Blir bankerna sista kistspiken i den tyska klimatpolitiken?

Driving Nail Coffin
Gästinlägg av Ove E. Liljequist – (bilden tillagd av mig – vad jag förstår är det Kaiser Wilhelms kista).

Tyskland har varit föregångslandet i den europeiska klimatpolitiken. Med den stolta parollen ”Energiwende” har man under ledning av ”Die Grünen” drivit en politik till förmån för förnybara energikällor som sol och vind. Solpaneler för varje hustak subventionerades kraftigt, och skogar av vindturbiner utanför tyska nordkusten skulle ersätta kol- och gas- och kärnkraftverken. Till yttermera visso stängde man sommaren 2011 helt sonika 8 av de 17 kärnkraftverken i en panikreaktion efter Fukushima, trots att där ingen människa redovisats som omkommen av radioaktivitet men väl 25’000 av naturens nycker som tsunami.
 
Den ovanligt kalla följande vintern skrev en annan historia. Gaskraftverken, som skulle ersätta kärnkraften, fick ingen gas från sina ryska leverantörer, som behövde all naturgasen själva för hemmabruk. Dyrbar el från bl a tjeckiska kärnkraftverk (sic) och från Österrike drev el-priserna i höjden, och Tyskland fick, liksom England, en ny grupp socialfall: de energifattiga. Hushåll, som inte kunde betala de höga elräkningarna och fick strömmen avstängd av kraftbolagen, redovisades i tusental i den tyska pressen som Der Spiegel, Die Zeit, Die Welt och Handelsblatt. En ny kall vinter kommer att bli katastrofal, men inkompetenta politiker är nu oförmögna att bestämma sig om nedläggningshotade kol- och gaskraftverk skall få förlängda frister – som Merkel en gång ville med kärnkraften.
 
Subventionerna för solpaneler blev så framgångsrika, att de nu rubriceras som regeringens dyrbaraste misstag, och från april 2012 är de kraftigt minskade. Med nya nedläggningar bland tillverkarna som följd. Och nu hotar finanspolitiken att sätta stopp för hela projektet med vindturbiner utanför kusterna. Den numera internationellt strikt tillämpade ”maturitetsprincipen” säger, att bankerna måste finansiera lång utlåning med lika lång inlåning, och stora kapital för lång inlåning på 20-30 år finns bara inte, säger Commerzbank ordföranden Markus Beumer i en artikel i Wirtschaftswoche. Därmed blir det ingen off-shore vindkraft för Tyskland. Men vad i stället? Artikelförfattaren Henning Krumrey är stf chefredaktör för Wirtschaftswoche, och använder uttrycket ”angewandte politische Chaostheorie”.
 
Som om inte dessa kaotiska förhållanden skulle räcka för den tyska klimatpolitiken, så har Angela Merkel just avskedat sin klimatminister Norbert Röttgen. Tydligen mera av politiska än klimatpolitiska skäl, men klimatpolitiken blir väl knappast stabilare för det.
 
För läsare som inte är det tyska språket mäktiga kan kanske Benny Peisers engelska sammandrag räcka:  Next bad news for the German Federal Government: Stricter regulations of the financial markets are endangering the green energy transition. The knockout blow for the financing of offshore wind farms is the so-called matching maturities rule which was aggravated to stabilize the financial markets. ”Offshore wind farms cannot be financed by anyone. We have just been banned from doing this,” said Commerzbank board member Markus Beumer. –Henning Krumrey
 
Varma hälsningar

Ove

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Martin

  Det antyds i en polsk källa, att Norbert Röttgens efterträdare som miljöminister är försiktigt positiv till kärnkraft. Intressant att se den tyska utvecklingen.
  http://forum.gazeta.pl/forum/w,987,135959815,135959815,Spektakularna_klapa_ministra_srodowiska_Niemiec_I.html

 2. Christopher E

  Med viss skadeglädje ser vi Tysklands ”omställning” bli en katastrof. Synd om de oskyldiga hushåll som inte röstat på denna galenskap, dock.
  Gäller maturitetsprincipen i Sverige också, där det också planeras lånas upp gigantiska summor till vindktaftsparker?
  Inte för att subventionerna räcker ändå i Sverige, så projekten är väl haltade ändå nu, tack och lov.

 3. Thomas

  Christopher #2 ”Med viss skadeglädje ser vi Tysklands ”omställning” bli en katastrof.”
   
  Du brukar ju anklaga de som tror på AGW för att vilja se en katastrof, kunde ana att det var en projektion av din egen uppfattning.

 4. Lars Jonsson

  Tyskland är Sveriges största handelspartner, och om Tyskland backar ekonomiskt kommer Sverige antagligen också drabbas. Möjligen kan vi mned en vettig energipolitik lindra smärtorna. Tack Martin för en itressant länk.
   
  Jag gillar följande uttalande, eller snarare den politiska analysen av den nye energiministerns Peter Altmairs kommentar:
  “The energy revolution is a societal challenge.”
  Analys:
  It’s a challenge, not a necessity. This quote can also be read as ”If it does not work, we all are guilty; not just me.”

