En supraledare i rumstemperatur

supraledning

Medan alla pratar om klimatförändringar är det otroligt hur få människor som faktiskt är medvetna om ett par utvecklingar som dramatiskt kan förändra världen vi lever i. Jag pratar om gränslös energi.

Jag vet att jag är mottaglig för en explosion av överdrift ibland, men det här är inte en av de gångerna. Faktum är att två helt orelaterade händelser har potentialen, om de bevisas verkliga, att helt förändra den mänskliga upplevelsen.

Men vad handlar det egentligen om?
Den 22 juli skickade tre koreanska forskare, Sukbae Lee, Ji-Hoon Kim och Young-Wan Kwon (”LKK”), in ett dokument som beskrev deras upptäckt av ett supraledande material med rumstemperatur och omgivningstryck, kallat ”LK-99. ”

Som de beskrev det i den inledande meningen i tidningens sammandrag, översatt till svenska: ”För första gången i världen lyckades vi syntetisera rumstemperatursupraledaren (Tc≥400 K, 127∘C) som arbetar vid omgivningstryck med en modifierad bly- apatit (LK-99) struktur.”

Intressant nog använder denna struktur inte ovanliga material, och är i huvudsak resultatet av kopparatomer som tränger in i en kristall och ersätter blyatomer. Även om det kan visa sig svårt att tillverka materialet i stor skala, är de grundläggande byggstenarna allt annat än sällsynta.

Då nyheten om denna utveckling kom verkade det inte skaka världen och möttes faktiskt med lämplig skepsis, delvis tack vare några fel och grova presentationer på utkastnivå i deras tidning…och uppriktigt sagt till det besynnerliga i deras påståenden.

Ändå väckte vikten av en sådan upptäckt ett visst intresse. När allt kommer omkring skulle en supraledare för rumstemperatur/omgivningstryck möjliggöra utveckling av gränslös fusionsenergi, supereffektiv överföring av nämnda energi och konstruktion av dessa teknologier genom stationära kvantdatorer. Och det är för att inte tala om coola saker som maglev-transport.

Kort sagt, det skulle helt förändra världen.

Några av de bästa beskrivningarna av denna upptäckt kommer från Andrew Cote, publicerad på Twitter, som förklarar:

”Det visar sig att det finns ledningsvägar för elektroner som befinner sig i precis rätt förhållanden och platser som skulle göra det möjligt för dem att få ”supraledning.” Mer specifikt var de nära ”Fermi Surface” som är som havsnivån för elektriska energi, som i ’0 fot över havet’. Man tror för närvarande att ju fler ledningsvägar nära Fermi-ytan, desto högre temperatur kan du supraleda vid (en analogi kan vara hur det är lättare för flygplan att flyga nära havets yta på grund av ”markeffekten” som ger dem mer lyft.)”

Observing the magnetic reaction of a material under a magnet using a microscope:

https://targum.video/v/2023/8/1/e2ad3b8e86961ccfdcf411d2d4d18d3f/?l=en

Claes-Erik Simonsbacka

++++++++

För att förstå vad detta handlar om kanske följande länkar underlättar. Först ett citat från en artikel i World Science http://sv.scienceaq.com/Physics/1005026368.html på svenska:

” En stor utmaning för utvecklingen av fusionsenergi är att upprätthålla den ultraheta plasman som driver fusionsreaktioner i ett stabilt tillstånd, eller hållbart, form med supraledande magnetspolar för att undvika det enorma effektbehovet för kopparspolar. Medan supraledare kan tillåta en fusionsreaktor att fungera på obestämd tid, att kontrollera plasmat med supraledare är en utmaning eftersom tekniska begränsningar begränsar hur snabbt sådana magnetiska spolar kan anpassas jämfört med kopparspolar som inte har samma begränsningar.”

Sedan en artikel om koreanernas upptäckt från tidskriften Physics World https://physicsworld.com/a/have-scientists-in-korea-discovered-the-first-room-temperature-ambient-pressure-superconductor/

https://arxiv.org/abs/2307.12008

https://arxiv.org/abs/2307.12037

Är detta äntligen ett genombrott för fusionstekniken? Tja, jag är nog inte den rätte att bedöma saken. Men det låter ju spännande!

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Claes-Erik Simonsbacka

  The materials science behind the reported room temperature superconductor
  1 augusti 2023

  Utdrag översatt till svenska:
  Den globala elproduktionen är cirka 30 000 terawattimmar. Dess överföring och distribution i aluminium- och kopparkablar till konsumenten medför oundvikliga energiförluster på grund av resistiv Joule-uppvärmning.

  Föreställ dig, om ett supraledande material kunde upptäckas och tillverkas i form av kablar som kan transportera en elektrisk ström under omgivande förhållanden utan resistiva energiförluster, skulle det spara cirka 7 % av den globala energianvändningen, enbart, i elöverförings- och distributionssystem.

  Denna intressanta idé har nu reducerats till praktik genom en kreativ modifiering av grundämnessammansättningen av ett blyoxifosfat Pb 10 (PO 4 ) 6 O-material, som råkar ha en kristallstruktur relaterad till det oorganiska biomineral som finns i ben .

  Om detta genombrott klarar testet av vetenskaplig replikation, överlever oron för vissa mätningar och visar överensstämmelse med ytterligare viktig diagnostik för att uppfylla alla inte bara några av riktmärkena för supraledning, och förutsatt att det koppardopade blyapatitmaterialet kan tillverkas i form av supraledande ledningar för omgivande tryck i rumstemperatur,.

  https://www.advancedsciencenews.com/the-materials-science-behind-the-reported-room-temperature-superconductor/

  Supraledare kan också revolutionera bl.a. elmaskins konstruktioner och värmeprocesser (elektrougnar som t.ex. billets- och ljusbågsugnar).

