Öppen Tråd

sommar segling

Sommaren består. Njut av den – man vet aldrig hur det bli nästa år.

Här är veckans öppna tråd för fri debatt om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mattias

  Aftonbladets reportrar år på plats i Beja, Portugal. De hoppas väl vara där när rekordet slås (kan få vänta länge då). Nära 50 gräddig värme väntas, men när jag kollade med yr.no är förväntad maxtemp 43 – ganska långt från 50. Ska bli intressant att se om de följer upp hur det gick. Om det blev något rekord. Men om rekordet uteblir är det väl ingen nyhet förstås.

 2. Kristian Fredriksson

  Det tycks som en 8:a hade skrivits fel och egentligen skulle varit en 3:a i prognocerna över Portugals och Spaniens temperaturer. Ja några tidningar hade ju i och för för enkelhetens skull avrundat till 50 C för att det skulle se lite klatschigare ut gissar jag. Men lördagen återstår ju förstås också, så jag skulle kanske vänta en dag till innan jag blåser i Fake News- pipan. I WUWT läste jag att Portugals väderlekstjänst skyllde på programfel för de felaktiga prognoserna. Det slog fel på 4 till 5 C och lite felmarginaler blir det ju alltid. Det måste man förstå, men borde inte media vänta och se om sådana här extrema prognoser verkligen är korrekta innan rubrikerna verkligen skrivs. Det ger ju onekligen ett amatörmässigt intryck både vad gäller prognoser och journalistik om det alltid visar sig vara felaktiga alarm.

  http://www.severe-weather.eu/news/up-to-43-c-in-sw-spain-and-portugal-this-afternoon-august-2nd/

 3. Lasse

  Värmen i Portugal kanske kan kompensera för den kyla som Arktis uppvisar.
  http://www.dmi.dk/vejr/til-lands/byvejr/by/vis/PT/2267057/Lissabon,%20Portugal/
  https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=7.64,46.77,721/loc=-7.176,37.398

  Kanske kan Aftonbladet skriva om något annat-för värmerekordet syns ej!

 4. Håkan Bergman

  AB får väl låna värmekameran av kollegorna på SvD så ska det nog ordna sig.

  https://twitter.com/SvD/status/1020321946733510662

 5. Robert N.

  När det gäller att ”rädda” MP kvar i riksdagen så kommer det inte att vara så noga med sanningshalten i artiklar och nyhetsrapportering.
  Skrivs det i tidningar och pratas det i TV:s nyhetssändningar om att det kan bli 50 grader, så handlar det bara om att försöka skrämma några som varken är insatta eller kanske bara läser rubriker.

 6. Sören G

  Och klimatförändringar har förstås aldrig inträffat tidigare i mänsklighetens historia. Klimatförändringar betyder i media ”av människans koldioxidutsläpp förorsakade”.
  År 1880 betraktas som normalen. Lilla Istiden brukar räknas att den tog slut någon gång då. Så det är Lilla Istidens klimat man önskar ha tillbaka (CP-ledaren vill ha minus-utsläpp).

  Men somrar som 2018 kunde inträffa även under Lilla Istiden, som 1540 som framgick av en annan tråd. Sommaren 2018 var inte varm och torr p.g.a. av koldioxid utan p.g.a. ett högtryck med långvarig solinstrålning.

 7. Kristian Fredriksson

  Så här står det att läsa om sommarklimatet i Cordoba där temperaturrekordet sattes förra året med 47,3 C i Montoro, ca 3 mil från Córdoba. Rekordet i Europa har Athen med 38 C.

  ”from June to mid-September, is torrid, dry and sunny, with highs usually about 36 °C (97 °F) in July and August, but with fairly frequent periods around 40 °C (104 °F). In the worst times, the temperature can touch 45/46 °C (113/115 °F). The sun beats down, and the rains are usually very rare. In fact even September is a summer month, especially in the first half, because highs usually exceed 30 °C (86 °F) and the sun shines.
  The sea is not very close, however, a bit of breeze can get here. Besides, the humidity is not high, and the daily temperature range is considerable, so that nights bring almost always a bit of relief. ”

 8. Michael E

  Flera av er har säkert redan sett denna video från Prager University med Lindzen. Jag tycker dock att den förtjänar att ses av så många som möjligt då den på ett förtjänstfullt sätt beskriver både vetenskapen och politiken runt vad som idag kommit att kallas klimatförändringar, https://www.prageru.com/videos/climate-change-what-do-scientists-say

 9. Kristian Fredriksson

  Sorry 48 C i Athen förstås.

 10. Robert N.

  1# Mattias

  Aftonbladet har som du skriver både reporter och fotograf på plats i Portugal.
  Toppar nyheterna på AB:s sajt med feta Extra nyheter.
  De kan ju alltid fotografera av någon soldränkt termometer för att nå upp till ”rekord”.
  Som tur är så blir det i efterhand hyfsat säker att få svar på hur det nu blev med ”rekordtemperaturen”
  Men skrämselpropagandan och indoktrineringen tar allt mer absurda uttryck.

