till stånd behövs betydligt fler snurror än någon kan föreställa sig. Det direktiv som gäller är att 42 procent ska vara förnybar energi. Då inser man att utan lagring eller fossil back up går det inte. Vätgaslagring är inte lösningen, även om de tror det.

Jan Blomgren: Inget lager för vätgas till stålproduktion (epochtimes.se)

När fantastiska planer om världsledande teknik ska möta verkligheten blir det plötsligt svårt. Hybrit är tänkt som ett gemensamt projekt LKAB, SSAB och Vattenfall gemensamt satsa på fossilfritt stål. En viktig förutsättning är försörjning av el till priser som kalkylen tål. Den kalkylen håller de tätt mot bröstet, men nu säger statsekreteraren civilingenjör Lars Hjälmered att regeringen inte låter miljarderna rulla utan ordentliga underlag. Projektet har haft för slappt koppel. Nu ändras det.

I den vevan stryker det mest verklighetsfrämmande med först. Elen skulle produceras med vindkraft och överskottet när det blåser bra lagras i vätgas. Lagret skulle betjäna stålprocessen, men även vara till nytta för att stabilisera elnätet. En pilotanläggning byggdes för 250 miljoner kronor. 100 m3 stort. Ungefär som volymen på ett vardagsrum i en villa. Man nämnde förstås att den slutgiltiga lösningen behövde vara större. Ja minst sagt. Vätgas som skulle räcka till att producera 1 TWh el behöver tre miljoner kubikmeter, om vi tänker vid 200 bar. Behövs ’bara’ ett par TWh gardering för en vindstilla vecka.

Nu är idén tydligen död, begripligt nog. Då måste stålprojekten ha garanterad effekttillgång 24/7/365.  Då återstår att bygga kärnkraft nära produktionen. H2 Green steel har klart deklarerat att kärnkraft är uteslutet.

Ståljätten tror inte längre på vätgas. ”Skulle skjuta ut oss som en katapult”.

Europachefen för världens största stålföretag ArcelorMittal, Geert van Poelvoorde säger att vätgas inte är ett realistiskt alternativ i Europa. ”För våra stålfabriker i Texas är däremot vätgas intressant” säger han i en intervju i belgiska affärstidningen Trends.

”Produktionen av vätgas kostar där 4 euro / kilo. Men den amerikanska regeringen betalar 3 euro / kilo genom sitt subventionsprogram Inflation Reduction Act” fortsätter van Poelvoorde. Subventionen kräver 100 % förnybar el i elektrolysen vilket inte är så lätt att uppfylla i USA. Därför kämpar oljebolagen för att ”blå vätgas” ska kvalificera initialt.

Ståljätten tror inte längre på vätgas: ”Skulle skjuta ut oss som en katapult” | Affärsvärlden (affarsvarlden.se)

Så tillbaka till att vätgas passar i industriella processer. Tillbaka på ruta ett. Tulipanaros är lättare att säga än att göra. Analogt med grön vätgas.

Som jämförelse med Ånges ambition på 1,5 GW vill Tyskland nå 10 GW till 2030. Så de har godkänt en lag för att ledande industrier ska accelera  växlingen till vätgas, då dessa är nyckeln till framtidens vätgaskonsumtion. Det går trögt och kritikerna pekar på att beslut bara finns för 300 MW (0,3 GW). Utan massiva subventioner är vätgas en ’non-starter’ i Tyskland.

Vi känner inte  till några större projekt på EU-nivå, så vi säger att storvulna svenska projekt tyder på att detta är en ny grön bubbla. I global skala. Etanolprojektet SEKAB, biogasprojektet i Göteborg och vindkraftens ekonomiska krasch antar vi är generellt giltiga exempel. Även om det är bubblebebisar i sammanhanget. Frågan är hur mycket resurser som hinner förslösas innan verklighetens hårda villkor spränger hela EU:s lekstuga / korthus.

Vi knyter ihop säcken med ett av Christian Sandströms visdomsord. ”Den gröna bubblans ingredienser: orealistiska förväntningar, storhetsvansinne, retorik om nya jobb och att man är världsledande.”

