Strategihandling från EU kräver avskaffande av subventioner för grön energi

Green energy

 
Tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung har en online-rapport om en EU-intern promemoria som kommit till allmänhetens kännedom.
EU-kommissionens interna strategidokument ”kräver av EU-länderna ett slut på subventioner för sol- och vindenergi och att detta bör göras så snart som möjligt”. EU:s energipolitiske kommissarie, Günther Oettinger, kommer officiellt att presentera dokumentet i Bryssel inom kort, meddelar man. Detta kommer, skriver FAZ, att ge den tyska regeringen ytterligare ett alibi eller motiv för att minska sina egna subventioner för solenergi med uppemot 30 %.
Trots all symbolik och läpparnas bekännelse av Merkels koalitionsregering i sitt stöd för vind- och solenergi, berättar verkligheten en annan historia. Man vill helt enkelt inte längre.
Enligt handlingen har priset på solceller fallit 48 % under de senaste fem åren. Så när nu solenergi närmar sig det överkomliga vill den amerikanska regeringen lägga massiva tullar på importen från Kina så att priset blir för högt igen. Det är konsumenten som fram till nu har haft att bära det höga priset också på subventionerad solenergi i EU. FAZ skriver:
”Den starka expansionen av sol- och vindkraft har orsakat snabbt stigande kostnader för konsumenterna, och också i vissa fall för skattebetalarna. På grund av den dåliga ekonomiska situationen är energikostnaderna för många människor ofta alltför höga. Priserna på energikällor som sol och vind därför bör lämnas till marknadskrafterna så snabbt som möjligt.”
Trots de generösa bidragen har solenergi i Tyskland fortfarande inte blivit konkurrenskraftig, den har istället i det närmaste krossats av utländsk konkurrens från Asien och också spolierat tusentals arbetstillfällen i Tyskland. Avskaffade subventioner skulle helt säkert vara en säker död i ett enda slag.
Kommissionen efterlyser också ett enhetligt stödsystem för andra alternativa energikällor, och kritiserar också att EU:s lapptäcke av olika stödprogram för förnybar energi har lett till ineffektiv användning – till exempel byggs massiva solenergisystem i norra Tyskland, där solen knappt skiner och vindkraftverk byggs där vinden knappt blåser.
Vad som än händer är en sak säker: Europa börjar inse att grön energi inte håller vad den lovar. Subventionerna ska bort!
Slutligen några ord kring debatten om subventioner till kärnkraft. Enligt en nyligen gjord utredning av Regeringen erhåller inte kärnkraften några subventioner, vilket också beskrivs i denna artikel på Second Opinion (tryck gärna på LYFT UPP högst upp i artikeln). Hänvisningar till Regeringens utredning finns också.
Artikeln tar även upp aspekten, som miljörörelsen ofta hävdar, nämligen att kärnkraften skulle vara subventionerad genom att kraftbolagen inte behöver stå för hela kostnaden vid ett totalhaveri. I princip innebär ett sådant händelseförlopp att staten tar över hela bolaget och alla dess tillgångar om så krävs.
Jag tror dock att det kan finnas värre och mer sannolika händelser än just kärnkraftshaverier att bekymra sig över:
Dammkatastrofer är välkända och relativt vanliga i världen. När det gäller katastrofer, alla kategorier som orsakats av mänskliga misstag, rankas 1975 års kollaps av Kinas Banqiao-reservoar i Henan-provinsen som världsetta. På bara några dagar kollapsade 26 dammar, en efter en, vilket resulterade i massiva översvämningar i nio län och en stad. Fler än 100 000 kroppar återfanns när floden dragit sig tillbaka. Dödsfall orsakade av efterverkningar såsom infektionssjukdomar och brist på grödor uppgick till 140 000. Det totala antalet registrerade dödsfall var 240 000.
Sverige har ca 200 kraftverksdammar. För några år sen utkom Riksrevisionen men en rapport som sågade säkerhetsarbetet avseende dammarna. Det finns också ett scenario för hur en dammolycka i Luleälven skulle se ut. Så här börjar det:
Klockan åtta på kvällen brister dammen i Suorva, högst upp i Stora Luleälven. 6000 miljoner kubikmeter vatten frigörs plötsligt och skapar en flodvåg av dimensioner som inte går att föreställa sig. Vatten som följer Luleälven mot Luleå och drar med sig allting längs vägen. Redan efter åtta timmar rasar dammen i Porjus med sina 680 miljoner kubikmeter vatten. Och då har alla samhällen längs Stora Lulevattnet försvunnit i vattenmassorna. Några ögonblick efter raset i Porjus spolas kraftverket i Harsprånget bort. Vid det här laget är utrymningen av Luleå redan i full gång. Signalen VIKTIGT MEDDELANDE hörs över hela staden….
Resten kan läsas i detta scenario av Martin Ezpeleta:
Luleå dränks av vatten
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Och här i Sverige så har vi MP.
  Lagstifta om beteenden som skall vara riktade mot män med pengar medan de själva flyger och far runt världen. Det är så man kan kräkas
  MP har en artikel i SvD som nogsamt inte går att kommentera
  MP-kongressen antog i dag för partiets klimatpolitik. Bland annat ska Miljöpartiet använda sig mer av lagstiftning för att påverka människors beteende. Att förändra beteende bland män med höga inkomster ses som en nyckelfaktor
  Gröna Khmerer!
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mp-vill-forandra-mans-beteende_7231899.svd
   

