Pinsamt SvT!

spanien värme

I veckan gick Svt ut med det alarmistiska budskapet att det skulle bli 50 grader varmt i södra Spanien och sydöstra Portugal. Pär Holmgren uttalade sig i radion och var ”chockad”. Det var värre än vad han hade trott.

Budskapet upprepades på torsdagen och fredagen.

Det var bara det att den portugisiska väderlekstjänsten redan på onsdagen gick ut med en dementi. En statistiska metod hade tillämpats fel i deras vädermodeller. Det skulle bara bli några grader över 40. Det har således inte gjorts någon giltig och korrigerad prognos på 50 grader trots att svenska media har påstått det i flera dagar.

Jag har följt vädret för den Iberiska halvön i några dagar. Och visst har det varit varmt. Över 30 på de flesta håll och varmast mellan 40 och 45 grader. Och prognoserna pekar på att det blir något svalare i veckan som kommer. Temperaturrekordet för Spanien lär vara 47,3 och 47,4 för Portugal år 2003.

Svts (och andra media som okritiskt följer John) pinsamma alarmism hade med lätthet kunnat undvikas redan på onsdagen den 1/8 om de bara hade kollat vad väderlekstjänsten i Portugal hade att säga om saken. Men varför förstöra en bra story med fakta?

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Ja, nyheterna går numera fortare än verkligheten! När jag bodde i södra Frankrike i början på 90-talet hade vi ofta 42-43 grader varmt och enorma skogsbränder varje sommar. Men vad jag vet skrev man inte en rad i svenska tidningar om det, då var det helt naturligt, även om många skogsbränder var anlagda redan då.

  Men idag får vi krigsrubriker om extremväder och klimatförändringar för exakt samma sak….

 2. Karl Eider

  Tror att Svt helt medvetet gjort denna fake-rapportering. När inga 50 grader uppnås, så kommer det vara tyst i rubrikerna. Rapporteringen om de påhittade 50 graderna kommer sjunka in som en sanning i folks medvetande. Mission completed för Svt. Helt riskfritt, ingen offentlig förnedring. Exakt samma upplägg som man har med alla andra fake-artiklar från media.

 3. Sören G

  Ja det gäller att mjölka ur varje uns av klimathotsalarmismen. MP har ju legat dåligt dåligt till i opinionsundersökningarna.

 4. Johan M

  Skall vara Portugisiska väderlekstjänsten som gjorde felet och dementi.

 5. Robert N.

  Angående pinsamheter så visade söndagens TV4 nyhetsmorgon upp prov på alarmistiska nyheter.
  Det var en kvinnlig marinbiolog som varnade folk från att pinka i havet när de badade.
  Slutklämmen var:
  – Vi har bara ett hav.

 6. Lasse

  Titta en fågel!
  Kanariefågel på flykt från Arktis!
  Oden har svårt ta sig fram i isen.https://oden.geo.su.se/map/

 7. Sören G

  Hör diskussion i God Morgon världen i P1. En paneldeltagare: ”Efter den här sommaren med torka och foderbrist kan det inte råda någon tvekan om vilka utmaningar vi står inför p.g.a. klimatförändringarna”.

  Propagandan av att det är klimatförändringar och inte väder som vi upplever sitter djupt på många håll.

 8. Ingemar Nordin

  Tack Johan M #4. Fixat!

 9. Peter Stilbs

  Tack, Ingemar. Vad jag uppfattat började allt med en Aftonbladet-artikel där allas vår Pär Holmgren intervjuades. Han i sin tur hänvisade till http://www.severe-weather.eu/ som verkar vara en EU-sponsrad propagandasite. Sen kom samma artikel i SvD och SVT hoppade på tåget. Aftonbladet har haft reportrar på plats i flera dagar, som söker febrilt efter lidande individer.

  De större städerna har inte haft några ovanliga temperaturer, vad jag kan se. I ökenområden en bra bit in från kusten i Portugal var det häromdagen några grader över 40

 10. Att det i inlandet i södra Spanien och Portugal blir över 40° under juli – augusti är regel och på inget sätt exceptionellt. Jag bodde i Spanien vid kusten nära Marbella 1977 – 85, alltså helt i början av den påstådda AGW. Vid den tiden var jag en entusiastisk lerduveskytt. Oftast inföll fiestorna under sommarhalvåret och vid dessa arrangerades bl.a skyttetävlingar. Roligast var fiestorna uppe i bergen i de då fortfarande av turister opåverkade byarna. Därför var vi några kompisar som brukade köra till småtävlingarna i området Antequera – Córdoba – Jaén – Granada.

