Religionens återkomst

Av Karl-Olov Arnstberg

Kuru är en sällsynt, obotlig och dödlig neurologisk sjukdom, typ galna kosjukan, som var vanlig hos höglandsbefolkningen Fare i Papua Nya Guinea. Avlidna familjemedlemmar kokades och åts, som en del av begravningsritualen. Det ansågs hjälpa till att befria den dödes ande. Kvinnor och barn brukade få smaska i sig hjärnan. Sjukdomen var därför mer utbredd bland dem.

Var det medicinmän eller västerländska forskare som förklarade för Fare-stammen att hjärnan är det organ där de smittsamma prioner som överför kuru är mest koncentrerade?

En vanligare sjukdom: tandvärk. Mellandagarna år 2023 läser jag en DN-artikel om vikingarnas tandvärk. För knappt tjugo år sedan hittade arkeologerna ett gravfält i västgötska Varnhem. Runt en träkyrka från slutet av 900-talet (den finns inte kvar) ligger ett gravfält med flera tusen gravar av vilka drygt 300 undersökts. En tandläkare konstaterar att mer än hälften av de vuxna hade hål i tänderna. Många hade också infektioner i käkbenet. Kanske det är förklaringen till att vikingarna beskrivs som så vildsinta? De plågades av ständig tandvärk.

Idag kan skickliga tandläkare göra den överdjävliga pinan kort. Är det kristendomens eller vetenskapens förtjänst?

En tredje retorisk fråga: Är det tron eller vetandet som befriat oss från en tillvaro där medelåldern ligger under 40 år, där var sjätte kvinna dör i barnsäng och där hälften av alla barn dör före fem års ålder?

Så där kan man hålla på och strössla med historiens vidrigheter. I dag överlever nästan alla barn, kvinnor dör väldigt sällan i barnsäng och de flesta av oss får leva länge – större delen av livet utan tandvärk. Vad är det då som gör vidrigheterna till historia? Vi vet alla svaret: Det är vetenskapen, förnuftet och sanningen.

Alla människor har ett erfarenhetsbaserat förnuft. Vi måste dagligen avgöra om de hot vi står inför är verkliga, om de lösningar vi erbjuds kommer att göra någon nytta och om de problem vi får höra eller läser om, faktiskt är verkliga och inte pseudoproblem. Alla tvingas vi avgöra vilka av våra uppfattningar som är grundade i verkligheten och vilka som är falska, antingen de nu har lurats på oss eller att de skapats av våra egna rädslor, drömmar och förhoppningar. Att skilja verklighet från fantasi och sanning från lögn och propaganda är en evig uppgift där rädsla och längtan hotar att fördunkla det klara tänkandet.

Vetenskap är en systematisering och utveckling av förnuftet, med sanningen som ledstjärna. Förnuftet, vetenskapen och sanningen har tre fiender: känslorna, religionen och ideologierna. Men observera, även om de är förnuftets fiender så är de inte människans, utan våra eviga följeslagare. Även människor som inte tror på Gud tror på någonting. Något formar deras uppfattning av världen och ger mening åt tillvaron. En sådan tro är religiös. Lika omöjligt (och icke önskvärt) som det är att eliminera känslorna från människans psyke är det att bli av med religionen och ideologierna. Om de trycks ner i en form så återuppstår den igen i en annan form.

I en text som den amerikanske författaren Michael Crichton skrev 2003 och som i år återpublicerades av Hawaii´ Free Press pekas likheterna mellan kristendom och miljöaktivism ut. Klimat- och miljörörelsen handlar om tro. Du kan välja, att vara en syndare eller bli frälst. Vill du fortsätta att vara en av de onda eller vill du vara en av de ansvarstagande och goda människorna?

Klimat- och miljöaktivismen är i vår tid en av västvärldens starkaste religioner, den som framförallt lockar urbana ateister. För dem är människan destruktiv, en varelse som inte lever i harmoni med naturen. Det finns ett ursprungligt Eden, ett paradis, ett tillstånd av nåd och enhet med naturen.

Det finns också ett fall från nåden och som ett resultat av våra handlingar väntar oss nu en domedag. Vi är alla klimatsyndare, dömda, om vi inte söker frälsning. Hållbarhet är frälsning i miljöns kyrka. Ekologisk mat är dess nattvard, den oblat utan bekämpningsmedel som de rätta människorna med de rätta övertygelserna äter. Koldioxiden är den store Satan som kommer att föra oss till helvetet, om vi inte gör allt vi kan för att rädda planeten. Eden, syndafallet, förlusten av nåden, den kommande domedagen – detta är djupt rotade mytiska övertygelser. De kan till och med vara inprogrammerade i våra gener.

skin

Det finns inget Eden. Det har aldrig funnits och människan har aldrig levt i harmoni med naturen, i varje fall inte av egen vilja. Kärleksfullt, fredligt, harmoniskt? Crichton påminner om att USA:s indianfolk hatade varandra. De levde med ständig krigföring och ständiga strider. Comanche, Sioux, Apache, Mohawk, Azteker, Toltec, Incas – några av dem praktiserade barnamord och människooffer. Maorierna på Nya Zeeland begick regelbundet massakrer. Dyakerna på Borneo var huvudjägare. Polynesierna, som levde i en miljö så nära paradisisk man kan komma, skapade ett samhälle som var så fruktansvärt restriktivt att man kunde förlora livet om man klev i en hövdings fotspår. Den ädle vilden har aldrig funnits. Det är en fantasi.

