Öppen Tråd

regnskurar

Den regniga sommaren fortsätter tyvärr. Man får ta tillfällena i akt att vistas ute mellan skurarna. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Readktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Messkalle

    Winter storms over Labrador Sea influence Gulf Stream system

    https://phys.org/news/2023-08-winter-storms-labrador-sea-gulf.html

    Golfströmmen lär inte stoppa om mer vetenskap får nå medias okunskap.

  2. Lars Lundqvist

    De gröna tokerierna:
    Idag 07:25 reade Sverige bort en tredjedel av vår elproduktion till våra grannländer för 20 öre kWh.
    Detta trots att Ringhals 4 är revisionsstoppad.
    https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

  3. Karl Eider

    Jag tror att Greta inte gillar AI. Kanske kommer bli hennes nästa korståg.

    https://youtu.be/iTkhB4VTm1E

    https://youtu.be/Yu4bmGL_ZiY

    https://youtu.be/9ZRXQQe3vKI

    https://youtu.be/UbDfBrpzI8c

    https://youtu.be/ZHMN3w9y8dw

  4. Christian S

    Varför den gröna omställningen aldrig kommer att lyckas bli genomförd och den meningslösa jakten på koldioxid.

    https://www.youtube.com/watch?v=sgOEGKDVvsg

  5. Sören G

    I går var badplatsen smockfull och svårt att hitta en parkeringsplats. Första dagen med fint väder. Men vattnet höll bara 17,7 grader efter den kalla juli och det blåsiga vädret.

  6. Sören G

    Enligt Lotten Collin dör fiskarna i Medelhavet för att vattnet är 28 grader. 28 grader höll havsvattnet i Atlanten nära ekvatorn när jag var på sjön på 60-talet.
    Enligt Ventusky håller sig temperaturen i haven alltid under 30 grader.

  7. Ulf

    Jaha när Juli blir officiellt så lär det bli skräckrubriker om tipping points. Frågan är förstås vad ”spiken” i Juli berodde på.

    Här i Stockholms skärgård är vattnet rekordkallt 13 grader. Kallaste jag upplevt på 30 år vid denna årstid. Näst lägsta är 17 grader så väldigt stor skillnad.

  8. # Ulf

    Ser man på grafen från UAH. Så har det ju förekommit plötsliga svängningar (spikar) både upp och ner tidigare. Nån borde ju redan ha analyserat vad dessa snabba förändringar kan bero på kan man ju tycka.

  9. Ulf

    Nils, analys är inget som används på detta område. I alla fall inte det som kommer ut i media. Så det lär bli tippingpoints.

  10. johannes

    #4 Christian

    Det är en mycket bra föreläsning av Mark Mills.
    Väl spenderade 45 minuter.

    Han smular sönder alla fantasier runt gruvdrift och råvaror med denna förbaskade verklighet.

  11. Sören G

    Saxat ur GA:
    2007 lyckades Sliteborna förhindra en stängning av Storgatan. Nu förnyar Heidelberg Materials förslaget om att stänga av gatan när fabriken ska byggas om.

    Den nya detaljplanen behövs för att kunna bygga den CCS-anläggning som ska avskilja koldioxid ur cementproduktionen. Anläggningen, som ska stå klar 2030, innebär ökad aktivitet i hamnen.
    Antalet sjötransporter väntas öka med cirka 240 anlöp per år. Av det utgör tre fjärdedelar utförsel av koldioxid. CCS-anläggningen ska kunna fånga in upp emot 1,8 miljoner ton koldioxid årligen, som sedan ska transporteras till slutförvar i havsbottnen utanför Norges kust.

  12. stig morling

    Kära vänner: En lämplig sång för ”The tipping point”:

    ”Prästens lilla kråka
    skulle ut och åka,
    ingen hade hon som körde.
    Prästens lilla kråka
    skulle ut och åka,
    ingen hade hon som körde.

    Än slank hot hit och
    än slank hon dit,
    och än slank hon ner i diket.
    Än slank hon hit och
    än slank hon dit,
    och än slank hon ner i diket.”

  13. tty

    #6

    ”Enligt Lotten Collin dör fiskarna i Medelhavet för att vattnet är 28 grader. ”

    28 grader råkar vara minimitemperatur för hermatypiska (revbildande) koraller. Korallrev finns mycket riktigt inte i Medelhavet. Jag har viss fälterfarenhet av korallrev (bl a Barriärrevet) och vad jag minns var det gott om fisk.

