Rapport från Bästkusten

Jag sitter på ett kallt hotellrum på Parkgatan och försöker samla tankarna. Gårdagens föreläsning var i mitt tycke mycket lyckad. Tack alla ni som var där! Härligt att känna ett sådant enormt stöd. För er som inte var på plats kan jag berätta att jag förhoppningsvis har en video att visa någon gång i helgen. Herr Crusell ska återigen få visa vad han kan.
Innan föreläsningen hann jag sätta mig in i det senaste från GP. På Debattsidan skrev ett antal representanter för världens urinvånare om sina krav att få vara med och styra klimatpolitiken. Enligt författarna har rika väst syndat grovt mot ursprungsfolken.

”Européernas kolonisering av Amerika var inte bara början på förtryck och diskriminering av oss ursprungsfolk. Det var också ett startskott för den klimatkatastrof som alla jordens folk nu står inför.”

Den ädle vilden. Fanns han? Var livet bättre innan den vite mannen kom?

”Den 12 oktober 1492 inleddes en epok i mänsklighetens historia som skulle leda till ödesdigra konsekvenser för en stor del av världens ursprungsfolk.”

De fick bland annat tillgång till elektricitet, utbildning, sjukvård, m.m. Men för all del, om någon vill tillbaka till grottlivet så står det en fritt. Med detta vill jag på intet sätt förringa kolonisatörernas skuld mot ursprungsfolken. Vi handlade ofta fel. Men ingen vill väl ändå på fullt allvar gå tillbaka till livet som det var den 11 oktober 1492, innan Columbus satte ner foten i den nya världen?
På GP Debatt igår fanns även en kortare artikel av Göran Hådén från Klimataktion. Göran var arg på Västra Götalandsregionen för att de genom sitt klimatarbete skapade en illusion om att klimatkrisen är på väg att lösas. Något sådant får ju inte hända i Klimataktions värld. Det skulle ju likställas med att Klimataktion och Göran H inte längre behövs. Vilken tanke!
I Aftonbladet passade Gudrun Schyman m.fl. på att lobba för genusperspektivet i klimatfrågan. Det kan jag sammanfatta i ett enda ord: tröttsamt. Jag är trött på all denna feministdebatt och de ständiga försöken att likställa man och kvinna inte bara ur ett medmänskligt utan även ett biologiskt perspektiv. Jag är stolt över att vara tjej och tycker att det hade varit roligt om män fick vara män och kvinnor fick vara kvinnor.
Med detta sagt packar jag ihop och styr åter söderut. Vi ses och hörs snart!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Peter Stilbs

    Bra Maggie – hur gick det med andra sidans videodokumenterare Du talade om häromveckan ?

  2. Bra rutet ang. Schyman, Maggie!
    Du och Tanja Bergkvist skulle bli ett vackert radarpar i det nya
     ” Klimatgenusförnuftspartiet”. 😉

  3. Johan

    Fick lagom till morgonkaffet en påtår klimatpåfyllning i form av  vetenskapsnyheterna i P1
    http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramId=406
    Minskar vi  luftföroreningarna så måste växthusgaserna minskas än mer pga. svavelpartiklarnas kylande verkan. Det är mycket nu….
     
     
     
     
     
     

  4. Sverker

    ”Vi handlade ofta fel”!? Ursäkta, men varken jag eller mina förfäder har någon som helst skuld till vad spanska kolonisatörer (läs giriga banditer i PK-förklädnad) gjorde för massor av år sedan. Det där med att erövra andras landområden och underkuva/förslava andra folk har ALLA sysslat med.

  5. Tege Tornvall

    Ur genusperspektiv kan man hävda att kvinnor bara genom sitt något mindre format släpper ut mindre CO2. Å andra sidan är det orättvist att de p. g. a. mindre skonummer inte kan leva på lika stor fot.

  6. Peter Stilbs

    Noterade just att förra veckans ”Vetenskapsmagasinet” (del 10 av 10) fått 6 anmälningar till Granskningsnämnden – samt att någon Rapportsändning också fått en anmälan benämnd ”Klimatskeptiker”.
    Del 4:10 av Vetenskapsmagasinet (den där man förtalade Svensmark) har fortsatt två aktiva anmälningar.
    Kanske någon anmäler gårdagens Rapport där det noterades att Reinfeldt och medarbetare  kallades ”Klimattalibaner” av andra EU-länders representanter, utan att han fick försvara sig  😉

  7. Olaus Petri

    Mer klimataktion i Götet kommer att ske 11/11 kl. 14.30 på Geovetarcentrum (Guldhedsgatan 5A), Göteborgs universitet. Lokal är ”Söderhavet”, plan 4. Historikern Fredrik Charpentier Ljungkvist håller då en öppen föreläsning med titeln ”Klimatförändringar ur ett historiskt perspektiv”

  8. Mats Frick

    Apropå ädla vildar å sånt. En drivande anledning till att  indianerna i sydöstra USA fördrevs väster om Mississippi var att de var för civiliserade. De köpte det västerländska koncepten och var bättre än vitansiktena i stort sett på allt. Poängen var att indianerna utvecklade de områden de bodde på medan nybyggare stannade tills jorden var utarmad, sen drog de vidare. Verkligheten är sällan som i ungdomsböckerna och de gåvor västerlandet ”överräckt” till ursprungsfolken ska ställas i relation till de etniska rensningar och folkmord som föregick dem. Ordet ”kolonisering” ser jag som en eufemism som skrivits in i historien av vinnarna av regelrätta erövringskrig.

  9. Lars C

    Johan#3
    Avlyssnat. Metangasen hindrar nerbrytningen av svavelföroreningarna. Svavelutsläppen från fartyg sänker temperaturen. Vi ska minska svavelutsläppen av hälsoskäl.
    Hm… Vi dricker allt med bag in box vin. Dessa är hårt svavlade, hälsoeffekten av detta nämns ej.
    Slutsats, vi måste sluta med kött och vin. Äta grönt och dricka brännvin. Ett salladsblad och två supar är framtidens melodi. Dieten kommer dessutom att minska populationen över tiden. Vilket är bra för klimatet.

  10. Patrik

    Väldigt bra föredrag igår kväll tyckte jag också! Det märks att du har tagit ett större grepp än vad jag tror att de flesta av oss har gjort, maggie. Hela upplägget från A till Ö var bra tycker jag.
    Mycket intressant och kul diskussion/frågestund efteråt också.
    Det märktes att du hade förberett dig väldigt väl på tänkbara frågor, för dina svar var nästan lakonsikt klockrena. Spartas kungar hade blivit imponerade. 😉
    Intressant också att det fåtal ”klimaträdda” som fanns i publiken inte verkade förstå vad det var du var skeptisk till egentligen. Ganska talande, och kanske är det här den egentliga skiljelinjen går: Att vi har olika attityder till forskning och auktoritet och att vissa individer helt enkelt inte kan förmå sig att kritisera en tes utan att ha en antites.
    Som jag ser det så behöver man ingen antites när den tes man kritiserar förefaller vara mer eller mindre tagen ur luften. 😉
    Givande helt enkelt. 🙂

  11. Patrik

    Ja, jättekul att träffa Olaus Petri, ThomasJ och Ann-LH i verkligheten också.
    Och ErikS också såklart! 🙂

  12. Bengt A

    Peter
    Appropå Svensmark så arbetar han vidare utifrån sin senaste artikel om Forbush decreases. Ny artikel ute för diskussion (se länk). Vetenskapsmagasinet har inte många rätt och verkar helt ha missbedömt Svensmark.
    http://www.atmos-chem-phys-discuss.net/9/22833/2009/acpd-9-22833-2009.pdf

  13. Patrik

    Olaus Petri>> Skall försöka boka in 11/11! Vill inte missa det, men har lite svårt att komma ifrån dagtid. Detta bör dock prioriteras. 🙂
    Här har du länken till artikeln ang. Vinlandskartan:
    http://www.reuters.com/article/scienceNews/idUSTRE56G58320090717
    Det är alltså inte en vetenskaplig artikel, har inte lyckats hitta den, vet inte under vilken titel de har publicerat resultaten, den heter säkert ngt kryptiskt som inte jag förstår. Verkar finnas en del vetenskapliga artiklar av Rene Larsen dock.
    Denna är ganska intressant också tycker jag:
    http://www.clim-past.net/5/375/2009/cp-5-375-2009.pdf

  14. Maggie! Jag håller helt med övriga som lyssnade på ditt föredrag igår! Suveränt, Du lyfte verkligen frågan till högre dimensioner. 
     

