Se, men inte röra

sin

Byt gärna ut äpplena i bild mot fossila bränslen. 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Christopher E

  I morse var det klimatalarmismpropaganda på Arlas filpaket minsann.
   
  Där kunde man upplysas om att flyttfåglarna nu drabbas hårt av uppvärmningen. De har enligt filpaketet förfinat sina flyttvanor under ”tiotusentals år”.
   
  Jaha…  vad har hänt här under tiotusentals år då? Vi har gått från en djup glacial med is ner Nordtyskland till holocen värme med sköldpaddor i södra Sverige och skog på fjälltopparna i norr till dagens klimat. Och till detta har flyttfåglarna förfinat sina vanor så till den grad att de nu blir knäckta av en pytteförändring både långsammare och med betydligt lägre amplitud än de tidigare… stackars pippifåglar! Och stackars alla dem som går på dravlet på filpaketen.

 2. Halvdansken

  Ett problem för flyttfåglarna kan vara att nord- och sydpolen är på väg att byta plats. Det går inte på en eftermiddag precis, men det innebär att jordens magnetfält blir svagare, och därför kan det påverka just flyttfåglarna. Kanske kan det påverka klimatet också?

 3. Peter Stilbs

  Jag väntar ännu på ett brevpaket från CDON med några CD-skivor. Det verkar enligt sökning ännu ligga i Göteborg, trots att det sändes i torsdags. Kanske förklaringen är att CDON valde Postens försändelsealternativ ”Klimatekonomi” ?

 4. Halvdansken, det bör i högsta grad påverka klimatet.
  Jordens magnetfält har minskat med 15% sedan det började mätas på 1830:talet.
  Jordens magnetfält är det som hindrar solvinden att blåsa bort vår atmosfär annat än vid polerna.
  Då Mars för länge sedan minskade sitt magnetfält tillräckligt mycket blåste solvinden bort det mesta av dess atmosfär.
   
  Men jorden har ju bytt poler många ggr tidigare utan att atmosfären blåser bort.
   
  Mars är minde och kyls snabbare, samt kanske hade ett relativt svagare kärnkraftverk i sitt inre?
   
  Jordens inre kärnkraftverk är det som skapar vårt skyddande magnetfält.
   
  Visst är det kul att alla elallergiker och kärnkraftsmotståndare skulle dö utan jordens egen reaktor och det elektromagnetiskafält den skapar?
   

 5. Inge

  Gunnar
  Jag kom att fundera på Venus som ju har en mycket tjockare atmosfär än jorden. Kollade på Wikipedia och där stod att både Venus och Mars har mycket svaga magnetfält och förlorar efter hand sina atmosfärer. Men det kan inte vara mer än att Venus ändå har mycket kvar efter fyra miljarder år.

 6. Inge

  Enligt Bibeln Mosebok 1 28 :
  ”Gud välsignade dem och sade till dem: Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Härska över havets fiskar och himlens fåglar och över alla djur som myllrar på jorden”
  Jag menar då att Bibeln ger människan rätt att utnyttja naturresurserna till det bästa och det borde tala emot de grönas resonemang att naturen går först och människan sen. Det talar för att AGW är en religion för ateister! Min tolkning!

  Gud sade: ”Vi skall göra människor som är vår avbild, lika oss. De skall härska över havets fiskar, himlens fåglar, boskapen, alla vilda djur och alla kräldjur som finns på jorden.”

  1 Mos 1:28

  28Gud välsignade dem och sade till dem: ”Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Härska över havets fiskar och himlens fåglar och över alla djur som myllrar på jorden.”

  28Gud välsignade dem och sade till dem: ”Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Härska över havets fiskar och himlens fåglar och över alla djur som myllrar på jorden.”

  Gud sade: ”Vi skall göra människor som är vår avbild, lika oss. De skall härska över havets fiskar, himlens fåglar, boskapen, alla vilda djur och alla kräldjur som finns på jorden.”

  1 Mos 1:28

  28Gud välsignade dem och sade till dem: ”Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Härska över havets fiskar och himlens fåglar och över alla djur som myllrar på jorden.”

