Skammen som kom av sig

Flygskammen höll inte för en dålig sommar. Kanske tänkte många att blir det en lika fin sommar som förra året kan vi ju lika gärna stanna hemma, det blir ju billigare så. När inte denna sommar lyckas leverera bokas det flygresor som aldrig förr. Både Expressen och Aftonbladet rapporterar om att antalet bokningar till varma destinationer nu har skjutit i höjden.

De senaste dagarnas sk twitterstorm har handlat om att Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg har fångats på bild med resväskor och familj på Arlanda. Eller som Henrik Jönsson uttryckte det:

”En skribent med dubbel moral

Gav ut en flygskam-pekoral

Han landade snett,

Med en egen biljett

På Arlanda flygterminal”

Jonna Sima på som jobbar på samma tidning som Anders Lindberg uttryckte sin förtrytelse över detta tilltag med att publicera bilden.

”Ser vad min vän och kollega Anders Lindberg och hans familj blir utsatt för av en usel fake news-sajt och folk med dåligt omdöme. Ni borde skämmas och skaffa en hjärna. De har rätt till ett privatliv.”

Saken är den att Eva Franchell på samma tidning skrev en ledare där hon menade att folk som flyger borde skämmas. Anders Lindberg verkade hålla med och skrev detsamma samt länkade till Evas ledare.

Det är något osäkert för mig hur de tänker på Aftonbladet. Kanske borde de ha ett samtal och en diskussion om det där med hyckleri och ”It´s ok when we do it”. Nej, det är inte ok givetvis men det är intressant att läsa Jonna Simas synpunkt. Just Anders Lindberg med familj tycks ha rätt till ett privatliv och också ha rätt att flyga trots hans och tidningens syn på det sk klimathotet verkar hon anse. Och man kan väl ändå inte påstå att Aftonbladet undviker bilder där människor blir tagna med händerna i syltburken s a s.

Nej, det där med flygskam tycks ha kommit av sig helt även bland dem som menar att vi står inför en snar apokalyps. Så skönt att de kom till vett och sans på bara ett år.

Uppdatering 15.51

Kalle Strokirk tecknade en passande bild och la upp på Facebook. Jag fick tillåtelse att bjuda er på den.
Anders L

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Anders

  Noterade ni att SVT istället för att ta upp ökande utrikesflyg påstod att inrikesflyget tydligt minskat – på något sätt kopplat till flygskam. Vilket är sant? När ska man få höra hur sådana pk-budskap egentligen tagits fram? När ska svt upphöra atr fördumma svenska folket?

 2. Fredrik S

  Tack Lena!

  ”De har rätt till ett privatliv”

  Fin kommentar från en överdonna i skandalpressen.

  Vi får maila Jonna alla här och fråga om hon vet om han åkte business dessutom.

 3. Ivar Andersson

  ”Är man en bättre människa om man har höga moraliska ideal som man predikar för sig själv och för andra, men ständigt misslyckas med att leva upp till dem? Eller är den som är nöjd med att vara lite enklare, men som håller sina löften, den mer moraliska personen?” https://www.corren.se/asikter/ledare/stromer-hyckleri-och-dubbelmoral-om6212245.aspx

 4. Ulf L

  Jag har en en hypotes om hur det kan fungerar. För vissa människor är ansvar (och i någon mening moral) något man tar gemensamt, kollektivt. Det är först när stora delar av befolkningen agerar på ett visst sätt som ansvar tas. Den enskildes ställningstagande i handling är inte värt något i sig eftersom det inte får verkan i samhället. Om alla flyger kan jag också göra det eftersom mitt bidrag ändå är försvinnande litet.
  Om man resonerar så blir det rätt självklart att jag ena sekunden kan propagera för lagstiftning mot flyg för att i andra sekunden ta flyget. Då har kollektivet tagit ansvar.
  Lyckligtvis öppnas med detta sätt att se också en bekväm liten bakdörr när lagstiftning har införts. Kollektivet har tagit sitt ansvar och allt är frid och fröjd. Om jag flyger när jag behöver det så är bidraget så litet att det inte märks och då är det inget problem.

  Andra ser ansvar som något individuellt, något man tar av övertygelse oberoende av vad kollektivet gör. Vill man inte att folk ska flyga så ska man sluta flyga själv.

