Öppen Tråd

valet 2022

Det är svårt att inte nämna valet i morgon, även om nog många är trötta på det redan. Rösta med hjärnan, inte med hjärtat. Eller både och 🙂 Här är veckans öppna tråd för fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Anders

  I dessa klimathysterins och modellmakarnas uppblåsta tidevarv kan det vara trösterikt att skänka en stilla tanke på hur lite människan påverkade inlandsisens hastiga avsmältning för sisådär 10000 år sedan. Må gott och lev väl!

 2. Mats Kälvemark

  Nerikes Allehanda är öppen för debatt om klimat och energi. Jag fick 8/9 följande insändare publicerad:
  ”Politik stoppade Ringhals
  REPLIK
  … på Lars Strömans ledarei NA den 31 augusti.
  Lars Ströman skriver och citerar från Vattenfall att nedläggningen av Ringhals (R) 1 och 2 var kommersiellt motiverad, baserat bland annat på att investeringar på 900 miljoner skulle krävas för fortsatt drift. Det är inte sant. R1 och 2 stängdes båda genom politiskt ministerstyre av regeringen via MP. Interna dokument som läckt ut visar att R1 var i topptrim inkl. nyinstallerad, oberoende härdkylning. R1 och R2 hade en sammanlagd effekt på 2200 MW och hade kunnat producera 19 miljarder kilowattimmar per år om de fått leva vidare.
  Kanske ytterligare 45 år? Antag ett (lågt?) pris på 2 kr/kWh så skulle det gett inkomster om nästan 40 miljarder per år, varav kanske hälften varit ren vinst för ägarna, dvs svenska folket. Antag att påståendet var sant att en investering på 900 miljoner hade varit nödvändigt, så hade den varit återbetald på kortare tid än en månad.
  Sinne för proportioner är ibland en tydlig bristvara.
  Mats Kälvemark”
  Man kan dessutom fundera på varför avställning i ”malpåse”, dvs inte stängning, inte diskuterades som alternativ om nu elpriset vid beslutet tycktes vara för lågt. Nej, det råder ingen tvekan om att stängningen av kärnkraftverken var poltiska illdåd drivna av fanatiskt – religiöst motstånd mot kärnkraft. Då helgar ändamålet alla medel och konsekvens- och kostnadsanalys har aldrig funnits som begrepp i den MP-styrda politikervärlden. Detta faktum gäller tyvärr även andra partier. M förordar exempelvis i sitt valprogram infångning av CO2 ur luften (CCS) som en metod att påverka klimatet. Jag kan inte tänka mig ett tydligare bevis för total avsaknad av verklighetskontakkt i klimatfrågan. Det enda CCS är bra på är att det är en av de snabbaste metoderna, i klass med vätgasstålen, att bränna skattepngar utan mätbar kliomatnytta. Vi pratar om effekter på 80 år som inte är mätbara, miljondelar av grader i sänkt global tempertur till kostnader i storleksordningen 50-100 miljarder kr/år i Sverige.

 3. Simon

  #2 Mats
  Mycket bra insändare!
  Postade för ett tag sedan följande i en annan tråd:

  Nytt inslag av Stefan Sauk, Apropå lögnerna kring nedläggningen av Ringhals…
  https://www.youtube.com/watch?v=WtNXVeua1Ac

  Jag anser precis som Sauk att det är viktigt bemöta, framförallt miljöpartiets lögner, om den ”dyra och olönsamma” kärnkraften.

 4. pekke

  Än en gång klara inte Danmark att försörja sig själva med el trots både värmekraftverk och vindsnurror i mängd
  De importerar över 1 000 MW just nu, Finland importerar också, men de har alltid importerat så de är förutsägbara, men Danskarna är riktiga jo-jo-producenter där det går upp å ner hela tiden.
  https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

  Dags att kapa kablarna till Danmark så att de får lära sig bygga mer baseffekt som går dygnet runt, Finnarna gör ju det.

  Kalifornien verkar ha allt mer problem med sin gröna elproduktion precis som Europa.
  https://wattsupwiththat.com/2022/09/09/wall-street-journal-exposes-gov-newsom-californias-high-cost-energy-and-reliability-debacle/

  När skall politiker och media i EU/Sverige begripa att vi måste ha baskraft som går dygnet runt oavsett vädret !?

 5. jax

  #3 Simon
  Att det ska behövas en skådespelare för att få höra sanningen! Sauk har fullkomligt rätt i att MP måste ut och omgruppera. Deras sätt att hantera demokratin är nog det värsta fulspelet vi sett inom svensk politik. Att med en väljarbas på runt fyra procent manipulera hela svenska folket, som de gör, kan leda till en katastrof för demokratin i förlängningen. Sedan skäller de andra för att vara odemokratiska.

 6. Lennart Bengtsson

  Kanske det bästa och viktigaste som Henrik Jönsson presenterat!

  https://www.youtube.com/c/HenrikJönssonSverige

 7. Phabster

  #2
  Tänk hur man har kämpat, slitit och propagerat för att få bort den ”farliga” kärnkraften genom åren och så visar det sig att nedläggningen av dem var långt mycket skadligare för samhället än vad själva kärnkraftverken i sig någonsin har varit.
  Ironiskt, eller hur? 😄

 8. Simon

  #6
  Lennart har rätt. Jag vill också rekommendera Henrik Jönssons senaste. ENERGIVALET – Civilisationens ödesfråga.
  https://www.youtube.com/watch?v=fSx_uYn_F3s

  Varför är energi så viktigt? Vilka energipolitiska misstag har begåtts i Sverige – och vad kommer att hända med Sverige om vi inte lyckas skapa ny planerbar energi?

  Ingen här på KU lär väl ha särskilt många synpunkter på det som presenteras men inslaget är absolut värt att spridas till alla man känner innan morgondagens val.

  Delar med alla jag känner.