Vätgasbubblan engagerar. Här några tidigare artiklar.

Vätgasbubblan och nationell strategi för vätgassamhället – Klimatupplysningen

Vätgasbubblan kommer att spricka/projekt Hybrit/LKAB/SSAB/ Vattenfall – Klimatupplysningen

Vätgasutopin lever igen – Klimatupplysningen

Ensidig journalistik – kunskapslucka – HYBRIT – Klimatupplysningen

Lagring av el – en (oroväckande) omvärldsanalys – Klimatupplysningen

 

Evert Andersson / Mats Kälvemark

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lennart Bengtsson

    Jag föreslår att författarna och bloggens läsare också bekantar sig med Samuele Furfaris bok ”The Hydrogen Illusion”
    Där kan man få ytterligare stöd för vad som förs fram

    Kanske även någon i media eller i myndighetssverige och akademikervärlden kan ta till sig fakta i ämnet. Det verkar numera vara något av en bristvara i Sverige. Kanske till och med i EU?

  2. johannes

    250 miljoner för ett vardagsrum. Jag ser framför mig trollet Tryggve säga: Det vart dyrt det.

    För ett och ett halvt år sedan hade jag maildialog med Björn Aronson på Vätgas Sverige. Jag ställde frågor och hans svarade tills jag påstod följande, sedan blev det tyst.

    ”Jag har jobbat med iridiumelektroder i 28 år.
    Världsproduktionen är ca 5-6 ton årligen och kan inte ökas.
    Dessutom står endast ett land, Sydafrika, för 70-80%.
    Konsumtionen, som verkar vara lite exaktare siffra än produktionen, är dock högre de senaste åren eftersom reserverna säljs.
    Detta vet ni, annars är ni dåligt pålästa eller sysslar med ”grönt” bedrägeri.

    Om alla andra som använder iridium avstår så blir det ynka 10 GW PEM elektrolysörer/år
    Inga elektroder till barlastvattenrening eller HVDC överföring. Inga specialkontakter till rymdindustrin eller speciallegeringar för apparatur till kemiska industrin eller katalysatorer.
    Listan är lång.

    Livslängden är kanske 10 år som bäst vilket kräver en ny omgång Iridium eftersom iridiumdioxiden ”försvinner”.
    Som mest kan jorden ståta med 100 GW PEM samtidigt om all iridium låses till PEM, vilket räcker för att förse endast 10% av bilarna i EU med vätgas från vind.”

    Det blir alkaliska elektrolyser och sådana har vi haft i 130 år med marginell verkningsgradsökning.

    Varför tog det alla höga herrar och lärde så lång tid att begripa att vätgaslagring från vind kräver dubbla antalet elektrolyser och ett tätt, mycket dyrt bergrum?
    Idioter eller grupptryck, eller båda?

  3. Richard

    Så länge pengarna som trycks anses ha värde så kan bubblor hållas vid liv. Vätgas. Batterifabrik som drivs av bedragare, grönt stål, vindsnurror med mera.

  4. Mats Kälvemark

    # Richard
    Apropå batterifabriken du tänker på.
    https://etidning.di.se/shared/article/vill-ladda-med-nya-miljarder/-7N-5hEn

  5. Evert Andersson

    #1 Lennart Bengtsson
    Håller med. Furfaris ”The hydrogen Illusion” är lite av vår bibel. Där övertygades vi om att vätgas är en gigantisk bubbla.

  6. johannes

    Det finns inga gamechangers inom elektrolys och batterier.
    Små, små förfiningar möjligtvis.

    Det går inte att förklara detta för någon. Motsvaret blir ett trotsigt , jo men ändå, det kanske finns något.. De är som små barn som leker med princessdockor i Narnia eller annan fantasivärld. Folk tror elektroner som rör på sig är magi. Att det går att göra vad som helst.

    Varför är det så svårt för gemene man att begripa mycket enkla empiriska fysiska och kemiska grundprocesser?
    Jag lider oerhört av den allmänna dumheten inom detta område, som dessutom accelererar. Än värre är att ju högre akademisk utbildning, ju mer lättlurad och mer grupptrycksberoende är man.
    Denna hopplösa vätgas. Jag är glad jag hoppade av det tåget redan för 20 år sedan.