 11. latoba

  Visst är det något skumt med ett vetenskapligt område som klimatet, som inte får diskuteras öppet i våra media. Man får se det som ett tyst medgivande att vi som inte tycker att hotpropagandan är överdriven har rätt. Om man frågar media om det här förhållandet får man aldrig något svar. Även det är väl ett medgivande att vi har rätt. Det är bara sorgligt att de svenskar som läser våra tidningar, lyssnar på SR och ser på SVT och TV4 inte får veta det. Botemedel?

 12. Björn

  latoba [11]; Det är bekvämt att inte behöva svara, men så har det alltid varit i totalitära stater. Men det är också ett bekvämt sätt att slippa visa sin okunskap.

 13. Henric Franzén

  #11 latoba

  Såg en föreläsning på Youtube som hölls av en journalist (kommer tyvärr inte ihåg namnet). Han berättade att som tämligen nyutexaminerad journalist skickades han till Paris för att bevaka klimatmötet. Det han slogs av var att flera av de stora mediabolagen stod som sponsorer av evenemanget. Under mötets sista dag var alla journalister samlade framför scenen när resultatet skulle presenteras. En delegat kommer ut på scenen med strålkastarljuset på sig. När han säger ”We have a deal”, reser sig alla journalister och börjar jubla. Ingen ställde kritiska frågor eller problematiserade överenskommelsen. Han förstod inte vad han gjorde där som journalist.

 14. Matz Hedman

  Hej Alla!
  Äntligen lite svalare väder som tillåter att man sitter lite vid datorn.
  Titta på den här grafen: http://cfys.nu/graphs/Boulder%20CRN%20July%202018.png

  NOAA har sedan 2004 etablerat vad dom kallar ett ”Climate Reference Network” eller CRN. Det finns idag 152 aktiva högkvalitativa och automatiska mätstationer ”perfekt” placerade inom USA. Dom mäter en massa intressant information men här har jag fokuserat på reattidstemperaturen. Den mäts som ett genomsnitt under 5 minuter , vilket ger 288 mätningar per dygn.

  Titta på grafen igen..
  Är trenden över dessa dagar varmare, svalare eller neutral?
  Man får olika svar beroende på vilken mätmetod man använder. I grafen presentar jag både ”TRUE” Average och WMO Average. Den senare är metoden vi använder för att utvärdera äldre mätningar enligt den enkla formeln (MIN+MAX)/2.
  WMO tillåter också mer avanserade metoder beroende på vilket underlag som finns tillgängligt. Faktum är dock att majoriteten av historiska data är mätta och presenterade som (MIN+MAX)/2.

  Vad är då min poäng?
  Jag tänkte ägna lite energi (under svala dagar) till att utvärdera hur relevanta justeringar av äldre mätningar är. Framför allt TOBS (Time of Observation Bias) framstår som omöjlig att få rätt eftersom MIN/MAX formeln har större och varierande avvikelser mot verkligheten än själva TOBS justeringen.
  Vidare kan man ifrågasätta om interpolering mellan stationer är 100% relevant. Man hävdar ju att närliggande stationers anomalier följer varandra väldigt bra inom så stora avstånd som 150km. De gör de faktiskt också givet MIN/MAX. Dock följs de avsevärt sämre om man jämför realtidsdata.

  Jag önskar feedback från er alla om detta verkar intressant. Om ni har sett det tidigare etc.

  Tack, och ha en trevlig helg.

  Matz

 15. Olav Gjelten

  Gällande bränderna i Sverige.
  Från vilken eventuell budget tas pengarna för att släcka dem? Får utlänningar, som ställer upp med flygplan och helikoptrar betalt eller är det bistånd de ställt upp med?