    I Röda havet, som är ett av mycket få havsområden där temperaturen regelbundet går över 30 grader trivs däremot korallerna. Men längre österut på Omankusten där det bara är 24-25 grader finns inga rev.

  14. tty

    #11

    ”1,8 miljoner ton koldioxid årligen, som sedan ska transporteras till slutförvar i havsbottnen utanför Norges kust.”

    Slutförvar, hmmm. Det är säkert en ren tillfällighet att superkritisk koldioxid är en mycket viktig del av EOR (Enhanced Oil Recovery), alltså teknik för att utvinna mer olja ur oljefält.

    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S199582262200022X

  15. foliehatt

    I Kalmar står en Konstkiosk. Där presenteras olika klimatrelaterade katastrofscenarier för befolkningen för att få samma befolknings åsikter och känslor vad gäller det som presenteras. Det hela är en del av ett klimat/statsplanerings-projekt som heter COALA (Coastal adaptation through flexible land-use), vilket drivs av ett större antal av svenska institut och myndigheter. Enligt den information jag har hittat så använder sig projektet av något eller någon av de framtidsscenarier som SMHI har tagit fram utifrån IPCCs olika utsläppsscenarier och CMIP-modeller.

    Jag misstänker starkt att det är det gamla lurendrejeri-scenariot RCP8.5 som ligger till grund för de skrämselprognoser som presenteras i Konstkiosken.

    Finns det någon läsare av detta som kan konfirmera detta? eller upplysa om vilket/vilka scenarier som används.

  16. Håkan Bergman

    Tittar man på brittiska media idag så handlar det till stor del om den hiskliga stormen Antoni, men märkligt nog tycks britterna ha förlagt sina vindsnurror fel, nå stormen når väl östkusten snart då kanske det tar sig eller så blåser det för bra så att man får flöjla.
    https://www.bmreports.com/bmrs/?q=eds/main

  17. Fredrik S

    Nu är det helg och man bör ta lite ledigt från msm etc.

    Men jag hann se en liten blänkare om att det varit varmt någon dag i Buenos Aires så nu håller vintern på att försvinna i Syd-Amerika enligt någon klimatexpert. Det bli sommar året runt.

    I liftaren’s till galaxen är planeten Ursa Minor Beta en av de mest populära för där är det ständigt soligt och fint och alltid lördag eftermiddag varje dag året runt.

    Så, vad är problemet?

  18. Berra

    10º kallare än normalt i Venedig just nu, var är krigsrubrikerna i media?
    https://www.ventusky.com/?p=45.02;12.63;6&l=temperature-anomaly-2m

    Även nederbörden senaste månaden har varit normal/över normal i medelhavsområdet
    https://www.ventusky.com/?p=44.0;24.8;4&l=precipitation-anomaly

  19. Mats Kälvemark

    #15 foliehatt
    Det är säkert ren skrämselpropaganda baserat på det osannolika scenariet RCP8.%.
    Denna idioti illustreras av Bild 32 i länken.
    https://klimatupplysningen.se/wp-content/uploads/2022/10/Klimat-221016.pdf.
    Avser Kungsholmfort, dvs Karlskrona.

    I länken nedan ser man grafen för Ölands Norra Udde.
    Havsnivån sjunker där med ett genomsnitt sedan 1880 på minus 1 mm/år, som är ett netto av en havsnivåökning på ca 1,8 mm/år och en landhöjnng på ca 3 mm/år. Ingen tendens till acceleration

    https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?id=050-091

  20. Lars Cornell

    #11 Sören
    CCS är idioti i kubik.
    Vad får vi för pengarna ?

    Vi räknar med att 40 miljarder ton koldioxid årligen förorsakar hälften av jordens temperaturändring 1,0 grad efter 80 år (källa IPCC-AR6-WG1).
    1.8 miljoner ton i Slite motsvarar 0,04 promille (1/0,00004) av totala utsläppen av fossil koldioxid.
    Det blir 0,00002 grader påverkan efter 80 år.

    Antag att totala kostnaden för CCS är fyra tusen kronor per ton (lågt räknat). Då blir kostnaden för CCS i Slite ca 6 miljarder kronor årligen. Vem betalar och hur? Fördelar vi det på 3 miljoner svenskar med hygglig betalförmåga blir det 2 000 kronor årligen.

    Efter 80 år har vi betalat för CCS i Slite 160 tusen kronor per svensk och för det har vi sänkt jordens temperatur med 0,00002 grader.

