Öppen Tråd

höst november

På det hela taget så har det hittills varit en fin höst. Mörkret kommer vi inte ifrån, men det milda vädret och lagom med regn kan t.o.m. göra novembermånaden njutbar.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Nicke Nyfiken

  Hej,

  Tack för en mkt läsvärd, skönt analytisk, tillåtande och fritänkande hemsida!

  Råkar någon här veta vilket forskningsråd som finansierar det minst sagt obehagliga Chalmers-projektet om typ psykologisk screening av ”klimatskeptiker”?

  Mvh

 2. Rockström rockar vidare…..
  https://klimat.story.aftonbladet.se/chapter/havshojning/

 3. VAD HAR HÄNT ? ?

  I Expressen talar en meteorolog om ”Köldsmockan”.

  https://www.expressen.se/nyheter/nu-smaller-koldsmockan-till-kan-bli-ny-supervinter/

  Supervinter ? Vad skall framtidsoraklet Rockström säga ?

 4. Sten I

  #1 Sture Åström: Rockström kör sitt eget race i dagens Aftonbladet med det sedvanliga ”tiden rinner ut”…

 5. Gunnar Strandell

  Nicke Nyfiken #1

  Från Chalmers hemsida, min fetning:
  ”Projektet ”Varför tas inte klimatvetenskapen på allvar? Studier av klimatförnekelse” är ett flerårigt, tvärvetenskapligt och internationellt projekt, som finansieras av Energimyndigheten.”

  Länkar till Chalmers och synpunkter från Patrik Engellau:
  https://www.chalmers.se/sv/institutioner/tme/nyheter/Sidor/Klimatförnekelse-starkt-kopplad-till-högernationalism.aspx
  https://detgodasamhallet.com/2018/11/13/nonsensforskning/

 6. Lasse

  Visst kommer vi undan mörkret. Jag har ett förslag.
  Vi inför vintertid!
  Inte den löjliga med en timme hit och dit utan en mer radikal.
  Vi genomför 12 timmar ljus och 12 timmars mörk dag genom att anpassa timmarnas längd.

  😉

  En mig närstående är helt entusiastisk över detta i alla fall nu när höstmörkret gör dagarna kortare!

 7. Rolf Mellberg

  Jag tycker det är rolig att ca en ggr i månaden kolla fakta i frågan om avsmältning (eller inte) på grönland och arktis. DMI ser ut att vara en mycket seriös aktör och från den här länken har man kunnat se att under två år har det snöat klart över medel på Grönland. Just nu ligger det under medel för innevarande år, vilket syns på en graf en bit ner på den här sidan:
  https://www.dmi.dk/en/groenland/maalinger/greenland-ice-sheet-surface-mass-budget/

  Sen tittar jag på den här sidan och klickar på länken för grafen:
  http://polarportal.dk/havis-og-isbjerge/havisens-udbredelse/

  men även den här sidan som visar minst lika betydelsfulla tjocklek/volym:
  http://polarportal.dk/havis-og-isbjerge/havisens-tykkelse-og-volumen/

  Båda de två senare länkarna indikerar en ovanligt snabb is-tillväxt just nu och jag är ju inte sämre än andra människor (söker kausala samband) utan anar att solfläcks extrema minumum kan ligga bakom de branta kurvorna.
  Missa inte den spännande fortsättningen på detta drama.

 8. Lars Cornell

  Upphovet till klimathotslarmen är ju kretsarna kring Romklubben,
  – I sökandet efter en gemensam fiende som skulle kunna förena oss kom vi upp med idén att föroreningar och hotet om global uppvärmning skulle vara en lämplig metod. / Alexander King, fd ordförande i Romklubben.
  – Om vi inte förebådar katastrofer kommer ingen att lyssna. / Sir John Houghton, förste ordförande i IPCC.
  – Det spelar ingen roll vad som är sant, endast vad folk tror är sant har betydelse. / Paul Watson, en av Greenpeace grundare.

  Vi ser i de tre citaten ursprunget till klimathotet och med vilka medel det skulle bedrivas. Klimathotet var ‘uppfunnet’. Det finns en mycket tydlig koppling,
  GlobalGouvernance/FN/Planekonomi/världskommunism å ena sidan och de behöver klimathotet för att bedriva sin politik.
  Då blir Nationalism/Marknadsekonomi de naturliga motståndarna till klimathotarfalangen.

  Allt fler medger nu öppet att det ej handlar om jordens klimat utan makten över jordens resurser. Fd. Chefen för FN/UNFCCC Christiana Figueres erkänner öppet att syftet med klimatpropagandan är att krossa kapitalismen och införa en ekonomisk transformation. Johan Rockström och Anders Wijkman är kända svenska politiker som i samma anda vill avskaffa demokratin och införa elitstyre under FN.

  http://www.tjust.com/2018/klimat/kalifornien.pdf
  Avsnitt: ”DEN POLITISKA DIMENSIONEN”

 9. Rolf Mellberg

  1#, 5#
  Om man vill få mer inblick i Chalmers och Martin Hultman kan man kolla här (OBS Öppen – då DN uppenbarligen anse informationen ytterst angelägen att sprida)
  https://www.dn.se/kultur-noje/martin-hultman-hogernationell-klimatfornekelse-ar-en-gammal-tradition/

  Min reflexion är efter viss eftertanke den att man mycket väl kan ha en ”hypotes färdig” innan forskningen börjar och man ska i arbetet utröna om hypotesen är sann eller falsk. Men hur går man till i sån här ”flummig” typ av vetenskap när man ska förvissa sig om att även försöken att motbevisa hypotesen har varit tillräckligt ihärdiga?

