Brännlund + Kriström i GP Debatt

Två kloka miljöekonomer beskriver Sveriges nuvarande klimatpolitik som dyr och ineffektiv.
”Vi skulle få mycket mer miljö för pengarna – tiodubbelt i termer av minskade utsläpp – om vi investerade våra pengar i klimatsmarta lösningar utomlands i stället för att försöka minska våra egna utsläpp på marginalen”, skriver Runar Brännlund och Bengt Kriström.
De menar att man alltid bör utgå från två fundamentala frågor: Vad kostar det? och Vad är det värt?
”Det borde vara en självklarhet att sätta in åtgärder där de gör störst nytta”, fortsätter Brännlund och Kriström. ”I klarspråk: Varför ska den gamla damen i Västerbottens inland betala ännu mer i bensinskatt när vi kan få ut mer av att skänka gasolkök till kvinnorna i Burkina Faso? Det vore en trippel välgärning – för miljön, utvecklingsländerna och svensk landsbygd – att lägga om kursen här.”
Tack Umeå för några förnuftets ord.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bert

  Installera effektiva fläktar i stället för att bygga vindkraftverk. Spara 18 gånger.

 2. pekke

  En kort men läsvärd artikel om det kalla vädret.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/kan-bli-vargavinter-aven-i-ar-1.1215448
  ” På fackspråk beskrivs fenomenet som att den Nordatlantiska oscillationen är inne i en negativ fas (NAO-).
  Före fjolårsvintern hade detta inte inträffat på åratal. Då var standardläget i stället att NAO var inne i en positiv fas med varma sydvästvindar som gav milda, nästan snöfria vintrar i Nordeuropa ”
   
  ” Meteorologer världen över diskuterar nu om den negativa fasen håller i sig. Den startade i december 2009 och har bestått sedan dess, vilket är den längsta perioden på 40 år, enligt Sydsvenskan.
  – Det fascinerande är att man känt till det här fenomenet väldigt länge men har ingen aning om varför det uppstår, säger Per Kållberg. ”
   
  Det verkar vara mycket som vi inte vet ännu !

 3. Lars C

  Fråga Svensmark om det inte frånvaron av solfläckar startade omslaget. Sedan tror jag att omslaget kanske kan fungera som en vippa, dvs att det inte räcker med en måttlig aktivitetsökning på solen för att få oscillationen att slå om utan att det ska till en rejäl ökning. Ungefär som de tryckluftsbaserade fluidistorerna på 60 talet. Nåja, det är ju tillåtet att gissa.

 4. Lennart Paulson

  Nu blir nog alla AGW:are glada. Deras högsta önskan är ju att vi skall frysa näsan av oss. Själv skulle jag inte ha något emot att den där oscillatorn drar sig något åt det possitivare hållet , min hund håller också med . Förstår jag hans blick rätt på morgonen kommer han att kräva att en hundtoalett installeras innomhus. Kul också att meteorologer och klimatforskare nu kanske hittat en ”nygammal” kassako att mjöka ur, undrar vart dom skall lägga sitt världsmöte ? Det kanske går att samordna med värmemötet i Cancun ?

 5. Sverker

  Pekke #2
  Förra vintern var det kallt i stora delar av Europa, Asien och Amerika. Nordöstliga delen av Kanada var varmare än normalt, precis som det var varmare i Arktis. Som vanligt försöker media och klimathotarna lägga fokus på smältande isar och att CO2 är orsaken. Ingen som helst reflektion om vad som egentligen pågår (omfördelning av värme pga NAO-).
  Var finns alla dem med vetenskaplig integritet? Lider de i det tysta tror jag.
  Hur ska de kunna berätta vad de egentligen anser som det ser ut idag ?
  Där den som är bäst på politisk debatteknik representerar sanningen
  och den som vill diskutera blir anklagad att vara klimatförnekare.

 6. Labbibia

  Brännlund och Kriström har ju naturligtvis rätt! Självklart ska man vidta åtgärder där de gör störst effekt per satsad krona. Allt annat är ideologi…… 

 7. Lars W

  Det liknar Lomborg upp i dag, men de förordar kraftiga CO2 skatter/avgifter.  Bort med alla marknadsförvridande incitament!