Maktens megafoner

journalist
Apropå Peter Stilbs inlägg i går om propagandamaskinen på SvT.
I en kolumn i SvD frågar sig Johanne Hildebrandt vems värld journalisterna egentligen speglar. Detta med anledning av Kent Asps undersökning av journalisters partisympatier. Ungefär 70% av journalisterna i allmänhet sympatiserar med de rödgröna, och en majoritet på SvT och SR sympatiserar med MP. Hon konstaterar att journalister är den yrkeskår som svenska folket har lägst förtroende för och menar att de måste skärpa sig ordentligt om de ska kunna spela den viktiga roll som de bör göra i en fungerande demokrati. Det räcker liksom inte att bara skylla på bloggar och sociala media om man vill gå till botten med problemet.
På en konferens – Climate Change: Evaluating Appropriate Responses. Brussels, European Parliament, 18 April 2007 – presenterade Benny Peiser ett mycket intressant och fortfarande högst relevant inlägg i diskussionen om medias roll i klimatdebatten.
Peiser menar i korthet att de flesta vetenskapsjournalister har fallit pladask för den bild som under lång tid förmedlats av aktivistiska vetenskapsmän, akademiska sällskap och många vetenskapstidskrifter: att vetenskapen är avgjord, att katastrofen är nära, och att media nu bör föra diskussionen om vad vi bör göra för att minska koldioxidutsläppen snarare än om grundfrågan hur det ligger till med klimatet. Inflytelserika personer, både inom politiken och i vetenskapsvärlden, menar att själva den grundläggande journalistiska principen att man bör ge en balanserad bild i en fråga inte gäller i detta fall. Ja, journalistkåren måste i ett sådant här krisläge ta sitt ansvar, menar man, och hjälpa till att göra människor mer medvetna om katastrofhoten.
Det finns ett stort problem, anser katastrofhotarna. Allmänheten är fortfarande tveksamma, och politikerna vågar därför inte ta i med de hårdhandskar som är nödvändiga. Journalisterna har därför en nyckelroll här, nämligen att förmedla den bild som ”Vetenskapen” har kommit fram till (och som lätt kan läsas i pressmeddelanden och media-anpassade budskap från IPCCs ledning).
Benny Peiser sammanfattar: “Men andra ord, vetenskapens och miljöjournalistens roll är att tillhandahålla regeringar med media support som möjliggör för beslutsfattare att genomföra impopulära policyers.”
I stort sett så är det ju precis den här rollen som stormedias debattredaktörer och vetenskapsjournalister har anammat med hull och hår. Inget ansträngande arbete, eller ansvar, krävs av journalisten för att själv försöka sätta sig in i klimatfrågan. Man behöver inte ens ge utrymme till kritiska röster, som ju annars bara gör det hela jobbigt och kanske karriärhindrande.
I mina ögon verkar den här självpåtagna rollen som maktens megafoner vara ett jättebra recept på hur man skall få allmänhetens förtroende för journalistkåren, och för de traditionella medierna överhuvudtaget, att sjunka ytterligare.
Ingemar Nordin
DN, GT, Sydsvenskan, DN2, Corren

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Håkan L

  Bra skrivet. SVT och SR har helt missförstått sitt sändningsuppdrag. Objektiv nyhetsrapportering är mycket viktigt i en demokrati. SVT:s
  och SR:s selektiva nyhetsrapportering är hårresande. Kan det vara så att ansvariga personer gör sig skylldiga till bedrägeri ?

 2. Den tredje statsmakten begår seppuku  (hara-kiri) och blir precis som rubriken säger istället ”maktens megafoner”
  Inte bra för demokratin
  och lite angränsande OT

  Only global poverty can save the planet, insists WWF – and the ESA!
  http://antigreen.blogspot.com.es/

 3. ThomasJ

  Helt rätt, bra inlägg Ingemar!
  Nedan kan ge anledning till en/annan fundering:
  http://wattsupwiththat.com/2012/05/19/eu-violates-aarhus-convention-in-20-renewable-energy-by-2020-program/
  Undrar huruvida Aarhus-konventionen kan användas visavi [främst] svensk SVT/SR & MSM…
  Mvh/TJ