  7. Lasse

    Tack Evert och Mats
    Lärorikt om än lite dystert ang tekniska framsteg.
    Ånge satsar stort. Inte visste jag att vi hade ett tekniskt kluster där, växlingar och omstigningar kände jag till men inte vätgas 😉

    Men vi har ju en ny generation som har erfarenhet av gas.
    (Obs lustigt)

  8. MatsL

    Nu börjar man även se en uppsjö av artiklar om ”enorma” fyndigheter av s.k. vit vätgas, som kanske till och med kommer att vara billigare att utvinna än den gröna… Suck!

    https://www.industrinyheter.se/en/node/37994

    https://www.nyteknik.se/energi/nytt-fynd-av-vit-vatgas-med-hog-renhet-enorma-mangder/4268989

  9. Micke

    Det måste väl vara vanlig naturgas? Vätgas finns inte naturligt allt går att sälja med mördande reklam.

  10. Claes-Erik Simonsbacka

    Green Hydrogen Delivered to French Salt Cavern Storage Facility for Testin
    Jun 17, 2024

    Matthieu Guesné, founder and CEO of Lhyfe, said, “We are proud to be contributing to this trial, which demonstrates the extent of the possibilities offered by hydrogen, not only in terms of decarbonizing mobility and industry, but also in terms of energy storage, which is a necessary component of our energy independence. As more and more sites begin to produce green hydrogen, the question of storage will become central. The use of salt caverns is a serious option being considered all over Europe. This trial will provide initial feedback on the subject.”

    https://www.powermag.com/green-hydrogen-delivered-to-french-salt-cavern-storage-facility-for-testing/?oly_enc_id=2282I2270756B8G

    Mvh,

  11. Ivar Andersson

    Mycket bra inlägg och med utmärkt sammanfattning:
    ”Den gröna bubblans ingredienser: orealistiska förväntningar, storhetsvansinne, retorik om nya jobb och att man är världsledande.”

  12. Claes-Erik Simonsbacka

    Mapping methane from space
    June 13, 2024

    ”At COP28 last year, 52 oil and gas producers signed a charter aiming to end routine flaring and achieve near-zero upstream methane emissions by 2030 – but scientists currently lack the data to verify if that promise is being fulfilled. A new satellite project aims to hold companies accountable by mapping emissions from space.”

    https://www.reuters.com/video/the-switch/

    Mvh,

  13. MatsL #8
    Vi får väl avvakta och se, skulle det verkligen handla om enorma mängder vore det nästan komiskt. Snart lär det komma larm om all vattenånga som blir följden.Sen får man be en bön att vätgasen är någorlunda jämlikt fördelad över planeten.

  14. Tege Tornvall

    Alla gröna önskedrömmar och fantasiprojekt bygger på panisk rädsla för grundämnet kol, Livets bas här på Jorden. Och som koldioxid, Livets gas.

    Folk tycks inte veta eller erkänna att 18 procent av våra kroppars substans är just kol i olika former och föreningar och att vi andas ut 4 procent koldioxid som restprodukt.

    De tycks heller inte veta eller erkänna att kol, olja och gas svarar för 80-85 procent av världens hela energiförsörjning. Vi måste framhäva kolets vitala betydelse. Annars kommer vi ingenvart.

    Även för kärnkraft råder panisk rädsla, skräcken för det okända och obegripliga. Botemedlet utbildning och upplysning är inlåst i garderoben och ersatt med skrämsel.

    Dubbel rädsla för kol resp. kärnkraft låser hela energifrågan. Furfari är en utmärkt guide förbi olika blindrev i vätgasdebatten. Jan Blomgren m. fl. kämpar förtjänstfullt för kärnkraft. Men kanske måste det först gå riktigt åt pepparn innan folk ser klart?

