Elsa i farten

Elsa miljohot

Det närmar sig slutspurten på valkampanjerna nu. Elsa Widding är ju en beundrad och välkänd skribent och youtubare här på bloggen. Jag har samlat ihop några länkar som visar saker som hon har pysslat med under senare tid. Innehållet är inte särskilt mycket partikampanjande utan snarare berör de hennes tankar kring Sveriges energipolitik i allmänhet. Håll till godo.

Till att börja med har hon spelat in en hel rad med korta videosnuttar som tar upp olika ämnen, både klimat- och energipolitik. ”Elsa Widding inför valet”, kallar hon serien:

klimatkarusellen

https://www.youtube.com/channel/UChM94nG_Lkc9duDAZdGq3qQ

Elsa fyller på med ett avsnitt per dag.

Sedan har vi flera intervjuer. Här är en från Riks TV:

Japp. Sätt dem på plats bara! Det är hög tid.

Riks TV skriver: ”Elsa Widding (SD) ger svar på tal om flera felaktiga påståenden i energifrågor. Att kärnkraften lades ner p.g.a. att det skulle kräva för mycket investeringar är ren ”bullshit”. Widding oroar sig för vad den låga kunskapsnivån hos den rödgröna sidan kommer innebära för Sverige om de får fortsätta styra landet.”

Här är en bra podd med Hanif Bali och Per Lindgren.

De skriver: ”Som Sveriges bråkigaste kvinna kandiderar hon till riksdagen för Sverigedemokraterna. Kan det vara nästa Bali? Vi pratar klimatpolitik med Elsa Widding.

Och så en podd med två skäggiga svenskar i Norge:

https://talaurskagget.podbean.com/e/41-energikris-och-faktaresistenta-politiker-med-elsa-widding/

The Beard squareaglwe

De skriver:

”Dagens gäst är Elsa Widding. Elsa är civilingenjör med många års erfarenhet från kraftbranschen i både Sverige och Norge. Elsa är dessutom författare till boken klimatkarusellen, och i höst släpps hennes nya bok: Energi och klimat: Fakta, forskning och funderingar. Elsa kandiderar till riksdagen för Sverigedemokraterna som miljöpolitisk talesperson. I dag pratar vi om den rådande elkrisen i Sverige, varför politiker är så oerhört dåligt pålästa på fakta kring energi, miljö och klimat, samt hur tusan vi kan ta oss ur det här hålet som verklighetsfrånvända politiker har grävt åt oss genom många års förödande politik.”

Det finns säkert mer eftersom Elsa far land och rike kring och föreläser och diskuterar. Men vad som fastnar på bild eller ljud är osäkert. Kom gärna med fler tips i kommentarerna.

Ingemar Nordin

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ann Löfving-Henriksson

    Tack Ingemar för tipset om de två skäggiga svenskarna i Norge, som under en timmas sansad diskussion med Elsa belyst den totala katastrof vi energimässigt befinner oss i. Den bedrövliga ”klimatkarusellen” visar bara toppen av det isberg som ”karusellen kring energiförsörjningen” försatt oss i. Den karusellen har nu lett västvärlden i stort med EU och Sverige i förarsätet till vägs ände.
    Dags för eftertanke!
    Vintern blir kännbar för alla och vi kan bara hoppas att alla som på olika sätt leder landet börja lyssna, lära och försöka tänka efter.
    Det vi har sett under de senaste dagarna bådar inte gott, men Elsa, ”Sveriges bråkigaste kvinna” är en starkt lysande stjärna☀️ och timman med Elsa och de två skäggen bjuder på vår energiförsörjnings-karusell i ett nötskal.
    Tack för den!

  2. foliehatt

    LIte OT (jag ber om ursäkt),
    MEN, nu fem i tolv vad gäller riksdagsvalet, så mobiliserar MP-apologeterna för fullt. P1s nyheter har långa inlägg om en färsk publikation i Science som beskriver att vi närmar oss – allt snabbare – irreversibla tipping points i klimatet. Notera – MULTIPLA tipping points. Parisöverenskommelsens 1,5⁰C anser författarna (kanske) är gränsen för dessa tippingpoints – och den kommer att passeras om tio år (hört den förut?). Rummakainen får också breda ut sig och prisa artikelns innehåll.

    Sedan följer ett långt inslag om risken att släänga bort sin röst på alternativa partier som troligen inte kommer in i riksdagen. Ett inslag som rullas gång på gång – rygg mot rygg efter tippingpointinslagen.

    Det hela utgör omärkt valpropaganda betald av SR med de skattemedel de är garanterade att få, år ut och år in, oavsett innehållet i det de publicerar. Fruktansvärt pinsamt. Pravda-journalistik.

  3. Enough

    Kan Elsa utgöra en vändpunkt, en återgång till en mer kunskapsstyrd värld istf. den känslostyrda som nu är förhärskande?

    Kärnkraftspolitiken är ett exempel, ”godhjärtad” migration en annan och, inte minst, ”klimatfrågan”. Alla tre styrs med känslor som förtecken. Det var knappast ekonomer, socialsekreterare, beteendevetare, klimatkommunikatörer etc. som byggde välfärden, det var ingenjörer och naturvetare som stod för den uppbyggnaden via en rad uppfinningar och framgångsrika företag under drygt 100 år. Den ”postmoderna” tiden håller på att förgöra dessa grunder för välfärd.

