Vargavinter ett hot mot AGW

namlgaabc
Det kan bli vargavinter även i år upplyser meteorologerna i Helsingborgs Dagblad. Orsaken är att NAO (North Atlantic Oscallation) befinner sig i negativ fas.
”Före fjolårsvintern hade detta inte inträffat på åratal”, skriver HD. ”Då var standardläget i stället att NAO var inne i en positiv fas med varma sydvästvindar som gav milda, nästan snöfria vintrar i Nordeuropa.”
Meteorologer världen över diskuterar nu om hur länge den negativa fasen kan tänkas hålla i sig. Den startade i december 2009 och har bestått sedan dess, vilket är den längsta perioden på 40 år.
”Det fascinerande är att man känt till det här fenomenet väldigt länge men har ingen aning om varför det uppstår”, säger Per Kållberg på SMHI.
Och det är klart, vet man inte varför den uppstår så är det rätt svårt att säga hur länge den varar.
Helt klart är dock att vargavintern jobbar för klimatskeptiker. Det spelar ingen roll hur mycket man för gemene man förklarar att väder och klimat är två vitt skilda saker och att det mycket väl kan vara rekordvarmt på övriga jordklotet samtidigt som vi fryser häcken av oss i Svedala. Det som räknas är det runt omkring. Det var delvis därför James Hansen lyckades så bra inför den amerikanska kongressen den rekordvarma 23 juni 1988. Om projektionerna inte stämmer överens med verkligheten vi lever i är det ganska svårt att hamra in i den envisa svenska skallen att världen håller på att koka sönder.
Så tyvärr, AGW-vänner, blir det rekordkallt i år igen så ligger ni ganska risigt till inför kommande årets opinionsundersökningar. Oavsett hur mycket skog som brinner i Australien.
PS I Sydsvenskan får vi veta att det paradoxalt nog är helt normalt att vintrarna blir kallare när världen blir varmare.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Problemet är ju att meteorologerna till nöds kan hantera atmosfären. Vad som sker i haven – som har 1000 ggr mer värmeinnehåll och processer på 500-1000-årsskala har de inte den blekaste om.  Oceanograferna vet mer – men inte tillräckligt.
  Meteorlologerna kan lämpligen hålla sig till 7-dagarsprognoser, där ex NAO-variationer kan ignoreras.

 2. L

  Var det inte Jim Hansen som stängde av luftkonditioneringen när han lanserade sin version av den globala uppvärmningen?
   
  Kan man inte få någon att skruva på luftkonditioneringen i Cancún så att deltagarna sitter och fryser under förhandlingarna?

 3. Lena Krantz

  Just nu funkar det inte ens att bortförklara sig med att det är varmt globalt trots att det inte märks här.
  Den 23 november (som är senaste möjliga datafångst) var det lika varmt år 2000 som år 2010.

 4. Läs speciellt citatet:
  ”Det fascinerande är att man känt till det här fenomenet väldigt länge men har ingen aning om varför det uppstår”, säger Per Kållberg på SMHI.
  Och det är dessa forskare som berömmer sig om att kunna bygga datormodeller för hur klimatet blir om hundra år. Lite ödmjukhet vore på plats.

 5. Lars Bern: Hear, hear!

 6. ”har ingen aning om ” men hur hög havsytan är om 50 år vet man bestämt … tjena

 7. Inge

  Sen kan man också tycka att det vore lämpligt om inte nödvändigt att ta reda på de naturliga orsakerna till klimatförändringar INNAN man börjar gasta om att alla förändringar beror på växthuseffekten.

 8. Peter

  Va? Vet vi inte varför vargavintern uppstår? Jamen då måste det ju vara människans fel…  🙂

 9. Labbibia

  Lena Krantz
  Har du någon bra länk till dina uppgifter?

 10. Daniel F.

  Att folk fortfarande tar den här skiten på allvar. Jag blir förbannad. För några år sedan skulle våra barn aldrig mer få uppleva vita jular, inga köldrekord skulle slås i Sverige de närmaste hundra åren, Vasaloppen var ett minne blott, osv osv.
   
  Nu gör man bara helt om. Först Väder-Pär för några dagar sedan, och nu uttalar sig fler och fler ”klimatexperter” (kräks) och säger att kallare vintrar med mer snö är helt i enlighet med att temperaturen stiger. Inte verkar papegojorna skämmas heller.
   
  Kan ingen journalist med lite självaktning i alla fall ställa en motfråga? ”Ni sade ju precis tvärt om för tre år sedan?” Är det för mycket begärt?
   
  Jävla idioti.

 11. Lena Krantz

  Labbibia
  Njae, inte mer än den gamla vanliga s a s:
  http://discover.itsc.uah.edu/amsutemps/execute.csh?amsutemps
  Om jag minns rätt får man själv beställa vad man vill se men ta då ”Near surface layer” och 2000. Det har ju inte varit så alls tidigare under året men temperaturen har alltså sjunkit rejält de senste veckorna.

 12. Labbibia

  Lena Krantz
  Stort Tack!

 13. EB

  Har. Ingen. Aning.
  De tre orden från meteorolog-Per gör att man kan ändå inte annat än le en smula trots allt elände. 🙂

 14. Jonas B1

  Daniel F,
  Idioti var ordet!

 15. Labbibia

  Daniel F
  Jag håller med dig till 100%.
  De borde verkligen skämmas.

 16. Patrik

  Skillnaden mot förra årets vinter är att just nu är det synkat med kalla globala temperaturer, åtminstone om man ska tro UHA:
  http://discover.itsc.uah.edu/amsutemps/

 17. Patrik

  Jaha, Lena #3 hann före ja. 🙂

 18. Måste ansluta till flera föregående talare: Man har ingen aning om varför det är som det är idag, men vi ska blint tro på att de vet hur det blir om femtio år och varför.
   
  Jag sluter mina ögon. Jag ser något tona fram för mitt inre. Vänta, det är en teori… och vad som än händer bekräftar teorin… teorin kan inte falsifieras. Vänta! Nu ser jag det, nu blir det tydligt för mitt inre! Det är…. Pseuodovetenskap! Det är religion. Men vänta, det är inte allt. Den har något på sig. Ja, det är…. en vetenskaplig förklädnad!

 19. Carl-Axel

  För att spara licenspengar kanske man kunde slå ihop Vetenskapens världs klimatbevakning med programmet medium i kanal 5. Jag ser framför mig hur Pontus Gårdinger vallar runt Per Holmgren på olika platser och Per sluter ögonen sträcker ut armarna och talar till oss om vad som har hänt och skall hända. Jag tror nog att Per är så känslig i sin analys att han tillochmed känner att klimatförändringarna kan vara orsaken till ouppklarade mord…

 20. Labbibia

  Mikael # 18 och Carl-Axel # 19
  😀

 21. Jonas B1

  Daniel F,
  ”Att folk fortfarande tar den här skiten på allvar”
  Är det inte så att folk slutat ta detta på allvar.
  Det är bara våra sinnesslöa journalister mm som fortfarande tar det på allvar.

 22. Toprunner

  Om AGW hypotesen stämmer bör väl rimligen den kalla luften från nordpols området ersättas med en massa varmare luft från nåt annat håll. Nån som sett isbjörnar med solhatt och paraplydrinkar än?
  Man måste ju kunna spåra en förflyttning hela vägen och inte bara säga att det blir kallare här. Lysande tillfälle för forskare att visa vad de kan (om de kan)

 23. Christopher E

  Stämmer det verkligen att NAO:s negativa faser brukar vara så korta? Sedan december 2009 är ju inte särskilt länge. Jag hade för mig att denna fas skulle kunna vara länge (inte för att jag önskar det, bara dyrt och jobbigt, värme är bättre).
  Om någon känner sig bra påläst om NAO, rätta mig gärna.
  Jag förstår vad som menas, men jag opponerar mig däremot något mot uttrycket ”klimat och väder är två vitt skilda saker”. Det kan man inte riktigt säga. Klimat är väder i något slags genomsnitt (över vilka tidsperioder och ytor är aldrig klart definierat). Att tala om ett ”globalt klimat” är inte rimligt. Världen har en mängd klimatzoner. Vädret är vad som påverkar oss direkt. Medelvärden över årtionden är av mindre intresse, och döljer naturliga variationer i dekadal skala. Ett bra exempel är SMHI:s ”normalperiod” 1961-1990, som inleddes med köldperiod, och därför får nästan allt annat att bli ”över normalt” vid jämförelse.

 24. Vad ska de klimathotstroende göra när vintrarna blir ovanligt kalla i stället för ovanligt milda? De försvarar ju en tro och inte en vetenskap. Då måste de hitta på olika bortförklaringar, som att stigande globala temperaturer leder till kallare vintrar på vissa platser.
  Vilka stigande globala temperaturer förresten?
  Annars är det väl egentligen positivt att svenska medier berättar att det finns annat än växthugaser som påverkar klimatet. NAO är bara en av flera variationer i atmosfär och/eller havsströmmar. El Niño nämns ibland. Kanske kommer svenska medier någon gång att nämna också AO och PDO?

 25. Daniel F.

  Nej, jag är rädd för att ”folk” fortfarande är helt övertygade om att det pågår hemska klimatförändringar. Åt det varmare hållet då, så klart.
   
  Jag kan bara reflektera över folk i min egen närhet, och de är otäckt lika en fårskock. För ett par somrar sedan besökte familjen Orsa björnpark tillsammans med goda vänner. Orsa björnpark hade tagit dit ett par mycket risiga isbjörnar och hade en stor utställning om hur hotad isbjörnen var på grund av att isen snart var borta (pga värme, pga co2 osv).
   