Naturfolk romantiserar inte naturen. De kan ha andliga föreställningar om världen omkring sig, de kan ha en känsla av naturens enhet eller alltings livskraft, men de dödar fortfarande djuren och rycker upp växterna med rötterna för att kunna äta och leva. Om de inte gör det kommer de att dö.

Och – skriver Crichton – om du prövar att leva i naturen så kommer du redan efter några dagar att vara befriad från alla dina romantiska fantasier. Ta en tur genom Borneos djungler och inom kort kommer du att ha variga sår på huden, ha insekter över hela kroppen, bitande i håret, krypande upp i näsan och in i öronen, du kommer att bära på infektioner och sjukdomar. Ett enda litet snedsteg kan visa sig vara livsfarligt. Och om du inte är tillsammans med människor som vet vad de gör så svälter du ihjäl. Den naturliga världen är inte särskilt formbar. Tvärtom kommer den att kräva att du anpassar dig till den. Naturen är en hård, kraftfull och oförlåtande värld, som de flesta västerlänningar i städerna aldrig har upplevt. Sverige hade sin sista (senaste?) svält åren 1867 – 69 och flera tusen norrlänningar svalt ihjäl. Än värre gick det för Finland, 150 000 beräknas ha svultit ihjäl, vilket var 8,6 procent av landets befolkning.

Sanningen är att nästan ingen vill uppleva riktig natur. Vad människor vill är att tillbringa en vecka eller två i en stuga i skogen. Om där finns björnar eller andra stora rovdjur, gärna med galler för fönstren. De vill ha ett förenklat liv ett tag, utan alla sina prylar. Eller en trevlig forsränningstur under några dagar, med någon annan som lagar maten. Ingen vill återvända till naturen på något riktigt sätt, och ingen gör det heller. Det är bara prat. I takt med att åren går och världens befolkning blir alltmer urban är det alltmer okunnigt prat. Stadsborna vet inte vad de pratar om. Det är bara fantasier.

Om Eden är en fantasi som aldrig existerade, och mänskligheten aldrig någonsin var ädel, snäll och kärleksfull, hur är det då med resten av de religiösa grundsatserna? Hur är det med global uppvärmning och den kommande miljödöden från fossila bränslen? Är det inte säkrast att vi alla går ner på knä, lovar bot och bättring och späker oss varje dag? Det var ju på så sätt som vikingarna fick bukt med den överdjävliga tandvärken. Eller?

Det finns inte någon känd teknik som gör det möjligt att stoppa ökningen av koldioxidhalten. Inte vindkraft, inte solenergi, inte ens kärnkraft. När FN:s klimatpanel IPCC i sina rapporter påstår att det finns alternativa tekniker som kan kontrollera växthusgaserna, så har FN fel. Det kan man läsa sig till i de mest prestigefyllda vetenskapliga tidskrifterna, såsom Science och Nature. Men det gör inte klimataktivisterna. Religiösa övertygelser utgår inte från fakta.

Ett av problemen med dessa religiösa fundamentalister är att de inte har någon distans till sig själva. De är rigida och förstår inte att deras sätt att tänka bara är ett av flera möjliga. De tror att alla andra har fel. De sysslar med frälsning och är totalt ointresserade av att pröva alternativa synsätt.

I takt med att vi har rört oss in i framtiden har domedagsvisionerna försvunnit, som hägringar i öknen. De fanns aldrig där på riktigt, men de kommer tillbaka. Som hägringar gör. Det är en hel drös av dem. Häromdagen läste jag att fyrtiotusen arter utrotas varje år. Hälften av alla arter på planeten kommer att vara utrotade år … (fyll i själv, tack). Och så vidare och så vidare och så vidare.

Med så många tidigare misslyckanden kunde man tro att miljöprognoser skulle bli mer försiktiga. Men inte om det handlar om en religion. Kom ihåg dåren på trottoaren som bär på ett plakat som förutspår världens undergång. Han slutar inte när världen inte går under den dag han förväntar sig. Han byter bara ut sin skylt, sätter ett nytt datum för domedagen och återvänder till sin trottoar. Ett av religionens utmärkande drag är att inte påverkas av fakta, eftersom tro inte har något med fakta att göra.

De religiösa klimataktivisterna tror att de vet allt, men sanningen är att vi har att göra med otroligt komplexa, föränderliga system. De som är säkra både på klimatkrisen och vad mänskligheten måste göra, visar inte upp sin förkrossande överlägsna kunskap utan sin personlighetstyp och sitt trossystem. Klimat- och miljöaktivismen är i dag djupt religiös och klimatvetenskapen lika djupt politiserad. Det är därför som ”Lyssna till vetenskapen” kunnat bli miljörörelsens slagord.

Vad vi behöver är en ny organisation som är omutlig när det gäller att få fram verifierbara resultat och som inte bara finansierar de redan frälsta utan sprider anslagen och tvingar alla inom detta område att vara ärliga. Vi måste bli av med de mytiska fantasierna och få stopp på domedagsprofetiorna. Det är hög tid att börja bedriva hård vetenskap.