  4. UWB

    Vetenskapspodden igår på P1, uppföljning på en mer sansad debatt som var i podden 1 september – de pratar fortfarande om expontiell förbättring av energilagring – batterier och vätgas – utan att ge några konkreta exempel.
    Men de förklarade exponentiell tillväxt med att jämföra med utvecklingen av microchip (Moore’s law) och att den skulle vara tillämplig på energilagring skulle jag vilja tillåta mig att tvivla på.

    Batterier har nått sin ungefärliga energitäthet, vilket till exempel TTY flera gånger förtydligat och Johannes har förklarat genom flera inlägg att det inte är några stora genombrott inom vätgasproduktion att vänta.

    Den bit inom vätgaslagring som i princip aldrig talas om eller kostnadssätts är lagringen. Det låter så lätt, vi tar bara överskottsel, gör vätgas av den och sedan bränner vi upp den när vi saknar el = när det inte blåser och / eller solen inte skiner. Det sägs på allvar att man kan använda sig av existerande struktur för lagring och distribution av naturgas vilket är ytterst tveksamt, då det rör sig om olika typer av gaser.

  5. Matsa

    #2 foliehatt

    OT Inte helt oväntat är Johan Rockström en av författarna till Science-artikeln

  6. mattias

    #2.
    Hörde också om ”forskarna” och ”publikationen” på radion. Efter att de upprepat ”skulle kunna ske” fyra gånger slutade jag att räkna. Uppenbart är att det finns stora osäkerheter kring tipping points och att resonemanget är synnerligen spekulativt. Det verkar inte som om de kan stödja sina hypoteser eftersom de är tvungna att resonera om vad som skulle kunna ske.

  7. mattias

    Något OT – men kanske något för Elsa att ta med sig. I den infekterade diskussionen om kärnkraft och vems felet är såg jag nyligen en historiker som gav en lite mer matig bakgrund. Effektskatten som höjdes något öre var nog inte avgörande för lönsamheten, men däremot att elpriset var lågt under en längre tid. Det pratas ofta om att kärnkraften är olönsam, men inte varför. Om vindkraften medför att elen blir för billig när det blåser så försämras lönsamheten för övriga kraftslag (utan att vindkraften själv behöver ta något ansvar för detta). Med nuvarande elpriser blir den finländska reaktorn (världens dyraste?) avskriven på sex år – omvandlas sedan till vinst för ägarna. Den avreglerade marknaden styrs kortsiktigt av prissättningen för el – och det blir svårt att förutsäga den långsiktiga lönsamheten för olika kraftslag. Vem tar samhällsansvaret för tillgängligheten av el under dygnets alla timmar?

  8. Lars Cornell

    #4 UWB ” jämföra med utvecklingen av microchip (Moore’s law) och att den skulle vara tillämplig på energilagring skulle jag vilja tillåta mig att tvivla på.”

    Man kan även jämföra en myra och en elefant. Vikten ökar med kubiken medan styrkan ökar, tror jag, bara med kvadraten på kroppsdimensionerna.

    Även microchips har nu nått sin fysiska begränsning. Dels har vi problem med värmeavledning och dels med att trådarna kommer så nära varandra att elektronerna tunnlar (vilket inte är detsamma som överslag).

  9. Ann Löfving-Henriksson

    Upp i allt elände finns det hopp. Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss verkar vara en självständigt tänkande kvinna.
    Hon hälsades välkommen av Drottningen uppe i Skottland och for genast tillbaka till London och började omedelbart vända på utvecklingen.
    Hon häver förbudet mot fracking och tillåter oljeborrning i Nordsjön.
    Samtidigt sätter hon ett tak för hushållens elräkningar från 1 oktober och två år framåt.
    För landets bästa!
    Undrar Truss’ beslut kommer upp i kvällens slutdebatt.

  10. Lars Cornell

    #2 foliehatt.
    ”Rummakainen får också breda ut sig”
    SMHI har Regeringens uppdrag att understödja regeringens klimatpolitik. Rummakainen är en av minst två som fullföljer det uppdraget efter bästa förmåga.

  11. Leif Andersson

    Intressant med EW som är en kunnig och driftig person i dessa tunga frågor. Att ge sig in i politiken är dock en helt annan sak. Känslorna styr istället för kunskapen.
    Att avgå med segern i debatten blir inte lätt för Elsa som inte verkar vara media tränad vilket kunde ses i debatten med MP/Tovatt.
    Att kasta Elsa för vargarna lär inte gynna saken. Låt Jimmie Åkesson och MBJ framföra hennes åsikter.

  12. foliehatt

    Lars Cornell, ”10,
    om SR också har regeringens uppdrag, eller om de krattar manegen för MP helt eget initiativ har jag ingen insyn i. Det första vore att bryta mot svensk lag, det andra ”endast” mot sändningstillsåndet.

    Men, självklart, när de tvingas (intern)utreda sådana fadäser så blir svaret alltid att inga fel har begåtts. Att de som anklagar endast är foliehattar och konspirationsteoretiker.

