Regeringar finansierar kampanjer för att redigera klimatartiklar på Wikipedia

wokepedia

Här är Daily Sceptics inlägg om hur flera regeringar nu vill ta över Wikipedias klimatartiklar. Ganska chockerande läsning faktiskt. Refererande länkar finns i den engelska originalartikeln.

https://dailysceptic.org/2023/07/16/british-government-funds-campaign-to-rewrite-climate-science-entries-on-wikipedia/

”En stor redigering av den vetenskap som publicerats på Wikipedia och som är skeptisk till den ”fastställda” klimatberättelsen finansieras av ett antal regeringar från Skandinavien och Storbritannien. Verksamheten leds av den gröna aktivistgruppen Stockholm Environment Institute (SEI) i ett projekt med titeln ”Förbättra kommunikation av klimatkunskap genom Wikipedia”.

Verksamheten riktar sig till klimatförändringssidor som har betydande dagliga sidvisningar. SEI noterar att Wikipedia-artiklar vanligtvis visas överst i sökresultaten på internet, och sajten spelar en ”nyckelroll” för att främja kunskap om klimatförändringar. ”Förbättringen av nyckelartiklarna med hjälp av tillgänglig vetenskaplig expertis är nödvändig”, står det.

Nyckelordet är naturligtvis ”förbättring”, men tyvärr, en kort lista över ”innehållsexperterna” inger inte förtroende för att någon rigorös spridning av alla klimatvetenskapliga åsikter kommer att ske. Till exempel har Kristie L. Ebi från University of Washington den märkliga uppfattningen att stigande koncentrationer av koldioxid i atmosfären ”påverkar näringskvaliteten på vår mat”. Stackars gamla CO2 kanske du känner. Det får en chockerande press nuförtiden men få tvivlar på dess roll som livets gas, vars 60 % minskning av atmosfären skulle leda till ett snabbt avlägsnande av alla växt- och livsformer på jorden.

Elizabeth Gilmore från Carleton University, en annan av SEI:s ”innehållsexperter”, håller en kurs för att inspirera unga ekoaktivister. Hon skrev nyligen att efter att Greta Thunberg ”förmanade” delegater vid COP24, ”har det blivit alltmer uppenbart att universitetsstudenter känner bördan av flera och sammanlänkade existentiella kriser av klimatförändringar, biologisk mångfald, ihållande ojämlikhet, orättvisa och ekonomisk osäkerhet”.

SEI-projektet inkluderar akademiker som har ”vetenskaplig och klimatförändringsexpertis”. Faktum är att ”expertisen” tycks tendera tillhöra den alltmer växande världen av ekobyråkrati, konsulttjänster och grön aktivism. Alla parter samarbetar genom att revidera och klippa text, föreslå nytt innehåll och lägga till nya referenser. Det finns också en interaktion med publicerade experter, ”som ger oss råd om nödvändiga innehållsredigeringar”.

Stockholm Environment Institute grundades 1989 av den svenska regeringen för att ”stödja beslutsfattande och framkalla förändringar mot en hållbar utveckling runt om i världen”. Den påstår sig ge detta genom att tillhandahålla kunskap som överbryggar vetenskap och politik inom området miljöism och utveckling. Dess gröna aktivism stöds av regeringar och många intresserade parter, inklusive vänsterns miljardärsstiftelser. Enligt offentligt avslöjade siffror fick den över 11 miljoner pund 2020 från svenska statliga intressen och 1,5 miljoner pund från Norge. Till och med den brittiska regeringen tillförde 326 000 pund i finansiering, står det i deras rapport för 2022.

SEI är nära kopplat till FN och Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Dess ordförande, utsedd av den svenska regeringen, är Lennart Bage, tidigare medordförande för FN:s gröna klimatfond (GCF) som har som mål att samla in 100 miljarder dollar per år för att betala för gröna boondoggles i utvecklingsländerna. Efter att ha lämnat sitt ordförandeskap i GCF 2019, noterade Bage att ”vi har flyttat från miljoner till miljarder men vi måste flytta till biljoner”. Några av innehållsexperterna för Wikipedias omskolningsprogram kommer från FN, IPCC och Partiernas konferens (COP).

Nyligen berättade FN:s undersekreterare för global kommunikation, Melissa Fleming, för delegater vid ett ”desinformationsseminarium” från World Economic Forum att hennes organisation hade samarbetat med Google för att säkerställa att endast FN-godkända klimatsökresultat visas överst. I en kylig ton förklarade hon: ”Vi blir mer proaktiva, vi äger vetenskapen och världen borde veta det.” I samband med denna kommentar är avslöjandet att ett samlat försök görs att styra Wiki-sidor inte överraskande. Över alla medier, kollektivistiskt sinnade verksamheter finansierade av en mängd olika källor, inklusive regeringar, icke-statliga organisationer, stiftelser och rika individer, skriver om klimatberättelsen med hjälp av mainstream media för att passa en strävan mot Net Zero och ekonomisk och samhällelig förändring. Annonsbojkottkampanjer startas mot varje enskild medieoperation som inte följer linjen, akademiska karriärer hålls tillbaka, ”faktakontroll”-attacker lanseras, skolböcker skrivs om och massiva grönskrämningskampanjer lanseras nästan dagligen.