  Jag försökte försiktigt påtala att det faktiskt fanns enorma osäkerheter och direkta felaktigheter i utställningens påståenden, men möttes bara av ”som om du vet mer än forskarna?!” Jag offrar inga vänner på klimatets altare, så jag höll käften efter det. :/
   
  Jag har även haft några duster med släktingar, och det är samma respons där. Nu övertygar jag mest familjen. De blir ju inte av med mig. 🙂

 26. Staffan D.

  Nordatlanten?   ”Storm stänger vägar i The Rockies;  Utah-storm hotar”…  ”Snö, is ger ressvårigheter i Upper Midwest.  Upper Midwest blir en av nationens värsta områden för Thanksgiving-resenärer till följd av en invasion av snö och is.”  Drudge Report / Accuweather

 27. Ett pressmeddelande jag fann, med en del kontaktuppgifter inför Cancun (från Lunds universitet). Notera hur AGW:s sjunkande trovärdighet beskrivs rätt rakt på (”ytterligare ett nederlag…nedskruvade förväntningar…”):
   
  ”För ett år sedan var förväntningarna högt uppskruvade inför FNs klimattoppmöte, COP 15. 35000 förhandlare, journalister, forskare, näringslivsrepresentanter, aktivister och byråkrater samlades i Köpenhamn.
    Men inget blev som tänkt. Istället för ett 200 sidor långt bindande avtal, som framför allt EU-länderna hade hoppats på, kunde världen inte enas om mer än en ickebindande överenskommelse på 2,5 A4-sida – ”The Copenhagen Accord”.
   Strax därefter led klimatfrågan ytterligare ett nederlag då FNs klimatpanel anklagades för att ha manipulerat data i syfte att överdriva klimatförändringens effekter.
    Nu är det dags för nästa klimattoppmöte. Den här gången i Cancún och med rejält nedskruvade förväntningar.
  Klimatforskare från Lunds universitet kommer att vara på plats och journalister är välkomna att intervjua dem i samband med toppmötet:
  Kontaktuppgifter:
  Markku Rummukainen, professor vid Lunds universitet och vid SMHI är med i Sveriges förhandlingsdelegation och kommer att befinna sig i Cancún 28 november till 10 december.
    Markku Rummukainen, Centrum för miljö- och klimatforskning (CEC) Markku.Rummukainen@nateko.lu.se (Markku.Rummukainen@smhi.se )
  +46 70 818 6889
  Johannes Stripple, fokuserar på mellanstatliga förhandlingar (åtaganden, anpassning, finansiering); hantering och reglering av utsläppsmarknaden (’carbon market’, CDM) samt andra former av icke-statlig klimatstyrning i nätverk genom t.ex. miljörörelsen, forskarsamhället, företag.
  Statsvetaren Johannes Stripple är i Cancún 1-8 december
  johannes.stripple@svet.lu.se
  +46 46 708197129
  Karin Bäckstrands fokus är förhandlingar kring CCS (Carbon Capture & Storage – dvs tekniken för att ”fånga in” och lagra koldioxidutsläpp), klimatavtalets framtida utformning, EUs roll samt styrformer såsom såsom privat-offentliga partnerskap och civilsamhällets roll
  Statsvetaren Karin Bäckstrand kommer att delta i World Summit on Climate Change 4-5 december och är i Cancún 2-10 december
  karin.backstrand@svet.lu.se
  +46 70 565 96 97 ”
  –Ahrvid

 28. Gunbo

  Maggie,
  ”Så tyvärr, AGW-vänner, blir det rekordkallt i år igen så ligger ni ganska risigt till inför kommande årets opinionsundersökningar.”
  Och vad säger det i så fall om opinionsundersökningarnas resultat? Att undersökningsdeltagarna inte har en susning om hur klimatet fungerar och varför vi i Sverige har kallt just nu. Är det allmänna opinionen som ska avgöra klimatfrågan eller är det vetenskapen?  

 29. Staffan D.

  Det är kallt i Chile också, sade en chilenare till mig igår.   Yes.  5º nu kl 8 f.m. i Puerto Montt, slutstationen för järnvägen söderut.   41ºS — som Neapel (Napoli).   En månad från midsommar.
  –  Ser ni på världsdelskartan i Wunderground märker ni att även Argentina har det kallt:
  http://www.wunderground.com/global/Region/SA/Temperature.html

 30. Morgan

  Givetvis är detta väder och inte klimat, men det visar en sak, att det finns kyla, massor av kyla i Arktis. Eftersom varken GISS eller CRU har en vettig mätning i området,  GISS speciellt som ju ”uppskattar” temperaturen mellan 60-90:e breddgraden via sin 1200 km radie ”smoothing”, så är det ju först när den sveper över oss som vi verkligen ser hur fel de uppskattar temperaturen i norr. DMI är ju ensamma om att verkligen mäta temperaturen, de tar ju in alla data de hittar och uppdaterar 4 ggr per dag. Kan ju bara konstatera att deras uppmäta värden verkar stämma betydligt bättre än GISS beräknade.  Finns en skojig sida som visar icke officiella temperaturrekord, http://coolwx.com/record/, det går åt H-vete för fruktodlingarna i Kalifornien.

 31. Gunbo

  Mikael #18,
   ”Man har ingen aning om varför det är som det är idag…” 
  Om man läser följande sägs något helt annat:
  ”Det fascinerande är att man känt till det här fenomenet väldigt länge men har ingen aning om varför det uppstår, säger Per Kållberg.”
  Man vet alltså varför vi har det kallt just nu. Det beror på den Nordatlantiska oscillationen. Vad man däremot inte vet är varför NAO uppstår.

 32. Olaus Petri

  Det är det som är poängen Gunbo, alltså att man inte vet VARFÖR. 😉

 33. Lejeune

  …och dansen kring guldkalven fortsätter:
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/klimatet-oroar-investerare_5730229.svd

 34. Lejeune

  Svensmarks teorier verkar att vara på tapeten igen, hoppas han får den uppskattning han förtjänar för sitt trägna arbete, det är han i sanning väl värd:
  http://wattsupwiththat.com/2010/11/25/something-to-be-thankful-for-at-last-cosmic-rays-linked-to-rapid-mid-latitude-cloud-changes/

 35. Labbibia

  Gunbo # 28
  Maggie syftar naturligtvis på att svenska statliga verk som ex Naturvårdsverket gärna använder sig av opinionsundersökningar för att visa hur oroade folk är över ”klimatförändringarna”
  Efter att först ha försökt, och nääästan lyckats skrämma skiten ur befolkningen genom att indoktrinera oss med skrämselpropaganda.
  http://www.naturvardsverket.se/sv/Klimat-i-forandring/

 36. Labbibia

  Daniel F # 25
  Det är egentligen inte så konstigt. Vi har utsatts för massiv propaganda om klimatförändringarna i många år nu. Och de som bara använder svenska Mainmedia för sitt informationsinhämtande tror ju naturligtvis att allt som sägs och skrivs där är sant. Tyvärr.

 37. Måns B

  Jag förstår inte vad en förskjutning i vädersystmet egentligen har med AGW att göra.  Det enda denna artikeln belyser är samma sak som gjort att som att jag i princip slutat diskutera klimat här.
  TCS-bloggarna är inte intresserade av klimatvetenskapen i sig utan endast av klimatpolitiken.

 38. Pär Green

  Nu vet vi varför det blir kallare 😉
   
  I dagens DN:
  Rekordutsläpp av växthusgaser FN. Utsläppen av växthusgaser
  nådde rekordhöga nivåer under 2009, meddelade FN:s
  meteorologiska organisation WMO på onsdagen. Atmosfärens
  höga koncentration av de viktigaste växthusgaserna har
  enligt WMO uppnåtts trots att världsekonomin saktat av.
  – Den skulle ha varit ännu högre om inte internationella
  motåtgärder vidtagits, sade WMO:s chef Michel Jarraud.
  Utsläppen ökar.
   
   

 39. Gunbo

  OP #32,
  Vi behöver väl inte veta varför ett klimatfenomen uppstår. Huvudsaken är väl att vi kan observera det och förstå vilka effekter det har. Ingen vet varför solen nu varit  inaktiv så länge (och kanske aldrig kommer att veta det) men vi kan studera vilka effekter det har och kommer att ha på vårt klimat.

 40. Christopher E: #23 Ber om ursäkt, du har rätt. Klimat är ett slags genomsnitt av väder. 🙂

  Gunbo: Opinionsundersökningar styr politiken i den mån att alla politiker nog vill bli omvalda.

 41. Gunbo: Om vi inte vet varför ett fenomen uppstår så kan vi heller inte förutsäga när det händer nästa gång. Alltså kan vi heller inte uttala oss om vad som händer med vårt klimat på lång sikt.

 42. Christopher E

  Måns B # 38;
  Till viss del stämmer det du säger. Många av oss är intresserade av klimatpolitiken – och bekymrade för den – därför att klimatpolitiken är helt frikopplad från klimatvetenskapen.
  Kallt väder i Sverige och många andra platser är ett direkt bekymmer också, av många skäl. Men klimatvetenskapen har inte lyckats visa att någon någonstans i världen har bekymmer av AGW:s meteorologiska effekter.
  Däremot har många redan bekymmer av klimatpolitik.

 43. Ingemar

  Christopher #23
  Har inte NAO en cykel på 30 år eller så?

 44. Toprunner

  Måns B #37: Det var just det jag frågade om tidigare… hur ser förskjutningen ut? Var flödar de varma luftströmmarna in ?

 45. Christopher E

  Ingemar #43;
  Kollade lite till nu…
  Rätt svårt att urskilja en tydlig cykellängd i datat. Men visst tycks det som om den tillbringar liknande tider i positiv och negativ fas. Av detta att döma kan vi mycket väl ha kalla vintrar i ett årtionde framöver… (inget kul i så fall 🙁 )
  Att de milda vintrarna i Sverige vi haft de senaste årtiondena inte har mycket att göra med AGW antyds väl klart i NAO-kurvan, dock.

 46. Olaus Petri

  Gunbo, som Maggie skriver är det nödvändigt att förstå mekanismen för att kunna simulera den. Om det nu är så att man inte vet denna så är det skräp in och soptipp ut.
   
  Därför är det VARFÖR som är centralt i sammanhanget och inget annat (Med reservation för att meteorologen vet vad ha talar om).

 47. Björn

  Det är så mörka snöfyllda moln över Stockholm, att man måste tända för att se tangentbordet. Nog blir det vargavinter med tanke på så få solfläckar som har funnits under de sista tre åren. Senast igår enligt NOAA, var det bara 11 fläckar på solen. Dessa fläckar vet man är ett mått på solens magnetiska aktivitet. Såg ett program på National Geographic nyligen som hade titeln ”Solförmörkelse” . I programmet menade man att små skiftningar i solfläckscykeln kunde få dramatiska följder för jorden. Senaste skiftet mellan cykel 23 och 24 har varit extremt onormal. Hur menar de som tror på CO2 som drivande faktor; är solen och molnbildningen, solfläckar och solvinden och den kosmiska strålningen, underordnade faktorer? CO2 är en passiv faktor och driver ingenting och har ingenting att göra med energi. De dynamiska variabla faktorerna som solen och den kosmiska strålningen har med energi att göra. Det finns tydligen mycket att bortförklara, Per Holmgren med flera.