  15. Olaus Petri

    Tack för länkarna Patrik! Väldigt intressant, särskilt detta med samvariationen mellan Inkarikets expansion och ett varmare klimat. Som naturvetenskaplig lekman tycker jag också det är väldigt spännande med den potentiella tvärvetenskapliga konfliktlinje som artikeln drar upp. Å ena sidan kan postkolonial historieskrivning (underifrånperspektiv med tunga inslag av marxistisk tradition) vitaliseras rörande de andinska samhällenas pre-amerikanska historia/förutsättningar/kulturer, å den andra kan AGW-sidan motarbeta denna möjlighet att ”emancipera” det förgångna som kolonialismen förstört alternativt ”gömt” då sådan forskning går lite på tvärsan med vad CO2-hypotesens framskyndare siktar in sig på.

  16. Olaus Petri

    Hej Ann L-H!
    Kul att träffa dig igår. Det är många namn som bara har virtuella nunor och det är alltid skoj att se hur dessa ser ut IRL.

  17. Urban

    Gudrun Schyman är en skattefuskare som jag inte har ett dugg förtroende för. Det förvånar mig inte ett dugg att denna figur nu vill åka klimattåg. Finns det en chans att få synas och tjäna en krona så dyker Schyman upp.

  18. Olaus Petri

    Såg just att det blev fel i slutet på sista meningen. Där skall stå ”då sådan forskning skulle gå” inte ”går” som det gör nu. 🙁

  19. AOH

    maggie
    ”Jag sitter på ett kallt hotellrum på Parkgatan”
    Har klimatförändringen redan nått Göteborg ?  Stick i stäv mot
    ”klimattalibanernas” (nya modeordet) förutsägelser.

  20. Patrik

    Olaus Petri>> Ja, Inca-spåret är intressant ur flera perspektiv, precis som du är inne på!
    Faktum är ju att man numera inom historieforskningen erkänner att Inca var tämligen imperialistiska och skövlade och utrotade allt och alla som stod i vägen för dem.
    Pizarro (?) hade inte haft en möjlighet att besegra dem utan hjälp från ett flertal mindre stammar som hade tröttnat på Incas ”statsterror”. De gick helt enkelt samman med européerna för att tillsammans kunna störta Inca.
    Att indianerna sedan dog som flugor hade väl enligt gällande forskning mer med sjukdomar som européerna tagit med sig att göra än ngt annat…

  21. Fredrik P

    För er som missat det http://www.dn.se/ekonomi/ny-karnkraftsreaktor-kan-byggas-i-sverige-1.985468
    Inte så mycket med klimat att göra men jag har märkt att många här på bloggen är possitivt inställda till kärnkraft överlag. Jag vart i alla fall väldigt glad.

  22. J-O

    Som vanlig – att man inte skriver det främst är vita , medelålders , heteosexuella män som bär skulden till allt …  Kolonialisation är näppeligen något västvärlden uppfunnit. Ovan nämns Inkariket och det finns många fler exempel Egypten , Perser , Hunner etc  Som vi ser handlar det inte så mycket om klimat som att förändra världen. När fredsrörelsen blev arbetslös genom att muren föll och arbetsgivare gick i konkurs var det bara att kapa miljörörelsen.  Jag vägrar be om ursäkt för min fattiga bond- och fiskarsläkt.

  23. Jag undrar om vi verkligen har en global warming och var den i så fall finns. Bara i de stora städerna eller…? Läs vidare här http://fredmanpakvarnberget.blogspot.com/

  24. Steve

    En indian fick en Maria-uppenbarelse 1531 strax utanför ’Ciudad de Mexico’:  Hon är nu känd som Santa Maria de Guadalupe för spanjorerna, Tetlcoatlaxopeuh för aztekerna.  ”Sten-ormen nedtrampad”.  Stenormen, Quetzalcoatl, den befjädrade ormen, inför vars bild männskor i mångtusental blivit torterade och slaktade.
    .    Nåväl:   Sedan detta blivit känt, och sedan man sett det ”fotografi” på tyg av Maria som ännu finns i katedralen, lät åtta miljoner indianer döpa sig, enbart under de första sju åren, 1532–38.
    .   Ni är ju svennar.  Ni är ju gudlösa.  Likafullt står ni här inför det historiska faktum att aztekerna direkt och omedelbart och nästan utan ”mission” övergav sin gamla mördargud och sökte sig till, eh, den kristna kulturen.

  25. Christopher E

    Håller med J-O; Den vite mannen har ingen börda, och ingenting att be om ursäkt för. Enstaka individer i det förgångna kanske, men i vilket fall inte vi idag.
    Steve;
    Ja, många indiankulturer var grymma, men indianernas introduktion till den kristna kulturen var likaledes grym om de inte konverterade sig… så de hade inte något val, precis.

  26. István

    Tittade på tyska TV2 (ZDF) stora klimatafton igår.
    Jämfört med Vetenskapsmagasinet var den sämre!
    Inte bara att man radade upp alla kommande katastrofer a la Al Gore. Man har också idiotförklarat skeptikerna, såsom varande folk som inte förstod att det går åt värme till att smälta is.
    Stor pedagogisk show spelades upp av programledaren för att bibringa baskunskaper om vattnets olika aggregationstillstånd.
    Arktis smälter (Bild på -97 års iskarta), snart blir Arktis en swimmingpool.
    Sändningen kom Tekniska Museet i München, ett av världens finaste, med magnifik bakgrund av ingenjörskostens finaste mästerverk.
    Snacka om att svära i kyrkan!!!

  27. AOH

    István
    Jag såg det också och håller med dig att det var sämre än vetenskapsmagasinet.
    Intressant var att det nämndes att solen numera skiner längre på Grönland, vilket jordbrukarna där hälsade särskilt välkommet.
    Jag orkade inte ända till slutet med dravlet (ca kl 03.30? )
    På http://langeklimanacht.zdf.de/ZDFde/inhalt/17/0,1872,7914961,00.html?dr=1 finns uttdrag därom bl.a. en video med Tysklands värste klimattaliban  Prof. Schellnhuber om 2 graders målet ( S. är  f.ö  god vän till Anders Wijkman och småtalibanerna därom)

  28. AOH

    http://langeklimanacht.zdf.de/ZDFde/inhalt/24/0,1872,7919000,00.html
    Kartoffeln im Permafrost  =Potatis i permfrost
    är videon där det berättas om glädjen på Grönland  att solen skiner längre och att torsken har kommit tillbaka p.g.a uppvärmningen av havsvattnet.
    Grönland, d.v.s Danmark borde egentligen demonstrera i Köpenhamn för CO2

  29. Steve

    Jesuiterna ledde 1605-1767 ett indianrike i (ungefär) Paraguay, där man verkligen gav frihet åt de infödda.  Det angreps ofta av godsägare i omgivningen, som ogillade den friheten, och föll slutligen när jesuitorden förbjöds av påven.  Men man säger att indanerna (guaraní mfl) här hade det bättre än någon annanstans.  —  Detta re Christopher E # 25.