Det som verkligen är deprimerande är att borgerliga och liberala partier ofta återfinns längst fram i kön när det gäller att dela ut skattebetalarnas pengar för att finansiera klimat- och wokekampanjer. Att tillhandahålla pengar för att ändra Wiki-sidor är bara det senaste missbruket av skattebetalarnas surt förvärvade pengar. I februari rapporterade Daily Skeptic att det brittiska utrikeskontoret hjälpte till att finansiera Global Disinformation Index (GDI), som cirkulerade en ”blocklista” med borgerliga publikationer inklusive American Spectator och New York Post.

Som vi noterade då var en av anledningarna till att GDI utgjorde ett sådant hot mot yttrandefriheten att dess definition av ”desinformation” är ovanligt rymlig. Det betyder inte bara information som är falsk och spridning av människor som vet att den är falsk. Den har vidgat definitionen till att omfatta vad den kallar ”avvikande berättelser”.

Vi kan bara gråta över vetenskapens död – ”avvikande berättelser” tillåts inte längre.”

Chris Morrison är Daily Sceptics miljöredaktör.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Staffan Lindström

  Det är maktgalna Bondskurkar hela vägen ner…

  Reuters påstår att Rom satte nytt värmerekord med 41,8 C igår , gamla rekordet 40,7 C i juni 2022… Jag kollade Weatheronline som har Fiumicino flygplats-värdet 34,5 C ca…Jaha Rom har en ovanligt stor värmeöeffekt….

 2. Gabriel Oxenstierna

  Här är ännu ett exempel på hur klimat-wokeismen även försöker påverka forskning om klimatet.

  Det är Pielke Jr. som skriver om en för 1,5 år sedan publicerad forskningsartikel hos Springer, som utsätts för en kampanj, och som nu står inför hot om att avpubliceras. Detta efter att artikeln uppmärksammats med kritik i ledande stormedia som The Guardian. Artikeln handlar om hur IPCC beskriver kopplingen mellan klimatförändring och extremväder, (vilket f.ö. är Pielkes specialområde).

  In January 2022, the European Physical Journal Plus (EPJP), a peer-reviewed academic journal under the Springer Nature umbrella of journals, published a paper titled, “A critical assessment of extreme events trends in times of global warming,” by Gianluca Alimonti and colleagues. The paper reviews trends in various extreme events and disasters, drawing heavily on IPCC reports.

  https://rogerpielkejr.substack.com/p/think-of-the-implications-of-publishing

 3. Ulf

  Snacket om att Juni var den varmaste Juni månaden någonsin, stämmer detta med UAH mätningarna? Någon som vet på rak arm?

 4. Magma

  Frågan är vad som är drivande i cancelkulturen? Är det klimatvetenskapen? Klimatpolitiken? Woke-ismen? Eller helt enkelt att en öppen och fri web hotar den etablerade maktordningen genom att dess berättelser kan ifrågasättas?

 5. Håkan Bergman

  Ulf #3
  1998 var lite varmare 0,44 grader.
  https://drive.google.com/drive/folders/1NkXMutocc2DFG85FAlL3GdhwJswrRp0j

 6. Ulf

  Tack Håkan, ja 1998 är väl ett sådant år där övriga institut gick in och ändrade i efterhand. Så då är det säkert högst där i år.

 7. Ann Löfving-Henriksson

  Lysenkoismen föll när verkligheten kom ikapp den politiskt styrda läran.
  Rösterna från verkligheten med CO2Coalition, SEPP, Heartlandinstitutet, Net Zero och inte minst den stigande ilska från alla som nu i allt högre grad drabbas av västs klimatpolitik i praktiken har potential att få klimatismen att falla samman oavsett vad FN predikar.
  Vi får aldrig ge upp, never, never, never som W. Happer sa vid en klimatkonferens (Heartlandinstitutet) för ca tio år sedan och som han har levererat sedan dess!

 8. Ivar Andersson

  Verkligheten kommer att ta död på växthusgasfobin om inte verkligheten tar död på västvärlden först.

 9. Alarmisternas kamp mot åsiktsfrihet i klimatfrågan fortsätter. Ny terräng erövras steg för steg. Internet med sökmotorer, wikipedia, bloggar och annat har alltid varit en nagel i ögat. Att ockupera Wikipedia med troende trupper är förstås bara ett av stegen. Att erövra sökmotorerna är ett annat. Se, tex. https://klimatupplysningen.se/forskning-om-vindkraftsmotstand/

  Krigföringen sker under täckmantel av ”forskning” för att garantera statliga bidrag. De etablerade medierna – privata såväl som statliga – hjälper till med kampanjer av olika slag.

  Målet är naturligtvis en FN-ledd reglering av hela nätet där enbart det ”korrekta” och ”faktagranskade” innehållet finns med.

 10. Bernt O

  Vilken lättnad – att få en diagnos på sin åkomma. Vi har drabbats av responsförnekelse!
  https://svenska.yle.fi/a/7-10037909

 11. Bra! Viktig artikel!

  Det är ju dessa problem vi möter dagligen nu – klimatforskningen gräver ner sig själva i graven när ledningarna för institut och universitet och myndigheter tillåter sig att förvanska fakta och att bruka agendor i sin forskning, det har nu nått en extrem nivå.