 2. Ann L-H

  Tack Jonny för all positiv information du samlat i dina tre senaste inlägg.  Det är inte bara den fantastiska försommaren och vädret som nu bidrar till hänryckningen. Efter att i rask följd ha läst dina inlägg och alla dess länkar så kändes det som att vakna upp ur en mardröm. Vattenmelonernas tid är förbi och västvärlden kan pånyttfödas.

 3. bom

  Och jag som trodde att det skulle vara ett hårdare slag mot flygindustrin att förbjuda klimatmöten än att förbjuda företagsledningsfolk att flyga omkring i världen! Både köpenhamn och Durban liksom snart Rio handlar väl om ca 50000 pers per tillfälle?

 4. bom

  Om EU pudlar och droppar sol och vind och hållbarhetstjafset då kanske att vi kan räta upp oss igen?

 5. Stort tack Jonny!
  Plötsligt känns det lite lättare att andas! Fler och fler inser att floskler som ”förnybara” och ”hållbara”, i själva verket är fullständigt ohållbara.
  Det ska bli verkligt intressant att följa den närmaste utvecklingen….För hur ska våra politiker förklara för oss hur vindkraften nu plötsligt kommer att gå från ”hållbar” och ”förnybar” till en fullständigt ohållbar ekonomisk katastrof?……Ordbajsandet kommer att slå nya rekord…..

 6. Tålis

  Hittade en intressant artikel om vindkraft i ”Skogen”:
  Sluta svälja vindkraftspropagandan
  http://skogen.se/nyheter/sluta-svalja-vindkraftspropagandan. Tar mest upp problemen med vindkraft ur ett markägarperspektiv.

 7. Christopher E

  Upplyftande nyheter och bra att tramset om subventionerad kärnkraft bemöts.
  (Jag var först ute och tipsade om den läckta promemorian redan för fyra dagar sedan i en tråd här 😉 )
  Blir mycket, mycket svårt för svenska politiker att hörsamma vindbranschens krav på höjda subventioner om EU rör sig åt andra hållet. Hål mig ajour om konkurserna så jag kan fira på lämpligt vis.
  Betyder den spräckta vindkraftsbubblan att man hoppas att planerade projekt i år ställs in så att naturen där inte är dödsdömd längre? Det går väl inte att få lån i detta läge? 

 8. Peter F

  OT
  Varför är det ingen som kommenterar på bloggen Narrskeppet eller länkar dit ? Ju fler desto bättre. Till slut en folkrörelse !

