The Merchants of Goodness

WWF
I en artikel från 2007 med denna rubrik så beskriver Jason Kirby den framväxande industrin med etiska fonder. Tanken är att dessa fonder förvaltar folks pengar genom att investera i goda och ansvarsfulla företag, socialt såväl som miljömässigt. Och detta är något som har vuxit stort sedan dess – med blandat resultat, får man väl säga.
Men det finns andra än etiska fonder som säljer tjänster i form av en godhetsstämpel. Jonny Fagerström nämnde häromdagen en artikel i Östersundsposten som kunde berätta att vindindustrin betalar till Svenska Naturskyddsföreningen och får föreningens aktiva stöd för sin verksamhet. Handeln är naturligtvis inte explicit, men resultatet är ett byte: Ni får pengar till er förening och vi inom vindindustrin får del av ert ”godhets-namn”.
Miljöorganisationer som SNF har för länge sedan lämnat sin position som ideella organisationer och blivit affärsdrivande och politiska lobbyister. Man utnyttjar sitt goda namn och rykte för att kunna sälja sin ”stämpel” till olika företag som därmed får legitimitet för sin verksamhet och slipper kritik. Symbiosen mellan miljöorganisationer och vindindustrin är välkänd i bl.a. England där vindindustrin ibland hyr in eko-aktivister för att bryta motståndet mot vinkraftverk på landsbygden och lobba för statliga subventioner. Se t.ex.här och här.
Ännu tydligare är detta mönster hos Greenpeace och WWF – världens rikaste NGOs. Världsnaturfonden har en enorm internationell verksamhet med 30 kontor och 5000 anställda världen över. WWF International förfogade över 525 miljoner euros 2010.  Vi kan se deras intensiva annonskampanjer överallt, så jag antar att deras reklambudget måste vara astronomisk.
De har naturligtvis många medlemmar som betalar medlemsavgift, men en icke föraktlig del av inkomsterna kommer från donationer från olika företag och branscher; alltifrån Coca-Cola till skogsföretag. Frågan man måste ställa sig är: har dessa organisationer gått från att vara ideella föreningar till mer affärsdrivande företag? Säljer de inte helt enkelt ut sin goodwill, som det ofta tagit många decennier att bygga upp, till högstbjudande?
Inte oväntat så har WWF sedan länge kritiserats skarp från andra inom miljörörelsen som anser att organisationen alltmer liknar ett kommersiellt företag.  WWF är också starkt engagerad både nationellt och internationellt i olika beslutande församlingar som the World Trade Organisation (WTO) och i många FN-organ. De fungerar i praktiken som en lobbygrupp och ”green-wash” för vissa företag.  Och de har som miljöorganisation fått en närmast ofattbar politisk makt, inte minst tack vare klimathypen.
Missförstå mig inte. Jag personligen fördömer ingalunda miljögrupper därför att de samarbetar med privata företag, eller för att de samtalar med lokalpolitiker. Det är ett rimligt tillvägagångssätt om man vill göra något konstruktivt för miljön. Men det finns en gräns när en till en början ideell organisation blir så insyltad i sina företag (och i politiken) att de i praktiken upphört att vara ideella. Önskan att få politiskt inflytande och att skaffa stora finansiella resurser har tagit överhanden. Plötsligt dras WWF in i den ena skandalen efter den andra – som nu senast där bönder brutalt fördrevs från sin mangroveskog och sina hus i Tanzania för att man skulle bekämpa koldioxiden.
Ett citat från Javiera Rulli (läs hela artikeln!) sammanfattar problemet utifrån miljörörelsens perspektiv:
Det är ingen tvekan om WWFs delaktighet i affärsvärlden. Deras handlingar kan inte rättfärdigas; de har inte bara en strategi som bygger på smala synpunkter och bevarande. WWFs allianser med industrin har omvandlat organisationen till en del av företagslobbyn. Med WWF som det ledande expertorganet på miljöfrågor på den internationella arenan, blir resultatet att kritiska röster från syd och nord, från ekologer och sociala rörelser till vetenskapliga organisationer, finner det allt svårare att göra en kritisk bedömning och presentera alternativ. Pandafiguren har blivit en lojal tjänare som styr miljörörelsens symfoni, för att tjäna globaliseringens ekonomiska modell genom att ge den ett sken av hållbarhet. Det är dags för någon att avslöja organisationens smutsiga verksamhet, och att WWF blir föremål för de folkliga förebråelser som den förtjänar.
Även om jag personligen inte delar de gröna kritikernas ofta utvecklingsfientliga och statskramande ideologi, så har de helt klart en poäng i kritiken av WWF (inklusive Greenpeace och SNF): de har övergett sitt ursprungliga miljöideal om djur och natur och istället blivit ett närmast självgående globalt företag som utan hämningar handlar med godhet och politiskt inflytande.
Ingemar Nordin
SR1, SR2, SR3, VK