  Vi som följt både forskning, dokumentation och retorik inom klimat och väder i decennier häpnar över utvecklingen – och även hur tidigare värden och slutsatser förvanskas och ges nya kostymer.

  Att läsa Smhi:s forskning, underlag, väderhistorik och retorik fram till ca 2015 -och att se hur dom idag arbetar och hur dom behandlar historiska mätvärden och slutsatser….ja, det är som två olika världar, ngt dramatiskt hände efter 2015…klimathistorien började skrivas om.

  Jag har sedan slutet av 1900- talet haft mycket kontakter med länsstyrelser, naturvårdsverk och kommunekologer kring miljöfrågor om allt från avlopp, naturreservat, djurliv till vindkrafteländet – det är smått chockerande hur våldsamt deras underlag för klimatet nu och förr har ändrats, och det mesta underlaget som dom använder här är från Smhi.

  Skall man bedriva naturvård eller driva ett samhälle – så är kunskapen om klimatet extremt viktigt, nederbörd, temperatur och dess historik och nuvarande tillstånd är liksom grunden för både natur och samhälle – vi kan inte börja förvanska, låtsas eller hitta på utifrån agendor i denna fråga.

  Eskalerandet i denna förvanskning av klimathistorien och dagens väder är knäckande och bara från ett år till ett annat förloras oerhörda mängder vital kunskap – jag är djupt imponerad av dom forskare och professorer som vågar att ta denna avgörande fight..om både historien, nutiden och framtiden för vårat klimat och därmed vårat samhälle och våran natur.

  Jag finner viss tröst i att flygbokningarna till medelhavets högtryck tokökar bland vanligt folk – fastän svt och media försöker hävda att där är obeboligt och ger högtrycken namn från mytologin och dess underjordiska demoner.

  Igår var det mellan 30 och 35 grader längs nästan alla kuster längs spanien, italien och grekland – helt perfekt för sol, bad och lata dagar efter ett års slit i verkstäder, skolor, sjukhus osv…

  Cagliare på sardinien var intressant igår – dom har 2 närliggande, mätstationer och som mest skiljde det nästan 10 grader vid samma tid på dagen – den ena ligger i staden den andra ligger på ett stort industriområde med tillhörande flygplats.

  Om den ena termometer visar ungefär samma som dom andra på sicilien men den på industriområdet visar 10 grader mer…ja, vilken visar rätt…

 12. TB

  Fick Fahlén något svar från Jutta Haider?

 13. johannes

  Uffamej, att det var så illa.
  Wiki som började så bra.
  Att Wiki är kapat av alarmister var ju känt men inte att det var så välorganiserat med sådan budget av mina skattepengar.

  Även WEF och Schwabs wikitexter är väldigt snälla och nämner inte ens great reset eller något om WEF struktur som påminner om scientologernas.

  Men det är väl kostnadsfritt att ändra wiki?
  Vad väntar vi på, in med riktig vetenskap igen.

 14. Staffan Lindström

  11 Magnus Blomgren

  Var hittade du Cagliari-stationerna? Påminner om min Rom-iaktagelse fast tvärtom då, Fiumicino (fpl) 34,5 C ca mot 41,8 C i centrala (??) Rom…..

 15. Jan-Åke

  Ja, sjukt är det.
  Hoppet står till att NASA sea level fortsätter att visa utebliven acceleration i havsnivåer.
  Att DMI arctic sea iceextent fortsätter att visa stabila septemberminimum.
  Att UAHs paus fortsätter.
  Tre saker som i så fall blir svårare och svårare att klassificera som desinformation.

 16. Staffan Lindström

  Spanien är inte bara sommarvärme… Sommarkyla markfrost i Robleda-Cervantes (Zamora nära NÖ Portugal, 935 möh) +1,0 C….2023-07-16

 17. Fredrik J

  Jag tyckte ursprungligen att Wikipedias huvudartikel rörande klimatförändringar (”climate change”) var relativt balanserad. Jag minns att den 2008 eller 2009 bl.a. beskrev Michael Manns s.k. hockeyklubbkurva, men upplyste samtidigt om att kurvan visats vara oriktig. Artikeln nämnde även tidigare värmeperioder, med bilder på grönländsk nybyggarmiljö från vikingatiden.

  Några år senare var tonen en annan. Manns bidrag till forskningen beskrevs nu som elegant och ärorik, och bilderna från Grönland hade flyttats till en artikel om Grönland. Alla påståenden som kunde andas någon form av tvivel rörande människans stora skuld argumenterades bort med triumferande eller överlägsen ton.

  Nu nämns inte längre Mann i artikeln (han har istället fått sin egen) men läsaren möts ändå av tvärsäkra argument, som att forskarna är helt överens till 97 och 99 %. Dessutom har i kölvattnet ett stort antal relaterade artiklar skapats, uppskattningsvis 2 500 stycken! Exempel på dessa är ”scientific consensus” och ”climate change denial”. Dessa två senare artiklar behandlar Wikipedia som rena självklarheter.

 18. Jan-Åke

  Blev själv blockerad av Wikipedia då jag i artikeln om Pär Holmgren infogade att han år 2006 sa
  ”Jag tror knappast att Vasaloppet överlever sitt 100-årsjubileum 2022”
  ”Om 20 år har stora delar av Sverige glömt hur man åker skidor”
  …iofs troligen enligt reglerna eftersom Pär själv liksom”äger” artikeln om sig själv.

