Stefan Sauk om planerad havsbaserad vindkraft

Stefan

Ni har väl inte missat Stefan Sauks inlägg om två planerade havsbaserade vindkraftsområden på You Tube?

Stefan Sauk intervjuar Måns Hjernquist, ordförande i Gotlands ornitologiska förening och tillsyningsman på Lilla Karlsö. Mellan Öland och Gotland planerar nu Regeringen att bygga två stora havsbaserade vindkraftsområden, Kultje och Aurora.

Planerad vindkraft i sodra s

Både Stora och Lilla Karlsö är fågelskyddsområden där man under häckningsperioden inte ens får stiga iland på öarna. Det här är alltså natur som har högt skyddsvärde. På en yta motsvarande Gotland fast ute i havet planerar man att bygga hundratals nära 400 meter höga verk. Just här finns dessutom en av världens största flyttfågelleder.

Eftersom de bägge vindkraftsområdena är placerade precis utanför territorialgränsen är det inte domstolar som beslutar om bygget ska verkställas utan Regeringen. När det gäller vindkraft på land har Måns Hjernquist fått möta bolagen i domstol men nu ska de alltså möte Regeringen.

Det är omistlig natur som man äventyrar. De som propagerar för att dessa verk ska byggas, inklusive vår Statsminister, menar att de inte kommer att vare sig synas eller höras men från två mils sikt är det bara ca 16-17 meter som inte kommer att synas.  Så här kan det komma att se ut enligt en simulerad bild.

Vindkraft som syns 1

En av de första vindkraftsområden som byggdes var Näsudden på Gotland och med den placeringen dödar den flest fåglar i hela Europa. Antalet döda havsörnar har beräknats till ca 20 per år bara på Gotland. Vattenfall har nu ansökt om att få montera ner de äldre verken och sätta upp nya högre på samma plats.

Den 22 augusti släppte Naturvårdsverket och Energimyndigheten en forskarrapport med rubriken ”Ekologiskt hållbar vindkraft i Östersjön” där de, förutom fyra sjöfåglar, inte har behandlat ämnet fågel utan utelämnat den biten. Dessutom handlar en referens om forskning i Skottland. De forskare som gjort rapporten är konsulter anlitade av vindkraftsindustrin. Auroras konsulter tar alltså fram en rapport som är positiv till havsbaserad vindkraft som Regeringen vurmar för och som samtidigt ska fatta beslut om byggandet. En skandal med andra ord.

Se gärna hela klippet för jag har tagit med en del men inte allt. Jag blir djupt bekymrad över vilket inflytande det lilla Miljöpartiet har haft under många år och i flera regeringar. Partiets kärnfråga är att de vill stänga ner all kärnkraft i Sverige. Just nu propagerar de för att vi ska satsa på att bygga havsbaserad vindkraft för att ersätta i vart fall de kärnkraftverk som de tvingat stänga ner genom olika åtgärder genom åren. Tyvärr verkar Socialdemokraterna vara inne på samma spår.

Själv tycker jag att Miljöpartiet är en vandrande naturkatastrof som tar väldigt liten hänsyn till naturen i sin framfart.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann Löfving-Henriksson

  Tack Lena!
  ”Miljöpartiet som en vandrande naturkatastrof som tar väldigt lite hänsyn till naturen i sin framfart”.
  Tack extra för den! Du sätter ord på en känslosam insikt jag har haft svårt att sätta ord på.
  Förlåt dem – eller inte – för de vet – eller inte – vad de ställer till med.

 2. Simon

  ”Miljöpartiet som en vandrande naturkatastrof som tar väldigt lite hänsyn till naturen i sin framfart”.

  Kan inte annat än hålla med.

  Det är sällan så få lyckats förstöra så mycket för så många.

  Delar inslaget med alla jag känner.

 3. Anders

  Intressant detta med misstänkt jäv i Vindvals forskningsrapport samt att flera statliga verk ändå tycks ha välsignat det! Nu vet vi i alla fall att det sedan lång tid har snurrat till ordentligt åt vänster i huvet på ansvariga på konsultfirma AquaBiota!