    Egentligen är kostnaden ungefär den dubbla. Med lägre halt koldioxid minskar fotosyntesen och med det tillväxten i skogar och grödor. Jag skulle uppskatta om någon kunde hitta en beräkning av hur stort värdet är av förhöjd fotosyntes på grund av mer koldioxid globalt.

    Jag har för mig att det finns lag på att man måste göra konsekvensbeskrivning på sådan verksamhet. Har någon gjort beräkningar av nytta/skada/kostnad för CCS-verksamheten i Slite?

    Jag borde avhålla mig från att skala upp till global nivå eftersom siffrorna blir groteskt stora. Låt oss i stället göra ett konstaterande i form av två frågor. Antag att vi har som mål att med CCS till marken föra ned 10% av 40 miljarder ton årligen. Mindre mål än så kan vi inte sätta eftersom det då bara blir 0,1 grad °C (0,05 grad efter avdrag med hälften) förändring av jordens temperatur efter 80 år. Om vi skall frakta med LNG-liknande fartyg som tar 20 tusen ton per vända blir det två hundra tusen (200 000) fartygslaster årligen. Med i genomsnitt 20 vändor per fartyg och år behövs således en flotta på 10 000 fartyg.

    I Slite räknar man med 180 fartyg för 1,8 miljoner ton vilket ger 10 tusen ton per fartyg och det verkar rimligt.

    Koncentrerad koldioxid är farligt. En flotta på 10000 fartyg och terminaler med flytande koldioxid kommer att årligen förorsaka stora olyckshändelser. Den som oroar sig för kärnkraft borde ha tusen gånger mer oro för CCS. Hur oroade är Sliteborna för de stora mängder koldioxid som kommer att hanteras? Har den faran övervägts?

    Fråga 1: Var i marken finns det utrymme att pumpa ned koldioxid från en flotta på 10 000 fartyg år efter år i 80 år?
    Fråga 2: Hur skall vi få jordens befolkning att betala kostnaden utan omfattande upplopp och revolutioner riktade mot FNs globala maktbegär och ”ekonomiska transformation”?

    Att det inte är möjligt att skala upp Sliteexemplet till global nivå utan att först avskaffa vår demokrati och införa olika former av diktatur står klart för de flesta, inklusive Johan Rockström och Greta Thunberg.

  21. Mats Kälvemark

    #19 Mats
    RCP8.5 ska de va.

  22. Berra

    Ett annat exempel på medierapportering kontra verklighet.

    Vintern kommer tydligen att försvinna i sydamerika och det har varit 30º i Buenos Aires i tisdags (normalt 9-18º).
    https://www.expressen.se/nyheter/larmet-vintern-pa–vag-att-forsvinna/

    Enligt Ventusky så var det 17º som varmast.
    https://www.ventusky.com/sv/buenos-aires

    Samma med Vicuña med 38,7º kontra 26º
    https://www.ventusky.com/-30.032;-70.708

  23. Daniel Wiklund

    Det är ett fantastiskt väder i Luleå idag. Strålande sol och 22 grader. Inte mycket vind. Har varit in till centrum. Vädret gör människorna mer sociala och gladare, inte en oviktig effekt av sol och värme. Om det här fina vädret beror på för mycket koldioxid, eller för lite koldioxid bryr jag mig inte om. Det får andra göra om man tycker det är viktigt.

  24. Mats Kälvemark

    #20 Lars Cornell
    Mer om det meningslösa med CCS:

    https://klimatupplysningen.se/bortkastat-att-grava-ned-koldioxid/

  25. leg

    Mediarapporteringen och kommentarer från ”experter ” är nu så hysterisk att den har lämnat förankring i verkligheten.

  26. Frej

    Har läst att den här vulkanen Tonga blåste upp så mycket vattenånga att den kan ha påverkat att det blivit varmare . Kan det stämma ?

  27. tty

    #26

    Inte omöjligt.

    Någon liknande eruption har inte hänt i ”historisk tid”, så vi har inga erfarenheter att falla tillbaka på.