 19. Magma

  # 10 Bernt
  Klippt ur artikeln där även forskningsoraklet Martin Hultman medverkar – ” Klimataktivisten Jessica Finnilä säger att många är så bekväma att de inte tar till sig informationen, om den utmanar den egna livsstilen eller positionen i samhället för mycket.”
  Det låter som om de forskat på sig själva i hur de bemöter fri alternativ forskning …

 20. Fredrik J

  #17, forts.

  Jag har själv grävt en del i detta för att försöka förstå hur det kunnat bli så.

  Fram till 2009 var William Connolley (en av grundarna till Realclimate.org) en av de Wikipedia-administratörer som hade makt att bestämma vem som fick skriva vad. Connolley, som även varit medlem av engelska Green Party, lär ha ändrat om i tusentals Wikipedia-artiklar och kontrollerat allt som var relaterat till klimatförändringar. Han ändrade även i artiklar om personer som ansågs vara s.k. skeptiker. Till slut tyckte t.o.m. Wikipedia att han gått för långt och han blev av med sina administratörsprivilegier. Han är dock fortfarande aktiv på Wikipedia, och gjorde t.ex. uppdateringar av artikeln ”climate change denial” förra året.

  Wikipedias artikel ”climate change” är idag inte helt låst för utomstående, men vartenda ord som ändras i artikeln kontrolleras dagligen av Femke Nijsse – en matematiker som nu forskar inom ”grön energi”. Hon gör detta tillsammans med David Tetta – som tidigare jobbat 35 år inom USA:s EPA – och en handfull andra personer.

  Denna grupp tillåter inga förändringar som inte är rigoröst kontrollerade mot s.k. tillförlitliga källor, i synnerhet IPCC och The Guardian, men även en mängd vetenskapliga artiklar, där urvalet emellertid kan tyckas vara ensidigt. Den som vill referera något från Wall Street Journal eller New York Post göre sig ej besvär.

  Två uttalanden från Nijsse säger mycket om attityden hos dessa auktoriteter:

  ”The most satisfying editing for me is the removal of misinformation.”
  ”The IPCC is a brilliant source for us.”

  https://www.bbc.com/news/blogs-trending-59452614

  https://mashable.com/feature/climate-change-wikipedia

  https://wattsupwiththat.com/2010/10/14/willia-connolley-now-climate-topic-banned-at-wikipedia/

 21. Tore

  Haha, vi hade inatt 5 grader. Var är värmen alla medier tjatar om? Prognosen resten av veckan är som högst 10 grader. I mitten av juli(!) när det skall vara som varmast. Sen säger forskarna att vi har högsta uppvärmingen i världen häruppe. Tillåt mig skratta! Humbug! Jag vet av egen erfarenhet att världen inte blir varmare bara genom att sätta näsan utanför dörren.

 22. Staffan L nr 14.
  Vill man enkelt kolla stationer på sardinien eller samtidigt runt om i europa kan du bara gå in på vackert väder och trycka på observationer sedan väderstationer på karta – och där ser du alla stationer och temperatur i en röd cirkel, bara att surfa med fingret över kartan.

  Precis som du märkt så skiljer temperaturerna väldigt mycket inom små områden – och vill vi framöver ha tillförlitliga rekord så behöver historiken för denna stora mängd stationer verifieras – hur länge har stationen funnits, har den flyttats eller påverkats av infrastruktur..osv
  Alla som rest i varma områden vet att skillnaderna kan vara enorma i temperatur med bara en liten förflyttning – exempelvis kan en ny station byggas i en varm dalgång eller liknande…och plötsligt har du ett nytt rekord…

 23. Håkan Bergman

  Ögona höll på att trilla ut när jag såg följande rubrik i SvD -”Trots värmeböljor – kylan dödar fler”. Nu hann jag läsa den innan betalväggen föll ned men den kommer säkert i pressreaderversionen nån av dom närmaste dagarna. Skriven av Mikael Törnwall, så jag var minst sagt konfunderad innan jag läst artikeln. Och mycket riktigt så var rubriken missvisande, Törnwall hade konsulterat en klimatforskare, som jag glömt namnet på, som förklarade att värme minsann dödar men inte kyla, åtminstone inte direkt i fallet kyla utan indirekt av virussjukdomar. Höga hastigheter i trafiken dödar inte heller, däremot tvära inbromsningar, att köra in i en bergvägg i 200 km/h dödar garanterat.

 24. stig morling

  1. Den utbredda och djupt förankrade censuren hos överheten kräver två kompletterande så kallade kompetenser: kemisk frihet från humor och ironi, samt kulturell historisk kunskap. Inför ett föredrag för teknologer vid KTH kom ”ex catedra” ett meddelande att följande text skulle tas bort:
  Vår Herre förespråkade Torrdass!
  5:e Mosebok 23: 12 – 13:

  ”12. Du skall hava en särskild plats utanför lägret, dit du kan gå avsides.
  13. Och du skall jämte annat som du bär hava en pinne, och när du vill sätta dig därute, skall du med den gräva en grop och sedan åter täcka över din tömning.”

