Väderkatastroferna minskar

skogsbrand 2

Skulle vi tro på en del svenska ”klimatexperter” så drabbas hela världen av en katastrofal värmebölja och torka som bl.a. orsakar skogsbränder. Orsakade av en global uppvärmning. Ja, frågan är om inte hela världen nu håller på att brinna upp, precis som klimatalarmisterna förutspått i många år.

Som alltid pågår det en jakt bland förvillarna att hitta, eller hitta på, extrema väderhändelser världen över och sedan skylla dem på klimatuppvärmningen. Det har ingen betydelse om det gäller värme eller kyla, torkor eller översvämningar, stormar eller stiltje. Allt tas som ”bevis” som man kan lura allmänheten med.

Men sanningen är annorlunda.

Jag tar hjälp av en sammanställning av bl.a. Benny Peiser på GWPF:

 1. Roger Pielke Jr är en av världens främsta experter på väderkatastrofer. Han har sammanställt förlusterna i procent av GDP (gross domestic product) sedan 1990 och konstaterar att det skett en klar minskning:

https://twitter.com/RogerPielkeJr/status/1023948454144266240

väderförluster

Jag gissar att Pär Holmgren, som numera jobbar för försäkringsbolaget Länsförsäkringar, inte vill låtsas om detta. Munich Re (svarta staplar) är ett annat försäkringsbolag som nog heller inte är så glada eftersom siffrorna inte direkt gynnar försäljningen av försäkringar med höga premier.

 1. I september förra året konstaterade tidskriften Science att antalet, och storleken, av bränder har minskat under de senaste 18 åren. Detta resultat stämmer också med en artikel från Royal Society från 2016: ”[G]lobal area burned appears to have overall declined over past decades, and there is increasing evidence that there is less fire in the global landscape today than centuries ago,”.

https://www.washingtontimes.com/news/2018/jul/30/climate-change-not-seen-increasing-wildfires-study/

 1. I International Journal of Wildland Fire säger man att även stora bränder i Kalifornien har minskat sedan 1980.

https://www.ocregister.com/2017/09/14/you-may-not-believe-it-but-the-number-of-california-wildfires-has-been-going-down 

 1. Inte heller Grekland har fler skogsbränder. I själva verket så har de minskat över åren, i hela medelhavsområdet:

sydeuropa

Björn Lomborg konstaterar att den yta som drabbats av bränder i södra Europa nästan har halverats under de senaste 26 åren.

http://dailycaller.com/2018/07/27/greece-wildfires-global-warming

 1. Men vi har ju ändå haft en global uppvärmning, på en grad under 100 år. Har inte det någon betydelse? Jovisst, säger Benny Peiser, den globala temperaturen har stigit. Ingen förnekar det, även om stegringen saktat av under de senaste två decennierna. Men det är oklart om detta orsakat längre och torrare värmeböljor.

Professor Sir Brian Hoskins, medlem I Committee on Climate Change, erkänner att det finns en del osäkerheter om vilken betydelse som klimatförändringen haft för den senaste värmeböljan.  Han säger: ’Vi har sett ihållande varma och torra mönster. Det vi inte förstår ännu är huruvida klimatförändringen gör att dessa mönster blir mer sannolika’”.

Men även om det vetenskapliga läget är osäkert så vill Benny Peiser framhålla en annan sak, nämligen att värme på det hela taget har en positiv hälsoeffekt. Han påpekar att köldrelaterad död är c:a 20 gånger vanligare än värmerelaterad i Storbritannien. Och om det skulle bli så att temperaturen stiger med en grad under de kommande 40 åren så kommer visserligen de värmerelaterade förtida dödsfallen att öka med omkring 2000. Men de köldrelaterade förtida dödsfallen skulle minska med omkring 20 000. Dvs. tio gånger fler skulle räddas av en grad varmare i UK.

https://www.conservativewoman.co.uk/warmer-weather-is-a-lifesaver/

Tack vare luftkonditionering så har de värmerelaterade dödsfallen i Spanien och USA reducerats kraftigt.

I länder som Sverige och Storbritannien har vi inte riktigt anammat tekniska framsteg som luftkonditionering inomhus. Men det har blivit allt vanligare i och med att folk installerar luftvärmeväxlare. Eller köper flyttbara AC-aggregat. Varför lida sig igenom värmeböljor som den i sommar? Om elen räcker till så kan vi nog förutspå att fler och fler kommer att skaffa sig AC inte bara i bilen utan även inomhus, oavsett om vi får fler värmeböljor av årets kaliber eller inte.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Robert N.

  Enligt våra två större kvällstidningar så är domedagen nära.
  Värmen kan slå rekord enligt dem. Återigen tar man ut rekord i förväg.
  Riksdagsvalet närmar sig och en ”smutsig” kampanj för att rädda MP tar sig alltmer bisarra uttryck.
  Det gäller tydligen att trumma i väljarna om att ”Jorden håller på att brinna upp” som vår vice statsminister svamlade om i SVT.

  Men som Matz Hedman skriver i en annan tråd.
  ”Jag tycker det är märkligt att inte en massa värmerekord slås efter 12 veckor med mer eller mindre klarblå himmel och konstant högtryck. 38 grader uppnåddes senast 1947. Med all hjälp från CO2 och dess ”backradiation” borde denna sommar ha varit ett ypperligt tillfälle att beviset CO2s påstådda värmande verkan.”

 2. Johan M

  Även i Sverige minskar skogsbränderna. I en rapport från MSB – Göteborgs Universitet så minskar både antalet bränder och bränd yta jämfört med 70-talet.

  Noterar också att de tror att antalet torrperioder kommer minska framöver (baserat på IPCC:s projektioner om temperaturutveckling, de kunde nog lika bra kasta tärning).

  ”The number of server drought years will continue decreasing till the middle of 21 century for both RCP4.5 and RCP 8.5 projection. After that, the number increases a little but still less than the peak period in the 1970s. ”

  https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/28280.pdf

 3. Lasse

  Media har en agenda som styr rapporteringen.
  Tyvärr så finns det personer och organisationer som låter sig okritiskt styras.
  En nybyggd sjöbod ligger ca 0,5 m över övriga i hamnen. Vi måste anpassa nivån till framtida högvatten-blir svaret när detta ifrågasätts.
  Det blir smått absurt när bryggor anpassas till framtiden-med besvär i nutida lågvatten.
  Detta att ta ut framtiden från osäkra prognoser är ett oskick som jag trodde var begränsat till sport och aktier.

 4. Mattias

  #2
  I fråga om skogsbränder upplever jag en stor historielöshet hos journalister och media. I år har ca 1 promille av skogsarealen brunnit – jämför med för några decennier sedan då upp till 1 procent kunde brinna. Värdet av skogen idag gör att det finns stora incitament att släcka dem snabbt och även bättre möjligheter att släcka gör att de inte hinner brinna lika mycket idag. En annan skillnad är att antalet skogsbilvägar har ökat enormt sedan 1950-talet vilket gör skogen mer fragmenterad och vägarna utgör naturliga brandgator och begränsningslinjer som gör att bränderna kan hejdas effektivare.

 5. Per-Olof Persson

  De magnetiska polerna skiftar plats. Kan detta orsaka extremt väder?

  https://www.armstrongeconomics.com/international-news/nature/is-the-climate-change-preparation-for-the-pole-shift/

 6. Håkan Bergman

  ”How did the number of deaths per year from natural disasters change over the last hundred years?
  □ A: More than doubled
  □ B: Remained about the same
  □ C: Decreased to less than half
  This number includes all fatalities from floods, earthquakes, storms, droughts, wildfires, and extreme temperatures, and also deaths during the mass displacement of people and pandemics after such events.”

  …. ”The chimpanzees, who don’t watch the news, got 33 percent as always!”

  Vad svarar ni?
  (from ”Factfulness: Ten Reasons We’re Wrong About the World–and Why Things Are Better Than You Think” by Hans Rosling, Anna Rosling Rönnlund, Ola Rosling)

 7. Matz Hedman

  #4 Mattias
  Dessutom SKALL väl skogen normalt brinna vid vissa interval. Du nämner 1% under 50-talet. Det betyder förenklat att allt har brunnit någon gång under en hundraårs period. 0.1% ger 1000 år. Vilket låter mest normalt?

  Lite läsning: https://www.skogssallskapet.se/kunskapsbank/artiklar/2017-06-15-branden-ger-skogen-nytt-liv.html

 8. Lennart Örberg

  Om SABO och Hyresgästföreningen slutade med att eftersträva 20 – 21˚ C som lägsta rumstemperatur och accepterade Folkhälsoinstitutets 22-23˚C skulle det minska dödligheten bland äldre med ett antal tusen under vintermånaderna.
  Görs dessa rekommendationer bindande tvingas även resten av fastighetsägare i landet att höja rumstemperaturen.
  I nybyggda hus med dagens isolering och förvärmd tilluft, är 20-21˚C tillräckligt.
  Lennart Ö.