  Nere vid kusten höll temperaturen oftast sig omkring 30°, men med hög luftfuktighet, vilket kändes obehagligt klibbigt varmt. I området för tävlingen var det oftast strax över 40°, men med torr luft. Den värmen var påtagligt mindre påfrestande än 30° vid kusten. På temperaturkartan här ovan kan man se att så ser det ut idag också. Det hade varit intressant att jämföra med en karta över samma område, men med luftfuktigheten markerad i stället för temperaturen.

 11. Björn

  Nyheter finns när någonting har hänt, men nu tillverkas nyheter som inte har hänt. Detta är ”fake news”. Att vår public service SVT håller på med sådan journalistik är allvarligt.

 12. Roland

  https://www.carbonbrief.org/climate-change-made-2018-european-heatwave-up-to-five-times-more-likely?utm_content=buffer2263e&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

  Ja det har varit mycket varmt i sommar men ingenting att klaga på. Tråkigt att sommaren är snart slut!

  Ja SvT går inte se längre pga att det är klimatalarmister allihopa

 13. Sören G

  #11 Roland
  Och klimatförändringar kallas regelmässigt för ”human-caused”.

  Solens roll?

 14. Michael E

  Det är dessvärre inte bara SVT som bedriver alarmistisk klimathotspropaganda för att hjälpa MP över riksdagsspärren. Även tidningar som Dagens Industri publicerar budskap som vore de skrivna av MP’s riksdagsgrupp och där i ett fall journalisten helt frankt anser att valets huvudfråga borde vara klimatet. Vilket parti förutom MP skulle gagnas av en sådan artikel? Liknande historier kan hittas i flera andra större tidningar.

  Att journalisternas sympatiserar med MP i betydligt större utsträckning än resten av befolkningen är välkänt inte minst genom Kent Asps kartläggning av journalisters partisympatier men att tidningar så oreflekterat tillåter denna MP propaganda är mer förvånande.

 15. Håkan Bergman

  SvD fiskar i dödsfallsstatistiken, som bekant så dör vi äldre som flugor av värme.

  https://www.svd.se/extremvarmen-fler-aldre-som-dott-i-juli-an-tidigare-ar

  Tyvärr så sabbas SvDs upplägg av en hederlig människa på Folkhälsomyndigheten.

  ”– Samtidigt ska vi komma ihåg att situationen inte är extrem. Det dör betydligt fler under en helt normal vintermånad eller under en influensatopp.”

 16. Peter F

  Finn fem fel. Miljöpartist den där Bydler skulle jag tro. ”Folkets röst” blaha blaha

  https://www.folkbladet.nu/2201056/vem-tar-ansvar-for-klimatkonsekvenserna

 17. Håkan Bergman

  F.ö., ska vi verkligen oroa oss så mycket inför en valrörelse där klimatfrågan utan tvekan kommer ta stor plats? Det har redan börjat med centerns utspel i fredags om mlnusutsläpp, det var en direkt attack på MP, som självklart direkt kontrade med en attack på C. Dom kan gärna få hålla på så i fem veckor. C vet att MP måste ta väljare från C för att klara spärren och C vill inget högre än att MP åker ur och MP är lika medvetna om det här. Äkta gyttjebrottniing, gratis.

 18. jensen

  Sarkasm eller ignorans?

  Sydsvenskan 5/8 Åsikter.
  ”Bonus-malus gjorde mitt bilköp oväntat dyrt.
  Inte ett ord om b/m vid inköpet. Extra-skatt om 15.696 på 3 år
  Koloxidbaserad skatt…. Blir det mindre koloxidutsläpp efter 3 år?
  Tänk på halten av koloxidutsläpp när ni köper ny bil
  Bilförsäljaren undviker att informera om höga koloxidutsläpp.”

  Reflexion: Ja, både insändaren och f.a. redaktören för ÅSIKTER har verkligen rätt. Koloxid är verkligen giftigt.

 19. jensen

  Man borde helt förbjuda bilar med Koloxidutsläpp, eller åtminstone införa mycket högre skatt. Gärna lika mycket som bilens inköpspris. Tänk på alla människor som dör av koloxidförgiftning.

  Gärna följa rekommenderade SKRIVTIPS : Skriv så att både en 20-åring och 80-åring förstår.
  Styrk argumenten med fakta.