 4. Tack Ingemar.
  Om man vill se hur ensidiga SVT är i sin rapportering av ”klimatet,” så kan man ju gå in på SVT:s ”öppet arkiv” Extra intressant blir det om man tittar på perioden före det stora klimatmötet i Köpenhamn, dvs hösten 2009. En aldrig sinande ström av propaganda väller emot en.
   Sans och balans? Knappast, här gällde det uppenbarligen att få svenska folket att ”packa och rätta sig” efter vad våra politiker hade i åtanke inför Köpenhamn.
  Och likafullt fick de tji! 😀

 5. Ann L-H

  Tack Ingemar – och Peter och alla andra som gräver vidare och ständigt  avslöjar nya  ingredienser i den röd-grön-bruna klimathotssoppan. Det blir ständigt värre än vad man tidigare kunna ana. Konsekvenserna av detta bedrägeri börjar närma sig brott mot mänskligheten.  

 6. bom

  #3 Pat Swords var intressant! Tänk om EU skulle kunna tvingas att gottgöra konsumenterna för överpriserna på el förorsakade av deras gröna program som påtvingats oss genom brottet mot FN:s Århuskonvention. Härliga tider! Ett totalbankrutt EU!

 7. ces

  Informationen om EUs brott mot FNs Aarhuskonvention bör skickas till officiellt till Naturvårdsverket, Miljödepartementet, UD,  Statsrådsberedningen m fl så att de inte kan gömma sig bakom ”det kände vi inte till”.

 8. Ingemar Nordin

  Det senaste inom ämnet ”Folk-borde-inte-läsa-så-mycket-på-internet”

  http://notrickszone.com/2012/05/19/environmentalists-take-aim-at-senseless-surfing-in-the-internet-by-bored-people/

  Nävisst, datorer drar ju energi. Vi borde förlita oss på energisnåla TV, radio och tidningar istället?

 9. bom

  OT
  Läste Donnans ”The world wakes up to WWF…”. Där påstår hon att Norges regering har stoppat (suspended) alla pengar till WWF-initierade projekt? Är det någon som sett något om detta? Det skulle ju vara en sensation i så fall!

 10. bom

  Hittade en det om misstänkt svidleri och försnillning i Tanzania men det tycks finnas rätt många andra WWFprojekt som drabbats av samma åtgärd. Det vore väl för väl om WWF förlorade förtroendet i stor skala. Gunilla Karlsson bleve väl dock den sista som stängde pengakranen?

 11. Slabadang

  Ingemar N !
  Läs mellan raderna vad Jesper Strömbäck säger om nätet. 🙂 Å ena sidan …å andra sidan så håller MSM och stadsmedia på att tappa kontrollen över verklighetsbesrivningen och åsiktsstyrningenHJÄÄÄÄÄLP!!! 🙂
  http://www.dn.se/debatt/darfor-maste-vi-tala-mer-om-hur-medierna-utvecklas
  Frågan är vilka Jesper menar med ”vi”?

 12. bom

  Framtidskommissionen menar han kanske? Professor i politisk kommunikation och JOURNALISTIK. Va faen har journalistiken där att göra. Fanskapet tycker helt tydligt att vi tycker fel och får våra fördomar bekräftade. Ännu är han dock inte klar över vad ”vi” skall göra åt det! Gulag nästa!

 13. L

  SVT sände ett Dokument Utifrån ikväll. I inledningen ojade sig speakern över klimatförändringarna och Kinas stora utsläpp av växthusgaser. Något som dom ganska lätt skulle kunna ändra på om dom ville. Enligt speakern.
  Så jag satt snällt kvar och tittade i en hel timme. Reportaget var ganska skrämmande, om hur Stora Enso mer eller mindre stjäl böndernas mark för att plantera snabbväxande skog till pappersmassa.
  Men inte ett enda ord om utsläpp eller klimatförändringar! Reportaget hade inget som följde upp de inledande fraserna, vad pysslar SVT med? 

