Propagandamaskinen på SVT, del V

propaganda
Som ni ser har ämnet ”propagandacentralen på SVT” varit uppe tidigare. Själv är jag nu inne på inlägg nr 5, och Per Welander hade ett tidigare i veckan. Även om mitt förtroende för SVT:s verksamhet inom detta område har varit bottenlöst lågt, sjönk det ytterligare efter att bl.a. ha läst ovanstående artikel  i ett nyligt exemplar av SVT:s personaltidning. 
Man bara baxnar på alla plan – vad tycks om detta utdrag, som vänder svart till vitt:
”Ulrika Larshamre tycker att det är stor skillnad på sättet att jobba nu mot då. – Universiteten och institutionerna är mycket öppnare och mer aktiva med att skicka ut lockande pressmeddelanden, men det är också allt oftare ett prmaskineri med en dold agenda som ligger bakom. Det är vår demokratiska uppgift att förmedla vad de allmänna medlen går till, samtidigt som uppmärksamheten kan påverka forskarnas status och ekonomiska anslag. Det där måste vi kunna se igenom och bara förhålla oss till vad som är relevant nyhetsvärdering. SVT har ytterligare en vetenskapsredaktion.
– Vetenskapens värld har ju också en vetenskapsredaktion på Allmän-tv, så folk kan ha svårt att veta vilken man menar. Men vi samarbetar bra, reportrarna rör sig mellan redaktionerna, vi besöker varandras nyhetsmöten och var tredje vecka har vi gemensam fika i en timme för att spåna idéer tillsammans, säger Ulrica Larshamre.”
Orwellskt, så det förslår. Eller Kafkalikt. Vilken värld lever dom egentligen i? Tror dom på allt detta, eller är huvudmålet personernas egen agenda?
Jag tänkte häromdagen på att jag inte sett röken av något skeptiskt eller någon skeptiker sedan Maggie gjorde mos av Svante Axelsson i Agenda en sen kväll den 14 februari 2010. Inslaget finns i en tyvärr något hackig YouTube-version här. Typiskt för SVT lade man in en lång intervju mitt i debatten med en irrelevant Guardian-journalist.  
Man vågar väl helt enkelt inte ens antyda att det finns något sjukt i den officiella klimathotsbilden i IPCC’s tappning.
Och vad förväntas meteorologerna göra då för SVT i sammanhanget?
Svar: Ge skenlegitimitet åt SVT-redaktionens AGW-färgade åsikter och noga filtrerade material, genom svar i rutan på vinklade frågepassningar via nyhetsankarets mun.
Bedrövligt, är väl det snällaste man kan skriva med beaktande TCS publiceringsregler.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter F

  ”…välutbildade och kloka naturvetare ” ,,,öh,,,lyx,,,öh öh,,,sent påtänkt i  svällande vetenskräpsmedia,,,jisses
  Säger det inte lite om vad dom från journalistskolan har för utbilningsnivå och ändå få ansvara för vetenskaplig standard i svenskt media

 2. Adolf Goreing

  Jag vill inte betala licenspengar för detta slöseri. 2(två) propagandacentraler som fikar tillsammans ibland?!!!!! Utrymme för besparingar, någon?

 3. Jens R

  Är det någon som regelbundet anmäler dem för SVT’s Granskningsnämnd? Det här kan ju rimligtvis inte uppfylla kravet på opartiskhet.

 4. Jens R
  Jadå, jag anmäler lite då och då. Jag får oftast svaret att en ledamot i nämnden har beslutat att anmälan inte ska tas upp till granskning.
  Numera anmäler jag bara för att någon i framtiden skall kunna gräva fram dem.
  😀

 5. Thomas

  Lena #4 bra sätt att slösa bort skattemedel m a o.

 6. Thomas #5
  Vem slösar bort skattepengar menar du?

 7. Thomas

  Ingvar #6 Den som kedjeanmäler och tvingar granskningsnämnden att ta ställning till en anmälan i vetskap om att ändå inget kommer att hända. Du tror väl inte tjänstemännen där jobbar gratis?

 8. Jan-Erik S.

  Jaha Thomas…
  Du är makalös. Ett av de mest korkade inlägg jag läst här inne.
  Skriver du för att du känner att du måste eller vad fattas Dig?  

 9. Jan-Erik S.

  Thomas #7:
  Med ditt resonemang så ska man inte anmäla brott heller.
  Det kostar ju oss skattebetalare pengar.
  Tycker faktiskt du går från klarhet till klarhet i dumheter.   