  Mvh,

 2. johannes

  En bluff.
  Jag håller med Sabina här:
  https://www.youtube.com/watch?v=RjzL9cS3VW8

  Det blir så här i jakten på medel och tävlan mellan grupper och prestige.

  Är det för bra att vara sant så är det oftast så.

 3. Magma

  Intressant, oavsett om det skulle vara en bluff, eller inte …
  Det visar i vart fall att det finns forskning och forskare som strävar efter teknisk utveckling – till skillnad mot den svenska forskning som försöker ta reda på varför just äldre, vita, heterosexuella män är mer kritiska till klimathotsteorin och dess skrämselpropaganda än övriga samhällsmedborgare … eller hur det nu var 🤔
  Och visst vore det fantastiskt om man lyckas!

 4. johannes

  #3
  Må så vara, men alla former av pressreleaser av scamtypen måste motarbetas.
  Jag anser det kraftigt skadar forskningen. Tyvärr ökar fenomenet. Riktiga nyheter blir färre och färre. Nämn något riktigt nytt de senaste 40 åren inom naturvetenskap som inte är en utveckling av något som fanns då.
  Är det högre krav på nydaningar i samband med inkompetens och ny kultur?

 5. Claes-Erik Simonsbacka

  Bilägger igen länken till den kinesiska ”First replication of LK-99 outside of QCentre Lab in Korea!”

  https://targum.video/v/2023/8/1/e2ad3b8e86961ccfdcf411d2d4d18d3f/?l=en

  Mvh,

 6. Claes-Erik Simonsbacka

  #4 johannes, du kan ju t.ex. skriva till : The School of Materials Science and Technology of Huazhong University of Science and Technology samt Cornell University i USA och påtala att de inte skulle ha publicerat nedanstående av scamtyp!

  The First Room-Temperature Ambient-Pressure Superconductor

  https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/2307/2307.12008.pdf

  Superconductor Pb10-xCux(PO4)6O showing levitation at room temperature and atmospheric pressure and mechanism

  https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/2307/2307.12037.pdf

  Mvh,

 7. Den stora frågan är, vad ska denna nypåhittade energi användas till? Historiskt har nya energisystem bara lett till att sprida ut ännu mer gifter över planetens yta, bara för att upprätthålla ekonomisk tillväxt. Den stora uppfinningen skulle vara ett nytt rättvist ekonomiskt system, utan krav på (exponentiell) tillväxt.

 8. johannes

  Den leviterar inte!
  Leviterar (kommer från levare = stiga upp, ytterst soluppgång), kravet skall vara helt friflygande.
  Detta skulle annars annars vara den största händelsen för mänskligheten sedan elden för 2.4 miljoner år sedan

 9. johannes

  #5
  Åh.. nostalgi. Innan digitala revolutionen var alla sensationella händelser i svartvitt och suddiga, lite som i denna video.
  Dammkorn från Sahara leviterar också, ända hit ibland.

 10. Lennart Bengtsson

  Mycket intressant. Det blir allt mer tydligt att det är länder som Korea, Kina och Japan som alltmer tar ledningen i den tekniska utvecklingen. Europa och inte minst Sverige kommer alltmer på efterkälken där sysslar man numera mest med jämlikhet, regnbågar och hållbarhet. Att IQ är högre i de tre nämnda länderna jämfört med Sverige ( där den snarare befinner sig i ett sjunkande tillstånd) kanske också spelar en viss roll

 11. Björn

  Elektrisk ström utan friktion eller motstånd låter lika otroligt som när man påstår att antropogen CO2 driver klimatet, eller att man kan förutsäga klimatet i framtiden med modeller.

 12. Claes-Erik Simonsbacka

  Med så stor uppmärksamhet som nu ägnas åt LK 99 borde en lösning på dess möjliga supraledande egenskaper i rumstemperatur och omgivningstryck inte vänta på sig, utan att som johannes i kommentar #2 direkt döma ut det som ”en bluff”.

  Mvh,

 13. Argus

  Utan motstånd

  Nåja. Vid likström kan man konstatera att motståndet i supraledaren är extremt litet. Det blir lite av filosofi om man ska sätta det till noll (exakt) eller ett löjligt litet värde.

  För växelström blir det mer komplicerat (motstånd > 0).
  Och så måste man ta till Typ1 och Typ2.

  Det blir snabbt komplicerat, men att en supraledare leder likström utan motstånd skulle i alla fall undertecknad nicka bifall till.

 14. Peter

  Supraledare – fusion
  Det är klart att det skulle underlätta för fusion om man hade ett supraledande material, MEN nu är det inte så att det inneslutande magnetfältet i en tokamak(dougnut shape) är det enda problemet. Det finns många fler problem vilka inte kan lösas med supraledning.
  Temperaturen måste fortfarande vara lika hög.
  Skapandet av tritium under processen måste fortfarande ske.
  Material som klarar påfrestningen av att bli bombarderat av snabba neutroner.
  Q talet måste mångdubblas.
  Kostnaderna är gigantiska…
  Fission är beprövat, det finns nya bevisade lösningar som tar hand om de stora ”problemen”, risker för härdsmälta – en fysisk ömöjlighet med gen iv och lagring av avfall under lång tid – minskad till kanske 3-500 år.
  Politiken runt detta är så infekterad att vi skapar nya idiotiska sätt att dyrköpt försöka få fram nya energikällor.
  Vissa som tar mer energi än det ger och helt står emot termodynamikens lagar.
  Vad håller vi på med egentligen?
  Gräver vår egen grav?
  Jag är mest fundersam på var alla dessa okunniga tomtar kommer från som förstör vårt land.