  2. När jag bad fem olika politiska partier i Falun att klargöra skillnaden mellan nolltolerans och intolerans var det inget parti av de fem som vågade/ville/kunde svara!

  Så, jag är rädd att vi är redan långt komna på vägen in i censursamhället!
  Salve!

 25. Nr 22 Håkan B
  En klimatforskare ja!
  Han borde prova att vistas utomhus i blöta kläder i 10 graders värme – när vi ibland läser om försvunna människor i vildmarken, utan tak över huvudet, så vet vi att sökinsatsen avbryts ganska snabbt då hoppet om liv försvunnit.

  Kyla är extremt nedsättande för kroppens funktioner – och människans sk trivseltemperatur/ optimaltemp är betydligt högre än vi tror, runt 28C om jag minns rätt.

  Nu när vi hade en ganska kall vinter och elbesparing i vintras – så kan vi vara övertygade om att många äldre dog i sverige när dom, vana vid att vara duktiga och solidariska, sänkte värmen och var stillasittandes…vårat endokrina systemboch organ kräver mycket energi och i kyla ” stängs” vi ner mycket fort!

  Jag som vistats mycket i kyla vet hur overkligt fort apatin drabbar – och är man på längre expeditioner är det helt avgörande att hålla koll på denna apati – både hos sig själv och sina kompisar.

  Mängder av fattiga människor lever under kylans bila världen över och massor dör av kyla.

  Enda fördelen med att dö av kyla är att det tycks vara ett ovanligt skonsamt färdsätt in i det stora okända – jag har själv funderat på att sätta mig under en gran, en lagom kall natt, när det börjar bli dags…känns mer lockande än att skyfflas runt i vården…

 26. Paul Håkansson

  Magnus blomgren
  12:31, 2023-07-19

  Du följer väl Tony Heller, han kan det där med manipulerade temperaturmätningar.

 27. johannes

  #27
  ”och människans sk trivseltemperatur/ optimaltemp är betydligt högre än vi tror, runt 28C om jag minns rätt.”

  ja, det är göttigt.

  Vet någon om det finns en kurva för befolkning/medeltemperatur. Hur många som bor i vilken medeltemp?

 28. Fredrik S

  Håkan Bergman, Magnus blomgren #23, 25

  Vi kan ta Bangladesh som exempel. När temperaturen sjunker under tio grader dör folk och sjukhusen fylls. Det är den värsta perioden när detta inträffar för många där.

  De som har det bättre ställt med tillgång till energi drabbas dock inte.

 29. Lennart Svanberg

  Mycket viktigt inlägg och så länge staterna ej får styra över Domännamn så kan vi åtminstone hoppas att enskilda webbsidor likt denna får fortsätta att publicera alternativa åsikter än statsmakternas.

  Mycket bra artikel på https://folkungen.se/asiktsregistrerad-av-overklasskarringar/ som handlar om hur Svenska staten vill styra över våra åsikter i stort och smått. Det är så många statsfinansierade organisationer vilka med grötmyndiga rapporter uttalar sig om det mesta. Att samtliga organisationer i slutändan styrs av en liten klick människor är för oss här inget att förvånas över men ändå äckligt att ta del av.

  Ett land som Sverige behöver rejäl nedskärning av statsbudgeten då politiker inte klarar av att hålla sig från köttgrytan. Det är så frestande att dyka ner i pengahögen med ett vällovligt syfte vilket alltid slutar med mindre pengar till huvudsyften såsom rättsväsende, utbildning och vård.

  Vi behöver mindre stat, det är enda sättet att slippa få oss pådyvlade åsiktspoliserna.

 30. Jan-Åke

  Klimatnödläge,klimatsmart , klimatarbete, klimatnytta , klimatansvarig, klimatanpassning, 1,5 gradersmålet, det nya förändrade klimatet, klimatstrategi….etc
  Ordets makt är större än ”man” tror.

  Kanske viss moteld kan vara klimathotstroende klimatmytoman, klimatalarmist,lättlurad klimatfobiker, klimatreligiös , ..fyll gärna på

 31. Att SEI har en budget från statsmakterna på bortåt 120 miljoner SEK är en total skandal. Det är oerhört mycket pengar för en forskningsinstitution. De flesta brukar ligga på en 4-6 miljoner (inklusive externa pengar) om året.Jag har aldrig sett någon som helst utvärdering av hur mycket denna institution producerar i termer av studenter, doktorander eller publicerade artiklar. De verkar köra på i en gräddfil i den statliga byråkratin. Var finns revisionen?

  Men kanske räknas en politisk aktivistorganisation på ett annat sätt än i den övriga universitetsvärlden?

 32. Sören G

  På radion talade man om tre områden med extremvärme: östra Kina, Medelhavsområdet och södra USA. De hade alla högtrycksbetonat väder och svaga vindar. Vilket ju bör vara vad som orsakar höga temperaturer.

  Samtidigt pratar om att det kommer att bli mer av den varan i framtiden enligt de klimatmodeller man har. Då är frågan vad orsakar högtryck?

 33. Slabadang

  Ämnet kan inte nog diskuteras!
  Allt fler upptäcker att väst alltmer blir ett neoSovjet!