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. bom

  Se där två själar och en tanke. Jag skrev nyss OT under föregående inlägg efter att ha läst Donna L som påstod att Norges regering stoppat pengaflödet till WWF. Jag googlade på saken och hittade massor av projekt i olika delar av världen som hade Norge+WWF gemensamt. Det verkar som om förvånansvärt många sådana samarbetsprojekt skitit i fläkten på olika sätt. Detta lär nog förklara varför man i Norge dragit öronen åt sig.

 2. bom

  Enligt Javiera Rulli samarbetar WWF nära med Monsanto och det borde väl vara en verklig djävulspakt för samtidigt leder man ju GMOskräckhypen.
  Ingemar minns Du att här skrevs om att SKF köpt WWFkonceptet och lagt stor betoning på detta ”samarbete” inför sin årsstämma?

 3. Slabadang

  Ingemar N!
  När organisationer inte värdesätter och gränsätter sin egen och inte respekterar andras integritet så uppstår ett missbruk av varumärket som håller ett tag men genomskådas alltid förr eller senare. WWF har gått långt ut på grenen både inom företag och politik. Att optimera inflytandet i kombination med ekonomisk avkastning är affärsmodellen med pandan som både murbräcka och sköld.Idealism goodwill korruption och buissnes i en gyttjebrottning.

 4. Åke N

  När en idiell organisation anställer folk övergår målsättningen från grundtanken till att i första hand försörja de anställda. Jämför med ”skandalen” med Röda Korset. Tanterna där gör fortfarande ett gott jobb, men organisationen är väl numera ganska nedsolkad.
   

 5. Inge

  Man kan tycka att med så mycket pengar skulle WWF kunna göra en hel del. Ja, vad då? Finns det inga bra projekt att finansiera? Eller gäller det bara att samla in mer pengar och öka sitt inflytande?

 6. Gunbo

  Inge #5,
  Det är bara att googla på WWF så får du svar i stället för att spekulera.
  Här kan du läsa vad de har gjort och gör: http://www.wwf.se/om-wwf/1335529-wwf-50-r-heart-of-borneo-8211-borneos-hjrta

 7. Ingemar Nordin

  bom #1

  🙂

  bom #2,

  Japp. Kommersen är i full gång.

  Gunbo #6,

  Du kanske inte bara skall nöja dig med WWFs glättiga redovisningar. I själva verket jobbar WWF och EU på att hålla fattiga länder som Indonesien kvar i fattigdomen.

  http://www.indiadivine.org/audarya/vegetarian-forum/1356071-wwf-responds-criticism-environmental-policy-indonesia.html

  (Länken innehåller också ett till intet förpliktigande svar från WWF)

 8. Inge

  Gunbo #6
  Jag känner till deras isbjörnskampanj och det räcker egentligen för mig.

 9. Stranden

  Att WWF ryktas vara grundat av ”ex”-nazistiska kungligheter gör att man blir misstänksam på vad de egentlingen gör med sina pengar.

 10. Gunbo

  Ingemar och Inge,
  Jag är inte medlem i WWF (och aldrig betalt ett öre till organisationen) så jag vet inte mer än det jag googlade fram.
   
  Inge ville veta vad de gör men vet ju redan. Ingemar länkar till någon obskyr hemsida, Indiadivine.
  En helt normal söndagkväll på TCS m a o.

 11. Vad gäller Svenska Naturskydds Föreningen så är det beklämmande att de låter sig köpas av vindindustrin.
  De skall verka för en orörd natur, inte att industrialisera den med dessa hemska stålmonster.

