Per Bolund står med byxorna nere

utan byxor

Bakvända ideér från en svensk miljöminister.Bild:Wikimedia commons.

 

Klimathysterin intar som många vet alltmer kosmiska proportioner. CO2 är numera orsaken till nästan alla skeenden på jorden. Enligt Per Bolund på Twitter den 25/4 bär också skulden för rent galaktiska skeenden. Alltså rörande krafter inom Vintergatan. Man skulle kanske kunna tro att Bolund är en högkomiker i rymdfarkosten Aniara. Men han menar allvar. Så här skriver han på Twitter:

Klimatkrisen har gått så långt att jordaxeln förskjuts. Det visar hur stor påverkan vi människor har på vår planet, och varför vårt fotavtryck snabbt måste minska.

Mannen är uppenbarligen från vettet. Alla som har ett en hyfsad bildning vet att jordaxelns lutning har att göra med kosmiska krafter inom det stjärnsystem vi lever i. Jag kollade därför snabbt med SMHI på internet, dvs den myndighet som Bolunds regering bossar över. Så här skriver SMHI:

… jordaxelns lutning varierar något över långa tidsrymder, mellan 22,1° och 24,5° med en period på cirka 41 000 år.

Är det Mp:s egen Uppfinnarjocke som har rätt? Eller är det fråga om skeenden som är helt oberoende av människans utsläpp av växthusgaser? Uppenbarligen bygger Bolund sina slutsatser på kinesiska rön. Även detta är en anledning till att ifrågasätta hans trovärdighet. Det vi ser är en svensk miljöminister som tjejgissar.

Nu ska det bli intressant att se om forskare och medier tar avstånd från Bolunds sensationella rön. Mitt grundtips är tystnad, om än med ett pinsamt sken över Bolund. En svensk miljöminister som står där med rumpan bar. Mycket talar för att Bolunds uttalande blir ett klassiskt exempel på politisk spekulation i vetenskaplig förklädnad.

Torsten Sandström

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Hybris kallas detta för.
  Men Hybrit kallas projektet med grön gas för stålframställning.

  Med en kall vår måste hotet förstärkas.
  I går kom det nya prognoser för elanvändningen framöver.
  120% ökning på kort tid.
  MP har lagt ner kärnkraft som för oss ännu längre bort från detta mål.
  Hybrit och Hybris kan kopplas samman!

 2. Daniel Wiklund

  Tänk om alla människor på jorden hoppar samtidigt, vad händer då. Hur var det med lindeman, höll inte öland på att sjunka i havet, då klev en av och räddade öland från att sjunka. Här passar det att citera PCR-uppfinnaren Kary Mullis ”.. Att vi nu var världen herrar och väktare av status quo. Att exakt dom klimatförhållanden som händelsevis råder på jorden idag, på det heliga 1900-talet, Klimatets århundrade 001, det första året av människans dominans över hela jorden ska råda för alltid, i evigheters evighet. Just nu har vi alla de bästa arterna. Inga ska gå under och inga nya är välkomna. Biologi tillåts inte längre, nu är det miljövårdsverket och IPCC som bestämmer. Evolutionen är över”. Ett litet tillägg, Miljöpartiet vill också vara med och bestämma, till vilket pris som helst.

 3. Ann+Löfving-Henriksson

  Tack, men!?
  Killgissa är välkänt, men förklara gärna tjejgissa.

 4. Peter

  Bolund går från klarhet till klarhet. Han har tidigare visat sin begåvning på det finansiella området och nu belyser han fysiken med fantastisk dito. Finns det ingen MP anhängare som har någon utbildning? Att ge kinesisk skräppropaganda ett ansikte visar på naivitet i den högre skolan.
  Att MP inte kan skilja på effekt och energi samt vikten av rotationsmassa fråntar dem rätten att någonsin ha en åsikt av värde inom energipolitiken.

 5. Jonas

  Kollade artikeln bakom ”larmet”

  https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2020GL092114

  De pratar om en förskjutning med 3.28 milli-arc-seconds/year.

