Lite om isbjörnar

Jag läste att Canada och Grönland har kommit överens om att tillsätta en gemensam kommission som ska bestämma hur många isbjörnar som får skjutas av varje år. I Canada finns det idag ca 15.500 isbjörnar, vilket grovt motsvarar 2/3 av alla isbjörnar i världen (med andra ord kring 22 till 23 tusen) och man diskuterar att klassa isbjörnen som ”species of special concern”. Uppenbarligen anses dock inte isbjörnen utrotningshotad, för i så fall borde man väl helt förbjuda all jakt.
Och drygt 20.000 björnar är hyfsat mycket jämfört med 3.200 tigrar, 2.500 tusen jättepandor, 110 iberiska lokatter eller några tiotal baiji (en delfinart som lever i Kina).

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. ces

    Kommer man att sätta en skylt på dom björnar som har en WWF-fadder? Får man tillbaka pengar om ens fadder-björn blir skjuten?

  2. Mikael

    Så bara för att det inte är mest synd om isbjörnarna så behöver man inte gör något för dom??? Och att  Canada och Grönland jobbar med isbjörnarna är väl rätt logiskt, till skillnad från ditt resonemang.  Sandlådenivå…

  3. Göran J

    Att isbjörnarna är utrotningshotade verkar av allt att döma var en överdrift. Eftersom man överhuvudtaget tillåter jakt, och isbjörnarna trots denna jakt ökat i antal kan de knappast vara utrotningshotade. Skulle jakten förbjudas skulle de sannolikt bli så många att de hotade polarsamhällena. Läs mera på detta inlägg http://fredmanpakvarnberget.blogspot.com/2009/09/isbjornarna-okar-i-antal-trots-jakt.html