 9. Simon

  #6
  Lennart har rätt. Jag vill också rekommendera Henrik Jönssons senaste. ENERGIVALET – Civilisationens ödesfråga.
  https://www.youtube.com/watch?v=fSx_uYn_F3s

  Varför är energi så viktigt? Vilka energipolitiska misstag har begåtts i Sverige – och vad kommer att hända med Sverige om vi inte lyckas skapa ny planerbar energi?

  Ingen här på KU lär väl ha särskilt många synpunkter på det som presenteras men inslaget är absolut värt att spridas till alla man känner innan morgondagens val.

  Delar med alla jag känner.

 10. Magma

  I år – ett val när lögnerna duggar tätt.
  Det är märkligt att ett litet parti som MP inte vågar stå för sin egen politik när de ändå med stöd av S fått igenom stora delar av den – de har gått till val på att lägga ner kärnkraften och har även lyckats att näst intill halvera den … ändå vill man inte kännas vid sina ”framgångar”. Kan möjligen det nuvarande elpriset bidra till deras låga profil i en av sina hjärtefrågor …
  Stefan Sauk är tydlig i Simons länk ovan och även Henrik Jönsson sätter fingret på vad våra miljöterrorister åstadkommit.
  Om man är krass så har MP och deras ”gröna” kolleger i EU lyckats åstadkomma någonting som till och med torde få IS att bli ”gröna” av avund när nu västvärlden knäar under oket av en kraschad energiförsörjning.

 11. Ivar Andersson

  Det höga elpriset och elbristen inom EU beror på att man avvecklat kolkraften och gjort sig beroende av importerad gas. Tyskarna var tokigast som gjorde sig beroende RYSK gas, Northstream I och II.
  Södra Sverige importerar tyska elpriser.

 12. Inflationen sägs ju vara orsakad av höga energipriser. Med opålitligt sol- och vindkraft så kommer priserna på el att variera mycket mer än tidigare. Att det kan vara relativt vindstilla under flera veckor har vi ju sett prov på i sommar. Betyder det att vi får räkna med ständigt återkommande inflation när priserna på el varierar? Är inflationschocker något som vi får räkna med i framtiden – åtminstone tills vi får en stabil och pålitlig baskraftsproduktion?

 13. #11,

  Forts. Den klassiska förklaringen till inflation är ju ökad penningmängd. Men i det här fallet så verkar inte en åtstramning av penningmängden genom högre räntor vara en fungerande medicin. Det är ju bristen på energi som är problemet.

 14. Bäckström

  Ingemar
  #12
  Den rätta benämningen är stagflation. Alltså det sämsta tänkbara tillståndet. Påminner det inte rätt mycket om oljekrisen i början av 70-talet?

 15. Ulf

  Nu har media med DN plockat fram tipping points. Några tiondelsgrader till och allt kommer haverera förstår ni ( hur kan folk tro på dessa sagor).

  Men den enda tipping points som faktiskt utlösts är sammanbrottet av vårt energisystem.

 16. Håkan Bergman

  När vallokalerna stängt i morgon är priset per kWh i SE3 och SE4 uppe i 7,21, valdagens maxpris, tänk på det innan du röstar. Väljare i SE1 och SE2 har maxpriset 4,00 när valvakan drar igång.

 17. Gunnar Strandell

  Håkan Bergman #16
  Det finns människor som på fullt allvar vill att kommande generationer ska få det sämre än vi.

  Det hjälper inte att vi sett vintrarnas ”kallrum” då familjen flyttade in i köket där värmen från vedspisen fanns.

  Där jag bodde gick man samman för att såga och hugga upp vinterns vedbehov som köptes och levererades av företaget. Under 1960-talet!

  Villaägare med braskamin planerar nu för ett liknande levnadssätt. De som har gott om muskelkrafter ser det som ännu en utmaning vid sidan av cykelturen till jobbet och gympassen under helgen.

  När jag var barn blev fotogen en befrielse. Undan för undan installerades varmvindkaminer framför kakelugnarna. De gav värme dygnet runt och en kokplatta under locket.
  Länk:
  https://digitaltmuseum.se/021026356895/kamin

  Vi kommer kanske att få det sämre. 🙁

 18. Daniel Wiklund

  Här lite temperaturstatistik från Luleå. Avläst av familjen Bohnsack kl 08.00 på Skurholmen i Luleå sen 1921. Medeltemperatur för augusti är 14.4. I år var det 15,3. Varmast var det 1937 med 18,6. Näst varmast 2006 med 17,9. På tredje plats 2002 med 17,6. Kallast var det 1987 med 11,3. Delad andra plats 1986 och 1952 med 11,4. Idag är det ett fantastiskt väder i Luleå. Strålande sol, svaga vindar och 15 grader. Inget idealväder för vindkraft.

 19. Lars i Huddinge

  Det är ju helt j-vla otroligt.
  Sverige exporterar 3340 MW el för 299 öre/kWh i EO4
  Norge IMPORETRAR 3000 MW el i NO1&2 för 365 öre
  Finland importerar 360 MW el för 300 öre/kWh i hela landet.
  Nå’nting är sjuk härvidlag!
  Jag fattar ingenting!!!!
  Vart tar pengarna vägen när kWh studsar omkring på detta viset???
  Jag bara undrar.

 20. Håkan Bergman

  Gunnar Strandell #17
  El var nog den enda lyxen i min barndom, vi hade fri kraft som en del av ersättningen för del i fallhöjd. Elkaminer över allt sen fanns det inte så mycket mer att använda elen till annat än till belysning och en radioapparat. Annat blev det när farmor köpte en tvättmaskin, vilken skillnad mot att tvätta i en vedeldad gryta nere vid älven och elen räckte även till den. Blev det elavbrott fick Vattenfall tillhandahålla fotogenkaminer och fotogen till gårdar med fri kraft, energi som energi och det var bönderna väl medvetna om. Jag har hört att det var min farfar som såg till så att avtalet gällde ett visst antal hästkrafter, ingenting nämndes om hur hästarna såg ut.