  Efter lite räkning kom jag fram att det motsvarar ca 1 mikrograd/år (grad= grader i en vinkel).

  Jordens naturliga vobbling varierar med ca 2 grader. Denna ”klimatorsakade” förskjutning (om den finns) är alltså inte ens en miljondel av den naturliga variationen.

  Har vissa likheter med andra larm. De ändringar man observerar är oerhört små. Förändringar på promillenivå eller lägre (av ismassor, jordens temperatur, variation i strålning, havsnivå).
  I mina ögon borde man döpa om ”klimatforskning” till ”forskningen om brus”.

 6. foliehatt

  Politiker har alltid behov av att visa valboskapen hur oersättligt viktiga de är. Därav Bolunds minst sagt överdrivna historia. Ett dåligt beslut visade det sig, nu när sanningen kom fram.

 7. Magnus

  MP är desperata. De måste ropa högre och högre för att höras. Är det nån som vet om det finns nån organisation som motvikt till galenskaperna? Det räcker inte längre att skriva insändare som oftast inte tas in i tidningarna. Vi måste ut på gator och informera och demonstrera. Det duger inte att bara en sida får framföra sin ståndpunkt. Det barkar åt skogen rent ut sagt.

 8. Torsten Sandström

  Ang 3. I min värld gissar killar och tjejer lika mycket och ofta. Att killgissa blivit känt har att göra med feministisk ideologi, som jag tar avstånd från.

 9. Sören+G

  Jag skrev i en annan tråd och utan att ha läst artikeln så verkar det som att det handlar om det som kallas breddvariationer och som upptäcktes av Nyrén 1873 men som beskrivits teoretiskt av Euler redan på 1700-talet. Nordpolen beskriver en mer eller mindre oregelbunden kurva kring ett medelläge inom ca 20 m. Den har flera olika perioder och bl.a. en årstidsrelaterad beronde på massförskjutningar i atmosfären och växlande snömängd. Som alltså påverkas av mass-förändringar på själva Jorden.
  Däremot polaxeln lutning som beror på påverkan från de andra himlakropparna i solsystemet (planet-precessionen) respektive polaxelns riktning i rymden (luni-solar-orecessionen).

 10. Ivar Andersson

  Bolund demonstrerade sin okunnighet på ett avslöjande sätt. Han pratade utan att tänka och ta reda på fakta från SMHI. Bolund är troligtvis koldioxidförgiftad och garanterat klimathotstroende.

 11. Lennart Bengtsson

  Det är nog för mycket begärt att klimatminister Bolund skall veta något om jordens klimat, än mindre om geodetisk mätnoggrannhet och dess relevans. Normalt håller sig dock partierna med sakkunniga. Problemet med MP är väl att där ligger kunskapsnivån när det gäller klimatfrågor på samma nivå som ministerns.
  Huruvida han delar detta med övriga politiska kollegor och myndighetspersoner kan dock inte uteslutas men behöver inte heller vara fallet.

 12. Stefan Eriksson

  Bolund är väl knappast någon superstjärna precis.
  Men här,,, lite bevis på att allt snurrar;
  https://www.youtube.com/watch?v=QKppeFPQuj4

 13. Karl Eider

  #3 Ann

  Tjejgissa, eller mer vanligt ”tjejveta”, är när en kvinna/tjej säger typ:

  ”Det kanske skulle kunna vara så här”, om något det vet. Dvs, utrycker sig osäkert om något de faktiskt vet.

  Att säga att Bolund skulle tjejgissa i det här fallet passar alltså inte in.

 14. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

  Expressen har redan tjänstvilligt haft en 1-spaltare om det. Vi får nog se mer. Det är välkommet som nytt skrämselargument.

 15. Hans H.

  Vi ska hålla vetenskaens fana högt på vår blogg. Igår förklarade tty vad som egentligen var felet med artikeln och med Bolunds yttrande. Det handlade inte om Milankovich-cyklerna. Läs detta!