 16. sibbe

  När Tysklands evige kansler Merkel för några dagar frågades om hon skulle så småningom avgå, så sade hon: Nej,nej, nej. -NEJ!
  Men några klimatmål har inte regeringen längre. Hållas kvar vid makten står som översta målet..
  Bort med kolet-kampanjen som drivs av alla nämnvärda tyska medier samt av gröna och röda i parlamentet göms undan i ett kommitté, som skall grunna på det, – fram till nästa val… Där rymdes inga gröna med, inte ens socialdemokratiska miljöministern. Utan kol ingen ström, nog vet politikerna detta.
  Samma gäller nya CO2-utsläppnivåer för bilar: nu hann miljöministern redan förkunna att EU (och Tyskland) skall minska utsläppen med 50 % till 2030. Fackföreningarna hann redan ordna demonstrationer.
  Och här blev hon stoppat av finansministern Scholz, som sade klart NEJ. Som tur är det nu värmeböljan på alla läppar, så fru Schulze ligger väl lågt en tid och solar sig.
  Och subventioner för el/hybrid tjänstebilar har höjts. Så att BMW, Mercedes, Audi kan sälja sina hybrid-Suv till de stora firmorna, var chefer hädanefter inte betalar längre skatt för tjänsteförmån.
  Hjälper det?:
  För nu håller Tysklands största industriföretag Siemens på att omfördela sina företagsgrupper.
  Största gruppen, turbintillverkningen flyttas till Texas (och till Indien) då det inte längre behövs sådana i Europa. Billigare arbetskraft, billigare el, bättre marknad. I och med flytten försvinner 4000 arbetsplatser i framförallt Östtyskland, vilket är förödande för både arbetsmarknaden och det politiska klimatet. Men, vad gör man inte för att rädda världen.
  En stor del av Siemens development and finance skall flytta till Singapore. Största delen av kunderna finns utanför klimat-EU, , så varför betala skatter Tyskland.
  Kemijätten BASF som nyligen köpte Monsanto, är också på väg till USA, och till Singapore.
  Och Trumps USA? Still going strong, hans republikaner i parlamentet skrotade nyligen Obamas direktiv enligt vilken bilarnas förbrukning borde minskas till 2025.
  Samt flera direktiv bort:
  http://www.cfact.org/2018/08/03/trump-is-rolling-back-obamas-vehicle-emissions-standards/

  GWPF skriver idag https://www.thegwpf.com/while-europe-declines-india-give-green-light-for-shale-revolution/ frackinggas i Indien?
  Och skrev igår om Pakistans framtida brunkolkraftverk…
  Ack, ja, fossilt som det förslår…
  Men klimathotet bör räddas, med vilka medel som helst, eller hur?

 17. jensen

  sibbe
  Mycket upplysande kommentar. När kommer motsvarande insikter till Sverige.?

  Klimathotet måste bevaras till varje pris. Annie.

  https://www.brainyquote.com/quotes/h_l_mencken_129796

 18. sibbe

  Mitt inlägg i går om hettan på 1500-talet:
  då visste befolkningen vems fel det var: man aktade inte guds ord, och värmen var djävulens hämnd
  Djävulens redskap: häxor, kvinnor.
  Från 1450 till 1750 brändes upp till 100000 häxor, framförallt kvinnor på bål i Europa
  Vems fel är hettan i dag då? Gud har vi slopat, men meetoo, förstås medelålders vita män som använder fossila bränslen orsakar den globala uppvärmningen…
  Wikipedia:
  I slutet av 1500-talet började trolldomsmål i Sverige fokusera mer på internationell demonologi, med religiösa brott som djälvulspakt och häxsabbat.[2] Lagen godkände fortfarande inte dödsstraff för enbart sådana brott, men praxis hårdnade, och myndigheter tycks allt mer ha betraktat trolldom som ett undantagsbrott och godkänt tortyr i strid med lagen.[2] Trolldomsmål ökade vid denna tid, även om domstollsmaterialet är sparsamt. I Stockholm, Jönköping och Vadstena blir trolldomsmål 1490-1614 sju gånger vanligare efter 1580.[2] Lagen var dock fortfarande oförändrad och dödsstraffen få i ett internationellt perspektiv: av 150 bekräftade fall före 1614 blev var tionde dömd till döden, 40 fick kroppsstraff eller förvisning, medan 93 frikändes – och i 22 av målen som ledde till friande dom fälldes den som stämde dem dessutom för defamation.[2] De flesta fall under denna tid gällde en kvinna som anklagades av sin granne för att ha gjort hans djur sjuka med magi: om kvinnans make eller far kunde uppbåda tio män att svära henne fri blev hon frikänd, men ofta var det onödigt eftersom domstolarna i slutändan ofta underkände bevisföringen i trolldomsmål.[2]
  – Värre var det i Mellaneuropa…

 19. latoba

  #16 Sibbe
  Hur går det för Siemens i Sverige om turbintillverkningen flyttas till Texas?

 20. Olav Gjelten

  Om jag inte får svar på mitt inlägg, # 15, för att frågan är dum, då kan jag försäkra er att det finns många dumma individer i Sverige som funderar över just det samma som jag gör här.

 21. Matz Hedman

  #20, #15 Olav Gjelten
  Alls ingen dum fråga.
  Jag hittade denna text
  Det efterfrågande landet (i detta fall Sverige) står för alla löpande kostnader som bränsle, löner, kost och logi, enligt en överenskommelse inom ramen för EU:s civila skyddsverk. MSB betalar de utländska insatserna, medan kommunerna betalar svenska insatser, men får bidrag till detta från MSB.