 20. Håkan Bergman

  Jag stålsatte mig faktiskt och tittade på ABs reportage från Beja i går. Så värst många att intervjua fanns så klart inte, bara mad dogs and journalists go out in the midday sun, inget nytt där. Men dom reportern fick tag i verkade inte speciellt panikslagna, och några nämnde AC. Jag kollade lite fakta om Portugal, 1985 var man 10 miljoner och slet ihop till en BNP på 27 miljarder USD, 2016 var man 10,3 miljoner och fick ihop 205 miljarder USD, visserligen inte riktigt samma värde på USD över tid, men å andra sidan hur har prisutvecklingen på AC-aggregat för hembruk sett ut över 30 år? AB hade kanske kunnat göra ett reportage om välsignelsen med ekonomisk och teknisk utveckling när det nu inte blev nån rekordvärme.

 21. Torbjörn

  #18 jensen
  Det är inget problem att (nästan) ta bort koloxiden från avgaserna, tekniken finns, finns viljan?
  https://www.nyteknik.se/innovation/forskarnas-uppfinning-kan-radda-dieseln-6905932

 22. Olav Gjelten

  Jag väntar med stor spänning på opinionsredovisningarna för augusti. Nu får vi snart bevisen på hur det står till med klimathotstron. Vad jag förstår satsar miljöpartiet allt just nu på att övertyga folk om att den här varma sommaren är det STORA BEVISET på att de hela tiden haft rätt om klimatlarmet och att det går ”fortare än vad man tidigare trott” . Det verkar som om mantrat ”fortare än vad de trott” är extremt viktigt att få med för de som har klimatet som religion.

  Undrar också varför Yougov alltid visar bättre SD-siffror än andra? Samtidigt misstänker jag att just de har rätt.

 23. Sven M Nilsson

  #18 Jensen

  Med mitt CATARSIS-system som nu är slututprovat, så är emissionerna av CO, HC och NOx = noll!
  CATARSIS är minst två ggr billigare och har 2.5 ggr mindre volym. Så lösningen på de farliga gasutsläppen finns nu.
  De farliga utsläppen är nu bara de från däck och asfalt och de är 20-40 ggr större än partikelutsläppen från en diesel. För en elbil är de ytterligare 25 % större. Men de kan man svårligen göra något åt och vi måste acceptera dem. Trots allt så har ju livslängden och livskvaliteten stiget rätt rejält i denna ”farliga” bilmiljö.

 24. J T

  Tv4 nyheterna hävdade igår att ”det blev omkring 47 grader varmt idag på sina ställen i Portugal”. De intervjuade även en svensk äldre kvinna bosatt i Portugal som sa att det var 48 grader ute. De hade under inslaget även en skylt i rutan där det stod 46,4 grader i centrala Portugal.
  Finns någon officiell temperaturrapportering som stämmer med dessa påståenden? Om inte, varifrån får tv4 sina tempdata ifrån (förutom påståenden från lokalbefolkningen)?

 25. Mattias

  Här verkar vara officiella temperaturer: https://www.eldoradoweather.com/climate/world-extremes/world-temp-rainfall-extremes.php?extremes=Eur

  Idag max 45 grader – inte mer. Såg också på TV att de lyckats få med en skylt på någon fasad som mätte 46.4. Knappast ett godtagbart bevis…

  Några 47 grader har det aldrig varit i Portugal denna sommar hittills.

 26. Olav Gjelten

  Gällande ”extremvärmen” på Iberiska halvön. Temperaturer på drygt 40 grader är ingenting ovanligt alls i Guadalquivirdalen i södra Spanien. Som jag tidigare har nämnt här blev det på 1940-talet uppmätt 51 grader i Sevilla och under mina år som reseledare i Spanien på 1960-talet minns jag en dag Cordoba hade 48 grader.
  En sommar där temperaturen aldrig nått upp till 40 grader har jag svårt att tro ens förekommer i dessa trakter. Väder-Pär får lugna ner sig!