 15. Supraledning, liksom när heliumvätska kan flyta uppåt och annat kul, är en kvantmekanisk effekt. (Som jag själv har sett med blotta ögat när jag läste fysik på 70-talet) Men det kräver i allmänhet temperaturer nere vid den absoluta nollpunkten.

  I Tokamak brännaren handlar det om att hålla ett plasma på 100 miljoner grader på plats med hjälp av magneter. Så, extrem kyla i kombination med extrem hetta utgör en enormt ingenjörsutmaning. Supraledning är naturligtvis bara ett steg på väg.

 16. Claes-Erik Simonsbacka

  MIT-designed project achieves major advance toward fusion energy
  8 september 2021

  Utdrag översatt till svenska:
  Det var ett ögonblick tre år i vardande, baserat på intensivt forskning och designarbete: Den 5 september, för första gången, rampades en stor högtemperatur supraledande elektromagnet upp till en fältstyrka på 20 tesla, den mest kraftfulla magnetiska magneten. fält av sitt slag som någonsin skapats på jorden. Den framgångsrika demonstrationen hjälper till att lösa den största osäkerheten i strävan efter att bygga världens första fusionskraftverk som kan producera mer kraft än den förbrukar, enligt projektets ledare vid MIT och startupföretaget Commonwealth Fusion Systems (CFS).

  https://news.mit.edu/2021/MIT-CFS-major-advance-toward-fusion-energy-0908

  https://www.youtube.com/watch?v=WdoI1X5m96s&t=31s

  Mvh,

 17. johannes

  #12
  Vi har nu haft ”högtemp” supraledare i över 50 år och inget nytt har hänt sedan Nobelpriset 1987.
  Högtemp är flytande kväve vid -196.

  Att nu ta ett steg från flytande kväve till +127 gr, en skillnad på 323 gr, är bluff.

  Sex Nobelpris har sedan 1913 delats ut i ämnet så supraledare har alltid betraktats som en helig Graal.

  Någon här som bevakat patent yrkesmässigt? Kineserna dominerar men det är ständigt gammal skåpmat som matas ut i samma eller bara lite annorlunda form. Det är någon form av tävlan där borta bland universiteten.

  Och hoppsan, ena deltagaren av de tre offentliggjorde deras upptäckt en vecka innan patentansökan. Där försvann i så fall möjligheterna att bli världens absolut rikaste någonsin…

 18. Claes-Erik Simonsbacka

  Exempelvis kan även nämnas en värmeprocess för icke järnhaltiga materiel (elektromagnetiska billetsugnar) för framställning av metallämnen baserade på supraledande material. Erfarenheter från dessa ugnar för aluminium är minskad elförbrukning med upp till 50 procent och ökat produktiviteten (= produktionsresultat dividerat med uppoffring eller insatta resurser) med cirka 25 procent. Då ska man tänka på att värmeprocesser för metallprodukter förbrukar cirka 3 procent av världens totala elproduktion.

  Målsättningen i ett utländsk utvecklingsprojekt var att öka ett vattenkraftverks elproduktionen, som de säger, upp till 30 %, med samma mängd vatten, med en integrerad turbin- och en supraledande generatorkonstruktion vars bl.a. termiska temperaturbegränsning i det närmaste elimineras helt. Dvs. nästan all mekanisk energi omvandlas till elektricitet. Effektiviteten i en supraledande generators spolar blir ca. 99 procent och då supraledarna har väsentligt mindre tvärsnittsarea än kopparledare får det plats med fler varv i spolen, och magnetismen blir därmed kraftigare. En mångpolig supraledande generator kan tänkas ge dubbelt så hög effekt.

  Vad man egentligen uppnådde vet jag tyvärr inte men varje procents elproduktionsökning i bl.a. våra vattenkraftsanläggningar blir av stor betydelse för framtida baskraftförsörjning.

  Men verkningsgraden är nästan alltid bäst vid full belastning. Tyvärr innebär mera vind- och solkraft i elsystemet med stor säkerhet att verkningsgraden i vattenkraftens elproduktion kommer att sjunka.

  Mvh,

 19. Supraledning är som sagt inte särskilt svårt att fixa till. Problemet är de låga temperaturer som krävs. Jag tror att rekordet nu med supraledande magneter är att hålla processen i gång i fem sekunder. Sedan upphettas magneterna av plasmat och magnetfältet kollapsar.

  Skulle supraledning vid rumstemperatur och normalt tryck vara möjligt så blir det annorlunda.

  Men jag vill också påpeka att supraledning vid normal T och P har tillämpningar långt utanför fusionsteknikens värld. Tänk bara på alla elektriska motorer som kan spinna på utan att förlora någon effekt. Eller att överföra el från norra Sverige till södra om det skulle bli ekonomiskt hållbart att bygga ledningarna i supraledande material.

 20. johannes

  Dessutom har deras ”högskola” inte ens någon hemsida.

  Quantum Energy Research Centre: https://qcentre.co.kr/

  Bluff!

 21. johannes

  #19
  Vi har gott om bly så visst skulle det vara möjligt.
  Just nu utvinns ca 0,6 kg/mänsklig jordinvånare årligen.
  Leviterade bilar?
  Köp blyaktier!

 22. johannes

  #18
  ”baserade på supraledande material. Erfarenheter från dessa ugnar för aluminium är minskad elförbrukning med upp till 50 procent ”

  Aluminium framställs enbart med elektrolys. Överskottsvärmen räcker och blir över. Ett kg Al behöver teoretiskt strömmen 3000Ah (vid ca 4V totalt = 12 kWh) och kanske hälften blir värme. Här hjälper inga supraledare.

