"Skicka presidenten till Polen!"

En av mina radikala favoriter (ironi, ej reklamsnack), Bill McKibben, är aktuell med en gästartikel i Grist. McKibben är såsom många amerikaner övertygad om att USA är den främsta nationen i världen och att dess uppgift är att rädda planeten även om andra vänder ryggen mot. McKibben är dessutom en av initiativtagarna till alarmistorganisationen 350.org. Han börjar i sedvanlig domedagsanda:

There have been moments in the last few weeks when it seemed like the world was ending. ”Financial Meltdown!” the headlines screamed. Bad as it has been, however, it’s nothing compared to the real meltdown now underway across the planet — our home planet, the one we share whether we’re rich or poor, American or African, or, for that matter, human or plant or animal.

Det här är vad jag kallar äkta alarmism, en av anledningarna till att jag började engagera mig i klimatdebatten. Varför ska människan alltid skrämmas med något? ”Må de hata, blott de frukta” tycks vara den prefererade styrningsmetoden. Varför använda ord som ”världsundergång” och ”klimatkatastrof”? Är det för att vi i vår sekulariserade värld är så rädda för döden?
McKibben lägger över ansvaret för jorden på duon Obama-McCain.

What the next American president does or doesn’t do about global warming will go a long way toward determining what kind of a planet we live on. (…) When Congress begins a new session in January, we’ll need to push for the first real federal legislation on climate, after two decades of waiting. Not ”drill, baby, drill,” but ”insulate, baby, insulate.”

Tiden håller på att rinna ut.

Rajendra Pachauri, the head of the Intergovernmental Panel on Climate Change, said last year that we have until 2012 to make huge changes as a planet or it will be too late.

Är det så att McKibben verkligen tror på detta? Jag har oerhört svårt att förstå att någon på allvar kan tro att den magiska gränsen för att rädda jorden går vid 2012. Hur som helst vill McKibben skicka den nye presidenten till FN:s möte i Poznan, Polen, i december i år. Denna sammankomst är ett av en lång rad möten som leder till de slutliga klimatförhandlingarna i Köpenhamn 2009.

The winner of November’s presidential election could rivet the world’s attention on these negotiations if he flew to Poland in December and declared that the United States is back in the game.

Lycka till, Bill McKibben. Oavsett om det blir demokrat- eller republikanseger tror jag att den nyblivne presidenten gör bäst i att stanna i sitt hemland och reda ut finanskrisen. Den, om något, påverkar hela jordens välbefinnande.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Steve

    Den verklige klimatkonnässören kan nu få uppleva den osminkade verkligheten på egen hand, tillsammans med likasinnade, och i medvetande om att stödja en av de största och viktigaste miljöorganisationerna:
    ”Dagligen kommer nya berättelser om arter, boplatser eller samfund som påverkas klimatförändringens effekter.  Klimatförändringen är nummer ett bland miljöfrågorna idag.  http://www.worldwildlife.org/climate/index.html
    ”WWF kan erbjuda er
    Around the World: A Private Jet Expedition
    April 6 – 30, 2009  –   From $64,950
    http://www.worldwildlife.org/travel/2009/Africa/WWFTripitem7467.html
    ”Trip Overview
    ”Kom med på en spännande 25-dagars resa med privat jet. Gör uppehåll på några av vår planets mest intressanta platser för att se det förnämsta djurlivet, däribland gorillor, orangutanger, noshörnigar, lemurer och toucans.  Utforska naturliga och kulturella skatter i avlägsna delar av Sydamerika, Oceanien, Sydostasien och Afrika.
    ”För att nå dessa avlägsna hörn av vår jord reser vi med ett särskilt utrustat jetplan som tar 88 passagerare.  Experter av världsklass, däribland WWF’s director of species conservation, kommer att hålla en serie föreläsningar under resan, och en professionell stab kommer att se till att ert globala äventyr blir sömlöst och minnesvärt.
    6 april      Orlando, Florida
    7-8 april   Amazonas regnskog, Brasilien
    9-10 april  Påskön, Chile
    11 april     Apia, Samoa
    12 april     Över datumlinjen, till Borneo
    13-14 april   Borneo, Malaysia
    15-17 april   Vientiane & Luang Prabang, Laos
    18-20 april   Kathmandu & Chitwan nationalpark, Nepal
    21-23 april   Madagaskar
    24-25 april   Walvis Bay, Namibia
    26-28 april   Uganda eller Rwanda
    29-30 april   The Dorchester, London, UK

  2. Thomas

    Undrar om de satsar på kompensation för koldioxidutsläppen? Känns dessutom som om det är färre personer villiga att hosta upp en halv mille för en resa idag än det var för ett år sedan…

  3. L

    Dom lever inte riktigt som dom lär, men CO2-utsläppen är försumbara jämfört med alla delegater och journalister som reser till alla klimatkonferenser jorden runt… Hur många var det på Bali t ex, 25.000 man eller något liknande…!