 7. Inge

  Oj då det blev litedubbelt, jag försökte klistra in men det syntes inte då.

 8. Inge
  Venus har 90ggr så stort atmosfäriskt tryck vid ytan och en atmosfär som inte är transparent ens i solens irspektra.
  I en framtid kommer jordens vatten att förgasas och mellan 5 och 11 ggr den mängd vatten som nu finns i alla hav och sjöar, flyttas till atmosfären.
   
  Då får vi ett atmosfäriskt tryck avsevärt högre än Venus och helt annan isolerande, reflekterande och ir-selekterade atmosfär.
  (borde inte växthuseffekten bytas mot ir-selekterade?)
   
  Glömmer aldrig hur professor Kompost hade ett långt inlägg om hur CO2 fångar inkommande solstrålning i atmosfären så jorden värms upp allt mer.  🙂
   
  Med en tillräckligt ”tung” atmosfär hålls den kvar av gravitationskrafter.
   
  De fyra utanför Mars har en ”atmosfär” ända till sitt centrum, utan att de blåses bort av solvinden.

 9. Ingemar

  Maggie & Inge,

  Jag har alltid varit konfunderad över det här med Adam, Eva och frukten från kunskapens träd. Kan det vara så att Eva, som var lite smartare och kunnigare än Adam, tyckte att det där med att bara föröka sig blev lite väl enkelspårigt för den sexfixerade Adam. Kanske tyckte hon att Adam borde skärpa sig och skaffa sig bättre insikter om annat. Särskilt med tanke på att de tillsammans skulle behärska världen. Då kunde det ju vara bra om Adam också lärde sig lite naturkunskap t.ex.

  Men här begriper jag inte Guds reaktion. Kunskap är väl bra, särskilt med tanke på det uppdrag han gett dem utöver att föröka sig? Eller?

 10. Björn Ola

  9 Ingemar { 05.23.10 at 17:45 }
  Kunskap kan också andvändas av Ondskans  beklädnad som (IPCC) gör även om dom tycker att dom är snälla får. Dom säger ju att det är 2500 klimat forskare som har tagit fram matrialet till bibelen. Om inte kunskapen fanns skulle inte jag kunna sitta här och skriva. Så kunskap kan andvändas både till gott och ont. Bara kunskapen når fram till Sveriges befolkning att dom betalar CO2 Skatt helt i onödan.

 11. Steve

  ”Syndafallet” (The Fall, Original Sin) handlar inte om sex.  Det var efter Fallet som ”mannen låg med sin hustru Eva” som sedan födde Kain.  Ursynden gällde ett trots mot en direkt instruktion: ”äter du av trädet dör du.”   Katolska kyrkans katekes p 390 säger att det faktiskt har skett en ’urhändelse’, låt vara att det uttrycks i ’bildspråk’.  Den har sedan påverkat alla människor.
  –  För mig obegriplig är tron (bland sossar m.fl.) att människan innerst inne är god.  Hela världshistorien talar om något annat.  T.ex.:  Den första (och nära nog enda) kultur som förbjudit slaveriet är den kristna.  (På Arabiska halvön var slaveri fullt legalt till in på 60-talet.)
  –  Idag är ju vårt land nästan helt avkristnat…  Jämför kriminalstatistiken av idag med äldre tider:  50-talet, för att inte tala om 30-talet.

  PS.  Alla människor härstammar från en och samma kvinna, ”Eva”, säger Svante Pääbo…

 12. Lars C

  OT
  Vad tror panelen om det här? Ska man köpa ett par poster? Lutar nog mot att avstå.
  http://www.geotermica.se/Geotermica.html
   
  Vad säger Gunnar L?

 13. L

  Lars C, om jag vore tio år yngre skulle jag nog kunnat tänka mig att köpa. Dom har en ganska lång resa framför sig, men om 15 år tror jag att det är en betydligt mer värdefull aktie än vindkraft. Riktigt bra blir det när oljeborrarna flyttar in och man uppnår de stora djupen.