 23. Claes-Erik Simonsbacka

  Aluminium framställs enbart med elektrolys./ #22 johannes

  ”Aluminiumskrot: Återvinning Smältning är processen genom vilken skrap aluminium kan återanvändas i produkter efter den ursprungliga produktionen. Processen innebär helt enkelt smältning av metallen, som är mycket billigare och energiintensiv än att skapa nytt aluminium genom elektrolys”

  https://sv.dw-inductionheater.com/aluminium-scraps-recycling-melting-and-process.html

  Mvh,

 24. Johannes,

  Du verkar vara väldigt emot supraledning och fusionskraft. Ligger det något sakligt skäl bakom eller är det mer religiöst? 🙂

 25. Peter

  Fusionskraft kommer aldrig bli kommersiellt gångbart.
  Fission är överlägset.
  Ge mig tre anledningar till fusion…

 26. Peter #25,

  1. E=mc2. Folk fattar inte hur enormt mycket energi som det finns tillgång till när materia kan omvandlas till energi. Solen är vårt närmaste exempel på en sådan process i verkligheten. Vintergatan som helhet innehåller enorma mängder energi och miljardtals exempel på fusionsprocessen. I fissionsprocesser så är det bara bindningar som löses upp, vilket är en nullitet jämfört med materien som sådan.

  2. E=mc2

  3. E=mc2

  Den enorma energimängden började man drömma om redan i början av 1900-talet när Einstein publicerade sin berömda formel. Det har bara gått lite drygt 100 år. Hav tålamod. Om solen kan så kan väl vi?

  Jag tror att det var Hannes Alfvén – den berömda plasmafysikern – som kläckte idén om att fånga in plasma i en elektromagnetisk ”flaska”. Redan på 60-talet. Idén lever i hög grad fortfarande inom Tokamak-tekniken.

 27. tty

  #11

  ”Elektrisk ström utan friktion eller motstånd låter lika otroligt som när man påstår att antropogen CO2 driver klimatet, eller att man kan förutsäga klimatet i framtiden med modeller.”

  Upptäcktes av Kamerlingh Onnes 1911 (Nobelpris 1913) och fick sin teoretiska förklaring med BCS-teorin 1957 (Nobelpris 1972), så det är inte direkt kontroversiellt eller någon nyhet. Dessutom ett intressant exempel på ett fysikaliskt fenomen som det tog mycket lång tid att förstå på fundamental nivå.

  Jag fick förresten en gång en tentamensuppgift att matematiskt beskriva hur ”levitationen” i bilden ovan uppstår.

 28. tty

  Fungerar detta i stor skala kommer det att få mycket stor betydelse. Inte primärt för fusionsenergi (även om det underlättar), men det möjliggör helt förlustfria generatorer och motorer. Även förlustfri överföring av elektricitet, men det kommer nog att ta längre tid, för motståndslösa elnät är inte triviala att hantera. Och, som sagt, maglev blir väldigt mycket enklare.

  Det kommer generellt att göra det möjligt att krympa elektronik i allmänhet, och kraftelektronik i synnerhet i och med att kylbehovet minskar.

  PS Det innebär däremot inte att elbilar blir nämnvärt bättre, de resistiva förlusterna i ledningar och motorer är redan små med konventionell teknik,

 29. Supraledning är som sagt ett kvantmekaniskt fenomen. Helt oväntat utifrån klassisk ellära. Det beror på att energi bara kan avges i kvanta. Och när man har nått botten på vilka energipaket som kan avges så ligger det på den lägsta nivån och kan inte avge mer energi -> supraledning.

 30. tty

  #26

  ”I fissionsprocesser så är det bara bindningar som löses upp, vilket är en nullitet jämfört med materien som sådan.”

  I detta avseende är det dock ingen fundamental skillnad på fission och fusion. Båda innebär omvandling av atomkärnor med lägre bindningsenergi till kärnor med högre sådan. Att fusion ger mera energi beror bara på att bindningsenergin ökar snabbt för lätta atomkärnor men minskar långsamt för tunga atomkärnor:

  http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/NucEne/nucbin.html

  Järn-56 har den största bindningsenergin per nukleon, så längre än dit kan fusion aldrig komma. Ännu tyngre atomkärnor uppstår bara i röda jättestjärnor (s-processen) och vid supernovaexplosioner och andra extremt högenergetiska processer (r-processen, p-processen). Åtminstone r- och p-processerna drivs ofta av gravitationsenergi, inte fusion.

 31. Peter

  Ingmar,

  Du anger Einsteins formel som likställer Massa och Energi med konstanten c^2.
  Det är mycket riktigt stor energi som frigörs när en tritiumatom och en deuterium atom fusioneras och bildar helium. Den neutron som blir över får en mycket hög energi/hastighet, 14 MeV, i reaktionen. Denna neutrons nya energi står för den absoluta merparten av den frigjorda energin som kan räknas ut med Einsteins formel. Dessa brukar kallas för snabba neutroner. Ett mycket stort problem är just att de är snabba samt att de inte har någon laddning(de går inte att styra) varför de ”strålar ut” i alla rymdvinklar. För att ta vara på denna energi samt skydda från att bombarderas av snabba neutroner(inte bra) så måste hela tokamaken inneslutas av en ungefär 1 meter tjock ”blanket”.
  Förutom att inte brytas ned av de snabba neutronerna som hela tiden slår loss atomer och bryter ned materialet så måste det dopas med Lithium så att ibland en neutron kan skapa en fission och bilda nytt tritium som sedan ska ledas in i reaktionen för att den ska kunna fortgå. Supraledning kan inte hjälpa oss här.
  Fission frigör också stora mängder energi, de neutroner som frigörs när t.ex. uran 235 klyvs har energier som bestäms av Einstiens formel. Fission har hittills utnyttjat bränslet mycket dåligt och långt mindre än 2% av energin i bränslet utvinns. Det mesta blir kvar. Vidare är gen 3 reaktorer dåliga såtillvida att man skapar aktinider, bl.a. Plutonium som i vissa isotoper har extrema halveringstider, 24kår.
  Gen 4 reaktorer använder bränslet bättre och det skapas ytterst lite aktinider, endast isotoper av material som har kortare halveringstider och således blir ofarliga betydligt fortare, man talar om 3-500 år.