  15. Adepten

    Jag vill kasta in lite vedträn i brasan om vätgasillusionen genom att dela dessa länkar om skeptiska myter kring vätgas:
    https://blog.bayotech.us/hydrogen-myths
    https://www.sciencefocus.com/future-technology/hydrogen-power-myths
    För övrigt är inläggen från Evert och Mats alltid kärnfulla och bra. Men när man läser ovanstående länkar vet man inte vad man ska tro på, vilket troligen är ett dilemma som även politiker brottas med. Det är väl som valet av bilmärke; det styrs av personliga preferenser och plånboken🙂

  16. BG

    Dessa fantastiska vindkraftverk, som ger oss ”förnybar” och som man vill skall finnas i hundratals i vattnen utanför kusten.

    Men fisken i havet tycker inte om dem.
    ”När vindkraftverk till havs är i drift hörs ett konstant buller, under vattenytan. Det kan stressa fisken.”

    https://sverigesradio.se/artikel/vindkraften-hogljudd-fiskar-stressas-och-vill-flytta

  17. Ann lh

    OT, men övergripande betraktelse.
    Stulit från norska Klimarealistene angående konsekvenserna av den gröna omställningen:
    ”vi har ingen klimatkris, men vi har skapat en naturkris”.

  18. Tack Evert och Mats.

    Volvos presschef säger det vi behöver lyssna på, när det gäller omställningen.

    ” mängden elektriska lastbilar kommer att avgöra hur många lastbilar du kan sälja totalt i Europa utan böter”

    Presschefen hänvisar till EU lagstiftning.

    Vad det handlar om är att Volvo nu tvingas gå vidare med sin batterifabrik, trots överetablering i världen och enorma kostnader…och northvolt krisen ( som fortsätter ).

    Eu och klimatomställningen och dess retorik, tvång och lagstiftning – riskerar våra finaste företag här I väst.

    Eu drivs av alarmism och med foten hårt nedtryckt på gaspedalen – inga kostnader är för stora – vi måste rädda Sverige från dessa värmeböljor på sommaren……..

    Vätgas, elekrtifiering, vindkraft eller nedläggning av kärnkraftverk – allt drivs igenom med huvudlösa lagstiftningar, skatter och framförallt alarmism.

    I Sverige applåderas t o m alarmismen i riksdagen och hyllas i media – vilka tider vi lever i!!

    Som vi såg – förra årets elförbrukning i Danmark – fick 10,6% från vindkraften – helt otroligt efter alla dessa miljarder och all installerad effekt – horribelt.

    Varför gör vi då detta? Fanatism? Maktbegär? Religion?

    Dom talar om att Co2 bildar en värmande filt över jordklotet, reflekterar tillbaka värmen…inte här i alla fall, inte på sommaren…
    Igår hade vi strålande sol men bara ett maximum på 18 grader, som på kvällen snabbt dök till 10 grader – det var som en fin dag – i september.

    Att strandlivet saknades gjorde ingenting, jag fiskade och skådade fågel fram till 1 i natt – massor av makrill jagade småsill och jordugglorna och nattskärorna vindlade över strandängarna, underbart och friskt – när jag körde hem var det 8 grader – men i Uddevalla och trollhättan var det 12 grader – solljus och mycket asfalt och betong, påverkar klimatet.

    När mina släktingar bröt åker och sten här I Bohuslän för 100 år sedan – hade dom samma sommar väder och klimat som mig 2024.

    Är det värt att begå ett industriellt självmord för att vi skall få ett annat.. väder och klimat???

  19. Sten Kaijser

    Adepten #5

    Jag gick in på den första länken

    totalt ointressant enligt min uppfattning

  20. johannes

    #8
    Om vi bara borrar lite djupare i Siljan så kommer det nog där med skall vi se 🙂
    Tänk så många arbetstillfällen som skapas av en vätgaspipeline från Australien till hit.

  21. Bernt O

    Jo, det där med utveckling är för det mesta invecklat.
    I Finland är man beredd att satsa enormt på vindkraft ”för att vätgasprojekt kommer att sluka enorma mängder el” – samtidigt som vätgasförespråkare motiverar sina projekt med att vindkraften växer så det knakar…
    Å andra sidan, om det vore möjligt att köra elkraftverk med ren vätgas behöver den inte lagras?
    https://svenska.yle.fi/a/7-10059149

  22. Sören G

    Gör Jorden grönare, använd fossila bränslen och berika atmosfären med koldioxid.
    Tänkte mig som en slogan.