  Jag väntar också på svar på #14 men dagen är fortfarande ung 😉

 22. jensen

  Jag undrar hur framtiden gestaltar sig i Sverige, speciellt om solfläcksskådarna får rätt.

  http://carbon-sense.com/wp-content/uploads/2018/08/drain-the-swamp.pdf

 23. Ingemar Nordin

  Sibbe #18,

  OT: Läste en bok om trolldom och häxor i Bohuslän. I de domstolsmålen användes både tortyr och ”vattenprovet” flitigt. De som erkände avrättades. De flesta angavs av grannar som trodde att de skulle kunna rädda sig själva genom att erkänna och ange andra.

  Analogin med klimathysterin är svag. Men de säger något om hur den mänskliga naturen fungerar i många fall: Det gäller att tro vad majoriteten tror, och att akta sig noga från att avvika.

 24. Mattias

  Ja, då var det dags att summera dagen – varmaste temperaturen i Europa: https://www.eldoradoweather.com/climate/world-extremes/world-temp-rainfall-extremes.php?extremes=Eur

  Beja i Portugal ligger ju bra till som varmast i Europa, 44 grader – men långt ifrån de 50 som prognostiserats.

 25. Ann lh

  # 16 sibbe, Du berikar verkligen bloggen med Dina insikter från Tyskland och Finland. Tack!

 26. Mattias

  Och där kom Aftonbladets reportage: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e1xOEQ/varmechock–da-stannar-staden-helt-outhardligt

  I ingressen: ”I Portugal väntas värmen på lördagen stiga mot 47 grader.” I artikeln nämns fortfarande närmare 50 grader – antar att de syftar på 47 (som fortfarande är en prognostisk siffra). Varför inte ta reda på den uppmätta temperaturen på 44 grader när den finns? 44 grader är förvisso varmt och några grader hit eller dit kanske inte spelar så stor roll – dramaturgin är det viktiga. Men trovärdighetsmässigt är det en katastrof… Vilseledande och fake-news.

 27. Olav Gjelten

  Tack Matz, # 21. Det låter rimligt det du skriver.

 28. Christer Löfström

  # 16
  Tacksam för länk till dina uppgifter om Siemens.

 29. Lasse

  Sugna på kyla:
  https://oden.geo.su.se/map/

  Oden strävar norrut.
  Gissar att de är rätt ensamma däruppe i isen.
  Lufttemperatur -1,1 grad.
  De går rätt långsamt fram så de är rädda om skrovet.
  Skall bli kul höra om detta projekt i media!

 30. Olav Gjelten

  Undrar vad som fått Sverige att söka hjälp med bränderna från södra Europa med en enormt mycket sämre brandutrustning än vad grannlandet Ryssland kunde bidragit med, kanske till och med direkt från St Petersburg och hit?

  Skulle kanske ett tjugotal ryssar passa på att ockupera landet på samma gång om man bad dem om hjälp med några flygplan eller helikoptrar? Rysskräcken i Sverige har gått över 11-12 generationer sedan senast ryssarna gjorde oss illa. Motsvarande borde väl stora delar av Europas folk vara livrädda för tyskar i 200 år till.

 31. Matz Hedman

  #27 Olav Gjelten
  Även om vi betalar en del ska vi ändå vara mycket tacksamma för hjälpen utifrån. Utan den hade vi aldrig kunnat satsat på vår lite mer långsiktiga lösning på brandproblemet; – elcyklar till alla. 😉

 32. sibbe

  här en länk till FAZ , en intervju med koncernchefen.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/unternehmen/joe-kaeser-im-interview-we-made-siemens-great-again-15722749.html
  Uppgiften on flytten till Texas kom för några dagar sen, försöker gräva fram den i kväll ännu ..