 32. Peter

  Ingemar,
  Roligt att du nämner Hannes Alfven.
  Han var motståndare mot kärnkraft och förstörde tillsammans med Fälldin stora delar av Sveriges tänkta utbyggnad. Vi skulle haft 24 reaktorer och förmodligen blivit att stort industriland och haft en betydligt större befolkning.

 33. tty

  Naturligtvis styrs även kemisk energi av formeln E=mC^2, men då är det elektronernas bindningsenergi till atomerna vi handskas med, och den är mycket liten i förhållande till bindningsenergin i atomkärnorna.

  Detta beror på att den elektromagnetiska växelverkan är mycket svagare än den starka växelverkan som håller ihop atomkärnorna.

 34. pa

  Apropå människans plockande bland snäckorna på stranden till kunskapens ocean, jag efterlyser ett material med kontrollerbar gravitationsoffset för tillverkning av hjullösa farkoster 🙂

 35. tty

  #34

  Tyvärr är gravitationen dåligt förstådd, någon kvantmekanisk teori för gravitation finns inte, och gravitationsväxelverkan är så oerhört svag (ja, faktiskt) att den är extremt svår att studera experimentellt.

 36. Gunnar Strandell

  Supraledning har som visats ovan varit känt och i viss mån kunnat utnyttjas i mer än 100 år.

  En baksida som inte nämnts är att supraledningen upphör i ett magnetfält, då det når kritisk styrka.

  Synd för motorer som bygger på ett roterande magnetfält.

 37. Fredrik S

  Apropå svävande bilar så hade den amerikanska tecknade serien ”Family Guy” ett avsnitt där man förutspådde framtiden. I den framtiden var alla bilar svävande men de körde dock omkring på marken för alla människor var så överviktiga så de kunde inte lyfta.

  Ett lika bra scenario som de flesta klimatscenarier vi blir upplysta om i media.

 38. johannes

  #24 Ingemar
  Absolut inte!! Jag är tekniknörd och kemisk och vill inget annat hellre. Jag följer fusion, fission och supraledare noga. Speciellt följer jag vätgassamhället och dess brister.

  Men, jag är starkt emot hitte på som går emot naturlagarna i syfte att äska pengar.
  Komma dragandes med en supraledare vid + 127 gr… då är det dags att säga ifrån.
  Detta skadar seriös forskning.

  Samma gäller fusion. Solen med 2exp30 kg massa är en sak men att göra det på landbacken är en annan. Det kommer inte gå att skapa ”plasma” stabil och mata ur energi kommersiellt. Fusion är inne av förekommen anledning och pressreleaserna haglar, för så får man pengar.

  Visst kan man fantisera OM det hade funnits supraledare vid rumstemperatur men det är väl knappast syftet med detta forum?

 39. Gunnar Strandell

  pa #34 och tty #35

  Isaac Newton utvecklade gravitationslagarna 1665 utan att veta hur eller varför gravitationen fungerar.
  Idag har vi inte kommit mycket längre även om vi kan utnyttja dem för rymdfärder t.ex.

  Här behövs nytänkande.

  Exempel:
  Bestämmer ljushastigheten hur snart vi kan upptäcka att massor rört sig och gravitationskraften måste justeras. Går det att klara det om massorna accelererar?

 40. tty

  #39

  ”Bestämmer ljushastigheten hur snart vi kan upptäcka att massor rört sig och gravitationskraften måste justeras.”

  Att gravitationsvågor och gammakvanta från en händelse anländer samtidigt ger starkt empiriskt stöd för att gravitation sprider sig med ljusets hastighet, ja.

 41. Peter

  Rossi är ett bra exempel på pseudoforskning och bluff.
  kall fusion…
  Vilket skämt. Dessutom lyckades han lura två ”kunniga” professorer på KTH…otroligt att de inte klädde av honom.
  Det har varit klädsamt tyst om denna uppfinning.
  Det kommer alltid att finnas lycksökare, alkemister som skulle göra guld, fusion, etc.
  Det svenska företaget Novatron säger sig ha löst gåtan med att skapa ett stabilt plasma.
  De har redan lurat till sig en massa pengar för deras manick som inte heller kommer att fungera.
  Läggpengarna på Blykalla istället, en mycket bättre teknik som bygger på saker som vi vet fungerar och kan skapa energi.

 42. tty

  #38

  ”Men, jag är starkt emot hitte på som går emot naturlagarna i syfte att äska pengar.”

  Det finns dock ingen naturlag som utesluter supraledning vid rumstemperatur. Det finns redan supraledare upp till ca 130 K vid atmosfärtryck (och betydligt högre temperaturer vid mycket höga tryck).

 43. tty

  #41

  Det är i och för sig inte så svårt att åstadkomma ett stabilt plasma. Det går t o m att göra som hemmabygge (googla ”fusor”). Det svåra är att få den att generera mer energi än den förbrukar.