  30. Mats Frick

    Steve – Är det detta som beskrivs i filmen ”The Mission”?

  31. Steve

    Yessir — The Mission (1986) är om Paraguay på 1750-talet.  Själv vet jag ingenting alls om film, men Wikipedia gör det:
    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Mission_%28film%29

  32. Mattias

    Det anses ofta, även i väst, att eftersom vi har släppt ut mer CO2 i atmosfären per capita bör vi ta ett större ansvar än Bric & Co och även betala deras investeringar i förnyelsebar energi.
    Det kan så vara men jag tycker det är märkligt att man aldrig påtalar den enorma fördel Bric & Co har av att slippa uppfinna hjulet på nytt. Inte bara har väst bidragit med teknologi och kunskap utan även kapital och exportmarknader. Utan väst skulle t.ex. Kina aldrig kunna genomgått en så snabb förvandling.

  33. Mats Frick

    Tack för info Steve. The Mission var en av mina stora filmupplevelser på åttiotalet.

  34. ThomasJ

    Rosenhane #2: Exakt! Sicket vinnande team dessa två superlativer skulle utgöra!
        
    Partinamnet är dock ’tungt’ att uttala, räcker det inte med endast(?) Förnuftspartiet, oder? 😉
     
    Länk till Tanjas mycket läsvärda blogg:
    http://tanjabergkvist.wordpress.com/
     
    Mvh/TJ

  35. GunnarE

    När den amerikanska ursprungsbefolkkningen spreds över kontinenten från Berings sund påstås 90% av kontinentens djurarter ha utrotats.
    Utrotningen av indianfolken skedde i stor utsträckning med sjukdomar som mässling mm. Europa fick i utbyte syfilis.
    Hörde rapporteringen om klimatförhandlingar i Bryssel. Det är uppenbart att CO2-frågan och klimatåtgärder nu helt har lämnat all anknytning till verkligheten, dvs den eventyella fysikaliska ….. Nu handlar det endast att  få igenom en politisk förhandling till en överenskommelse. Man bekymrar sig inte alls längre om realitetsanpassning.

  36. Gunnar E

    Den kommentaren    bara försvann !?!
    När indiankulturerna spreds över kontinenten från norr uppges ung 90% av djurarterna ha utrotats.
    Flest av dessa människor dog av europeernas smittsamma sjukdomar som mässling mm. Europa fick syfilis i retur.
    Alla erövrarkulturer  har burit sig illa åt.
    Hörde på nyheterna om klimatsamtal i Bryssel. Nu är all realitetsanpassning borta. Det handlar bara att få igenom dessa avtal. Att man inte avtalar om ngt med verklighetsgrund har ingen som helst betydelse längre.
     

  37. Gunnar E

    Jisses ! där var den. Undrar var. Ett par varv runt planeten?

  38. Kjell_A Jönsson

    Kjell-A  Jönsson
    KALLA  HOTELLRUM !
    Om det inte blir fler som vågar tänka självständigt kommer vi alla att få vänja oss vid kalla bostäder, kalla arbetsplatser, kalla lokaler, etc. 
    Det går så lätt att för egen vinning hänvisa till klimatansvar etc  för att tjäna mer pengar.
    Ett övervakningssamhälle  med CO2-kvoter ligger heller inte så långt in i framtiden.
    Folk vill tydligen bli lurade !
    Kjell-A  Jönsson

  39. pekke

    Lite nutidsväder i stället för historia.
    Oktober kallare än normalt:
    http://www.smhi.se/cmp/jsp/polopoly.jsp?d=103&a=43850&l=sv
    Även DMI har kallare än normalt i Danmark:
    http://www.dmi.dk/dmi/kulden_bider_i_oktober
     
    Tur att det bara är väder och inte nån klimattrend.  😉

  40. ThomasJ#34
     Håller med om att partinamnet var lite taffligt och Förnuftspartiet kanske är lite lamt.
     Det borde  ha en klatschigare touche till ex. 
     
    Antigenusförbundet klimatrealisterna,  AGKR 
     
    eller har du något annat  bra förslag? 🙂

  41. ThomasJ

    Rosenhane #40: Med tanke på rapporten att ’man’ kommit överens om de ekonomiska ’ramarna’ för klimatet i EU idag, Fredrik R. icke utan stolthet i P1, mer/mindre skalerade ner siffran om 100 miljarder Euro/år, varav stor del avses komma från utsläppshandel [Goraklet & Stern klappar händer], så är ordet Förnuft [i en partibeteckning] än mer akut nödvändig!
    Jisses, vad dessa ’tomtar’ kan [& gör] drifta ut i utopiernas oförnuftsdimensioner… arrrrghhhh !  🙁
    ’AGKR’? Känns lite ’KFMLR’ -typ/liknande/förväxlande… men jag är renons f.n. Ska testa ’ordbajsaren’ för alternativ… 🙂
    Mvh/TJ
    Mvh/TJ

  42. Lena Krantz

    Gunnar E
    Det där med att indianerna utrotade många arter när de kom till Amerika har jag också läst. Dock inte att det skulle röra sig om 90% direkt (verkar helt omöjligt ju) men dock många av de större däggdjuren som ex hästen märkligt nog men de tänkte väl bara på dem som kött och inte rid- eller lastdjur kanske.

  43. Ingemar

    GunnarE #35-36, Den siffran har jag inte sett förut. Däremot är det ganska väl belagt att det nordamerikanska ”naturfolket” genomförde en av klotets största naturomvandlingar (och förmodar jag, klimatförändringar) då de brände ned skogarna och skapade prärien för att förbättra betet för bisonoxen.
     
    Appropå kvinnor och män, vad sägs om tjejer som styrketränar? Från LiU:s hemsida: ”Cecilia Åsberg, genusforskare vid LiU, är ny chefredaktör för en nordisk genusvetenskaplig tidskrift.” http://www.liu.se/?l=sv . Cecilia och jag träffas då och då på matchogymmet och snackar Schwarzenegger och vilka muskler som stillasittande människor mest behöver träna upp.  I den mån en chefsredaktör har något inflytande så tror jag Cecilia kan införa en hel del förnuft i genusforskningen.

  44. Lena Krantz

    Ingemar
    Jag styrketränar också även om den inte är för att få stora muskler utan att få långa. Det får man om man inte lyfter så tungt men istället många repetioner som ex i bodypump.
    Vad gäller det här med kvinnor och män får jag citer Lena Olsson, Genus 3/03;
    ”Att fokuser på skillnader mellan kvinnor och män som grupper leder allt för lätt till att man bortser från variationer bland kvinnor och bland män, variationer som alltid är större än medelvärdesskillnadena mellan könen.”
    Eller med andra ord, jag vill kunna vara mig själv och jag vill inte att omvärlden på förhand tror att jag är på ett visst vis bara för att jag är kvinna. Jag är jag…
    😉

  45. Thomas#41
     
    Hu ja, det var inga goda nyheter. 🙁
     
    En förhoppning inför  Köpenhamn i december:
     
     
     ”Snön ligger vit på taken,
     
     Reinfeldt står där naken,
     
     visar baken
     
    när hela saken
     
    hamnar i kloaken”
     
     
    Något pekoralistiskt men ändå ett försök, 
     
    oder? 🙂
     
     
     
     
     
     
     

  46. ThomasJ

    Lena #44 [m.fl.]: Du skriver ju så himla bra, initierat och kul på flertal bloggar. Måhända har/kan du ha nytta av en ’ordbajsare’? Skickar den gärna om du anger din e-post-adress
    till [off-list]: tjthomasj[at]gmail.com  🙂
    Mvh/TJ

  47. Ingemar

    Lena, helt rätt, de individuella variationerna är oftast mycket större än mellan medelvärdena hos könen. Vi har alla rätt att bli accepterade som individer, inte som gruppmedlemmar. På gymmet (som inte är fullt så macho ändå) är det enligt mina ovetenskapliga undersökningar c:a 25% kvinnor och 75% män. På gruppträningar (eurobics o liknande) är det tvärt om. Minst. Så visst finns det skillnader i preferenser om vi ser till de statistiska genomsnitten.
     