 9. Lars Kamél

  Den senaste veckorna har olika svenska medier påstått att sannolikheten för värmeböljor har fördubblats (i Europa?). Tydligen kommer nyheten från WMO. Om det verkligen är sant att sannolikheten har fördubblats, så borde väl också frekvensen ha fördubblats? Har den verkligen det?
  Den saken är klar, för att inte säga självklar: Blir världen varmare, ökar avdunstningen, vilket också måste öka nederbörden. Vattnet som åker upp, måste ju komma ned. Hur går detta faktum ihop med alla spådomar om mer torka? Statistiken för torka, liksom flera studier, visar i alla fall att den sakta blir ovanligare. Men vad bryr sig klimathotstroende om fakta?
  I och för sig kan avdunstningen öka snabbare än nederbörden. Men mer nederbörd innebär också fler moln och direkt solstrålning orsakar mycket av avdunstningen. Och fakta talar som sagt emot att torka blir vanligare.
  På någon myndighets hemsida hittade jag för ett par år sedan påståendet att det brann mycket mer i svenska skogar fram till mitten av 1800-talet än det gör nu. Skogen hade nästan inget värde på den tiden, före sågverksindustrins och pappersmasseindustrins expansion. Nu hittar jag det inte. Nu hittar jag det inte. Kommer någon annan ihåg att ha sett den rapporten om skogsbränders historia i Sverige?

 10. pekke

  Lars #9

  finns hur mycket info som helst om att det brann mer förr både naturligt och onaturligt.
  E.x.:
  ” I Sverige var hårda skogsbränder mycket vanliga för ett par hundra år sedan, framförallt i Norrlands inland. För 150 år sedan brann ungefär 1 procent av skogsarealen i Sverige varje år. Under hela 1900-talet har skogsbränder aktivt bekämpats och det missgynnar förstås de arter som är brandberoende. Under tidigare decennier var hyggesbränning visserligen en vanlig föryngringsmetod i skogsbruket vilket ändå gynnade många brandberoende arter. ”
  https://www.skogssverige.se/skog/fakta-om/skogsbrand

  Studie om skogsbränder:
  https://www.lansstyrelsen.se/download/18.2e0f9f621636c8440272722/1526643182055/rapport-eldskal-naturliga-skogsbrander.pdf

  Mer att söka på: https://www.google.se/search?source=hp&ei=YRFoW4v2M8WjmwX6iKrYCw&q=skogsbr%C3%A4nder+vanligare+f%C3%B6rr&oq=skogsbr%C3%A4nder+vanligare+f%C3%B6rr&gs_l=psy-ab.3..33i160k1.3728.20728.0.21749.31.27.1.3.3.0.129.2490.19j8.27.0….0…1c.1.64.psy-ab..0.28.2349…0j0i131k1j0i22i30k1.0.4eSQOqHfld0

 11. pekke

  pekke #10
  Ser att Google-länken blir bruten, enklast är nog att googla ” skogsbränder vanligare förr ”.

 12. Björn

  Per-Olof Persson [5]; Du kommer med en befriande kontrast till CO2-eländet. Klimatforskarna och dess svans lever i en sluten värld, befriade från någon som helst tro på extern påverkan på vår jord. Din länk är intressant för här talas det om annat än den navelskådande klimatforskningens antropogena 100 ppm CO2. Detta med skifte av poler är en långsam process och skall inte förväxlas med skifte av jordens magnetiska poler. Ett skifte av jordaxelns nord och sydpol är något dramatiskt, se länk. Men vi är inte där ännu. Det som sker nu, är nog ingenting annat än vad som tidigare har format Lilla istiden, vilket innebär en lägre solaktivitet. Som sagt, navelskådarna förstår inte att vi kan få en nog så dramatisk tid framöver, utan någon som helst inverkan av antorpogen CO2.

  https://www.thoughtco.com/predictions-of-earths-pole-shift-2593885

 13. Eva

  Per-Olof Persson [5] – Jag har också i många inlägg pekat på just skiftet av de magnetiska polerna. De rent geografiska (löst apelsinskal) har jag svårt att tro på, faktiskt.

  Iom skiftet av polerna, så störs jordens magnetfält, som skyddar mot solens strålar. Jag fattar inte varför ingen har tagit upp detta faktum?

 14. Christopher E

  #12

  Den länken var inget vidare. Full av pseudovetenskap. Klärvoajans, Velikovsky, Atlantis mm. 🙁

  Artikeln i #5 syftar på magnetiskt polskifte och inget annat. Ett polskifte där istället jordaxeln vänder har aldrig hänt på jorden och kommer inte att hända. Jo, det finns på andra planeter som Uranus och Venus. Men jorden är i praktiken en dubbelplanet där en stor och nära måne stabiliserar vår rotation. En fördel som gett jorden stabila förhållanden med en axellutning som endast varierar med mycket små belopp.

  Magnetiska polskiften däremot händer ”ofta”, med geologiska mått, och dem har geologerna god koll på. Kanske tyder det allt svagare magnetfältet och vandringen av magnetpolerna i modern på att vi närmar oss ett nu? Tidsmässigt vore det inget konstigt. Om det försvagade magnetfältet likt solaktivitet har klimatologisk betydelse är intressant att spekulera i.

 15. Björn

  Christopher E [14]; Nej, länken i [5] handlar om skifte av poler fysiskt och inte om magnetiska polskiften. Läs artikeln i Wikipedia nedan.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Pole_shift_hypothesis

 16. Karl Eider

  #13 Eva

  Här på SI har det varit uppe flera gånger. Inom vetenskapen är man också medveten om riskerna. Men i media hör man inte mycket.

  De magnetiska polerna kan röra sig ganska mycket (upp till 40 km om året). Syd och nord rör sig delvis oberoende av varann. Skiften har som sagt skett många gånger. När de sker så blir det minst sagt kaotiskt. Kosmisk strålning och solvindar kan mycket lättare ta sig igenom vårt skyddande magnetfält. I våran digitala värld skulle detta vara katastrof.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Earth%27s_magnetic_field#/media/File:Magnetic_North_Pole_Positions_2015.svg

  https://en.wikipedia.org/wiki/Geomagnetic_reversal#/media/File:NASA_54559main_comparison1_strip.gif

  https://en.wikipedia.org/wiki/Geomagnetic_reversal

 17. Sören G

  När sådan dramatiska händelser som skifte av de magnetiska polerna inträffar får man hoppas att vetenskapen håller på med verklig vetenskap med användandet av den vetenskapliga metoden och att politikerna förstår var de verkliga problemen finns och handlar därefter, och gör konsekvensanalys före varje beslut.

 18. Olof Ribbing

  Tänker också att det nog någon gång kan bli aktuellt att sätta på kylning; det får väl bli med ålderns rätt, annars känns det synd att missa den goda besparingen med luftvärmepump. I sommar har det klarat sig med de möjligheter jag har ordnat för självdrag.

  Annars vore det ett argument för solenergi, att använda den för kylning, eftersom det inte skulle dra med sig någon energilagring. Kanske framförallt i länder som huvudsakligen använder el för kylning.

 19. Christopher E

  #15 Björn

  Nej, det tror jag inte. Artikeln länkad i #5 håller också låg kvalitet, men att polerna skulle skiftat för 720 000 år sedan syftar nog på det magnetiska polskiftet för 780 000 år sedan, trots skillnaden. Annars har de rört ihop saker rejält.

  Hur som helst verkar jordaxeln som sagt stabil i vilket fall, vilket vi kan tacka månen för.

  https://www.nature.com/articles/361615a0

 20. Ulf

  Svar 6
  För mig är det obegripligt att folk skulle svara fel på denna fråga men de gör det. Det är lika dumt att tro att fler dör idag av katastrofer som att tro att fler dör idag pga av diverse sjukdomar. Utvecklingen går ju framåt inte bakåt förstås.
  Hade alla rätt på Gapminder. Bara ett par frågor var knepiga gällde befolkningsstatistik där man fick tänka ett extra varv.
  Tyvärr visar resultatet av dessa frågor att de flesta inte borde ha rösträtt.

 21. Ulf

  Kanonbra information tack. Tyvärr kommer vi nog att pga en ovanligt varm sommar få behålla kanske den mest inkompetenta regering vi någonsin haft. Det känns rätt värdelöst att medeltida vidskepelse och religiös tro ska avgöra ett val. Inte utan att man blir förbannad.
  Men någon AC blir det inte. Jag gillar värme och ogillar skarpt AC. Den blir man bara sjuk av.