 21. johannes

  #19
  Svårt att sia när det är anonym budgivning.

 22. Håkan Bergman

  Lars i Huddinge #19
  Ljuset i tunneln är att Finland bara importerar 360 MW netto, detta tack vare Olkiluto3 som just nu levererar runt 1200 MW under testperioden, det kommer en svår tid sen i oktober-november när produktionen inte blir lika stabil.
  https://www.tvo.fi/en/index/production/plantunits/ol3/ol3forecast.html
  Under tiden kan ju vi Huddinge bidra till ökad värme- och el-produktion i Högdalen genom att skicka vårt plastavfall dit i.st.f. till Motala, där merparten ändå kommer att förbrännas, plast är ett utmärkt bränsle.

 23. Thorleif

  22 Håkan Bergman

  Ja får Forsmark försörja SE3-4 istället för att Fortum exporterar till Finland kanske vi får lite bättre balans. Fortum äger väl kring dryga 20% av Forsmarks Kraftgrupp. Även när deras nya kkv är i full gång lär Finland få el-underskott pga av bl.a att Ryssland dragit ner/stängt ner sina leveranser.

  Förhoppningsvis kan de ta det mesta av sina behov från SE1?

 24. TBL

  Jag ser i framtiden att vi bara har kärnkraft då när politiker inser att vindsnurror inte fungerar i långa loppet, att kostnaden för rep och underhåll samt utbyte till nya snurror kostar allt för mycket.

  Jag ser i framtiden att vattenkraften med sina dammar har också sin livstid. Då, när läckage ökar påtagligt att det kan bli en fara att dammarna brister och antingen lägga ner vattenkraften eller renovera dammarna till enorma stora kostnader.

  Jag ser i framtiden att vi bara har kärnkraft. Små reaktorer som kan ställas upp där man behöver tillförlitlig energi.

  Jag ser att alla våra älvar återställs till naturligt vattenflöde vilket värnar natur och mångfalden.

  RÖSTA PÅ NYA MILJÖPARTIET

 25. Björn

  Märklig utveckling på elmarknaden. Under hela 2020 var spotpriset i medel ca 25 öre/kWh (elområde 3) och efter juli 2021 börjat skena. Hur är detta möjligt? Kostnader för produktion har knappast stigit med många hundratals procent sedan 2020, men priset mot kund har stigit med dessa hundratals procent. Denna höjning kan knappast skett utan regeringens medgivande. Har man sett mellan fingrarna för att driva igenom klimatmålen?

  https://www.eon.se/el/elpriser/utveckling

 26. Thorleif

  Betr Vattenkraftsdammarnas luck-ombyggnad för möjliggörandet av fiskarnas förbipassage av turbiner har miljörörelsen (del av den) faktiskt fått till stånd en sådan på sina håll. Jättepositivt! MEN gissa vilka som är absolut sämst i klassen? Inte de privata etc utan VATTENFALL. Trots departements-anmodan!

 27. BD-Nille

  Jag vill rekommendera följande seminarium om ”Brist på el och skattenytta”.

  https://www.youtube.com/watch?v=d-R1HlDlTV8

  Här avhandlas de rusande elpriserna och konsekvenserna. Och den eminente Jan Blomgren förklarar hur elsystemet fungerar, och hur det slutar fungera utan tung planerbar elproduktion.

  I seminariet deltar även Lina Håkansdotter från H2 Green Steel, det som tyvärr kommer att bli en upprepning av Stålverk 80.

 28. Lars i Huddinge

  Lämnade V-fall’s elförsäljning när avtalet gick ut nu i sept. Köper numera via Kärnfull = 100% kärnkraft om man nu kan tillstå att det är kärnkraft i eluttagen.
  Man måste visa att man inte är hur medgörlig som helst. Om alla stretar emot så borde det ge utdelning på sikt eller………….?

 29. Håkan Bergman

  Test.

 30. Håkan Bergman

  Vi försöker så här i stället.
  https://drive.google.com/file/d/17JtCM6SueUlySxKQUwh6TyT8biHRuSyT/view?usp=sharing

 31. tty

  #24

  ”Jag ser att alla våra älvar återställs till naturligt vattenflöde vilket värnar natur och mångfalden.”

  Har du en aning om hur länge det är sedan svenska vattendrag hade ett naturligt lopp? I Norrland har i stort sett varenda å och älv rensats på 1700- och/eller 1800-talet för att möjliggöra flottning.

  I Sydsverige har det byggts dammar för kvarnar, sågar och hyttor i stort sett i varenda rännil sedan medeltiden. Plus att man ofta flottat även här, och större vattendrag har ofta rensats för båttrafik. Och i jordbruksområdena har nästan alla vattendrag rätats eller kulverterats.

  Allra mest extremt är det i bergslagerna i Mellansverige. Där har man grävt och dämt, och sänkt och rensat och gjort överledningar och t o m vänt vattendrag absolut överallt för att få kraft till hyttor och gruvpumpar.

  Att sedan i regel vare sig myndigheter eller lokalbefolkningen känner till det är en annan sak. Jag har själv hittat flera gamla hyttor och kvarnar som inte finns på några kartor eller i fornminnesregistret, och där alla tror att de igenväxta dammarna är naturliga. Och talar man om för folk att det flottades timmer i ån vid sommarstugan så sent som på 40-talet tror de man fabulerar.

  Jag är helt och hållet för att bevara de få någorlunda orörda åsträckor som finns kvar, men att återställa någon sorts naturligt urtillstånd är en grönromantisk dröm. Och i vilket fall som helst så innebär landhöjningen att hydrologin ständigt förändras. Panta rhei.

  Och att torrlägga en kvarndamm eller bruksmiljö som funnits i sekler och har en rik fauna och flora p g a något knasigt eu-direktiv är ren miljöförstöring.

 32. Håkan Bergman

  tty #31
  EU kan väl börja nere på kontinenten där finns en uppsjö av objekt att återställa, sen måste dom också förbjuda framtida istider.