 44. Claes-Erik Simonsbacka

  CERNs Acceleratorer

  Varför använder CERN supraledande teknologi:
  ”• Saturering runt 2 T av järn. Svårt att bygga en normalledande magnet som ger 8 T fält!”
  ”• Elförbrukning”

  Supraledande magneter
  ”• Leder ström utan motståndNbTi nerkylt till 1.9 K
  ”• Flytande helium används som kylmedel”
  ”• “Quench” om arbetspunkten hamnar utanför en given yta (i magnetfält B, ström I och temperatur T)

  https://indico.cern.ch/event/678058/contributions/3137123/attachments/1742882/2823375/2018.10.29_Swedish_Teachers_intro_CERN_acceleratos.pdf

  Mvh,

 45. Peter

  TTY,
  jag håller med, men som jag har sagt det är alltid något som är emot…
  högt tryck, hög värme, speciella material, kostnader, mer energi in än ut, etc.
  Forskare är intresserade av upptäckter, ära, bidrag, etc. Att lösa världens problem kommer liksom i andra hand.
  ITERs chef säger fortfarande att de siktar på Q10 om 5 år.
  Ett uttalande som är kriminellt. Han vet att det inte är Q på systemnivå utan endast fysiskt sätt vid jämförelse med den energi som plasmat har in mot det fusionerade plasmat efteråt. All den energi som går åt för att skapa detta ingår inte i hans ekvation. Om hänsyn tas till detta är det så långt kvar till kommersiell fusion att de framsteg som har gjorts drunknar i bruset.
  Vidare dras ITER med enorma tekniska problem vilket ser ut som att projektet faktiskt kan läggas på is. Budgeten är redan nu överskriden 5 ggr och är by far världens dyraste forskningsprojekt.
  Alla de kommersiella fusions företagen, där det ena är mer fantasifullt än det andra, kommer naturligtvis gå i konkurs. Ett otroligt bra blankningscase, det bjuder jag på

 46. johannes

  #44
  Jag trodde tråden annars handlade om rumstemp (297 K), inte 1,9 K med helium för 900 kr/kg.

  Problemet med dessa ”högtemp” kväve är att de är sintrade pulver och sköra, det begränsar användningsområdena.
  Därför finns det få (om några?) produkter så här en 50 år efter upptäckten. Och 130 K är mycket långt från rumstemp.

  Man kan säga att intensiv forskning har ökat tempen med 1 grad/år under 50 år men det innebär inte automatiskt att det kommer finnas sommartempsupraledare om 200 år.

  Här sliter NileRed med tillverkningen:
  https://www.youtube.com/watch?v=RS7gyZJg5nc

 47. LasseLu

  Förtroendet för klimatupplysningen fick sig en törn av detta inlägg och från vissa kommentarer. Ägna er åt klimatet och inte sådant trams!

 48. Hans H

  #47 LasseLu

  Klimatupplysningens mål har uttalats som att handla om klimat OCH energifrågor.

  Mitt förtroende för dig sjönk kraftigt efter ditt inlägg.

 49. Hans H

  #45 m.fl. Peter

  Du tycks sitta inne med rejäla kunskaper i kärnfysik/kärnkemi.

  1 ) Kan inte LiD användas i fusions reaktorer?

  2.) Det talas idag mycket om gen4 fissionsreaktorer. Och andra värmeöverförande medel än vatten. Bly, molten salt .

  I fallet att molten salt reaktorn ska drivas med torium är man beroende av klyvningen av U233. Som genererar snabba neutroner – som inte bromsas av smältan. Och som i fallet användning som waste burners är direkt nödvändiga för denna funktion. Jag antar att kontrollstavar bromsar en del enbart!

  Smältan cirkulerade och är – antar jag – förhållandevis homogen. Skickar ut snabba neutroner i alla riktningar där den finns, alltså även i extern värmeväxlarkrets.

  Jag har svårt att tro att man för tillstånd och kommersiella anläggningar kommer runt frågan om materialtester mot smält salt under närvaro av snabba neutroner. Eller hur?

  Hur ska dessa gå till?

  3.) Blykalla tycks ha fått en räddningsplanka i Belgien när Ukraina kriget satte stopp för ryska tester.

  Belgarna bygger en pilotreaktor för smält bly. Men den ska inte ha en egen härd som kan nå kriticitet utan ”de sista” neutronerna som behövs ska skjutas in i reaktorn med neutronkanon.

  Tror du tekniken kan fungera för tester på MSR?

 50. såg just att WUWT hade en liknande diskussion om detta ämne baserat på den koreanska ”upptäckten”. Fast deras blänkare kom nån dag efter Claes-Erik’s här. Lika stimulerande, lärorik och rolig som diskussionen här på på KU
  https://wattsupwiththat.com/2023/08/04/room-temperature-superconductor-mania/

 51. Magma

  Jag tillhör den, enligt Johannes med flera, smått naiva skara som hyllar mer eller mindre ALL grundforskning – tills forskningen tydligt visar att ”det går inte”.
  Att en koreansk forskare inom supraledning drömmer om fusionskraft gör inte att forskning på supraledning är värdelös även om det inte är den gordiska knuten för kontrollerad fusion … sedan innebär naturligtvis inte det att jag har någon insikt i om just den här forskningen är seriös, eller inte.
  Jag hyllar emellertid hellre ekonomiska anslag till den som (seriöst) utforskar kunskapernas gränser inom naturvetenskap och fysik, än den så kallade ”forskning” som riktar in sig på att smutskasta dem som inte stödjer politiska narrativ …

 52. johannes

  #51
  Självklart.
  Men vem skall få pengarna?
  Den som skriker högst?
  Den som ljuger smartast?

