Rapport från Naturvårdsverket

Naturvårdsverket presenterar idag sin undersökning om svenskarnas attityder i klimatfrågan. Enligt Maria Ågren, generaldirektör, är vi mer och mer beredda att minska våra utsläpp och vi kan till och med tänka oss att betala mer i skatt för att rädda jorden. Detta enligt ett pressmeddelande från Naturvårdsverket.
Den som är intresserad kan ladda ner hela rapporten här. rapport-allmanheten-klimatforandringen-2009
När man läser igenom den är det svårt att inte lägga märke till några saker. För det första att det, trots klimatlarm, fortfarande är lika många som tar bilen till jobbet eller skolan idag som 2002. Så den där attitydförändringen märks kanske i svaren, men inte i praktiken.
För det andra hittade jag en intressant tabell i rapporten. Se nedan.
naturvårdsverket
År 2007 var till exempel 20 procent som trodde att människan påverkar eller förstör. Två år senare är det bara 7 procent som säger det. Och titta lite längre ner. Jag vet inte vad alternativet issmältning/normal utveckling innebär, men om det betyder att de svarande tror att klimatet förändras på naturlig väg så tycks andelen skeptiker ha ökat med åren.
Men detta säger naturligtvis Naturvårdsverket ingenting om.
PS Detta är dagens sista inlägg. Nu väntar Göteborg! Vi hörs i morgon och några av er träffar jag ikväll. 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ingvar Leion

    Om nu svensken är så angelägen att vara världsledande ifråga om åtgärder mot utsläpp av växthusgaser, torde det bara vara en tidsfråga innan miljöpartister och andra kräver att vi är bättre än Kina på att begränsa barnafödandet och därmed minska på mänsklighetens naturliga utsläpp. Högst 1/2 barn per familj, dvs att staten får kvotera barnafödandet, blir kanske målsättningen?

  2. Steve

    1641 personer nåddes av enkäten, men 27% vägrade svara (441 personer).   Man kan nog anta att andelen skeptiker var högre bland vägrarna. 
    .   Tillfrågade vad de själva skulle kunna tänka sig göra för att stoppa klimatupphettningen, svarade 90% ”köra bil bränslesnålt”, 92% ”sänka elförbrukningen” — men bara 54% ”äta mindre kött” !  Svenskarna är inte så dumma ibland.
    .    Och — lyssna noga — 85% tycker att ”Bidrag eller sänkta skatter” vore bra för att få folk att göra som dom ska !  Jajamen.   Bidrag från FN eller IPCC skulle sitta fint.
    .    Detta från sid 54, 55, 57 i Naturvårdsverkets PDF.

  3. Inge

    Enligt Statistiska Centralbyrån var der 6,4% av svenskarna som 2009 tyckte att MP var bästa parti. Det motsvarar ju de 7% som tror på mänsklig påverkan, de nämner i Naturvårdsverkets rapport.  Finns det något samband?  😛

  4. Bra poäng där Inge …
    (Även om jag tror att du återfinner sådana även bland andra partisympatisörer)
    Däremot, och det är viktigt att komma ihåg:
    Dylika opinionsundersökningar ger svar på opinionen, på vilken uppfattning folk har (eller iaf säger att de har) när de tillfrågas av ett opinionsinstitut.
    Man kan ur detta enbart dra slutsatser om hur väl media (främst) har lyckats att påverka folks åsikter och tro, eftersom det är så de allra flesta (fortfarande) får sina intryck om omvärlden. 
    Sett ur AGW-aktivist-perspektiv  är förstås det resultatet riktigt (j_vla!) nedslående: Trots massia kampanjer under decennier får inte panikkänslan fäste i de bredare folklagren (eller kanske just pga av det decennielånga skrikandet om ’vargen kommer’, vad vet jag?)
    De enda som är generellt behjälpta av att känna till opinionsläget är politiker. Och mycket riktigt är de allra flesta opinionsundersökningarna beställda av olika lobbygrupper som vill visa fram ett visst ’resultat’, att ’folkopinionen’ visst tycker att detta är viktigt eller värt att betala högre skatter för.
    Just för att samma lobbygrupper skall kunna utöva påtryckningar på den politiska sfären och kanske få satsningar och/eller lagändringar skickade just åt sitt eget håll.
    (Varje opinionsundersökning i media måste ses och förstås ur det persektivet. Glömmer man det., blir man lätt lurad)

  5. Mika N

    ”vi kan till och med tänka oss att betala mer i skatt för att rädda jorden”
    Man får ju såna svar som man vill ha bara man ställer de rätta frågorna, precis som i det här fallet. 
    Men jag personligen skulle ändå svarat nej på frågan, för man vet ju ändå att dessa pengar som tas ut via extraskatter aldrig nånsin hamnar där det var meningen att de skulle hamna, och dessutom svarar man ja på den här typen av frågor är det i stort sätt samma sak som att säga till en politiker: var snäll och beskatta mig mer, jag har onödigt mycket med pengar i plånboken!
    Men det är väl ingen som är så korkad, eller?

  6. Lars G

    Rubriken på dokumentet är intresssant:
    ”Allmänhetens kunskap och attityder till klimatförändringen (f.d. växthuseffekten)
    Det finns en massa tabeller att ladda ner om man går till pressreleasen. De första tabellernabestämmer prioriteter för åtgärder:
    98% Brottsligheten
    98% Brister i vård & Omsorg
    96%  Mànniskors ohälsa och antalet långtidssjukskrivna
    96% Klimatet
    84% Integration av invandrare
    Vilket sällskap AGW-arna målat in sig med!

  7. Lars G #6
    Vad menar Du? Hur ser din prioritetslista ut?
    Jag är bara nyfiken  🙂

  8. Lars G

    Uffeb
    Vad jag menar är att  åtgärdsurvalet inte är jämförbart. Nationella prioriteter vs ett globalt. För folk är väl ännu inte så hjärntvättade att de tror att det finns en speciell kontrollerbar klimatbubbla över Sverige?

  9. Björn

    En sådan här undersökning är egentligen ren humbug! Läs följande:
    2009Hur viktigt anser Du det är att vi i Sverige sätter in åtgärder på området Klimatförändringen?

     Här förutsätts att klimatförändringen är ett faktum som är orsakat av AGW. Vem kan värja sig mot sådana frågeställningar? Det gäller att ta ställning till något som redan är ett faktum. Är inte detta lurendrejeri och humbug?

  10. Lars G #8
    Bra svar. Tänkte inte på det… 🙂
    Tack.

  11. István

    Lustig läsning det här med Naturvårdsverkets opinionsundersökning.
    Precis som om Verket satt inne med facit på alla frågor!!!
    Populasen skall testas på sina kunskaper.
    Det är som gamla tiders husförhör med prosten Brusander i Blåmstermåla.

  12. István

    Blomster kanske?

  13. …forst.. Lars G#8 …svårt med tydlig kommunikation i det här formatet. Men visst hade det varit bättre om du förklarat hur du menade redan i första inlägget?
    Men det är inte så lätt att tänka efter och formulera sig så att alla fattar när det är så lätt att kommentera… och det är ju en del av charmen med bloggandet.
    Frågor väcker nya frågor liksom… 😉
    Och man lär sig mer eller blir mer nyfiken – och lär sig mer.