    Själv anser jag nog att mängden upprepade klavertramp där hårt vinklade nyheter presenteras som sanning utgör bevis för att SR driver en politisk dagordning

  13. Lars Cornell

    #7 mattias
    Den nya finska kärnkraftreaktor, Europas största med 1600 MW, har nu tagits i bruk. Finländarna räknar med att den skall vara avskriven efter 6 år (*). Har någon sett en kalkyl?
    https://energiforsk.se/program/karnkraft-omvarld-och-teknik/nyheter/nybyggnation/europas-storsta-reaktor-startar/

    *) En liten kalkyl.
    1600 MW * 1000 kr/MWh = 1,6 miljoner kr per timma i intäkter. På ett år blir det med avdrag för driftkostnader och bränsle (försumbart) ca 12 miljarder kronor. Jag tror att finländarna betalat ca 70 miljarder kr (någon som vet?) för den.

    ”Att kärnkraften lades ner p.g.a. att det skulle kräva för mycket investeringar är ren ”bullshit””. Elsa Widding

  14. Ivar Andersson

    Det är klimatpolitiken i EU som orsakar elbrist och höga elpriser. Klimatpolitiken har medfört att kärn- och kolkraftverk har lagts ned och gjort EU beroende av gas för elgenerering. Tyskarna gjorde sig beroende av rysk gas (Northstream I och II) och har stora problem. Vi importerar tyska elpriser i södra Sverige när vi exporterar el till Tyskland. 367 öre per kWh i söder jämfört med 100 öre i norr.

  15. UWB

    Dagens Industri har besökt Gällivare med fokus på elförsörjningen och det ser inte ljust ut. Det nämns ett behov om 70 TWh per år och det nämns att nuvarande produktion inte räcker till. Om jag är rätt underrättad så finns det för närvarande ett överskott om cirka 20 TWh som skickas vidare.

    Det finns intresse av SMR, men en sak som jag tror skulle lösa delar av problemen skulle vara OL4. Ryssarnas engagemang i finsk kärnkraft är ju avslutat och det finns en massa kunskap om hur man inte ska bygga en kärnreaktor.

    Jag hörde på radion (Vetenskapspodden) att skulle man bygga nytt i Sverige skulle en kopia av OL3 vara det bästa, då kunskaperna redan finns där. Därför skulle en OL4 kunna byggas snabbare och billigare än OL3 och genom att skriva kontrakt med LKAB skulle de få cirka 13 TWh per år från kanske 2032.

    https://www.di.se/ledare/elkrisen-hotar-den-norrlandska-drommen/

  16. TB

    Elsa är en klart lysande stjärna mitt uppe i allt elände som S i samarbete med Mp V och C skapat.

  17. Paul Håkansson

    Lite OT men vilken klarsyn Sauk har och har haft under många många år precis som alla andra härinne. Lyssna för det är RIKTIGT bra.

    https://www.youtube.com/watch?v=f7EvHg3F72Q&ab_channel=SaukTube

  18. Enough

    #11 Leif A

    Ja, Leif, det finns definitivt en risk att EW kan få det tufft i början, men förhoppningsvis kan finnas en uppsida framöver, kanske energiminister 2026?

    Jag måste starkt bejaka detta grepp från SD, att ta in personer med kvalifikationer utanför ungdomsförbund och internkurser, kan det ge en spridning, förbättras riksdagsmaterialet avsevärt.

  19. Paul Håkansson

    mattias
    08:43, 2022-09-09

    Det intressanta är att Olkiluoto 3 har en ägarstruktur som är väldigt intressant. Den ägs av ett 50-tal elkonsumenter som har köpt ngn enstaka procent vardera.

  20. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

    #4. Det måste ständigt upprepas: för lagring måste vätgas antingen komprimeras till minst 200 bars tryck eller kylas till 253 minusgrader. Båda metoderna ytterst energikrävande och också svåra med påtagliga säkerhetsrisker. Vätgas kräver alltså mycket energi för både produktion och lagring, totalt betydligt mer än dess eget energiinnehåll. Heja!

  21. Sören G

    På Watts Up With That? skriver Eric Worrall;
    ”Jacob Rees-Mogg, who now oversees the UK government department responsible for energy and climate change, recently called to extract “every last drop” of oil and gas from the North Sea”

    ”King Charles by contrast is famous for being outspoken about climate change, which is widely seen as a breach of royal protocol.

    The Question – will King Charles be able to do his job as king, and stay silent, if Prime Minister Liz Truss starts blatantly dismantling Britain’s Net Zero policies? ”

  22. tty

    Ett bra argument när det talas om att det tar 10-15 år att bygga ett kärnkraftverk är att det senaste som byggdes i Sverige (O3) tog 4 år och 10 månader.

  23. tty

    Apropå Moores lag så upphörde den att gälla ca 2010. Sedan dess har takten successivt sjunkit och man närmar sig nu med 2 nm kretsar som sagt fundamentala fysiska begränsningar.

    Fortsatta ökningar av processorkapacitet kommer att hänga på förmåga att tillverka större chips (f ö ett område där Taiwan är ledande), mer parallell processing och (kanske, och i så fall längre fram) fundamentalt nya typer av logikkretsar som inte använder transistorer.

  24. BG

    Programmet för årets bokmässa i Göteborg har just kommit. Det kommer att finnas något som heter Klimatscenen – ”Klimatscenen är mittpunkten för temat Klimatkrisen på mässgolvet. Här möts författare, forskare, journalister och aktivister i samtal om vår tids ödesfråga.”

    Givetvis finns bland deltagarna Greta Th., Isabella Lövin, Johan Rockström m.fl.