  Just denna uppfinning kommer från ett lärosäte som inte ens har någon hemsida (under konstruktion)
  Den är för bra för att vara sann eftersom den skiljer sig enormt från alla andra resultat från 100 tals lärosäten och företag de senaste 50 åren.
  Framförallt kan den snabbt generera enorma summor från naiva investerare.

 53. Claes-Erik Simonsbacka

  LK-99 supraledare?

  Är själv tveksam till den temperatur som de koreanska forskare hävdar att LK-99 förvandlas till en supraledare då sjunker det elektriska motståndet, men inte till noll. Faktum är att motståndet hos materialet, tillverkat av mineralet apatit med några av blyatomerna ersatta av koppar, är mycket högre än ren koppar och andra bra ledande metaller.

  Mvh,

 54. Argus

  Inte fritt från motstånd?

  Det är *lätt* att göra misstag i labbet och lika lätt att göra felaktiga slutledningar.

  Bara för att den elektriska ledningsförmågan har starka temperaturberoenden…. betyder ju inte att man hittat en supraledare!

  Ta tex Verwey transitionen i Fe3O4, där ledningsförmågan tar ett rejält språng vid ca 130 K. Detta beror på att de extra elektronerna från Fe3+, under den temperaturen blir lokaliserade på bara det ena av de 2 subgittrena.

  Nu är detta inget bra exempel i så måtto att ledningsförmågan sjunker under transitionstemperaturen.

  Men en illustration av att det är lätt att det blir fel.

 55. Matsa

  #35 tty

  ”Tyvärr är gravitationen dåligt förstådd”.

  I beg to differ. Även om det inte finns (och kanske aldrig kommer) någon kvantteori för gravitationen, så finns det en fantastisk teori, nämligen den allmänna relativitetsteorin:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Allm%C3%A4nna_relativitetsteorin?wprov=sfti1

 56. Peter

  Hans H,

  1, LiD, det är t.ex. så man tänker sig att återskapandet av Tritium ska gå till. Problemet är dock inte enkelt eftersom det är kantat med problem som vanligt. Ett, som många fusions kramare inte tänker på, är att LiD genomgår fission och isotoper som är radioaktiva bildas med hyfsat långa halveringstider. Detta kommer också att ske spontant när snabba neutroner träffar vilket material som helst som kan klyvas. Vidare så är skapandet av tritium kantat med förluster och ett överskott måste hela tiden produceras som måste regleras för att hålla processen med fusionen igång. Ingen har hittills visat att detta är möjligt praktiskt. Teoretiskt ja men det betyder ingenting i dessa sammanhang. Tritium har en halveringstid på 12 år och är extremt sällsynt. Det används i H bomber och det finns ytterst lite, varför man måste breeda det i fusionsreaktorn för att kunna upprätthålla processen. Helt plötsligt måste den fantastiska energikällan som skapar energi ur väte med ballonggasen helium som ända rest…ansöka hos strålskyddsmyndigheter precis som alla andra, var är den debatten?

  2, 3, hänvisar till detta dokument som beskriver bra hur LFR och MSR överbrygger dina frågor.

  Detta är framtiden med flytande bränsle.

 57. Björn

  Här en föreläsning om supraledande material från Åbo akademi. Ämnet visar på hur komplex en elektrisk ström är, beroende på metalliska ledningars olika materiella egenskaper.

  http://users.abo.fi/rosterba/kurser/material/kapitel12.pdf

 58. Hans H

  #56 Peter

  Tack för svar!

  I hastigheten glömde du visst ge länk till den artikel du nämnde!

 59. Claes-Erik Simonsbacka

  #53, fortsättning

  Glömde bort att uppge att apatitmalm innehåller kritiska sällsynta ”hög magnetiska” jordartsmetaller (REE) som Praseodym, Neodym och Dysprosium vilket naturligtvis förbättrar den magnetiska egenskapen.

  Mvh,

 60. tty

  #56

  ”Detta kommer också att ske spontant när snabba neutroner träffar vilket material som helst som kan klyvas.”

  Neutronabsorption kan mycket riktigt ske med nästan alla material. Klyvning är däremot ett sällsynt fall som bara gäller ett fåtal atomkärnor.

 61. Peter

  Tty,
  Kabske uttryckte jag mig otydligt.
  Klyvning med fåtal, yes. Dock kan isotoper skaoas som är radioaktiva om en atommtar upp en neutron

 62. Michael E

  Om det nu skulle stämma att det är supraledande vilket tycks långt ifrån klarlagt ännu så är den maximala strömstyrkan per areaenhet som den klarar av stor betydelse samt även dess ”kritiska magnetfält”. Niobtenn är en supraledare med en kritisk strömstyrka om ca 200.000 A/cm2 och kritiskt magnetfält om ca 24 T, dessvärre endast vid temperaturer vid 18K eller lägre. Skulle vi hitta ett material med dessa egenskaper som fungerar vid rumstemperatur finns kanske anledning att öppna champagneflaskan.

 63. Hans H

  #56 Peter

  1.) Är det helt otänkbart att i en fusionsreaktor driva sönderdelningen av LiD med en neutronkanon?

  2.) Du glömmer väl inte länken till artiklarna?

 64. Peter

  Sorry Hans,

  https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/contentassets/4eb7e2bdfe2340af8a6ad00c5a73b79c/201318-fjarde-generationens-reaktorer–en-analys-med-fokus-pa-icke-spridning-och-exportkontroll-

 65. Peter

  Hans,
  att sönderdela LiD med en kanon kan kanske göras men det ökar komplexitet och kostnad.