  23. Vätgas, bubblor…och omställning.

    Nu i maj blev Ryssland återigen största naturgasleverantör till oss i Europa.

    Vätgas och lagring har ju varit på allas gröna läppar i över ett decennium nu….

    Den gröna omställningens gas stavas dock fortfarande – naturgas i Europa.

    Efter den massiva vindkraftutbyggnaden – så är det fortfarande bara 10% vindkraft när danskarna tankar elbilen….

    Men ryssarna är glada för nedläggelsen av kärnkraft och byggandet av vindkraft – då får dom sälja sin naturgas till oss i Västeuropa.

  24. Varför bebygga västerhavet och Östersjön och fjällen med vindkraft, för att producera vätgas – det är en okontrollerad naturkatastrof, med stora konsekvenser.

    Vi har ju inte ens märkt att juni och juli blivit varmare…är det värmeböljorna i augusti som spökar, som vi skall räddas ifrån?

    Smhi:s 35 mätstationer visar 8 augustimånader med 2 grader över 1860 – 1900 under dom 20 åren 1930 – 1950 och dom visar samma 8 augustimånader med 2 grader över 1860 – 1900 för dom 20 åren 2000 – 2020.

    Det verkar inte som Co2 ger oss en massa mer värmeböljor I augusti under dessa senaste 100 år.

    Så bör vi offra våran natur och våra hav pga mer värmeböljor på somrarna?
    Nej – det är inte därför.

    Utan vi offrar naturen, ekonomin och tryggheten för…umm, ja – fasen vet…

  25. iah

    #24 magnus
    vi offrar det på fegheten eller orkeslösheten av att vi inte orkar protestera, ta till vapen eller vad man nu kan göra. t.ex limma fast dig på E4,

  26. Lasse

    50 Miljarder till SSAB Luleå.
    Stål utan kol.
    El och vätgas ersätter.
    https://www.youtube.com/watch?v=Egx7UX13cHw

    Det blir mindre el i ledningen söder om Luleå.
    Hur mycket får man inte veta i de grönmålade sidorna.

  27. Claes Persson

    En effekt som det talas tyst om är att priset på el kommer att stiga markant också när det blåser mycket.

    Vätgas-VD, politiker, ”klimatforskare”, massmedier, klimataktivister m fl försöker som vanligt grundlura de ständigt lättlurade genom att påstå att man skall använda den ”billiga” vindkraften – när det blåser mycket.

    Redan i mellanstadiet får eleverna lära sig den mångtusenåriga sanningen om att pris på produkter styrs av tillgång och efterfrågan.

    När mängder av företag, samtidigt, skall använda vind-el för att producera vätgas när det blåser mycket, kommer priset för el bli dyrare dess mer det blåser, eftersom efterfrågan blir enorm.

    Vätgas-bolagen och hushållen kommer i framtiden att få astronomiskt höga elräkningar – när det blåser mycket – och – när det blåser lite.

    Vi tvingas finna oss i, att ständigt tvingas betala mer och mer för energi – vi kommer ständigt att bli fattigare genom explosiv inflation via ökande el och energipriser!

  28. Michel

    #24 Magnus Blomgren

    Det är väl som gamle gode Klaus på WEF sa: You’ll own nothing and you’ll be happy.

    Det är väl hej och adjöss med demokratiska val också så småningom om han får som han vill för man ser ju att med hjälp av AI kommer man veta vad folket vill och därmed kommer val att vara slöseri med tid. Känns väldigt betryggande.

  29. Björn

    Vätgasen verkar ha framkallat en intellektuell härdsmälta. Vätgasen är en krånglig och farlig och mycket kostsam omväg för att i slutändan producera all den energi som vi behöver för olika ändamål. Kärntekniken vet vi fungerar, vilken kan förse oss med oändlig energi, men det obegripliga tycks vara att våra folkvalda inte tycks ha tillräckligt med intellektuell kapacitet att förstå det. Koncentrationen och upptagenheten kring den s.k gröna energin är så massiv, att våra livsförutsättningar är på väg mot armod och kaos. Våra ekonomiska strävanden kanaliseras till ett grönt slukhål och bristen på energi för det dagliga kommer att leda till total ransonering i alla avseenden. Detta är väl inte vad Europas folk har röstat för i sina olika offentliga val.