 14. Les Miserables

  Undrans vad det är för fossil som producerat den bergolja som BP nu försöker stoppa som kommer från mer än en kilometers djup under havsbotten.
  Vad är det som säger att inte olja är en produkt som ständigt
  produceras i jordskorpan.
  Var kommer fossilhypotesen ifrån ?
  Finns det överhuvud taget en grund för peak oil.
  Det syns som vi ständigt har tillgång till den olja vi behöver och mer därtill (annars skulle vi inte tillåta BP:s gigantiska svinn).

 15. Labbibia

  Steve
  Man kan leva efter kristna värderingar utan att för den skull vara ”kristen” Eller hur?

 16. Lars C köp absolut inga aktier med lång horisont i det bolaget.
  Danmark som har vidrigt höga energiskatter (total snedvridning av energikostnader) klarar ändå inte att få ekonomi i geotermisk energi.
  Totalt har jorden så lite geotermisk energiproduktion att den är i nivå med dagens mänskliga energisystem brutto.
  Då snackar jag om att människor tar till vara samtlig termisk energi som ”läcker” ur jordskorpan och det ändå inte förslår.
   
  Gas har redan sjunkit långt under olja och USA går allt mer över till gas, även för transport. 4ggr så stora tankar och motorombyggnad av lastbilar lönar sig snabbt, då priset är nästan hälften mot diesel.
  Obama subventionerar systemet så allt efter utbyggnad av infrastrukturen kommer fler konvertera.
   
  Det gigantiska vindkraftsprojektet i Texas lades ner före start, nu satsar entreprenören på gas med de nya utvinningsmetoderna.
   
   
  Med de senaste gasutvinningsteknikerna kan USA hålla dagens konsumtion av olja, kol och gas, på samma nivå i 110 år utan att importera eller utvinna olja eller kol.
  Bara Ungern kan förse hela Europa med all energi till drivmedel och elkraft.
  Ryssarna försöker forcera sin utvinning ty de vet att olje och gas inkomsterna snart är borta.
   
  Visst olja nybildas i jorden, vilket många bör inse av stora fynd på 7-10km djup.
  Men utvinningen blir nog allt dyrare så olja har ingen chans på lång sikt.
  Vi får snart peak oil, hoppas vi redan haft det…

 17. Steve

  En kultur förändras bara långsamt.  Omkring 1910 kampanjade ungsossarna mot ”Nick Carter-litteraturen”, ’billiga’ amerikanska deckare;  de unga borde läsa Platon i stället (sade man i alla fall ibland, på fullt allvar).  Idag går högsta SSU-ledningen på finkrog vid Stureplan och hotar vakterna med ett ”akta dig för oss, vi har kontakter”. Innan de kastas ut, alltså.

  1910 var Sverige kristet.  I vår tid har ärkebiskopen och hans domprostinna hängt upp en Homo i sin kyrka.  Den ska upp igen:  ”Nästa vecka hängs den mest kända tavlan från Ecce Homo-utställningen ”Nattvarden” upp på mitt tjänsterum på Rosenbad. På bilden avbildas Jesus med pumps och pudervippa, omgiven av transvestiter. … vi som är folkvalda har ett särskilt ansvar att försvara yttrandefriheten när den hotas.”
  –  Där har du den styrande episkopala och politiska eliten av idag.  Stackars kräk.  Egentligen tror de inte ens själva på vad de säger.

 18. Les Miserables

  Gunnar Littmark 16.
  Det är ett bra tryck på oljan på 7-10 kms djup så det kostar inga pumpningspengar. Om nu gas är så bra varför ansluter vi inte oss till North Stream , i stället för som nu importera en begränsad mängd LNG från Norge via tankbåt för att förse Stockholmarna med gas ? Bra att driva fordon med och kan komplettera den i mängd otillräckliga biogasen.
  Vore väl mer seriöst än att fantisera över trolleylastbilar !
  Som du nämner så vill väl Ryssland  sälja så mycket de kan.
  Varför det skulle vara bra med peak oil och att det skulle ha inträffat  övergår mitt förstånd.

 19. Det som är bra om peak oil har inträffat är att det betyder att energipriset startat den sänkning jag förutspår.
  Extremt billig elkraft och drivmedel är förutsättningen för en global välfärd och därmed fred och global miljövård.
   