    Aftonbladets nyhetschef Jonathan Jeppsson, författare och klimat journalist, presenterar sin bok ” Åtta steg mot avgrunden”.

    ”2022 går till historien som ett av mänsklighetens dummaste och mest faktaresistenta år. Det är inte bara klimatskeptiker som blundar för sanningen…
    Med Annika Luther, Marcus Rosengren och Pekka Heino.

    Och mycket annat.

  25. pa

    #19

    Den är intressant. Öppnas möjligheten att köpa in sig i ett par kärnkraftverk skulle jag gärna bidra.

    Om 200 000 svenskar skulle vara intresserade med 1 msek/person blir det tillräckligt för ett par kraftverk att konkurrera ut den värdelösa vindkraften med.

    Det vore i dessa tider en mycket bättre investering än bankkonto.

  26. johannes

    #23 tty
    Skulle inte vi typ gå under det ögonblick när Moors lag upbhörde, sades det i böran av 90-talet?
    Ett av många larm…..

  27. L

    Enl. Nyhetsmorgon var det en hel del tipping points där det redan är kört. Undrar om det var Grönland som inte gick att rädda. Är det någon som vet mer?

  28. tty

    Har nu läst ”Supporting Information” för Rockström et al senaste alster om ”tipping points” i Science (själva artikeln år låst) och kan konstatera några saker. De utgår från en klimatkänslighet av 6(!) grader per fördubbling av CO2 och att RCP 8.5 poppar upp både här och där. Det betraktas som självklart att temperatur = koldioxidhalt, och att inga andra faktorer har någon betydelse.
    En annan observation är att i princip alla deras irreversibla processer inte är det, vare sig i det förflutna eller i nutiden. Hur kan t ex någon som likt Rockström bevisligen bott i Sverige på allvar tro att ett isfritt hav inte kan frysa till igen?
    Hela opuset är en sannskyldig orgie i modellering med absolut minimal användning av faktiska data, troligen p g a att dessa som regel inte stämmer med ”berättelsen”. Ta t ex deras skattning av ”kollaps” av Grönlandsisen (som f ö inte kan ”kollapsa”, bara smälta):

    ”palaeoclimate data suggests past GrIS and WAIS retreats occurred in the 300-400 ppm CO2 range (i.e. ~0.5-2.5°C at an Earth system sensitivity of ~6°C per CO2 doubling, but also depending on orbital forcing) (42), and IPCC AR6 assess >3°C as leading to near complete GrIS loss over multiple millennia (and that >2.5°C was sufficient for this in the mid-Pliocene Warm Period), so we tighten the upper bound to 3°C. We give the GrIS threshold range high confidence based on multiple consistent estimates from different evidence bases (modelling and palaeorecords).
    ”We adopt a central estimate of ~10ky for GrIS timescale from (40), lowering the minimum timescale to ~1ky following (42, 113) and raising the maximum to ~15ky based on palaeorecords and models of GrIS collapse in MIS11 (111, 114) ”

    Under den förra mellanistiden som var 5-8 grader varmare än nutiden på Grönland minskade isen med kanske en tredjedel på 10 000 år, och den sydligaste av de platser där man har tagit upp borrkärnor (Dye 3) låg då tydligen mycket nära iskanten (men blev aldrig isfri).
    Det blev den däremot under MIS 11 (den fjärde mellanistiden bakåt) som var lika varm eller varmare och varade i ca 30 000 år. Då kan isen ha minskat så mycket som två tredjedelar. Camp Century, ca 150 km från iskanten i nordväst blev däremot inte isfritt under MIS 11. Och Grönland var INTE isfritt under pliocen som påstås:

    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1502-3885.2002.tb01053.x

  29. Hans H

    #23 tty

    Att bygga kretsar naer dimensionerna aer mkt smaa – du naemner 2 nm – staeller ocksaa krav paa ett ytterst plant underlag!

    Hur aastadkomma detta? Normala slipkorn aer alldeles foer grova! I foeretaget jag jobbade i tillverkade vi kiselsyrasoler med fasta partiklar i raett storlek foer att kunna vaatblaestra ytor till den erforderliga jaemnheten!

    Alltsaa naermast att likna vid ultrafin kvartssand dispergerad i vatten. Partiklarna saa smaa att vaetskan genomsynlig med viss Tyndalleffekt. Fabrik i maanga laender. En av de stoersta paa Taiwan … Hoppat vi slipper krig!

  30. Hans H

    #21 Tege

    USA har sedan laenge specificerat hur lagringstank foer vaetgas i bil ska se ut. Tryck 700 bar. Tillaatna max laeckaget finns angivet.

    Betraeffande laeckaget saa kan aeven saadant alltsaa ske fraan behaallare i staal. Intressantare aer om utvecklingen kommer lyckats ta fram komposittank. Primaera problemet aer inte trycket – kolfiberarmerad epoxy kan goeras baade laett och mycket starkt. Problemet ligger i att ha barriaermaterial taett nog paa insidan. Intensiv forskning sker kring olika plaster t ex.

  31. tty

    Det går säkert att göra en komposittank, men den kommer inte att bli billig. Kolfiberkompositer är rätt tidsödande att tillverka och måste härdas i autoklav. Så spärrskiktet måste både täta för vätemolekyler och tåla rätt höga temperaturer.