  Man kan också se det i termer av skam och skuld, om man ser skam som något som man känner därför att andra ogillar det man gör, skuld det man känner när man gör något som man själv inte egentligen ogillar.
  Den första gruppen känner skam men ingen skuld. Den andra skuld men inte skam.

 5. Snö och hagel mitt i sommaren
  Det talar för att klimatet redan har börjat BLI KALLARE !
  https://klimatsans.com/2019/07/16/julisno-i-kallare-klimat/

 6. Ulf

  Ja men då är det bara att byta fokus. https://www.expressen.se/kultur/overbefolkning-ar-den-allra-kansligaste-fragan/

  Här är en som inte ens kan räkna procent eller fatta att om invandringen till ett land ökar kraftigt ökar befolkningen i det specifika landet.
  Hittills i år har befolkningen ökat med 1,5 procent enligt honom det beskrivs som en befolkningsexplosion. Svensk media där charlatanerna förökar sig exponentiellt snacka om explosionsartad utveckling.
  Hela jordens befolkning får plats i Sörmland så tagga ner lite.

 7. Staffan Johansson

  Juli anno 2019, Sverige, Uppsala etc… Säg den glädje som håller i sig. Ja Svenska godhetsknarkande alarmister kanske börjar leta kryphål om angiverisystemet blir för hårt. Man kunde ju hitta nya ingångar för sin personliga idealism någonstans kring Medelhavet, Karibien… Eller varför inte Thailand?

 8. Ulf

  Svar 4

  Ok men var kommer vi svenskar in då? Alla dessa kollektivister verkar nöjda om vi svenskar som kollektiv slutar flyga, det är vad de säger. Samtidigt vet vi att vi inte ens står för promille av flygandet globalt. Så vad vi gör spelar ingen som helst roll. Personligen känner jag bara förakt för de som tänker kollektivt på det sätt du beskriver det. Jag tror dessutom de knappt existerar. De som ”tar ansvar kollektivt” är snarare folk som är för fega för att avvika ifrån massan det har inget med ansvarstagande att göra överhuvudtaget. Mesiga ja sägare helt enkelt.

 9. latoba

  #3 Ivar Andersson
  Tyvärr är artikeln bara åtkomlig för prenumeranter.

 10. latoba

  Jag rekommenderade i mail Jonna att läsa Lennart Bengtssons och Elsa Widdings senaste böcker.

 11. OT helt klart men kanske önskvärt ändå?
  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/blog/naturens-missbrukare

 12. Lasse

  Helt logiskt.
  Förra sommarens värme var klimatförändring orsakad av flygning.
  Regnet denna sommar visar att vi ännu inte fått det klimat som vi vill ha.
  Då får vi väl flyga lite mer!

 13. Ulf L

  #8
  Motiveringen för att Sverige ska sätta på sig tagelskjortan är att Sverige, som alltid, ska gå före i det kollektiva ansvarstagandet. Så det är fortfarande på ett kollektivt plan. Så lite att det inte märks gäller på ett individuellt plan, så de själva slipper ta ansvar.
  Jag tog upp den här modellen för att visa att det kan finnas ett logisk rationell argument bakom vissas ageranden. Ett agerande som för dig och mig är så tydligt hyckleri men för dom kan vara fullt rationellt.

  Visst modellen kan vara helt fel men som en förklaringsmodell till hur kollektivister tänker kan den kanske ha ett visst värde.
  Jag tycker att Jordan Petersen adresserar unga kollektivister när han säger ”you want to change the world, start with clean up your room”.

 14. Ivar Andersson

  #9 latoba
  Jag misstänkte att ledaren var låst och därför tog jag med ingressen som säger en hel del om hycklarna och deras dubbelmoral.