 48. Håkan Sjögren

  Måns B #37 : Klimatpolitikerna använder ”klimatvetenskapen” som en dålig gatlykta: Den ger inte mycket upplysning, men kan användas till att stödja sig på. Mvh, Håkan.

 49. Jag förstår faktiskt inte Måns invändning. Klimatvetenskap borde handla om att vilja förstå och lära sig mer om klimatet (alltså inte att med alla tillåtna och otillåtna knep försöka få kurvor och data att se ut som som om de stödjer en skakig hypotes som verkligheten sturigt vägrar anpassa sig till)
  NAO är en befintlighet och även om den inte är förstådd påverkar den klimat och har alltså gjort så tidigare också. Det innebär att dess signal isf finns med även i temperaturhistoriken, och således behöver vägas in om ifall där finns en tänkbar global uppvärmning som möjligen kan ha ett mänskligt (CO2-vållat) bidrag.
  Skeptiker har i alla tider påtalat att det inte går att göra vare sig prediktioner, eller etablera orakssamband om inte alla existerande fenomen och mekanismer som orsakar liknande temperaturvariationer också är helt förstådda, och kan både rekonstrueras och även predikteras.
  Fraser som ’Vi har grubblat över precis allt vi kan komma på, utan framgång, därför måste det vara koldioxiden …
  är ju själva kvintessensen av usel pseudovetenskap, men fångar de AGW-troendes dilemma (eller ignorans) ganska väl.

 50. Gunbo

  Maggie och OP,
  Visst är det så men NAO kan ju jämställas med ENSO. Det går inte att förutsäga när de kommer eller vad de egentligen beror på och i det långa loppet tar den positiva fasen ut den negativa. De påverkar klimatet under en kort period, något eller några år.

 51. Gunbo: Hur långt lopp talar vi om? Maratonlängd?

 52. Gunbo

  Toprunner #44,
  ”Var flödar de varma luftströmmarna in ?”
  Om vi tar fjolårets vinter som exempel är det Grönland som får de varma luftströmmarna.

 53. Gunbo, nur försöker du med förklaringar som du inte vet något om, dvs gissar att dessa enerigtransporter inte betyder något (över några års sikt).  Och gissa sådant är ju just vad ’klimatforskningen’ ägnat sig åt. Men det är alltså inte forskning då, utan spekulationer och gissningar. Och som jag skrev ovan, spekulationer som man vet inte är sanna generellt …

 54. Gunbo

  Maggie #51,
  Tittar man på en graf över ENSOs svängningar kan man räkna ut hur lång tid det tar för de olika faserna att nå balans.
  Både ENSO och NAO tillför ju ingen energi till jorden utan bara omfördelar den energi som redan finns.

 55. Toprunner

  Gunbo #52:
  Vad jag ser ute så strömmar kall luft in just nu.. därför måste man väl kunna tala om var varm luft strömmar in nu.. inte förra året. Typ en översiklig momentanbild baserad på mätning.

 56. Gunbo, här kommer mer gissningar när du skriver ” kan man räkna hur lång tid det tar för de olika faserna att nå balans
  Har du förresten tänkt på att CO2 ”tillför ju ingen energi till jorden utan bara omfördelar den energi som redan finns”!?

 57. Gunbo

  Jonas,
  ”nur försöker du med förklaringar som du inte vet något om”
  Nähä, var då vänlig och upplys mig om hur det verkligen förhåller sig. Du vill ju så gärna vara min lärare.

 58. Gunbo

  Topprunner #55,
  ”därför måste man väl kunna tala om var varm luft strömmar in nu.. inte förra året.”
  Förra årets kalla väder i Europa och delar av Asien berodde på NAO. NAO är fortfarande aktiv och leder till samma vädertyp även i år. Då kan vi rimligen anta att varmluften tar samma ”rutt” i år som i fjol. Hoppas du förstod nu.

 59. Gunbo, du gör flera påståenden här som du inte har något belägg för.
  1) Du hävdar att energitransporter är i ngt du kallar balans,
  2) Att de är/blir det över väldigt korta tidsperpektiv, samt
  3) Att de över längre perioder inte finns några nettobidrag åt nåndera hållet.
  Du må gissa att det är så, men du har inga belägg för sådana gissningar, och mycket tyder på att de just är fel. Däremot är det svårt att säga hur fel, eller om detta påverkar (nåt något håll just nu, dvs senaste decennierna)
  Min poäng var att du gissade vilket inte är en bra metod att skaffa sig mer kunskap

 60. Gunbo

  Jonas #56,
  ”Har du förresten tänkt på att CO2 ”tillför ju ingen energi till jorden utan bara omfördelar den energi som redan finns”!?
  Där håller jag inte med dig!
  Det är skillnad mellan att omfördela energi och att förhindra energi från att ta sig ut i rymden. 

 61. Gunbo, CO2 tillför ingen energi. Vissa hävdar att den spårgasen gör att det blir lite varmare nära jordytan och istället kallare längre upp. 
  Jorden strålar ut lika mycket energi som där strålas in från solen (över relevanta tidsperioder).

 62. Gunbo #60
  … en liten fundering. Det handlar väl mer om att fördröja än att förhindra energin från att ta sigtillbaka ut i den kalla rymden?

 63. Toprunner

  Gunbo #58:
  Det vore ett ovanligt korkat sätt att visa något man på ett någorlunda pedagogiskt sätt skulle kunna förklara ett fenomen som händer nu. Man har ju mätutrustning överallt, det är ju bara att plotta ett temperaturstråk. Varför i himlens namn skulle man förutsätta att luftströmmen går samma väg i år? Den gjorde ju inte det med året före det som facit.
  Inte undra på att folk tappar tron på forskare.

 64. Gunbo

  Jonas,
  ”Gunbo, CO2 tillför ingen energi.” Nej, har jag påstått det?
   

 65. Gunbo

  Uffeb #62,
  Ja, det är mer exakt uttryckt.

 66. Gunbo, alldeles nyss höll du inte med mig, se #60
  Har du förresten förstått vilka ogrundade gissningar du gjorde?
  Och är det din ’finska rakhet’ som får dig att slingra dig så ofta?

 67. Gunbo

  Topprunner,
  ”Varför i himlens namn skulle man förutsätta att luftströmmen går samma väg i år? Den gjorde ju inte det med året före det som facit.”
  Du kanske inte läste artikeln som Maggie länkade till. Jag citerar lite text som är ett svar på din fråga:
  ”På fackspråk beskrivs fenomenet som att den Nordatlantiska oscillationen är inne i en negativ fas (NAO-).
  Före fjolårsvintern hade detta inte inträffat på åratal. Då var standardläget i stället att NAO var inne i en positiv fas med varma sydvästvindar som gav milda, nästan snöfria vintrar i Nordeuropa.
  — Nu ser det ut precis som förra vintern. Fortsätter det betyder det kyla.”

 68. Bertel

  Jonas N # 61
  En undran ang in och utstrålningen av energi.
  Alla dessa ”vulkaner” under som ovan vattenytan ger en liten,liten energitillskott dagligen i våra hav och atmosfären, men i ett längre perspektiv, säg 10 miljoner år, borde inte denna energitillskott från jordens inre till jordens ytlager, ge avtryck i havs/lufttemperatur, om vi antar att(som du skrev) jorden strålar ut lika mycket energi som där strålas in från solen.
  Vad anser du? 
     

 69. Bertel, du har rätt jorden strålar faktiskt ut pyttelite mer energi än där kommer in (den svalnar sakta) Men det är inte relevanta storleksordningar eller tidsperspketiv. Jag avstod från att nämna det för jag ville inte förvirra ytterligare.

 70. Gunbo

  Jonas #66,
  Det jag inte höll med dig om var detta: ”utan bara omfördelar den energi som redan finns” vilket ju med lite god vilja kunde förstås av mitt svar: ”Det är skillnad mellan att omfördela energi och att förhindra energi från att ta sig ut i rymden.”
   

 71. Gunbo, CO2 omfördelar bara riktningen på IR-strålningen.
  Hur går det med den finska rakheten?

 72. Bim

  Gunbo #28
  ” Är det allmänna opinionen som ska avgöra klimatfrågan eller är det vetenskapen?  ”
  Naturligtvis allmänna opinionen, som betlar kalaset. Vetenskapen har ju visat att de inte vet någonting.

 73. Toprunner

  Gunbo #67:
  Det är ju precis det jag säger. Man förutsätter att allt är som förra året bara för att något händer nu (något som råga på det inte inträffat på åratal).  Istället för att redovisa de mätresultat man har tillgängliga och eliminera en eventuell osäkerhet både hos betraktaren och en själv. Tänk om det var något nytt fenomen som aldrig uppträtt förut… eller för ännu fler årtal sen? Det står inte NOA skrivet i vinden!
  Man måste vara väldigt ensam om att jobba på det sättet, i min värld gäller alltid Murphys Lag, så det är väl inte att undra på att klimatforskarna når de usla resultat de gör eftersom de inte tar höjd för den ”naturlagen”.

 74. Gunbo

  Jonas,
  Ok, om man uttrycker CO2:s roll på det sättet kan jag hålla med.
  Ang. den finska rakheten undrar jag om vi har samma definition på den. Som jag skrev i en kommentar till Bertel innebär den att man säger det man tycker utan krusiduller.

 75. Gunbo

  Toprunner,
  Här finns enkel och bra information om NAO:
  http://www.ldeo.columbia.edu/res/pi/NAO/

 76. Toprunner

  Gunbo #75:
  Jag pratar inte om vad NAO är eller inte.. om du inte fattar vad jag säger lär du inte hur många ggr jag än upprepar. Tack i alla fall för att du bekräftar mina fördomar.

 77. Gunbo

  Bim #72,
  ”Vetenskapen har ju visat att de inte vet någonting.” Var får du  det ifrån?

 78. Jo, jag läste det, Gubo. Och jag undrar vad du kan tänkas syfta på. Att ställa en fråga till dig känns ofta som att fråga ett barn om det vet varför godisskålen blivit så tom … Krusidduler skulla man kanske kunna säga

 79. Gunbo

  Topprunner,
  ” om du inte fattar vad jag säger lär du inte hur många ggr jag än upprepar”.
  Jag fattar att du inte fattar hur NAO påverkar vädret i vårt land och hur meteorologerna vet att det nu är NAO som styr vädret.
  Enda sättet att fatta är att lära sig mer om väder, klimat, NAO, PDO, El Niño och La Niña och mycket mer, därför länkade jag till artikeln. Har du läst den? 