    Problemet med mycken genusforskning är dels att den inte ser individer utan statistiska genusklasser, dels att den därigenom tyvärr snarare befäster än löser upp förutfattade meningar.

  48. ThomasJ

    Rosenhane#45: Oder? Jawohl! Utengemärkt hela vägen – keep thinking!  🙂 
    som om jag behöver uppmana denna bloggs läsare till nåt sånt… duh myself!  😉
     
    Mvh/TJ

  49. L

    ThomasJ, på Rapport var Reinfeldt inte så kaxig. Nu är EU:s åtagande reducerat till vad varje land anser sig ha råd med. Dvs inget åtagande.
     
    Rapport hade också ett inslag där man sa att Ryska politiker och forskare inte trodde på AGW, en forskare sa att alla förändringar är naturliga. Rapports kommentator avfärdade det med att ryssarna nu är där västeuropa och USA var för 15 år sedan. Skärpning SVT!!!

  50. Lena Krantz

    Rosenhane
    Pekoraler är kul ibland…
    Moder Svea omfamnar Köpenhamn
    men världen håller sig alltför kall
     
    Hon letar efter svar och värmande famn
    men finner sig irrande i isande hall
     
    Det som skulle bli ett svar, ett namn
    slutar med arga skäll och skall
     
     

  51. Lena Krantz

    ThomasJ
    Tack tack….nu har jag skickat ett mail för att prova om vi har fått kontakt s a s…
    😉

  52. Lars C

    Lena Krantz
    Jo alla hästraser som idag finns i nord och sydamerika härstammar från de spanska hästar som fördes dit under 1500 och 1600 talen. De inhemskta utrotade indianerna ca 8000 år före Columbus.

  53. Lena Krantz

    Ingemar
    Precis. Det är dessutom lite svårt att se igenom statistik ibland. Men jag har upplevt ett bra exempel själv så jag vet.
    När mina barn var små (de är födda 90 och 92) pågick en diskussion där det framfördes att pappor rent biologiskt inte skulle vara lämpade att ta hand om små barnan vilket skulle avspegla sig i statistiken kring att så få pappor tog föräldrarledigt.
    Samtidigt visste jag att min egen dåvarande make tog ledigt och inte nog med det, alla hans kolleger gjorde detsamma. Inom SJ var det så, alla tog ut föräldrarledigheten och det minst flera månader, helt i stick och stäv med det generella mönstret på den tiden.
    Varför?
    De riskerade ingenting alls vad gäller karriären och de fick t om behålla en liten del av lönen under tiden.
    Och så hade det dessutom utvecklats en standardnorm inom företaget, en förväntan på hur man skulle göra. Jaha, du har fått barn….vad kul! När skall du ta föräldrarledigt?
    Inte en fråga om alltså…..bara en fråga om när

  54. Rosenhane och TomasJ, hittade hit via länk från min blogg! 🙂 Ja, vad säger man om Schymans artikel i Aftonbladet.?

    ”Larm inför dagens EU-toppmöte: Utan kvinnors kunskap ger klimatsatsningarna inte önskad effekt.” Och artikeln inleds inte helt oväntat med ”Världen över kränks kvinnors rättigheter varje dag. Kvinnor och flickor drabbas alltid hårdast av fattigdom, svält, katastrofer och krig”. Just det – för män är ju som alla vet odödliga och känslokalla och känner varken av svält, benbrott eller hunger.
    Och det är ju även sedan tidigare känt att det är ”bråttom få in genusperspektiv i klimatfrågan”, som vi kunde läsa om i det politiska nyhetsbrevet Genusperspektiv redan 2008: http://www.genus.se/digitalAssets/1279/1279649_gp2-08.pdf
    Där genusvetarna ser pengar ser de genus – så enkelt är det….

  55. Lena Krantz

    Lars C
    Visst är det så och kanske är det också så att indianernas sk närhet till naturen beror på att de har fått lära sig sakernas tillstånd den hårda vägen s a s…
    Bisonoxen var väl det enda stora däggdjur som blev kvar eller?

  56. dr Phisher

    Ger mig katten på att det inte kostar mindre att bo på hotellet trots att de spar in en massa på uppvärmningskostnaderna säkerligen i den globala uppvärmningens namn.
    Detta är nog det mest störande i miljöbluffen – man ska som kund betala samma pris men själv göra uppoffringen.

  57. Red Hansen

    OT
    Nån mer än jag som tycker att DN verkar ha blivit än mer rabiata på att censurera och stänga av kommentarfunktioner i klimatnära ämnen när läsarna inte har rätt åsikter.

  58. Lena#50, kanon,
     
    Nu börjar vi närma oss Sten Selander-nivå
    eller varför inte Karl Asplund…
     
    De buro ej kaskar och vapenrock
     
    ej blänkande stål i hand
     
    men de samlades dock i en sluten flock
     
    för sitt folk och sitt fädernesland 
     
    Deras folk var vara en mänsklighet
     
    deras land var bara en värld
     
    Deras yrke och namn är det ingen som vet
     
    Bara att Köpenhamn var värd…..
     
    O.s.v. i 17 verser  😉
     

  59. Red Hansen

    #54 Nja Moose, Caribou och olika björnar och hjortar finns också kvar men det är ordentligt många större däggdjursarter som försvunnit från den amerikanska faunan

  60. Ulf L

    Ridbarheten hos hästar tror jag är en framavlad egenskap. För några tusen år sedan red man inte häst i strid utan körde. De tidiga egyptiska bilderna på ryttar visar män som sitter långt bak med uppdragna knän på samma sätt som man idag rider på åsnor. Knappast ett lämpligt sätt att rida till strid. Dessutom kan det vara så att hästtypen i amerika inte lämpade sig för domesticering. Zebran är tydligen notoriskt opålitlig och med en otrevlig förmågan att sparka åt alla håll. Det kanske inte är så underligt att den inte domesticerades. Det är krävs en hel del för att en djurart ska kunna domesticeras.

  61. ThomasJ

    L #49: Sorry, såg inte [kan inte] Rapport. Klart som bullens spad att FR inte kan vara kaxig! Vem i hela världen har kvar föreställningen att landet della fjutti maxima (=Sverige) ska ha någon trovärdighet kvar? Och/eller framgent … när man lyssnar på sosseriets ’rapporter’… jösses!!
    Men, stort sådant, är att de som ’styr’ över våra pengar gömmer sig i allt mer och lömska hålor.. samtidigt vill dessa hydror få till ett fördrag i COP15 som ger denna globala regering oinskränkt rätt att bestämma hur respektive undertecknande land kan/får/ beskatta [m.m.]  varje medborgare.
    Detta ÄR på intet sätt i offentlig debatt, niergendswo, no where, ingen, säger ingen! regering har talat om detta för sina medborgare! Jag, ursäkta mig, spyr/kräks, över den fullgångna flatheten inför ingenting som vår ’statsminister’ försökt meddela  ”die dummen Schweden”. Skamligt!
     