 15. Ingemar Säfbom

  OT
  FB – gruppen Klimatbalans lade upp en ny studie som visar att co2 har obetydlig inverkan på klimatet , och det gillade inte Facebook.
  MEDDELANDE TILL ALLA KLIMATBALANSFÖLJARE,
  FACEBOOK BESLUTADE I LÖRDAGS ATT STÄNGA ALL TRAFIK PÅ KLIMATBALANS
  FACEBOOK-KONTO, DETTA PGA ATT VI PUBLICERADE FORSKNINGSRAPPORTEN DÄR FINLANDS FORSKARE (BACKADE AV JAPANSKA FORSKARE) PÅSTÅR ATT MOLNEN MM DRIVER KLIMATET OCH INTE CO2. DETTA VART FÖR MYCKET FÖR FB OCH VIRALGRANSKARNA SOM DÅ STÄNGDE ALL TRAFIK TILL KLIMATBALANS. NI KOMMER ATT KUNNA GÅ IN PÅ VÅRAN SIDA MEN INTE FÅ VÅRA INLÄGG I ERAT FLÖDE!!!!
  Med vänlig hälsning,
  Redaktionen
  KLIMATBALANS

  DELA GÄRNA !!

 16. Ingemar Nordin

  Ingemar S #15,

  Jag hittar inte något inlägg om detta på deras blogg.

 17. Ulf

  Svar 13

  Jag förstår vad du menar men jag tror som sagt inte det finns något kollektivt ansvarstagande. Det handlar bara om grupptryck. En delförklaring varför alla socialistiska ekonomier havererar. Vad värre är att när folk börjar genomskåda att mycket av pekpinnarna är bullshit så slutar man bry sig om lagar och förordningar. Den här regeringen vi har idag producerar meningslösa pekpinnar i parti och minut och ju mer folk inser detta desto mer kommer dessa meningslösa morallagar ignoreras.

 18. Kent B

  # 15 Ingemar

  Jag brukar kolla in där också. Om nu alla klimathotare trodde på hoten så borde de ju bli glada över en sån här studie om koldioxidens verkan. När det blir sådana här reaktioner så förstår man ju att det bara handlar om politik

 19. Jan-Eric Lindh

  Ingemar N #16

  Här är länken: https://www.facebook.com/Klimatbalans.Sweden/posts/2111785042455540?__xts__%5B0%5D=68.ARCqWQff7qrQ8qyJnX-0bQNGMs4xIAw6YVEnft0XVnJnxnM8ys5P1kd7EoQ0IBzrhcEN-czHcMbu7XdPCv0l04ClmqwfEQJyLB6c_8RrW04FLYmTXl-pbaeKwB_wNcTL3Popt2RIJWav4G128swdK2VHA_3tkEsECKK4joeVbgNaael-Bt94tXlEYOVVA6sI74Zw92u7S81kFzLPoLaqk9df_s-hkzhTAtHi6bqyqBLIAEFMrMV5XJwTw6y_I4XLgkXvXqlpJBbz7Tf9uzoMXo5Ev06Dx3EWja-du8FsGm6PU5ai85JHdMk1g0bmb0JqyZAcj74bjHYVhHPOpGSBXy_zlMeh&__tn__=-R

 20. Fredrik S

  En lösning vore väl för dem att beställa ett parti lösskägg till Aftonbladets redaktion. Så kan de resa lite mer inkognito, de militanta feministdamerna inräknade.

 21. MadameQ

  Svar till no1:
  SVT glömde nämna SAS strejken som drog ner siffrorna! Med dem inräknade har flygandet INTE minskat i Sverige!

 22. Ulf L

  #17
  Jag håller med dig. Att hänvisa till ett kollektivt ansvar är ju i princip bara ett sätt att motivera ett grupptryck för en viss sak. Man kan motivera nästan vilka politiska åtgärder som helst genom att hänvisa till ”vårt kollektiva ansvar”, ”samhället måste garantera att” lika många män som kvinnor finns i bolagsstyrelserna, att alla präster ska viga samkönade par, att alla mackar ska ha etanol etc. Den privata rätten att ha en egen åsikt och att agera efter den kan man lagstifta bort.

  Du visar också tydligt att ett sådan sätt att se på ansvar inte fungerar.