  28. sibbe

    Vi har en lång uppförsbacke att vandra:
    Borde vi inte ta bort VM, EM i alla idrottsgrenar? I synnerhet för kvinnor som just tävlar i Pazific? Var finns de limmare som förhindrar allt tävlande och deras supporter?
    OS borde avgöras via datorn. Ja, bästa Sigge, borde man inte förbjuda all idrott som inte finns inom elcykelns räckvidd?
    Eller hur? I Tyskland: Närmare 12 miljoner bilar ( diesel eller bensin) styrde nyligen från Tyskland söderrut. De äldre tar fortfarande bilen till södern. De ynge flyger till Malediverna. Kollar havshöjnina.- De äldre tältar inte längre . Nej, de bokar hotell. De som byggdes under 50-70-80-90 2000 talet på de ställen som brann på 50-70-80-90 etc.
    Het i Sicilien ? Vem, bryr sig? När den bilburna generationen dör ut, så vem gästar söderns hotell?
    Försvinner dessa diesel/ bensin-bilar så blir många hotellsängar outnyttjade.
    Och het i Sicilien:- Det bryr sig bara svenska medier om?
    Eller Daniel? Cyklisten?

  29. tty

    #22

    Nu är ju vintrarna i Buenos inte mycket att skryta med, medeltemperaturen i augusti är drygt 11 grader vilket är ungefär samma som juni i Östersund, så några varma dagar är knappast någon sensation.

    Chacoområdet i nordvästra Argentina tävlar f ö med centrala Australien om att vara varmaste området på södra halvklotet, regelmässigt omkring 40 grader även såhär års. Det är kraftiga nordanvindar just nu, därav värmen i Buenos:

    https://earth.nullschool.net/#2023/08/05/1900Z/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-66.10,-24.89,1446/loc=-61.375,-20.573

  30. Berra

    #29 tty:

    Det är inte det jag menar utan att det som det larmas om och det som Ventusky redovisar är helt olika siffror, och alltid har det varit varmare än vad det varit.

  31. Ulf

    29 tty

    Det är 14 grader nu så inte särskilt varmt. Det intressanta är dock varför Juli var så varm.
    För brukade man prata om klimat och väder. Den tiden är förbi, åtminstone när vädret är ovanligt varmt. Eller som man säger nu för tiden, extremt.

  32. Katarina

    Törnvall skriver en bra krönika i Bulletin idag. Först ondgör han sig över vindkraften med utgångspunkt i Vattenfalls brakförluster på området, där han ställer frågan ”Var finns alla megafoner för den brådskande omställningen av landets elproduktion nu när sanningen om vindkraftens otillräcklighet och negativa påverkan på marknaden och elkundernas ekonomi hunnit ikapp propagandan?”
    Han tar även upp problemen med frekvensen på grund av brist på svängmassa när det gäller vind och sol. Han avslutar med en känga åt ”stål utan kol”. Här är länken för den som vill läsa: https://bulletin.nu/tornvall-vattenfall-gor-brakforlust-pa-bindgalen-elmarknad

  33. Staffan Lindström

    30 Berra

    Weatheronline UK har BA på 29,5 C i tisdags men inatt var det nere på 0:an… Den 18/7 var det -2 C den 22/7 en tropisk natt ca 22 C … Senast Buenos Aires hade snötäcke, 9/7/2007 så var maxtemp ca +4 C min ca -0,6 C Snöfallet med liggande snötäcke innan dess var 1918… 2021 var det frost 15-20 juni , 6 nätter i sträck …. hörde ni någon klimatalarmist varna för ny istid då? Mätningarna från Buenos Aires flygplats Ezeiza…

  34. På bygget i La Manche, sydvästra Normandie, hade vi i morse 13° och som mest under eftermiddagen 17°. Med stark vind och kraftiga regnskurar var jag glad att mina Goretexfodrade vinterkläderna fanns med i bagaget.

    Idag reser fransmännen på semester. Det är årets trafikintensivaste dag. Hotellet där jag bor är smockfullt med turister klädda i shorts och kortärmade skjortor. Så kan det bli när man lyssnar mer till talet om en aldrig skådad värmebölja i landet istället för att titta ut genom fönstret.

  35. Daniel Wiklund

    Det är en fantastisk fin kväll i Luleå. Sol, svaga vindar och 20 grader. Bättre augustikväll kan man inte ha. Det är flera konserter utomhus ikväll i Luleå. Vädergudarna är på folkets sida.

  36. Anders

    Artigt grävtips för nördiga klimatrealister med sinne för proportioner och intresse för vad Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) håller på med.

    Spoiler alert: SLU använder i sitt arbete med ”invasiva arter” det orealistiska klimatscenariot RCP 8.5, vilket inte framkommer förrän man orkar läsa själva rapporten Strand, Aronsson, Svensson (2018). ”Klassificering av främmande arters effekter på biologisk mångfald i Sverige – ArtDatabankens risklista.”