 33. Jag har skrivit en utförlig artikel om ett begrepp som de senaste åren seglat upp som ett av debattens främsta pejorativa tillmälen: faktaresistent.

  Frågan är också om synen på vetenskap har förändrats. Närmar vi oss en sorts scientism (expertvälde). Behöver de som tänker annorlunda om t.ex. klimatfrågan genomgå terapi eller hemlig motmedicinering? Det finns dessvärre flera röster i dagens debatt – och vetenskap – som förordar det.

  Numera kastas uttrycket ”faktaresistens” fram och tillbaka mellan företrädare för alla möjliga åsikter och uppfattningar. Den andra parten i en dispyt anses helt enkelt inte mottaglig för sanningen. Och det tycker ofta båda kontrahenterna om varandra.

  Artikeln har rubriken ”Expertvälde och ”faktaresistens”. Se:

  https://slowfox.wordpress.com/2022/09/07/expertvalde-och-faktaresistens/

 34. Evert+Andersson

  Mats och jag hade bra flyt i veckan. NA är öppna för debatt. Detta är replik på en lokal MP-artikel med ett antal undertecknare.

  Vi använde deras egen rubrik, men med ett frågetecken.
  ——————————————————-
  Ett val för en bättre framtid?
  10 september 2022 10:59

  Vi gör ett försök att återföra debatten till basfakta. Parisavtalet är en gemensam överenskommelse om att sträva efter en godtyckligt vald global medeltemperatur, som är högst 2 grader över den på 1860-talet, men helst 1,5 grad. De åtgärder man tror kan göra det är minskade koldioxidutsläpp från fossila bränslen.

  Koldioxidbudget i Örebro förespråkas som viktigt politiskt grepp. Det är svårt nog att avgöra på nationell nivå vilken effekt olika åtgärder kan få. Det mest korrekta bör vara att utgå från samma underlag som skribenterna, alltså IPCC, FN:s mellanstatliga klimatpanel. Vi tillämpar deras beräkningsmodell och ett scenario TCR 3.0 vilket är i överkant mot observationerna hittills.

  Sveriges territoriella koldioxidutsläpp är 0,12 procent av de globala. 45 miljoner ton. Om dessa blir noll från och med nästa vecka bidrar det till 0,003 gr C lägre global medeltemperatur om åttio år än det annars skulle bli.
  Stål utan kol minskar tio procent av Sveriges utsläpp. Antag att projekten lyckas fullt ut och den antagna klimatnyttan blir 0,0003 gr C.

  Vägtrafiken står för en tredjedel av våra utsläpp. Antag att vi når målet 1,5 miljoner elbilar till 2030. Samma kalkylmodell ger då tjugo procent av en tredjedel. 0,0002 gr C. Men den antagna nyttan kommer efter 2030 eftersom elbilens ryggsäck med koldioxid från start tar 12000 till 15000 mil innan den är bättre än moderna bilar med förbränningsmotor.

  Tre exempel som kostar vansinnigt mycket pengar och nyttan om den ens går att mäta är tusendels eller tiotusendels grader.

  Vet skribenterna detta och är de beredda att stå för att det är klok politik?

  Evert Andersson
  Mats Kälvemark
  Fria debattörer

  ————————————————————

  Sista insatsen dagen innan valet

 35. Joachim andersson

  Blev besviken på gårdagens debatt där Gretas ”lilla syster” som fick gråta i tv.
  Varför kunde inte kandidaterna säga lite tröstande till den lilla vilsna individen att jorden kommer inte gå under idag imorgon eller senare pga koldioxiden

 36. Anders

  #33 KET. Vilket epos Du levererade mitt i natten! Mycket gediget arbete som måste ha tagit massor av tid att samla underlag till! För att inte nämna – att skriva! En reflektion eller snarare fråga. Du lyfter Darwins evolutionshypotes (numera ofta kallad teori). Har Du reflekterat över möjligheten att detta med konsensus etc. kan ha fått sitt riktigt stora uppsving i breda naturvetarlager under de inledande (och troligen någonstans ännu pågående) striderna kring just evidensen bakom evolutionshypotesen? Bara en tanke. Stort tack för en fantastisk uppsats!!

 37. foliehatt

  Kar-Erik Tallmo, #33
  de som hävdar att vi befiiner oss i början på en klimatkatastrof låter sig inte övertygas av fakta. De jämför äpplen med päron när de lägger all sin tillit till utdata från klimatmodeller och utsläppsscenarier och ratar uppmätta data – när dessa två kategorier inte visar på samma sak.

  Detta är inte ett vetenskapligt sätt arr resonera på. Uppmätta data är kung (förutsatt ätt de är korrekt uppmätta). Om modelln/dataprogrammet säger något annat än uppmätta data – då är det INTE verkligheten som inte stämmer.

  Detta är det första som alla med någon vetenskaplig forskautbildning/träning får lära sig. Antingen gör sådana människor våld på sin utbildnings innehåll, eller så är de helt enkelt inte tränade i forskning på ett vetenskaplig sätt.

  Så, värre än faktaresistens. Faktiskt.

 38. #34
  Mycket bra, tack, och möjligt för de flesta att greppa!

  Kan du/ni möjligen göra samma uträkning för hela Europa?

 39. Anders

  #37. Klockrent! Låt oss förbli vid uppmätta värden och/eller resultat från kontrollerade experiment!

 40. Anders

  #34. Mats o Evert. Knockout! Älskar den blytunga frasen:

  ”Sveriges territoriella koldioxidutsläpp är 0,12 procent av de globala. 45 miljoner ton. Om dessa blir noll från och med nästa vecka bidrar det till 0,003 gr C lägre global medeltemperatur om åttio år än det annars skulle bli.”

  Må förnuftet segra idag!

 41. foliehatt

  Kom igen nu alla röstberättigade – upp ur soffan.

  Nu går vi och röstar bort MPs inflytande över svensk energipolitik.