 80. Bertel #68
  Jorden svalnar sakta men säkert. Solen brinner och kommer så småningom att ha gjort slut på sitt bränsle och då går det illa för hela solsystemet.
  Det som hela klimatdebatten handlar om är atmosfären på Jorden och vilken betydelse den har för det nuvarande livet på Jorden.
  Det är intressant att fundera över hur det var för många miljoner år sedan och hur det kan bli om tusentals år.
  Men då handlar det om tidsperspektiv som vi inte behöver bry oss om. Anser jag.
  Det finns gott om forkning och funderingar om det som är viktigt för de närmaste tre generationerna på Jorden för att man ska känna engagemang.
  Och om Solen är ovanligt  inaktiv och NAO är negativ så blir det kallt här uppe.
  Kanske det hade vi varit på väg mot en ny liten istid utan den högre halten av CO2 i atmosfären? 

 81. Toprunner

  Gunbo #79:
  Det är märkligt hur dessa fenomen tycks överlappa varandra i takt med hur felprognoserna ska förklaras.
  Jag tycker mer det är vädret som framkallar beteckningen på bortförklaringen.

 82. Labbibia

  Gunbo # 79
  Med tanke på att mteorologerna vet att det nu är NAO som styr vädret….Lite märkligt att förra årets stränga vinter kom som en total överraskning för dem då? Inte alla förvisso, Piers Corbyn varnade ju för en sträng vinter. Men exempelvis på Brittiska öarna var det ju ingen, åtminstone ingen MetOffice-meteorolog, som förutsett det. Vad det nu kan komma sig? 

 83. Gunbo

  Topprunner #81,
  Vilka felprognoser tänker du på och vad är det som bortförklaras? Vilken teori har du som förklarar vårt väder nu?

 84. Bertel

  Jonas N # 69 
  Ok och tack för svaret. 
  Uffe B # 80
  Min fråga till Jonas N gällde enbart hur han såg på in och utstrålningsbalansen och han gav svar på min frågeställning. 

 85. Claudius

  Lejeune #34: Tack för länken! Glädjande att Henrik Svensmarks teori finner stöd, men nog är det märkligt vad det sitter långt inne. (Hans konkurrenter är kanske sura för att han kom på det först?) Men det kommer, därom är jag övertygad. Det är fråga om en gammal, många gånger återkommande story sammanhang som detta.
  En annan fråga, med anledning av den förestående Vargavintern (elpriset har förresten redan börjat rusa upp i höjden, elbranschen visar åter framfötterna!) Eftersom jag är grymt ålderstigen minns jag inte bara de kalla vintrarna under 1940-talet, utan också 1960-talet, TV var nåt nytt, och i den förekom en finlandssvensk meteorolog (jag vet inte om han var knuten till SMHI eller om han var frilansare) som ansåg att han kunde prognosticera vintervädret på lite längre sikt, kanske rörde det sig om en månad eller så. Hans idé var att det stora förrådet av underkyld luft kring Arktis ”flyter” söderut enligt vissa mönster, om en sådan luftström får dominera t ex över Skandinavien tillräckligt länge uppkommer en period med envis, stark kyla just där. Om däremot denna luftström hamnar längre österut blir det Ryssland som drabbas. Etc. Teorin orsakade rätt mycket uppmärksamhet.
  Meteorologen hette Artturi Similä. Efter det att han slutade tycks han ha blivit ganska bortglömd. Nån annan än jag som minns honom?

 86. Gunbo

  Labbibia #82,
  Läste du artikeln som Maggie länkade till?
  Citat:  ”Nu ser det ut precis som förra vintern. Fortsätter det betyder det kyla. Men man vet aldrig när det vänder, säger meteorologen och forskaren Per Kållberg på SMHI till Sydsvenskan.
  Meteorologer världen över diskuterar nu om den negativa fasen håller i sig. Den startade i december 2009 och har bestått sedan dess, vilket är den längsta perioden på 40 år, enligt Sydsvenskan.”
  Med andra ord: ingen vet i förväg när NAO:s negativa fas startar, precis lika lite som man vet när en La Niña startar.

 87. Rosenhane

  Maggie.
   
  OT
   
  En kul grej som Tanja B har med i sitt senaste inlägg, en sk. floskelgenerator:
  http://www.avigsidan.com/avigsidan/pict/flosk18f.swf
   
  Kan du inte be Herr Crusell  konstruera en motsvarande klimatfloskelgenerator och och lägga ut här? 🙂

 88. Labbibia

  Gunbo
  Piers Corbyn visste att den negativa fasen hade startat, och tog hänsyn till det i sina långtidsprognoser. Till skillnad från en hoper andra meteorologer då, ex de brittiska.

 89. Gunbo, varför svarar du inte på det Topprunner frågar istället,rakt och utan krusiduller, typ!?

 90. Labbibia

  Gunbo
  Jag läste Atonbladets artikel om samma sak. Källan till artikeln är TT så det är nog ingen större skillnad……..

 91. Gunbo

  Toprunner (och andra som är intresserade)
  Här är en färsk väderprognos för Nuuk på Grönland:
  http://www.dmi.dk/dmi/index/gronland/byvejr_gl.htm?by=4250

 92. Gunbo

  Jonas #89,
  Eftersom du säkert vet mer om NAO och aktuellt väder än jag, föreslår jag att du svarar Toprunner!

 93. Gunbo, din finskättade krusidullande slingerbult …
  Nu tycker du att jag borde täcka upp för dina märkliga och gissade utsagor!? Jag vet ju knappt ens vad du menade, än mindre att jag håller med och kan försvara det …
  Hur tänkte du nu?

 94. Labbibia

  Gunbo
  Nuuk ligger på sydvästra delen av Grönland, ungefär i höjd med Uppsala alltså…….De har några få plusgrader nu men det blir kallare där i nästa vecka enligt prognosen……vad ville du säga med det?

 95. Gunbo

  Labbibia #94,
  Toprunner efterlyste temperaturmätningar och eftersom Grönland varit på tapeten så…

 96. Gunbo,
  Topprunner frågade (främst Måns) var den varma luften nu fanns, om det vi ser bara är en förskjutning av vädersystem.

 97. Gunbo

  Jonas,
  Ja, och jag svarade att den rimligtvis bör ta samma bana som i fjol vintras nämligen över Grönland. På Wunderground hittade jag dagens temperaturer från alla grönländska stationer.
  http://www.wunderground.com/global/GL.html
  Här finns medeltemperaturer månadsvis för en del orter:
  http://www.greenland.com/tourist/nature–climate/the-weather-in-greenland/mean-temperatures.aspx?lang=en
  Naturligtvis kan man inte fullt ut jämföra en dags temperatur med medeltemperturen men det ger en fingervisning i alla fall.
  Om du läser artikeln om NAO som jag länkade till i #75 framgår det att just Grönland får varmare väder under en negativ NAO.

 98. Staffan D.

  ”Snowstorm buries Harz Mountains” – The Local, Germany.  Brocken hade 50 cm tisdag morgon.  ”Klimatexpert varnar för extremt kalla vintrar” läser man också där:  Is som smälter i Ishavet ger nya luftströmmar.   Datorsimuleringar stöder denna teori.  Så den måste vara sann.
  http://www.thelocal.de/national/20101123-31347.html

 99. Michelangelo

  Ibland är det bra med ett ”historiskt” perspektiv:
  http://www.independent.co.uk/environment/snowfalls-are-now-just-a-thing-of-the-past-724017.html

 100. Michelangelo

  Predictions Of Warm Winters Get Buried In Ice
  By P Gosselin on 24. November 2010
  With the bitter cold and snowfall forecast for the days ahead in northern and central Europe, this winter is truly shaping up to be the 3rd consecutive hard winter to batter Europe with snow and cold. This of course all flies in the face of projections made 10 years ago and even less. I thought now is a good time to bring up what the consensus and settled science told us 10 years ago
  Hela artikeln här:
  http://notrickszone.com/2010/11/24/predictions-of-warm-winters-get-buried-in-ice/
  PS
  PS I Sydsvenskan får vi veta att det paradoxalt nog är helt normalt att vintrarna blir kallare när världen blir varmare.
  Skönt att veta att någon vet vad som är normalt. Frågan kanske  är  om någon på sydsvenskan är normal och om denne någon skulle kunna ställa upp som norm för släktet och utnyttjas som likare ungefär som metern i Paris en gång användes ?
  Är det någon som någon gång försökt få ett friskintyg ? Är det någon som vet hur ett sådant skulle kunna tas fram och vilka parametrar som tänkas skulle kunna ingå . En normalt frisk individ alltså – vad är kriterierna ?

 101. Mr. G.

  ”Vargavinter” är ett emotionellt ord som WWF kan ta till sig då vargen ju är på upphällningen, isbjörnen under tillväxt och tigern söker nya sponsorer som här:
  <http://klugsterjokester.com/2010/04/06/if-she-hasnt-she-will-soon/&gt;

 102. Gunbo

  Jonas,
  Hallååå! Var är du? Jag trodde vi skulle reda ut Topprunners frågor.

 103. Slabadang

  In your face Mann Jones Briffa Santer!!
  Assumptions that, in particular, the MWP was restricted to the North Atlantic region can be rejected.
  OBS Det är

  Fredrik Charpentier Ljungqvist på Sockholm Universitet som skrivit den.
  Var e Thomas?? Ring rektorn och klaga bums!!! 🙂

 104. Gunbo, jag är här …
  Hävdar du att om NAO gör att det blir kallt tex här måste det bli varmare någon annan stans, eller hävdar du att dessa variationer ’balanserar’ varandra över tiden?
  Det är två vitt skilda påståenden.
  PS Nej, vi skulle inte reda ut Topprunners frågor! De ställdes till dig pga att du stödde Måns föreställning om att det bara var en förskjutning utan nettoeffekt. Men sedan sa du ju en del annat DS

 105. SMHI gör gör ingen klimatforskning,dom gör väderutsikter.
  AGW har inget att göra med om det blir nu en kall vinter ,frågan är
  hur mycket AGW påverkar väder kortsiktigt och långsiktigt Klimatet.
  Annars finns historiska data som visar under tusenårig cykel så sjunker
  delta värdet på temp var tusende år,så fortsätter det till Istid börjar igen.
  Men det är många tusen år till ny ISTID.
  Men o.b.s Naturen är inte linjär med tiden med temperaturförändringar.
  Det kan vara 900år eller 1100 år på tidskalan.
  Havsströmmar har tusenåriga cykler genomströmningar runt vår jord.
  Klimatforskning under 30 år är mycket liten tid,när gäller klimatets
  förändringar.
  ALI.K.