  Den säkraste indikatorn för de som samordnar västs propaganda är de som påstår sig ”bekämpa desinformation och misinformation” samtidigt är de som systematiskt sprider den.
  Innan nätet kom kunde de ljuga och vilseleda oss hur mycket som helst, då vi hade svårt att få tillgång till alternativa uppgifter.
  Motreaktionen kom fråmst från västs underättelsetjänster som ALLTID styrt våra medier. Krigspropagnada och annan propaganda började fungera allt sämre och nå en allt mindre andel av allmänheten när fler och fler hämtade info från nätet.

  Vi har ju redan facit framför oss iTwitterfilerna som avslöjar hur ett omfattande statligt censurindustriellt komplex styrde både val, begränsade yttrandefrihet, deplattformerade, censurerade alla större frågor kloimat, vaccin, trump mm mm.

  Vi är fortfarande så där lite godtrogna och tror att det handlar om enstaka fall och händelser. Verkligheten är betydligt värre och vi måste inse att vi lever i en ny form av partiell diktatur. En mycket avslöjande observation är den totala tystnaden från vår korrupta MSM-kår om det omfattande och avtäckta statskontrollerade propagandakomplexet.

  Det avslöjar dem och alla frågetecken är uträtade.
  Jag har flaggat för TNI ”Trusted News Initiative” hur Orwellskt kan det bli? Trusted by whom??????

  https://www.bbc.com/beyondfakenews/trusted-news-initiative/about-us/

  Medlemmarna utgörs av alla de viktigaste informationföretagen Google Microsoft plus alla MSM företag. Vi lever i ett nytt neoSovjet! Så djäkla illa är det!

 34. Jag funderar ofta på hur stor diskrepansen mellan medias bild av klimatet och det som folk ser genom att titta ut genom fönstret kan bli. Av postmodernistiska filosofer har vi fått lära oss att Verkligheten är en konstruktion, och att objektiva fakta bara är en illusion.

  Som optimist så tror jag ändå att människor litar mer på sina observationer än på medias omsorgsfullt uppbyggda klimathysteriska värld. Men så tänker jag på mycket framgångsrika totalitära stater som Sovjet, Nazityskland, Nordkorea, Putins krigspropaganda och andra. De har uppenbarligen lyckats med att förvrida folks sinnen så att de tror mer på propagandan än på uppmätta fakta.

  När kommer medias propagandamaskin att vinna över verkligheten? Kanske är den gränsen redan nådd i Sverige och Västvärlden? Slutet blir alltid detsamma; katastrof, fattigdom och död. Men räcker det som ett motargument?

 35. Karl Eider

  #33 Slabadang

  En annan indikator är när statsmedia känner sig nödgade att enträget proklamera sin obundenhet och opartiskhet. Ungefär som media beter sig i diverse obskyra diktaturer.

 36. Lennart Svanberg

  #34 Ingemar – är obotlig optimist. Kan jag inse fakta så kan andra. Upplever aldrig i min vardag att någon tar ’Klimathotet’ på allvar mer än som läpparnas bekännelse. När en fråga drivs av överhögheter och ej av folket är det en tidsfråga innan allt spricker och ingen ledare vill längre kännas vid sina tidigare åsikter.

  1989 satt jag på en Studentafton i Lund med dåvarande statsminister Ingvar Carlsson som blev intervjuad av dåvarande Lundagårdsredaktören PM Nilsson (som för övrigt var socialist på den tiden). Ingvar Carlsson sade då, på fullaste allvar, att Sovjetunionen hade bevisat att det fanns alternativ till Kapitalismen, nämligen Planekonomin. Vi i Sverige hade den bästa av världar enligt Ingvar Carlsson då vi hade blandat Planekonomin och Kapitalismen så vi fick ’Blandekonomi’.

  Det tog ju några månader och sedan ville inte längre Socialdemokratin kännas vid sitt försvar av Planekonomin då länderna med systemet i praktiken gick i konkurs. Vi kan jämföra med svängningen i NATO-frågan.

  Att enträget påpeka konkreta saker i vardagen som är bra tack vare fossila bränslen och pedagogiskt förklara klimatalarmisternas ständiga felaktiga uttalanden är den långsiktigt rätta vägen.

 37. Lennart S #36,

  Jag tror t.o.m. att Ingvar Karlsson menade att det bara var en tidsfråga när Sovjetunionen skulle gå om Väst industriellt och ekonomiskt.

  Så om man får döma efter denna pinsamma intervju så inser man att Politiker i allmänhet har noll koll på verkligheten. De drivs helt av popularitetssiffror och stormedia. Dvs, en total underkastelse av den postmodernistiska filosofin. Propaganda är viktigare än fakta eftersom det är det förra som styr opinionen.

 38. Björn

  Sören G [32]; Jag håller med: ”Då är frågan vad orsakar högtryck”? Detta är det ingen ansvarig meteorolog eller s.k klimatforskare som vill svara på, för då skulle man blotta svagheten i svamlet om ”climate change”. Tryckförändringarna har med jetströmmarnas rörelser att göra, vilka i sin tur har med variabel solenergi att göra. Att tala klarspråk innebär att man måste tillstå att det finns naturliga förklaringar, men dessa vill man inte kännas vid, för då faller myten om ”climate change”.