 14. Slabadang

  bom!
  Visst känns det som jesper lever i en förgången tid med helt journalistavskärmande glasögon på när han gör sin problemformulering. Det känns verkligen helt passe och han vägrar ta den medicin som krävs eftersom han förnekar sjukdomsdiagnosen. Pratet om den ”gemensamt upplevda verkligheten” gör att det vänder sig i magen. Vem och vad säger att vi har behov av en sådan?
  gammelmedia har helt enkelt spelat bort sitt eget existensberättigande. Marteus ställer mer relevanta frågor och pekar på rätt problem.
  Det finns bara ett sätt för gammelmedia att överleva och det är att ge fan i att försöka styra och manipulera oss och ge oss den sakliga opartiska information den är till för istället för att vara en åsiktfabrik där journlaisterna är mer intresserade av sina egna åsikter än andras. Intresserade av olika åsikter istället för samma. Vem skulle inte vilja ta hela kåren och sätta dem på ett tåg till sibirien så redaktionerna kan tas över av vanligt hyggligt seriöst folk.
  vad är mest extremt? Invandringspolitiken beskriven på Avpixlat eller i SVT? I Klimatfrågan är det TCS eller SVT/SR som är extremt?
  var utförs mumer den granskande journalistiken?
  En förbannat viktig iakttagelse att stampa de journalistiska översittarna på tårna med. Public service är mer extremt än bloggar i samma ämnen. Nätet är mer balanserat djupare och mer tillförlitligt än PS och gammelmedia.
  Det är helt enkelt kört för den gamla boljevik-journlaistiken och de kommer inte att förändra sig själva. De kommer att dö sotdöden totalt ointresseanta för publikum utanför extremvänstern och kulturmarxismen.

 15. Ingemar Nordin

  Slabadang & bom,

  Jesper Strömbäck kommer gång på gång till det han kallar för en ”utmaning”. Men det han menar är uppenbarligen att nätet är ett ”problem”. Något som tydligen bekymrar framtidskommissionen så mycket (och DN) att man måste skriva en artikel om det.

  Undrar vad de kommer att föreslå regeringen att göra åt denna ”utmaning”? Införa censur på nätet a la Kina? Så att endast officiellt licensierade bloggare, godkända av sanningsdepartementet, får skriva? Stänga ned nätet?

 16. Slabadang

  Ingemar N
  De har redan förlorat slaget när de tappat förtroendet. Jespers tankefigurer hör hemma då NE spreds endast i bokform och vi hade en eller två statliga TVkanaler att ”välja” emellan, Det är tydlgen omöjligt att släppa tanken på den journlaistiska makten över åpsiktstyrningen i säng med politiker som önskar samma makt och kontroll över verklighetsbeskrivningen.
  De journalister som verkligen försöker vara ämnesspecialister har genom nätet fått en svår konkurrent när yrkesspecialister skriver i samma ämne. vem är intresserad av att läsa DN om klimatet när det finns Climateaudit WUWT Climate ETC och TCS.
  Varför vi tvingas lyssna till Mats Knutssons och Bo Inge Anderssons analyser  kan bara ha sitt svar i LAS. Kvällstidningarna tar jag inte ens upp de är inte värda den uppmärksamhehten helt enkelt.

 17. Det brukas klaga över Kinas sätt att övervaka sina medborgare,de
  är miljarder,människor som utgör ett hot kan redan nu i Sverige
  utövas med mobilkontroller kolla vad de gör i sina datorsökningar,beslagta datorer och undersöka hårddiskmed förevändningen av tex barnporr eller nedladdningar ,som är otillåtna,steget är inte långt att göra en lista av t.ex klimatförnekare.
  I Sverige finns redan alla resurser som myndighet kan göra,förmod-
  ligen till en början i hemlighet.
  Är vi så mycket bättre än Kina, som vi skryter med?
  ALI.K.

 18. CAGW blir alltid benägna till propaganda före klimatmöten t.ex det
  syns mycket tydligt här i Sverige i allmedia,jag förmodar att paniken
  eskalerar ju mer denna vansiniga om CO2 ifrågasätts.
  Paniken blir allt mer uppenbar i CAGW lägren,t ex när det blir tal
  om Solen och den historiska klimat variationen,den naturliga upp-
  värmningen efter ’lilla istiden’.
  ALI.K.