 27. Staffan Lindström

  …Flera….. Jo IPMA Portugals SMHI rapporterade 46,4 i Alvega i morse runt 06 ca 20 kanske tom ngt under
  Portalegre runt 41 igår knappt under 30 runt 06 15.000 i Portalegre 1.500 i Alvega Måste vara mer än urbanisering som gör Portalegre nattvarmt…?! Efter jag träffade ”Väder-Pär” 2006 september så raljerade Pär en vinter om ett snöfall i Spanien…”de har väl knappt sett snö på vykort…” Ej ordagrant Hittar tyvärr ej youtubeklipp! Apropå iberiska värmen… Letade fram klipp från P4 Uppland där PH bor , kallas ”Uppsalameteorolog” Journalisten påpekar att gamla rekordet från ett par platser i Atenområdet är över 40 år gammalt…Och då händer det märkliga … herr Holmgren berättar enbart om meteorologiska orsaker tom hypotesen att backande värme skulle skapa en slags föhneffekt…(skulle kunna förklara nattvärmen i Portalegre (se ovan)… Som naturskadeexpert på Länsförsäkringar ”måste” han vara alarmistisk??
  Hoppas Pär har läst på om spanska vintrar…

 28. Mattias

  Portugal verkar ha fått ett rekord, trots allt. 44 grader i Lissabon det tidigare löd på 43 grader 1981: http://www.msn.com/sv-se/nyheter/utrikes/v%c3%a4rmen-slog-rekord-i-lissabon/ar-BBLvIgt?ocid=ientp

  Redan då var det alltså så varmt i Portugal trots betydligt lägre koldioxidnivåer….

 29. Lasse

  Lite om balans i väderrapporteringen:
  https://www.weatherbell.com/#services
  Joe Bastardi försöker förklara hur det ser ut i Europa och resten av världen.
  Framförallt är haven inte speciellt varma i år.
  Därför kan medel bli så nära noll.

 30. Kjell Lindmark

  Har kollat METAR temperaturdata för några flygplatser på sydvästra delen av Spanien och Portugal. Ingen går över 43C under dagen idag 5/8. Info finns på ”www.flightradar24.com” för de flesta flygplatserna. Det är väderinformation för flyget som torde vara mer exakt än annars.

  Möjligtvis kan någon enstaka plats ha haft 45C under någon eller några timmar men knappast över detta.
  Al Ain International Airport i Förenade Arabemiraten hade 43C idag, Riyad flygplats 45C, Las Vegas 43C och inga krigsrubriker.

 31. tty

  #13

  Och klimatförändringar kallas regelmässigt för ”human-caused”.

  Observera att enlingt UNFCC-fördraget är alla klimatförändringar definitionsmässigt ”human caused”

  UNFCCC Treaty Artikel 1.2:

  ”“Climate change” means a change of climate which is attributed directly or indirectly to
  human activity that alters the composition of the global atmosphere and which is in addition to
  natural climate variability observed over comparable time periods. ”

 32. tty

  #10

  ”Nere vid kusten höll temperaturen oftast sig omkring 30°, men med hög luftfuktighet, vilket kändes obehagligt klibbigt varmt. I området för tävlingen var det oftast strax över 40°, men med torr luft. Den värmen var påtagligt mindre påfrestande än 30° vid kusten.”

  Håller fullständigt med. 42 grader i en öken är klart mindre påfrestande än 32 grader i en regnskog. Anledningen är att vårt inbyggda kylsystem – svettning – fungerar i det första fallet men inte i det andra. Fast man märker knappt att man svettas eftersom svetten omedelbart avdunstar.

 33. Ulf

  Svar 9

  Men det är lätt att vara journalist. Samtliga artiklar är skrivna som om värmeböljan faktiskt inträffat. Jag kan lova att 9 av 10 svenskar tror att det varit 50 grader i Portugal och Spanien i helgen.

 34. Ulf

  Samtliga artiklar i Aftonbladet alltså.

 35. Håkan Bergman

  Lars M. #10

  Du kan se luftfuktigheten här, bl.a.

  https://www.ventusky.com/?p=39.81;-1.42;6&l=humidity

 36. x

  Hur stor är chansen för att ”faktagranskningen” faktiskt granskar nyheten från SVT?

  Så jobbar vi
  Syftet med Sveriges Radios satsning är att kontrollera sanningshalten i påståenden som kan ha betydelse för samhällsdebatten. Det kan till exempel vara uttalanden från politiker eller andra opinionsbildare som sprids i traditionella och sociala medier eller i rapporter och kampanjmaterial.”.
  https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=5184&grupp=26107

  Tipsa oss om framtida faktakollar!
  Vill du att vi faktagranskar ett politikeruttalande? Eller har du sett något påstående i sociala medier som du vill att vi kollar upp? Mejla oss på faktiskt@sverigesradio.se”.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=5184&artikel=6921362

 37. Håkan Bergman

  Tillägg #35

  Skulle kanske nämna att man får gå in i inställningar och bocka för en liten ruta kallad ””Visa värden i rutnätet” eller snarare ”Show numbers in grid” om man inte ställt språket till svenska.