 42. johannes

  #32
  Målet är förtida istid.

 43. Matsa

  TV4 nyhetsmorgon trummar ut ”Klimatlarmet: flera tippingpunkter kan ha passerats” för tredje dagen i rad i sin rullande ”senaste på tv4.se”. Samma sak med Anderssons ”besked” att ”elpriserna kan halveras”. Skamlös vänsteraktivism!

 44. Simon

  #41 foliehatt
  Håller med. Har precis varit och gjort min plikt. Hoppas folk nu röstar rätt annars kommer jag nästa val lägga min röst på det parti som lovar öppna mentalsjukhusen igen…

 45. Håkan Bergman

  johannes #42
  Om den blir permanent är ingen skada skedd, men dagens klimatpolitik är för mesig och uppnår inte en permanent istid, vi måste våga se längre. Bara en permanent istid kan rädda planeten från den fördärvliga mänskligheten!

 46. Sigge

  #25 Björn

  Att elpriserna är höga i Europa beror huvudsakligen på två saker.

  1. Ryssland har minskat gasleveranserna.
  2. Kärnkraften i Frankrike har problem. Sprickbildning av något slag.

  Det finns en tredje anledning till att det i sommar som också påverkar priserna och det är torkan och värmen som gjort att det är mindre vatten i många älvar, vilket gör att vattenkraft i Europa producerar mindre och att värmekraftverk (mest kärnkraft) måste dra ner effekt för att kylvattnet inte räcker till.

 47. Håkan Bergman

  En gång i tiden var de coult med kraftverksdammar.
  https://www.youtube.com/watch?v=e0tpVUfgf7A

 48. TorbjörnR

  #46 Sigge

  Är du allvarlig?
  De största skälen till Europas elpriser är nedlagd kärnkraft och att det inte blåser trots 1000-tals miljarder i slumpkraftinvesteringar.

 49. Håkan Bergman

  Tysk havsbaserad vindkraft hade i augusti en kapacitetsfaktor på 17%, Putins fel?
  https://drive.google.com/file/d/1oKOkXTdMfeLYD8Za8JGZ_DE35_oRRRg2/view?usp=sharing

 50. Lars-Eric Bjerke

  #34 Evert Andersson

  Sveriges utsläpp av växthusgaser var 48 Mton koldioxidekvivalenter år 2021. Å andra sidan var upptaget i skog och mark 40 Mton. Vi är alltså nästan neutrala.
  https://www.naturvardsverket.se/data-och-statistik/klimat/vaxthusgaser-territoriella-utslapp-och-upptag/

 51. Paul Håkansson

  Vattenfall är medlem i WEF vilka styr agenda 2030. Skrämmande att dessa krafter nu styr svensk energipolitik vilket har försatt oss i en mkt allvarlig situation. Hur kan man överlåta tänkandet till dessa globalistiska arkitekter(Schwab) som har Marx som förebild.

  WEF är globalisternas viktigaste redskap https://swebbtv.se/w/iPmVgvG7P9cxmqxSPhNe4G

 52. Sigge

  #48 TorbjörnR

  Det jag skriver är verkligheten. Det som gör elpriserna så höga i Sverige är elbrist i våra grannländer.

  Frankrike som tidigare haft låga elpriser och även exporterat mycket el kommer i år att importera el från grannländer. Sedan sprickor i några franska kärnreaktorer upptäckts så har spotpriserna i Frankrike varit högre än i Tyskland.

  Här är två länkar som visar att elpriserna i Frankrike har varit högre Frankrike än i Tyskland

  https://www.nyteknik.se/premium/rekordpriser-och-rekordskillnader-mellan-sodra-och-norra-sverige-7037104

  https://www.nyteknik.se/premium/elpriserna-sjonk-nagot-i-juli-stora-skillnader-mellan-norr-och-soder-7035974

  För att jämföra franska elpriser med elområde 4 så var elprisena 247% högre i Frankrike i juli och 115% högre i augusti.

  Jag kan inte säga hur länge spotpriserna varit högre i Frankrike än i Tyskland. Jag lede märke till det första gången under hösten 2021. Men det kan ju ha pågått något år utan att jag lagt märke till det.

  De här länkarna behöver man inloggning för. Jag hittar ingen länk som visar elpriser i Europa där man inte behöver inloggning.

  Men den största orsaken till de höga elpriserna är inte kärnkraftsproblemen i Frankrike utan minskad gasimport från Ryssland

 53. Håkan Bergman

  Sigge #52
  ”Men den största orsaken till de höga elpriserna är inte kärnkraftsproblemen i Frankrike utan minskad gasimport från Ryssland”
  Nästan rätt, sanningen är att elpriserna beror på att Tyskland med sin idiotiska Energiewende gjort sig beroende av den ryska gasen. Putins nyttiga idioter kan ta åt sig äran.

 54. Daniel Wiklund

  # 52 Sigge. Nu är du snäll med våra politiker. Inklusive Tovatt.

 55. TorbjörnR

  #52 Sigge

  Nu låter du som media och energianalytiker. Dvs du tittar bara några månader bakåt och nämner de politiskt korrekta orsakerna.

  Normalt folk förstår att Energiwende i Tyskland samt liknande strategi i Danmark och Sverige orsakat krisen! Slumpkraft i stor skala är obegripligt dumt och oekonomiskt samt förstör miljön för djur o människor.

  Att Frankrike har problem med kärnkraften är ju för att Macron varit tydlig med att kärnkraft ska bort och då har man slutat med underhåll. Så finns bara två skäl värt nämna:

  Energiwende och Grön omställning!!!!

 56. Evert Andersson

  #38 Alvar Nyre’n

  Om EU ’nollar’ blir det
  8/0,12 ×0.003 = 0,2 gr C till 2100

 57. UWB

  Man kan ju hoppas på MP utträde i år, men Magda satt igår och uppmuntrade att stödrösta in dem så nu har väl apparaten startat.

