Det finns Kyotoavtal, Copenhagen Consensus och Manhattan Declaration. Nu kan vi lägga till listan Stockholmsinitiativet, en grupp mycket kunniga och engagerade forskare, ekonomer och mediafolk, som är skeptiska till AGW-hypotesen och som anser att klimatfrågan behöver studeras mer ingående innan beslut om eventuella åtgärder tas.
Stockholmsinitiativet hade sitt första möte i Stockholm (var annars?) den 5 juni. Ett femtiotal var inbjudna till en minikonferens som bestod av sex korta föredrag och som avslutades med en paneldebatt. Efter en mycket givande diskussion var den allmänna övertygelsen att Stockholmsinitiativet är ett välbehövligt tillskott på den svenska klimatdebattarenan och att vi behöver skapa en organisation som kan föra fram alternativa synsätt på klimatförändringarna.
Bland talarna fanns bl.a. Göran Ahlgren, Peter Stilbs, Gösta Walin och Marian Radetzki. Organisatörerna motiverade behovet av konferensen på följande sätt:
Klimatfrågan har snabbt fått ställning som en mänsklighetens ödesfråga. Frågan gäller hur vi ska kunna eliminera och begränsa utsläpp av koldioxid som uppkommer genom förbränning av fossila bränslen. Den etablerade uppfattningen är att sådana utsläpp kommer att skapa en klimatkatastrof genom en global uppvärmning, och denna uppfattning anses stå över all diskussion.
Hur har denna bild av verkligheten kunnat bli så allmänt accepterad att den betraktas som den självklara utgångspunkten för vad som skall göras? Den politiska styrningen för att reducera koldioxidutsläpp är redan på detta tidiga stadium mycket kostsam, inte minst genom den snedvridning av spannmålsmarknader som har blivit följden av satsningar på biobränslen. Den politiska byråkrati som snabbt växer i takt med styrning och regleringar i detta sammanhang hotar att bli gigantisk.
Med tanke på de stora omställningar som nu övervägs är det nödvändigt att klimatfrågan blir föremål för en förutsättningslös granskning, forskning och öppen debatt på global nivå redan i detta tidiga skede. Stockholmsinitiativet är ett politiskt helt oberoende nätverk, som vill verka för detta i samverkan med andra liknande grupper.
Nästa möte kommer att ske strax efter sommaren. Mer om detta senare.
Det är verkligen på tiden att en kraftfull och seriös debatt bildas för att slå hål på dessa myter som nu globalt sprides om koldioxidens inverkan på klimatet.
Denna myt skapad på räddsla, ett politiskt verktyg för styrning av penningströmmarna i rätt riktning, ja det är skickligt genomfört.
Enligt vissa källor har 2000 milioner dollar satsats för att detta budskap skall få global spridning.
Ca 175 milioner dollar har satsats på seriös forskning om det verkliga förhållandet. Resultatet talar för sig själv!
Personligen anser jag att klimathysterien skapad av ett fåtal med endast ekonomisk vinning som bakgrund är orsaken.
Naturliga variationer av solens aktiviteter samt jordaxelns varierande lutning, norpolens vandring mot söder osv är det naturliga förloppet och helt avgörande för de förändringar av klimatet som alltid förekommit.
Hur såg glaciärerna ut under vår bronsålder? Det kan Al Gore redogöra för!
Det enda vettiga med hysterien är om mänskligheten kan göra rätt saker av fel orsak, dvs hushålla med de ändliga resurserna och skapa alternativa energikällor samt att slit och släng upphör.
Ja det finns hur mycket som helst att ventilera inom detta ämne och det är hoppfullt att så många kompetenta ” kättare ” som möjligt nu gör en kraftsamling och en verkligt seriös debatt kan föras.
Vänlig hälsning från en vanlig Svensson som aldrig trott på klimathotet modell Al Gore!
Hans Larsson
Jag vill minnas att den årliga bugeten som satsas på den ’accepterade’ klimatforskningen ligger kring 50 miljarder USD.
Och vilka syftar du på med dessa 175 miljoner USD?
Detta var nyheter för mig.
Och ja, jag bryr mig om världens fattigaste. Mea culpa.
Och ja, jag bryr mig om världens fattigaste. Mea culpa.
http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2473913/gront-ar-skont