I slutändan erbjuder vetenskapen oss den enda vägen ut ur politiken. Om vi tillåter att vetenskapen politiseras, då är vi förlorade. Vi kommer att gå in i en internet- och AI-version av medeltiden, en tid av skiftande rädslor och vilda fördomar. Det är ingen bra framtid för mänskligheten. Det är vårt förflutna.

Karl-Olov Arnstberg
prof.em. i etnologi vid Stockholms universitet

Denna krönika publicerades först på Karl-Olovs blogg, här.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Håkan

  Tack Arnstberg för en utmärkt krönika. Upplysningstiden framstår som mänsklighetens finaste ögonblick men som vi nu fjärmar oss ifrån. Krönikan är väl svordomar i kyrkan av professor emeritus eftersom universiteten är de nya katedralerna. Det är talande att det behövs en emeritus för att ta bladet från munnen. Men hur kan akademin räddas, professor Arnstberg?

 2. Ann h

  Tänk att få börja denna dag med två avslöjande betraktelser över mänsklighetens ständiga tillkortakommande, dels denna tragikomiska krönika och dels Michael Crichtons förtvivlan över att politiken tilläts kidnappa Vetenskapen, då för tjugo år sedan. Tack professor em Arnstberg!
  Och nu låter vi Angela Merkels kronprinsessa och Obamas TeamBiden snubbla fram och styra över allt och alla och varken politiken eller media vågar knysta om att det är den nu aktuella politiskt korrekta gröna politiken som är orsaken till västvärldens förfall.

 3. pekke

  Varmaste Januari någonsin !

  ” 2023 var det varmaste året på hundratusen år. Nu har det följts av den varmaste januari som mänskligheten sett. ”

  https://www.tv4.se/artikel/Rf8oXc7EummOgpTTtVeNg/varmaste-januari-nagonsin-hoegst-allvarligt

  Vilka termometrar dagens klimatvetenskap har, de kan mäta temperaturen 100 000 år tillbaka !!

  Dags att offra några skeptiker till klimatgudarna ?
  (-;

 4. Arne Nilsson

  Varje gång jag för fram det som Arnstbergs text handlar om till någon klimatreligiös blir denne arg och beskyller mig för allt möjligt. Foliehatt, plattjordare eller bara idiot i största allmänhet. Det går inte att resonera med troende.

 5. Thorleif

  Tack herr Arnstberg för en mycket träffande beskrivning av mänsklighetens svarta sida. Den är värd att publiceras på de största ledarsidorna över världen (och hos SVT 🙂 ) så vi förstår varför världen ser ut som den gör. Samtidigt ger Upplysning ändå hopp. Frågan är om vi likt missbrukaren först måste se botten, helvetet, innan förnuftet får segra?

  Ann h

  ”…aktuella politiskt korrekta gröna politiken som är orsaken till västvärldens förfall.”

  Eller är det kanske snarare ett symptom?

 6. foliehatt

  Arne, #4,
  tala då om för dem att det endast finns en foliehatt. Och att det inte är du.

 7. Thorleif

  Tyvärr har vetenskapen korrumperats. När marknaden (de som har pengarna) tillåts styra i för stor grad utan att ”ansvariga” upprätthåller de etiska rågångarna från den megalomaniska girigheten (såväl finansiell som teknologisk) är vi ute på farliga vatten. Och när våra politiker inte heller sett utvecklingen komma är det mycket illavarslande. I vilken tjänst företräds vi?

 8. Jan Ågersten

  #3
  För de som helt förlitar sig på nyheter från TV4 och SVT som jag har mött börjar numer ifrågasätta riktigheten i klimatrapporteringen tack vare alla dessa överdrifter. De inser själva att något är väldigt fel och har börjat ställa frågor angående klimatkrisens riktighet. Något gott för klimatclownernas överdrifter med sig trotts allt.

 9. Göran

  Det är inte bara klimatreligion och miljöreligion. Det är religion på en mängd områden: Dietreligion, ekonomireligion, inflationsreligion, medicinreligion, vaccinreligion, demokratireligion, jämlikhetsreligion, alfabets-maffia-religion m.m.

  Ska vetenskapen rädda oss från dessa religioner? Är det inte så att det är just vetenskapen i dagens läge som driver oss i förfall?

 10. Thorleif

  Hälsa och Klimatet är den 4e Industriella Revolutionens grundmotiv (WEF).

  https://www.armstrongeconomics.com/world-news/climate/eu-proposes-new-climate-target-for-2040/

  WHO’s Advisory Board leds nu av en expert på beteende-vetenskap, kommunisten Susan Mitchie. Den 4e Industriella Revolutionen kommer att styras från FN med privata pengar och korrumperade byråkrater där Private Public Partnerships utgör kärnan i deras makttutövning (över skattebetalarnas pengar). EU-kommissionen och övriga maktcentra som t.ex IMF och ECB är sedan länge med på vagnen.

  https://adnamerica.com/en/europe/british-professor-and-communist-party-member-appointed-chair-who-advisory-group

  Welcome Trust (ett av världens största läkemedelskonsortium) leder FNs vetenskapliga arbete med Bill Gates m.fl som huvudsponsorer med diplomatisk immunitet.

 11. Ulf

  Idag säger TT att Januari är 1,2 grader varmare än den hittills varmaste Januari 2020.
  Det säger en del att sådana här galna fel kan smita förbi. Citerad i Aftonbladet och SVT bl a.