    Mvh/TJ

  62. #56  forts.
    Sten Selandertravesti.
     
     
    ”Vi spelade kula en dag
     
    en klimatalarmist och jag
     
    han hade väl fyrtio
     
    jag hade fem
     
    Vi spelte och han förlorade dem”
     
     

  63. Tanja B: Välkommen hit! Enligt mina bloggläsare har vi ett och annat gemensamt. 😉

  64. Lena Krantz

    Rosenhane
    De kämpade
    trodde sig sträva mot
    välgrundat mål
     
    men målet
    visade sig tomt
    och fullt av hål
     
    de visade kurvor
    de visade grafer
    hårda som stål
     
    ödmjuk sanning
    hystade varsamt
    lögnen på bål
     

  65. ThomasJ #59
    Du skriver bland annat:

    ”Detta ÄR på intet sätt i offentlig debatt, niergendswo, no where, ingen, säger ingen! regering har talat om detta för sina medborgare! Jag, ursäkta mig, spyr/kräks, över den fullgångna flatheten inför ingenting som vår ’statsminister’ försökt meddela  ”die dummen Schweden”. Skamligt!”

    Jag kan förstå din besvikelse, men förstår inte riktigt allt i det du skriver (även om jag kan både tyska och engelska från skolan). 
    Vi har ju en utrikesminister också…
    Vad tycker du om honom?
    Off Topic:   Och varför inflikar du ofta tyska och engelska i dina kommentarer? Nyfiken bara.

  66. Inge

    Ulf L #60
    Jag har ibland funderat på just detta om zeborna samt att den Afrikanska elefanten som är ock så svår att tämja. Det kunde varir en annan utveckling för Afrikas folk om de gått att tämja.

  67. Lena Krantz #64
    Bra. Skriv en om oss skeptiker också  😉

  68. #56 forts.
     
    Hur  hade det sett ut om Tina Rosenberg, Gudrun Spy.. ursäkta  Schyman m. fl., för att inte tala om 
    Margareta Winberg, som ville gå in och ändra i Evert Taube:s texter för att hon ansåg dem kvinnoförnedrande,  
    hade givits möjlighet att gå in och ändra i den svenska litteraturhistorien  och poesien det sista århundradet, ja 
    då hade stackars Sten  Selanders  spelakulapekoral  fått följande lydelse:
     
    ”hon   hade fyrtio
     
    jag  hade fem
     
    osv…”
     
     
    Vem   hade  vunnit på detta?

  69. Torsten Wedin

    Margareta Winberg hehehe!
    Jag läste för några år sedan ett citat av henne. Hon sa så här:
    ”Jag tycker om kvotering till exempelvis politiska uppdrag. I vårt parti har vi en sådan regel när det gäller kvinnor och politiska uppdrag. På arbetsmarknaden är det svårare, eftersom det krävs en viss kompetens för ett visst jobb.”
    MVH Totte

  70. Tanja#54
    jättekul att du äntligen dök upp här! 🙂 Fortsätt med det!
    Träffade Den Store Rebellen för några timmar sedan
    och han var så nöjd med sin segrarinna.  Jättegrattis, du är en hjältinna i tiden!

  71. L

    Apropå Reinfeldt och de senaste dagarnas EU-förhandlingar har man sagt i flera nyhetssändningar att de svenska förhandlarna numera kallas ”klimat-talibaner” av sina europeiska kollegor. Undrar om dom tolkar det positivt…?

  72. Lena Krantz

    Tanja
    Jag har inte funderat något särskilt på det måste jag erkänna men rent spontant kan jag inte riktigt förstå varför klimatförändringar skulle vara genusrelaterat….
    det rör väl alla eller?

  73. Torsten Wedin

    Tillägg till mitt #69:
    Inte undra på att Margareta Winberg blev ”utvisad” till, jag tror det var Brasilien.
    Jag undrar hur hög (låg) IQ hon har.

  74. Torsten Wedin

    Maggie:
    Kalla hotellrum ska man kalla kalla. De ska inte heta heta. 😉
    Förlåt, det var ett dåligt skämt men det är ju fredag.
    Totte
     

  75. Lena#64
     
    Underbar poesi….
     
    En   haiku om klimatet skulle sitta fint…
     
    För jag vill  helst inte tvingas utlysa en limericktävling  igen….

  76. Lars G

    Lena!
    Genusperspektivet är redan introducerat i FOI’s Tool box – en verktygslåda för vårt nya klimat. Konstruerad för reda skattepengar.
    länk:
     
    http://www.foi.se/FOI/templates/Page____5658.aspx
     
    De åtta verktygen
     
    – Scenariebaserade konvergensseminarier som genomlyser den etiska argumenteringen för val av åtgärder och strategier.
    – Typscenarier som underlättar utvecklingen av lokala scenarier för beslutsstöd.
    – Metoder för analys av anpassningsförmågan som utgår från metoder för sårbarhetsanalys.
    – Manual för analys av hälsokonsekvenser till följd av klimatförändringen.
    – Riktlinjer för ekonomisk analys av klimatförändringen och anpassningen till denna.
    – Checklista som kan användas för att upptäcka och hantera etiska problem som uppstår när samhället vidtar åtgärder för anpassning till klimatförändringar.
    – Handbok som beskriver metoder som kan användas för att hantera målkonflikter som uppstår när samhället anpassar sig till klimatförändringar.
    – Handledning för hantering av genus- och jämställdhetsfrågor i klimatanpassningen.

  77. Men här är väl vansinnet personifierat!
     
    Vem ska ha  sparken  först?
     
     
     

  78. L

    Lars G, när det gäller genusperspektiv i klimatanpassning har jag hört att Gudrun ställt krav på hållbar utveckling av vattenfast mascara…

  79. Maggie, vad roligt att höra! 🙂
    Lena, ja det rör givetvis alla, men enligt genusvetarna är det män som står för den största delen av koldioxidutsläppen. Möjligtvis måste de åka bil till jobbet för att kunna jobba och försörja sin familj – tex i u-länder. Men det här ska visst genusvetarna fixa med en dos postmodernistisk feminism.  Det är för övrigt lite paradoxalt att extremfeministerna faktiskt kämpar för att KVINNORNA OCKSÅ SKA NÅ UPP TILL MÄNNENS LEVNADSSTANDARD (de anser att kvinnorna har lägre levnadsstandard) och detta ska ske genom att kvinnor får större ekonomiska tillgångar, så att DE OCKSÅ ska kunna köpa bilar och jetplan. På så sätt utgör ju ”det manliga” i själva verket normen för dessa feminister, och så klagar de på att det ”traditionellt kvinnliga” inte värderas tillräckligt.  Det är ju EXTREMFEMINISTERNA som bestämt att det som är traditionella kvinnosysslor är underordnat manliga sysslor. De har ju DEFINIERAT könsmaktsordningen så. Motsägelsefullt? Bara hederligt gammalt vanligt genushyckleri….

  80. Nu hoppar övertecknad av här.
    Vila i frid ni som bor på  ostkusten
    och iiii som  bor på västkusten, speciällt    iii som bor   i Skerhamn   med omnejd! 😉  sööv  gött!
    Och  ni som bor norrut, lycka till  när det blir varmare!