 5. Peter Stilbs

  OT – men ett tips – lysande igen av Dr Max: http://andaslugnt.blogspot.se/

 6. Christopher E

  Thomas #3
  Nä, katastrofälskarna är ni. Jag skrev ju att det är synd om tyskarna, med undantag av dem som röstat fram denna politik och drivit Tysklands irrationella kärnkraftsskräck. Därav skadeglädjen.
  Kollapsen av energiomställningen i Tyskland är positiv i den bemärkelsen att det kan stoppa liknande vansinnigheter här och annorstädes.
  Sedan har ju Lars rätt i att ekonomisk kollaps drabbar även omvärlden, tyvärr. Men jag hoppas att den nya fossilenergiboomen kommer att kompensera en hel del med ekonomisk uppgång. Det gäller även USA, där de snabbt går mot självförsörjning och därmed stakare ekonomi. Deras ekonomi påverkar också världen och oss. Har vi tur är det hej då till Obama också snart.

 7. Björn

  Kanske det tyska magplasket i energifrågan kan bli en vändpunkt i klimatfrågan för hela Europa. Misstag har ju alltid varit lärande för andra. Tillgång till energi är en av de viktigaste frågorna för ett fungerande samhälle, då kan man inte obemärkt stänga av kärnkraften som har skett i Tyskland. Andra rapporter har ju visat att det har blivit obalans i det tyska kraftnätet på grund av stängningen av 8 reaktorer, vilket lätt kan utvecklas till regionala haverier av större högspänningsställverk och därmed nedsläckning av större städer och regioner. Samma sker om det totala spänningsuttaget är större än vad som elgeneratorerna kan leverera. Det är dags för politikerna att konsultera ingenjörerna innan de beslutar om förändringar som bara kan realiseras i den okunniges fantasivärld.

 8. Slabadang

  Christofer E o Lars!
  Verkligheten är på väg ikapp alla de tokerier IPCCs bedragare skapat. Det utgör inte enda skälet till den kommande totala kollapsen. De största bovarna i dramat är våra politikers centralmakter i form av FN och EU med sina centralbanker och sin aningslösa syn på ekonomi och tillväxt. Var oerhört uppmärksam på vad våra toppolitiker ser som sanningen om sin makts möjligheter och nyttanär de fått för sig att de är de som skapar tillväxt genom att veta var pengar skall ”satsas” för att skapa jobb och ”få fart på ekonomin”.
  De är politibyråmedlemmar allihop i sina tankefigurer och är totalt blinda inför att det är den politiska centralekonmin som utgör orsaken till kriserna och inte skyddet emot dem. Alla nödlån, bankräddningspaket, ”satsningar på jobb”,nationsräddningpaket,”stabilitetspakt” utgör en karusell som snurrar allt fortare och mycket snart kommer navet att gå sönder och då brakar hela skiten ihop. Alla verksamheter som inte bär sig måste få falla och gå i KK. Alla tekniker företag länder banker  och investeringar måste vara lönsamma och eller hålla budget och när politiker ägnar sig åt att i massmagnitud använda medborgarnas och kundernas pengar till att sätta dessa grunder ur spel är det inte så konstigt att det går åt helvete.
  Utveckling och tillväxt kommer inte ovanifrån utan underifrån. Det är Keynes som spökar i huvudet på våra centralpolitker och världsbankschefer såväkl inom EU och FN. En Keynesk tolkning som de älskar eftersom den ger dem den makt och betydelse tolkningen ger. En illusion som är oerhört allt mer farligare i takt med att centralmakten knyter allt mer av ekonomin till dessa tankefigurer och gör alla system beroende av den och av varandra. Faller en falleralla! Den absolut enskilt farligaste politiska åtgärden är ”räddandet” av bankerna där politikerna själva skapat bankkrisen i europa genom euron och bakernas utläning präglas av att de vet och också fått löften om att politkerna och centralbanksinsatser skal komma till deras räddning om de gåpr omkull livsfarligt!!! Att höra presidenter och stadschefer lova ännu mer utlåning och ännu större garantier som lösning på vad de tidigare redan skpat bevisar att karusellen snurrar allt fortare.
   Keynestolkningen är en förrädisk ”kissa i byxan” strategi och jag vill råda alla även er som inte tror att ni fattar nationalekonomi att läsa detta tal av Wenzel inför FED. Det här är pojken som talar om att kejsaren är naken. Politiker har fått för sig att de styr efterfrågan och därigenom ekonomins tillväxt. Må alla gudar vara med oss för dem behöver vi!
  http://www.silverdoctors.com/robert-wenzels-speech-to-the-ny-fed-the-noose-is-tightening-on-your-organization/

 9. Bertel

  Peter Stilbs # 5
  Kan enbart hålla med. Pricksäker analys av läget och en musikhälsning till dig, från nyligen insomnade discodrottning, vars toner har rört mina fötter/höft/kropp med varierad framgång.
   
  http://www.youtube.com/watch?v=1IdEhvuNxV8&feature=related
   

 10. Ingemar Nordin

  Martin #1,

  Om Röttgens efterträdare, Peter Altmeier, är en förklädd kärnkraftsförespråkare. Hur uttrycker sig en sådan om koldioxidhotet?

  Tips: de tonar knappast ner vikten av att minska utsläppen av koldioxid i energiproduktionen.

 11. Peter Stilbs

  Bertel #9 – tack, tyvärr blev det inte material för fredagsroligt – och tack för musikhälsningen. Jo – vi minns alla Donna – jag själv upplevde en ny vår i slutet av 70-talet i Uppsala till bland annat hennes toner. Visst var hon drottningen.