 22. Lasse

  Solig juli 2018 ger torrt och varmt väder.
  Eller klimatförändring som måste stoppas-välj själv-i september!

  https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.124318.1503575288!/image/1707solskenstid.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/1707solskenstid.png

  https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.138178.1533130771!/image/prel_solskenstid1807.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/prel_solskenstid1807.png

  Ex Stockholm: 2018 ca 414 timmar. 2017 ca 320 timmar.
  Överskott ca 100 timmar på 31 dar eller 3 timmar per dygn.
  Normal soltid har ökat med 15% fram tills i sommar.
  Kan detta förhindras med ”klimatåtgärder”?

 23. Sören G

  Hörde uttalande från en EU-komissionär att p.g.a. klimatförändringarna ska EU samordna sina räddningsresurser. Det påstods att t.ex. skogsbränder blivit vanligare genom ”den globala uppvärmningen”.

  Att inte ha samordnat räddningsresurser eller att inte ha utarbetade planer är inkompetens och behövs även om katastrofer inte blir vanligare.

 24. Sören G

  #22
  Vad är kopplingen mellan koldioxid och högtrycksbetonat väder med många soltimmar som ger stor soluppvärmning?

 25. jensen

  Angående värmeböljor, rätt perspektiv rekommenderas genom att dra lärdom av historiska fakta.

  http://notrickszone.com/2018/08/06/us-instrumental-records-indicate-more-heat-waves-occurred-in-the-1930s-than-today/
  https://www.brainyquote.com/quotes/mark_twain_134885

 26. Ingemar Nordin

  Sören G #23,

  ”Att inte ha samordnat räddningsresurser eller att inte ha utarbetade planer är inkompetens och behövs även om katastrofer inte blir vanligare.”

  Helt rätt. Samordning och beredskap verkar ha minskat mycket på senare år. Risken är att det blir än värre i framtiden om organisationen inom landet inte blir bättre. Folk har vittnat om ”totalt kaos” på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Jag hoppas att det här utreds ordentligt och att man tillsätter kompetenta chefer.

  Men en förutsättning för att berörda myndigheter skall fungera och framförallt prioritera rätt är ju att de har en god kunskap om verkligheten och vilka faror som faktiskt finns. I dagens läge missleds inte bara allmänheten utan också många myndigheter av att de som borde besitta kunskapsfältet alltför ofta bedriver politisk aktivism istället för att sköta sina jobb. Kritiskt tänkande, och mindre kollegialt ryggdunkande, anbefalles!

 27. Håkan Bergman

  Ulf #20

  10 % svarade alltså rätt.

  ”In fact, the number of deaths from acts of nature has dropped far below half. It is now just 25 percent of what it was 100 years ago. The human population increased by 5 billion people over the same period, so the drop in deaths per capita is even more amazing. It has fallen to just 6 percent of what it was 100 years ago. The reason natural disasters kill so many fewer people today is not that nature has changed. It is that the majority of people no longer live on Level 1. Disasters hit countries on all income levels, but the harm done is very different. With more money comes better preparedness.”

  Level 1 är alltså människor som lever på under 2 USD per dag.

 28. Håkan Bergman

  Ingemar N. #26

  Bränder i allmänhet och skogsbränder, med i dom flesta fall närmast obegränsad tillgång till nytt bränsle, i synnerhet måste bekämpas så fort som möjligt. Det är nog läge att ta tillbaka en rejäl bunt pengar från EU och bygga upp ett fungerande civilförsvar som täcker hela landet.

 29. Matz Hedman

  #22 Lasse
  Som jag förstår det mäts en soltimmar som tid med mer än 120W/m2 instrålning.
  Därför bör skillnaden i total instrålning jämfört 2017 ha varit ännu större.
  Att nästan inga värmerekord sattes under sådana här omständigheter denna juli trots den höga CO2 halten borde vara en gåta för alla som tror att CO2 kan värma något.

  Jag har lite rekordstatistik på gång när jag sitter vid datorn.

 30. Håkan Bergman

  Matz Hedman #29

  Dom som förväntar sig en sån uppvärmning har aldrig bemödat sig att sätta sig in i hur växthuseffekten fungerar. Sten Kaijser har skrivit bra om det logaritmiska sambandet där man får en hygglig beskrivning.

  https://www.klimatupplysningen.se/2012/05/29/det-logaritmiska-sambandet/

  Man kan nog skylla en del av det här på IPCCs bilder av energiflödena i atmosfären och allt prat om ppm. Ppm är nog viktigt för att beskriva mängden CO2 i atmosfären, men på den höjd där effekten uppstår så är det faktiskt antal molekyler per volymenhet som är intressant, även om ppm för CO2 är samma där uppe som här nere vid ytan.

 31. Olav Gjelten

  Väderkatastroferna minskar över tiden, men hela Sveriges riksdag är, utan undantag, övertygad om det rakt motsatta.
  Enligt Ekot på i dag på SR så kommer valrörelsen från och med nu att handla om klimatet , PRECIS det jag tidigare varnat för här på Stockholmsinitiativet, klimatupplysningen.

  Religiös klimathotstro ÄR INNE i Sverige och betraktas som VETENSKAP. Medan KRITISKT TÄNKANDE betrakras som efterfifter genom kanske mutor från BIG OIL.

  I den gröna ”sanningen” tror många här att Sverige ligger ”före”. Fråga andra och de antingen skrattar eller är djupt bekymrade över oss.

 32. jensen

  En amatörs förfrågan: Vad är egentligen måttet för PPM. Molekyl? Atom? Vikt? Volym? molekylvikt?
  På vilket sätt skiljde sig Arrhenius´måtts-angivelse jfr med nutidens?

 33. Håkan Bergman

  jensen #32

  ppm= parts per million, dvs av 1 miljon molekyler i dagens atmosfär så är ca 400 CO2.

 34. Ingemar Säfbom

  Nu har man bestämt sig för att verkligen skrämma upp folk. Pär H håller med , i stort , även om det är lite
  ”tillspetsat” . https://www.expressen.se/nyheter/qs/klimat/reportage/det-ar-varre-an-du-tror–atta-satt-jorden-kan-ga-under-pa/

 35. Ulf

  Svar 27

  Tyvärr är den här typen av information helt beroende av bäraren. Rosling hade alla lärt sig att tro på. Men kommer någon annan och påstår detta så kommer folk ändå inte att tro på det.
  Som jag sagt tidigare så behövs det en Rosling typ av människa för att få folk att få en mer sansad syn på klimathotandet. Någon som kan pumpa lite vett i skallen på folk och som man lyssnar på.

 36. Håkan Bergman

  Olav G. #31

  Jag är inte så säker på att fem veckors pajkastning mellan ”Annie Lööf” och Isabella Lövin är hållbar politik.

 37. Olav Gjelten

  Enligt svt 1, Ekot, kommer den senare delen av valrörelsen troligtvis att handla om KLIMATET, precis det jag tidigare varnat för här på Klimatupplysningen.

  Det kan gå riktigt dåligt för oss som hoppats på ett ”uppvaknande” och motsvarande ”bra” för de som hoppats på att Sverige ska ta ledningen över Norges galna politik, men med mycket sämre ekonomi till förfogande för att klara detta.

 38. latoba

  #35 Ulf
  Jag saknar också Rosling, men det finns massor med kunniga människor som skulle kunna spela hans roll och informera objektivt om klimatet, men problemet är att svenska media har samfällt bestämt att de inte ska få komma till tals. Nu gäller det att rädda MP kvar i riksdagen och då skyr man inga medel. MP är ju främst journalisternas parti.

 39. Slabadang

  OMFG! 🙂

  Mister rappakalja Skrockström himself är inbjuden till SVTs propagandapjäs ”Hur rädda ska vi vara för klimatförändringarna?” reportern spelar sin roll jättebra och berättar hur ”ont i magen” hon får! 🙂 Rockström och Aktuellt chansar på att folk har minnen som guldfiskar. Fan va han kan ljuga den däringa Rockström!
  https://www.svtplay.se/video/18620022/aktuellt/aktuellt-6-aug-21-00-1

 40. latoba

  Råkade just slå på TV:, SVT2, och vem stod där om inte Johan Rockström som, naturligtvis utan ifrågasättande, en lång stund fick skrämmas med alla olyckor som skulle drabba oss om vi inte gör något åt klimatförändringarna. .Han jagade upp sig så att han blev alldeles hes.

 41. Christopher E

  #21 Ulf, #37 Olav Gjelten

  Ni har tyvärr så rätt. Olav upprepade påståenden om att värmeböljan/torkan/bränderna kommer att spela MP i händerna lär nästan säkert infrias.

  För nu har public service med fler lagt i överväxeln och bestämt vad valet ska handla om. Klimatet. MP ska räddas, immigration och annat tystas ner.