  30. sibbe

    nÅ, JA. Vi vet.
    Här i Finland väntar ca 5000 möllor på byggnadslov. Främst kinesiska bolag vill gärna bygga.
    Den senaste rödgröna regeringen beslöt för fem år sen, att vindkraft måste stödas, Finland bör föregå, Stödet är 6,5 cent/kW/h för producerad el – utöver det priset marknaden ytterligare ger.
    Nå, det ledde sen till att staten Finland lånade pengar, till sist för att kunna betala räntor på sina 150 miljarder skulder. Den nuuvarande regeringen med ”hogerextremistiska” sannfinländarna (enligt DN, som föresten övertagit Huvudtstadsbladet) anser att möllorna bör byggas utan statstöd. -Dom jävlarna…

  31. sibbe

    Glömde att tillägga att inga möllor har byggts sen regeringsskifte i fjol…

  32. Tege Tornvall

    #15, Adepten. Bry dig mindre om vad folk säger än vad de faktiskt gör, investerar i och betalar för. Samt vad som faktiskt hänt och observerats. Att hålla på och citera folk till höger och vänster oavsett deras fakta, agendor och egenintressen leder till återvändsgränder. Sök och håll dig till faktiska basdata. Bara om de ändras, finns skäl att ompröva.

  33. Gun

    Själv bor jag i Ånge och blir bara mer och mer undrande. Här sitter våra politiker och låter sig
    mutas, RES har eget kontor i Ånge. Dom firar sina ”framgångar” med ballonger till barnen, fika till vuxna glada för alla tillstånd för mera vindkraft och jätteprojektet med vätgasfabriken.
    Man mutar föreningar, man kan nämligen söka bygdemedel av RES för olika ändamål. Självklart tycker många att det är bra och drar nytta av det.
    Lycklig är vårt kommunalråd och styret i Ånge över den stundande inflyttningen och över alla nya
    jobb som ska ”skapas” (vi är ju glesbygd), medan många av dom boende får livsmiljön helt förstörd.
    Undrar om dom tänkt på hur många som på sikt kommer fly härifrån? Det handlar inte bara om att det är skitjobbigt att leva nära med ljud och blinkande ljus. Det är en miljöförstörelse utan motstycke. HUR kan det bara få fortgå? Vart man än vänder blicken har man dessa snurrande vingar i fonden, plus alla dessa nya ledningsgator, nya stora ställverk m.m. Dom bästa fiskevattnen och våra bästa bärställen är ett minne blott. Massor av människor (och djur, fåglar, insekter) blir påverkade på många sätt, tänker på ultraljud och infraljud som ingen idag verkar bry sig om att man kan må dåligt av. Läste någonstans att Västernorrlands län är en av dom vindkraftstätaste länen i Sverige. Vi är många som är förtvivlade kan jag säja. I min vildaste fantasi hade jag aldrig trott att vi på äldre dagar skulle sitta och diskutera flytt härifrån. Här har vi byggt upp ett eget paradis, här har vi tänkt tillbringa resten av våra liv med närheten till fjällen närheten till våra vuxna barn och barnbarn men ledsamt nog så får vi nog tänka om. Vi tittar på alla möjliga och omöjliga alternativ innan fastigheterna kommer sjunka i värde och man blir fast här för alltid.
    Kommunen ligger ute med många miljoner för alla förberedelser och tillstånd m.m. gällande den framtida vätgasfabriken. Detta är tänkt att tas igen av den som ska driva/bygga projektet. Men om det inte blir av studsar det så klart tillbaka på vår skattsedel. Vi bävar här i Ånge men samma sak sker på massor av ställen runt om i vårt avlånga land bara för att man bestämt sig för den så kallade ”Gröna omställningen”…..känns ibland som man är med i en riktigt dålig film och vill bara att den ska ta slut.