  Det är bara en liten del av oljan från stora djup som flödar ut av självtryck, snart måste man pumpa in vatten eller gas (CO2 brukar användas) för att få upp oljan.
   
  Om vi ska fyrfaldiga dagens oljutvinning och hålla den uppe i … säg 100år, kommer oljan att öka allt mer i pris, men redan är olja utkonkurrerat av gas och kärnkraft, det handlar bara om hur lång tid det tar att svänga den globala energiskutan.
   

 20. #18
  Du ska få se att det möter motstånd då det ska börja borra efter gas i stor skala i Sverige.
  Då faller ju hela underlaget för många politiker, myndigheter och inte minst NGOs.

 21. Les Miserables

  #19 Inte vet jag vad du fått dina siffror ifrån och inte tar jag dom för givna . Varje tid har sin prospektering och sin horisont för ”peak oil”. När det gäller billiga elpriser lär du få vänta till det sista kolkraftverket gjort sitt. Och det är nog långt dit.
  Sorgligt nog lär nog vinterns höga priser överträffas den vinter som kommer.
  Det kan jag satsa en 1000:-  lapp på.  Du får gärna satsa emot – säg 5000:-  om du benhårt tror på en nedgång.

 22. #21 nog har du fått med dig att gaspriset sjunker fort och att ny kärnkraft ligger under 40$/fat motsvarande olja?
  Ny kärnkraft ligger 30% under kolkraft utan beskattning eller ens rökgasrening.
   
  Vad gäller gas så är tekniken att utvinna det som tidigare inte gick, ganska ny, så det tar tid att få upp produktionen och lägga om infrastrukturen.
  Kärnkraft ökar med max vad industrin klarar.
  Kina hade prognosen 20GWe kärnkraft 2020 för något år sedan, nu lutar det mot minst 100GWe 2020 och 3-400GWe 2030.
  Japans ekonomi dras upp av den kraftiga ökningen på kärnkraft, de byggs gigantiska reaktorpressar och gjuterier på många platser i världen, var och en kan klara upp till 12 stora reaktorer om året och de håller många många år.
   
  I Sverige får produktionskostnaden för energi inte får något som helst genomslag i konsumentled.
  Sverige är ett fullständigt obetydligt land i detta avseende, liksom det mesta av Europa, p.g.a. våra politiker.

 23. #21 under nästa vinter kan du glädja dig åt att jag inte antar ditt vad.
  Jag kommer påminna dig….
  Väldigt många ser om sin energikonsumtion samtidigt som kärnkraften i Sverige hissats med en finsk gigantreaktor, den hissningen är unik och sprider sig nu över världen.
  USA har startat med sina 100 reaktorer… livstidsförlängning och 10% mer effekt är ofta lönsamt.
  Nästa vinter kommer marknaden ha mer kärnkraft än någonsin på Nordpol, skulle det blåsa någon gång så sparas vatten i dammarna.
  Norge ökar sin energiöverföring, till kontinenten, men samtidigt sin produktion och effektivisering, även här leder höga kostnader till effektivare användning.

 24. Les Miserables #14,   Olja bildas kontinuerligt i jordskorpan enligt en professor på KTH.  Anslutning till Northstream borde göras för drivmedel.  Al Hamoudi Preem,  vill borra efter olja vid Gotland, där olja för minst 20 års konsumtion i Sverige ligger och väntar.  Maud O har avslagit ansökan från Preem.  Vi skall tydligen köra på vindel i stället.

 25. Holmfrid #24

  Det där med en kontinuerlig nybildning av olja i jordskorpan är ju intressant.
   
  Jag tror på den möjligheten eftersom kontinentalsocklarna inte har slutat att röra på sig. De rörelser som skapade mängder av fossil olja unde miljoner år har ju inte upphört, så varför skulle produktionen av fossil olja ha stoppat för någon miljon år sedan?
  Den pågår naturligtvis fortfarande, om än i en mer blygsam omfattning relativt den takt med vilken vi pumpar upp den gamla.