 66. Hans H

  #60 tty

  Jag har utgått från frågan om materialprovning för MSR.

  Det förefaller ju rimligt att ett material kan skadas mer om det innehåller så tunga legeringsämnen att dessa kan klyvas av snabba neutroner.

  De radioaktiva isotoper som kan bildas genom upptag av en neutron kan väl dock redan de förändra materialets styrka och korrosionsegenskaper. Kan dessutom isotoper med snabbt sönderfall bildas gäller det väl i ännu högre grad!

  Sannolikheten för det senare är kanske låg? Anser du att tillståndsgivande myndigheter kan komma att godkänna ”teoretiska” materialdata för molten saltreaktorer?

  Finns något sätt komma runt materialtestning vid samtidig närvaro av högtemperatur salt och snabba neutroner? Det är ju långt ifrån säkert att kineserna vill samarbeta med Copenhagen Atomics och utföra tester i sin pilotreaktor under byggnad. De är ju också potentiella konkurrenter förutom storpolitiken.

 67. johannes

  Finns det någon produkt kommersiellt som använder kvävesupraledare? (Obs Kväve!)
  Inte som leksaker eller prototyper nu utan maskiner/analysinstrument etc.

  Jag kan inte finna någon, bara en massa artiklar och pressreleaser. Tänk nu att denna keramik har funnits sedan 1987.

  Det jag finner använder He eftersom många metaller/legeringar som kan formas till t.ex. tråd är supraledande vid någon K.

 68. Hans H

  #64 Peter

  Tack för länken.

  Jag ser svårigheter att komma runt icke spridningsavtalet med MSR. Kommentar?

 69. Peter

  Hans,
  Du kan ha rätt när det gäller MSR.
  LFR med Blykalla och Janne Wallenius är vägen fram.

 70. Claes-Erik Simonsbacka

  LK-99 supraledare?

  Har noterat, av kommentarer på medierna att forskare som studerar supraledning och fasta tillståndets fysik har varit tystare då deras arbete sällan drar en frenesi av allmän glädje – men de är förbryllade över varför just detta påstående om rumstemperatur på supraledare tog fart.

  Har även noterat att skepsisen kvarstår då uppgifterna från de koreanska forskarna hittills inte är övertygande.

  Men tids nog kommer vi att få svar om detta!

  Mvh,

 71. Claes-Erik Simonsbacka

  Claimed superconductor LK-99 is an online sensation — but replication efforts fall short

  https://www.nature.com/articles/d41586-023-02481-0

  Mvh,

 72. Claes-Erik Simonsbacka

  5 MINUTES AGO: LK-99 SuperConductor FINALLY Gets Replicated

  https://www.youtube.com/watch?v=XMURtKvO-Pk

  Mvh,

 73. Claes-Erik Simonsbacka

  Why the superconductor LK-99 has become the talk of the town
  August 07, 2023 

  https://www.thehindubusinessline.com/multimedia/video/why-the-superconductor-lk-99-has-become-the-talk-of-the-town/article67162683.ece

  Mvh

 74. Claes-Erik Simonsbacka

  Excitement, deflation over South Korea’s new LK-99 superconductor

  August 8, 2023

  Utdrag översatt till svenska:
  Korean Society of Superconductivity and Cryogenics tvivlade också på resultaten och sa att baserat på analysen av forskningsdokumentet och filmen som delas av forskargruppen, ”LK-99 kan inte betraktas som en rumstemperatur supraledare.”

  KSSC sa att de kommer att ta emot supraledareprovet från Quantum Energy Research Center om två till fyra veckor och replikera resultaten som förväntas ta mer än två veckor.

  https://asianews.network/excitement-deflation-over-south-koreas-new-lk-99-superconductor/

  Mvh,

 75. Claes-Erik Simonsbacka

  Doubts About LK-99 Superconductor Claim Sink Korean Stocks
  By Bloomberg, Aug 08, 2023

  Utdrag:
  “With a great deal of sadness, we now believe that the game is over. LK-99 is NOT a superconductor,” the US institution said on X, the social media platform previously known as Twitter. “It is a very highly resistive poor quality material.”

  https://www.energyconnects.com/news/utilities/2023/august/doubts-about-lk-99-superconductor-claim-sink-korean-stocks/

  Min tvivel i kommentar #53 är i överensstämmelse med ovanstående utdrag

  #53 – LK-99 supraledare?

  Är själv tveksam till den temperatur som de koreanska forskare hävdar att LK-99 förvandlas till en supraledare då sjunker det elektriska motståndet, men inte till noll. Faktum är att motståndet hos materialet, tillverkat av mineralet apatit med några av blyatomerna ersatta av koppar, är mycket högre än ren koppar och andra bra ledande metaller.

  Mvh,

 76. johannes

  Här är en uppdatering från Sabine:

  https://www.youtube.com/watch?v=LoKWourNJEs

  Mer negativt än positivt.

  #67 : Så ingen här kan nämna en enda produkt med kvävesupraledare?

  Är det för att det är en keram med jobbig tillverkningsprocess? Inga trådar eller ledningar?
  Vad för nytta har vi då av LK-99 som sintrade bitar om den hade fungerat?

 77. Claes-Erik Simonsbacka

  KSSC to prepare superconductor sample for verification, 2023-08-11

  Ett koreanskt forskarlag som verifierar den förmodade utvecklingen av en supraledare i rumstemperatur sa på fredagen att ett prov av LK-99 sannolikt kommer att vara klart om tidigast cirka två till tre veckor.

  https://koreajoongangdaily.joins.com/news/2023-08-11/business/tech/KSSC-to-prepare-superconductor-sample-for-verification/1845032

  Mvh,