 10. Thomas, vars aktivism det senaste halvdecenniet inte handlat om något annat än att försvara klimathoteriet och hysterin med näbbar och klor. Där inga tarvligheter varit för låga och obetydliga att ändå försöka med .. 
  .. säger att han bekymrar sig för att ”slösa bort skattemedel ”  
  Maken till praktsjälvmål får man väl leta efter!  

 11. Thomas
  Det lär ju vara ovärdeligt för en idéhistoriker om 50 år helt oavsett vad som händer med klimatet.
  Nog förstår du väl det?

 12. Peter F

  Nåå…Thomas…
  VARFÖR OCH HUR SKA METEREOLOGER HJÄLPA JOURNALISTER

 13. Thomas

  Lena #11 jag tror du allvarligt överskattar din egen och dina klagomåls betydelse. Men för all del, någon kanske tar upp den som ett exempel på den patologiska kultur som bildades kring bloggar som denna.

 14. Thomas
  De har föga betydelse idag men det jag menade är att historien egentligen skrivs i efterhand.

 15. Egentligen historia och egentligen bedömningen om rätt eller fel
  DET skrivs i efterhand.
  Att ha förmågan att se sin egen samtid är få förunnat. Vissa konstnärer och författare  har visat sig ha den förmågan men det är verkligen mycket ovanlig.

 16. Briljant Thomas, briljant.
  Och för säkerhets skull.  Det är en sarkasm. Sinne för proportioner?

 17. Tack Peter!
  SVT/SR gräver sin egen grav. De verkar tro att de lever kvar på sjuttiotalet, där det var ett mpåste att vara kommunist, om man ens tänkte tanken att söka anställning där. Numera har de bytt ut den röda ideologin mot en grön skogsmulledito, men det är samma dogmer och samma ”lösningar” som föreslås. Tvi! 

 18. Bim

  Lena Keantz
  Låt Thomas babbla på, det kommer ju också att granskas någon gång i framtiden av  psykologer som forskar om hjärntvätt.

 19. Bertel

  Thomas
  Åter till ämnet, dvs, följ/läs/bektrakta artikeln ovan och gällande dina kristiska synpunkter, bör du ha mer på fötterna, än att vandra barfota i kunskapens hetta.   😉    
  http://www.youtube.com/watch?v=EY7bWOM-86U&feature=relmfu 

 20. Katastrof i Norrland!
  SMHI lägger en klass-3 varning! Mulltoa och bastu översvämmade på grund av höga flöden i Sangisälven!
  Är det första april eller? Jag tycker det känns som bara ytterligare ett uppenbart  sätt att försöka få någonting helt normalt att verka extremt……
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14849558.ab 

 21. Bim # 19
  Thomas är uppenbarligen sponsrad av någon…Big Oil? 😉

 22. tompas11

  Labbibia # 20
  Att Sangisälven svämmar över sina breddar är definitvt inte normalt.
  Om det skulle vara ett normaltillstånd så skulle det upprepas varje år – vilket det inte gör.
  Håll dig till sanningen i fortsättningen!

 23. Tompas11
  Läs artikeln jag länkar till för bövelen. Jag menar naturligtvis att översvämningar vid vårflod är helt normalt. Just Sangisälven kanske inte svämmar över varenda vår, men någon av alla våra otaliga älvar gör det ju! Ingenting onormalt med detta.
  Och när man tar till en ”mulltoa och en bastu” för att beskriva ”situationens allvar” så blir det ju patetiskt. Om du orkar bekväma dig lite, så kan du dessutom i artikeln få en av århundradets skarpaste iakttagelser till livs.
  Så här står det i artikeln:
   ”– Det är mycket allvarliga översvämningar. Värst drabbat är de områden som översvämmas lätt, säger Kean Foster, hydrolog vid SMHI.
  No shit Sherlock!