    Sedan finns det en del praktiska problem. I motsats till vad många tror kan man reparera kolfiberkompositer, men hållfastheten blir alltid sämre. Vilket kan vara lurigt eftersom en rätt gjord reparation är osynlig. Bränder är också problematiska eftersom röken är jämförbar med asbest.

  32. Bäckström

    Kretsarna kommer att krympa ett bra tag till. Vad som är mer oroande att det numera bara finns en enda aktör som är helt världsledande. TSMC. Dessvärre är deras mest avancerade fabriker enbart förlagda i Taiwan. Vad händer den dag Kina tycker det är dags att invadera?

    Vidare finns det också bara en enda leverantör som gör de mest avancerade litografimaskinerna. ASML. Ett holländsk företag.

    Det brukar aldrig vara bra att bara ha en enda leverantör. Så ser det ut idag.

  33. Hans H

    #31 tty

    Spaerrskiktet i termoplast appliceras i efterhand.

    Pris vid serietillverkning i stor skala? Spirallindning i giggar kan mekaniseras/automatiseras en del del…

    #32 Baeckstroem

    Vi haenger med nedaat i partikelstorlek med ”polymeriserad kiselsyra”-solen. Ogillar starkt tanken paa kinesisk invasion aeven av skaelet att de inte respekterar patentraett mm

  34. foliehatt

    Bäckström, #32,
    Så är det. Tyskland med en enda gasleverantör är ett exempel som förskräcker.

  35. tty

    #32

    TSMC håller i och för sig på att bygga en stor fabrik för 5 nm wafers i Phoenix Arizona. Den skall vara i produktion om ungefär ett år.

  36. tty

    Samtidigt i Sverige:

    https://www.di.se/live/salamanderfynd-kan-hota-volvos-jattefabrik-i-mariestad/

    Gruvor och fabriker är haram….

  37. Bäckström

    tty
    #35
    Så är det.
    Dock är inte 5nm längre ”the cutting edge”.
    Utvecklingen och spetskunskapen finns hos ingenjörer i Taiwan.

  38. Bäckström

    tty
    #36
    Ja jösses…
    Jag kommer i alla fall rösta på söndag på det minst dåliga alternativet. Förhoppningsvis kan vi stoppa det värsta vansinnet?

  39. Lars Cornell

    Mycket händer i vår värld och vår omvärld. Kriget i Ukraina. Engelska drottningens död. Energiewendes totala misslyckande. Inte mycket har de med varandra att göra – ändå, det kan gå dekader när inte mycket händer.
    Och det kan gå veckor när dekader händer.

  40. Erik

    Hej
    Ursäkta OT, men jag läser i Ill. Vetenskap om ett försök med djupborrning (20 km) för att nå de riktigt heta delarna av jordens inre. Når man dit kan man utnyttja värmen på ett relativt enkelt sätt. Ett företag tror sig kunna börja testa detta om två år. Någon som vet mer?

  41. Taktiksnack: Det finns en hel del motstånd mot IPCC-företrädares skräckscenarier (WG2 t.ex.) Där använder man sig ofta av stollescenarier som RCT8.5 och en klimatkänslighet på 5-6 grader.

    Elsa håller sig till vad IPCC WG1 säger. Samma strategi som t.ex. Steven Koonin och Pielke Jr gör. Vi vet att det grundläggande budskapet där förvrängs och missbrukas i media och av politiker. Men vi har också presenterat en hel del kritik mot WG1 deras modeller, deras ignorerande av artiklar som visar annat, deras negligerande av det historiska klimatet etc.

    Gör Elsa rätt i den politiska miljö som hon skall agera inom?

    Själv hoppas jag på att eftervalet, vid en eventuell valvinst för SD+M+KD och L, så kan man under mandatperioden få ett utrymme för en kritisk diskussion även av IPCC WG1. Så att t.ex. Parisöverenskommelsen och klimatlagen skrotas. Är det för optimistiskt att tro? Även om detta har ju företrädare för SD och M en hel del bra att säga.

  42. BG

    ”Nu får Schweiz ett av Europas största pilotprojekt för att testa V2X. Målet är att använda 50 elbilar av märket Honde e som är utplacerade på 40 platser för att balansera elnätet. De första bilarna och infrastrukturen inom pilotprojekt ”V2X Suisse” finns nu på plats.” (Alltomelbil.se)

    https://alltomelbil.se/europas-storsta-v2x-pilot-50-honda-e-ska-balansera-elnatet-i-schweiz/?fbclid=IwAR1dpaB0gXtTX19wmQ1lTkcaEpGu10D60kwGuWdakbYHmdOgPHgeiq2U3ok

  43. Anders

    Apropå dyra och galna ”klimatåtgärder”. På Västerbottens största sopförbränningsanläggning, Dåvamyran, ska man enligt intervju med dess ”omställningschef” komprimera 300000 ton CO2 per år till 200 bar och kyla till -55C för att få gasen att övergå till flytande fas. Därefter ska man transportera den med tåg (grönt så det förslår) till Norge som tydligen ”erbjuder” (troligen inte gratis) tomrum i tömda oljefyndigheter under Nordsjön. Killen sa att detta kommer att bli extremt dyrt… Och att de tittar på kreativa finansieringsmöjligheter… Eller, som jag tolkar det, förbereder tiggeri av bidrag från EU och FN:s klimatfonder?