 23. Björn

  Sture Åström [5]; Ja, vi är tveklöst i början på en kallperiod, vilka som sådana brukar kallas för ”grand solar minimum”, alltså en period med få eller inga solfläckar. Spektralanalys i TSI, Total Solar Irradiance, visar främst att det är de högenergetiska våglängderna i UV som minskar i amplitud. Denna reducering påverkar stratosfären och högre liggande atmosfärslager och den atmosfäriska cirkulationen påverkas påtagligt. Jetströmmarna är en del av denna cirkulation, där förändringar i dess vågighet kan märkas.

  https://ucsdnews.ucsd.edu/index.php/pressrelease/reduced_energy_from_the_sun_might_occur_by_mid_century

 24. Göran J

  i dagens Sverige finns en device som alltid gäller när politiker och journalister uttalar sig.
  Alla har lika värde men vissa har mera värde än andra.
  Vissa = politiker, journalister på Aftonbladet, Expresen, SVD, DN, DI, kungen och hans närmaste, medarbetare och programledare på SVT, TV4. Vissa skådesspelare som själva ser sig Influenser.
  Andra= övriga medborgare

 25. Fredrik S

  Anders, MadameQ #1, 21

  Selektiv glömska=

  Bortfall av information och sinnesfunktioner eller motorik på sådant sätt att icke önskvärda fakta försvinner ur medvetandet

 26. Kjell Lindmark

  Min framlidne far sa alltid till oss barn ”lev som jag lär inte som jag gör” det gjorde han alltid med glimten i ögat när vi kom på honom med något vi inte fick göra. T.ex. dricka direkt ur mjölkförpackningen och andra oskyldiga saker.

  Det är vad dessa elitister menar också, de kan göra vad tusan som helst medan de lägger moralkakor på oss andra. Om man nu tycker att folket ska sluta flyga då ska man banne sig inte göra det själv heller. Journalister och politiker är hycklare, charlataner och lögnare av högsta klass.

  Själv flyger jag flera ggr per år, kör bil och ger fullständigt f-n i vad Anders Lindberg och andra viktigpettrar säger. Jag skulle respektera det de säger om de levde som de lärde, hyckleri.

 27. Mats Kälvemark

  Ingen, säger ingen behöver ha flygskam.
  Liten räkneövning: Enligt IPCC AR 4 är de fossila, årliga utsläppen av koldioxid till atmsofären ca 4%.
  (Resten, ca 96% kommer från land och hav.)
  Enligt IPCC 2014 kommer av de fossila utsläppen 14% från transportsektorn, inkluderat flyget.
  Enligt US Transportation svarar flyget för 9% av utsläppen från transportsektorn.
  Då räknar vi:
  0,04 x 0,14 x 0,09 = 0,000504 = 0,5 promille av den koldioxid som årligen från jorden går upp till atmosfären kommer från flyget.
  Inget att känna skam för.
  Satsa i stället på att ytterligare utrota fattigdom och ge alla behövande människor i fattiga länder billig energi. Att vi inte gör det idag, det är verkligen något vi borde skämmas för!

 28. Tudor

  Jag läser nästan aldrirg kvällsningstidningarna. Om någon länkar till en artikel som kan tänkas vara intressant så läser jag. Det händer väldigt sällan. Skräpmänniskor som Anders Lindberg frodas i denna miljö. Det blir komiskt när journalister gnäller över att Anders inte tillåts ha ett privatliv. Sedan när brydde sig kvällspressen om människors privatliv? Fråga Juholt, persbrandt och Lundell!

 29. #27
  Jag skäms Mats. Vi måste göra något åt flygmotorerna så vi kan räkna hem lite mera CO2 åt folket och miljön. Det kan brådska innan utsläppen blir negativa, dvs moder jord kräver tillbaka alla våra landvinningar med ett kallare klimat. De fossila bränslena är trots allt inte oändliga så vi måste få ut mesta möjliga CO2 av det som finns.

 30. Håkan Bergman

  Mats Kälvemark #27
  Nu kämpar MP för att hindra fattigdomsutrotning och stoppa billig energi till världens fattiga.
  https://www.dn.se/ekonomi/myndighet-garanterar-kolaffarer-for-hundratals-miljoner/
  Minns ni den här, ett litet större problem än några hundra miljoner.
  https://www.nyteknik.se/energi/gigantisk-konkurs-hotar-solbolag-6343222
  ”Skulderna uppgår till närmare 9 miljarder euro i solskenbolaget som är uppdelat i över 600 dotterbolag spridda i över 50 länder.”
  Ingen ansvarig som kände lukten av hundmassgrav? Har nån koll på hur det gick till slut?