 9. Ulrik

  I Jyllandsposten påstås man bli friskare med grön energi. Men då utesluter man vattenkraft och kärnkraft.
  http://jp.dk/nyviden/article2787072.ece

 10. Thomas

  ”och skadorna det medförde var värre än när Egyptens Aswan-reservoar kollapsade”
   
  Har jag missat något? Aswandammen står väl fortfarande kvar?

 11. Jonny Fagerström

  #10 Thomas
  Rätt!
  Skulle blivit ett stycke till med en tänkt parallell men som inte fullföljdes. Sorry! 

 12. Lars

  Det är för bra för jag skall tro det är sant ,jag trodde EU:s ekonomi skulle ”räddas” med storsatsningar på grön energi .
  Utan subventioner så är hela branschen död. 

 13. Bim

  Thomas #10
  Hur känns det?
  Trösta dig med att det snart är över. Du kan återgå till meningsfullare  uppgifter än att försvara en korrupt vetenskap som styrs av maktgalna politiker.
  Kommentar modererad

 14. Thomas

  Kanske dags för lite moderering här? (#13)

 15. pekke

  Tror inte att svenska politiker kommer att påverkas även om övriga EU skulle slopa alla subventioner, de kommer att fortsätta tills underjorden öppnar sig och slukar hela Svea Rike !
   
  Ett bra exempel från dagens SvD:
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/eus-svavelbeslut-en-klar-besvikelse_7231659.svd

 16. Christopher E

  pekke #15
  Nä, varför ska vi ha sjöfart, jobb och affärer? Det kan väl resten av världen ha.
  Om inte tanken är att tvinga över nordiska transporter till lastbil, med vida större utsläpp. Gynnar kanske Scania och Volvo?
  Sådana där siffror med virtuella döda som räknats ut på något magiskt vis får en bara att sucka…  50 000 förtida dödsfall i Europa från sjöfartens svavel, tror de verkligen på sådant?

 17. För den som är intresserad av Ayn Rands filosofi och inte är insnöad på den politiskt korrekta bilden av hennes filosofi rekommenderar jag
  http://www.masterresource.org/2011/04/atlas-shrugged-and-energy-i/
  intressant läsning är appendixet:
  ¨Appendix: WALTER DONWAY ON THE MOVIE CRITICS OF ATLAS SHRUGGED (April 16)
  Själv läste jag Atlas Shrugged ca 1957 och ett antal gånger till under årens lopp. Den har ju blivit film och det blir intressant att se vad den får för spridning.
  Jag skulle i alla fall gärna se den. Atlas Shrugged vände i alla fall upp och ner på mitt liv en gång i tiden 🙂

 18. U B Lööf

  Man måste naturligtvis fråga sig vad som är subventioner. Så länge miljöförstörelsen pågår, kan man ju hävda att all verksamhet som bidrar till denna är subventionerad. Vi betalar inte det rätta priset för vår förödande livsstil. Ytterst är det miljön som betalar. Basen för våra liv och samhällen är natursystemtjänsterna och de ekologiska systemen. Inte ett öre har vi betalat till dem, aldrig någonsin. De förutsätts vara gratis. Ovanpå dessa system har man sedan placerat det ekonomiska systemet och det är inom detta system som penningflödena rör sig. Det fungerade en tid, men nu fungerar det inte längre. Med en allt större världsbefolkning och med exponentiell ekonomisk tillväxt som avspeglar en ständigt växande konsumtion, kan åtskillnaden mellan ekonomins system och natursystemen inte längre upprätthållas. Vi kan inte ställa om natursystemen, men vi kan ställa om det ekonomiska systemet, bl a med hjälp av subventioner.

 19. Staffan

  Vid bil-fajten i Indianapolis – Indy Cars – kommer vi Obamavänner snart att få se en ny grön innovation (helt murvelstyrd!):
  http://www.henrypayne.com/index.php/2012/05/editorial-cartoon-obamas-solar-powered-indy-car