 24. Gunbo

  Bim #18,
  Psykologer forskar redan om hjärntvätt i klimatfrågan. Den förekommer garanterat – på bägge sidor! 😉

 25. Gunbo
  Har du tänkt på att hela klimatfrågan kan vara en ”diversionsmanöver” som får millioner människor att fastna i fel frågeställning? Oavsett om man är ”för” eller”emot”? men då är vi förstås inne på agendor och konspirationer igen.. 😉 

 26. Labbibia.
  Fast konspiration är ju egentligen fel ord. Man behöver inte gräva särskilt djupt i befintlig dokumentation för att se att det finns en agenda som inte har med klimatet att göra och som vid några tillfällen har redovisats helt öppet. Och som använder verktyget ”Klimathot” som verktyg

 27. Ingvar E # 26
  Du tänker förstås på ”Club of Rome”?
  Lite svårsmält bara att denna ”klubb” skulle ha ett sånt enormt inflytande på våra main stream media, politiker etc….
  Men så länge vår käre Thomas tillåts gå på i ullstrumporna här på TCS, så är jag beredd att diskutera alla tänkbara hypoteser i den vägen… 😉

 28. Gunbo

  Labbibia #25,
  ”Har du tänkt på att hela klimatfrågan kan vara en ”diversionsmanöver” som får millioner människor att fastna i fel frågeställning?”
  Jag har tänkt på klimatfrågan ur massor av olika synvinklar men inte att den skulle vara den ”diversionsmanöver”. Får väl ta mig en funderare! 🙂

 29. Gunbo

  Labbibia #27,
  ”Lite svårsmält bara att denna ”klubb” skulle ha ett sånt enormt inflytande på våra main stream media, politiker etc….”
  Sunt tänk!

 30. Labbibia #27
  njae. Club of Rome är en del av det. Förutom dokumentet från Jacob ”Thought leading to action” så är ”Merchants of despair” intressant läsning i ämnet och likaså uttalanden från ledarskiktet inom IPPC som rent ut sagt att det inte handlar om klimatet utom en ”omfördelning av planetens resurser eller nåt i den vägen. Faktiskt tror jag att det finns fler än ett maktcentra som konkurrerar med varandra

 31. pekke

  Ja,ja !
  Låt dem få några meteorloger på SVT !
  De kan ändå inte spå vädret mer än 3 dygn framåt å ska de spå vädret längre bortöver vete tusan !
  Å int fasen vet de hur klimatet fungerar när man tittar på rymdvädret !
   
  Ser att de varnar för UV-strålning i media, men där jag varit i veckan så skulle det gärna fått stråla ordentligt den senaste veckan !
  Regn, rusk, hage, vind och temper under 10 har varit normal där jag varit mellan Östersund och Åre och Oviksfjällen, Anaris och Åre verkar ha ett rejält snötäcke så vitt jag kunde se.
   
  Kallt var det som jä,,,,
   
  Hoppas att SVT fixar det !!

 32. Börje S.

  Tittade tillbaka på SR/Klotets sida om ”Klimatförnekare får propagera i amerilkanska skolor”.
  Jag hade skrivit ihop ett debattinlägg där jag jämförde klimathoteriet med religion. I avsnittet hädare hänvisade jag till miljösekten 10:10:s splatterfilm, där miljövännernas hemliga dröm om att utrota de som förstått att klimathoteriet är en bluff , genom att spränga desamma i luften så att blod, benbitar och hjärnplasma stänkte på skolelever, väggar och tak.
  Min pamflett stod överst i listan, precis under beskedet ”kommentarsfältet är stängt” och jag var så stolt.
  Men nu e den botta! Var har min uppsats tatt vägen? Har Gud tatt bott den?
  Eller kanske nån avdankad skådis som i mästrande ordalag, likt en domedgaspredikande 1800-talspräst, hävdat att alla som inte med hull och hår svalt samma lurendrejeri som honom är ena vetenskapsförnekande hädare?
  Denne f d skådis har kommit i en position där HAN kan bestämma vad som är riktig vetenskap och vad som är förvillelse. han har läst alla studier som finns i hela världen, hör själva:
  ”Den som inte själv har ork eller kunskap att läsa alla dessa studier och inte heller vill lyssna till de experter som har till uppgift att göra detta, har enligt min mening en syn på kunskap som ligger närmare en religiös tro än vetenskap. Klotet kommer fortsätta att kritiskt skärskåda både forskning och miljörörelse och samhällsskeenden som tidigare…och låter inte förvillare och vetenskapsförnekare fördunkla våra sinnen.
  Klotet / Johan Bergendorff,
  2012-04-11 09:42”
  Så nu vet ni det (men det visste ni ju redan, j-a förvillare och fördunklare t ex Roger Pielke, Lindzen, Spencer & Braswell, Peter Stilbs, Pehr Björnbom, signaturen tty osv). 
   