  # ladoba:
  Ingen aning. Men det är väl mycket i görningen för tillfället. FAZ.de har en intervju med Siemenschefen, men den ligger bakom betalväggen, så är de så. Jag återkommer… här söker Siemens medarbetare:
  https://www.indeed.com/q-Siemens-l-Dallas,-TX-jobs.html -av lite bättre kvalitet…
  Allt jag har hört är att de östtyska Siemensjobbarna fordrar beställningar av nya kolkraftverk och därtill turbiner, vilket ju är omöjligt att genomföra av regeringen, Det enda som regeringen kan göra och gör – är ögonen fast inga nya beslut, klimatstormen drar förbi nån gång. Samtidigt vet de att stormen börjar blåsa bort dom. Befintliga kolkraftverk (och kolgruvor) blir kvar tills efter nästa val.
  I den senaste enkäten så får CDU(Merkel) CSU 28 % /i valet 32!) socialdemokraterna är nere i 17 %, (i valet 22%) högerpopulisterna 15%, grönpopulisterna 15%, vänsterpopulisterna 9 %. , liberala 9 % .
  Och vänsterpopulisterna håller på att spricka i en ”regeringsduglig” och i en -aldrig med kapitalisterna -falang.
  Val under dessa premisser göra att Tyskland blir helt utan regering. Den här regeringen sitter lika stadig som den i Zimbabwe, åtminstone dryga 3 år till. Fastän de inte kan uträtta nånting alls.
  Tur att man bor i Finland. Vi har alltid stabila regeringar. Här får vi i nästa vår efter valet en regering med mycket bred regering med socialdemokraterna som har drygt 20 % idag, samlingspartiet ungefär lika mycket, de gröna (min mardröm) som tredje partner med 15% , och antagligen för att riksdagen trots allt kommer att ha en mycket stark borgerlig majoritet, tas svenska folkpartiet och de kristliga med, de har tillsammans ca 8 %. Finland är unikt, då det gäller att bilda regering över blockgränsen. Bondepartiet Centern som leder regeringen nu, (opinionssiffror 17 %) faller troligtvis med låga opinionssiffor bort. Likaså populistiska sannfinländare som får 10 % +- 5 (beror på flyktingströmmen) .
  De f.d. sannfinländare som nu sitter i regeringen, med namnet blå framtid, har sin framtid bakom sig.
  Opinionsiffror ger mindre än 2 %,.
  Det bästa är: vi är fattiga här i Finland, och så gott som alla har som mål att inte öka statsskulden (ens för klimatförändringen skull) alls. Budgeten är fortfarande ännu på minus. Greklands öde i Eurosammanhang förskräcker fortfarande.
  Alltså, små summor för klimatet, snål budget, men fortsättningsvis bra högkonjunktur, som säkrar undertecknads pension…
  Hur blir det med er regering? Sd och centern och fp stödd moderatminoritet? Klarar de kristliga sig? De gröna gör nog det…. Och klimatet? Slösar ni på samma sätt vidare, trots att de fossila livet i resten av världen frodas och ökar? – Jag bara undrar… sjöng min favorit, Cornelis
  Hoppas det går bra, för den (obetydliga) svenska pensionen min hustru och jag får, brukar vi slösa bort på Sverigeresor. Och vill gärna göra det i framtiden!

 33. sibbe

  av nån anledning kom inte mitt senaste inlägg fram? För lång text, utanför ämnet?
  # Här åtminstone ett svar till Christer och ladoba
  https://www.waz.de/wirtschaft/siemens-verlegt-sitz-seiner-energiesparte-nach-texas-id214997221.html
  Vor Journalisten in München demonstrierte der Siemens-Manager am Donnerstag erneut Nähe zu Trump. „Siemens is great again. Das sind keine fake news“, sagte Kaeser in Anlehnung an die Rhetorik des US-Präsidenten.

 34. Ingemar Nordin

  sibbe #33,

  Den fastnade i filtret. Vet inte varför. Fixat nu.

 35. sibbe

  https://industriemagazin.at/a/siemens-verlegt-zwei-von-drei-spartenzentralen-nach-texas-und-in-die-schweiz
  Siemens verlegt zwei von drei Spartenzentralen nach Texas und in die Schweiz
  Joe Kaeser teilt den traditionsreichen Industrieriesen in drei Sparten auf – und verlegt die Zentralen von zwei Sparten ins Ausland. Auch eine Aufspaltung ist weiter nicht ausgeschlossen. Vom Aufsichtsrat kommt grünes Licht für die Neuordnung namens ”Vision2020+”.
  Energiförsörjningens huvudkontor flyttas till Texas. Energibranschen, med 71 000 anställda över hela världen och en omsättning på 21 miljarder euro, skall baseras på den amerikanska oljeindustrin i Houston, Texas. Kraftverkets konstruktion och service kommer att integreras i den nya Texas energisektorn. Samtidigt planerar Siemens att skära minst 3000 jobb i Tyskland . Divisionen kämpar med en global nedgång i efterfrågan på konventionella kraftverk.
  Försäljningen minskade med en femtedel till 3 miljarder euro. För närvarande arbetar divisionen med den största enskilda order som Siemens någonsin har fått – byggandet av fyra stora gaskraftverk i Egypten >> På strategin inom denna sektor: Siemens: Turbinproduktionen väntas minska förlusterna till noll 2020.

 36. Henric Franzén

  Försäljningen av Siemens stora gasturbiner med effekter över 100 MW har gått dåligt i många år. Tillverkningen av dessa ligger huvudsakligen Berlin. Ångturbintillverkningen ligger i östra Tyskland (kommer inte ihåg stadens namn för tillfället). Denna flyttas till Mumbai som sedan tidigare har tillverkning av ångturbiner. Turbinerna som tillverkas i Finspång, med effekter mellan 17 – 55 MW stannar. Förmodligen för vi är den mest lönsamma delen av Power Generation med SGT-800 (effekt 55 MW) som den riktigt vinstdrivande maskinen. Packning som legat i Hengelo flyttas till Finspång. Lincoln som tillverkar turbiner med effekter mellan 5 – 15 MW fortsätter med detta. Finspång sköter dock packningen av dessa.