  Intressant nog anses den stora förtidsröstningen minska stödröstningens effekter då förtidsröstning i större utsträckning sker på personens primära parti.

  S har haft en negativ trend de senaste valen och det troliga utfallet är en platå i detta val. Det finns två starka S grupper, traditionalister som alltid röstat S oavsett budskap. De skulle rösta på S även om budskapet var 100 % skatt. Det är ett utdöende släkte då det är mest äldre.

  Grupp 2 är bidragstagare som har bra försörjning och inte vill bli av med den. Den gruppen är växande och har inget annat parti än möjligtvis V att rösta på. Nyans håller på att etablera sig i den gruppen men detta val påverkar de inte utgången. Ganska säkert 2026.

  Jag tror inte att vänsterblocket, även om de får flest röster klarar av att bilda regering. Det kan vara så att det blir M och S med någon av C, L eller Kd som partner för att få en majoritetsregering.

 58. Sigge

  #53 Håkan Bergman
  #54 Daniel Wiklund
  #55 Torbjörn R

  Att era åsikter inte stämmer med verkligheten kan inte jag göra något åt.

  Jag kan hålla med Er så pass mycket att jag tycker det är fel att lägga ner kärnkraft om den är lönsam.

  Jag tycker det är bra att Sverige inte har något stort beroende av naturgas.

 59. Daniel Wiklund

  # 58 Sigge. Just nu producerar vindkraften 2,4 procent. Det är verkligheten. Så lönsam kan den inte vara idag.

 60. Håkan Bergman

  Sigge #58
  Att Tyskland gjort sig beroende av rysk gas är inte en åsikt, det är fakta.

 61. johannes

  #50 LarsErik
  Lägg till regnet över Sveriges area med 0,6 m och ca 25 ppm CO2 som spolas ut i havet ger 8 Mton.

  Sverige är redan neutralt.

 62. #36 Tack, Anders. Jag vet inte riktigt när konsensus-begreppet började användas som nu. Kollade i Oxford English Dictionary, och där finns ordet rätt tidigt för samverkande organ i kroppen (”A mutually-dependent set of organs having a consensus of functions”, 1870). Från 1858 finns ett belägg, där man skrivit ”Supported by a great consensus of very weighty evidence”, och det är ju ett mera rimligt uttryckssätt än när man talar om konsensus mellan ett visst antal forskare.

 63. TorbjörnR

  #58 Sigge

  Finns inget i mina åsikter som är annat än fakta. För mycket slumpkraft ger ökat behov av gas och när Putin stänger av så sitter man där. Det förstår alla mina barn men inte MP, V C och S.

  Sverige kan lösa sin kris tex genom att bygga mer gaskraft i väntan på kärnkraft!
  Bäst är givetvis kraftvärmeverken att de börjar producera el

 64. Paul Håkansson

  Evert+Andersson
  07:23, 2022-09-11

  Alldeles utmärkt Evert.
  Detta är den absolut bästa argumentationen som fullständigt punkterar alla deras påståenden och argument. Mig veterligen har dessa klimatförespråkare aldrig besvarat dessa faktabaserade uträkningar som ni presenterar. Fortsätt på denna inslagna linje så kommer alla deras argument att fullständigt raderas.

  Ett tips. Försök att få kontakt med Jan Blomgren och visa honom uträkningarna. Han om någon kan pedagogiskt få ut detta budskap.

 65. Paul Håkansson

  Sigge
  11:24, 2022-09-11

  Bara att konstatera att när utlandskablarna söderut är fulla så importerar vi i inga priser därifrån.

  För mig är elenergi alldeles för viktigt för ett samhälle att överlåta detta till marknaden som dessutom styrs av politiska beslut vilket gör det än mer komplicerat. Att sedan lita på grannländer med sin politiska syn gör situationen än mer oberäknelig.

 66. Ivar Andersson

  #52 Sigge
  Elpriserna i södra Sverige bestäms i Tyskland som avvecklade kolkraften och förlitade sig på import av RYSK gas (Northstream I o II). Nu kan de inte importera rysk gas utan tvingas betala hutlösa priser för sin importerade gas och dessa hutlösa priser gör elen i Tyskland extremt dyr och de tyska elpriserna sprider sig till södra Sverige. Väderberoende sol och vind behöver en backup som fungerar dygnet runt och numera har tyskarna bara gaskraftverk eftersom kol- och kärnkraft är avvecklad eller ska avvecklas så snart som möjligt enligt Energiewende.

 67. Enough

  #64 Paul H

  Kanske inte just Jan Blomgren är rätt mottagare, om du tänkte på debattartikeln i NA med tiotusendelsgrader för vårt lands minskade CO2-utsläpp.

  Han kommer knappast att gå mycket utanför sitt viktiga kompetensområde elproduktion och -distribution, bättre mottagare är nog Elsa W. isf.

  Något som biter bättre på folkmassan, skulle jag säga, är att lyfta diskussionen till världens utsläpp, som har en ökad prognos de närmsta 30-40 åren, oavsett vad vi gör……

  Sedan kommer ju dräparfrågan; har våra utsläpp någon betydelse alls, och isf. i vilken grad? Betydelse på kort sikt, några 10-tals år, eller lång sikt, hur mycket påverkar vår förbränning, motsvarande en ”rännil” av CO2 i det hela, den totala kolcykeln/balansen…….?

 68. tty

  #46, 52

  De stora problemen med fransk kärnkraft beror på två saker:

  1. Idiotstopp av underhåll under ”lockdowns”, vilket tar lång tid att ta igen.

  2. Ett tidigare taget (och vad jag vet inte officiellt upphävt) beslut att halvera antalet reaktorer. Vilket fått kärnkraftmyndigheten att börja skära ned personalen.

  De sprickor (spänningskorrosion) som upptäckts är egentligen inte så allvarliga, men de måste repareras. Av kvalificerade svetsare. Som man avskedat.

  Sensmoral: samhällskritiska verksamheter måste fortsätta även under epidemier, och kvalificerad och svårersatt personal kan inte avskedas hur som helst.