  Hela dagen idag har propagandan gått helt över styr. Allt, torka, bränder bekräftar KLIMATFÖRÄNDRINGEN! Man har slutat tala om att enskilda väderhändelser inte kan knytas till klimat. Nej, nu påstår man rakt att detta är vårt fel och vi måste agera. Detta trots att torkan INTE förutsagts av klimatmodellerna

  Isabella sa i radionyheterna att hade hon fått bestämma politiken sedan 20 år så hade denna sommars väderhändelser aldrig inträffat. Ska man skratta eller gråta? Hur korkad, okunnig eller lögnaktig kan en människa bli i sin jakt på röster, pengar och makt?

  Nu i Aktuellt nyss körde man sin favorit svavelpredikanten Rockström i studion. I vanlig ordning fick han helt oemotsagd i ensamt majestät hävda att denna sommar helt bekräftar alla forskarnas prognoser (vilket alltså är osant, nederbörden även sommartid ska ju öka enligt dem). Men det struntar han i och fyller på med att även kalla vintrar bekräftar klimathotet för säkerhets skull. Nyhetsankaret står helt absorberad och okritisk som inför en gudomlighet. Hennes enda ”fråga”: ”Du, när du säger så här så får man ju ont i magen, jag tror många av oss känner så. Hur oroliga ska vi vara i för framtiden?”

  Tänk er om journalister hade skött sitt uppdrag så i andra ämnen en klimat… En politiker i studion beskriver skenande immigrationskostnader, skattehöjningar, bostadsköer, skjutningar eller elever utan godkända slutbetyg. Och då säger journalisten som enda fråga: ”Du, när du säger så här så får man ju ont i magen, jag tror många av oss känner så. Hur oroliga ska vi vara i för framtiden?”. Jag menar, försök verkligen se det i huvudet, tex om den inbjudne gästen var Åkesson…

  Jag börjar verkligen få ont i magen, men inte av väder inom normal variation och historiskt små skogsbränder. Utan av att okunnighet och hjärndöd propaganda så fullständigt regerar i riket. För var så säkra, alldeles för många i den breda massan går på dravlet och lögnerna. Ledsen Olav, du har rätt.

 42. Ulf

  Svar 38

  Kunniga ja men jag pratar om karisma och någon folk lyssnar på och litar på.

 43. Ann lh

  TWTW från SEPP kommer varje måndagnatt med nya intressanta tankar, tips och resonemang. I morse kungjordes vilka som nominerats årets April Fool utmärkelse The Jackson, som är en bit kol. Bland de nominerade är Angela Merkel. Hon är i gott sällskap av påven, Lord Stern, Holdren, Al Gore m fl. Ingen tycks ha tänkt på Rockström, märkligt nog.
  Bland tidigare Fools är bland andra Ch. Figueres.

 44. Håkan Bergman

  Christopher E #41

  ”Isabella sa i radionyheterna att hade hon fått bestämma politiken sedan 20 år så hade denna sommars väderhändelser aldrig inträffat”

  Ah, det tar sig, nu är det bara att invänta replik från ”Annie Lööf”.

  Det finns säkert fortfarande en hel del väljare kvar hos M och S som kan skrämmas över till SD.

 45. Ulf

  Svar 41

  Det var längesedan jag slutade titta på rapport och aktuellt. Det enda som händer är att mitt blodtryck går i taket av deras abnorma inkompetens.
  Men hav tröst angående Rockström. Allt som händer i USA kommer att hända i Sverige några år senare, sådan är lagen, vi följer slaviskt det senaste därifrån. Mann verkar rätt körd där borta, domesticated på engelska. Rockström kommer att gå samma väg, årets val verkar dock kört. Fast kanske ett rejält lågtryck och mycket regn kan ändra det, folk glömmer förvånansvärt snabbt, lite mord och dålig sjukvård och vips har man glömt vädret. Regnet och lågtrycket är rätt sannolikt. Det ska till något alldeles extra om vi efter denna juli får en bra Augusti. Tyvärr är valdagen alldeles för tidig i år.

 46. Ulf

  Svar 44

  Hallelulja Jesus lever, kan hon gå på vatten också?
  Detta får ju det andra provröret att framstå som modest, fixa skolan på 100 dagar.

 47. Daniel Wiklund

  Hälsocentralerna måste ju ha lagt märke till att så många har fått ont i magen av det vackra vädret, eller att dom sökt hjälp för klimatångest. Jag tror att det är så att det soliga och varma vädret gör oss gladare och kanske friskare. Uteserveringarna är fulla av folk, folk blir glada av solen. Folk blir mer sociala när vädret är fint. Det räcker att det blir molnigt så är inte folklivet lika livligt. Skulle vi få ett år utan sommar skulle nog klimatångest klinikerna få mycket mer jobb än vad dom haft denna sommar. Det viktiga för Rockström och hans klimatkamrater är att dom kan tjäna pengar på klimatfrågan.

 48. Lars-Eric Bjerke

  #32 Jensen och #33 Håkan Bergman

  ”Vad är egentligen måttet för PPM. Molekyl? Atom? Vikt? Volym? molekylvikt?”

  ppm betyder miljondelar. Man måste anger om man menar vikt, volym eller mol. I fallet koldioxid i atmosfären är den vanligaste måttet mol koldioxid per mol luft och är i dag ca 410 ppm.

 49. Robert N.

  #28 Håkan Bergman
  Håller med dig om att vi behöver en rejäl bunt av EU-pengarna för att bygga upp ett väl fungerande civilförsvar och pengar finns det.
  Nettoavgiften som Sveriges skattebetalare betalt sedan inträdet i EU uppgår till 590 miljarder/kr. Till o med 2018.
  eller 590 000 000 000 kr.
  Kan bli ytterligare 16 000 000 000 kr per år efter Brexit, vilket är mycket troligt.

  Obs. Cecilia Wikström (L) tycker det är helt ok att vi tar ett mycket större ansvar för EU:s budget efter Brexit.
  Sen finns det partier som tycker det är viktigare med El-cyklar.

 50. Robert N.

  Vill bara tillrättalägga att de 16 miljarderna är vad vi kan komma att få betala, förutom den nettoavgiften som vi redan betalar.

 51. Sören G

  #44
  ”Isabella sa i radionyheterna att hade hon fått bestämma politiken sedan 20 år så hade denna sommars väderhändelser aldrig inträffat”

  Det finns ett ord för det: Hybris, att efterlikna eller t.o.m. Överträffa gudarna.

 52. Staffan Lindström

  Angående Isabella Lövin (Löwin=Lejoninna…) så sa hon i kvartifemekot att om de andra partierna anammat grön politik ”30 ja 50 år så hade detta inte inträffat” MP bildades 20 sept 1981 om Wikipedia har rätt…
  Väntar med spänning på retorikupptrappningen…: ”Om Gud hade varit miljöpartist hade allt varit frid och fröjd…”

 53. latoba

  #41 Christopher E
  ”Isabella sa i radionyheterna att hade hon fått bestämma politiken sedan 20 år så hade denna sommars väderhändelser aldrig inträffat”. Jag tror helt och fullt att hon har sagt detta. Hon är ju kapabel till vad som helst ,men för att övertyga andra att hon verkligen sade detta skulle jag behöva veta när hon sade det så att jag kan hitta inslaget.

 54. Bo

  Vilket ansvar är du beredd att ta om det visar sig att klimatet faktiskt förändras genom mänsklig påverkan? Är du beredd att byta åsikt?

 55. Fredde

  ”Oberoende” SVT skriver på text-sidan idag:

  ”Svårt att stoppa uppvärmning

  Den globala uppvärmningen riskerar att försätta jorden i ett växthusliknande tillstånd, ’hothouse earth’, enligt en ny studie från bland annat Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.
  Även om alla länder minskar utsläppen av växthusgaser är det ändå svårt att hålla den globala uppvärmningen under 1,5-2 grader, enligt studien.
  Tillståndet kan innebära en temperaturökning på 4-5 grader och en förhöjd havsnivå på 10-60 meter. ”

  60 meter?! Finns det ens så mycket vatten så att det skulle räcka till att höja nivån 60 meter?
  Och var är frågorna om detta?
  I sanna alarmism ställs inga frågor, man bara citerar okritiskt.

 56. Håkan Bergman

  Lite ljus i mörkret ändå, man kommer inte undan med sån här domedagsretorik ens om man är miljöpartist.

  https://www.dn.se/ledare/signerat/mattias-svensson-matnationalism-och-domedagspopulism-hor-inte-hemma-i-klimatdebatten/

 57. Håkan Bergman

  Över till viktigare nyheter, men klimatrelaterat!

  https://www.metro.se/artikel/kossor-f%C3%A5r-bada-med-nudister-i-sm%C3%A5land

 58. Ann lh

  Rockström är nu med i de flesta nyhetssändningar och värre än någonsin. Man kan undra om han har fått solsting eller … och det skulle vara intressant att få lite mera upplysning om de övriga klimatforskarna, som varit inblandade i rapporten och inte minst hur de har kommit fram till sina slutsatser.
  Secret Science och Secret sceintists?