  81. Lena Krantz

    Tanja
    Jag har alltid haft lite problem vad gäller det här med genus. Jag tror att det beror på att jag inte är så särskilt kvinnlig själv. Nu är det inte så att jag är mannhaftig på något vis och jag är verkligen inte homosexuell men jag förstår ofta inte varför frågan ens kommer upp. Jag tror att jag är mer som en slags förvirrad professor som inte riktigt greppar omvärlden. Ja så känns ofta det här med genusfrågan för mig.
    Inte känner jag mig som någon urmoderlig typ direkt och jag är faktiskt urdålig på det mesta som traditionellt tillhör modersrollen. Jag är rätt bra på att laga mat men det är ju inte direkt en kvinnlig roll att vara en bra kock.

  82. ThomasJ
     
     
    Tack för ett gott dagsverke, verkar kunna leda till blomstring!
    Sööv  så jävla  gött. 😉

  83. Hoppla,#81
    jag fick inte gå och lägga mig än.
     
    Lena, rakt av, vi satt och snackade i våras på   Kalla Kulors maggiekalas och  jag lovar; det var inget fel på ditt genus, tvivla inte på det. Du behöver inte vara en  urmoder; min övertygelse är att du är en god mor och en satans vass naturvetare med nosen i många åkrar. Ditt avtryck är betydande, var så säker!
    Vad gäller matlagningen klår du mig dock inte det  är det få som gör! 🙂

  84. Torsten Wedin

    Apropå Fredrik Reinfeldts eventuella (jag säger eventuella) framgångar.
    På dåligt underlag växer inget hår.

  85. Lena Krantz

    Rosenhane
    Jag är faktiskt en god mor på mitt vis även om det kanske inte är på ett urmoderligt vis. Men jag tror att barn mår bra av bra mat och att veta att någon bryr sig väldigt mycket om hur de mår och har det i livet.
    Hmm…vete i fasiken du…ikväll gjorde jag en lysande middag som alla slukade…kanske skall vi tävla på nåt vis?

  86. Carina

    Hej klimat scammare,
    Jag skickar länken till din blog, till de Ursprungsfolks representanter som uttalat sig i artikeln du nämner ( jag känner dem väl..). Jag kan även tänka mig att översätta dina ord i ämnet, till engelska och sända till mina vänner på andra sidan Atlanten, som arbetar i den indianska rättighets rörelsen. De är säkert intresserade…

  87. Patrik

    Från SMHI:
    ”[oktober] … alla stationer i Sverige får en månadsmedeltemperatur lägre än normalvärdet för perioden 1961-1990. Detta är numera ganska ovanligt. Det är mer än tre år sedan en månad var kallare än normalt i hela Sverige.”
    Vaddå ”numera”? Se’n 1990? 🙂 Eller se’n för tre år se’n? Längre ned står det iaf att det var 50 år sedan det var såhär kallt såhär tidigt på året. 🙂

  88. Torsten Wedin

    Off-Toppic:
    Gunnar Littmarck, min favorit, har tydligen inte kommit on-line igen. Men jag säger bara: ”Gunnar, jag tycker att du är en sju-helvetes påläst person.  Men jag hade förväntat mig en kritstreckrandig kostym med slips. Men så visade det sig att du är lika vanlig som jag. Litet mera påläst dock.
     
     

  89. Ok. jag lägger smör +  en buljongtärning, hackad färsk vitlök, en rejäl sked rönnbärsgelé,  lite fransk  senap   + färsk spenat och portvin i potten.  Och småtärnade morötter. Vad lägger  du?

  90. Naaturligrvis Lena #85

  91. Och grädde förstås!

  92. Labbibia

    Varma öl och kalla element
    klimatet enligt FN verkar bränt
    men de har inga vettiga argument
    deras modeller liknar alltmer ett skämt
    Melodi Docenterna
    http://www.youtube.com/watch?v=GVolUcIGufM

  93. AOH

    Torsten Wedin  # 84
    Där inget växer förblir det ”kalt” –  kan eventuellt resultatet blir i Köpenhamn

  94. Labbibia, återgäldar med likvärdig  favirit
     
    YouTube – Grymlings – Mitt Bästa För Dig
     
    Fan,  ”natten att sova”, får   man aldrig  sova?

  95. favrut ska vara  favorit…

  96. Nu tycks  allt gå   mig    emot…..

  97. Gonattmusik
    YouTube – Renato Carosone – Piccolissima Serenata
     
     

  98. I Fredrik Charpentier Ljungqvists bok ”Global nedkylning” beskriver han hur klimatförändringar krossade högkulturer i både Syd- och Nordamerika innan europeerna kom.

  99. Torsten Wedin

    AOH #92:
    De som rakar huvudet gör nog det för att dölja någon annan svaghet.  Och i Fredrik Reinfeldts fall är ju orsaken tydlig.

  100. Torsten Wedin

    Tack Rosenhane för dina musikaliska och prosaiska inlägg. du verkar vara på ungefär samma våglängd som jag.
    Du har nog sett detta men jag lägger ändå in det:
    Melodi: Idas sommarvisa (Du sk inte tro det blir sommar)
    Du ska inte tro det blir varmare
    utav litet koldioxid.
    Det hävdas ju bara av larmare
    som snart får ge upp med sin strid.
    Vi vet ju att solen är den som styr
    den värmer ju luften och allt.
    Men nu har den tagit seme-e-ster
    så nu kommer det att bli kallt.

  101. ThomasJ

    Tanja #54: Vá kul att se dig här hos maggie! Riktigt kul! Ser fram emot att du blir en ’långkörare’ här! 🙂
     
    Rosenhane ##80/82: Tack för vänliga hälsningar. Hade redan gått in i John Blunds värld när du skrev dem – ska nämligen ut och dra tinor alldeles strax… mmm 🙂
     
    Totte #87: Saknar Gunnar – hade ju fixat att han skulle med ut och ’dra’ hummer idag. Han lär la höra av sig och tinorna agnar vi ju om och lägger i igen, så där finns fortsatt möjlighet att hänga med ut på Västerhavets böljor – gäller f.ö. alla intresserade. 😉
     
    Mvh/TJ

  102. FcH

    Saxat ur SvD:s nätupplaga ang. att Vattenfall vill bygga nytt kärkraftverk:
    Vad hände med den gröna energin? Eller tycker man att kärnkraft är grön?
    Enligt Lars G Josefsson, vd för Vattenfall, är kärnkraft baskraft och den uppfyller de behov som den elintensiva industrin har. Kärnkraft är koldioxidfri, vilket bolagen anser är positivt. Dessutom menar bolagen att den stora fördelen med kärnkraft är att en kärnkraftsreaktor kan gå hela året runt och producera lika mycket el oavsett om det är minusgrader eller plusgrader ute. Lars G Josefsson säger att kärnkraft känns som en naturlig energikälla.

    Ska man tolka det som att vindkraften skapar problem för Vattenfall?
     
     

  103. Peter Stilbs

    Tyvärr har ju Sverige lidit under Birgitta Dahl’s tankeförbudslag om kärnkraftutveckling.
    Man kommer säkert att få samma problem att bygga som man haft i Finland – kompetensvolymen har försvunnit. Hoppas det finns kvar några som vet hur man gör.

  104. Steve

    Something is rotten in Denmark: Vindkraften.  5500 vindkraftverk ska ge 3000 megawatt;  de finns överallt.  19% av dansk el påstås komma från dem.  Men det är inte sant.  19% när allt snurrar.  I praktiken kommer bara 10% av förbrukad el från vindkraft.  Mer än hälften av vindkraften dumpas till grannländerna, Sverige, Norge och Tyskland, till låga priser.  Danmark självt har de högsta el-priserna i Europa.
    .    Vindkraftverk producerar el billigt — när de är gång.  Därför bör andra el-källor då stänga ned.  Men snabba off-on fungerar inte.  Därför har elbörsen NordPool nyss infört negativa priser.  Nu får leverantörerna en straffavgift på upp till 200 euro per megawatt om de levererar el till nätet när det råder kraft-överskott !  (Fler iakttagelser finns hos Planet Gore.)
    http://planetgore.nationalreview.com/post/?q=ZmFiMDg5YmZmYTM4OTQ1MWE5YzBmMGMwMzNhOGU1Yjg=

  105. olaus petri

    OT: Trots att jag drack mycket skumpa fick jag ont i huvudet av hummern TJ. Det måste ha varit något fel på den. 😉
    Tack än en gång!