 69. Paul Håkansson

  Enough
  18:20, 2022-09-11

  Dom siffrorna vet Elsa sedan länge vilket hon förmodligen kommer att påtala framöver. Så att sprida till så många duktiga folkbildare som möjligt är givetvis bäst. Henrik Jönsson glömde jag i sammanhanget som är genial i sin pedagogiska framställning.

  Du vet väl att ”vi ska gå före”(nedför stupet enligt undertecknad) som det heter.

 70. Olav Gjelten

  Klockan är nu 22.30 söndag och jag sitter och tittar på valvakan.
  Uppenbart är att skenande elpriser och osäkerhet om vi ens får el till vintern, det bekymrar fortfarande inte svenska folket i någon mätbar omfattning.
  I skrivande stund förvånar det mig inte alls om folk fram på vintern kommer att revoltera mot den politik de själva röstat fram och kräva nyval.

 71. Håkan Bergman

  Det kan mycket väl komma att visa sig att min kalkyl av hur mycket mousserande maltdryck jag skulle behöva för att klara av valvakan kan vara den säkraste kalkylen för slutresultatet.

 72. # tty 68 #

  Beslutet att lägga ner 14 reaktorer kvarstår enligt EDF:s avgående VD, men det är knäpptyst om detta i franska MSM. Ingen har heller dementerat VD:ns påpekande.

 73. # Sigge 52 #

  Du måste skilja på spotpriser och vad franska privatkonsumenter betalar. Jag tittade på hur mycket jag betalat per kWh, alla avgifter inkluderade, sedan årsskiftet. Det blev 0,17, 0,18, 0,19 och 0,19 €. En räkning varannan månad.

 74. Håkan Bergman

  Politiker är ett förunderligt släkte, alla pratar om att knacka dörr. Vad är det för fel på dom här människorna, om nån skulle knacka på min dörr lär jag oftast inte märka det, begriper dom inte att det är den där knappen på dörren man ska trycka på för att påkalla min uppmärksamhet? Skulle jag märka att nån knackar på min dörr lär den mest sannolika reaktionen vara att jag sticker ut skallen och ber idioten försvinna fort som fan!
  Och just nu friar Ulf till Magda med reservationen att valet ännu inte är avgjort.

 75. Håkan Bergman

  Förmodligen bland det mest skrämmande jag sett, Annie Lööf, Bolund och Stendum tillsammans.

 76. Håkan Bergman

  Jaha nu har jag sett valvakan och det ser väl ut att sluta väl ändå, men vem har bestämt att den stackars manlige programledaren måste uthärda alla dessa timmar i en dubbelknäppt kavaj, när redan en enkelknäppt kavaj är att betrakta som tortyr. Men om M, KD och SD kan få den där varmkorvsätarn att ta reson ska det nog lösa sig till slut, och han verkar ju inte vara helt oresonlig.

 77. Lars Cornell

  #75. ”Förmodligen bland det mest skrämmande jag sett, Annie Lööf, Bolund och Stendum tillsammans.”
  Jag beundrar dig Håkan för din djärvhet. Även om också jag tycker så skulle jag inte våga skriva det.

  Det ser ut att gå bra i valet med en rivstart för kärnkraft. Men inte förrän om onsdag vet vi. Då är det fyra saker som jag anser vara viktiga,

  1 – Byggtid för två nya kärnkraftverk i Barsebäck. Vi byggde våra kärnkraftverk på 4 – 5 år. Det borde vi klarar av att upprepa i synnerhet som infrastrukturen redan finns på plats och där Barsebäck är den bästa och viktigaste platsen för nytillskottet.

  2 – Omprövning av Parisöverenskommelsen. Nästan alla inser att det inte kommer att infrias eftersom det är orealistiskt. Kostnad och miljöförstörelse som blir Parisöverenskommelsens följd om vi försöker står inte i proportion till den (omvända) nyttan med kanske en hundradels grad sänkt temperatur om alla Europas länder följer överenskommelsen. Observera att endast halva världen skrivit på, Kina, Indien och Ryssland är exempel på länder som inte drabbats av hysterin och därför står utanför.

  3 – Det är dags för ingenjörer att sätta politiker på plats i energifrågan,
  https://klimatupplysningen.se/elsa-i-farten/
  ”Att kärnkraften lades ner p.g.a. att det skulle kräva för mycket investeringar är ren ”bullshit”.” Jag skulle vilja se tre jämförande kalkyler,
  a) Kärnkraft i Barsebäck (*).
  b) Finländarna räknar med att deras nya kärnkraftverk, EUs största, kommer att vara avskrivet på sex år.
  c) Vattenfalls påstående att Ringhals stängdes på kommersiella grunder.

  4 – Sällan har så få gjort så stor skada för så många på så kort tid som Mp. Det finns ett allmänt behov av en kalkyl på all nytta vi har av mer koldioxid i atmosfären. Vem känner sig manad till att göra en sådan kalkyl (kanske redan gjord?) och skriva en sådan artikel. Ingemar, har Clintel.org något att bidra med?

  (*) Ett kärnkraftverk på 1 200 MW i Barsebäck levererar el till ett värde av bortemot 20 miljarder kronro brutto per år. Tar vi bort driftkostnader och den försumbara kostnaden för bränsle men inkluderar räntor borde det vara avskrivet efter ca fem år.

  Grattis Elsa
  till valvinsten. Jag skulle gärna berätta för dig att jag kryssade för dig. Men det gör jag inte för då avslöjar jag vilket parti jag röstade på. Det var energi och miljö som var vägledande för mitt val, inte den nyttiga koldioxiden och ej heller klimatet som sköter sig självt.
  Du Elsa är kanske den mest lämpade, men inte den enda, att visa upp de kalkyler som jag ber om.

 78. Mats Zetterberg

  #77 Lars C

  Återbetalningstiden kan vara 6 år. Grundinvesteringen är kanske avskriven efter 30 år.