 37. Håkan Bergman

  Henric Franzén #36

  Låter ju hoppfullt. Siemens har en pressrelease också, lite kött, men så klart mest den vanliga corporate bullshiten.

  https://www.siemens.com/press/PR2018080262COEN

 38. Christer Löfström

  Siemens har en Vision 2020+
  Jag tolkar det som står i länken nedan att det är huvudkontoret för Gas and Power som skall ligga i Texas. Marknaden för stora turbiner är mycket svår.
  https://www.siemens.com/press/en/pressrelease/index.php

  Passar på att informera om ett annat av mina favoritföretag, FLSmidth.
  http://www.flsmidth.com/en-US/News+and+Press/Company+Announcements?feeditem=2209262

  Den goda nyheten är att nu skall det tillverkas cement, och släppas ut CO2, för att bygga bättre liv för människorna i centralamerika. Hur kan någon vara negativ till sådan verksamhet?
  För 15 år sedan förändrades ingenjörsvardagen kraftigt. Konstruktion flyttades till Indien och tillverkning flyttades till Kina.

  Skulle vara intressant att veta vad som lockar de ingenjörsstuderande, som i höst påbörjar studier på svenska tekniska högskolor. För 50 år sedan var kärnkraft populärt.

  Noterat på ingenjörsutbildningen i Aalborg. De begåvade flickornas andel ökar (31%) och de lockas av den gröna agendan.

 39. Robert N.

  Fascinerande, Spanien och Portugal har över 40 grader varmt och samtidigt så är det under -60 i Antarktis.

 40. Världen i sin helhet är faktiskt inte särskilt varm. Det beror ju på hur man tänker givetvis men ändå. vi ligger nu på ca 0,2 grader över genomsnittet för 1989-2000.
  https://climatereanalyzer.org/wx/DailySummary/#t2anom

 41. Istvan

  Sibbe#18
  Själv räknar jag Ungern till Mellaneuropa. Där har man i lag förbjudit häxprocesser redan på 1100-talet genom kung Coloman, som förklarade att dessa ej existerar.
  Häxprocesser kom som en modern företeelse efter sovjetisk ockupation av landet 1945.

 42. Olav Gjelten

  Vi kan förvänta oss en raketuppgång av elpriset när vintern kommer. Det allra värsta tycks vara att ingen utom det fruktansvärda Ryssland ens kommer att ha möjlighet att hjälpa oss.
  För tiotusentals pensionärer och andra med knapp ekonomi väntar en katastrof.

  Givetvis ingenting att störa politikerna med före valet? De ska väl ostörd få fortsätta planeringen med elcyklar och elbilar helt oavsett om det finns el eller inte?

 43. Olav Gjelten

  Vi är i behov av hundratusentals nya bostäder med el oavsett vad de uppvärms med. I tillägg ska flera miljoner bensin- och dieselbilar i Sverige bytas ut mot elbilar. Kärnkraften skall på sikt läggas ner. Ingen ytterligare utbyggnad av vattenkraften får ske. Vindenergi är dyr och opålitlig. Solenergi på vintern i vårt arktiska land är inte ens värd en tanke. Kol- olje- och gaskraftverk är en total politisk omöjlighet.

  HUR I ALL FRIDEN PLANERAR VÅRA KÅLHUVUDEN TILL POLITIKER?

 44. tty

  #36

  När det blir akut elbrist i Europa om några år blir det väl förmodligen panikinköp av dieselelverk och små gasturbiner som ju är de enda typer av (fungerande) elproduktion som kan byggas snabbt (typ inom något år).

 45. Ingemar Nordin

  Olav G #43,

  Vad då? Syftet är väl att vända den ekonomiska utvecklingen? De gröna verkar lyckas bra med det, genom att förbereda marken för en recession. Industrialismen är ju av ondo, vet du väl.

 46. tty

  Apropå häxprocesser (i Europa) så bör man ha klart för sig att sådana i motsats till vad många tror inte alls förekom under medeltiden. De hör i stort sett helt 15- och 1600-talen till.

  Några andra felaktigheter: det var ingalunda bara kvinnor som drabbades även om de var i majoritet på de flesta håll. Men på t ex Island och i Estland avrättades nästan bara män. Det berodde på vad folket på respektive håll trodde på – trollkarlar eller häxor.

  Och i de flesta fall var det den allmänna opinionen som drev på myndigheterna att jaga häxor, inte tvärtom.

  Ytterligare en kanske oväntad sak. En del häxor/trollkarlar var faktiskt ”skyldiga” i så motto att de verkligen försökte skada sina fiender genom att åkalla demoner. Läs t ex lundahistorikern Bengt Ankarloos bok ”Att stilla herrevrede” om ett häxerimål i Vegeholm 1653-54 där det t o m fanns vad vi skulle kalla ”teknisk bevisning”.

