En valvinnare?

valet 2022

Hundratusentals klimatrealister undrar: vem skall vi rösta på?

Få äldre och sansade personer jag talar med om energi och klimat tror egentligen på klimatlarmen. De har genom åren upplevt kyla och värme, regn och torka, blåst och vindstilla, snö och barmark.

Visst oroas många av alla klimatlarm. Men när jag berättar hur cykliskt växlande solmagnetism och solvind i samspel med inkommande kosmisk strålning påverkar molnbildning och nederbörd, känner de igen sig.

De har upplevt det förr. De inser att vädret följer växlande solaktivitet. Om de är gamla nog har de också upplevt att även klimatet följer växlande solaktivitet. Klimat är ju – förenklat – väder över längre tid.

Jag berättar också hur allt fler mätstationer numera omges av bebyggelse och olika värmekällor och därför registrerar högre temperatur än i naturen längre bort. 

Jag påpekar att det visar att det är varmt i städer, inte hur varmt det är på andra håll. Även i detta känner de igen sig. Sunt förnuft och egen erfarenhet säger dem att larmen är överdrivna och illa grundade.

De inser att klimatlarmen är märkligt och oroande historielösa. Det får dem att tvivla på politiker och partier, som manar till kamp mot påstått hotande uppvärmning. Och de är många. Exakt hur många vet vi inte, men de är hundratusentals.

Även många insatta och sansade yrkesaktiva personer tvivlar på larmen. Inte minst i näringsliv och industri. Åren 2000-2011 var jag redaktör för Nordens enda facktidning för/om fordonsindustri.

Inte en enda högre chef eller tekniker jag talade energi och klimat med trodde mellan skål och vägg på larmen. Utslagna på Sveriges hela näringsliv och industri är även de hundratusentals.

Officiellt spelar de ändå med, för den vägen kommer regler och pengar. Nästan ingen vågar trotsa stat och myndigheter. Möjligen Leif Östling.

Men rösta kan alla. Hundratusentals klimatrealister undrar: Vem skall jag rösta på?

En av dem är jag. Jag kan inte rösta på partier och politiker som vill beröva växter deras näring och gräva ned den och som vill ersätta säkert tillgänglig energi med vind och sol. Det blåser bara ibland och är solsken bara ibland. 

Det parti som trotsar EU, Paris, klimatmål och klimatlag får min röst.

Tege Tornvall

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Sören G

  Lyssnade just på Forum i TV2 där det var en konferens om det geopolitiska läget Arktis.
  En talare påstod att varje rapport från IPCC talar om accelererande uppvärmning och att Arktis kan vara isfritt sommartid om några decennier.
  Han borde nog uppdatera vad senaste IPCC-rapporten säger.

 2. Håkan Bergman

  Det är ganska enkelt, vilka partier ska inte under några som helst omständigheter tillåtas ha nåt som helst inflytande på energipolitiken. Tips, dom är huvudorsaken till dagens situation.

 3. Thorleif

  Aug/sept är den tid då isutbredningen är som lägst på året i Arktis.
  Klart det passar som bäst att propagera för dramatik just nu!

  Är det kunnande eller fråga om personer som vill höras bland alla sina gelikar? De har ju bestämt att alla tycka lika om ”klimathotets verklighet”. Så vad måste karriär-och tävlings-inriktade politiker, byråkrater och forskare SÄGA för att bli lyssnad på?

 4. Ja, Tege. Då får du nog bli en soffliggare. Tyvärr finns inga partier som lever upp till att ta sitt förnuft till fånga. De tror ju alla på klimathoten.

  Men, å andra sidan, val handlar sällan om att gilla ett parti helt och fullt utan snarare om att välja det minst dåliga.

 5. Daniel Wiklund

  OT Jakten på koldioxiden har sina vinnare. SSAB får av EU två miljarder för att minska på utsläppen, Boliden en halv miljard. EU delar ut 115 miljarder till den gröna omställningen. Fantastiskt att jakten på koldioxiden genererar så mycket pengar. Öka takten lite till så öppnas bidragskranen ännu mer. Avgiftskranen för elen öppnas också. Under några timmar idag kostade elen här i Norrbotten nästan 5 kr. Plus olika avgifter. Just nu två kronor. Samtidigt exporterar Sverige rekordmycket el. Tiden är verkligen ur led.