  106. FcH

    #104, Steve
    Det finns en dementi av Paul Gipe från 13 april 2009. Det enda som inte dementeras är negativ taxa från NordPool.  Kanske kan du kolla den uppgiften?
    Länk här:
    http://www.wind-works.org/LargeTurbines/Good%20Wind%20in%20Denmark%20Rebuttal.pdf
    Enligt Vattenfalls årsredovisning från 2006 är vindkraft dyrast att producera. Motsvarande uppgift har jag inte hittat i senare redovisningar. Enligt lag ska rivningskostnad industribyggnation redovisas. En statlig myndighet skulle ta fram rivningskostnaden för vindkraft till oktober 2008, men dom har inte funderat färdigt än.  🙂
    Utdrag ur Vattenfalls årsredovisning 2006:
    ”För att investeringar i ny elproduktion ska löna sig krävs att elpriset når en nivå som ger täckning
    för alla kostnader, det vill säga även kapitalkostnaderna. För närvarande krävs en elprisnivå på
    minst 40—50 öre/kWh. Kostnadsstrukturen skiljer sig åt för olika energislag och beror bland annat
    på bränslepriser. I många länder, till exempel Sverige och Tyskland, är förnybara energislag som
    vindkraft subventionerade för att bli konkurrenskraftiga”.




  107. Steve

    # 106, FcH:  Uppgifterna om dansk vindkraft i Planet Gore kommer alltså från vad Michael J. Trebilcock skrev i Toronto Star och Financial Post i april 2009.   Paul Gipe citerar,  i den PDF du länkar till (min övers.):
    ”Niels Gram, Danska Industriförbundet, säger att ’vindkraft är ett misstag och ekonomiskt oförnuftigt’.  Aase Madsen, ordförande för energipolitik i danska parlamentet, kallar vindkraften ’en förskräckligt dyr olycka.” 
    .    Gipe invänder:  1) ’Aase Madsen slutade med politik 2005.  Hon stöder Dansk Folkeparti, extremhöger.  De fick bara 13% i senaste valet.’   2) ’Det är förstås lätt att hitta en eller två som stöder din åsikt, i ett land på fem miljoner.  Det måste finnas någon som håller med dig.’
    .    Inte så där våldsamt imponerande nivå på den ’kritiken’… ! 
    Sakdiskussionenen om vindkrafts ’momentana’ lönsamhet vågar jag mig inte in i.   Men det jag ser av vindkraft, mellan Linköping och Vättern, är inte inspirerande…

  108. S. Andersson

    Peter Stilbs @103: Nej, det finns inte tillräcklig svensk kompetens kvar på kärnkraftområdet. Synd när man tänker på att Sverige var en absolut ledande nation på detta högteknologiska område. Nästa reaktor som byggs i Sverige kommer att komma ifrån Frankrike. Ytterligare en industrigren som vi slängt på sophögen och som skulle ha kunnat generera sköna jobb och exportintäkter i framtiden.
     
    Birgitta Dahl borde skaka galler, varför gör hon inte det?

  109. Labbibia

    S Andersson # 108
    Hur med kärnkraftsbyggandet i Finland? Vilka står för kompetensen där?
    Vore det helt omöjligt att återta förlorad kompetens för svenskt vidkommande?
    frågor frågor…..kanske kan du hjälpa mig att räta ut frågetecknen? 😛

  110. Labbibia#109
     
    Hur gör du för att få smiliesens mun röd, kan du hjälpa mig att räta ut det frågetecknet? 🙂 

  111. Labbibia

    Rosenhane
    Så här:      : – P
    Men i mitt exempel är det  mellanslag mellan varje tecken, när du gör smileyn ska det inte vara något. 😛

  112. Test 😛

  113. ThomasJ

    O.P. #105: Tja, det lär kunna ha nåt samband med pigmentet i skumpan som ändrar färg när man kokar den.. hm, eller hur det nu var..?
    Välkommen igen – när som helst – nu hittar du ju till sjöboden! 🙂
     
    Dagens fångst var rätt usel: 9x godkända, 4x romhonor samt en som ej höll minimimåttet, det s.k. ’carapax-måttet’, dvs. avståndet mellan sköldens bakkant och ögonhålan som måste vara min. 8 cm.
    S.k. romhonor är honhumrar med syndlig rom som hon bär under stjärten fastkittad mellan benen, dessa måste slängas tillbaka. Hummerrom smakar f.ö. alldeles utengemärkt gott!
    (Dé du, Rosenhane! Har du smakat ngn ggn?) 😉
     
    Mvh/TJ

  114. TJ#113
     
    Nej, jag har bara smakat Negrita och Baccardi. ;D

  115. Labbibia

    ThomasJ
    Va, kokar du skumpan? 😉
    Allvarligt talat. Hur mycket väger en hummer som ligger precis över 8 cm-gränsen? På ett ungefär?
    Kan inte vara mer än max ett par hg?

  116. #113
     
    Skämt åsido så kan jag inte erinra mig det men det är säkert delikat.
    Du som kan sånt här, varför det är så svårt att få tag på färsk laxrom numera, för tio år sedan fanns det i var och varannan fiskdisk?

  117. ThomasJ

    Labbibia #115: Mellan 350 och 400 gram. Kan variera rätt mycket beroende på om skalbyte nyligen skett och skalet, som egentligen är hummerns skellett, ännu ej hunnit bli hårt/tjockt. Det är f.ö. fascinerande att se när de byter skal – finns en snutt här: youtube.com/watch?v=93IC5_gw1rA.
     
    Mvh/TJ

  118. ThomasJ

    Rosenhane #116: Det är delikat, svart och romkornen är aningen större än löjans rom! Varför färsk laxrom ej längre finns vet jag ej. Spekulativt kanske beroende på förändrade marknader/avsättning, måhända anses det inte löna sig, vet ej. En orsak kan oxo vara att vildlaxen i östersjön under lång tid gått tillbaka kraftigt, bl.a. pga. ’M74’ sjukdomen. Situationen håller dock på att förbättras då M74 tydligen ’försvunnit’ och samtidigt har man rejält ökat utsättningen av smolt. Du kan ju kolla med Rune Wikström på Möja [hälsa från mig], ’Wikströms Fisk’, R.W. är riksdagsman (M) och aktiv fiskare som säkert kan ge bättre svar än jag kan.
    Telefon: 08-571 64 170, hemsida: http://wikstromfisk.se
     
    Mvh/TJ

  119. S. Andersson

    Labbibia @109: I Finland är det Areva som bygger = fransmän. Visst har TVO (kraftbolaget) många duktiga människor som är engagerade i det här projektet, men själva ingenjörsgärningen, konstruktionen, beräkningarna och tillverkningen av komponenterna sker någon annanstans.
     
    Nej, jag tror inte att det är möjligt att ”återskapa” den kunskap man kastat bort. Det skulle bli för dyrt. Det är helt enkelt otroligt svårt att komma ikapp. Samma med bil-, flygplans- eller mobiltelefontillverkning. När man slutar med det tappar man det ”organisatoriska minnet”. Ingen som för stafettpinnen vidare. Samhällsvärdet av att ha produktutveckling och -tillverkning är enormt. Tyvärr har inte våra folkvalda snappat det.
     