  Men KTH-professorn har som jag förstått en del andra argument för att det nybildas olja. Argument som jag inte kan kommentera på annat sätt än att jag tvivlar. Jag tycker att det bör finnas åtminstone tre (helst fler) oberoende forskare som har kommit fram till samma sak för att det ska kännas mer troligt än mina egna privata funderingar tillsammans med kloka kompisar.

 26. Torsten Wedin

  Holmfrid och Uffeb:
  Oljan bildas inte i jordskorpan utan längre ner, i jordens mantel av FEO, CaCO3 och H2O under högt tryck och hög temperatur.
  Den sipprar sedan uppåt pga jordens rotation. Det mesta fastnar under granittaket (10000-13000 meter ner), en del fastnar i andra håligheter i jordskorpan, där man hittills felaktigt trott att oljan bildats. Det som inte fastnar rinner upp i sanden som i Alaska.

  Lyssna på http://www.gasresources.net/Kenney-NPR.mp3
  J.F.Kenney har jobbat tillsammans med ryssarna.
  /Totte

 27. Torsten Wedin

  FeO skulle det stått i förra kommentaren.
  /Totte

 28. Torsten Wedin

  Om denna teori, som ryssarna i princip bevisat i praktiken, är korrekt så är oljan INTE ett fossilt bränsle. Eller hur Gunnar Littmarck? Jag vet att du har samma åsikt som jag.

  Förresten, Gunnar har just gjort succé i Västerås, igen.
  /Totte

 29. Torsten Wedin #26

  Jo jag känner till de teorierna. Man har väl läst på sin ”Gunnar Littmarcks sanningar om livet och allting””.

  Intressant är det. Men vad blev det av allt organiskt material med massor av kolinnehåll som under årmiljonerna trycktes ned och omvandlades till olja?
   
  Har det omvandlats till något annat, eller är det den lilla fnuddelutten av världens obegränsade tillgång på olja och naturgas som vi levt gott på hittils?

  Och hur ska vi få upp det som nybildas på andra sätt 10 km ner?

  Jordens kärna består mest av järn. Varför knaprar vi på ytan till dyra kostnader när det finns obegränsade mängder längre in?

  Alla beter sig löjligt eftersom dom inte begriper. Småfjutta så här när man kan ta ett rejält tag i rubbet..

  Ursäkta att det blev lite ironi blandat med fakta.

 30. Torsten Wedin

  Uffeb #29:
  ”Och hur ska vi få upp det som nybildas på andra sätt 10 km ner?”

  Vi behöver inte ta upp det om Gunnars vision om billig kärnkraft med 4:e generationens kärnkraftverk slår in. Han höll ett strålande 😉 föredrag i Västerås i kväll.

  Västerås håller på att bli ett viktigt informationscentrum om klimat, energi etc. Men lokalpolitikerna gör sitt bästa för att sabba det.
  /Totte

 31. Torsten Wedin

  Uffeb #29, tillägg:
  Om du har en villatomt och kan skrapa upp ca 20 kubikmeter gråberg så kan du ur det få så mycket Thorium att det räcker för ditt livs energibehov. Källa: Gunnar Littmarck.
  /Totte

 32. Les Miserables

  #29# Uffeb hade du lyssnat på länken i  #26 #hade du förstått
  att det organiska materialet inte kunnat ombildas till olja.
  Personer som pratar om naturgas och olja som  fossila bränslen och behovet av att minska C02 är i mina ögon suspekta .
  Betrakta olja och naturgas som förnybar energi tills motsatsen är bevisad. 
  Att CO2 halten varierat över tid och temperaturerna också är ett obestridligt faktum – dessutom har inte  temperaturen och CO2 halten  inte haft ett 1-1 förhållande. Ibland har temperaturen varit låg med hög koldioxiodhalt och ibland tvärtom.  Dinosaurerna levde gott med 20 ggr så mycket Co2 i luften som vi har nu på en grönare jord.
  Tur att dom inte kände Maud Olofsson et al.
  Eftersom vi inte med säkerhet vet varför dom dog ut så kan en hypotes vara att CO2 halten sjönk och växtligheten och därmed tillgången till mat för dem och dess rov minskade.