 16. Ann+Löfving-Henriksson

  # 13 Karl Eider, tack för förklaringen, som jag helt och hållet håller med om. Men, begreppet som var nytt för mej kändes inte bra, lite burdust.
  Min erfarenhet från alla år i skolans värld, är just det Du beskrev. Tjejer frågade lite försiktigt om de förstått rätt, vilket de oftast gjort när de frågade, medan killar inte så sällan lite burdust kunde tala om för tjejerna hur det egentligen är – fastän det inte är så.

 17. Daniel Wiklund

  Nog måste Per B hitta nåt värre att skrämmas med. Det som är mest skrämmande för mig är miljöpartiets politik. Och deras politik är till hundra procent människostyrd.

 18. Nils-Erik Pettersson.

  Sedan urminnes tider har det varit känt att jordaxeln lutning varierar och det påverkar solstrålningen på jorden. Den förskjutning i solenergin som uppstår påverkar klimatet i olika riktningar.
  Att inte politikerna skäms som forsätter att skrämma lättlurade människor. Men de har tyvärr ingen skam i kroppen de gör vad som helst för att kunna öka skatteuttaget på medborgarna.

 19. Enough

  Man borde passa på att ”sätta dit” PB offentligt för sin groda, då skapas ett tvivel om allt som kommer från den käften. Men vem och hur, journalisterna lär inte dra månag strån till den stacken…..

 20. Ulrik Tuvelid

  På tal om Bolund https://samnytt.se/har-gor-folket-narr-av-ministern-bolund-efter-samnytts-avslojande/

 21. pa

  Vi kanske skall ge Bolund ett till rykte i samma härad.

  ”Om man sätter ett vindkraftverk på taket till en elbil kan de driva sig själva. Att ingen tänkt på det förut!”

 22. Per Bolund tror att co2 orsakar att jordaxeln förskjutits. John Kerry menar nu att vi måste ta bort koldioxiden från luften. Tunga beslutsfattare säger detta. Man kan bli rädd för mindre.

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-9501805/John-Kerry-says-need-CO2-atmosphere.html

 23. Mattias G

  Men är det ingen här som har läst artikeln han hänvisar till, dels i The Guardian men också originalrapporten? Kan nån förklara var felet med den ligger?

 24. Mattias G #23.

  Har du läst dagens inlägg och det citat från twitter som finns där:

  ”Klimatkrisen har gått så långt att jordaxeln förskjuts. Det visar hur stor påverkan vi människor har på vår planet, och varför vårt fotavtryck snabbt måste minska.”

  Om du inte ser hur stolligt Bolunds koppling till människans ”fotavtryck” är så är du blind för hur propagandan går. Många läsare och lyssnare tror säkert att jorden är på väg att tippa över om vi inte minskar koldioxidutsläppen.

 25. Hans H.

  #18 Nils-Eric Pettersson med flera.

  Kan ni vara vänliga att gå till gårdagens tråd och läsa exakt vad tty skrev om det Bolund fått om bakfoten? Det handlade ABSOLUT INTE om Milankovich-cyklerna!

  Det tty på sedvanligt vetenskapligt och kunnigt sätt förklarade är att mn sedan 2002 kunnat mätatyngdkragter och jordens massas fördelning ytterst exakt. Och visat att axeln förskjut något hela tiden – decimetrar typ – när massan ändrar position.

  Massändringarna har sådana orsaker som att den smälta högviskösa, ofta järnhaltiga magman rör sig i jordens inre. Men också sådant som vulkanutbrott, glaciärisavsmältning, varierande snömängder, grundvattenuttag som hamnar i havet med mera.

  De kinesiska forskarna rapporterade om mätningarna från 2002 som inte visade något sensationellt. Men hade gjort upp en datormodell bakåt i tiden som man trodde på…. Men magmaförändringar fanns ej med i modellen, enbart sådant som avsmältning av is. Så man ”levererade”.