    Länk: https://www.artdatabanken.se/publikationer/frammande-invasiva-arter/

    Undrar om det på Artdatabanken övervägs en reviderad upplaga med ett något mer realistiskt klimatscenario? Skulle inte tro det… För på SLU regerar en rödgrön röra 😉

    Notera att kontaktmailen är den opersonliga:
    uppdragriskklassificering@slu.se

  37. tty

    #20

    ”Fråga 1: Var i marken finns det utrymme att pumpa ned koldioxid från en flotta på 10 000 fartyg år efter år i 80 år?”

    All världens olje- och gasfält. Där kan man t o m få betalt för koldioxiden. I praktiken sker all CCS just i oljefält, men det nämner man inte.

  38. tty

    #36

    Jag tror inte RCP8.5 gör mycket vare sig till eller ifrån i just detta fall. Nästan alla dessa ”invasiva arter” har förts in av människor, och många av dem lyckades etablera sig för länge sedan, t o m under ”lilla istiden”. De har alltså inte kommit för egen maskin. Och klimatet har troligen inte mycket med saken att göra.

    Sedan är det ju fråga om definitioner. Är vildsvin en invasiv art? Den fanns naturligt i Sverige fram till Lilla Istiden (utdöd på fastlandet på 1400-talet, på Öland ca 1690), och är alltså egentligen återinförd. Eller sibirisk lärk som betraktats som införd, men som visat sig ha funnits naturligt i Norrland för 7000-10000 år sedan, och betraktas därför nu som naturlig. Alla arter som funnits i Sverige efter istiden räknas som naturliga. Sålunda är t ex visent, isbjörn, grönlandssäl, skedstork och kärrsköldpadda ”naturliga”, men inte myskoxen, eftersom den visserligen funnits i Sverige, men under inte efter den senaste istiden.

    Vår värsta invasiva art är troligen kirskålen, men den kom in på medeltiden så den räknas inte.

  39. tty #38,

    Jag har alltid tyckt att användandet av ”invasiva arter” låter lite rasistiskt, Så länge jag har levt så har man alltid talat om att arter vandrar in och att arter rör sig norrut i landet. Inget konstigt med det.

    Däremot kan det ju finnas växter och djur som vi människor inte är så förtjusta i. Om något skall utrotas så är det snarast på grund av det, snarare än huruvida de rör sig norrut från Europa och södra Sverige. Andra mindre trevliga arter kan också komma norrifrån. Det är märkligt att denna definition av vad som är önskvärt eller icke önskvärt skall lämnas över till ekologer. Varför?

  40. Evert Andersson

    #20 Lars Cornell

    Vid Svante Axelssons ’bönemöte’ för ett par år sedan där näringslivets olika grenar motades att vittna, hade de ett gemensamt – alla sa att det här kan vi klara ”förutsatt säker tillgång till el med konkurrenskraftiga priser.”

    Kostnaden för Cementa hade en lösning. Eftersom cement blir dubbelt så dyr med CCS skulle alla offentliga upphandlingar genom lag tvingas kräva av anlitade entreprenörer att använda fossilfri betong / cement.

    Det är ju genialt och helt i linje med färdriktningen mot planekonomi.

  41. Anders

    #39 Ingemar Nordin. Har tänkt precis som Du beträffande ”de grönas” fäbless för utrotning av nytillkomna växter och djur. Som tydligen är så viktigt att stora summor skattemedel allokeras dit. Märklig ”grön” dubbelmoral! Så även att man satt gränsen för acceptabel ankomsttid till år 1800. Liknar lite väl mycket klimatalarmismens fäbless för begreppet ”förindustriell tid”…

  42. Joachim

    Angående solceller, minskar elproduktionen
    – när det är mulet jämfört med klart?
    – när solen står lågt på himlen jämfört med högt?
    Jag klurar egentligen på om det är resursslöseri att använda solceller på våra breddgrader. Och i områden med mycket moln och regn.
    Men vilka nackdelar finns då att ha alla solceller på väldigt soliga platser?

  43. foliehatt

    På TV4s nyhetsmorgon – författarna Ilevska och Skog har skrivit en barnbok om hur man får barn att arbeta för (förment) klimatomställning. Indoktrinering fungerar bättre ju tidigare den startar.

  44. Anders

    #38 tty. Du skriver om invasiva arter bl a: ”De har alltså inte kommit för egen maskin. Och klimatet har troligen inte mycket med saken att göra.”

    Nja, nu är det ju så att många arter har en genetiskt betingad mycket god spridningsförmåga och trivs i ”störda”, lokalklimatiskt gynnsamma och näringsrika miljöer. Precis som Homo sapiens!