 19. Svensmark och Corbyn är nog ett ’tabu’i SVT el TV4, jordbävningen i
  Italien denna gång,jordskalv hade som just Corbyn hade förutsett i sin riskbedömning,vid denna tidpunkt i Maj månad.
  ALI.K.

 20. Att kalla förnekare som förvillare används flitigt av CAGW som
  uttryck för skeptiker.
  Bättre att kalla sig Antiklimat aktivist, som förslag.
  För vi blir även aktiva mot lögner och propaganden genom att belysa
  vrångbilder av uppfattningar med sakliga kommentarer så långt det
  är möjligt,av medias dåliga bevakningar hur det förhåller sig egent-
  ligen i olika spörsmål om klimatet.
  Nätet har många bloggar numera för bättre upplysning,detta kan vi
  delge läsare på blogg,det görs också med stor bredd med energi
  frågan också som exempel.
  Ett bredare miljö perspktiv görs också på denna blogg,MP skall inte
  vara något ’monopol’ för verklig upplysning av miljöfrågor,deras
  okunnighet av verkliga lösningar bör skärskådas med kritik.
  ALI.K.

 21. Håkan Sjögren

  Ingemar Nordin # 15 : Är det inte riskabelt att lämna sådana uppslag till framtidskommissionen? Mvh, Håkan.

 22. Slabadang

  Läs och tänk!
  Ur Jesper Strömbäcks DN artikel:
  Utvecklingen kan också förväntas leda till allt större skillnader mellan olika grupper när det gäller hur de uppfattar verkligheten. Den gemensamma offentligheten krymper. I takt med att människors motivationer får större betydelse för deras medieanvändning ökar samtidigt utrymmet för olika nischmedier, inte minst på internet. Människor kan i allt högre utsträckning söka sig till medier som bekräftar deras åsikter, fördomar och verklighetsbilder. Det i sin tur riskerar att leda till en ökad polarisering och balkanisering av offentligheten.
  Att människor kan LÄRA sig, bekämpa fördomar, och få en mer nyanserad bild av verkligheten än den gammelmedia presenterar är perspektiv Jesper glömmer. Att nätet avslöjar gammelmedias förenklingar och vinklingar är inte ett problem för demokratin utan en garanti för den.  Det demokratiska problemet skapas av journalisters redaktioner snor rätten ifrån läsare och tittare att skapa sin egen uppfattning när de bestämmer sig för vilken ”bild” vi skall få av olika ämnen. När väl beslutet fattats inne på redaktionsbunkern så hålls det hemligt för om det blir allmänt känt så förvinner hela poängen med det och maskhållningsteatern tar över arenan.
  Jesper företräder åsiktsstyrning etablissemanget. Det där gänget som bara pratar med varandra om nyhets och artikelproduktionen och som inte vågar möta sina kritiker. Journalismen har tagit på sig en roll de inte äger rätten till överförmyndaren.

 23. Slabadang

  Jesper Strömbäcks beskrivning av tea partyrörelsen och hyllning av svensk media talar för sig själv. När man sitter i framtidskommissionen och har fattat så lite så kan vi nog döpa om den till  forntidskommisasionen.

 24. Slabadang

  Länken:
  http://jesperstromback.wordpress.com/2010/10/31/om-de-amerikanska-mellanarsvalen-och-tea-party-rorelsen/

 25. Ingemar Nordin

  Corren tar faktiskt upp Strömbäcks DN-artikel idag på ledarplats, och säger bl.a.:

  Den verklighetsbild som präglar etablerade medier är alltså mycket snäv, åtminstone när ämnet är kontroversiellt. Den som avviker från den politiskt korrekta mittfåran riskerar att bildligen rullas i tjära och fjädrar.

  Därför är det litet otäckt att sekreteraren i regeringens Framtidskommission Jesper Strömbäck är bekymrad över att den växande mediemångfalden bjuder på alternativa verklighetsbilder. ”Människor kan i allt högre utsträckning söka sig till medier som bekräftar deras åsikter, fördomar och verklighetsbilder”, skriver Strömbäck – sannolikt syftande på alternativa nyhetskanaler på internet (DN Debatt 18/5).