  Länk: https://www.aquabiota.se/

 4. foliehatt

  Jag ber att få rekommendera Sauks ”Veckans valfläsk” också. Vi behöver alla lite humor i vardagen, med alla dess korkade inslag på energiförsörjnings-, respektive klimatområdet

 5. Håkan Bergman

  Om ni funderar på en ny soffa eller så:
  https://www.ikea.com/se/sv/newsroom/corporate-news/ingka-investments-koeper-49-procent-av-aktierna-i-tre-svenska-utvecklingsprojekt-foer-havsbaserad-vindkraft-i-sverige-pub4d9450b0

 6. Anders

  #5. Fick två tankar när jag läste om IKEA. Hypotes 1: Är inte de mest drivande i klimatomställningsfrågor födda efter 1970? Hypotes 2: Har inte de blivit statligt värdegrundsfostrade till att bli kollektivister ända sedan dagisåldern?

 7. Håkan Bergman

  Läste om IKEAs satsning härom veckan och det var ingen hejd på hur bra havsbaserad vindkraft är, lite märkligt att en person som ansvarar för så stora investeringar bara kan leverera dom vanliga aktivistflosklerna. Man blir mörkrädd när man ser alla planer på havsbaserad vindkraft i Nordvästeuropa.
  https://map.4coffshore.com/offshorewind/
  Påminner lite om Hilters Atlantvall, det tog dom allierade ungefär ett halvt dygn att öppna den.

 8. pa

  Brist på insikt borde klassas som en allvarlig sinnessjukdom.

 9. UWB

  Kultje nobbat av Försvaret, förhoppningsvis snart Aurora också.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/forsvarsmakten-sager-nej-till-vindkraft-mellan-oland-och-gotland

 10. Bim

  Var och handlade i dag. Före mig i kassan höll fyra tonåriga killar på att tjafsa om vem som skulle betala vad. Tvärnit i kassakön.
  Jag frågade ,varför har ni problem med ingenting?
  – Vi har inga problem svarade de.
  – Klart ni har problem, ni kan ju inte betala.

  De löste det hela och betalade. Satte sig på en bänk alldeles bortom kassan.

  Jag betalade mitt och gick bort till dem och frågade: – – – Får jag fråga vad ni får lära er i skolan ?
  Skolan ligger alldeles intill.
  – Vi lär oss en massa grejer.
  – Vet ni vad koldioxid är?
  – Ja, det är sådant som kommer ut när man kör bil.
  – Ja, men jag frågade vad det är för något?
  Det visste dom inte. Vi talades vid ganska länge,
  de har ingen aning om hur vad CO2 är eller hur det fungerar i naturen
  Jag tor inte skolorna FÅR lära ut någon fakta om sådant som kan bli obekvämt för klimathotet. Någon av dem borde ju veta något om det, förutom utom att det kommer ut när man kör bil.
  Jag tipsade dem om att googla på atmosfärens gasinnehåll. Osv.Osv

  Stefan Sauks intervju visar ju att hela klimat hotet är en lögnpropaganda som saknar motstycke. Ett globalt stort jäkla dunderbedrägeri mot både djur och människor.
  Det är vidrigt.

 11. Christian H

  #Foliehatt

  Tack för Stefan Sauks ”valfläsk”, mycket underhållande och rolig! Trots att han verkar inom kultursfären avskyr han miljöpartiet, vilket jag anser vara hedervärt.

  Beträffande det kommande valet så finns det två kandidater som inte är lika frånstötande som de övriga och de är den från Klimatupplysningen välkända Elsa Widding (SD) och Jan Urban Ericsson (M) https://www.ericsoniubbhult.se .