    Reflektion: Hur och när kunde det ske att folk med högskoleutbildning blivit så indoktrinerade att de utan att skämmas agerar som om livets gas blivit ett farligt avfall eller gift?

  44. Rossmore

    #28 m. fl.

    Roger Pielke Jr om användandet av RCP8.5 som utgångspunkt för klimatalarmistiska förutsägelser:

    ”Like the children’s game of Chinese whispers or telephone, this is how the most extreme results from the most extreme family of scenarios becomes transformed into “likely under a business-as-usual scenario.” Multiply this dynamic across many thousands of climate studies and we get the wholesale transformation of climate change into something that looks far more apocalyptic than can be discerned from the actual science summarized by the IPCC.”

    ”It’s Time To Get Real About The Extreme Scenario Used To Generate Climate Porn”

    https://www.forbes.com/sites/rogerpielke/2019/09/26/its-time-to-get-real-about-the-extreme-scenario-used-to-generate-climate-porn/?sh=11e260bd4af0

    Tre år sen! Och MSM fattar ännu inte ett iota!

    (Artikeln tog mig mindre än 10 min att läsa)

  45. tty

    #43

    Superkritisk koldioxid är ett utomordentligt medel för att öka oljeutvinningen. Det är nämligen ett synnerligen effektivt lösningsmedel för kolväten. Det är en av de viktigaste EOR-metoderna.

    https://www.researchgate.net/publication/275153480_Supercritical_CO2_Injection_for_Enhanced_Oil_Recovery_in_Fractured_Chalk

    Från Universitetet i Bergen….

    Så troligen har norrmännen lurat ”omställningschefen” att betala för något som han egentligen borde få betalt för.

  46. tompas11

    Med risk för att göra vissa besvikna så kommer inte Elsa att göra någon skillnad så det märks i politiska beslut. Samtliga riksdagspartier inklusive SD och Elsa själv lever ju i den villfarelsen att antropogena utsläpp av koldioxid påverkar klimatet.

  47. tty

    #40

    Nej, det är inte alls enkelt att utnyttja geotermisk energi från så stora djup. Det kräver extremt höga tryck och själva borrningen är mycket dyr och tidsödande. Om det ens är möjligt. Det djupaste oljeborrhålet är ungefär 10,5 km, men det finns ett ryskt forskningsborrhål på Kolahalvön som efter ett antal år och stora tekniska problem nådde ca 12 km. De två åren kan du glömma.

  48. Berra

    # 40 Erik:

    Hur kompenseras det för värmen som släpps ut i marknivå istället för att lagras nere i berget? 🙂

  49. tty

    #48

    Det är nog det minsta problemet. De planerar att använda en ny mikrovågbaserad borrteknik som bara testats i laboratorieskala.

    https://www.quaise.energy/

    Jag vill inte säga att det är omöjligt, men det kommer att krävas väldigt mycket utvecklingsarbete, och vad jag personligen inte förstår är hur de skall kunna hålla ett så djupt borrhål öppet utan att använda drilling mud. De tänker nämligen använda gas för att transportera bort ”borrkaxet” som egentligen är förgasat berg.

  50. LeifR

    Tyvärr så visade ju debatten med Tovatt att det inte räcker med fakta och kunskap för att övertyga.
    Trots att jag själv är övertygad klimatskeptiker så måste jag tyvärr säga att Elsa framstod som en dryg besserwisser som mest ville promota sin bok.
    Tror absolut INTE att det är så man vinner anhängare.

  51. Simon

    #50 Leif
    Jag håller till viss del med dig men hur debattera med någon som fastnat i en sekt? Jag betraktar Mp som en sekt där Tovatt är en av prästerna.

  52. Gunnar Strandell

    Här kanske Elsa kan göra en insats?

    Det sägs i politikerdebatten att det tar 20 år att bygga kärnkraft, medan havsbaserad vindkraft går mycket fortare.

    Men ingen nämner att vindkraftverk behöver bytas ut efter 20-25 år och att det är bra om de då ersätts av kärnkraft som håller 60-80 år efter det.

  53. Ann Löfving-Henriksson

    # 50 LeifR tyvärr blev debatten mellan Tovatt och Elsa en mindre katastrof. Men var och en på rätt plats, Elsa är oerhört kunnig både när det gäller klimatfrågan och frågan om vår energiförsörjning och hennes kunskaper och insikter måste spridas.
    Lyssna på hennes respektfulla diskussion med de två skäggen som Ingemar tipsade om i det här inlägget. Imponerande. Lärorikt! Aktivister som Tovatt som inte verkar intresserade av att lyssna och lära skulle snabbt kunna förstöra en sådan diskussion.
    Lyssnar just på kvällens tjatiga debatt önskar att vi i SVT finge uppleva givande diskussioner.

  54. Simon

    Jag fick lära mig idag att senaste kärnkraftverket som byggdes i Sverige (O3) bara tog 4 år och 10 månader att bygga. Tror det var tty som delade med sig av den kunskapen tidigare idag. Egentligen blir det också en haltande jämförelse att jämföra väderberoende vindkraft med planerbar kärnkraft. Den korta livslängden på vindkraftverk måste naturligtvis också beaktas.

  55. LeifR

    #51

    Man kan t.ex. ställa öppna frågor där man vet att de inte har några verklighetsförankrade svar och sedan sticka hål på flosklerna som kommer i retur.