 39. Lasse

  Notrix zone ger en förklaring till medias felaktiga värmeprognoser/rapporter:
  https://notrickszone.com/2023/07/19/europes-48c-horror-that-never-was-esa-media-sharply-criticized-for-manipulative-reporting/

 40. Lasse #39,

  Att media ljuger om värmen i länder kring norra delen av Medelhavet har varit lätt att avslöja. Man får dra bort 5 – 10 grader från vad de påstår.

  Undrar hur de mäter marktemperaturen? Går ESA-”forskarna” ut utanför dörren och lägger ned en termometer på trottoaren, eller på asfaltvägen? Det hela låter mycket amatörmässigt. Men deras meteorologer vill väl gärna hamna i tidningen antar jag. Sedan upprepas deras totalt meningslösa och ojämförbara temperaturer av våra egna ”experter” med hur det var för 120 000 år sedan! Därefter är det väl dags att ”korrigera” någon artikel i Wikipedia om rekordtemperaturer i Europa?

  Skall man skratta eller gråta åt enfalden?

 41. Slabadang

  Ingemar!

  Du / vi har helt rätt när vi förstår att de ”bilder” som det censurindustriella komplexet kollapsar så fort man antingen tittar ut genom köksfönstret eller tar del av data eller alternativa analyser baserat pp samma grund.

  Flertalet ”bilder” de kränger ut på allmänheten har sitt ursprung från vår gamla västerländska självbild.
  Nu lever vi redan i en multipolär värld där den våta drömmen om en världsdiktatur styrd av väst redan har kollapsat.

  MSM har noll eller mycket begränsat förtroende bland allmänheten och förtroendet och faller i allt snabbare takt samtidigt som allt färre överhuvudtaget tar del av deras propaganda.
  Ett tillkommande problem är samtidigt allt fler inte är samhällspolitiskt intresserade radikaliseringen av samhällsdebatten drivs samtidigt på av både politiker och media. Epitetbingon är beviset och konkreta systematiska trakasserier av oppositionella är legitimerat.

  Men ha hopp! 🙂 Det svänger snabbt i hockey som i sin tur är snigelsport i jämförelse med VM i kappvändning bland media och politiker. Jag hävdar att vi är en millimeter ifrån att hela den gamla förljuget manipulativa skiten totalkollapsar.

  Så den ”katastrof” du talar om har redan börjat drabba MSM EU Politiker Globalister
  FN mm. Det är en katastrof för dem … inte för oss medborgare. Det är ökande stormstyrka i deglobaliseringskrafterna idag världen över!
  Eller hur? Trump Brexit Meloni kan du påvisa ett enda land där globalismen och dess tillhörande lögntrutar öksr i popularietet eller trovärdighet.
  Ta inte och läs den centralstyrda propagandan som en styrka, den är tvärtom bästa bevis på svaghet och illegitimitet? Times are achangin! 🙂

  Leve nätet och Leve Elon Musk!

 42. Slabadang

  Ingemar #40

  Gäspa är ett bra alternativ 🙂

 43. Slabadang

  Lite uppåttjack för humöret?

  Riktigt bra journalister har nu i ökande helt nya möjligheter att bli självständiga genom olika plattformar Youtube Twitter Rumble Spotify mfl mfl.
  En del av dem tjänar redan stora stålar på sin intellektuellt hederliga samhällsintresse och tjänar nu sig själva istället för under chefen som redaktör och gatekeeper. Kvar i gammelmedia blir de utan talang och förmåga.

  Observera sedan att de som försöker köra MSM-propaganda på nätet får ingen som helst publik medan de seriösa växer så det knakar. Kolla på Youtube och Rumble mfl det är totalt soprent från vänster/aktivist kanaler! Inte en käft är intresserad.

  varumärken som Valuetainment Joe Rogan Russel Brand Rubireport Tucker carlsson Jordan Peterson dr Cambell har mångmiljoner till publik och växer så det knakar på intjänat förtroende.

  Det är på nätet de nya kungarna makas. Det är på nätet sanningen sprids. Det är på nätet du får chans att sätta dig in i olika ämnen.

  DET HAR REDAN HÄNT! 🙂

 44. Ann Löfving-Henriksson

  # 43 Slabadang, glömde Du Net Zero Watch eller platsade inte GWPF med Benny Peiser?

 45. Staffan Lindström

  39 Lasse

  Eller också kan man köra en drönare med värmekamera över Death Valley… Stovepipe Wells var tydligen 1,1 C varmare/hetare än Furnace Creek häromdagen…53,3 C!

 46. Torbjörn Lindkvist

  Har nämnt det under Allmänt, men tidningen Fokus har också hedervärd journalistik.
  Drar sig inte för att kritisera IPPC bland annat.
  Kostar att prenumerera, men bra journalistik kan inte vara gratis och måste sponsras.

 47. Ulf

  Svar Håkan 23,

  På vilket sätt dör folk av värmen då? Det är ju förstås sjukdomar det också som möjligen förvärras av värmen. Det är ingen tillfällighet att det är väldigt gamla människor på flera olika mediciner som har svårast att tåla värmen. Så svårt att se att värme och kyla skiljer sig i det avseendet. Skillnaden är bara att långt fler dör av kyla.

 48. Ulf

  För övrigt är riktig globalism alldeles utmärkt. Frihandel och marknadsekonomi har lyft mängder av fattiga ur armod och svält. Idag mindre än 10 procent av jordens befolkning lever i absolut fattigdom. För 50 år sedan var det 50 procent.