 106. Gunbo

  Jonas,
  Jag skrev: ”Visst är det så men NAO kan ju jämställas med ENSO. Det går inte att förutsäga när de kommer eller vad de egentligen beror på…”
   
  Det är den enda likheten mellan de båda. ENSO är en havsström som har en varm och en kall fas medan NAO förändrar luftströmmarna över norra Atlanten beroende på var låg- och högtryck placerar sig. Under en negativ NAO-fas strömmar varm atlantluft norrut över Grönland (m a o en förskjutning av vädersystem). Så det är El Niño och La Niña som balanseras över tid. 

 107. Gunbo, förlåt mig om jag inte ger dina skriverier min absolut vassaste intellektuella uppmärksamhet. Du skriver så många flummiga saker, så ofta emotsägande sig själva, och så ofta är du helt oförmögen att ens i efterhand klargöra vad du menade. Så även denna gång.
  Men skall jag nu tolka dig som att du menar att kylan nu förklaras av att Grönland är varmt?

 108. Lena Krantz

  Slabadang #103
  Den heter
  ”A regional approach to the medieval warm period and the little ice age”
  Om man vill leta efter den menar jag men
  det står så som du skriver.

 109. Slabadang

  Lena ! 🙂
  Jag glömde klistra in länken!
  http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2010/11/a_regional_approach_to_the_medieval_warm_period_and_the_little_ice_age.pdf

 110. Gunbo

  Jonas,
  Läs på om NAO om du inte förstod mitt flum. Förhoppningsvis hittar du mindre flummiga texter om du googlar!

 111. Gunbo, tro mig, jag har läst på redan innan du flummade iväg.
  Jag vet fortfarande inte vad du ville ha sagt här (om du nu ville ha ngt sagt). Min gissning (!) är just att du inte hade ngt specifikt att säga rörande ämnena som kom upp här. Det tror jag inte Måns hade heller.  Och på mina frågor har du fortfarande inte ens försökt svara …

 112. AGW anhängarna borde nog studera mer om Jorden i förhållande i vårt solsystem.
  Klimatzoners snabbt förändrade temperaturer på vår jord,hur påverkar
  dom olika klimatzoner varandra?.
  CO2 är en passiv energi ,hur Skulle detta förändra   stormars  uppkomst
  och hur stor verkan eller intensitet ,som CO2 skulle kunna generera?
  HUR uppstår den energin?
  ALI.K.

 113. Gunbo

  Jonas,
  ”Jag vet fortfarande inte vad du ville ha sagt här (om du nu ville ha ngt sagt).”
  Ditt problem är att du inte vill veta eller förstå. När du blir trängd och inte har några svar övergår du till förklenande omdömen om din motpart. Om du är så påläst och vet hur NAO fungerar hade du kunnat upplysa stackars Topprunner om det.

 114. Claudius inlägg var bra ,han låter erfarenheten  framträda ,Artu Similä
  var är en lugn säker väderinformation till allmänheten.
  Men Glöm inte John Polman(han tror inte på AGW)han var en lysande
  metrolog ,och dessa roliga väderprogram han hade,det saknar man
  mycket nu.
  Vem skulle man ta nu som metrolog ,för roliga program om väder .
  Det är så många nya metrologer på TV nuförtiden.
  ALI.K.

 115. Slabadang

  Gomöra Lena och Bertel!
  Jag måste se debatten om vindkraften senare idag.Jag måste berätta en rolig sekvens från igår.En utav mina gamla kollegor som är lika kort och koncis i sina kommentarer som ”L” här på trån och blir sällan upprörd eller förhastad vad som än händer lugnet och sansen personifierad.Jag brukar inte prata klimat med folk som inte är intresserade det blir som att diskutera politik i övrigt och kan lätt störa relationer stärka eller rasera.
  Nu var det han som tog till orda och frågade om jag var intresserad av ”klimathotet” jodå sa jag jag är faktiskt mycket intresserad. 🙂
  ”Vad tror du då?” frågade han.”Ja va tror du själv?” kontrade jag.
  ”Jaha du! Jag kan väl säga så här sa han…”det här med klimat vetenskap och anpassning…… så är jag säker på att vi har en klimatvetenskap som kommmer anpassa sig efter vilket klimat som helst….. Ungefär som börsoraklen…..det finns alltid ett nytt börsår man kan prata om för om det vet ju inte en käft någonting men alla kan ju låtsas… och alla har redan glömt vad de gissade året innan…. du vet väl va IPCC sa för tio år sen om det här (han pekade ut mot snöstormen) med ett brett flin.Å hur illa de än gissar så poppar de upp som GB gubbar när det blir dags för ny gissning och verkar helt opåverkade av tidigare total floppar de hittar alltid bortförklaringar och ursäkter. De anpassar sig alltid efter rådande börsklimat.Trixet är bara att låta lika trovärdig varenda gång med nya analyser och tecken i skyn.
  Sen kom vi in på lånefinansierade ”garantiprodukter” och andra exempel där alla sprungit åt samma håll och ingen tänkt efter…..först! och där kunder förlorat miljarder vi pratade om gamla vetenskapliga godingar.Larm som Galna kosjukan,äggskalsförtunning,säldöden.stora skogsdöden,Y2K,skogsövergödningen,fågel och svininfluensor hysterier fanatiker politiker populister…allt hör ihop. 
  Jag tog in honom till datan och visade några av ”Slabadangs” alster ”å helvete va arg du är…… schysst…va fasen…Peter Stilbs schysst!kan man få va med på nåt sätt….SVT ?.. (läser länge)?? Va tusan det är ju PRECIS vad jag själv tänkt hela tiden……hur många är vi tror du vi är.. förtroende för SVT?? känner du nån som har det ? Varför har vi inte pratat om det här förut du och jag…inte visste jag att du höll på med sånt här varför har du inte sagt nåt? Är det därför du haft besök av x och y ? Jahaaaaaaa fan va ballt….. kör!!!? 🙂

 116. Gunbo, nu snackar du skit! Dessutom om helt fel saker.
  Tänk att du verkar tro att det är min uppgift at täcka upp för ditt bludder, att jag skulle vara trängd när jag inte gör det. Du är ju för rolig … 🙂

 117. L.A.

  det kanske är dags att fullfölja glidningen från global uppvärmning till klimatförändringar, till…
  http://www.youtube.com/watch?gl=US&feature=related&v=5ndHwW8psR8

 118. Christopher E

  Gunbo #106;
  ”ENSO är en havsström som har en varm och en kall fas medan NAO förändrar luftströmmarna över norra Atlanten”

  Nej… ENSO är inte en havström, utan också en förändring av luftryck mellan två regioner precis som NAO (Första tecknet på El Niño är ökat lufttryck i västra Stilla Havet och sjunkande i östra). Men skillnaden är enligt vad jag förstår att de förändrade vindarna i ENSO sekundärt ändrar strömmarna i Stilla Havet så att uppvällningen av kallt djupvatten förändras. Medan NAO inte förmår påverka vattencirkulationen nämnvärt, utan endast vindarna.

 119. Peter Stilbs

  Christopher E #118 – man undrar här över hönan och ägget – minns att haven har ca 1000 ggr större värmekapacitet än atmosfären.

 120. Toprunner

  Gunbo #102: Ett sista försök att förklara vad jag efterfrågade.
  I artikeln som tråden handlar om beskrivs ett fenomen som är mycket ovanligt om som dessutom håller på längre en nån gång tidigare.
  Det är då i mina ögon väldigt opedagogiskt att bara säga : Nu är det en NAO istället för att plotta ut det temperaturstråk som en sådan skapar. Man har ju alla tillgängliga data.
  Därefter kan man genom att visa tidigare likadana (uppmätta) luftströmmar koppla det till NAO.
  Är det för mycket begärt?
  Nu ser det ut som en bortförklaring till varför vintern helt plötsligt blir varm och jag är tämligen säker på att gemene man inte säger :
  ”Ahaaa… en NAO.. självklart… att jag inte tänkte på det själv.”
  Men du är väl psykolog så du vet säkert bättre än mig hur folk i allmänhet tänker.

 121. Bertel

  Slabadang # 115
  Härlig morgonläsning och som din vän sa”f-n va ballt…. kör” och all heder för dig, att du tydliggör mina och troligen många andras tankar i skrift och dom är  många där ute i vinterkylan(det verkar som vi får rätt i våra föhoppningar ang vädret,fast det svider rejält i plomboken för en villaägare)  som tror att de är mer eller mindre ensamma med sina funderingar eftersom MSM är så pro AGW, så denna blogg gör enorm nytta.

 122. Christopher E

  Uffeb #80;
  En liten petighet till så här på fredagsmorgonen… 😉
  ”Jorden svalnar sakta men säkert. Solen brinner och kommer så småningom att ha gjort slut på sitt bränsle och då går det illa för hela solsystemet.”

  Det är precis tvärtom… Allt eftersom solen använder upp sitt bränsle blir den hetare och hetare, och därmed jorden också. Solen blir ca 10% hetare varje årmiljard. Inte heller gör solen slut på sitt bränsle, när den till slut dör är bara en liten av vätet fusionerat (är det ett ord?) till helium. Heliumbildningen sker mest på gränsen till kärnan, och allteftersom denna växer sker alltså förbränningen på en större yta och närmare ytan. Det som sätter stopp är inte att vätet tar slut, utan att kärnan blir så stor att den inte står emot gravitionen och kollapsar. Den snabba förbränning som då sker blåser upp solen till en röd jätte som kommer sluka jordklotet men troligen spara Mars. Så först väntar värmedöden innan solen krymper ihop och den eviga kylan tar över.
  Måhända visste du redan detta och jag tolkade din text fel… men ändå…
  ”Besserwissern” 😉

 123. Toprunner

  Rättelse #120: Vintern blev hittills såklart kall… inte varm. Ursäkta.