    Man kan också utgå från deras goda vilja, bekräfta den som sann, och sedan visa på fakta som stödjer den ”goda saken” men som står i strid med deras övertygelse.

    Ex
    Jag förstår att du vill undvika att koldioxiden ska leda till försämrade skördar…. men nu verkar det ju som att skördarna har ökat kraftigt under samma period som koldioxiden har ökat… hur tänker du kring det?

    Floskel om modellprognoser….

    Jo, men det där är ju bara prognoser och nu har vi ju faktiskt riktiga data från flera decennier som pekar åt ett helt annat håll. Vad är det som pekar på att sambandet CO2 o skördar ska byta riktning i framtiden tycker du?

    Osv…

  56. LeifR

    #53

    ”Aktivister som Tovatt som inte verkar intresserade av att lyssna och lära”

    Absolut. Såklart de inte är. Poängen är inte att övertyga eller omvända själva aktivisten. Poängen är att visa för publiken var aktivisten har fel, men utan att sätta sig på denne. Om man missar det sista hamnar sympatierna hos aktivisten.

    Ethos, pathos, logos
    Alltid i den ordningen, annars blir det garanterat misslyckat.

  57. Simon

    #55
    Mkt bra, tack!

  58. Daniel Wiklund

    Tovatt spelar i division sex, Elsa i elitserien. Han om nån är en besserwisser som drabbats av storhetsvansinne. Han tycker att han är störst bäst och vackrast. Otroligt provokativ.

  59. LeifR

    #58

    Visst. Men så fort du har låtit dig provoceras så har du förlorat.

    Återigen, i en debatt så är det publiken man ska övertyga, inte opponenten.

    Man får inte gå i fällan att själv framstå som besserwissern. Då har man förlorat. Man kan inte låta opponenten stjäla ens fokus och få en ur balans. Att ha rätt i sak är tyvärr en ganska liten ingrediens i att vinna en debatt.

  60. Leif R #56

    ”Poängen är att visa för publiken var aktivisten har fel, men utan att sätta sig på denne. Om man missar det sista hamnar sympatierna hos aktivisten.”

    Vilken publik? Här handlar det om ett idogt internt upplysningsarbeta bland SD+M+KD+L. Jag tror att de intresserade inom dessa partier är mer benägna att lyssna på folk som Elsa, Jan Ericsson och andra kunniga personer än Tovatt.

  61. LeifR

    #60

    Jag refererar till den publika debatten m Tovatt.

    Att bedriva utbildning/opinionsbildning är ju en annan femma.

  62. Daniel Wiklund

    Tovatt skulle må bra av att åka på ett kok stryk. Han firar när kärnkraftsverk läggs ner.

  63. LeifR #62,

    Varför inte titta på de länkar som finns i denna tråd?

  64. Mats O

    Aftonbladet försöker skriva en nedsättande artikel om Elsa Widding om ”spikprotein”

    https://trovetandeochvetenskap.se/?s=spikprotein

  65. Frej

    tty #45 Det är precis som jag trodde Norge tjärnar pengar både på karusellerna och slänggungorna Vi är så jävla blåsta Och ingen törs säga det för då faller hela konceptet .Tack tty nu vet jag att min tanke var rätt . Förändrar inget men så skönt att veta att jag var rätt .

  66. johannes

    #46 tompa
    Håller med.
    Stackars Elsa måtse göra avsteg av vad hon sagt tidigare i sina bloggar.

    Jävla f#ucking politiskt krav för att kunna verka.

  67. Thorleif

    Som medborgare är det lätt att bli dystopisk när Jan Blomgren konstaterar att även om politikerna vaknar idag (med kk) så kommer det dröja 15 år innan vi har BÅDE planerbar el OCH nödvändig reaktiv krafpä

  68. Thorleif

    #67

    nödvändig reaktiv kraft i SE4 skulle det stå ovan.

    https://skattenytta.se/mediafil/seminarium-brist-pa-el-och-skattenytta

  69. Thorleif

    Som jag förstår det kommer inte SMR i småskalig version ge erforderlig svängmassa för den el som då kan produceras i SE3-4?

    Annars är väl kineser snabba på att bygga små kkv?

  70. Thorleif

    Givet EUs plan om el-avreglering är det min bestämda uppfattning att de som har skapat förutsättningarna för vår energi-infrastruktur idag var allians-regeringen som gav personen Maud Olofsson utrymme i energi-och näringslivsfrågor. Hon må ha varit viktig i vissa sammanhang men en vandrande katastrof när det gäller ekonomi.

    M var faktiskt de som började ersätta de s.k sakkunniga, experterna, med ideologiskt samstämmiga ”sakkunniga” i Rosenbad. Där tycker jag hela vår politiska ”infrastruktur” rubbades. Att sedan Mp blev nödvändiga för att reagera har förstås bara varit en sorgesam utveckling bort från sunt förnuft och i samma tangents riktning.

    Att överhuvudtaget sälja av aktier i Vattenfall? Ett Maud-initiativ om jag minns rätt.

  71. tty

    #69

    Svängmassa är additiv, det finns ingen tröskelnivå. Flera små kkv ger lika mycket som ett stort.

    Till och med små vattenkraftverk ger ett tillskott om de har synkrongeneratorer, vilket de i stort sett alltid har. Men inte vindkraftverk eftersom de har asynkrona generatorer.