 31. Fredrik S

  Håkan Bergman #30

  Det jobbigaste för miljötalibanerna är inte att det finns länder med enorm fattigdom utan att det faktum att de kämpar för att få det bättre och utvecklas.

 32. tty

  #11

  ”Kostnadsmässigt har bara tio procent av systemet kontakt med vattnet, nämligen flytobjekten, medan 90 procent ligger på land, så underhållskostnaderna på grund av havet är minimala.”

  Jag undrar hur många månader de där hydraulcylindrarna överlever i saltstänket:

  https://i.direkt.se/190718/572644902.png

 33. Håkan Bergman

  #11,32
  Vågar man gissa att is är ett mindre känt fenomen för israeler?

 34. Torbjörn

  Tack Lena för att du sätter fokus på hyckleriet.

  Att flyga är inte det enda som Anders Lindberg hycklar om.

  Han besökte Kinesiska Muren och tog stolt en selfie, men han är väl emot murar, iaf om de byggs i ett kapitalistiskt USA.
  Men i kommunistiska Kina går det bra att hylla muren

  Lite ot, men samma hycklande huvudperson

 35. Håkan Bergman

  Det är väl inte heller nån vågad gissning att israelerna har testat systemet i Medelhavet, alltså inget tidvatten att tala om.

 36. Andersson

  Tycker att ni skall sluta att håna Anders Lindberg när han äntligen övervunnit flygskammen och kommit ut ur garderoben som en klimatskeptiker. Nu väntar vi bara på att Greta vågar göra detsamma!

 37. Isidor

  En Aftonbladspenna hörts allmogen klandra:
  ”De flyger och far när de borde vandra”
  Nu har pennan setts på en flygterminal
  Han led inte alls några flygsamvetskval
  För flygskam – den gäller ju bara för andra!

 38. Ingemar Nordin

  Kjell L #26,’

  ”lev som jag lär inte som jag gör”

  Vi skall givetvis följa våra ledare och göra som de gör. Jag läste någonstans att Isabella Lövin flög för en halv miljon mer än statsministern.

  Så, gör en insats för klimatet och flyg mer!

 39. Egon

  Jag äter svenskt kött.
  Då håller jag svenska marker öppna.
  Det är det miljövänligaste man kan göra.
  Vårt jordbruk ligger i topp.
  Utan det är vi hopplöst förlorade.
  Sluta snåla och säg nej till importerat
  elände från Irland och Brasilien.
  Köp svenskt kött!

 40. Egon

  Dagens unga kan inte relatera till vad som
  förr var vardag.
  De flesta ryggar tillbaks när en höna skall
  nackas.
  De har dock inget problem med ”chicky
  bits” friterade och importerade från Thailand.
  Slakt är inte vackert.
  Nödvändigt dock.
  Om man vill överleva.
  Genom historien har människan överlevt för
  att vi ätit en blandad kost.
  Åkrar och ängar har varit en grogrund för att
  arter utvecklat speciella egenskaper.
  När jag var grabb plockade vi champinioner i
  kohagen.
  Morsan smörstekte………..

 41. Lennart Bengtsson

  I ett arktiskt, glesbefolkat och långsträckt land är flyg ett utmärkt fortskaffningsmedel, därtill tillförlitligt och relativt billigt. Detta har politiker och myndigheter upptäckt liksom landets övriga innevånare.
  Det är inget att vara rädd för och inget att skämmas för. Det är betydligt värre för jordens klimat att elda biomassa och lägga ned fungerande kärnkraftverk. Det borde man skämmas för.

 42. latoba

  Lite OT.
  I september anordnas Bokmässan i Göteborg. Har skummat programmet med bl a listan över deltagare. Saknar Lennart Bengtsson, Elsa Widding och Jacob Nordangård, författare till tre viktiga böcker.

 43. Jan

  Bygg 2 km järnväg och du kommer ingenstans. Bygg 2 km landningsbana och du kommer till hela världen.

 44. SatSapiente

  #43
  Bygger man 2 st 2km’s landningsbanor så har man en höghastighetsförbindelse mellan dessa orter.
  För t.ex. Stockholm – Malmö så måste man bygga 60 mil höghastighetsjärnväg. I Stockholm är det dessutom så att en ev höghastighetsjärnväg inte kan gå ända in till Stockholm C pga platsbrist för nya spår, det krävs ett byte till annat tåg söder om Stockholm. Ska man dessutom stanna på fler än några få ställen på vägen så är det inte någon höghastighetsjärnväg längre. Dessutom har vi ofta snö om vintrarna vilket också hindrar höghastighetsjärnvägen från från att vara just det.

