The flat-earthers

Ove L rapporterar idag att de tre parlamentsledamöter som röstade emot The Climate Change Bill i Storbritannien har blivit kallade ”flat-eathers”, i svensk översättning möjligen ”plattjordare”?
sussex mp
”England är med full fart på väg mot en förödande energikris. Atomkraftverkan måste förnyas inom 10 år, men ingen vill göra det. Kolkraftverken måste också förnyas och nyutvecklas, men EU har begärt att de avskaffas. Tony Blair har själv förklarat att Global Warming är en ödesfråga, och en domstol har nyligen statuerat att våldsamma demonstrationer mot kolkraftverken är lagliga. Så en av världens ledande industrinationer skall i framtiden förses med energi från vindsnurror”, skriver Ove.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Det är rätt kul hur AGW-alarmisternas ”flat-earth”-propaganda fått fäste. Nu säger man här att dessa tre som röstade emot förslaget har lika fel som dom som en gång trodde att jorden var platt. Men glömmer att då trodde alla att jorden var platt, medan ett fåtal ansåg att den var rund. Majoriteten har inte alltid rätt.
  Vad dagens AGW-alarmister syftar på är något helt annat när dom försöker förlöjliga skeptiker, nämligen några som kallar sig ”Flat Earth Society”. Vad jag förstår är inte ens dessa troende, utan har valt namnet som en slags studentikos lustifikation…

 2. Steve

  Jorden är platt, trodde man?  Inte i vår del av världen.  Om jag går ut i kajak en bit utanför Arkö, så att sikten blir fri, ser jag att nedersta biten av Kolmården krypit ner under horisonten – jorden är rund.  Tänk sedan om du ligger i eftermiddagssolen någon mil utanför norska västkusten – där bör det här vara hur tydligt som helt.  Samma sak om du i stället ligger väster om Spanien/Portugal, Italien, Grekland eller Libanon.  Man SER med egna ögon att jorden är rund.
  Dante skrev sin Divina Commedia på 1200-talet, och vet att jorden är rund.  Han säger att tidsskillnaden mellan Rom och Jerusalem är tre timmar.  Lite för mycket – men han visste ändå ATT.  Penguin’s utgåva, översatt av Dorothy Sayers, hade en liten utklipps-jord som man skulle vrida på för att se hur Dante menade, med tidsskillnader på norra och södra halvklotet.

 3. L

  Wow Steve! Hur många kunde ens läsa och skriva på 1200-talet?

 4. Thomas

  L, idén om att folk trodde jorden var platt på medeltiden är en efterkonstruktion. Man ville kontrastera den mörka medeltiden med den upplysning som kom efteråt. De som var bildade visste att jorden var rund redan långt före kristus och vad övriga trodde har vi mycket lite koll på, men det finns ingen anledning att tro att de ansåg den vara platt. Det finns enstaka exempel på tidiga kristna som ansåg att jorden var platt eftersom det står så i bibeln, men de var från början en minoritet.
  Ett typexempel är hur det påstås att sjömännen på Columbus resa var nära att göra myteri för att de trodde att man närmade sig kanten. I verkligheten vart de upprorisk för att Columbus seglade förbi punkten utan återvändo då man inte längre hade förråd för att komma tillbaka till land om man vände.

 5. L

  Nu har Thomas läst Wikipedia igen och valt vissa delar. 😉

 6. Grekerna visste inte bara att jorden var rund. De bevisade det också och Eratothenes (276-195 BC) bestämde jordens radie.

 7. L

  Visst, det fanns fler som visste att jorden är rund som en glob, men dom la inte ut det på nätet förrän helt nyligen…

 8. Christopher E

  Nja, Thomas, bibeln talar faktiskt om Herren som ”tronar över jordens rund.”
  Så det var nog inte från bibeln vanligt folk hade uppfattningen att jorden var platt, utan helt enkelt därför att man upplever det så till vardags. Precis som vetenskapen upplevde det som att jorden var i centrum av rymden.
  Spelar dock mindre roll. Idag finns ingen som påstår att jorden är rund, så begreppet flat-earther är bara löjligt.
  Det intressanta är att majoriterer, även vetenskapliga, haft fel många gånger genom historien.

 9. Thomas

  Nu har L slut på argument igen så han tar till insinuationer.

 10. M

  Hahaha….nu är Thomas och L igång igen! Ni gör hela den här sidan 🙂 To be continued I’m sure 😉

 11. Thomas

  Christopher, det finns flera passager i bibeln som bokstavligt tolkat innebär att jorden är platt. Ta då djävulen tar upp Jesus på ett högt berg där han kan se alla jordens kungadömen. Nu är det dock ett modernt påfund att läsa bibeln fullt så bokstavligt. Huruvida vanligt folk trodde jorden var platt är som sagt okänt, eller har du något stöd för detta?
  Visst har det hänt emellanåt att även vetenskapliga majoriteter haft fel, men tänk på hur många fler gånger det hänt att minoriteter haft fel! Och visst är det ironiskt att L:s exempel för hur en majoritet haft fel i sig är fel, baserat på en myt.

 12. Peter

  Va..? Är jorden rund???

 13. Christopher E

  Thomas… och passager där den är rund, vilket jag påpekade.
  Nåja, nu är det ju inte vi skeptiker som tycker att jordens rundning och majoriteter är relevanta argument, så det spelar kanske ingen roll.
  Det är dock ingen myt att man trott att jorden var platt. Om du är lite mindre etnocentrisk skulle du se att flera stora kulturer haft världsbilder med en platt jord. Och Thomas, innan du har så bråttom att deklamera myter och andras fel, kan du visa precis var L visade att han syftade enbart på europeisk medeltid…

 14. Christopher E

  Peter: Nej, den är inte rund. Den är en en tillplattad sfäroid, något knölig. 😉

 15. Thomas

  Christopher, rund som i sfärisk eller rund som en skiva?
  L, skrev ”då trodde alla att jorden var platt, medan ett fåtal ansåg att den var rund”. Inkluderar du Europa i ”alla” eller är man etnocentrisk om man gör det? Hade L menat andra kulturer som den kinesiska hade han säkerligen sagt det i sitt svar.

 16. Christopher E

  Du kan alltså inte visa att han syftade på enbart Europa (det var en retorisk fråga)…
  Tja, om Indien och Kina körde med platta världsbilder, vilket de gjorde, så blir ju de bildade i Europa onekligen ett fåtal. Eller bara backa lite i historien, så trodde nog ingen att jorden är rund. Det är inte en naturlig slutsats för vanligt folk. Vore den rund, ramlar man av på andra sidan.

 17. arga gubben

  Vad är det här för nonsens. Gå ut på farstutrappan och titta: jorden ör mer eller mindre platt. Åk ut på havet och få en mera precis uppfattning: jorden är en kupol.