  34. Gunnar Strandell

    Tänk att för inte så länge sedan fördes en diskussion om det var vätgas eller metanol som skulle användas som energibärare och energilager då olja och kol inte längre kan eller får användas.
    Metanol ansågs ha en stark position för att så mycket av fossilindustrins infrastruktur går att använda utan större ombyggnader.

    Nu verkar den synpunkten nästan försvunnit och jag hittar den bara i Hyskies planer på att tillverka flygbränsle från infångad CO2 och vätgas.

    Men flyget är inte ensamma om att ha nytta av ett bränsle som det redan finns infrastruktur för och det är där jag tror mänskligheten hamnar till slut, när CO2 fobin dämpas.

  35. Lennart Bengtsson

    I många situationer kan börsen vara en god vägledare

    I Sverige kan man till exempel jämföra Alleima med SSAB

    Alleima är en avknoppning från Sandviken som huvudsakligen smälter stålskrot och tillverkar specialprodukter som efterfrågas

    Sedan kan de intresserade läsaren själv informera sig. Det är bara att läsa innantill

  36. Adepten

    #35 Lennart Bengtsson

    ”I många situationer kan börsen vara en god vägledare. I Sverige kan man till exempel jämföra Alleima med SSAB”.

    Menar du att SSAB satsning på Hybrit-projektet eller deras användning av fossilfri el från vindkraftverk för smältning av stålskrot påverkar deras aktiekurs?
    Nedgången som började för ett år sedan för SSAB och uppgången för Alleima – kan det bero på att börsen blivit medveten om svagheterna med vätgasframställning och vindkraft?

  37. UWb

    Tydligen börjar verkligheten komma ikapp EU, de har kommit ut med en ny prediktion om intern produktion av vätgas:

    It is alarming that the communication and assessment unfortunately fail to consider other key roles for hydrogen, such as in long-term seasonal storage, power production and heavy-duty road transport. Moreover, the model only accounts for 3Mt of hydrogen by 2030, far lower than the 10Mt objective presented in the 2020 Hydrogen strategy and below the combined targets presented in the draft National Energy and Climate Plans.

    https://hydrogeneurope.eu/hydrogen-is-key-building-block-2040-targets/

    Det finns inte så mycket elektrolyskapacitet i Europa, 85 MW i 2019 är numera 162 MW i augusti 2022 (låg tillväxttakt) – notera att målet är minst 170 GW 2030, alltså en faktor 1 000, som ska hanteras inom sex år…

  38. Peter

    Elektrolys av vatten till vätgas är en totalt död teknik.(grön vätgas)
    Har varit så i många år.
    Det är endast bidragsjägare som håller på med detta.
    Kemiskt sett så går det åt 7 ggr mer energi att skapa en vätgas molekyl från elektrolys av vatten jmf att göra en vätgas molekyl från metan(naturgas) (skapar dock CO2 i processen)
    Denna kemi kan ingen ändra på.

    fotnot. att spjälka vatten med värme är en annan sak men detta kräver mycket hög värme och dagens kärknkraftverk fungerar dåligt för detta. Däremot kan andra typer, bl.a. smältsalt reaktorer skapa dessa högre temperaturer som skulle kunna skapa grön vätgas.

  39. tty

    #34

    ”Nu verkar den synpunkten nästan försvunnit och jag hittar den bara i Hyskies planer på att tillverka flygbränsle från infångad CO2 och vätgas.”

    Inte så konstigt för väte som flygbränsle ka man glömma. Det har alldeles för liten energitäthet per volym. Ett vätgasdrivet flygplan skulle bli flera gånger större än ett kolvätedrivet. Vilket i och för sig är fullt möjligt, men innebär att varenda flygplats måste byggas om och utvidgas. Och att hantera stora mängder väte (-253 grader) i ett flygplan tillsammans med passagerare är inte trivialt. För att inte tala om problemen med nedisning och med logistik för väteförsörjning och -lagring på typ 50 000 flygplatser.