  Med tanke på likriktningen i etablerade medier är det inte alternativen vi borde oroa oss över. För det är väl inte så att medierna ska uppfostra svenskarna till att tycka och tänka likadant? Vi gillar väl olika?

  Klokt sagt tycker jag.

  http://www.corren.se/asikter/ledare/nar-medierna-ska-uppfostra-6031027-artikel.aspx

 26. Slabadang

  Ingemar N!
  Har inte MSM journalistiken helt enkelt avslöjats och bevisen emot den har blivit så allmänt kända att debatten om media har nått sin ”tippingpoint” och ingen hudkräm eller läppstift kan längre dölja det faktum att ga,melmedia inte kan göra anspråk på ett förtroende dde inte förtjänat,. Sminköserna räcker liksom inte till längre?

 27. Usch!
  Läste Strömbäcks artikel i fredags och satte morgonkaffet i halsen! Mycket otäckt – som dikterad av Rockström/Sveriges farligaste man.
  Vad kan komma mer för hemskheter från denna ”kommission”? Vi borde döpa om den ( i dessa dopets dagar)! Kom med förslag! PK-kommissionen? – för snällt! 

 28. Ingemar Nordin

  M.Sc.Eng #27,

  Jag hoppas att ”framtidskommissionen” kommer att skapa en hel del diskussion. Inte minst om stormedias roll. Men när Klas Eklund, Jesper strömbäck och Johan Rockström är med och tycker till om de ”stora” frågorna så börjar man ju att undra vart Alliansen är på väg.

  http://www.regeringen.se/sb/d/15368/a/180331

 29. Sten Wallenborg

  Tack för ett mycket bra inlägg som bör uppmärksammas ! Samt USA trägna önskan att få äga planetens väder via NATO/USA agendan som utöver annat elände från deras sida bör också uppmärksammas !
  Helt klart sker det något på vår himmel som är onaturligt, vårt väder förändras, nya märkliga moln USA har en dröm om att äga vädret som vapen och NATO ingår i projektet.
  Många nya sjukdomar har gjort sin entré bla mykoplasma, folket är sjuka allt oftare, detta är min övertygelse att här finns en koppling till utsläppen på himlen, det man kallar chemtrail eller kemikalispår som breder ut sig och som innehåller ultrafint stoff ofta av aluminium genom spetsning av trafikflygets jetbränsle för att bistå “robotsköldens” tänkta funktioner, men där även NATO/USA militära tanker sköter om stor sprutning i atmosfären..
  En sak jag noterat i år är att det inte syns mycket av varken humlor eller bin, även att andra insekter verkat minska i antal, hur går det då för fåglar som är beroende av insekter för att föda upp nya kullar ?
  Om bi och humlor utrotas hur ska vi kunna trygga pollinering av viktiga grödor ? vi kommer ju att drabbas oerhört.
  En vännina till mig i Skåne berättar att sparvar försvunnit nästan helt i Skåne, själv har jag märkt att fågelborden dom 2 sista vintrarna gapat allt mer tomma ! Vad är det som händer ?
  Det finns ett samband som jag förstått mellan kemikalieutsläppen på himlen och NATO´s stolleprojekt man kallar ”robotsköld”
  vad ska vi med den till ? Det fins väl inga hot som nödvändiggör detta ? Eller är det en dold agenda av USA för att ta kontroll över vårt väder ? isf på bekostnad av en stor förstörelse och förgiftning av Moder Jord.
  Vi måste gemensamt agera och det nu ! Politiker och ansvariga för förstörelsen bör skyndsamt avsättas och ersättas.
  Vad jag förstått efter att ha sett en svensk film om ödeläggelsen av himmel och jord (”ditt livs viktigaste information” del 1 och 2) har förre statsministern och Socialdemokraten Göran Persson ett stort ansvar för det som nu sker, att han i tysthet givit sitt medgivande till denna miljöförstörelse i vårt land.