 45. jensen

  42 latoba
  Är vederbörande författare faktaresistenta och korkade?
  Från dagens Sydsvenskan, ledaren.:
  ” Att fakta och en nästintill helt enig forskarkår inte är tillräckligt för att övertyga människor är ett välbekant, men ändå anmärkningsvärt , fenomen. Den hotande klimatkatastrofen torde vara det tydligaste exemplet.
  Hur kommer det sig att människan, även om hon ställs inför en potentiell undergång, vägrar ändra sina vanor? Varför är människor faktaresistenta och, ibland , rent ut sagt korkade.”

  Reflexion:
  Skriver ledarförfattaren om sig själv?
  Nästintill helt enig forskarkår måste väl vara mer än 99,99 %
  Tror författaren att konsensus är vetenskap?

 46. Staffan Lindström

  44 SatSapiente
  Tom Japans Shinkansen får förseningar speciellt på extremt snöiga västra Honshu. Har delvis avhjälpts med ett varmvattensprinkler som smälter snö och is under vagnarna…..

 47. Staffan Lindström

  46 Staffan Lindström
  Keyboardhappy again … ”varmvattensprinklerSYSTEM”

 48. Staffan Lindström

  45
  jensen
  ”potentiell”?? Är inte HEN säker på undergången?? Det är medelklassens klassiska döds/existensångest som manifesteras… Var tacksamma att ni fått andas en stund!! Jag är medveten att jag kanske vänder mig till en AI (SDS) här men ändå… För övrigt ytterligare en julinatt med markfrost – tror inte på Vackert väders ”Ludvika Väderstation” 0,0 i blått=några hundradelar under 0?? Latnivaara under +1 tex Vad är 2000-talets
  julirekord i antal frost/markfrostnätter??

 49. Bim

  Varför man skall låts kossor gå på ängen och beta så den fövandlar gräs till kött så vi kan ta livet av kossan och äta upp den, tycker jag är förfärligt.
  Så jag har slutat äta kött och betar på ängen själv istället. Det mår jag inte särskilt bra av, men jag tär inte på Jorden så länge då.

 50. latoba

  Bokmässan igen. Som svar på min fråga till Bokmässan om Lennart Bengtsson, Elsa Widding och Jacob Nordangård deltar med sina böcker fick jag följande tips om en klimatkväll som Bokmässan anordnar 27 september:
  På scen på Göteborgs Konserthus under kvällen:
  Musik av Annika Norlin tillsammans med stråkensemble från Göteborgs Symfoniker.
  Tal av klimataktivisten Greta Thunberg (på länk).
  Samtal med DN:s kulturchef Björn Wiman, opinionsbildaren Anders Wijkman och ärkebiskop Antje Jackelén om institutionernas roll och ansvar för klimatkrisen.
  Tal av David Wallace-Wells, amerikansk journalist och författare till boken ”Den obeboeliga planeten”.
  Samtal med fyra författare: Amanda Svensson, klimatpsykolog Frida Hylander, meteorolog Martin Hedberg och DN:s krönikör Fredrik Strage.
  Konferencier: DN:s Kristina Hedberg
  Klimatkvällen arrangeras i samarbete med Göteborgs Konserthus.

  Hugaligen!!!!

 51. Staffan Lindström

  50 latoba
  The usual suspects… Halleluja in inferno!!
  Ska UK, Norge eller Sverige bli först att utropa sig som grönt kalifat??
  Nationell idioti är självförstärkande…

 52. Göran J

  Nu är det förmodligen slutgrillat för oss sommargrillare.
  Jag har sedan några år tillbaka skaffat en grilltändare som startar upp grillbriketterna med hjälp av tidningspapper. Den här tändaren skulle vara så miljövänlig mycket bättre än att använda tändvätska.
  Idag när jag tände grillen så mätte jag CO2 halten på avgaserna från grillen. Vad sägs om 10 215 ppm från en av våra skitiga papperstidningar.
  Snart får vi Grillskam i alla fall om vi tänder med papperstidningar som DN eller SVD.
  Eller så kommer Isabella L med en grillskatt.