 12. Karl Erik R

  #4 Arne

  Benämningen ”foliehatt” uppstod ju för att det fanns personer som:

  1. Ville skydda sig mot ett hot som inte fanns (farlig strålning från diverse källor).
  2. Använde metoder som man trodde blint på men som inte har någon verkan (hushållsfolie på huvudet).

  Jag tycker att den beskrivningen passar perfekt på klimatalarmisterna, inte på oss som tvivlar.

 13. Fredrik S

  Ulf #11

  För de inkompetenta journalisterna som gladeligen förmedlar de heliga notiserna kunde det lika gärna stått 12 grader.

 14. Sören G

  Oj, oj skidorterna i Alperna är hotade av snöbrist. Klimatreportern i nyhetssändning i dag. Läget är tydligen allvarligt.

 15. Lasse

  Att de ser klimatet som en religion vet vi.
  De kallar dem som inte tror för förnekare.

  1,5 grader varmare än förindustriell tid har gjort oss gott.
  Glaciärer som då byggdes på smälter idag.
  Fram kommer växtrester och en och annan borttappad pilspets.

  Bluffen med trädringarnas temperaturserie är under lagmännens lupp i en rättegång mot Mann. Han valde bland sina prover och valde ut de 2 som gav en hockeystick och utelämnade de 22 som visade annat.

  I vår del av världen har vi haft fyra månader med temperaturer under det normala.

 16. Björn

  Ja, det behövs lite reflektivt förnuft ibland. Empiri och vetenskap är enda vägen för våra hjärnors formning och utveckling. De som under historiens gång har lyckats se det kausala i sin tillvaro, har också haft genetiska egenskaper som genom evolutionens selektion har fortplantats. Men spjutspetsarna har som bekant en svans som har mindre förmågor att se det kausala. Dit spjutspetsarna går följer också svansarna. Kampen står mellan vetenskapens och dogmatismens viljor, så klimatfrågan undgår inte denna kamp mellan olika viljor.

 17. foliehatt

  Enligt TT skrivet Copernicus 0,12 grader C varmare för jan 2014 än 2023. De media som rapporterar något annat verkar inte ens kunna läsa. Analysförmågan blir väl därefter.

 18. Thorleif

  #14 Alpernas ”snöbrist”

  Som ”årlig” alp-skidåkare från 70-talet vill jag förmedla att även på den tiden (70s) hade vi enstaka perioder/år med snöbrist. Och Vasa-loppet genomförs fortfarande alla alarmist-prediktioner till trots.

  Betr alperna måste vi förstå hur alpkedjan i sig är en meteorologisk faktor (avgränsare) för hur vädersystemen från nordafrika, Azorerna, Arktis och Ryssland påverkar temperatur och snöfall.

 19. Lars-Eric Bjerke

  UAH temperatur januari 2024 var + 0,86 C och numera är trenden sedan 1979 +0,15 C per dekad.

 20. Daniel Wiklund

  # 19 Lars-Eric B. Då kontrar jag med januaritemperaturen i Luleå, minus 13,7. Luleås medeltemperatur för januari sen 1921 är minus 9,9. Varmaste januari var 1925 med minus 2,4. Just nu har vi minus 12 grader. Har just varit på en cykeltur, det var kalla 12 grader. Hade hellre cyklat i den globala temperaturen.

 21. Om januaris medeltemperatur, globalt copernicus.

  ” all The reported findings are baserade on computer – generated and according to ERA5 reanalysis dataset.
  Using billiones of measurments, satellites, ships, aeroplanes and weather stationes.”

  Det är detta hopkok av mätvärden som sedan jämförs med förindustriella 1850 – 1900.
  Alla fattar väl att äpplen blivit päron och apelsiner blivit meloner när detta jämförs?

  MEN klimatfolket hoppar högt av glädje – alla dessa miljoner mätvärden visar att gud finns, 1,52 grader C över perioden 1850 – 1900.

  Självklart blir det varmare efter lilla istiden!
  MEN dessa 1,52 och varmaste på 125 000 år och annat hokus pokus är Självklart religion och tro – men oj, vad många klimatprofessorer och universitet som bejakar tron.

  Vem hade trott att vi skulle stanna i lilla istiden och vem ser inte fördelarna med att det nu blivit drygt 1 grad varmare än 1800 – talet?

  Det är ändå en bra bit kvar upp till värmen i kinesiska havet på 1200 – talet och till västsvenska julimedeltemperaturer på 22 grader under samma århundrade.

  Hur långt norr om dalälven har boken spridit sig här I Sverige under dessa senaste decennier, vi har ju värms dubbelt så mycket som resten av globen, vad har hänt på dessa år – beställer regeringen nya isbrytare?

  Att gå bananas över denna senaste uppvärmning, som smhi häromdagen sa berodde till mer än hälften på renare luft här i europa – är väl likaså ett drag av svår hysteri, eller religiös övertygelse – men hur få ett slut på eländet?

 22. Ann lh

  # 19 L-E Bj.
  Jan. Temp. + 0,86 grader, hur stor del av denna förhöjning från det senaste officiella 30års-snittet beror på förändring i den totala CO2 halten i atmosfären och hur stor del på de antropogena utsläppen enligt Dej?