    Därför, i kontrast till vad Du skrev, är jag övertygad om att många eutrofa (näringsälskande) arter gynnas av mildare vintrar! Men det är inte något reellt problem, snarare en ekologisk konsekvens som i synnerhet människor kan anpassa sig till. Att konkurrenssvaga ”kalltidsrelikter” inte har lika lätt är alltså rent naturligt och inte något ekologiskt problem.

    Kanske ”de gröna” är lite konkurrenssvaga och därför förfäktar dessa tankar? 😉

  45. Staffan Lindström

    Klimatprotestanter har limmat fast sig i vägen för linjeloppet i Skottland …. Troligen…INGA i Melbourne 10 C ca…

  46. Adepten

    Är det någon som känner till det nybildade (2022) bolaget Biona Group som uppger att de har för avsikt att etablera biokolfabriker i 20 utflyttningskommuner runt om i landet. Något som enligt bolaget kan öppna dörren till statliga stimulansmedel för att bidra till den lokala utvecklingen. Deras drivkraft är att skapa ett hållbart Sverige med fokus på grön omställning.
    ”Inom tre år från att första fabriken är klar så kommer Biona producera cirka 225 terawattimmar el”, skriver bolaget på sin hemsida. Bionas fabriker kommer förutom biokol, vätgas och el också generera överskottsvärme som kan tillföras kommunens fjärrvärmenät eller annan verksamhet. Investeringskostnaden per fabrik uppges till cirka 150 miljoner kronor, och där den första etappen med 10 fabriker väntas ge 11,7 miljarder i vinst när alla är i drift. Bolaget har även nämnt stålindustrin som en potentiell kund av biokol, vilket bekräftas av att SSAB uppger att de har börjat genomföra tester med att ersätta fossilt kol med biokol i processen för att reducera järnmalm till järn.
    https://www.bionagroup.se/
    För mig känns det som att biokol tillverkningen påminner om kolmilorna förr i tiden. Är det dit vi är på väg under det att investerarna skrattar på väg till banken?

  47. Magma

    # 20 L Cornell
    ”Med i genomsnitt 20 vändor per fartyg och år behövs således en flotta på 10 000 fartyg.”
    Och vad har dessa fartyg för framdrivning … ?
    Är det möjligen segelfartyg? För inte kan de väl gå på olja?
    Jag var en gång i tidernas begynnelse (klimattidsepokens begynnelse) på någon föreläsning där man pratade avskiljning av koldioxid (det var innan det hette CCS). Hur som helst så hävdades det där att avskiljning innebar + 30% energiförbrukning (vid källan), till det kommer transporterna med fartygsflottan. Men visst, kanske norrmännen kan räkna hem det genom utökad tillgång av olja i borrhålen …

  48. Berra

    #46 Adepten:

    Skulle inte lita mycket på ett bolag som marknadsför sig på att Örkelljunga i Skåne på dess karta ligger i centrala Blekinge.

    https://www.canva.com/design/DAFdbpNEKbU/jIIOmJhqYXsJ8DRjfEVpQw/view?utm_content=DAFdbpNEKbU&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink#13

  49. Fredrik S

    Adepten och Berra #46, 48

    Vad är biokol och hur tillverkas de och hur mycket energi går åt till det för att skapa el motsvarande Sveriges förbrukning i processen?

    Att grundråvaran är flis framgår ju men resten verkar vara skriven av ett gäng cirkulära fantaster?

    Eller också är ett mirakel på gång?

  50. Berra

    #49 Fredrik S:

    Det framgår inte, däremot ska det ge hela Sveriges energibehov samt en massa annat nyttigt, troligtvis helt gratis (genom bidrag från våra skatter)

    Funderar mer på vad ”kolkrediter” är.

  51. SatSapiente

    #50 Berra
    225 TWh 3 år efter uppstart, hela Sveriges nuvarande elbehov. Detta från skogsråvara. Då får vi nog kalhugga rejält.
    Om man slår upp den årliga tillväxten på skog i Sverige (Gör det!) och bestämmer att precis allt ska användas till ”biokol”, så inses snabbt att ekvationen inte går ihop. Inte ens med stor import.
    Och i vilka kraftverk ska dessa 225 TWh produceras och i vilket stamnät ska denna el transporteras?
    ”Om något verkar för bra för att vara sant, så är det troligen inte det”.

    Vår förra bränslekris på 1700-talet (map ved) löstes med uppfinnandet av kakelugnen som ersatte öppna spisar.