 124. Christopher E

  Peter Stilbs #119;
  Jo, värmen finns ju där i havet, och påverkar luften rejält när de vertikala vattenströmmarna ändras, men vad jag förstår ändras lufttrycket alltså före strömmarna i ENSO.
  Måhända bidrar värmeenerigin i havet till en återkoppling i detta fall…

 125. Gunbo

  Christopher #118,
  Tack för kommentaren!
  ”Men skillnaden är enligt vad jag förstår att de förändrade vindarna i ENSO sekundärt ändrar strömmarna i Stilla Havet så att uppvällningen av kallt djupvatten förändras.”
  Som Peter S påpekat ovan är det väl inte ännu fastslaget om det är vindarna som skapar uppvällningen av varmt eller kallt vatten. I så fall skulle det ju framkomma i beskrivningar av ENSO att man löst gåtan om orsaken till fenomenet.  

 126. Amaze

  Bilderberg har ju känt till detta en tid redan..
  http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100055500/global-cooling-and-the-new-world-order/
   

 127. Gunbo

  Topprunner #120,
  Jag ska försöka förklara hur man vet att det nu råder en negativ NAO-fas. Det finns säkert andra här som kunde göra det bättre.
  ”I artikeln som tråden handlar om beskrivs ett fenomen som är mycket ovanligt om som dessutom håller på längre en nån gång tidigare.”
  Det är inget ”mycket ovanligt” fenomen, det har förekommit många gånger under 1900-talet. Men sedan 1980 har vi haft den positiva fasen av NAO. Du kan kolla grafen (NAO index) i artikeln jag länkade till.
  Att meteorologerna vet att det är negativ fas beror på att det lågtryck som ligger nära Island är svagare än det brukar vara och även det högtryck som brukar vara starkt i trakterna kring Azorerna nu är svagt, precis som det brukar vara under en negativ NAO. 
  ”Det är då i mina ögon väldigt opedagogiskt att bara säga : Nu är det en NAO istället för att plotta ut det temperaturstråk som en sådan skapar.”
   
  Det är inget temperaturstråk i sig det är fråga om utan ett samspel mellan låg- och högtryck om jag förstått det rätt. Under den positiva fasen förs varm och fuktig atlantluft upp över norra Europa och Skandinavien. Vi får då lågtryck med regn och milt väder. När NAO är i negativ fas förs atlantluften i stället på en sydligare bana in över Medelhavsområdet. Det gör att länder som Spanien, Italien och Grekland får lågtryck med mycket nederbörd. Det ser vi händer nu om vi tittar på en väderkarta över Europa.
  Den kalla luft som ligger över Arktis motas inte längre av lågtrycken, som under den positiva fasen av NAO ”skyddar” oss i Norden, utan rasar ner över norra Europa och likaså stora delar av Sibirien. Nordöstra Amerika drabbas likaså av kallare väder under en negativ NAO. Det är precis det som händer nu.
  Under en negativ NAO-fas ligger varmluft över Grönland och delar av Kanada vilket man observerade i fjol. Grönland hade rekordvärme och vinter-OS i Vancouver var hotat som du minns. 
  ”Nu ser det ut som en bortförklaring till varför vintern helt plötsligt blir kall och jag är tämligen säker på att gemene man inte säger :
  ”Ahaaa… en NAO.. självklart… att jag inte tänkte på det själv.”
  Exakt! Vet man inte vad NAO är och hur den påverkar vårt väder gör man säkert den bedömningen. Då är det också lätt att avfärda meteorologer och vetenskapen om väder och klimat som bluff.

 128. Toprunner

  Gunnbo #127:
  De fenomen du beskriver kommer ju att göra ett tydligt mätbart ”stråk” av ändrade temperaturer … eller tror du den kalla luften hoppar över mätstationerna från en plats till en annan? Det är ett mycket säkrare sätt att visa en luftström än att jämföra tryck mellan två områden.
  Man producerar ju färgglada prognoser med brinnande jordklot i en aldrig sinade ström… varför inte en verklig mätning med grafisk visning för omväxlings skull, det skulle i min värld vara enklare.
  Exakt vad i dagens sitaution.. som aktuell mätning.. säger dig att det är en NAO enligt definitionen? Visa gärna också den mätningen/relationen . Är det värmebölja över Grönland senaste veckan?
  Tycker du det här temperaturstråket kommer från Grönland?
  http://www.weatheronline.co.uk/weather/maps/forecastmaps?LANG=en&UP=1&R=0&MORE=0&MAPS=vtn&CONT=euro&LAND=GL&ZEIT=201011270500&LOOP=1

 129. Gunbo

  Topprunner,
  Jag vet faktiskt inte hur jag ska förklara väder och temperaturer för dig om du inte ens förstår kartan du länkade till.
  Såg du det rosa/magentafärgade fältet över oss och Ryssland ner mot Polen? Det är den arktiska kalluften (temperaturstråket). Inom det stråket är det betydligt kallare än normalt.  Att meteorologerna märkt ut området i färgen rosa/magenta, som symboliserar låga temperaturer, beror på att de har uppgifter om de låga temperaturerna i området. Precis det du efterlyste! Andra områden i Europa har andra färger som innebär varmare temperaturer. Du får ursäkta mig men jag trodde du kunde läsa en väderkarta.
  ” Är det värmebölja över Grönland senaste veckan?”
  Jag länkade i #97 till gårdagens temperaturer på Grönland och en annan länk som visar medeltemperatur för månaden november bl a. I går var onekligen många temperaturer betydligt högre än medeltempen. Men om det är värmebölja kan jag inte säga utgående från bara de uppgifterna. Meteorologer på SMHI har däremot alla temperaturdata från Grönland och kan bedöma hur  vädret är där. Är det varmare än normalt är det en stark indikation på NAO.
   
  ”Tycker du det här temperaturstråket kommer från Grönland?”
  Jag förstår inte frågan riktigt. Värme kan följa luftströmmar som t ex atlantluften som hos oss kommer in från sydväst men ligger luften stilla i ett högtryck blir temperaturen låg under vintern. Om du följt väderrapporterna den senaste tiden har du kanske sett att det legat ett starkt högtryck över nordkalotten. Därför har temperaturerna i Norrland varit rekordlåga. Ett högtryck på sådana breddgrader tillåter den kalla arktiska luften att dra sig längre söderut än ”normalt”. Finns det inga lågtryck som skjuter på kalluften mot Arktis stannar den kvar och breder ut sig ännu längre söderut.
  Jag hoppas att du förstått en del åtminstone.

 130. Gunbo #129
  Du är beundransvärd som försöker att få okunniga att förstå lite mer om väder och klimat.
  Men det finns blockeringar hos många, ungefär som när det gäller ”riktigt väder”, och det blir lätt bara munväder.
  Jag tycker att de som vill få lite mer kunskap om väder i största allmänhet, tittar in på SMHI´s sida på nätet, eller YR.no, eller andra platser på nätet som har bra information om grunderna i meteorologi.
  De som hänger upp sig på att studera NAO eller havsströmmar som El Niño eller La Niña hamnar ofta i en diskussion om klimatförändringar som dom kopplar till väder utan att ha de mest elementära kunskaper i meteorologi (höll på att skriva meteo roligt).
  För roligt är det. Mycket intressant faktiskt. Och inte ett dugg politiskt.

 131. L

  #129 och #130; Bill och Bull i högform… 😉

 132. Toprunner

  Gunnbo #129:
  Jo.. jag kan läsa kartan på samma sätt som du gör. Men jag drar inga slutsatser på samma sätt som du gör.
  Du krystar ju fram en förklaring som måste passa med det som meteorologerna tutat i dig och som måste passa in på en NAO
  Jag konstaterar ”kallt” att det kommer kall luft österifrån .. precis som det blåser därifrån.
   Hur du sen får en luftström att komma från grönland norrut över polartrakterna och passera ryssland om det ligger ett högtryck över norra polarområdet är för mig en geografisk kullerbytta
  Kör en radarsekvens här:
  http://www.wunderground.com/wundermap/?lat=67.01999664&lon=-50.70000076&zoom=10
  Jag är inte speciellt intresserad av om det är NAO eller inte, jag konstaterar bara att du inte lyckas få ihop det utan en massa om, men och kan istället för att visa hur stråken hänger ihop i realiteten.

 133. L #131
  Din roll som Pelle Svanslös fungerar inte. Men du kanske är elake Måns?

 134. Gunbo

  Toprunner,
  SUCK!
  Jag erkänner att jag misslyckats förmedla den kunskap som ”meteorologerna tutat i mig”. Igen har det att göra med din ovilja att förstå . Om du anser att meteorologer är ute efter att lura dig och mig finns det inget sätt för mig att kunna besvara dina frågor eftersom svaren baseras på den kunskap som meteorologer har samlat under långa tider.
  ”Hur du sen får en luftström att komma från grönland norrut över polartrakterna och passera ryssland om det ligger ett högtryck över norra polarområdet är för mig en geografisk kullerbytta.”
  Driver du med mig?! Har jag i någon av mina kommentarer påstått att varmluft från Grönland strömmar ner över Europa eller var du tycker dig se det?
  Den varmluften ligger nog kvar där. 
  Mitt råd, liksom Uffebs ovan, är att du läser och lär dig lite mer om väder och vind – om du nu vill.   