 23. mattias

  #21
  Håller med – den där teorin om renare luft känns så svajig. SMHI framhärdar i den teorin i denna blog – trots att globalstrålningen i Stockholm var lika hög på 1940-talet som nu – och som också korrelerar till varma temperaturer under den perioden: https://www.smhi.se/nyhetsarkiv/100-ar-av-matningar-av-globalstralning-i-stockholm-1.185087

  Jag får inte riktigt ihop det. Den regionala uppvärmningen skiljer sig stort mellan olika regioner med stor uppvärmning i Europa, och man har bundit fast sig vid teorin om renare luft i Europa jämfört med Indien och Kina. Häromdagen kom en artikel från en grupp forskare som har borrat lite mer i det där. De är inte lika kategoriska. Forskarna säger att korrelationen till aerosoler verkar ganska svag, särskilt mot högre latituder. Om det nu är en regional effekt, så kan man fråga sig om varför aerosoleffekten är signifikant i glesbefolkade områden som norra Skandinavien och västra Grönland, fig 9? Och man kan fundera på hur bra de här modellerna blir när stationerna är så ojämnt fördelade, fig 1: https://static-content.springer.com/esm/art%3A10.1038%2Fs41467-023-43007-6/MediaObjects/41467_2023_43007_MOESM1_ESM.pdf

  Orignialartikeln här: https://www.nature.com/articles/s41467-023-43007-6

  Precis som koldioxidteorin verkar man välja ut och bestämma sig för en orsak till regionala skillnader (areosoler) – varför görs inte någon mer multivariat regression där man förutsättningslöst mäter alla potentiala faktorer som kan påverka den regionala temperaturen?

  Det är bra att du påminner om perioden efter 1850-1900 är en naturlig uppvärmning efter en ovanligt kall period. Det där viftas gärna bort och man flyttar på målstolparna lite så att rätt orsak till klimatförändringar ska förstås.

 24. Nr 23 Mattias.
  ANPASSNING till teorin – ja, det är bara förnamnet…otroligt frustrerande!

 25. Statistikintresserad

  Varför redovisas inte ökade eller minskade lägstagrader och samma för högstagrader?

  Om så ges bättre möjligheter att tolka och värdera statistiken här.

  Kanske spännvidden i temperaturredovisningar behövs i statistiken och att jämföras från en tid till annan?

 26. Kevin Benn

  Dags att bränna klimatbibeln, förslagsvis hela bunten Summaries for PolicyMakers, för att spara papper. I alla städer som kan samla ett gäng.
  kl 12 lördagen den 4e maj. Kan svenska klimatbloggar vara ledande och spridande? Vi bör kunna nå folk runtom i världen. Vad sägs?

 27. Svante S

  Apropå religion och vetenskap.
  Ett intressant föredrag av Scott Tinker
  ”If we remove doubt from science it becomes religion”

  https://www.youtube.com/watch?v=aTfwqvNuk44

 28. Lasse

  #21 mfl
  Det är svårt att få ihop det!
  https://realclimatescience.com/#gsc.tab=0

  Tony Heller visar hur termometeravläsningar ”justeras” så trenderna vänds.
  Då försvinner samband som annars är tydliga.

  Intressant att fler får upp ögonen för solens roll.
  Mann kan fråga sig hur länge detta kan få pågå!

 29. Erik D

  När vetenskapen hävdar konsensus har den blivit en religion. De som inte tror är hädare och skulle bränts på bål om det bara inte blev så mycket koldioxidutsläpp.

 30. Joachim

  Jag har nyligen fått reda på några fakta som jag tidigare inte hade klart för mig:
  1) Globala medeltemperaturen i lägre troposfären för juli (den varmaste månaden) var under referensperioden 1991-2020 -7,73 grader C.
  Något att begrunda om man är rädd att jorden håller på att brinna upp.
  2) Globala medeltemperaturen i lägre troposfären i juli 2023 var -7,3 grader C, vilket är den högsta temperaturen som uppmätts sedan satellitmätningarna startade i december 1978.
  3) Varje månad sedan juli 2023 har globala medeltemperaturen i lägre troposfären sjunkit. I januari 2024 var den -9,11 grader C.
  Att temperaturen sjunker 2,19 grader C på ett halvår kan vara något att fundera över om man oroas av att temperaturen kan öka 0,7 grader till sekelskiftet.
  Tydligen varierar globala medeltemperaturen alltid med ca 2 grader från varmaste månaden juli till den kallaste månaden januari

 31. Tege Tornvall

  Oerhört bra analys och presentation! Hur rätt vi än må ha i sak, måste vi också träffa och röra känslor. Lätt att glömma!

 32. leg

  Eftersom människan är ofullkomlig är också vetenskapen och människans förnuft ofullkomligt. Det är övertron på något, även människans förträfflighet, som kan leda till allvarliga beteenden och konsekvenser. Det går att nämna ett antal hemskheter och felsteg som begåtts i vetenskapens och förnuftets namn såväl som i religionens.
  Det också gjorts mycket gott i båda.
  Den nya klimatreligionen som lämnat faktavetenskapen riskerar få allvarliga globala konsekvenser på flera områden. Många av dess profeter vill inte höra sakliga kritiska påpekanden.