  Varje nyinvestering triggar nya avskrivningar, så helt avskrivet blir det inte.

 79. foliehatt

  Det ser ut som att nog med väljare har använt sitt förnuft i valbåset.

  Dock är det förvånande att nära hälften av de röstande föredrog inomhuskyla på vintrarna framöver, men risk/chans för roterande frånkopplingar av el, och allt till ett så högt pris att det hade tagits som ett mycket dåligt skämt om någon för ett år eller så sedan, hade berättat om vad framtiden skulle komma att hålla i sitt sköte.

  Jag är också genuint ledsen att MP inte åkte ur riksdagen.

  Men, i övrigt – en bra start på dagen!!

 80. Ulf

  Jag är besviken på valresultatet. I Stockholm har man helt tappat konceptet. Man har gått på en enorm smutskastningskampanj mot Svenonius i regionen. S kan nu bli ansvariga för vården vilket innebär att man måste köpa privat sjukvårdsförsäkring. S o V är helt inkompetenta på området. Det är stockholmarna också som tror att sjukvården skötts av kommunen.
  Vidare klarar sig MP i riksdagen. S går framåt och slipper självrannsakan. De kan fortsätta vara ett korrumperat maktparti.
  Spiller det sedan över och rödgröna tar ett mandat så är katastrofen ett faktum.

 81. Paul Håkansson

  California sent out an emergency public notification to warn residents that the power grid was under a strain. Since people are likely unwilling to turn off their power during the summer heat, California is concocting “de-energization” plans. Simply put, California plans to temporarily turn off the power grid in the name of public safety.

  This is the same state that plans to eliminate gas-powered cars yet does not have the capability to maintain the current electrical grid. Companies are already creating advice for residents to “get ready for a PSPS” (Public Safety Power Shutoff). PG&E warned that some residents may be without power for “several days.” Their advice seems quite dystopian. Those who will DIE without power due to medical conditions may receive an exemption to power their medical devices.

  Several days without electricity will cripple small businesses, and large businesses will also suffer. Those who may need but do not qualify for an exemption could die. They are recommending that people use camping stoves and outdoor charcoal grills to cook, but that is not an option for many. The elderly are especially vulnerable without power. Those without power banks will be unable to charge their phones and will be isolated from the world. Kids will be unable to attend school. They are asking people to power their EVs, but you can only go so far on one charge. It will come as no surprise if they shut off electricity for the poorest areas first.

  Perhaps we could have funded this project instead of sending over $120 billion to Ukraine. California is still pushing to end the use of fossil fuels but look at the situation they are in currently.

  https://www.armstrongeconomics.com/international-news/north_america/americas-current-economy/de-energization-plans-in-california-lights-out/

 82. foliehatt

  Paul Håkansson, #81,
  så går det. Intermittent fungerar inte. Det finns så många exempel på det att man blir lite förundrad över hur Kaliforninen har manövrerat in i detta hörn.

 83. Daniel Wiklund

  Idag kostar elen lika mycket i hela Sverige. Nästan 5 kronor exklusive skatter och avgifter. Är det nån politiker som bryr sig om det. Just nu producerar vindkraften 3,3 procent. Det blåser inte så mycket, det tänkte dom inte på.

 84. Håkan Bergman

  Men i morgon blir medelpriset, inklusive elskatt och moms, preliminärt 1,33 i både SE3 och SE4. Måste vara marknaden som drar en suck av lättnad när både C och MP ser ut att hamna utanför nästa regering.

 85. Håkan Bergman

  1,33 blev det, 3 öre dyrare än i SE1 och SE2, nån måtta får det vara. Polera upp brödrosten.
  https://sprayhattas.crabdance.com/elpriser.pdf

 86. Paul Håkansson

  Därför har vi en elkris i Sverige | Jan Blomgren och Jessica Stegrud

  https://www.youtube.com/watch?v=r4OW8LTyGFM&ab_channel=Riks

  Intressant och informativt.
  Stegrud som suttit i Bryssel sedan 2019 ger en skrämmande bild om hur den icke valde ledaren Ursula van de Leyen (tidigare i WEF styrelse) är den drivande i klimatidiotin. Givetvis styrd från WEF.

 87. Sten Kaijser

  OT

  men kanske inte. Jag roade mig med att titta på ett antal mer eller mindre godtyckligt utvalda kommuner.

  Det visade sig att ”det kommunala sambandet”, det som var Tage Erlanders argument för gemensamma valdagar, inte finns länge.

  Det mest påtagliga är att SD gjort ett mycket bättre val till riksdagen än i kommunerna. I många, kanske de flesta, kommuner var SD större eller mycket större än M i riksdagsvalet, medan det ofta var omvänt i kommunalvalet.

  Var det bara att folk ogillade UK, eller kan det ha berott på energi-frågan?

 88. Arne

  OT
  Jag läser lite nu och då i mitt flöde om Twaite-glaciären, eller vad den nu heter. Den påstås hålla sig fast ”med tånaglarna” och lossnar snart och blabla.
  Vad säger tex TTY eller annan kunskapare om detta? Den påstås även öppna upp för flera glaciärer att kalva mer. Vore intressant att höra era åsikter.

 89. JonasW

  #68

  Finns det spänningskorrosion i Franska reaktorer ??
  Det är allvarligt om man har denna korrosions typ.

  Jag har aldrig hört talas om att man observerat spänningskorrosion i kommersiella reaktorer. Vore intressant om du kunde beskriva mer runt dessa observationer.

 90. JonasW

  #68

  Spänningskorrosion är allvarligt. I alla industrier jag känner till så är det absolut otillåtet att svetsreparera spänningskorrosion. Dels finns det inget sätt att kvalitetssäkra lagningen, och dels riskerar man att göra problemet värre.

  Verkar ytterst oansvarigt om de franska myndigheterna agerar på detta sätt. Borde belysas bättre. Det är direkt farligt att man agerar på detta sätt.