 53. Jan

  #50 latoba

  En andaktsstund för de redan djupt övertygade där inget utrymme ges för avvikare. https://bokmassan.se/2019/06/klimatkvall-pa-bokmassan-host-biljetterna-slapps-25-juni/

 54. Ann lh

  # 50 Latoba, kultureliten visar upp sig i all sin nakna glans. Tack för upplysningen.

 55. Kjell Lindmark

  #38 Ingemar Nordin

  Självklart, jag flyger, kör bil, grillar närhelst jag har behov av det. Jag struntar högaktningsfullt i elitens pekpinnar. Vilket även alla andra bör göra. Ta med familjen på en solsemester, Anders Lindberg visar vägen hur det ska göras, och vi kan göra det med gott samvete utan att hyckla.

 56. Frej

  50 # latoba Bokmässan : Kan det bli mer vänster än så där , dom förstår inte ens själva hur bisarrt det är . Den obeboeliga Planeten ? snacka om domedagssekt och Antje Jakelen som själasörjare 🙂

 57. Robert Norling

  Kan någon person med förståndet i behåll betala för att lyssna på på Bokmässans klimatsvammel.
  Inte en riktig forskare på programmet, däremot diverse indoktrineringsverktyg som låter sig utnyttjas som ”nyttiga idioter”.
  ”Klimatängeln” Greta och så hon som glömt sin roll som högsta hönset för själarnas vandring upp genom atmosfären – ska berätta för kultureliten – att folket måste sätta på sig tagelskjortan.

 58. jax

  #50 Ndr
  Förstår inte hur Strage kan beblanda sig med de andra där. Strage är ju relativt OK men fick väl mycket skäll efter någon krönika då han också blivit utnämnd till ”influencer”. Därför beslöt han att inte flyga i år, enligt honom själv. De övriga är ju stollar, speciellt BW. Han har ju helt tappat det!

 59. Staffan Lindström

  52 Göran J
  …Ge dem inte några idéer för DÅ kommer väl snart det ultimata: ”Utandningsskam” Är det därför ”klimathotsapokalyptiker” är så in i bängen uppblåsta??

 60. Greger

  #50 och 53
  Greta är tydligen på väg, per järnväg eller/och båt till Amerika (läs: USA) för att träffa Dicaprio och Schwarzenegger och i förbifarten tala till de andäktigt lyssnande på bokmässan i oktober per videolänk.

 61. Michael E

  Detta är OT men Zharkovas senaste artikel i Nature https://www.nature.com/articles/s41598-019-45584-3#Fig6 förtjänar en läsning och kanske av någon hugad skribent på detta forum ett längre inlägg. I artikeln kopplar hon samman två olika mekanismer som har betydelse för jordens medeltemperatur och gör förutsägelse om dels en stadig ökning av jordens medeltemperatur fram till år 2600 om ca 2,5 C och dels en nedkylning den kommande 30 års perioden. Jag har endast tillgång till en IPAD just nu så jag hoppas min sparsmakade resumé ursäktas.

 62. latoba

  Mer på Bokmäsan
  https://bokmassan.se/sok/?q=klimat

 63. Håkan Bergman

  Michael E #61
  Jag får erkänna att jag aldrig läst nåt av Zharkova, skeptiker som jag är. Men om nån hävdar sig kunna se 600 år in i framtiden blir jag nyfiken. Och jag måste säga att det var en väldigt tunnklädd dam. Jag tror att vi skeptiker är mer betjänta av att kritisera koldioxidhypotesen från en kvantitativ synvinkel, det är trots allt så att senare forskning visar på en lägre klimatkänslighet där än vad som antas i den allmänna debatten.

 64. Michael E

  #63 Artikeln handlar inte om koldioxidens påverkan på jordens medeltemperatur utan om solens varierande totala utstrålning och det varierande avståndet mellan solen och jorden.

 65. Håkan Bergman

  Det framgår tydligt, ja!