    Men inte vet jag, det går kanske att köra ett land där alla jobbar i offentliga sektorn…?

  120. TJ#118
     
    Tack för upplysningen. 🙂 
    Hur är det med den kustnära torsktillgången idag?  
    Jag minns att för sådär  en 30 – 40  år sedan kunde man dra upp hur mycket torsk somhelst med pilk, i princip varsomhelst i Bohuslän.

  121. ThomasJ

    Rosenhane #120: Gärna! Torsktillgången är rätt hyfsad och ökande – i Skagerack. Dock har den grövre torsken rört/flyttat sig ut mot djupare vatten – vi får enorma bjässar, typ 17 – 20+ kg runt vraken vi [=de + jag som ’barlast’] fiskar vid. Däremot får vi en nedranns massa småtorsk typ 1-kg i hummertinorna, som alltså ligger närmare land. Tidigare kunde man ju här på ön dra torsk, grov, från bryggan, precis som du har i minnet – be happy!, men den tiden är svunnen. Trolig (-aste) orsak till detta är utsläppen från jordbruken = förändringar i bottenvattnets pH- och andra värden. Men deFacto vet man ingenting – ungefär samma som i klimatköret.. Till skillnad mot Norge så pratar inte ens de olika grupperingarna – fiskare, forskare, och allra minst fiskeriverket med varandra. Norge har ju t.ex. en förordning som förbjuder kastande av fisk som ligger över/utanför gällande kvot/regel. I detta fantastiska land med Erlandsson som ansvarig minister MÅSTE hypereffektiva trålare kasta tonvis med torsk [som är död] överbord, pga. politokraternas fullständiga inkompetens! Man kan i sanning gråta för mindre…
     
    När jag talar om fiske handlar det sig om s.k. garnfiske ( garn = nät ) och därvid s.k. kustnära fiske. Regleringarna är inte bara fullständigt vansinniga, de ändras löpande; en vecka kan torskfiske förbjudas i område xyz för att veckan därpå släppas fritt och vice versa… Stön…!
    Vi förbereder nu en JO-anmälan av Fiskeriverket [as whole] bl.a. därpå byggt att vi under mer än två års tid försökt få till ett samtal/möte med dess GD… som alltid är på konferens, möte, bortrest o/e…
    well, you name it! Fy ph**n är en komplimang till dessa.
    Visste du att där sitter ca. 400+ pappersvändande byråkrater på Fiskeriverket som ’styr’ ca. 800 aktiva, licensierade yrkesfiskare… Kan endast förekomma i landet som är ’bäst i klassen’, oder?  😉
    Åh, vad trött man kan bli! 🙁
     
    Mvh/TJ     

  122. TJ#121
     
    Tack för ytterligare intressant information om sakernas tillstånd i västerhavet.
     
    Jag vill inte trötta ut dig Thomas men jag är lite nyfiken på hur det står till med pigghajen, men det kan vi ta en annan gång……
     
    400 pappersvändare på 800 yrkesmän, har en känsla av att det är tillämpligt på alla områden i landet, ett hyggligt genomsnitt. 
    Oder? 🙂
     
    Landsting eller dess motsvarighet lär finnas i 3 av jordens länder, Nordkorea, Kuba och Sverige.
     

  123. # 121
    Och för all del vitlingen, makrillen, berggyltan, 
    sandskäddan,  rödspätttan, snuggan, nollan, näbbgäddan, tångräkan och ho kan dem alla uppräkna???
     
    En  sann historia, jag var själv vittne:
    En stockholmska står vid Arvidssons fisk och säger:
    Har  ni reeekor?
     
    Vad är det?  säger fiskmånglaren…
     
    Det är såna man äter…
     
    Nej, maneter har vi inga…….

  124. ThomasJ

    Rosenhane # 122: Min bästa vän, Matthias, är läkare verksam i egen praktik i sydöstra delarna av Hamburg (’låg social status’) och, tillsammans med sin ex-maka, Karin, hade vi tillsammans enormt trevliga sammankomster – de blev f.ö. fan i klubben surströmming! även om den svenska punschen gav Karin samma reaktion som O.P. tidigare refererat till…
    Nåväl, Matthias kör sin klinik med ett snitt av 30-35 patienter/dag, han har fem assisterande sjuksystrar, och tre sekreterare som tillsammans tillser att han gör det han är utbildat för och enormt kunnig i att utföra – ’laga människor’. Matthias har ingen anings aning om hur ’recept’ ska/bör skrivas in i ngt skurrilt datasystem – han skriver ut det som bäst behövs, eller tvärtom!
    Ph**n vad detta ’svenska modell’ syndrom/bluff/ljug har att hämta igen visavi verkligheten = min absolut bästa kompis! 🙂
     
    Mvh/TJ

  125. ThomasJ
     
    God vän  i Halland sa häromdagen:
     
     Jag skulle aldrig  rekommendera någon svensk ungdom att söka sig till vårdyrke i någon form. 
    De goda tiderna är förbi för sådant, nu gäller massivt pappersarbete, lägre inkomster och en generellt sett lägre status.
     
    Guldåren kommer inte tillbaka vad gäller läkeriet, det har omvandlats till ett lågstatusyrke för kvinnor och invandrare.
     
    Annat var det på 60 och 70 talet. 
    Vem är ansvarig  
     för den utvecklingen?

  126. S.Andersson
    Vilken tur att dagens reaktorer kanske inte är de billigaste..
    Inga har industriell kunskap om smältsaltreaktorer, Sverige kunde införa det i reaktorfysik på alla högskolor.
    Kris Sorensen påstår att den som doktorerar (USA´s lägre nivå… va finns det lägre???) får ingen som helst kurs i den teknik som en gång var den som skulle ge mänskligheten billig elkraft, men ”tyvärr” utan att kunna skapa kärnvapenmaterial.
     
    Om Sverige nu, lägger om och fokuserar på LFTR, så finns fortfarande goda chanser, samarbeta med Tjeckien, där delarna för högtempsvarianter tillverkas och testas.
     
    Politiskt kunde det försvaras med att denna reaktortyp kan destruera dagens avfall, dels tar bort behovet av nya urangruvor ( vilket jag inte förstår problemet med, i så fall borde alla gruvor förbjudas… om man mäter hur mycket radioaktivitet som frisläpps (tidigare)).
     
    Reinfeldt kunde bara be sina energirådgivare (eller mycket hellre mig  😉 ) beskriva tekniken, då han inser att allt jag skrivit i ämnet är fysiskt korrekt, tillåta fri utbyggnad, stoppa slutförvar och överföra dess medel till drift av reaktorer som destruerar avfallet.
     
    Kostnaden för de politiska åtgärderna är noll, alla politiska motståndare är borta ur frågan.
     
    Hur skulle Maria klara en debatt mot?
    -Så du vill att världen ska utöka sin uranbrytning och att det en gång använda kärnbränslet ska ligga i backen till sjuka kostnader, då det kan destrueras i nya reaktorer?
     
    Hennes enda argument emot skulle vara belysande för hennes ideologi, men samtidigt en gång för alla göra dessa politiskt ute.
    -Jag vill inte ha billig elkraft och billiga drivmedel, för det utarmar livet på jorden.
    Då kunde jag bara enkelt visa på motsatsen:
    Billig miljövänlig energi är förutsättningen för både global välfärd och global miljövård…
    Då man lyckas inringa att just där klämmer skon, borde hela politiska scenen ändras…
     
    Men jag är en naiv blåögd optimist, om än varulv i fredags…