    Det kan vara värt att veta att Norge-Sverige-Finland utgör ett eget synkronområde, skilt från resten av EU som är ett annat och större. Anledningen är att vi har likströmskablar söderut, och man kan naturligtvis inte synka likström. Storbritannien är också utanför, av samma anledning.

    Det kan också vara värt att veta att Ukraina ingår i EU:s synkronområde, vilket innebär att ryska attacker mot det ukrainska elnätet, som nu i kväll, direkt påverkar hela eu-nätet. Hittills har EU kunnat dra nytta av Ukrainas stora och stabila kärnkraftsproduktion men nu kan det bli problem med Zaporizjzja nedstängt och attacker på andra delar av nätet.

  72. tty

    #67

    Det skulle gå att få fram ny kärnkraft betydligt under 10 år. Det som behövs är speciallagstiftning som kringgår den stora tillståndsbyråkratin.

    Och för den som säger att det är omöjligt/olagligt/okonstitutionellt säger jag bara en sak: afganamnestin.

  73. Thorleif

    #71 tty

    Tack! Isf torde man kunna se lite ljusare på framtiden om valet vinns av de ”mer konservativa”!

    Kan man då tolka ditt svar som att byggandet av små modulära kkv bör kunna implementeras i södra Sverige betydligt snabbare än de 15 år J Blomgren förutsäger i bästa fall?

  74. Thorleif

    # 73

    Ursäkta svenskan i 2:a st. Kan inte rätta från denna äldre enhet!

  75. tty

    #73

    Ja, men inte med nuvarande lagstiftning. Man behöver gå tillbaka till något i stil med vad som gällde på 70-80-talet. Det vill säga rensa bort mängder av lagar och myndigheter, eller åtminstone koppla bort dem. O3 i Oskarshamn byggdes på mindre än 5 år på 80-talet.

  76. Thorleif

    #71 tty

    ”Flera små kkv ger lika mycket som ett stort.”

    Jan Blomgren håller faktiskt inte med. Stora generatorer/turbiner ger relativt större stabiliserande (mot-)kraft än flera små räknat på samma totala effekt.

    Han menar vidare att det stora och egentliga juridiska problemet handlar om att få gå vidare att bygga. Klimatlagen och kravet på förnybar energi. Inte fossilfri som tidigare.

  77. En snabb förbättring av läget är möjlig. Vi har många kraftvärmeverk och dom prioriterar inte elproduktion för närvarande. Fossileldade spetspannor är avställda här och där (tror jag) Bara genom att ta bort avfallsförbränningsskatten, skatten på bioolja och kanske se över övriga skatter kan kraftvärmen öka med bortåt 2000 MW. En hel del i SE4. Det borde leda till att ytterligare storleksordningen 250 MW kan importeras från Norrland. Antalet timmar då kabeln till Tyskland är full (till 70%) skulle då öka betydligt och därmed skulle det genomsnittliga timpriset minska. Kraftvärme brukar ha synkronmaskiner såvitt jag vet.

    Med inblandning av stenkol i avfallet kan effekten höjas. Borde kunna göras lönsamt för energibolagen.

    Jag tror att en storsatsning på att få ut mer el från kraftvärme skulle kunna ge ytterligare några tusen MW på bara ett fåtal år. Man borde kunna kombinera gasturbin, ångturbin och fjärrvärme och få ut bortåt 60% av energin som el. Att bygga ut ett befintligt kraftvärmeverk borde kunna gå ganska fort med relativt okomplicerad miljöprövning.

    Jag hoppas vi snart får se en ny regering på plats och att den snabbt tar upp frågan om hur vi får fart på kraftvärmen. Låt den drivas av vad som helst inklusive fossilt, gynna byggandet av värmelager så att det går att producera mycket mer el än vad fjärrvärmenätet behöver för stunden.

    Fjärrvärmenätet borde kunna handla el utan energiskatt för att driva värmepump som värmer returvattnet när vindkraften levererar elöverskott. Det skulle stabilisera elpriset och underlätta för framtida kärnkraftsutbyggnad. Vore bra om elpriset aldrig går under rörlig kostnad för kkv.

    Att den gamla regeringen begått sabotage mot vårt elsystem även genom misshandel av kraftvärme och inte endast genom nedläggningen av kärnkraft borde ha uppmärksammats i valet! Nu är det hög tid att det rättas till: https://dagensopinion.se/artikel/energiforetagen-skatter-slar-ut-fjarrvarmen-gar-rakt-mot-energioverenskommelsen/

    Att under en övergångstid elda fossilt i kraftvärmeverk är avgjort bättre än att importera fossil el från Tyskland (brunkol med överföringsförluster.) Högre utsläpp i Sverige, men klart lägre totalt inom EU. CO2 är ett globalt problem, att på grund av illa gjord lagstiftning exportera fossilförbränning tycker jag inte ens Miljöpartiet borde tycka är bra. Den extra elen från Norrland är ju också CO2-fri vilket ytterligare gynnar svensk fossilel i SE4.

    Skulle utbyggnad av värmelager och fjärrvärme bli framgångsrikt kan det antagligen bli vettigt att addera havsbaserad vindkraft. Värme kan lagras billigt i motsats till elkraft. Det passar väl ihop med vind och sol upp till en viss nivå. Så blir alla glada, förhoppningsvis 🙂