  Till saken hör att den magnetiska nordpolen flyttade sig plötsligt och kraftigt 1995 och sannolikt förklarade det man beskyllde människan för. Hon rår mig veterligt inte över magman och vulkanutbrott.

  Ingemar Nordin: låt inte tråden spåra ur!

 26. Jonas

  #23 Mattias

  the Guardian refererar till den artikel som jag bifogade i inlägg 5.

  Jordaxeln kan (kanske) ha förskjutits med 0.000001 grader/år.

  Ganska tunt underlag för att drastiskt ändra vår energipolitik.

 27. Staffan Malmberg

  #24
  Det kanske är detta som är ”the tipping point”

 28. Sören+G

  #25 Hans H
  Nej det handlar om de s.k. breddvariationerna förorsakade av bl.a. varierande snötäcke som jag skrev om i går och i dagen igen i #9. Det är naturligtvis inget nytt fenomen som tydligen Bolund tror.

 29. Daniel Wiklund

  Per B skulle kunna drämma till med att det blir ett nytt vulkanutbrott modell Krakatau. Eller jordbävning och tsunami som i Thailand 2004. Eller ett meteoritnedslag modell det som utrotade dinosaurierna. Eller en istid med ett istäcke på över 2000 meter. Det skulle täcka nästan halva jorden, och vara i 100000 år. Vi har haft många domedagar, men än står jorden stabil. Och det kommer att komma fler oavsett vad domedagspredikanten Per B gör. Det är viktigt att hålla balansen, även för politiker.

 30. foliehatt

  Staffan Malmberg, #27
  👍

 31. foliehatt

  Ulrik Tevelid, #20

  Per ”Zelig” Bolund – han är överallt, ständigt denna Zelig Bolund

 32. Peter

  https://nypost.com/2021/04/24/obama-admin-scientist-says-climate-emergency-is-based-on-fallacy/

  Är det här en trovärdig röst?

 33. Lennart Svanberg

  Mitt nya favoritland är Australien. Där har man skeptiskt avvaktat alla stollerier kring klimatet fast när ett riktigt hot som Corona kom agerade man resolut. Idag sågas Greta och det nya stjärnskottet på alarmismhimlen på ett briljant sätt https://youtu.be/9T93S2eSSqY 😁!

 34. Håkan Bergman

  Problemet med poler som flyttar sig nån dm om året kan knappast vara ett problem, så beter sig ett självreglerande system. Värre är att en del av rörelsen beror på ökande uttag av grundvatten. Det kan man nog bara lösa med förbättrad vattenhushållning och det kan man bara uppnå med ekonomisk utveckling, nåt vi har bestämt inte ska ske där den bäst behövs. Kanske kunde man börja med att dra ner på att vattna alla gräsmattor i Hollywood. I stockholms skärgård är det väl fullt normalt att man får bruna fläckar i gräsmattan torra somrar.

 35. Lennart Svanberg

  Jag får korrigera mig då jag förstår att även Australiensiska politiker går på i klimatalarmisternas spår även om grymt duktiga journalister låter också andra åsikter höras https://youtu.be/9T93S2eSSqY – se och bli glad 😊!

 36. Mario

  Bolund får fantastiskt nog sina fiskar varma på Expressens kultursida.

  https://www.expressen.se/nyheter/journalisterna-gick-pa–per-bolunds-klimatbluff/

 37. Gunnar Strandell

  Jag läser Per Bolunds tal och vill peka på att han med stolthet kallar till 50-årsminnet av Stockholmskonferensen 1972.

  Efter att ha läst igenom deklarationens 26 principer kan jag bara konstaterat att inte mycket mer har hänt än att det dags att nå fram till 2030 och därefter. Jag tvivlar på att man 1972 hade ett perspektiv om 80-100 år för att genomföra principerna.
  Och det som hänt med energiförsörjning, befolkningsutveckling, fattigdomsminskning, ekonomisk fördelning, och miljöförbättring är inte en följd av att principerna tillämpats.

  Varför fira ett misslyckande?