  40. JanneR

    #39 tty
    Tanken var väl att tillverka kolväten, typ flygbränsle, av CO2 och väte?
    Fint som snus. Ohemult dyrt. Bara miljöadeln skall ha råd att flyga i framtiden.

  41. Gunnar Strandell

    JanneR #40
    Tanken eller planerna har inte försvunnit, nu ser Vattenfall och Shell över omfattningen av elektrobränsleprojektet HySkies med ambitionen att hitta nya partners till Vattenfall.

    När Vattenfall hittar ett svart hål att stoppa pengar i ger de inte upp i första taget.

    Länk:
    https://group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/nyheter/2024/vattenfall-ser-over-hyskies-projektet

  42. Björn-Ola J

    När man räknar med hur mycket vindkraft som krävs för en viss energimängd, så glöms det ofta bort att energin har en vaierande grad av tillgänglighet. Det måste finnas en nedre gräns för tillgängligheten, elektrolysanläggningar kan ju inte stå stilla under en stor del av tiden eftersom anläggningskostnaden då blir för hög.
    Utifrån detta, så kommer man att få räkna bort den del av energin från vindkraften som finns tillgänglig under en för kort del av tiden.
    Det i sin tur kräver att fler vindkraftverk byggs för att kompensera för den energin som inte går att ta till vara på för vätgasproduktionen. Någon som sett en utredning om detta? Vad är den lägsta accepterbara tillgängligheten för elen till vätgasproduktionen?

  43. Berra

    #42 Björn-Ola:
    Utredning? Det behövs väl inte?

    Som lkab:s chef uttryckte det ”Det måste gå”

  44. Thorleif

    Stort tack för analysen!

    Om man ska rubricera galenskaperna med ett ord väljer jag ”megalomani” och att denna kunnat etableras så utan hinder/kritik sammanhänger faktiskt med kreditbubblan och centralbankernas experiment. Aldrig har så många människor fått det så ekonomiskt bra och upplevt sådan framgång (the trickle down economy) och just det har skapat denna överoptimism. Gruppsykologin ordnar resten. Motstånd riskerar att kapa människors karriärer (skuldsättning = investering förstärker svag integritet).

  45. Thorleif

    kommentaren borttagen

  46. Thorleif

    Att det bland skeptikerna finns många högt rankade
    f.d auktoriteter (= pensionärer) beror givetvis på att dessa inte har lika stora ekonomiska och psykosociala investeringar att förlora/riskera. Men framförallt att de inte deltar i den megalomaniskt skadliga miljön. En miljö som därutöver är så förstörd av toppledarna genom införandet av tidigare otänkbar censur.

  47. Claes-Erik Simonsbacka

    Den globala utvecklingen av vätgas elektrolysörer ökade med 4 % under de senaste sex månaderna till 1,2 TW när cirka 55,2 GW nya projekt lades till, enligt Aurora Energy Researchs globala elektrolysör databasen.

    Europa leder, enligt Q2 2024 European Hydrogen Market Report (HyMaR), som utgör 32 % av kapacitetsandelen, följt av Oceanien med 21 %.

    Nordamerika , under tiden, tillkännagav bara 1,5 GW projekt under samma period, varav 1 GW berodde på Coyote Hydrogen Project i Kanada, sa Aurora.

    Även med ökningen av projekt som setts i Europa, förväntas elektrolysörkapaciteten understiga EU:s mål för 2030 på grund av högt CAPEX för elektrolysörer, stigande kapitalkostnader och osäkerhet i uttagsavtal, enligt Aurora.

    Mvh,

  48. Fredrik Forsberg

    Det mest irriterande med vätgasprojekten är att folk återkommande fört i bevis sedan nittiotalet (t ex Furfari) att det helt enkelt är en dålig systemlösning.

    Senaste hypen bygger på att man får sådana enorma problem med oplanerbar energiproduktion från solpaneler och vindkraft att man desperat behövde nåt att använda elen till när det är massiv överproduktion. Vätgas! skrek de troende följt av enorma EU/statliga-stöd. Kommer skapa enorma problem.

    Vi lever i en irrationellt värld. Med kontrollerbar kraftproduktion så försvinner grundproblemet och därigenom hela argumentet för vätgas.