  Och häxeri och häxeritro är verkligen inget som enbart hör det förflutna till. Den är i högsta grad levande och fruktansvärt stark på många håll i världen. Jag har själv upplevt det på Madagaskar.

 47. Olav Gjelten

  Tillhörde häxprocesserna i Skandinavien bara medeltiden?

  Så visst inte! För 20-30 år sedan blev hundratals, kanske flera tusen, fäder och andra närstående män dömda till mångåriga fängelsestraff för incest. Allra värst var det i Norge. Hjärntvättade barn vittnade om den ena påhittade hemskheten efter den andra. Rättsväsendet trodde oftast blint barnens berättelser. Först när många av dessa barnen blivit vuxna förstod de att det var tidens ande de hade varit offer för och berättat det psykologer och andra hade lagt i deras mun.

  I dagens Sverige känner många sig tvungna att svära sin trohet till feminismen för att ha sina jobb kvar. Lärare och andra som skall uppfostra barn och ungdom är är särskilt utsatta grupper. En präst i svenska kyrkan som inte är feminist finns bara inte i dag.

  Medeltidens häxprocesser tog inte slut bara för att tiden gick. De pågår fortfarande här och nu!

 48. Ingemar Nordin

  ttY #46,

  Den bok jag tänkte på var Göran Malmstedt, historieprofessor i Gbg, ”En förtrollad värld – förmoderna föreställningar och bohuslänska trolldomsprocesser 1669 – 1672.” Lite torr att läsa, men ger nog en vederhäftig bild av häxprocesserna hos oss.

  Intressant att notera är att folktron omfattade trollgummor och trollgubbar, medan ”häxor” mer verkar vara överhetens påfund som knöt det hela till en föreställning om ett förbund med djävulen. Magiskt tänkande om naturens hemliga krafter har nog alltid funnits, men i och med att domstolarna kunde binda det till ett brott mot kyrkan så kunde man också göra en rättsprocess av det och döma ut hårda straff. Både män och kvinnor kunde således dömas till döden för ”häxeri”.

 49. Ingemar Nordin

  Från GU om Malmstedts bok: https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//ny-bok-om-trolldom-och-magiskt-tankande.cid1539618

  Jag skulle vilja påstå att människan har ett behov av att tro på hot i form av märkliga naturfenomen och olyckor som effekter av vårt syndiga leverne och att människan bär skulden. Uppoffringar och botgörelse är av nöden.

 50. Bert Nilsson

  Jag tittade på Aftonbladet TV med deras utsände klimatreporter i Portugal. Han sade sig befinna sig i en stad men bakgrunden bestod av en stubbåker, ett tröskat vetefält, som av naturliga skäl är fritt från all grönska så här års. Ett utstuderat sätt att vilseföra allmänheten om sakernas verkliga tillstånd.

 51. Johan M

  #14 Matz Hedman

  Mycket intressant. När jag läste om Uppsala temperaturserie så minns jag en lång utläggning om hur men mätt dygnstemperaturer. Jag hittar inte Hans Bergströms hela utredning just nu men här finns en sammanfattning:

  http://celsius.met.uu.se/default.aspx?pageid=31

 52. Gunnar Strandell

  Matz Hedman #14

  Jag tycker att det är mycket intressant att kolla upp och redovisa hur framförallt äldre tiders data masseras för att passa in i serier där moderna data skarvas in. Äldre tiders data är i huvudsak max och min för varje dygn. Min intuition säger mig att här finns stora möjligheter att mer eller mindre medvetet få trender som är ett resultat av hur databehandlingen och ingenting annat. Gräv på du och jag ska tacksamt läsa om resultaten.

  Jag har också noterat att människor som liksom du börjar intressera sig i frågan kan få hjältestatus och utnämnas till klimatexperter om deras slutsatser stöder den politiskt korrekta uppfattningen eller antyder att det är värre än vi trott.

  I den här tråden ser vi också standardargumentet att de väderstationer som används är av hög klass, åtminstone idag. Samtidigt vet vi att Phi Jones inte tilläts av SMHI att påstå att hans temperaturserie över Sverige var den sanna.

 53. JIMMY

  Här har du mycket bra video information av Lars Bern , om varför = ” Demokratur MSM” och ” Svenska plutokrati politiker” driver ”Fake News” om den ofarliga livet spårgasen CO2, och det naturligt varierade klimatet.

  Lördagsintervju 20 del 4 – Lars Bern om globalisternas fyra stora misstag.

  https://www.youtube.com/watch?v=CBQFR7n3Pew

  5 juni 2018 Konferensen 19 maj – del 9: tekn. dr Lars Bern – Varför ljuger våra politiker om klimatet?

  https://www.youtube.com/watch?v=hXFogLx3FFE

  Detta är del 9 med tekn. dr Lars Bern – Varför ljuger våra politiker om klimatet?