 59. Ann lh

  Scientists var ordet.

 60. jensen

  # 33, 48
  Tack för överensstämmande svar. F.a. var det intressant att läsa Lars-Eric, att det eg. krävs angivelse av mått betr. ppm.
  Frågan om Arrhenius kvarstår dock. Skiljde hans mått sig från nutidens, och vilken innebörd?
  Och vad var hans ändring från 1885 till 1905? Och hur uppfattade han atmosfären? Oändlig?
  Vad hade det i så fall för betydelse?
  Kanske man kan ” Googla” , men jag försöker en genväg via alla kunniga personer på Klimat-upplysningen.

 61. Robert N.

  Att ”valfläsket” har blivit vidbränt råder det ingen tvekan om, rösta på MP och planeten Jorden kommer att ha chansen att överleva. Alternativet är annars att vi alla kommer att brinna upp.
  SVT och övrig media tar i så det knakar.
  Nedan finns ett klipp från Expressen, men samma sak framfördes oemotsagt av miljöexperten och agronomen Rockström i morgonens nyhetssändningar.

  ”Sommarens extremhetta kan ha sin grund i klimatförändringar, enligt forskare. Med en grads uppvärmning har vi nått den varmaste medeltemperaturen sedan istiden. När isarna i Arktis smälter snabbare förändras jetströmmen, de kraftiga luftströmmar som finns kilometer upp i atmosfären där varm luft från ekvatorn möter kall luft från Arktis. Detta leder till att den försvagas och skapar fastlåsta vädersystem – som långvariga värmeböljor.
  Nu visar en ny studie att den globala uppvärmningen kan göra jorden obeboelig om den når två grader, skriver SVT Nyheter. Johan Rockström, professor i miljövetenskap och en av studiens författare, menar att sommaren 2018 är ett tecken på att det börjat ske.
  Om jorden blir för varm riskerar man en dominoeffekt som drar i gång ett flertal andra klimatförändringar:
  Medeltemperaturen kan stiga uppemot 4-5 grader.
  Polarisen skulle smälta.
  Havsytan stiga med 50 meter.”

 62. Lasse

  Rockström och Mann-kända alarmister som har påkommits med forskningsfusk och helt missvisande rapportering.
  Nu har de listat ett antal hot som kan stjälpa jämnvikten.

  Ett av dem har jag försökt förstå , Arktis galopperande uppvärmning pga mindre is.
  Det är rätt svårt och orimligt. Ändå fortsätter myten spridas.

  Arma människor som får ångest av dessa charlataner!

 63. Lasse

  #62 forts
  https://wattsupwiththat.com/2018/08/06/claim-planet-now-at-risk-of-heading-toward-hothouse-earth-state/

  Potsdam-det förklarar alarmismen.
  Kolla isläget med Odenexpeditionen:
  Mycket mer is i år än förra året. Hotet om att isläget triggar uppvärmning är med i Potsdams lista-vilket visar nivån!

 64. Håkan Bergman

  Robert N. #61

  Verkar vara den här Rockis avser, det gamla vanliga gänget m.a.o.

  http://www.pnas.org/content/early/2018/07/31/1810141115

  Ur abstracten:
  ” Collective human action is required to steer the Earth System away from a potential threshold and stabilize it in a habitable interglacial-like state. Such action entails stewardship of the entire Earth System—biosphere, climate, and societies—and could include decarbonization of the global economy, enhancement of biosphere carbon sinks, behavioral changes, technological innovations, new governance arrangements, and transformed social values.”

  När ska det gå upp för dom här att idag avgörs framtiden i Beijing och New Dehli?

 65. Torbjörn

  #60 Jensen
  Jag vet inte om detta hjälper dig?

  https://www.friendsofscience.org/assets/documents/Arrhenius%201906,%20final.pdf

 66. Staffan Lindström

  latoba 53
  SE 52 MEN…Ingår då i SR P1:s program Studio Ett Repris 17:45 2018-08-06 bara kvartisexekot ca 7 min in i program kan och bör nedladdas från SR Ekots sidor Thomas Ramberg på Ekot alldeles efter : ”Oavsett om våra utsläpp av växthusgaser orsakat torkan…” Uppdatering … egen … 52: ”Om Gud varit miljöpartist så hade allt varit Fridolin och Löwin” (Too much…?)

 67. Fredde

  Det roliga är att alarmisterna nu ser ”tecken” på klimatförändringar för att det varit en varm och torr sommar.
  Men, i vintras när det var så mycket snö (trots att Per Holmgren sagt att det är slut med vita vintrar…), sa man ”det är ju bara en enda vinter, och betyder inget alls”

 68. Staffan Lindström

  62 Lasse
  Vänligen ge inte charlataner dåligt rykte…

 69. jensen

  # 65 Torbjörn

  Tack så mycket. Skall noggrant studeras.

 70. Staffan Lindström

  67 Fredde
  Jo för att helvetet traditionellt varit hett och det här apokalypsgänget varnar ju för skärselden… Tacka vet jag Kanada : ”When Hell freezes in there’s hockeynight in Canada”

 71. Torbjörn

  Hoppas det är kallt och regnar den 8:e september

  Annars kan ni som är i Stockholm gå dit och klargöra vissa missförstånd om klimatet

  https://klimatsverige.se/klimatsverige/stor-klimatmarsch-den-8-september-2018/

 72. JIMMY

  Att rösta med fötterna är ett vettigt val alternativ efter hösten 2018 ! .
  Om = ”plutokrati FN -MSM kartell-politiker, inom Sverige” fortsätter ecofascism marxism avgrunds marschera ,med klimat bluffen mot det tilltänkta prognostiserade ekonomiska självmord och avindustriella fossilfria Sverige U-Landet 2030.

 73. Olav Gjelten

  Bara en liten fråga:
  Hade det ens varit möjligt att överleva för en partiledare för – säg – 50 eller hundra år sedan om han/hon skulle sagt något liknande som Isabella L. i dag vräker ur sig att om att HADE HON HAFT MAKTEN I SVERIGE TILLRÄCKLIGT LÄNGE SÅ SKULLE VÄDRET/KLIMATET I DAG VARIT ANNORLUNDA??????????

  De som för 500 år sedan vittnade om häxor var ändå mestadels barn och inte folk som styrde landet för att jämföra galenskaperna då och nu. Isabella Lövin styr Sverige mer än säkert någon annan!

 74. Sören G

  #61
  ..”Med en grads uppvärmning har vi nått den varmaste medeltemperaturen sedan istiden.”..
  Under holocenska optimat var temperaturen i norra Skandinavien upptill 3,5 C varmare än nu.
  Jag har data från isborrkärna på Grönland: År 5867 f.v.t. temp -28,7 C, år 1336 f.v.t temp -28,5 C (minoiska värmeperioden), år 788 f.v.t. temp -30,95 C (de kalla mörka århundradena), år 118 f.v.t temp -29,6 C (romerska värmeperioden), år 784 temp -32,2 C (kallaste tidpunkten mellan de romerska och medeltida värmeperioderna), år 985 temp -30,46. C (medeltida värmeperioden), år 1628 temp -32,1 C (under Lilla istiden), år 1855 temp -31,6 C (sista punkten i min dataserie).
  Temperaturen ska ha stigit 1 C sedan mitten på 1880-talet, då hamnar man på ca -30,5 C för Grönland. Men det är nästa 2 grader kallare än under det holocenska optimat på -28,7 C.

 75. Torbjörn

  Vi får se när de ska skylla ovädret på Climate Change
  http://www.severe-weather.eu/mcd/an-outbreak-of-severe-storms-across-n-france-and-benelux-today-aug-7th/

 76. Robert N.

  Då har de första vintertemperaturerna kommit till Sverige. Ganska tidigt må jag säga då ju ”jorden håller på att brinna upp enligt vår vice statsminister.
  Undrar om alla ministrar är ute och ”simmar” i övriga frågor.

  Kallast i Sverige igår kl 20:00 – idag kl 08:00
  Börtnan
  -1,0 °C
  Storlien-Storvallen
  -0,4 °C
  Ljusnedal
  -0,2 °C

 77. Robert N.

  #76
  Vilket är någon eller några veckor tidigare än det normala.
  Och det är trots den ”Extrema Afrika-värmen” som drabbat Europa enligt våra media.
  Högtryck kan visa sig på många olika sätt.

