Det blir nog svårt …

boer
I dagens Nature var det två inlägg om strategi inför COP16. Jag tror de båda är öppet läsbara. Det enas början återges ovan. Det är ju skrivet av en inflytelserik person i den första kretsen (se nedan). 
(För de yngre TCS-läsarna: http://sv.wikipedia.org/wiki/Den_f%C3%B6rsta_kretsen)
Tro på grön tillväxt?  Jaha. Först skulle massorna tro på ”global uppvärmning” – det funkade inte – så det blev ”klimatförändring(en/ar)” – nja – klimatet har ju alltid förändrats, så det var väl ändå lite tveksamt.
Holdrens idé om mänsklig  ”climate disruption” (klimatsönderslitning (?))  – kanske – skyll varje ovanligt väderläge på CO2 – nja – vem, köper det? Kanske deltagarna i gårdagens Naturvårdsverksmöte.
Ekonomisk tillväxt går ju däremot att mäta, även på korta perspektiv. Räck upp en hand, den som tror på ”Grön tillväxt”!   (obs – utropstecken = ironi, numera)  
(Presentation: Yvo de Boer is special global adviser for climate change and sustainability at KPMG. From 2006 to 2010 he was executive secretary of the UN Framework Convention on Climate Change.)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Carl-Axel

  Hmm börjar det inte bli dax att starta ett enfrågeparti i denna sak. Känner en oro att ngt ytterlighetsparti annars kapar denna fråga och mixar in den i en kökkenmödding av andra åsikter.
  Vore perfekt att kunna rösta på ett sådant parti i nästa EU val för att få igång en seriös debatt om vilka resurser som läggs ned på att stoppa…… ingenting.
  Ngn som känner sig manad och kan något om partiskapande?

 2. Carl-Axel: Jag och några till funderade på det inför valet 2010, men det är ett stort maskineri att dra igång som dessutom kräver finansiell uppbackning. Så länge man inte har pengarna i ryggen så kan det bli svårt.

 3. Daniel F.

  Va? Har SI redan gjort av med alla olje- och tobakspengar?
   
  Usch vad ni slösar. Ni har säkert spenderat dem på utsläppsrätter! (observera utropstecknet)

 4. Michelangelo

  Mitt i alltihopa, i mittens rike, njuter man av omfördelningens frukter. Här tillverkas solceller och Vindsnurror utav bara attan. Alltför olönsamt att tillverka i länder där man håller på med kapitalförstöring såväl  intellektuellt som strukturellt och monetärt.  Senaste siffran på utbyggnad av kolkraftverk i Kina som jag sett är ett per vecka. Kan man sedan tjäna pengar på handel med utsläppsrätter blir väl lyckan fullständig. Kina som numera säger sig släppa ut mest av växthusgaser lär inte tycka att det är något för dom att bry sig om förrän man uppnått samma mängd utsläpp per capita som USA.  Och då vill man att USA skall gå före och visa vägen.
  Med opinionen för ett CAGW scenario på väg ner. lär det aldrig bli någon sådan vägvisning. Under tiden håller våra svenska  politiker på att förstöra vår infrastruktur och våra barns framtid med hjälp av  pengar som stulits från oss. 
  Kinas företagare skrattar hela vägen till banken medan svenska
  företagare knappt törs ta sig till sin bankman för att bli rädd
  att bli av med sitt liv (Hus , familj allt pantsatt för att driva företaget framåt).
  I Europa knakar det på  Irland, Island och i UK,Portugal,Spanien,Grekland och Italien. Folkresning och upplopp. Svenska politiker ångar på i sin hybris – frågan är hur länge.

 5. István

  Kan aldrig tänka mig att rösta på en enfrågeparti i riksdagsvalet.
  På EU nivå däremot tycker jag vore välgörande med ett sådant alternativ. Debatten kring frågorna kunde föra ut diskussionen till allmänheten som idag är avskärmade. Gröna populister behöver moteld med samma medel som dom är själva använder.
  Upp till kamp….

 6. Carl-Axel

  Itsvan #5
  Känner lika dant, ett riksdagsval innehåller så många andra dimensioner som gör att en sådan här fråga får en underordnad betydelse. å andra sidan är frågan för viktig för att sopas under mattan.

 7. Ingemar

  Vad gör en sådan här artikel i Nature? Den verkar inte ha med forskning eller forskningspolitik att göra.

 8. Helge

  http://www.e24.se/makro/miljo/carlgren-utslappshandel-fungerar_2455185.e24

 9. Rutger

  Den brittiske miljöministern Chris Huhne gör sig redo för den mödosamma resan till Cancun, Mexico. Han är ovanligt optimistisk inför förhandlingarna, men slänger till sist in följande brasklapp:
  “If we do not get peaking of emissions by 2020 the prospects for people living on this planet are pretty bleak.”
  Underbart Goreianskt på något sätt

 10. Carl-Axel

   Partiets namn bli……..  ”Klimatrealisterna” nu till EU-valet.
  Partiets enda punkt hittills blir att avskaffa systemet med utsläppsrätter.
  Någon som har förslag på flera punkter.

 11. Håkan Sjögren

  Carl-Axel # 10 : Vi kräver att Riksdagen stoppar alla anslag till klimatåtgärder, som inte har en grundad vetenskaplig och offentligt framlagd motivering liksom alla anslag till resor och traktamenten till olika delar av klotet, när syftet är att prata i vädret om klimatet. Mvh, Håkan.

 12. Carl-Axel

  För att gå vidare med att registrera oss inför EU valet så måste vi samla ihop 1500 namnunderskrifter. Om ni är intresserade så skicka ett mail till klimatrealisterna@yahoo.se med namn så kan jag sammanställa en intresselista.  Om det visar sig finnas ett tillräckligt stort intresse går vi vidare med nästa steg , och då så kör vi. Jag börjar snickra på stadgar och tar gärna emot förlag alt intresseanmälan att sitta i styrelsen för partiet.