 66. Ingemar Nordin

  Michael E #64,

  Det har uppstått en diskussion kring Zharkovas senaste artikel. Kritikerna anklagar henne för att ha begått ett räknefel där hon skall ha räknat med ett varierande avstånd till solen pga av andra planeters dragningskraft. Det låter som ett alltför elementärt räknefel i mina öron. Hon är ju matematiker, solforskare och van vid att beräkna planetbanor. Men vi får väl se.

  https://www.thegwpf.com/journal-criticised-for-study-claiming-sun-is-causing-global-warming/

 67. Michael E

  #66 tack för upplysningen och länken. Om det är så att hon begått ett fundamentalt räknefel kommer det visa sig snart. Kritiken mot artikeln tycks onekligen vederhäftig men vad jag förstår riktar den in sig mot en av de hävdade mekanismerna men säger inget om förutsägelsen om stundande kallare klimat. Jag har ingen uttalad uppfattning om ett eventuellt kalare klimat pga förändringar i solen men ser fram emot möjligheten eftersom det blir ytterligare en spik i kistan för CAGW.

 68. Håkan Bergman

  Jag ser ju CPA, Catastrophic Political Action, som det stora hotet för framtida generationer. Men om vi ska vinna över politiker, såna som går att vinna över, kan vi inte göra det genom att hänvisa till teorier om en kommande avkylning baserad på nånting annat än den uppvärmning dom tror på, i värsta fall blir reaktionen bara att uppvärmningen sen blir ännu värre. Vi måste få dom att förstå att klimatet-temperaturen styrs av många faktorer och att växthusgaserna, för dom finns, bara påverkar temperatur och klimat marginellt, vilket nyare forskning visar.

 69. Björn

  Ingemar Nordin [66]; Vi har ju inte sett någon detaljerad kritik av artikeln i Nature. Men vad som framgår och som är rimligt, är att TSI kan variera på flera sätt. Avståndsvariation är ett sätt och variation i magnetisk aktivitet ett annat sätt. Alltså, TSI är över tid en funktion av dessa två variationer. Ett modern minimum eller med andra ord ett grand solar minimum som vi har framför oss, medför på grund av nedgång i den magnetiska aktiviteten, en nedgång eller reducering av TSI. Avståndsvariationen är den långsamma som beror på planeternas rörelser och dessas påverkan på barycenter, alltså planeternas variabla masscenter. Varje förändring i avståndet mellan sol och jordytan, medför en förändring i TSI, och därmed en förändrad grund för jordens temperatur.

 70. Michael E

  #68 Avseende den politiska debatten kring CAGW så lämnade den den vetenskapliga diskussion för något decennium sedan. CAGW utgör främst ett instrument för vänstern att nedmontera det västerländska samhället och marknadsekonomin. Det är inte frikopplat från den postmodernistiska strömning som något motsägelsefullt kommit att kombineras med neomarxism. Striden mot dessa politiska strömningar har redan inletts och syns tidligt i det ökandet stödet för konservativa och mer nationalistiska partier. Dessutom har det i t.o.m. Svensk media börjat höjas röster mot de allt mer absurda yttringar som klimathysterin skapat. Jag tror att en eventuell global nedkylning skulle få mycket positiva politiska konsekvenser och bli en katalysator för flera politiska partier att anta en mer realistisk syn på klimatet. Jag vill dock betona at jag på inget sätt är övertygad att vi står inför en global nedkylning.

 71. Lars Cornell

  #70 Jag tycker att Jan Ericson i Ubbhult (M) sammanfattar det bra med följande mening.
  ”Klimatdebatten har för länge sedan tappat all sans och balans och den som inte inser det är blind.”
  http://www.ericsoniubbhult.se 2019-07-17

 72. Michael E

  #71 Kort och kärnfullt samt helt rätt.

 73. Anders

  #71 Jan Ericson utmärker sig på nytt som den ende riksdagsman (det heter väl ännu så i detta feministiska, räddhågsna och numera gudsförgätna land?) att öppet våga vägra klimathysterin. Men hur länge tillåter övriga räddhågsna och mainstream moderater honom att göra så? Hade jag varit JE hade jag brutit mig ur M och startat ett nytt friskt klimatrealistiskt parti… Hur som helst MÅSTE vi realister engagera oss på den politiska arenan. Annars händer – INGET! Och Greta blir statsminister för sossarna med konsekvensen att Sverige återgår till sitt fattiga förflutna… Så tossigt kan det bli.