 78. Torbjörn

  #69 Jensen
  Vet inte om du har Twitter, men här är en annan länk om Arrhenius
  https://twitter.com/drwaheeduddin/status/1026307233808883713

 79. Bim

  Isabella sa i radionyheterna att hade hon fått bestämma politiken sedan 20 år så hade denna sommars väderhändelser aldrig inträffat”

  Hade hon fått bestämma politiken sedan 20 år så hade denna sommar aldrig inträffat.
  Så det var ju tur att hon inte fick det. 😀

 80. Robert N.

  I Lissabon toppar temperaturen på +27 grader i dag, normalt för augusti är +29 grader.

 81. Olav Gjelten

  En månad kvar till valet. Hur ska vi orka genomlida denna tid då politiker och media kommer att spränga alla tidigare rekord om lögner och överdrifter som kommer att överträffa allt vi varit med om tidigare?

  Nu har makteliten bestämt sig; SD ska inte längre ha problemformuleringsiniativet i svensk politik. Till hjälp ska man ta den varma sommaren och bränderna. Massinvandringen med dess konsekvenser ska till varje pris bort från dagordningen.

  Nu kommer frågan hur SD ska förhålla sig till detta. De har ju själva spelat med i myten om klimatet i from förhoppning om att detta ska ge extra röster. Nu faller de på eget grepp! De har ingen chans att på så kort tid som fram till valet vända utan att ordentligt göra bort sig. Då skulle debatten bara handla om hur opålitligt parti SD är. Nu är det bara att fortsätta debatten om ett ämne som definitivt inte gynnar dem.
  Så kan det gå om man spelar med i något man inte tror på!

 82. Staffan Lindström

  76 Robert N
  Natten till 1:a juli hade Latnivaara faktiskt -1,9C en vecka senare -0,9C (8:e) (Ur minnet via SMHI)
  Sarek och Kebnekajsemassiven fick SMHI-sommar runt 15:e juli…

 83. Håkan Bergman

  Olav G. #81

  SD ska absolut inte kasta sig in i sandlådekriget, ”Annie Lööf” kan sköta det. SD ska prata om ekonomin och välfärden, dom frågorna har ju Lövén skänkt bort. Bara för SD att tacka och ta emot, Sjöstedtarn lär plocka lite röster också men det gör inget.

 84. jensen

  Lövins chimär är tydligen kontagiös , drabbande andra ministrar och partiledare.
  Hur skall någon räddas och bli immun?
  Kanske kommande oväder.

  Finns det någon räddning mot galna kosjukan?
  Kons uppätna gräs, som blir ” giftigt fis”, växer naturligtvis till sig igen och och fullbordar CO2 – kretsgången,
  vars senare del av alarmister bekvämt sakas.

 85. Olav Gjelten

  Håkan B # 83
  ”SD ska absolut inte kasta sig in i sandlådekriget”.

  Är det sandlådekrig vi bedriver vi som uttrycker oss mot klimatlögnen?

  SD:s roll i klimatdebatten liknar en person som är med ett gäng som begår en kriminell handling, men som själv uppträder passivt. Är han oskyldig tycker du?

  Jag tycker bedrägeriet kring klimatet är kriminellt och bör bestraffas retroaktivt när kommunisttiden är över.

 86. korven

  Nu är det kokta valfäsket vidbränt på utegrillarna i Göteborg. Nu har vi fått veta sanningen av Sveriges Radio Ekot…Det kommer inte att räcka med de stora mekaniska havsportarna politikerna planerar att bygga under Älvsborgsbron för att skydda staden mot HAVSHÖJNINGEN !!! 60 meter!! Det är vansinnigt högt. Lisebergs tornet kommer att synas som en förtöjningspåle över havet, kanske kan man förtöja Stena färjorna mellan tornet och Gothia Towers! Resten av staden kommer att ligga djupt under västerhavet. Skansen kronan kommer bara att vara en bränning.
  Staden måste genast flyttas upp på Kinnekulle i Västergötland.

 87. Christopher E

  #53 latoba

  Jag lyssnade på ekot cyklande mellan jobb och bostad. Det där var min minnesbild.

  Men Staffan Lindström i #52 och #66 har korrekt citat. Tydligen var 30-50 år och inte 20. Men annars som jag uppfattade budskapet. Hade övriga partier fört den gröna politik hon förespråkar så hade denna sommars väder sett annorlunda ut… suck.

 88. Bim

  Christopher E # 86
  Ja, verkligen. All koldioxid vore borta och allt annat också.
  Till och med miljöpartiet.
  Men Isabella tänker väl som han som ramlade nert från skyskrapan när han passerade tjugonde våningen.
  ”Än så länge går det ju bra.”

 89. Robert N.

  Undrar om svensk media tar upp faktumet att temperaturen toppade på +22 i Lissabon under dagen vilket är 7 grader under det normala.

 90. Guy

  OT, men inte mycket.

  På insändarsidorna (var annars när det är förbjudet i tidningen bland normalreprtage) i dagens HBL finns en form av konsekvensanalys av Jarl Ahlbäck, läsvärd. Närmast hur det blir när små reglerkraftverk skall stängas för att det ekonomiska kolet skall utfasas. Scenario ifall kärnkraften råkar i olag och följden blir att eltillgången ransoneras. Utan reglerkraft = kaos. Med Gotländska elavbrottet i färskt minne.

 91. Olav Gjelten

  Undrar om SD inte skulle få 60 procent av av pensionärsrösterna om de de bara kunde lova tio nya kärnkraftverk och en halvering av priserna på el och bensin?

  Det skulle på lite sikt förmodligen inte kosta staten en enda krona då framförallt industrin skulle få en raketstart. Ett sådant löfte skulle dessutom försätta de andra partierna i en otroligt pinsam situation som bara skulle ha prishöjningar och klimattrams som motargument.

  Ja, varför utnyttjar inte SD den enorma möjlighet de har????

 92. Olav Gjelten

  Varför handlar så många av mina inlägg om kritik av SD och inte så mycket om partierna i sjuklövern ?
  Någon har till och med blivit förbannat på mig för detta här på Klimatupplysningen.

  Det har gått åtminstone två decennier sedan jag tappade de allra sista förhoppningarna på tramspartierna S, MP, L, KD, C, M och V. Jag vänder ryggen mot dem och lyssnar inte på idiotierna de för fram. Med SD har det åtminstone funnits en förhoppning. Därför uttrycker jag en besvikelse över att förhoppningen på SD alltmer går i gruset. Svårt att förstå?

 93. Staffan Lindström

  88 Robert N
  Eller att Cabo Raso väster om Lissabon inte ens har ”tropisk dag” så att säga under 20C Kallt djupvatten väller upp…

 94. Staffan Lindström

  93 Staffan Lindström RÄTTELSE 89 Robert N

 95. latoba

  I ekot just nu har skrämselpropagandan full fart

 96. Staffan Lindström

  95 latoba
  …Ja 16:45-ekot 2018-08-07 korren från Paris ”…flera ton lägre veteskörd än 2017…” LA FRANCE milj ton?!

 97. En människa som skadar sig själv och andra p.g.a vanföreställningar hör hemma på psyket och bör inte arbeta inom media eller politik under sin värsta psykos. Just nu verkar det som om svensk media och politiska partier först och främst rekryterar folk i behov av psykvård.

 98. Bim

  Rockis håller hov på nyheterna 19: 30

 99. Robert N.

  # PÅ
  Måste vara för mycket vegankost.
  Hjärnan får inte de rätt fetterna den behöver, för att tänka klar.
  De är som döda fiskar i strömmen.

 100. Christopher E

  Det är en extrem skrämselkampanj som public service dragit igång i dagarna. TV, radio, nyhetssändningar, magasinsprogram, mm. Rockis gång på gång på gång…

  Det är ingen tvekan om att det är helt och medvetet orkestrerat. Syftet är att påverka valdebatten och därmed valet genom att få bort fokus från andra frågor. MP ska räddas till varje pris. De säger att klimat gått fram som valfråga, men det är de själva som vill ha det så och ser till att det blir så.

 101. latoba

  Man kan bara hoppas att väljarna/tittarna genomskådar det fula tricket. Medias anseende borde snart vara helt förbrukat.

 102. Sören G

  Rockströms prat om ”Hothouse Earth” grundar sig inte på några nya forskningsresultat utan är rena spekulationer. Det måste anses som ytterst oansvarigt av agronomen att gå ut i media och skrämmas med det.
  https://www.thegwpf.com/hothouse-earth-its-extremely-dodgy/?utm_source=CCNet+Newsletter&utm_campaign=0207d86017-EMAIL_CAMPAIGN_2018_08_07_02_21&utm_medium=email&utm_term=0_fe4b2f45ef-0207d86017-36456057

 103. Matz Hedman

  #98-101
  Kollade in ”Rocks” på rapport. Frågan jag saknade från Claes var ”HURDÅ?”
  Den ställs aldrig för ingen vet och riskerar att underminera budskapet.