  52. Berra

    #51 SatSapiente:

    De 225 TWh ska ju såklart produceras i de kraftverk som ska börja byggas 2023 Q3 och ska vara klara 2025…då ska de dessutom ge en vinst på ca 90 miljarder om året…

    https://www.canva.com/design/DAFdbpNEKbU/jIIOmJhqYXsJ8DRjfEVpQw/view?utm_content=DAFdbpNEKbU&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink#14

    Kejsarens nya kläder…troligtvis finansierat av skatte och pensionspengar

  53. Fredrik S

    Berra, SatSapiente #50, 51

    Troligtvis är det en minst lika hållbar och rimlig ide att täcka vår energiförbrukning genom att elda upp alla skattepengar i form av sedlar direkt i kraftverken. Det räcker nog till lite export till länder ännu längre ner i diket, typ Tyskland som gärna vill ta del av våra skattepengar.

  54. SatSapiente

    #51, 52
    Svensk skogs totala tillväxt/år är c:a 120 miljoner m3sk.
    Energiinnehållet i 1 m3f ved (gran, tall) är c:a 2 MWh.
    Överslagsräkning ger då att totala tillväxten är c:a 240 TWh/år.
    Så om vi använder nästan all tillväxt av svenska skogen kan vi nå 225 TWh/år i energiinnehåll. Sen måste denna energi omvandlas till el, utan förluster givetvis, för att nå målet. (Koleldade kraftverk brukar nå 30-40 % verkningsgrad).
    Och vi får inte någon träråvara över till något annat än ”biokol”.
    Det hela låter mycket trovärdigt och vettigt att investera i, NOT.

  55. Håkan Bergman

    Biona måste vara ett skämt, eller så har man spånat fram alltihop efter en osedvanligt blöt middag.

  56. johannes

    Det fattar inte politikerna och pilska investerare.
    Grattis till de gröna bedragarna, de har julafton var dag nu för tiden.

  57. Håkan Bergman

    Sådär, nu har vindkraften kickat igång. Tänk att det måste till ett rejält åskbälte för det.
    https://www.lightningmaps.org/?lang=sv#m=oss;t=3;s=0;o=0;b=;ts=0;y=57.6381;x=19.6396;z=7;d=2;dl=2;dc=0;

  58. Håkan Bergman

    I DN idag finns den här debattartikeln.
    https://www.dn.se/kultur/fredrik-wikstrom-dubbelfel-om-flyg-och-fjall/
    ”Flygets utsläpp på hög höjd ger nämligen upphov till så kallade höghöjdeffekter, så klimatpåverkan från koldioxiden fördubblas – ett ton koldioxid på hög höjd kan orsaka samma klimatpåverkan som två ton koldioxid från en bil.”
    Det är till att tillskriva koldioxiden magiska egenskaper, det där har ingenting med ”höghöjdseffekten” att göra, om nu den ens existerar.
    Men Trickåråna blir säkert glada.

  59. UffeB

    En kortfattad och mycket bra intervju med Judith Curry där alarmismen och den korrupta vetenskapen tas upp. Nästan så man skulle kunna ha den som ringsignal i telefonen 🙂

    https://www.youtube.com/watch?v=vVi01vJ4nxM&ab_channel=JohnStossel

  60. TorbjörnR

    Nu börjar det hända saker !!!

    Alberta i Kanada inför moratorium för ny förnybart åtminstone i 6 månader.

    Friends of science är vänner av riktig vetenskap i Kanada och är värda att följa på youtube.

    https://youtu.be/tzgSHOjIb7g

  61. tty

    #58

    Det roligaste är dock att om det finns någon ”höghöjdseffekt” av koldioxid så är den ju precis tvärtom. Mer koldioxid ovanför tropopausen ökar utstrålningen från Jorden och har alltså en kylande effekt.

    Nu är ju detta betydelselöst i vilket fall som helst eftersom jordens atmosfär är väl blandad, och koldioxid är dessutom en tung gas som tenderar att sjunka.

    Men det finns en växthusgas som faktiskt har större effekt på hög höjd, och det är vattenånga. Anledningen till detta är paradoxalt nog att det finns så litet vattenånga på hög höjd, så ett litet tillskott får stor effekt. Anledningen till att det finns så litet är naturligtvis att vatten fryser vid 0 grader, så den rätt lilla mängd vattenånga som kommer upp dit förvandlas till större delen till iskristaller, som är svartkroppsstrålare, inte växthusgas. Detta gäller f ö även vattenånga från flygplan, kondensationsstrimmor är ju iskristaller.