 6. tty

  #1

  Ett intressant exempel på hur klimatdebatten helt har tappat kontakten med verkligheten. Det är nu femton år sedan isen i Arktis slutade minska, men man mal på i de gamla propagandaspåren.

  Dock har väl ryssarna troligen stängt ned nordostpassagen nu, så att europeiska fartyg slipper sätta sig fast i is som de inte trodde fanns längre som de gjorde förra hösten.

 7. Håkan Bergman

  tty #6
  Då är det bara en tidsfråga innan isen blir Putins fel också. Jo, jag vet Putin är en elak lite dj*vel.

 8. Mats Kälvemark

  #4 Ingemar
  Nu ja, som vi säger här i Örebro.
  Men vänta bara! Det blir förändring om även i långsam takt. Vi vet ju för vilket parti Elsa med säkerhet kommer in i riksdagen. På 13:e plats på riksdagslistan för ett parti som får ca 20% av rösterna.

 9. Ann Löfving-Henriksson

  Med sju av åtta partier här i landet som sålt sig till The Climate Scam läser jag nu till min glädje att Liz Truss just har utsett en klimathotsskeptiker till energy chief:
  https://www.reuters.com/world/uk/britain-appoints-rees-mogg-who-dismissed-climate-change-risks-energy-role-2022-09-06/
  Dvs något som borde upp i kvällens debatt.

 10. Det verkar som om UK ligger långt före oss. Den nye premiärministern, Liz Truss, har tillsatt en klimathotsskeptiker som minister för Department for Business, Energy and Industrial Strateg, nämligen Jacob Rees-Mogg.

  https://www.reuters.com/world/uk/britain-appoints-rees-mogg-who-dismissed-climate-change-risks-energy-role-2022-09-06/

  Äntligen en vettig energiminister i Europa. Den förste?

 11. #9, Du var snabbare än jag.

  Men visst är det en positiv nyhet mitt i all mörker?

 12. Staffan Wohrne

  Jag röstade på Elsa Widding, SD

 13. Magma

  En sak är säker, jag vill aldrig behöva stå inför mina barn eller barnbarn och säga att jag var delaktig i att rasera Sveriges energisystem och deras framtid … det gör det omöjligt att rösta på någon av översteprästerna i MP eller något av deras stödpartier … därav hamnar min röst på ett klimatrealistiskt alternativ ….

 14. #9, #10
  Av det jag sett om LT är att ”klimatfrågan” inte är en fråga av vikt på hennes agenda. I alla fall inte tillräckligt högt upp för att nämnas. Och det är kanske inte så konstigt när hon har tillräckligt av problem i verkligheten att lösa.

 15. Anders

  S-Magda skyller just nu i SVT de höga matpriserna på: Putin, Inflationen, Covid.
  M-Uffe: Inflation, höga skatter.

 16. Sören G

  #9 #10
  Storbritannien behöver inte bry sig om vad EU tycker väl.

 17. Ann Löfving-Henriksson

  # 16 Sören G, UK skulle kunna bli ett gott exempel på att det går att vända skutan. Han verkar inte särskilt tänd på målet om NetZero.

 18. Torbjörn

  #8 Mats
  Elsa tror på att koldioxiden är en bov och att utsläppen måste minska.
  Även om hon tonar ner hotbilden jämfört med de andra, men hon vågar inte påtala att temperaturen sjunker sedan några år tillbaka.
  Hon har förmodligen bättre insikt om energi än om klimatet

 19. Wille

  #18 Torbjörn

  Nä, Elsa följer nu bara den politiska agendan. Där här det ”förbjudet” att ifrågasätta ”Parisöverenkommelsen” Hon måste alltså jamsa med. Det är klokt, i sammanhanget. Trots att hon läst bakgrundsforskningen och VET att det inte finns nån ”klimatkatastrof” (Och att inget har med vår CO2 att göra)

 20. Ann Löfving-Henriksson

  # 18 Torbjörn, vad stöder Du Dej på när Du skriver att Elsa tror på att CO2 är en bov …
  Hon har ju beskrivit sin uppfattning i klimatfrågan genom sin bok Klimatkarusellen. Där har hon nyanserat debatten, men det vill nog till att få det till att hon ”tror att CO2 är en bov”.