  Jag vidhåller. Hur skapade CO2 ett längre högtryck just här sommaren 2018?
  Somliga tror slumpen, andra frånvaro av Löven och för få elcyklar.

 104. tty

  #55

  ”60 meter?! Finns det ens så mycket vatten så att det skulle räcka till att höja nivån 60 meter?”

  Ja, om all is i Antarktis smälter så blir det ungefär så mycket. Årsmedeltemperaturen i centrala Östantarktis är dock ca 50 minusgrader så Rockströms 4-5 grader lär inte räcka långt. Dessutom så blir det faktiskt kallare i Antarktis inland när mängden växthusgaser ökar. Det låter bisarrt, men så är det faktiskt.

 105. Matz Hedman

  Min fråga till SvT
  Hej!
  Det är just nu en stor uppståndelse och diskussioner om det extraordinärt varma vädret denna sommar. Forskare får gång på gång, dag efter dag, uttrycka hur allvarligt läget är. Dock ställer era proffsiga reportrar aldrig frågan varför eller hur detta egentligen händer. En bra fråga vore, om samma starka högtryck inföll 1947 vilken högsta temperatur hade då rapporterats istället för de 38 grader vi nu har som officiellt uppmätt och varför.

  Tacksam för svar,
  Matz Hedman

 106. Staffan Lindström

  101 latoba
  För att travestera en annan av mina kommentarer i den här tråden: Vänligen ge inte anseende dåligt rykte…
  Några har bestämt att Svensk Public Service en gång för alla är sakliga och opartiska….påverkanskampanjer?? BARA från Ryssland SÅ DET SÅ!! De kan sin Goebbels tyvärr…men hur många skulle erkänna det? Herr och fru Gud Rockström/Lövin skrattar hela vägen till banken…

 107. tty

  Apropå diskussionen om polvandring ovan så finns det egentligen tre olika begrepp som brukar kallas så.

  Det första är när jordens magnetfält ändrar riktning. Detta pågår hela tiden, men i regel är fältet nära parallellt med rotationsaxeln mätt över längre perioder, men då och då sker det större avvikelser, och någon eller några gånger per miljon år ”polvänder” fältet. Senast för 780 000 år sedan. I det förflutna har sådan perioder med relativt täta polvändningar växlat med flera tiotal miljoner år långa intervall med oförändrad polriktning.

  Nästa är det som kallas ”true polar wandering” när hela jordklotet vrider sig i förhållande till rotationsaxeln (men där rotationsaxeln förblir oförändrad relativt Solen/Solsystemet. Det råder relativ enighet att detta verkligen förekommer, och att det oftast inträffar när alla kontinenter är samlade till en superkontinent. Takten tycks vara storleksordning 0,1-1 meter/år när det inträffar, vilket det dock inte har gjort de senaste 200 miljoner åren. Det är svårare än man kan tro att påvisa det, eftersom alla kontinentalplattor rör sig hela tiden är det svårt att urskilja om de har haft en gemensam rörelsekomponent i det förflutna (i nutiden har det det inte).

  Det tredje fallet är mera omstritt, det gäller förändringar av rotationsaxeln relativt solen och solsystemets plan. Detta kan bara inträffa genom växelverkan med andra kroppar i solsystemet, och faktum är att spinaxelns riktning och lutning hela tiden förändras på det sättet, genom periodiska störninga (”perturbationer”), men processen är cyklisk och har varit mycket konstant i åtminstone 200 miljoner år. Det är just dessa förändringar som ligger bakom ”Milankovichkurvan” och därmed istidernas växlingar. Om det har skett större förändringar längre bakåt i tiden (t ex i samband med de stora nedisningarna för 600-700 miljoner år sedan) är mycket osäkert och omstritt.

 108. tty

  Jag antar att ingen i MSM har nämnt den grundläggande orsaken till att det är så litet regn och moln och så mycket sol i Europa i år, nämligen att Nordatlanten är mer än en grad kallare än i fjol (och det är en stor skillnad på bara ett år):

  https://www.tropicaltidbits.com/analysis/ocean/natlssta.png

 109. Torbjörn

  #102 Sören
  Michael Mann är överallt i amerikansk media och larmar så mycket han kan. Allt utan kritiska frågor.
  Så nog är det orkestrerat, förmodligen av Romklubben. De Svenska alarmisterna har skrikit högre än vanligt trots att den globala temperaturen sjunker

 110. Robert N.

  Aktuellt i kväll skulle ha nästan hela sändningen angående den ”extrema värmen”.
  Bland annat så skulle det bli en rapport från en utsänd reporter i Kuwait .
  Klimatextremerna blir bara värre o värre.
  Skicka en reporter till Antarktisk i ställe.

 111. Torbjörn

  SVT beklagar sig över att alarmister i Kuwait inte får samma utrymme som i Sverige

 112. Robert N.

  Att de valde Kuwait är väl för att hitta riktigt höga temperaturer, då det ”sket” sig i Portugal.

 113. Matz Hedman

  #108 Schychh tty
  Det kan mycket väl hänga ihop med att golfströmmen försvagas och pumpar mindre mängder varmt vatten från sydligare breddgrader. Kolla temp och isläge i Ariktis samt Grönland.
  Hoppas du rättar mig…

 114. Andersson

  Dessa jämtar måste vara väldigt slarviga människor för någon måste glömt att stänga frysen. Det har varit minusgrader -0,4 grader i Storlien-Storvallen helt nyligen och det kan inte skett utan mänsklig påverkan nu när hela världen kokar av Afrikavärme.

 115. Håkan Bergman

  Kan det vara följande som får världen att koka?

  http://www.climatechangenews.com/2018/06/08/9-key-moments-road-cop24-climate-talks/

  Katowice verkar viktigare än som framgått och det går tydligen inget vidare. Om klimatmarschen 8 september:

  ”Ahead of the Global Climate Action Summit, tens of thousands of people around the globe plan to take part in marches as part of the Rise for Climate campaign, which aim to demonstrate grassroots climate leadership.

  A continental day of action will take place in Australia, local renewable energy summits across Africa, a major march in Portugal and virtual marches in East Asia, are just some of the hundreds of events that are planned.”

  I Ostasien är dom mera realistiska, varför inte virtuella klimatkonferenser också? Skulle spara enormt med CO2.

 116. Håkan Bergman

  Andersson #114

  Det där är jag oskyldig till, däremot om det kommer nåt larm om stigande havsnivåer så kan det vara mitt fel. Jag frostade av och torkade ur kylen på förmiddan inför menybytet till lite rejälare mat.

 117. tty

  #113

  Det är nog snarare AMO som håller på att gå över i sin kalla fas:

  https://www.nature.com/articles/s41598-017-11046-x

 118. Christopher E

  Ser TV4 -nyheterna nu. De är med på tåget, Klimat, klimat, klimat genom sändningen… En analytiker menade att MP redan är räddade över riksdagsspärren nu, för de har bästa klimatpolitiken och var så rätt ute med sitt ”klimatet kan inte vänta” och bla bla bla

  Får snart stänga av alla media för blodtryckets skull.

  Helt sjukt detta. Och i grunden fel, för torkan mm har inte med ”klimatförändringen” att göra. Modellerna har förutspått ökad nederbörd sommartid här. Inte mindre. Hur kan tvärtom ”bekräfta” forskarnas projektioner?

 119. Christopher E

  Denna grupp på Facebook snubblade jag över. Där finns gott om insikt om att det handlar om en ”rädda MP-kampanj”

  https://www.facebook.com/groups/svt.sr/

 120. Ann lh

  # 102 Tack Sören G. för tipset om kvällens GWPF. Det var mycket läsvärt där i kväll, även allas vår Jacob Nordangård. Med frågan är om inte Rockströms hybris likt gamle Ikaros nått alltför höga höjder. När vingarna inte längre bär kan fallet bli stort. Hela CAGW spekulationer ända från början och fram till nu. Tack GWPF!

 121. Ann lh

  Håll ut, i morgon kväll är vår tillfälliga och regionala, globala klimatförändring över för den här gången.

 122. Lars-Eric Bjerke

  #60 jensen

  ”Tack för överensstämmande svar. F.a. var det intressant att läsa Lars-Eric, att det eg. krävs angivelse av mått betr. ppm.”
  De svar du fick är inte överensstämmande. Det första ”ppm= parts per million, dvs av 1 miljon molekyler i dagens atmosfär så är ca 400 CO2.” är inte korrekt. Den vanligaste angivelsen av koldioixhalten är mol CO2 per mol luft. En definition av mol är så många gram av ett ämne som molvikten anger. En mol CO2 är 12 + 2×16 = 44 g. Eftersom en mol av ideala gas har samma volym blir värdet för volymandelen CO2 i atmosfären dvs ppm (v) detsamma som för ppm (mol).