    Här kartor över var och hur mycket vattenånga det finns på hög höjd (>4000 m).

    https://airs.jpl.nasa.gov/resources/212/mean-clear-air-precipitable-water-500mb-to-top-of-atmosphere-january-and-july-2003/#:~:text=The%20greenhouse%20effect%20of%20water%20vapor%20is%20enhanced,half%20the%20total%20greenhouse%20effect%20of%20the%20atmosphere.

    Som synes är det framförallt i ITCZ (den intertropiska konvergensen) som den djupa konvektionen för upp vattenånga på hög höjd.

    Det är verkligen skrämmande att en professor i ”miljö och energisystem” kan vara så okunnig i elementär atmosfärfysik alternativt så medvetet lögnaktig i det offentliga rummet.

  62. Anders

    #59. UffeB. Uppfriskande budskap från en trygg och knivskarp kvinna!

    Men, som Du säker sett, har ”fake-news-granskarna” på det Internet som vi först trodde var liberalismens grundbult, satt in en diskret (lingvistiskt tveksam) ”auto-correct” som lyder:

    ”Kontext
    Klimatförändring
    Wikipedia
    Klimatförändring är variationer av jordens klimat över tiden, lokalt eller globalt, som bildar en trend över tidsperioder som sträcker sig alltifrån decennier till miljontals år. Sådana förändringar kan ha naturliga orsaker som variationer i solaktivitet eller geologiska processer men kan också vara antropogena.”

    Tänk om de nervösa grönblodiga kontrollanterna hade vänt på steken och avslutat med ”… men kan också vara naturliga.” Hade det månne missgynnat eller gynnat den ”gröna kapitalismen”?

    Ergo: Wikipedia är hopplöst förlorad!

  63. Karl Eider

    Vindkraftverk brinner på Gotland. Bromsarna har slagit till samtidigt som det blåser på ordentligt. Dålig kombination.

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/brand-i-vindkraftverk-pa-gotland-ramlat-brinnande-delar

  64. tty

    #63

    Jag har aldrig fattat varför man använder bromsar istället för att flöjla vingarna, mycket enklare.

    Och tänk er att detta händer i ett trehundrametersverk uppe i norrlandsskogarna under en torrperiod. Då får räddningstjänsten det svettigt.

  65. BD-Nille

    #64
    Såvitt jag vet finns det krav på både aerodynamisk broms samt mekanisk broms.

  66. Håkan Bergman

    BD-Nille #64
    Då får vi väl skapa ett nytt verk till då, statens vindkraftsinspektion, räkningen går till skattebetalarna törs jag lova.

  67. Anders

    #66 Håkan Bergman. Exakt! Och det lär inte dröja många år! Detta ”Statens Vindkraftsverk” (kanske förkortat SVIK eller SVEK?) får givetvis en ung och lovande PK-nolla som GD ;-(

  68. Gunnar Strandell

    tty #64 och BD-Nille #65
    Min gissning är att det finns en mekanisk katastrofbroms som slår till då styrsystemet inte klarar flöjningen och man inte kan bromsa elektriskt.

    Alternativet är allt högre rotationshastighet med risk för långa utkast.

    Filosofin finns för järnväg och tunga landsvägsfordon.

  69. BD-Nille

    ##64-68

    Och oavsett redundanta bromsar skenade ett vindkraftverk i Markbygden, i maj 2020…..

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/vindkraftverk-i-pitea-rasade-efter-haveri

  70. tty

    #68

    Styrsystemet behöver egentligen inte klara någonting. Om man frikopplar bladen ställer de sig automatiskt i anfallsvinkel noll, eftersom det ger minsta luftmotståndet.

  71. tty

    #69

    En mycket rolig formulering i länken:

    ”Hur vet ni att det inte sker igen?

    – Tillverkarens bedömning är att det inte finns någon risk för det. Det är de initiala slutsatserna som gjorts men en ytterligare utredning kommer att ge svar.

    Så tillverkarna menar att det var en engångshändelse?

    – Det finns många vindkraftverk av samma typ av system. Så vitt jag vet har det här aldrig skett tidigare, säger Pamela Lundin, Sverigechef vid Enercon.”

    Så eftersom det inte har hänt förut kommer det aldrig att hända igen. Inom vilket annat teknikområde skulle den slutsatsen godkännas?

  72. Stig Morling

    tty#71: Ursäkta, men har Pamela möjligen hört Tage Danielssons monolog om ”Sannolikhet”?