 33. Fredrik S

  Magnus blomgren #22 + alla

  Här är en ERA5 utvärdering. ”Evaluating the Reliability of Air Temperature From ERA5 Reanalysis Data”

  Klipp från conlclusions:

  ”The question marks surrounding ERA5 comes from its reliability when compared to land measurements. The temperature difference found between the satellite and land data in this paper proved to be relatively large in some cases.”

  ”ERA5 data is most reliable when measuring mild temperatures (close to 10 degrees celsius) which are most common in temperate regions at certain times of the year.Land measurements are more suitable in other scenarios where temperature is high or low. This includes hot or cold climates and times of the year when the air temperature may be low or high.”

  https://www.researchgate.net/publication/357263347_Evaluating_the_Reliability_of_Air_Temperature_From_ERA5_Reanalysis_Data

 34. Daniel Wiklund

  Tack för en mycket intressant krönika. Simon Singh och Edzard har skrivit ”Salvekvick och kvacksalveri”. Inom klimatpolitiken finns det kvacksalvare.

 35. Istvan

  Historiens värsta massmördare har alla påstod sig stå på vetenskapens grund och förkastat religionens andliga dimension. Den vetenskapliga socialismen t.ex
  Vi i Sverige är kanske det mest sekulariserade landet och har kanske det sämsta immunförsvaret mot vansinnigheter som serveras under vetenskaplig täckmantel?
  Hur mycket av t.ex 30 åriga krigets vidrigheter hade egentligen religiös grund?
  Bara några förflugna tankar.

 36. Ulf

  17 foliehatt,

  Jag rättade dem.

 37. Rossmore

  Tack Karl-Olov Arnstberg,

  Bästa jag läst på länge.

  Länken i #27 är också värd de 20 minuterna.

  ”Klimatvetenskapen” håller envist fast vid ”kunskap” som i upprepade studier visats inte stämma. Ta exemplen med isbjörnar, korallrev, Antarktis, Grönlands inlandsis, orkaner, havsnivåer, skogsbränder, översvämningar, värmeböljor, torka, extrem nederbörd, etc, mm. Inget av ”klimatvetenskapens” påståenden om klimatförändring orsakad av människan har någonsin kunnat styrkas med observationer över tid. Bara genom utvalda tillfälliga sådana, typ ”titta, nu regnar det ju jättemycket i Kalifornien!” Och såklart med den helt abstrakta variabeln ”global medeltemperatur” som få vet hur den räknas ut eller konstrueras. (”konstrueras” är ett nyckelord.)

  Alla alarm som ”klimatvetenskapen” har framfört och framför kan falsifieras.

  Ergo: Religion!

 38. Klimatreligionen dök upp i sin alltför vanliga skepnad i kvällens SVT produktion ” go kväll”.
  Det handlade om Madagaskar och barnarbete i glimmergruvor, glimmer till våra elbilar.
  Inslaget hävdade paradoxen att Madagaskar drabbats hårt av klimatförändringarna p g a våra Co2 utsläpp…

  Klimatförändringen på Madagaskar beror på att 90% av deras skog skövlats, vilket fullständigt ändrat nederbördsmönstren och lett till svår torka.

  Nederbördsförändringar p g a skogsskövling förändrar kraftigt lokalklimatet på många platser världen över – en forskarstuderande på mitt gamla labb kunde berätta om sin hemstad i Indien, där kustskogen höggs ner och gjorde platsen närmast obebolig, medeltemperaturen ökade flera grader och regnet upphörde.

  Vi människor förändrar våran lokalmiljö och vårat lokalklimat – men dessa exempel utnyttjas nu fullt ut av klimatkyrkan.

  Nu oroas t o m smhi av att placera 300m höga stålskogar utanför våra kuster – kommer ngn att lyssna på lokalpåverkan?

  Nej- klimatlagar, klimatkyrkan och all samlad hysteri kommer att fortsätta lägga krokben för analys, emperi och sunt förnuft.

 39. Rossmore

  Fler exempel på religionens inverkan. T.o.m. AI är programmerad i enlighet med religionen. Här resultatet av en begäran om ”översättning” av en artikel på WUWT av Bard vilket innebär att Bard läser artikeln och därefter ger ett åsiktsfärgat referat av artikeln. Originalartikeln finns i länken sist i inlägget.

  ”Den nya stora klimatskräcken: Att räkna klimatförändringsrelaterade dödsfall

  Sammanfattning:

  Artikeln ifrågasätter tillförlitligheten av statistik som används för att uppskatta antalet dödsfall som orsakas av klimatförändringar. Den argumenterar för att dessa siffror ofta är överdrivna och att de inte tar hänsyn till andra faktorer som kan bidra till dödsfallen. Artikeln lyfter också fram att klimatförändringar kan ha positiva effekter på hälsan i vissa fall.

  Huvudpunkter:

  Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att 7 miljoner människor dör årligen på grund av luftföroreningar. Men artikeln påpekar att WHO inte skiljer mellan luftföroreningar som orsakas av mänsklig aktivitet och luftföroreningar som har naturliga orsaker.

  Artikeln kritiserar också användningen av datormodeller för att uppskatta antalet dödsfall som orsakas av klimatförändringar. Den argumenterar för att dessa modeller är osäkra och att de ofta ger överdrivna resultat.