 38. #35 Håkan Bergman#

  Tack, intressant! Den kartan kände jag inte till. Mina minne från den tiden stämmer, 80-90% fuktigt vid kusten och 40-50% i området jag brukade tävla i. Förvånande hur torrt det är i Lissabon (40%) och vid kusten söderut.

  I Neuvy au Houlme just nu 18° (31° kl 16) och 80% luftfuktighet..

 39. Lars Cornell

  #36 X
  Jag har gjort ett antal anmälningar till faktakontrollen. Inget har behandlats. Det där verkar vara ett skådespel utan seriös avsikt.

 40. Johan M

  Fler rekord, nu i Argentina :-0 DN rapporterade idag att det minsann hade uppmätts 43.5 grader i Puerto Madryn.

  https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/klimatforskare-2017-det-tredje-varmaste-aret-som-uppmatts/

  Vad skulle hända om DN tog på sig rollen som granskande journalist?

  Det finns två väder stationer i Puerto Madryn i Argentina, den ena har mätningar från början på 1900-talet och sen några år i början på 2000-talet:

  http://berkeleyearth.lbl.gov/stations/3131

  Den andra, som man kan tänka att rekordet kommer från, ligger vid flygplatsen och visar inga dramatiska förändringar sedan 40-talet:

  http://berkeleyearth.lbl.gov/auto/Stations/TAVG/Figures/151603-TAVG-Raw.pdf

  Vi skulle kunna börja leta efter stationen runt någon av stationsbyggnaderna, den som skall serva dem vill inte gå för långt:

  https://www.google.com/maps/place/Lapangan+Terbang+Almirante+Zar/@-43.2104947,-65.2844038,694m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0xbe015c619f98b1c7:0xea51aea048f4fafe!8m2!3d-43.2099572!4d-65.2734046

  Hur mycket har den stationen påverkats av att flygplatsen byggts ut under åren? Vad gör en stor betongplatta en varm dag, för att inte prata om ett taxande flygplan?

  Om vi hoppar en bit därifrån och tittar närmaste väderstation så hittar vi flygplatsen vid San Antonio Oeste. Den stationen visar ingen som helst uppgång, tvärt om så visar den en svag nedgång i temperaturen.

  http://berkeleyearth.lbl.gov/auto/Stations/TAVG/Figures/151610-TAVG-Raw.pdf

  Hur ser det ut på den flygplatsen:

  https://www.google.com/maps/search/SAN+ANTONIO+OESTE+AERO/@-40.7570644,-65.0299506,724m/data=!3m1!1e3

 41. Gunnar Strandell

  Lyssnade på P4-Extra 5 augusti då de sände ett inslag om väder och klimat.
  ”Klimatexperten” Johan Kuylenstierna berättade om sambandet mellan väder och klimat när det gäller värmeböljor, torka och bränder. Och han gick inte att stoppa när han fortsatte med att tala sig varm för de politiska partier som har klimatet på agendan, trots att programledaren försökte.

  Alarmisterna är desperata nu och är beredda att offra trovärdigheten hos sig själva, Stockholms Universitets och Sveriges Radio för att nå sina mål. Direkt osmakligt blir det när en människa som flugit kors och tvärs till konferenser under ett par decennier uppmanar oss andra att minska VÅRA koldioxidutsläpp.

 42. Robert N.

  Då var det dags igen, stora svarta rubriker. Den här gången i Expressen.
  ”Nya extremhettan slår mot Sverige – kan bli nytt rekord”.

  ”På tisdag och onsdag kan alla tiders augustirekord slås i Skåne.
  Ängelholm, Lund och Eslöv får runt 36 grader, nära rekordtemperaturen 36,8 grader från augusti 1975, enligt SMHI”.

  Återigen tar man ut rekorden i förväg , men sedan garderar man med att det blir nog nära rekorden.

 43. Gunnar Strandell

  #40 komplettering

  Länk till inslaget:
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=7013906

 44. Peter Stilbs

  Aftonbladets analys av en väljarundersökning är att väljarna lägger skulden för värmen och bränderna i Sverige på SD. Ja, mycket ska man höra innan öronen trillar av.