 123. Ulf

  Fråga tty 117

  Kan du möjligen förklara kort vad det betyder? Är inte tillräckligt kvalificerad för att greppa artikeln i Nature. Vad är egentligen AMO.
  Oavsett så är förstås det här mycket intressant till skillnad mot tramset på SVT.

 124. Ulf

  Artikeln om AMO ser jag nu är betydligt mer omfattande än jag såg vid första ögonkastet. Vore förstås intressant om någon på klimatupplysning som inte är fullt så mycket lekman som jag kan fe en förklarande sammanfattning. Det här låter ändå som mycket intressant information.

 125. Ulf

  Svar 119

  Jag är uppväxt med deras fake news. Värst var det ändå under Vietnamkriget och Berlinmuren dagar. Jag var ung och naiv då och trodde att Sverige och media skulle behöva göra avbön för sitt stöd till kommunistiska diktaturer och diverse folkmord. Allt som hände var mummel och tystnad och idag låtsas man som att man minsann hade rätt i sitt stöd till mördarna. En omfattande historieförfalskning. Sedan dess har jag helt enkelt slutat titta på SVT nyheter. Och man har den regering man förtjänar är befolkningen korkad så blir regeringen därefter. Ingen tvingar en att tro på Rockströms medeltida sagor.

 126. jensen

  # 122 Lars-Eric
  Tack, tack. för förtydligande. Jag borde uppenbarligen gå en grundkurs i gas-fysik, eftersom jag fortfarande ser mig som något förvirrad, men på en betydligt högre nivå.
  Tack!

 127. Christopher E

  I gruppen nämnd i #119 satt tydligen någon med stoppur och såg på Aktuelltsändningen igår kväll:

  ”Från sammanlagt 25 minuters s.k. nyhetsprogam har de lyckats presentera BARA 5.5 minuter av RIKTIGA nyheter OCH c:a 2 minuter väderprognos. Hela 18 minuter var kvällens injektion till miljöhysteriker (blivande eller befintliga) så att de räddar kvar MP:s tokvänster in i Riksdag.”

  Denna gång går public service över alla skamgränser.

  I övrigt, kastade en kik på ”forskarrapporten” som media nu hävdar bevisar skenande växthuseffekt med hjälp av Rockströms lögner i studion program efter program. Noterar att det inte är så mycket vetenskap, men att den landar i slutsatsen att det krävs ”new governance arrangements”. Vem är förvånad? Det är vad det handlar om.

  http://www.pnas.org/content/early/2018/07/31/1810141115

 128. Ann lh

  Från Västkusten kan rapporteras att klimatuppvärmningen är reell. Här och nu har den slagit till med aldrig tidigare skådad kraft. Plus 7 grader C på två timmar nu under morgonen. Hjälp! Var ska detta sluta?

 129. Robert N.

  #121 Ann lh
  Tror eller rättare sagt jag vet ”att vår tillfälliga och regionala, globala klimatförändring” nog kommer att pågå i en månad till.
  Sedan kanske det återgår till den mer normala klimatförändringen……….

 130. Lars-Eric Bjerke

  #126 jensen,

  Din kommentar fick mig att tänka till en gång till. För ideala gaser som koldioxid och luft långt från kokpunkterna blir molförhållandet och förhållandet mellan antalet molekyler detsamma (om jag inte tänker fel igen).

 131. Robert N.

  Stackars Portugal och Lissabon.
  Bara +18 grader klockan 09.00.
  Ett tips till SVT.
  Skicka dit ett reporterteam så att de kan visa på att en ny istid är på väg, rent statistiskt.

 132. Fredde

  Dessa s.k. klimatforskare, borde egentligen heta ”klimatflosklare”.
  Och media ifrågasätter inte flosklerna, så länge det säljer är det helt OK att skippa motfrågor.

 133. Robert N.

  Återigen tar man ut och hotar med rekordvärme i förväg.
  Klipp från Kvälls Posten och Expressen.

  I dag kan bli varmaste dagen i södra Sverige
  Publicerad 8 aug 2018 kl 09.37
  I artikeln skrivs att temperaturen kan gå över 34,6 grader.
  Men ska vi snacka rekord så måste 1933 och 1947 års 38,0 grader slås
  vilket inte på långa vägar kommer att hända.

 134. Fredde

  Men, man blir ju lite förvirrad här. Är det ”Europeiska extremvärmen”, ”Chockvärmen från Spanien ”, ”Afrikavärme” eller ”Värmesmockan från Portugal”…?

  På tal om skräpmedia.

  Var det förresten inte media som ville kontrollera (censurera) vad som skrivs för att höja kvaliteten på informationen som sprids på nätet?
  De jobbar ju själva precis tvärtom…

 135. Matz Hedman

  #105 Svaret från SVT

  Hej!

  Bra fråga, som tyvärr varken vi på väderredaktionen eller någon journalist på nyheterna kan svara på.
  Föreslår att du kontaktar SMHI:s klimatavdelning för svar. De kan mejlvägen nås på kundtjanst@smhi.se.

  mvh
  Per Stenborg
  meteorolog
  SVT Väder

 136. Robert N.

  Bra där Matz, att du ställer frågan.
  Men att du inte skulle få något vettigt svar var ju av dig och mig väntat.

 137. Matz Hedman

  #136 Robert N
  Fick just svar från SVT igen att min från gick till fel instans. Jag hade satt klimat som rubrik och det var lite klumpigt av mig. Vi får se vad som kommer från nyhetsredaktionen.

 138. Torbjörn

  Temperaturförändringen på jorden påstås av alarmisterna vara driven av CO2.
  Finns det någon forskare som de senaste åren försökt gå till botten med det påståendet?
  Jag vet att klimatkänsligheten skrivits ner i en del rapporter, men är det någon som gått igenom alla felaktigheter som framkommit genom åren, som ligger till grund för det mesta av dagens forskning?
  Arrhenius har varit uppe, men även Manabe och Wetherald gjorde vissa antaganden som var felaktiga.
  Det finns förmodligen fler antaganden och beräkningar som inte blivit korrekta, men som senare forskning baseras på.

 139. Matz Hedman

  #138 Torbjörn
  Kolla på den här och bedöm om någon parameter som leder till 0.6W/m2 obalans (Net absorbed) kan vara osäker 😉
  https://en.wikipedia.org/wiki/Earth%27s_energy_budget#/media/File:The-NASA-Earth%27s-Energy-Budget-Poster-Radiant-Energy-System-satellite-infrared-radiation-fluxes.jpg

  Tips:
  Så sent som 2011 eller 2012 ”Rättades” inflödet från 1366W/m2 till 1361.6W/m2 (340,4 i bilden)

 140. Andreas

  Per-Olof Persson, Björn, tty etc

  Angående de magnetiska polernas förflyttning så har trenden accelererat sedan ca 1850 och går allt snabbare och tros vara relaterat med den minskade styrkan i jordens magnetfält. Mellan ca 1850 till 2000 minskade styrkan i jordens magnetfält med ca 10% och efter detta med ca 5% per decennium. Som jämförelse så försvagades magnetfältet tidigare (innan accelerationen) med ca en kvarts procent per sekel från maximum för ca 3000 år sedan, vars trend kräver tusentals år för att motsvara en minskning som nuvarande. Enligt Ben Davidson på Suspicious Observers kan en fullgången magnetpolsväxling gå så snabbt som mindre än 100 år. För närvarande har den magnetiska sydpolen precis lämnat fastlandet och är på väg norrut i riktning mot Australien.

  https://www.youtube.com/watch?v=sIayxqk0Ees

  https://www.youtube.com/watch?v=hcnPDFKCliU

 141. Andreas

  Som tillägg till #140 så är nog det största bekymret att vi är mycket känsligare för solstormar än tidigare, p.g.a. att ett svagt magnetfält inte står emot dessa lika bra.

 142. jensen

  Ja, så har vi fått lite Afrika-värme till Malmö. 34 C. På hygrometern 60 % . Men lufttrycket är i sjunkande och åskan mullrar i fjärran. Tid 13.00

 143. Torbjörn

  #139 Mats
  Det var inte riktigt det jag tänkte på, utan rena fel och uppskattningar som gjorts i tidiga forskningsrapporter som sedan betraktats som fakta.

  Bilden du länkar till är trots allt snart 10 år gammal, något nytt borde forskare hittat, eller vad har de gjort det senaste decenniet

 144. Slabadang

  Mycket bra sammanställning av att inget dramatiskt överhuvudtaget sker med väder och vind
  https://wattsupwiththat.com/extreme-weather-page/