 135. Gunbo, rent generellt är det svårt för dig att förklara ngt för någon annan ifall du själv inte behärskar det. Då ägnar du dig ju bara åt att recitera högt ngt du har läst eller tror att du har läst eller kommer ihåg. Det är ju lite som när UI skall förklara AGW-hotet för någon. Det kan de inte eftersom ingen lyckats visa ngt sådant, istället upprepare de bara med allt gällare tonläge att andra har sagt att där finns ett AGW-hot. Efter bästa förmåga med memorerade (eller ibland översatta) ord från ngn sajt de hoppas begriper bättre. Det är av den anledningen de aldrig kan förklara något, eller ens bemöta vad de få skeptiska kommentarerna där skriver. Utan istället handlar det om ’misstror’ … ’ohederlig’ .. osv.
  Uffe … Gunbo är tyvärr väldigt okunnig om naturvetenskap, han kan inte förklara någonting, utan i bästa fall hänvisa till var han har sett ngt. Och när han snurrar till det begriper han ofta inte ens när man håller honom i handen och visar exakt var och hur han tänkte fel.
  Istället låser det sig då för honom och han vänder sig åt motsatt håll och söker bekräftelser varhelst han kan finna dem . Ibland byter han stil och klipper ut korta citat som han försöker angripa istället …
  Det roligaste av allt (fast egentligen inte) är att han säger sig vara psykolog och ändå ständigt ägnar sig åt de mest banala och genomskinliga flykt- och försvarsmekanismerna som alla observerat hos trotsiga barn och tonåringar …

 136. Olaus Petri

  Uffe, L kanske tänkte på Murre från Skogstibble och hans kompis Murrgan? 😉
   
  Ledsen, fest i antågande…

 137. Gunbo

  Uffeb #130,
  ”Men det finns blockeringar hos många, ungefär som när det gäller ”riktigt väder”, och det blir lätt bara munväder.”
  Helt rätt, jag ger upp! Det finns så många som helst stannar kvar i okunskap för att ny kunskap hotar deras etablerade bild av verkligheten. Det är tryggast så.
  ”För roligt är det. Mycket intressant faktiskt. Och inte ett dugg politiskt.”
  Ja, visst är det kul att studera väder och klimat. Ända sedan barnsben har jag intresserat mig för ämnet.

 138. Gunbo

  Jonas #135,
  Ha, ha, ha! Dina kommentarer blir allt roligare.

 139. Gunbo #138
  Jag håller med om att det alltid är roligt att läsa kommentarer från Jonas N.
  Han är själv medveten om att han är en unikt provokativ personlighet, men tycks inte fatta att det är en ganska otrevlig egenskap om den inte kan användas öga mot öga med publiken i olika ”stå upp” framträdanden.
  Men så har det nog fungerat med många snillen i alla tider. Dom har behållit sin egen sanna världsbild för sig själva och för sina närmaste.
  Men nu med Internet vågar allehanda snillen uppträda anonymt och formulera sig.
  Ofta underhållande, men för det mesta bara tjatigt.
  Men han vill bara väl. Han vill bara berätta att han finns och att det inte behövs några politiker.. ungefär.  🙂
  OBS! Gubben betyder inte att jag skojar. Den betyder bara att jag är glad!

 140. ThomasJ

  Vargavinter <-> elenergi <-> ’marknad’ <-> brukarkostnader:
  Föregående vinter bevisade hur urbota uselt, för brukarna, svensk elenergi-marknad är dels ’uppbyggd’, dels ’fungerar’ [tja, fungera & fungera tål att tänka på], nu anses bland en del, att en ny bister vinter står för dörren, delvis redan inne i farstun…, och med ~ 30% av boendeytan eluppvärmd i landet blir en upprepning av fjolårets vinter kostnadsmässig rejält betungande för många. Vattenfall, dvs. vårt egna bolag, stor aktör med ordentliga produktionsresurser av både H20- & KKV-el borde åläggas samma krav som EdF har fått sig ålagda, enligt nedan:
  http://www.world-nuclear-news.org/RS-Fixed_price_for_French_nuclear_as_market_law_passed-2611107.html
  Lagens ’baspris’ i F anges komma ligga vid ~ 42 Euro/MWh, dvs. motsvarande ~ 33-35 öre /KWh, inkl. förnuftiga marginaler. Om nu regeringen ’bara’ kunde tänka till en aning [jag vet, det är troligast en illusion, men… om…] så skulle en rejäl prispress kunna utlösas m.h.a. ett franskt tänke här oxo. Det enda som behövs är ett ägardirektiv som tar max 5 minuter att skriva ut och bonga.  😉
  Fattar du Mådan O????  :mrgreen:
  Mvh/TJ

 141. Rosenhane

  Gunbo & Uffe
   
  Vill ju inte lägga mig i men det går inte nog att understryka hur viktigt det är att tolka det man hör och läser rätt, så att det inte blir så här:
  YouTube – Ken Lee or Without you,Mariah Carey-improved English(subs) 😉

 142. Labbibia

  Gunbo
  Du skriver (om NAO):
  Det är inget ”mycket ovanligt” fenomen, det har förekommit många gånger under 1900-talet. Men sedan 1980 har vi haft den positiva fasen av NAO. Du kan kolla grafen (NAO index) i artikeln jag länkade till.”
  Ok. Så långt allt klart. Men……har du någonsin hört någon av våra mer alarmistiska meteorologer (ex Per H) nämna att denna långvariga NAO faktiskt måste vara (rätta mig gärna om jag har fel gällande NAO här) den primära orsaken till att vi efter det kalla 70-talet haft  så förhållandevis milda vintrar i Sverige?
  Själv har jag inte hört ett ljud från honom eller andra  svenska meteorologer  om detta. Och om nu ex Pär H känner till detta, så är han ju direkt ohederlig när han går ut i media och svamlar om att det är den globala uppvrämingens fel att vi tidigare (men efter -79) haft så milda vintrar under en rad av år. Direkt ohederligt!

 143. Rosenhane #141
  Jag har upplevt lyteskomiken på nära håll när jag bodde i Paris några år.
  Men då hade man ju övertaget på grund av bra lön och ett gott liv.
  Och kloka barägare som fattade att alla kunder var lika värda. 

 144. Christopher E

  Gunbo #125,
   
  ”Som Peter S påpekat ovan är det väl inte ännu fastslaget om det är vindarna som skapar uppvällningen av varmt eller kallt vatten. I så fall skulle det ju framkomma i beskrivningar av ENSO att man löst gåtan om orsaken till fenomenet.”
  Fortfarande nej. Lufttrycksförändringar är den första indikationen på en El Nino. Då kan inte strömförändringar vara primära anledningen. Det här betyder alls inte att frågan om ENSO är löst, eftersom, precis som med NAO, orsaken till luftrycksändringarna inte är känd. Havströmmar drivs av vindar i förhärskande vindriktning.
   
  Så ENSO är absolut inte en havsström. ENSO är en oscillation i lufttryck mellan primärt östra och västra Stilla Havet.
   
  Det normalt uppvällande vattnet i östra Stilla Havet är ett skolboksexempel där det sker väster om en kontinent i den förhärskande östliga vinden (passaden). Jämför med de kalla, näringsrika vattnen utanför Namibia. Eller har du inte badat i havet vid frånlandsvind… brrrr. När ENSO rubbar passadvindens riktning försvinner effekten, vattnet stannar varmt, fisken försvinner, fuktig pålandsvind dränker sydamerikanerna i regn där det annars är torrt, osv. Och ingen fisk får de heller.

 145. Christopher E

  Uffeb;
   
  När du ryggdunkat färdigt och skrattat tillräckligt åt din överlägsna kunskap och andras ”ovilja att förstå”, samt blivit klar med rekommendationerna att läsa populärmeteorologi till kommentatorer här som några fall har akademisk utbildning i ämnet…
   
  … då kanske du kan låna lite böcker om astronomi på biblioteket. Så du slipper oroa dig för avsvalnandet…
   
  #80, #122
   
  😉

 146. Labbibia

  Uffeb # 143
  Lyteskomik?
  Och vilket lyte anser du att den vackra kvinnan som Rosenhane länkade till lider av? Att inte kunna sjunga är inget lyte. Det delar hon med majoriteten av världens befolkning.  Att kunna sjunga är en gåva som alltför få människor begåvats med. 😉

 147. Labbibia

  Forts mitt # 146
  Här däremot ser du en kvinna som kan sjunga. Däremot (ajajaj) är hon kanske inte lika vacker? Å andra sidan sägs det ju att skönheten finns i betraktarens öga? Om skönheten fanns i betraktarens öra däremot, vet jag iallafall vem jag skulle föredra. 😉
  http://www.youtube.com/watch?v=4BvBkTmDWBA&NR=1&feature=fvwp

 148. Rosenhane

  Uffe, har du ingen humor?
  Jag tycker klippet är skitroligt! 🙂
   
  Det är nog som med tigrarna,  smilbanden hos vänsterfolk verkar vara utrotningshotade.
   
  Rudiment finns säkert men när såg du Rockström, Wijkman  eller Carlgren le senast?
   
  Handen på hjärtat, när upplevde du ett smittande asgarv från en AGW-mupp?

 149. Labbibia

  Rosenhane
  Det tyckte jag också. Jag älskar falsksjungande artister! Men precis som med en god whiskey så bör de förtäras med måtta… 🙂

 150. Gunnar Strandell

  Gunbo #134
  Rein Kalm vid institutionen för materialvetenskap i Uppsala lärde mig hantera situationer som din  vid ett studiebesök genom att efter första frågan han fick frankt deklarera:
  ”För att ställa intelligenta frågor om det här måste man vara disputerad!” 

 151. Labbibia #146
  Du får nog fråga Rosenhane vad han menade med inlägget.
  Och när det gäller  Christopher E # 145, 
  och om hur Universum och Solen fungerar, så hänvisar även jag till djupare studier i ämnet.
  Det blir lite knepigt att uppta utrymme här för att visa vem som är mest påläst. Och det är ju egentligen helt oviktigt eller hur?
  Det gäller att tänka och studera och fundera själv.

 152. Labbibia

  Uffeb # 151
  Menar du på fullt allvar att du inte förstod vad han menade? Att du inte vill förstå, kan jag acceptera, men jag tror att du mycket väl vet vartåt han syftar. Att han gör det med lite humor är väl inte fel? 
  Världen behöver fler glada människor, glada människor slår inte ihjäl varandra! Det kan vi väl vara överens om, Uffe? 

 153. Rosenhane

  Uffe,
   
  Lyteskomiken i Paris, ett helt nytt begrepp för mig.
  Kan du vara snäll och utveckla?

 154. Labbibia #152
  Jag fattade att det var humor.
  Men jag förstod inte kopplingen till snacket om väder och klimat och Bill och Bull och Pelle Svanslös.
  Men Rosenhane har ju försökt förtydliga i #148
  Det var tydligen något sorts politiskt inlägg.

 155. Rosenhane

  Labbibia#149
   
  Du menar att man bör ta det försiktigt med sånt här?
  YouTube – Mrs. Miller – Hard Days Night
   

 156. Labbibia

  Uffeb # 154
  Nej, det var det  inte egentligen…….ett politiskt inlägg alltså. Men Rosenhane har iofs verkligen en poäng i det han säger där. Varför verkar vänstern idag bestå av en grå massa av dystopister? Och har det alltid varit så? Om inte… Var är vänsterns visionärer idag? Och kan/borde de inte försöka skapa en positiv bild av hur det kan bli i framtiden? Istället för att gräva ner sig i domedagsprofetior.