 45. Gunnar Strandell

  #40 komplettering igen
  Bättre länk till hela inslaget, 20 min:
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=7013918

 46. Mattias

  #41

  Enligt SMHI prognos på onsdag, Eslöv max 34 grader, enligt yr.no, max 31 grader: https://www.smhi.se/q/Eslöv/2715946

 47. Strumpan

  #41 Som jag skrev i öppen tråd, det blir riktigt roligt senare i programmet när Jonas Walhström intervjuas och får lite ”klimatfrågor” och inte spelar med i alarmismen

 48. Mattias

  Lyssna på detta klipp på TV4 med meteorolog Leon Lee. Det blir parodiskt och närmast pinsamt när man märker hur gärna han VILL att det ska bli värmerekord – både i Spanien och Sverige. Där man gärna avrundar uppåt och lägger till någon grad och hoppas att det ska bli 35 kanske 36 grader i Skåne om förutsättningarna är gynnsamma – utan moln och vind.
  http://www.msn.com/sv-se/nyheter/inrikes/snart-kommer-extremv%C3%A4rmen-tillbaka-%E2%80%93-kan-bli-35-grader/ar-BBLy9BJ?li=AAb2bl2&ocid=ientp

 49. Rolf Åberg

  Bodde i Barcelona under knappt 3 år under 2006-2008. Minns att någon sommar var det väääldigt varmt, uppåt en 43-45 grader under en period i Juli. Enligt folk man pratade med var det relativt vanligt med sådana temperaturer under Juli-Augusti. Och Barcelona ligger ju som bekant vid havet!

  En vinter visade de bilder från en snöstorm där bilar halkade omkring och körde i diket. Snön yrde och plogbilarna hade fullt upp. ”Va, visar de bilder från Norden” tänkte jag. Nej då, tv-bilderna var från Barcelonas närområden, några mil utanför staden, förvisso säkerligen på vägen upp mot bergen, men ändå. Samt såg man ibland på tv-bilder från Madrid som ju ligger ganska högt beläget, bilder på snöväder och kyla. Så extremväder med spanska mått mätt är inte så ovanliga. Utan för den skull behövavara klimatförändringar!

 50. ms

  Ingmar gör en höna av en fjäder här. SVT skrev inte att det SKULLE bli 50 grader. Däremot skrev man i det inlägget du länkar till:

  ”Mina prognoser visar just nu att det ska bli runt 40 till 45 grader i södra Europa till helgen. Men det är inte orimligt att temperaturerna stiger till 50 grader i de södra städerna i Spanien och Portugal, säger Deana Bajic.”

 51. tty

  #48

  Det blev faktiskt några nya augustirekord, men inte alls lika varmt som i augusti 1975.

  https://www.smhi.se/bloggar/vaderleken-2-3336/varmeboljan-i-augusti-1975-fortfarande-oovertraffad-1.138350

  DE meteorologer som skriver på den bloggen är faktiskt påfallande nyktra och nyanserade, kanske just för att de sysslar med historiska data.

 52. Fredde

  Hittade en lista över temperaturrekord i Spanien genom tiderna, skillnaderna är små, men ingen tydlig trend kan ses, trots vad alla ”experter” säger. Årtalen är rejält spridda.
  Men, det är klart. Sånt säljer ju inte, och hjälper heller inte favoriten MP i valet.

  47.3 °C (117.1 °F)[6] Montoro July 13, 2017
  47.1 °C (116.8 °F)[7] Mengíbar August 11, 2012
  47 °C (117 °F)[3] Badajoz June 27, 1864 and August 1964
  47 °C (117 °F)[3] Seville August 6, 1946
  47 °C (117 °F)[8] Sabinar-Lomo Negro, El Hierro August 24, 1996
  46.9 °C (116.4 °F)[9] El Carpio August 10, 2012
  46.6 °C (115.9 °F)[2][3][7] Córdoba July 23, 1995

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_extreme_temperatures_in_Spain

 53. Rasmus

  Tack för länken Fredde! Jag letade själv utan att hitta något.

  Det var synd med datat att 2012 fyller halva top 50 listan, blir inte så lätt att se någon trend pga lite data. Om man iallafall bara tar max temp för återkommande år i den listan så blir graf såhär:
  https://www.dropbox.com/s/leoscyyk3o9wjsi/TOP16Spain.pdf?dl=0

  Annars kan man förståss söka på temperaturer generellt, t.ex. ”temperature climate graph”
  https://www.google.com/search?q=temperature+climate+graph&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjYvfKL4-fcAhXJNpoKHU5ACVMQ_AUICigB&biw=1536&bih=790

  Det finns verkligen hur mycket underlag som helst.