  Artikeln lyfter fram att klimatförändringar kan ha positiva effekter på hälsan i vissa fall. Till exempel kan en varmare temperatur leda till en minskning av antalet dödsfall som orsakas av kyla.

  Slutsats:

  Artikeln argumenterar för att det är viktigt att vara kritisk till statistik som används för att uppskatta antalet dödsfall som orsakas av klimatförändringar. Den påpekar att dessa siffror ofta är överdrivna och att de inte tar hänsyn till alla relevanta faktorer.

  Obs:

  Det är viktigt att notera att artikeln publicerades på en webbplats som är känd för att vara skeptisk till klimatförändringar. Det är därför viktigt att läsa artikeln med kritiska ögon och att söka information från andra källor för att få en mer nyanserad bild av frågan.”

  Apropå ”Obs:” ovan.

  Inget sägs om att det är viktigt att läsa påståenden från politiskt korrekt programmerade AI-bottar med kritiska ögon!

  https://wattsupwiththat.com/2024/02/08/the-next-big-climate-scare-counting-climate-change-deaths/

 40. Berra

  #14 & #18:

  Angående Alperna. När jag hörde den nyheten på radion så anade jag direkt att det är något bidrag/ersättning de kan få för att lägga ned sin verksamhet ”pga snöbrist”.

  Någon som vet mer om det är så?

 41. Rossmore

  #40 m.fl.

  Hörde i morse om glaciärsmältningen i Alperna och uppfattade att det handlar om Vallée Blanche och Mer-de-Glace i Chamonix. Denna glaciär har verkligen minskat något oerhört det senaste seklet. Har själv åkt skidor ner för glaciären flera gånger de senaste 30 åren. Avslutningen på turen var redan för 20 år sen en klättring uppför stegar till nivån där stationen för tåget ner till byn ligger. Glaciär och station var en gäng i nivå med varandra men nu är alltså glaciären tiotals meter lägre än stationen. Den och övriga glaciärer i dalen krymper otvivelaktigt. Går att se med blotta ögat.

  Huruvida den utvecklingen är orsakad av människor och går att vända med vind- och solkraft, elbilar, äta insekter, mm återstår att bevisa.

 42. Thorleif

  Berra #40

  Österrike och Italien var länder som under början av 70-talet hade allt större ekonomiska problem och då särskilt i de norra delarna (bergs-områdena). Skidturism-satsningar blev en medveten statlig satsning i europas alp-områden. Charter-flyg-turismen startade samtidigt till medelhavs-områdena vilket nybyggda skidorter drog nytta av. Skidåkning var innan dess en sport med lyxkaraktär.

  Skulle snön försvinna (kortare säsonger) på höjder under 1500 meter kommer det slå rätt hårt.

 43. Fredrik S

  Berra #40

  Säsongen är ju inte över och fram till i januari så var det gott om snö och kyla:

  https://snowbrains.com/storms-bring-1-meter-40-of-snow-to-european-alps-for-christmas/

  Davos hade en meter i byn och kallt när WEF anordnade andakter där för ett par veckor sedan tillbaka.

  Men eftersom allt väder som är varmare än normalt är klimatförändring så finns det troligtvis något EU-bidrag att plocka in innan det blir vintrigare igen.

 44. Rossmore #41,

  Under den lilla istiden så växte glaciärerna och krossade byar och skogar genom sin utbredning. Inte ens kyrkan och religionen rådde på dem.

  https://varldenshistoria.se/samhalle/tio-konsekvenser-av-lilla-istiden

  Vi har ju också forskning i Sverige och Norge om hur glaciärer bredde ut sig efter den medeltida värmeperioden. Så Glaciärer i Alperna och nordligare delar är definitivt påverkade av klimatets skiftningar.

 45. Fredrik S

  Rossmore, Ingemar Nordin #41, 44

  Ökad solinstrålning är troligtvis en faktor som påverkat.

  100 timmar mer på 40 år och 200 timmar på 120 år.

  https://notrickszone.com/2020/08/09/large-increase-in-number-of-sunshine-hours-likely-behind-warming-glacier-retreat-in-alps-since-1980/

  Även i Schweiz har detta tagits upp men hittar inte länk just nu.

 46. tty

  #21

  ”Det är detta hopkok av mätvärden som sedan jämförs med förindustriella 1850 – 1900.”

  Som i sin tur är en ren gissning. Det kan vara intressant att veta hur mycket data det finns från t ex Antarktis under det intervallet.

  Det finns data från exakt en plats, Kap Adare, från mars 1899 till januari 1900.

  Det är allt.

 47. tty

  #41

  Mer-de-Glace är tillsammans med Rhoneglaciären troligen de två alpina glaciärer där det finns mest historiska data. Leroy Ladurie behandlar den t ex utförligt i sin klassiska ”Histoire du climat depuis l’an mil”.

  Den började retirera vid Lilla Istidens slut ca 1850, långt innan koldioxidhalten ökat nämnvärt.

 48. tty

  #41/47

  Praktiskt taget alla glaciärer har retirerat sedan ungefär 1850-1870. Jag har själv besökt åtskilliga på sex kontinenter, och det finns nästan alltid en tydlig ändmorän några hundra meter till några kilometer utanför glaciärfronten. Den är i regel nästan vegetationslös, och uppenbart ganska ung.