  Det är snarare så att den rörelse som försöker påskina klimatkrisen är antiglobal. Den avskyr marknadsekonomi och frihandel.
  Det är kngen tillfällighet att FN kör sin klimatfond och gigantiska bidragssväng, vilket alla vet motverkar länders utveckling.

  Inte alls överraskande är det att Frankrike, protektionisternas högborg, nu introducerar dumma idéer om koldioxidtullar i EU. Ett direkt angrepp på frihandeln som kan bli förödande för världen.

  Så globalister är det knappast som driver klimatfrågan snarare är det ett generalangrepp på den modell av marknadsekonomi och demokrati som gjort världen till något mycket bättre för folk än det var för 50 år sedan. Man kan lika bra kalla dem antiglobalister. Men antidemokrater går lika bra.

  Sen kan man tycka att det ör något överraskande att det behövs sådana som Trump och Meloni för att försvara dessa värden. Det tyder på en extrem inavel i den politiska klassen.

 49. Magma

  # Ingamar 37
  ”Propaganda är viktigare än fakta eftersom det är det förra som styr opinionen”
  Visdomsord – jag tar till mig av det … 😳

 50. foliehatt

  Fredrik J, #20
  The Guardian som tillförlitlig källa – det är humor det.

  Framför allt vad gäller klimatfrågor, där de dels offentligt förklarat att de medvetet har ersatt normalt språkbruk mot ett mer alarmistiskt när de skriver om klimatfrågor, som en del av ett uttalat aktivistiskt arbetssätt avseende klimat. Dels som varandes en av grundarna till Covering Climate Now – den organisation som arbetar för att spridda samma åsiktssmittade klimatrapportering som the Guardian bekänner sig till – till alltfler media.

 51. Slabadang

  Ulf! #48

  Intressant kommentar och analys som är helt i fas med de argument som förts fram för frihandelns fördelar och effekter, och jag delar dem. Problemet är att dessa förutsättningar utnyttjades för helt andra motiv för de som driver agendorna.

  Globalisterna utnyttjade frihandel-argumentet som motiv för att rasera den nationella demokratin och tillhörande suveränitet med en tvångsglobalisering som verktyg och i Europa främst med EU som medel. Möjligheten för länder att ha kvar mandatet att självständigt tacka ja eller nej till olika bilaterala avtal skulle blockeras.

  Vi befinner oss i en typ av lag och avtalsinvation där sakfrågorna helt lyfts ur från den demokratisk nationellt öppna debatten och dess möjlighet till kritisk granskning och gömts undan i Bryssels korridorer.
  Det är ju heller ingen hemlighet vad WEF Schwaub Davos Bilderbergare strävat efter.

  Som en ren djävla tur så är det ironiskt nog ryssar afrikaner och kineser som nu kan rädda oss från dessa krafter och ambitioner till global totalkontroll av både individ, handel och samhälle. Vem fasen trodde att man skulle kunna betrakta dessa länder som motkraft till globalistdiktaturen ?

  Frihandel mellan demokratiskt styrda länder är kalasbra! Idén att den nationella suveräniteten och demokratin är ett hinder för frihandel är en medveten lögn och en fräck powergrab där globalisering av skatteuppbörden frånskiljs från den nationella demokratin. Självklart ska det vara upp till varje land att bestämma villkoren för sin delaktighet och villkor (kallas förhandling).

  Är det något vi med säkerhet vi kan konstatera och lära oss från historia, är att den som försöker blanda/dela/avdela nationella identiteter på olika sätt genom gränsdragningar bortom etablerade gränser och eller berövar medborgarna makt SKAPAR KRIG och helveten när olika artificiella samgåenden och ”einschluss” genomförs!

 52. Ulf

  51, Slabadang,

  Schwab är kritisk till marknadsekonomi, frihandel och företagande. Han introducerar något som han kallar stakeholder capitalism. Det låter bra på pappret men är bara en avdammad modell ifrån 1970 talet som kommer göra alla fattiga ocholyckliga. Han vill kontrollera företag och medborgare på samma sätt som man gör i Kina. Kina och Ryssland hjälper förstås ingen. I de länderna är det redan game over. Där kontrollerar redan staten medborgarna och det finns ingen egentlig frihet. Dit vill Schwab också med sin pyntade skitmodell ifrån 1970 talet. Det finns krafter som vill montera ner riktig globalism. I de krafterna ingår definitivt Schwab. För honom är globalism centralstyrning precis som i Kina. Men det är egentligen raka motsatsen till riktig globalism. Riktig globalism gör världen rikare. Schwabs idéer gör världen fattigare igen.

 53. Slabadang

  ULF!

  vi kan garva åt Larry Finch på Blackrock som nu försöker smita ut från sin ESG och DIA klassning som nu fått ren ologisk tokjockerating. Han påstår att ESG har blivit ”veponized”. Kritiken av ESG/DIA är öronbedövande och det är ju tvärtom ESG som är ”weponized” i sin totala dumhet. Finch och Schwaub är ju bästa polare ?

 54. Ulf

  Slabadang 53,

  Nej det enda Fink och Schwaub delar är nog ömsesidig avsky. Den ene vill politisera allt till max. Precis tvärtom med den andra.