  Länkar till Per Bolunds tal och Stockholms deklarationen 1972:

  https://regeringen.se/tal/2021/04/anforande-av-per-bolund-pa-president-joe-bidens-klimattoppmote/

  http://undocs.org/en/A/CONF.48/14/Rev.1

 38. Är vi alldeles säkra på att det är Bolund som står med byxorna nere?

  Vem som skrattar bäst och sist beror på om fler människor tror att påståendet är helt eller delvis korrekt, eller om det är fler som tycker att han gör sig till åtlöje. Svensken i allmänhet, i frågor som han inte behärskar, brukar anta att sanningen ligger någonstans mitt emellan, vilket ger Bolund en fördel.

  Nu publicerades detta på Twitter, så spridningen är kanske inte så stor, men
  uttalande av det här slaget ska ses i sitt sammanhang, som ett litet bidrag till kampanjen att öka medborgarnas rädsla för hur mänskligheten påverkar klimat och miljö.

  Den gröna ideologiens/religionens huvudtes är att människan som sådan, är jordens största problem och är orsaken till allt ont. Bolund är där renlärig i sin tweet. Den objektiva sanningshalten har ingen som helst betydelse. Därför är det i stort sett meningslöst att förklara fakta, utan att lika mycket peka på de bakomliggande motiven. Svensson har säkerligen lättare att förstå motiven än fysiken.

 39. Gunnar Strandell

  Lars Mellblom #38
  Att det finns för många människor, särskilt fattiga, är en av principerna från 1972.

  Här görs också den enkla uppdelningen av länder i två grupper som finns kvar i Parisöverenskommelsen, trots att den dömts ut av Hans Rosling. t.ex.

  Objektiv sanning är inte i högsätet när någon strävar efter makt.

 40. Ivar Andersson

  #38 Lars M
  Bolund har väl bara 10000 följare dvs alla medlemmarna i MP.

 41. tty

  #28

  Nej, det är inte frågan om den årliga breddvariationen, utan mera långsiktiga massförskjutningar. Breddvariationen överlagras över dessa.

 42. Kerstin Sköld

  Är det någon som vet hur ofta det finns historiska bevis på tidigare förändringar? Den ytliga kunskap jag har är att det hänt då och då.

  Bolund hänvisar till nedan forskare.

  https://www.theguardian.com/environment/2021/apr/23/climate-crisis-has-shifted-the-earths-axis-study-shows

 43. Kerstin Sköld

  Intressant från Framtid och forskning 2017

  https://fof.se/tidning/2017/7/artikel/jordens-snurr-andras-nar-isarna-smalter

  De tar upp manteln och den flytande kärnans betydelse.

 44. Kerstin #42,

  Det historiska klimatet är helt avgörande för om vi skall betrakta dagens uppvärmning som naturligt eller ej. Det visar sig då att all uppvärmning som vi kan se befinner sig inom de historiska variationerna.

  En mycket bra bok i ämnet är den här: https://www.bokus.com/bok/9789175043234/klimatet-och-manniskan-under-12000-ar/

  Jag har skrivit om den här: https://klimatupplysningen.se/klimatforandringar-historien/

 45. Dan Söderlund

  ”Alla som har ett en hyfsad bildning vet att jordaxelns lutning har att göra med kosmiska krafter inom det stjärnsystem vi lever i”.
  Jag menar nog att alla som har en hyfsad bildning läser på lite innan man fäller såna uttalanden.
  Jag vet inte om forskarna har rätt, och om de har det handlar det om en väldigt liten påverkan. Men deras poäng är att vi tydligen KAN påverka lutningen.

 46. S. Andersson

  Dan Söderlund #45
  Man kan inte helt utesluta att det ligger något i det där. Men det som stör mig är att Bolund läser en artikel i en engelsk dagstidning, gillar det han läser eftersom det bekräftar hans egna föreställningar och skriver omedelbums ett Twitter-inlägg där han presenterar saken som fakta och något den svenska regeringen står bakom. Jag känner bara en annan politiker i den moderna historien som betedde sig lika kortsynt och korkat.