  Det finns också ett utomparlamentariskt part som heter Klassiskt Liberala Pariet (KLP) som leds av Mats Jangdal från Broby. Han har gjort en mycket bra sammanfattning om klimathotet, se: https://www.frihetsportalen.se/2021/09/enkelt-sprak-om-klimatbluffen/ . De kommer förmodligen inte in i Riksdagen, men det kan heller inte vara fel att visa sitt missnöje över den skandalösa klimat- och energipolitiken.

 12. TB

  Min hustru och jag lyssande på https://klimatupplysningen.se/stefan-sauk-om-planerad-havsbaserad-vindkraft/ och läste https://detgodasamhallet.com/2022/09/08/debatt-sverige-behover-ett-energipolitiskt-moratorium/

  Vi blev båda skrämda. Att se resp läsa desssa inslagi kimatdebatten gjorde oss förfärade och bedrövade. Vad pågår i vårt en gång så fantastiska land? Kommer definitivt att påverka vårt röstande i riksdagsvalet. Skickad länkar till våra tre barn. Ska försöka sprida det på annat sätt också.

 13. TB

  #5 Håkan Bergman
  När man har läst detta så är det ju i princip omöjligt att handla på IKEA. Hoppas att alla tycker så.

 14. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

  Nazisterna planerade uppåt 400 meter höga vindkraftverk på sin tid men avstod av tekniska skäl. Även de vurmade för Naturen och behövde kompletterande energiformer. Rent militärt föll de väl på energi- och resursbrist. Fotfolket sågs som förbrukningsmateriel – ungefär som Putin gör i dag.

 15. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

  Lant- och skogsbrukare kan hindras från att bygga eller använda vägar eller fälla träd på sina marker för att där råkar finnas en ”hotad biotop”. Men vindkraftprojekt har fritt fram att drabba enorma områden utan minsta hänsyn till djur- och fågelliv. Om en lantbrukare tar lån med skog som säkerhet för en investering, kan lansstyrelsen göra säkerheten värdelös med ett pennstreck, och lantbrukaren gör konkurs. Riv av MP dess egenflätade helgongloria!

 16. Lennart Lundberg

  Skandal är en underdrift. MP har slutat vara ett parti som värnar om miljön. Övertygad att det finns miljöintressenter i detta parti men dom måste slänga ut ledningen.

 17. Torbjörn

  En gång i tiden var jag stolt över vindkraften på udden i min hemsocken Näs.

  I början av 90-talet kom det bussar för att besöka Näs, som tidigare bestått av fattiga lantbrukare som kämpade med de magra jorden som knappt gav någon avkastning.

  Det byggdes till och med en kiosk bredvid Vattenfalls anläggning, trots att det endast fanns en bofast familj i närheten.

  Jag var sjuk den dag då alla sockenbor var inbjudna att åka upp i det gigantiska verket, men jag var på plats när det fälldes genom sprängning

  På den tiden lockades många av de fattiga lantbrukarna att låta sätta upp vindkraftverk mot en ersättning, vilket gjorde deras liv lättare. En del av den har ångrat sig idag.

  Med tiden har synen på vindkraft och även solceller förändrats då nackdelarna är för stora.

  Det talas väldigt lite om slitaget på verken, med oljeläckage och microplaster som förstör ekologin och i vissa fall leder till bränder.

  Det finns säkert statistik över bränder och andra haverier men vad bryr sig miljörörelsen om det?

  Vi måste stoppa idiotin!

 18. Pär Löfgren

  MSM BORDE KALLAS
  DDoBN = Daily Dose of Bad News
  Told by friend from Uk

 19. johannes

  #5 å 13
  Både Peter och Jeper hänger med WEF

 20. Daniel Wiklund

  OT Text-tv vaknade på rätt sida idag. ”Naturbrand i Kalifornien sprids”.

 21. Ivar Andersson

  Daniel
  Den politiske kommissarien på Text-TV var ledig idag 🙂

 22. Simon

  Nytt inslag av Stefan Sauk, Apropå lögnerna kring nedläggningen av Ringhals…

  https://www.youtube.com/watch?v=WtNXVeua1Ac