  Sammanfattning: Klimatfrågan är kanske världshistoriens största bedrägeri. Inget av alla larm har slagit in. Ingen har dött av klimatförändringar. Ändå fortsätter bedragarna Al Gore, Anders Wijkman, Johan Rockström att tjäna sin förmögenheter på att sprida dessa lögner.
  Politikerna fortsätter att stämma in i lögnerna och den som inte gör det blir uthängd och får inte delta i debatten.
  Syftet med bedrägeriet är att öka makten för FN och andra överstatliga organisationer samt att möjliggöra nya skatter.

  Lars inleder med att konstatera att klimatfrågan kanske är världshistoriens största bedrägeri. Det stämmer att koldioxidhalten har stigit från 0,03% till 0,04% och att det kan ha bidragit till en något förhöjd temperatur på jorden. Den svenska forskaren Bert Bolin lyfte frågan och blev första ordföraande i FNs klimatpanel IPCC. Det hanterades som en relativt normal fråga inom FN tills Romklubben såg möjlighet att använda koldioxiden för att skrämma upp världsopinionen att acceptera en överstatlig styrning.

  Romklubben startades på initiativ av Rockefeller tillsammans med ett antal andra miljardärsfamiljer. Romklubben gav 1991 ut en skrift som hette ”the first global revolution” där man beskriver hur klimatfrågan ska användas för ökad överstatlig styrning. Detta blev uppmarchen till FNs miljökonferens 1992 där en av Rockefellers närmaste medarbetare Maurice Strong ledde arbetet att ta fram Agenda 21 som idag heter Agenda 2030.

  2008 engagerade sig Lars Bern i klimatfrågan och kunde efter lite studier i frågan konstatera att det är en bluff. Det har inte hänt något speciellt med klimatet. Efter 1998 har temperaturen i stort sett varit konstant.

 54. Strumpan

  På vägen till jobbet lyssnade jag på P4 Extra som handlade om årets sommar och dess koppling till ”klimatförändringen”. En ”klimatexpert” från SMHI och en professor i hydrologi (kan minnas fel) gav mestadels de svar reportern ville ha.

  Något senare var Jonas Walhström från Skansen med, tror det handlade om någon delfin i svenska vatten. På slutet fick han börja svara på frågor om klimatförändringar och katastrofen detta skulle få för den svenska faunan. Där fick reporten bita i det sura äpplet! Svaret blev kort sammanfattat att de förändringar vi sett i stort beror på av människan introducerade arter. Och om något så skulle ett varmare klimat gynna faunan då de flesta djur gillar värme. Som tur var för reporten var det dags för ekot så hon kunde avbryta Jonas obehagliga åsikter…

 55. Björn

  JIMMY [53]; Problemet är att det finns ingen som kan bevisa att CO2 har den effekt som påstås. Den drivande faktorn som klimatforskarna hävdar är orsak till global uppvärmning eller ”klimatförändringar”, är 100 ppm antropogen CO2. Vad är dessa ppm i förhållande till 40-50 000 ppm H2Ogas i de tropiska områdena kring ekvatorn? Det som har verklig effekt genom historien är solflödets variation på grund av att solen pulserar och att planeterna rör sig i kända banor. När skall förljugenheten och döljandet av verkliga hot upphöra?

 56. Lasse

  #29 forts
  För den som tror att arktis isläge är den kanariefågel som skvallrar om klimatet kan Oden vara intressant att följa.
  Där finns en funktion som visar isläget i år jfrt med förra året.
  Förra årets is var betydligt mindre täckande.

  Skulle inte albedo göra att isen successivt blev mindre täckande?
  Något har gått fel!

 57. Matz Hedman

  #55 Björn
  Jag tycker det är märkligt att inte en massa värmerekord slås efter 12 veckor med mer eller mindre klarblå himmel och konstant högtryck. 38 grader uppnåddes senast 1947. Med all hjälp från CO2 och dess ”backradiation” borde denna sommar ha varit ett ypperligt tillfälle att beviset CO2s påstådda värmande verkan.
  Det blir allt tydligare att det enda CO2 kan åstadkomma är att dämpa avkylningen. Därav mildare vintrar och nätter. När det gäller uppvärmning finns bara en faktor, solinstrålning.

 58. Olof Sjöden

  Någon som har analyserat Rockström’s senaste alster?

  Trajectories of the Earth System in the Anthropocene

  Stefan, W., Rockström, J., Richardson, K., Lenton, T.M., Folke, C., Liverman, D., Summerhayes, C.P., Barnosky, A.D, Cornell, S.E., Crucifix, M., Donges, J.F., Fetzer, I., Lade, S.J., Scheffer, M., Winkelmann, R., and Schellnhuber, H.J. (2018) Trajectories of the Earth System in the Anthropocene. Proceedings o

  http://www.pnas.org/content/early/2018/07/31/1810141115