 33. Ann L-H

  Börje S # 32 – Att Klotetredaktionen inte låter för dem obehagliga kommentarer stå kvar och skylta är regel och bara ytterligare ett bevis på hur de tolkar kravet på allsidighet, objektivitet och oberoende. Men Börje, din pamflett skulle sannolikt nå en betydligt större läsekrets om du publicerade den här. Har du kvar den i din dator så snälla låt oss förvillas.     
         

 34. Börje S # 32
  SVT/SR:s censurerande och propagerande är vedervärdigt!
  När Climategate I exploderade i världens media, alldeles före det stora klimatmötet i Köpenhamn, var det knäpptyst i SVT/SR. Det tog ca en vecka innan de ens nämnde saken! När man till slut ändå nämnde saken, anordnade man en ”debatt” i TV. Fyra deltagare, samtliga klimatalarmister! Pär ”hockeyfrillan” Holmgren var en av ”debattörerna”. Det tog dem ca 30 sekunder att avfärda Climategate, och sen var det klimathotspropaganda i resten av programmet! Värre än gamla Sovjet!
  Programmet måste ju finnas kvar i SVT:s arkiv. Det vore fantastiskt om någon kunde få tag i det och lägga upp smörjan på Youtube, eftersom det så tydligt visar hur SVT/SR missbrukar sin sändningsrätt.
  SVT/SR är en skam för Sverige, och borde läggas ned omgående. De har förbrukat sitt förtroende, med råge, och det kan inte återupprättas. De har sjunkit alltför djupt i aktivism och propagandaträsket.

 35. Forts. mitt # 23
  Så hur var det egentligen med ”klass 3”-varningen för Sangisälven igår?
  I dag kan man läsa på Text-tv sid 106:
  106 SVT Text         Söndag 20 maj 2012
  INRIKES Publicerad 20 maj           
                                         
  Sangisälvens flöden något lägre      
                                         
    Vattenflödena i Sangisälven i Norr-  
    botten har nu börjat plana av, enligt
    en första rapport från SMHI i morse. 
                                         
    I går utfärdades en ovanlig klass    
    3-varning, den allvarligaste väder-  
    varningen, för området kring älven.  
    För de andra kringliggande älvarna   
    utfärdades en klass 2-varning.’      
                                         
    I går fortsatte Råneälven och Kalix- 
    älven att stiga, medan Torneälven    
    sjönk en del runt Pajala.            
                                         
    -Vi kommer troligtvis att nedgradera 
    varningen kring Pajalaområdet, säger 
    hydrolog Kean Foster på SMHI till TT.

  Och på sidan 107:
  107 SVT Text         Söndag 20 maj 2012
  INRIKES Publicerad 19 maj           
                                         
  Räddningstjänsten i Kalix förvånad   
                                         
    Vid räddningstjänsten i Kalix, där   
    Sangisälven löper, råder förvåning.   
                                          
    Inte ett enda samtal relaterat till  
    vattenläget har kommit in till rädd- 
    ningstjänsten från boende i Sangis de
    senaste dagarna.                      
                                          
    -Det har varit helt tyst, säger      
    räddningschef Arto Koivumaa.         
                                         
    Han säger att Sangisälven har en     
    ganska djup fåra som kan svälja ökade
    vattenmassor och är relativt okänslig
    för översvämningar. Kulmen på flödena
    i Sangisälven väntas bli nådd i dag  
    eller i morgon. ”
  SMHI verkar riktigt längta efter att få visa att ”extrema väderhändelser” ökar. De verkar nästan försöka hjälpa ”verkligheten” på traven, när de extrema väderhändelserna lyser med sin frånvaro.
  Att ge obefogade klass-3 varningar  hjälper förvisso journalisterna, men gör samtidigt att förtroendet för detta AGW-infekterade statliga verk sjunker som en sten!  

 36. Peter F

  Inte värre än vanligt,,,,just det
  http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=6921937

 37. Börje S.

  #33 Ann
  ”…Har du kvar den i din dator så snälla låt oss förvillas.”     
  Nja, bra var den inte. 

 38. Gaupa

  Labbibia # 35
  Instämmer verkligen.
  Vi här i Norrland kan ju få en klass 3 varning, för kraftigt snöfall, mitt i vintern!
  SMHI binder ris åt sin egen rygg, men det gäller att vi vuxna berättar detta för barn och ungdomar. Det är de som luras tro att det blivit värre.