 157. Labbibia

  Rosenhane # 155
  Herregud! 😀

 158. Rosenhane
  Lyteskomik förekommer och lockar till fniss och skratt i alla världsdelar.

 159. Labbibia

  Uffeb
  Vad är ”lyteskomik”? Jag tror att du missförstått ordet?
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Lyteskomik

 160. Gunbo

  Labbibia #142,
  Jag har faktiskt också tänkt på korrelationen mellan den positiva fasen av NAO de senaste 30 åren och de stigande temperaturerna hos oss. Det ligger säkert någonting i det. Men kollar man 30-talet då vi hade mycket varmt finns inte korrelationen. Men eftersom man inte känner till grundorsaken till NAO är det, för mig åtminstone, svårt att avgöra vad som är hönan och vad som är ägget. (Kom ihåg att jag inte är helt övertygad om AGW ännu).

 161. Labbibia

  Gunbo # 160
  Jo det gör det faktiskt. Du länkade (igår?) till någon sida som behandlade NAO. Där fanns en graf som visade att det även på 30-talet var en positiv NAO. Inte lika stark som de sista trettio åren, men den finns där. Kolla får du se.
  Men, för att återknyta till våra alarmistiska meteorologer. Tycker du att det är hederligt av dem att inte nämna detta med att den positiva NAO:n korrelerar med milda vintrar här i Skandinavien?
  Själv anser jag att det visar på motsatsen.

 162. Labbibia #159
  Många anser att usel språklig förmåga eller förmågan att avgöra när man t ex ska avstå från att uppträda med usel sång är ett tecken på en mental brist. En sorts mentalt lyte anser många.
  Och det var det jag trodde att herr R gjorde sig rolig över.
  Men så var det ju inte. Han förklarade senare att han tyckte att det han kallar vänsterpolitiker aldrig skrattar eller kan dra på munnen.
  Också en sorts lyteskomik. Snudd på ett ” halmgubbelyte”.

 163. Labbibia

  Uffeb # 162
  Med den definitionen så är vi ju alla behäftade med ”lyten”.
  Ingen är ju perfekt.
  Men när det gäller kvinnliga sångare, så är det nog så (vilket jag pedagogiskt försökte visa) att det räcker inte med ett fantastiskt utseende…….lika lite som det räcker med en fantastisk röst….
  (De har det inte lätt de kvinnliga sångartisterna)
  De ska helst kombinera både ett fantastiskt utseende med en fantastisk röst…….och ve de kvinnor som försöker, om de inte uppfyller båda dessa kriterier….
  Men , lyte och förmågan till självkritik kan man kanske inte sätta likhetstecken för?

 164. Gunbo

  Christopher #144,
  Tack för en intressant kommentar!
  ”Lufttrycksförändringar är den första indikationen på en El Nino. Då kan inte strömförändringar vara primära anledningen.”
  Ok, du har säkert rätt där!
  ”Det normalt uppvällande vattnet i östra Stilla Havet är ett skolboksexempel där det sker väster om en kontinent i den förhärskande östliga vinden (passaden). Jämför med de kalla, näringsrika vattnen utanför Namibia. Eller har du inte badat i havet vid frånlandsvind… brrrr.”
  Jodå, jag har badat i sådant vatten och det är inte behagligt.
  De kalla vattnen utanför Nabibia leder ju också till torrare luft ovanför inlandet (Sahara). Men varför är strömmarna där enbart kalla? Varför finns inga El Niños där? Finns det någon förklaring?
  ”Så ENSO är absolut inte en havsström. ENSO är en oscillation i lufttryck mellan primärt östra och västra Stilla Havet.”
  Jag tror dig!

 165. Rosenhane

  Men Uffe, skärp dig!
   
  Lämna dina halmgubbar bakom dig, dom finns ju inte, åtminstone inte som du konsekvent felaktig definierar dom.
   
  Och skärp dig en gång till; jag har aldrig påstått att vänsterpolitiker aldrig kan dra på munnen; Gudrun och Ohly flabbar ju konstant och det gör att man i alla fall inte upplever dom som genomtråkiga.
   
  Tråkiga är däremot dom 3 som jag nämnde i #148 och det förefaller mig som att det är ett gemensamt drag ni tycks ha där på vänsterflajen;
  ni verkar helt enkelt inte vara några kul typer.
   
  Därom råder konsensus på TCS, det kan du skriva upp! :mrgreen:
   

 166. Gunbo

  Labbibia #161,
  ”Du länkade (igår?) till någon sida som behandlade NAO. Där fanns en graf som visade att det även på 30-talet var en positiv NAO.”
  Titta en gång till så der du att det var 20-talet och inte 30-talet.
  ”Men, för att återknyta till våra alarmistiska meteorologer. Tycker du att det är hederligt av dem att inte nämna detta med att den positiva NAO:n korrelerar med milda vintrar här i Skandinavien?”
  Nej, jag tycker inte det är hederligt!
  På SMHI:s hemsida hittar man följande: ”Idag finns inget känt samband mellan NAO och den globala uppvärmningen. Just nu är 2010 ett av de varmaste åren globalt sett.”

 167. Gunbo
  Om du vill förklara, eller bibringa, eller tom få någon att ändra uppfattning om något, behöver du behärska ämnet. Om du inte gör det blir det ju bara UI-trams av det hela, av typen: ’Min länk är starkare än din … ’
  Nu vet jag ju av erfarenhet att du börjar slira betänkligt på sanningen så fort du gett dig ut på djupt vatten och blir synad. Jag tycker det är synd, för det är vad man förväntar sig tonåringar som försöker bygga upp en självbild, eller politiker som försöker vinna över vankelmodiga men lättpåverkade väljare … Men här är det helt out of place, det är varken tonåringar eller lättimponerade väljare som läser här. 
  Ditt skrattande låter lite lätt tillkämpat …
  Uffe, menar du att dina skriverier någonsin har handlat om något annat än att meddela att du finns? Och tror du att dina inlägg om att molnens tillblivsel har med temperatur, luftfuktighet och tryck att göra bidrar med något? (För du har upprepat detta otaliga ggr)

 168. Gunbo

  Jonas,
  Dina sarkasmer biter lika lite som en tandlös tiger!

 169. Labbibia

  Gunbo
  Vore kul med ett svar på mitt # 161

 170. Gunbo …
  Du kanske inte skall använda ord du inte begriper. Eller lite mer direkt formulerat: Prata inte om saker du inte begriper, som om du visste vad du pratar om.
  Jag är lite ’elak’ mot dig, i meningen att jag inte låter dig komma undan med bludder. Men ’sarkasm’ är helt fel begrepp i sammanhanget. Jag kan upprepa en gång till vad du tycks ha missat här:
  Om du vill ’förklara’ något, speciellt om du vill få någon att ändra sin uppfattning, då behöver du behärska ämnet, då duger det inte att bara repetera vad du tror du har snappat upp genom att läsa av någon annan som (du tror) skrivit om saken.
  OM du uppriktigt tror motsatsen är du lite bakom flötet. Min fråga till dig är: Tror du att du kan lära ut något du själv inte behärskar? Tror du att du kan lura någon att du vet en massa om ämnet om du inte gör det, och personen inte är både godtrogen och välvilligt inställd till dig och din påstådda auktoritet?
  Mitt svar på de frågorna är ett definitivt ’Nej! ’. Hävdar du verkligen något annat?

 171. Labbibia

  För Uffeb och Gunbo
  (och övriga som inte observerat att vi faktiskt passerat midnatt)
  http://www.youtube.com/watch?v=gbDVTFNEQ0A

 172. Gunbo

  Labbibia,
  Oj, den kommentaren  har jag missat! Tack för att du påminde mig!
  ”Du länkade (igår?) till någon sida som behandlade NAO. Där fanns en graf som visade att det även på 30-talet var en positiv NAO.”
  Om du tittar noga på grafen ser du att det var under 20-talet NAO var i en positiv fas.
  ”Men, för att återknyta till våra alarmistiska meteorologer. Tycker du att det är hederligt av dem att inte nämna detta med att den positiva NAO:n korrelerar med milda vintrar här i Skandinavien?”
  Nej, det är inte hederligt tycker jag! Alla fakta ska läggas på bordet.
  Kollade SMHI:s hemsida där det finns en artikel under rubriken: Varför kom vinten så tidigt. Där skriver de:
   ”Idag finns inget känt samband mellan NAO och den globala uppvärmningen. Just nu är 2010 ett av de varmaste åren globalt sett.”
  Sant eller falskt? Ho vet?

 173. Gunbo

  Labbibia #170,
  Tack! Vilken häftig sångare! Vilken suverän falsett!
  Här kommer i gengäld lite god natt-musik.
   http://www.youtube.com/watch?v=zQNQHMLJzG4

 174. Labbibia

  Gunbo # 172
  Tack för en bra musiklänk!
  Fredriksson är suverän! Dessutom förenade hon det som enligt min hypotes högre upp i tråden behövs för att bli en (kvinnlig) världsartist…
  Hon har en fantastisk röst och hon är dessutom….snygg? 🙂

 175. Labbibia

  Gunbo
  Men den här låten kanske passar bättre med tanke på TCS inriktning?
  Samma artist, bara några år tidigare…….
  http://www.youtube.com/watch?v=lAcOAwsYIAQ

 176. toprunner

  Gunnbo #134:
  ”Driver du med mig?! Har jag i någon av mina kommentarer påstått att varmluft från Grönland strömmar ner över Europa eller var du tycker dig se det?”
  #52:
  ”Om vi tar fjolårets vinter som exempel är det Grönland som får de varma luftströmmarna”
   
  Du kopplar förra årets fenomen till de östliga vindar vi ser idag. Varför redovisar du inte den  situationen vi hade föregående vecka till alla dessa kunskaper du har i bakfickan och framförallt nutida mätningar?
  Det är 1000 tals pers som läser här och jag ser bara en vindögd psykolog som argumenterar. Var är all vetenskap? (om det nu finns någon) Är den koncentrerad till den här fåntratten? Jag börjar bli uppriktigt mörkrädd.

 177. Pingback

  […] Gillberg är ”lätt skeptisk” till den globala uppvärmningen. Precis det jag talade om för några dagar sedan. När dagen blir mörk och när snön faller vit blir det väldigt svårt för Mann & Co att […]