  Däremot har jag aldrig sett några äldre ändmoräner längre ut, som indikerar att isen under den här mellanistiden varit ännu större än under ”Lilla Istiden”, men enligt litteraturen finns det exempel på detta på Grönland.

 49. Lars-Eric Bjerke

  #22 Ann Ih
  ”Jan. Temp. + 0,86 grader, hur stor del av denna förhöjning från det senaste officiella 30års-snittet beror förändring i den totala CO2 halten i atmosfären och hur stor del på de antropogena utsläppen enligt Dej? ”

  Ingen vet, men eftersom du frågar kan jag göra en gissning.

  -Trenden för temperaturökningen enligt UAH har varit 0,15 C per dekad sedan år 2005 till år 2024 alltså 0,15*19/10 = 0,28 C.
  – Om man använder väntevärdet för TCR (transienta klimatkänsligheten) d.v.s. 1,8 C enligt IPCC för en fördubbling av CO2 får man värdet 0,26 C

  Jag gissar alltså att utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser plus minskningen av partiklar i luften plus ökningen av mängden vattenånga i luften på grund av den ökande temperaturen har stått för kanske 0,2 C av de uppmätta 0,86 C i januari i år.
  Skillnaden mellan dessa två värden gissar jag kommer från haven och slumpen.

 50. tty

  #49

  Vi befinner oss i en kraftig El Nino som trolien just kulminerat. Det förklarar det mesta.

 51. Ann lh

  # 49 LE Bj. tack. Klart och tydligt! Ingen vet! Och, både de naturliga drivkrafterna och de antropogena CO2-utsläppens eventuella roll och försvann i gissningsleken.

 52. foliehatt

  Religion-vinkeln är positiv för många.

  SJ sitter i radion just nu och svär sig fria från debaclet med vinterns alla försenade och inställda tåg – genom att hävda force majeure, eller som det kallas i andra länder ”acts of God”.

  ”Det är inte vårt fel. Det är extremvinterns” – är budskapet. ”Klimatförändringarna” är en ännu vanligare sådan ursäkt som de inkompetenta tacksamt tar till när deras tillkortakommanden ska utredas.

 53. Sören G

  I Vetenskapsradion fick vi höra inspelade ljud från ”klagande” glaciärer. Ljud som påstås uppstå när glaciärer smälter. Men vad jag förstår så är det ljud som uppstår när glaciärer glider över underlaget.
  Vi har alla sett bilder på smältande glaciärer påstod man. Men det var väl i så fall kalvande glaciärer.
  Glaciärer växer och trycks utåt och kalvar.
  Glaciärer smälter på sommaren och växer på vintern. För att se att en glaciär smälter måste man observera den flera år i rad. Kan man alltså inte avgöra vid ett tillfälle.
  Glaciärerna påstods dessutom genom sitt smältvatten dränka öar i Söderhavet, vilket är fel. Höjs havsytan så följer korallöar, vilket det är fråga om, med upp.

 54. Ivar Andersson

  Klimathotsreligionen är en bättre beskrivning än klimatreligion.

 55. Fredrik S

  foliehatt #52

  Det var så kallt att snön inte blåser av tågen sa man för några veckor sedan. Och lätt chockade konstaterade man att det t.o.m. var minusgrader på hela sträckorna.

  Nä, byt ut hela ledningen. Idag.

 56. Hans Backman

  #30
  Jordens medeltemperatur varierar med dryga 3C mellan januari och juli
  https://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs_v4/

 57. #52,55
  Man får vad man betalar för. Nu kunde jag bara höra en snutt av intervjun men lite märkligt att höra VD prata om ”våra verkstäder.” SJAB har inga verkstäder och hur man ska kunna ha beredskap för våra årligen återkommande ”klimatförändringar” i ett system där lägsta anbud får uppdraget blir en svår nöt att knäcka. Men det finns transportsätt som inte har dom här problemen.

 58. Sten Kaijser

  Hans Backman #56

  det är lite roligt att medan jorden långsamt avlägsnar sig från solen från januari till juli så stiger medeltemperaturen i atmosfären med en halvgrad i månaden, när vi sedan närmar oss solen från juli till januari sjunker temperaturen med en halv grad i månaden.

 59. Joachim

  #56,58
  Så vad är orsaken till att globala medeltemperaturen ändras så mycket som tre grader under året?
  1) Ju längre från Solen desto varmare?
  2) CO2 mer (mindre?) i januari än juli?
  3) Solinstrålning på landmassan på NH under sommaren?
  4) Annat?

 60. Sten Kaijser

  Joachim #59

  observera att jag skrev atmosfären — det är den man mäter.

  Huvuddelen av klimatsystemet finns i haven — jag skulle gissa att om man skulle följa hela klimatsystemet så är det som varmast ungefär tre månader efter att instrålningen varit som högst.

  Men ska också vara medveten om att norra halvklotet har 6 dagar mer när det är vänt mot solen.

  Men det viktigaste är nog att luften över land värms snabbare, så att därför kan atmosfären bli varmare.

 61. Munin

  #59 Joachim

  Se figurerna 4 och 5 i denna länk:

  https://klimatupplysningen.se/arktisk-forstarkning-7-ar-vaxthuseffekten-forklaringen/

  Koldioxiden kan avföras som förklaring till dessa variationer.