 21. Torbjörn #18,

  I sina videos och intervjuer klargör hon sin inställning men hon kan knappast få SD att vända på klacken. De säger vad de måste säga utan att få hela SVT, SR, TV4, alla de stora tidningarna etc på sig. Det skulle knappast gå att få ihop en regering.

  Däremot så kommer en del upplysningsarbete från henne, Jan Ericsson och andra att ta vid efter valet – om de borgerliga vinner valet. Högprioriterat är att lämna Parisavtalet som ändå är kört för de flesta medlemsländer inom EU.

 22. Paul Håkansson

  Torbjörn
  21:56, 2022-09-07

  I den politiska debatten kommer hon att utgå från IPCCs vetenskapliga del, vilket är den bästa forskningen vi HITTILLS har på området. Och genom att referera till den så faller ALLA alarmistiska argument. Låter väldigt klokt enligt mig.

 23. Hans H

  #18 Torbjoern

  Under de 42 aar vi kunnat foelja via UAH har temperaturen gaatt upp och planat ut vaexelvis ett paa ggr.

  Finns inget stoed foer att serioest tolka in en sjunkande temperatur.

 24. Bim

  Den värsta skada miljöpartiet gjort är deras energipolitik.
  En en seger där kommer Elsa Widding att fixa i en borgerlig regering. Det är prio ett. Det kommer att visa hur fel miljöpartiet har haft. Tynar de partiet bort så kommer förnuftet sakta till baka.
  Ser hyfsat ut nu tycker jag.

 25. Magma

  #Hans, 23
  Allt handlar om vilket år man sätter som referens. Gör man som de klimathotsreligiösa och sätter 1979 som referens så är den nuvarande temperaturen ”hög”, men det går lika lätt att hitta referensperioder som påvisar att nuvarande temperaturer är låga – allt lika seriöst, eller oseriöst – vad man nu vill kalla det.
  Men som du själv påpekar så har vi bara kunnat följa UAH under den tid som gärna pekar på 1979 som referens, men även om UAH är en av världens absolut bästa temperaturserier så skall den ändock sättas i ett historiskt perspektiv.

 26. Ulf

  Vänstersidan är helt ansvariga för dagens energiförsörjningsproblem. Det är de som lagt ner energiförsörjningen i södra Sverige.
  I Europa är det de gröna som genom sin vågmästarroll i Tyskland sett till att avveckla kol och kärnkraft.
  Jag bryr mig egentligen ganska lite om vad politiker tycker i klimatfrågan. Det är nästa steg som är viktigt.
  Hur mycket tillåter politikerna att klimatreligionen förstör i samhället? Här kan man konstatera att MP och S sticker ut med nedläggningen av energiförsörjningen. Det hade aldrig en regering till höger tillåtit.

 27. Ulf

  Svar tty 6

  Finns det statistik på att Arktis inte smälter längre.

 28. Hans H

  #25 Magma

  Jag paatalade orimligheten i #18 Torbjoerns paastaaende:

  ”att temperaturen sjunker sedan naagra aar tillbaka”

  Har inget att goera med forna tiders temperaturserier . Utan aer en tolkning av senare tids data som saknar stoed.

 29. Pingback

  […] Läs hela artikeln HÄR. […]

 30. Gunnar Juliusson

  Ett viktigt och välmotiverat upprop från Lennart Bengtsson, Patrik Engellau, Gösta Walin, mfl på Det Goda Samhället.

  https://detgodasamhallet.com/2022/09/08/debatt-sverige-behover-ett-energipolitiskt-moratorium/#more-61999

 31. Lennart Bengtsson

  Ulf 27

  Se här: https://nsidc.org/data/seaice_index

 32. Gunnar J #30

  Det var en imponerande samling namn som de lyckats trumma ihop. Jag hade för mig att Lennart och Gösta hade slagit vad om någon, men tyvärr glömt vad det gällde. 🙂 Kanske Lennart kan upplysa?

 33. Alve

  15 Anders
  S-Magda kallar problemen Putin-problem men det är bl.a. ”Magda-problem” vi står inför + de efterföljande ”fårskockspartierna”. Alternativ för Sverige AFS tillhör inte fårskocken. De är i dagsläget ett litet parti utanför riksdagen men låt dem då bli ett större – så fort som möjligt!!!