 12. AOH

  OT
   
  Passar indirekt till ” The Merchants of Goodness”
   
  Det stora spektakel   ”Rio 20”   sätter igång om en månad. Vad stolta våra svenska delegater ( 10-20-30-40…eller än fler ???? ) måste vara att höra till eliten som  bekämpar klimatet.
   
   
   ”andaslugnt” ger oss en bra uppvärmning:
  http://andaslugnt.blogspot.se/2012/04/nedat-igen-for-klimatpratarna.html
   
   
  Till Rio kommer 50 000 personer flygande med klimatlicens.
   
  ”….Over 130 Heads of State, Vice Presidents, Heads of Government, and deputy Prime Ministers are currently inscribed on the speakers list for the Rio+20 Conference, from 20-22 June. Rio+20 is expected to be a tremendous example of wide-ranging popular participation: over 50,000 people are expected to attend the Conference and numerous side events in Rio de Janeiro, including thousands of business CEOs, parliamentarians, mayors, NGO leaders, academics, senior UN officials, representatives from miscellaneous groups and journalists…..”

 13. Håkan Bergman

  AOH #11
  Bra tajming där i Rio, eller snarare i Athen kanske? Tror grekerna stjäl showen med nyvalet dagarna, 17/6, före Rio.  Euroland har annat att tänka på än klimatet då, eller ska vi vänta ut ett nyval till?

 14. Ingemar Nordin

  Gunbo #9,

  Som du kanske såg så var artikeln och svarsbrevet från WWF från The Jakarta Post. Och det kanske är en ”obskyr” tidning – vad vet jag. Original artiklarna verkar dock inte finnas kvar.

  AOH #11,

  Tack för länken till alltid läsvärda Andas Lugnt!

 15. Börje S.

  James Hansen screaming:
  ”(g)LOBAL WARMING ISN´T A PREDICTION. IT´S HAPPENING!” 
  Och det verkar ju stämma, med tanke på det han skriker om: Haven kommer att koka bort och det kommer att gå med blixtens hastighet!
  http://www.americanthinker.com/2012/05/globally_warmed_over_hatred_unmasked_at_last.html
  Det lönar sig att skrämma skiten ur folk. Visst var han i Skottland för att hämta ett pris nyligen? Här ett litet axplock på priser han fått genom att stänga av luftkonditioneringen vid presentationen av koldioxidhypotesen för amerikanska makthavare ha satt ordentlig fart det största vetenskapliga bedrägeriet genom tiderna:
  7th Annual Heinz Award in the Environment US $250,000
  Award for Scientific Freedom and Responsibility $ ??
  Dan David Prize $1.000.000
  PNC Bank CommonWealth Award $ ??
  Carl-Gustac Rossby Research Medal
  Sophie Prize (norskt) $100.000
  Blue Planet Prize $550.000
  Am. Ass. of Physics Teachers $ ??
   

 16. GUNBO#
  Glöm inte att WWF är stödjande indirekt t.ex genom Swedbank mm.
  Så se upp för dessa fasoner,som det vimlar av i alla möjliga sammanhang,där WWF med flera liknande smarta investerings
  objekt de är iblandade i,Greenpeace har även dom dolda stödin-
  satser även bland tonåringar med kläder mm.
  ALI.K.

 17. Ingemar Nordin

  ALI.K. #16,

  Mer eller mindre dolt stöd görs överallt. De är verkligen smarta:

  https://www.klimatupplysningen.se/2010/07/16/den-grona-affarsverksamheten/

 18. Håkan Sjögren

  AOH # 12 : Varför inte permanenta klimatmötena till årligt varande tillställningar. Tänk vad mycket jäkelskap, som kunde förhindras om klimatnissarna och klimatnissorna vore upptagna på södra halvklotet hela året. Mvh, Håkan.

 19. Gaupa

  RewildingEurope är ett nytt projekt som ska återskapa djurlivet i Europa.
  Det låter väl bra, men… Vad tycker ni?
  Jag länkar till reklamvideon. Där finns länk till deras hemsida.
   http://www.youtube.com/watch?v=gLQqit8bFpI