 34. Ulf

  Svar 31

  Tack Lennart.

 35. Torbjörn

  #28 Hans H
  Vad menar du med att det är orimligt med att temperaturen skulle sjunka?
  De naturliga cyclerna har svängt och vi är i en solcykel med låg aktivitet.

  Till er andra som försvarar Elsa, jag ber om ursäkt.

 36. Håkan Bergman

  Men var finns nedgången om vi bortser från att några månader ligger minus efter 2016, men så blir det efter varje stark El Nino.
  https://sprayhattas.crabdance.com/uahzoner/lowert/2/
  Augusti för i år är fortfarande inte komplett men kan dyka upp innan helgen.

 37. tty

  #27

  Yta:

  https://nsidc.org/data/seaice_index/images/n_plot_hires.png

  Volym:

  http://www.cpom.ucl.ac.uk/csopr/seaice.php?show_cell_thk_ts_large=1&ts_area_or_point=all&basin_selected=0&show_basin_thickness=0&thk_period=0&select_thk_vol=select_vol&year=2011&imonth=12&season=Autumn

  Tjocklek

  http://www.cpom.ucl.ac.uk/csopr/seaice.php?show_cell_thk_ts_large=1&ts_area_or_point=all&basin_selected=0&show_basin_thickness=0&year=2011&season=Autumn&imonth=12&thk_period=0

  Och här kan du klicka fram kurvor för valfria år. Det finns ingen trend efter 2007, det hoppar bara litet upp och ner:

  https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

  Observera att de ovanstående tjockleks- och volymuppgifterna är de enda som bygger på faktiska mäyningar. Alla andra är datamodelleringar.

  Ovanstående är lätt åtkomliga för vem som helst, men inte en kotte inom media eller politik bryr sig om verkligheten längre. Liksom ingen tycks märka att de relativa havsnivåerna i Sverige faktiskt sjunker.

 38. tty

  #36

  ”Men var finns nedgången om vi bortser från att några månader ligger minus efter 2016, men så blir det efter varje stark El Nino.”

  Gör en linjärregression får du se.

 39. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

  Min enkla fråga var: Vem skall jag rösta på?

  Motivering: Jag kan inte rösta på partier och politiker som vill beröva växter deras näring och gräva ned den och som vill ersätta säkert tillgänglig energi med vind och sol. Det blåser bara ibland och är solsken bara ibland.

  Det parti som trotsar EU, Paris, klimatmål och klimatlag får min röst.

  Hur kan denna enkla fråga utlösa ovanstående yviga debatt? Borde den inte snarare mana nätet att bearabeta partier och politiker för en ändring?

 40. Hans H

  #35 Torbjoern

  Jag menade exakt det jag skrev och bara det!

  Vi kan INTE utifraan temperaturdata fraan de senaste aaren tolka in en nedgaang mot ett kallare klimat!

  Skall en saadan tolkning goeras faar man som du goer blanda in annan aeldre statistik och andra foer aasikten stoedjande fysikaliska faktorer.

  Det aer oenskvaert med hyggligt vetenskaplig stringens haer paa KU

 41. Torbjörn

  #40 Hans
  Då får du läsa på om solcykler och havs-oscillationer.

  Vi kan inte heller utifrån temperaturdata tolka att uppgången ska fortsätta om det inte tillförs mer energi

 42. Mats O

  Putin och Magda priser.

  Nod pools årsmedelväredn resp. hur Ringhals 1 och 2 påverakt priserna.

  https://www.skgs.org/rakna-med-en-elkris-aven-kommande-sommar/

 43. Hans H

  #41 Torbjoern

  Nu var det ju just det jag skrev …

  Ditt foersta yttrande handlade ENBART om att utgaaende fraan temperaturdata de senaste aaren laesa in en avkylande trend. Det gaar INTE. Jag efterlyste STRINGENS i det skrivna!

  Det gaar sjaelvklart inte heller laesa in en vaermande trend!

  Och laat bli att tala om foer mig vad jag behoever laesa paa om, det har du dels ingen aning om, dels har det inte med mitt paapekande om din ursprungligen skrivning att goera!