  Intressant också att se att vi kan vänta oss en temperaturstegring om 8-10 grader i vårt avlånga land. Innan vi ser det har nog Vasaloppet flyttat till Svalbard,

 10. Lasse

  #7 Rolf Mellberg
  Även jag brukar hålla koll på DMIs redovisningar av havsisen och snö ackumulationen på Grönland samt den temperatur de redovisar ; http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.php
  Därtill ett antal bloggar som ofta behandlar aktuella händelser som kan kopplas till väder/klimat.
  Det som engagerar på senare tiden är bränderna i USA.
  Hur kunde de bli så kraftiga?
  Är det vädret som ligger bakom, klimatändringen?
  Något som talar för detta är att bränderna på 1930 talet också var stora, sen dess har de minskat.
  Men torka är en normal situation i Kalifornien.
  En brandforskare talade om tre villkor som skapar svåra bränder.
  Bränsle, i form av torra buskar och låga träd, tändning samt terräng för spridning.

  Det talas om naturvännernas roll eftersom de motsatt sig skogsavverkning och röjning. Ser man på uttagen volym så finns det en tydlig minskning.
  Det är väl därför Trump twittrade om detta.
  Mer om detta här: https://wattsupwiththat.com/2018/11/14/california-temperatures-and-acres-burned/

  Kanske beror den stora omfattningen också på en god brandbekämpning, skogen brinner inte så ofta.
  https://realclimatescience.com/wp-content/uploads/2018/11/USForestFireBurnAcreage_shadow.jpg

 11. Daniel Wiklund

  Kalla vann ju idag, hon har ju vunnit många lopp vid det här laget. Hon kanske åkte på vegetarisk kraft. Igår hade Norrbottenskuriren en helsida om henne, att hon är en av fem svenska toppidrottsmän som är ambassadör för ”Vego i världsklass”. Ett samarbete mellan SOK och Världsnaturfonden. Kalla säger ” det jag gör visar att alla kan göra något för att bidra när det gäller den klimatpåverkan vi har. I Sverige förbrukar vi mer än fyra ggr våra resurser under ett år, och det säger sig självt:Det är inte hållbart. Mat och köttkonsumtionen är något som alla kan tänka lite kring”. Inte ens sportsidorna är fria från räddaplanetenpropaganda. Det blir alltså tåg eller elbil till tävlingarna i vinter.

 12. Astrid Å

  Bra genomgång av dokumentären ” Den stora klimatskandalen” på Svens Webbtelevision
  https://www.youtube.com/watch?v=aS5Jh5U6Zx4

  Här finns dokumentären:
  https://www.svtplay.se/video/19862354/den-stora-klimatskandalen

 13. Lars Kamél

  En fin höst vill de klimathotstroende inte ha. De vill ha evig, totalt global istid. De gillar ju inte klimatförändringar, och enda möjligheten att slippa sådana är att frysa ned hela jordklotet.
  Fast inte ens det kommer att vara för evigt. Solen blir bara varmare och varmare, och skulle så småningom, om ungefär en miljard år, smälta all isen och koka bort världshaven. För att så småningom, några miljarder år senare, sluka hela vår planet när den blir en röd jättestjärna.
  Det är verkligen något att oroa sig över. Då. Om det finns intelligenta varelser här om en miljard år.

 14. bom

  Det handlar som vanligt om naturkramarnas monumentala oförmåga att ta till sig kunskap. De tusenåra Redwoodträden har eget brandskydd genom sin tjocka bark. Så har de överlevt skogsbränderna. Naturdårarna har krävt och fått slyröjningsförbud vilket lett till mycket förbuskning. Åska eller människors slarv med elden startar wildfires som blir såhär väldigt svårsläckta katastrofbränder i tider av torka och torka är mycket vanlig i Californien som delvis är halvöken.
  Makthavares dumhet är vad det handlar om. Satsa på kompetens hos makthavarna. Välj inte in figurer som Annie Lööf och Gustav Fridolin. Narcissistiska gaphalsar som gör stor skada på nästan allt de kommer åt. De är samhällssabotörer!

 15. Sören F

  #1, 5, 9 – Det gick att se från första stund var Hultman går fel, då när det blev känt och omtalades globalt, rent tekniskt s a s för den som vill sätta fingret på. Det är där han grupperar sina förnekare i fyra sorter, men glömmer själva forskarna, de nog-betydligt-fler-än-tre-procenten. Det skrev jag bland kommentarerna på WUWT då, och skickade cc Hultman och Energimyndigheten för en god ordnings skull.

 16. Rolf Mellberg

  #10 Lasse

  Tack för länken till temperatuerna men jag tycker att sånt flukturerar så kraftigt att det är svårt att säga något vettigt från det.

  När det gäller bränderna i Paradise och annorstädes så handlar det nog mest om att USA är ett ”svagt” samhälle. Kolla t ex Oroville-dammen för knappt 2 år sen, man visste att det fanns risker flera år i förväg men man snålade. Samma med italien med bron som störtade ner i Genua nyligen. Självklart skulle vilken brandingenjör som helst se att det fanns stora risker vid Paradise city i samband med ovanligt väder. Och självklart är det också att politiker skyller på klimatet när det främst gäller deras egen försumlighet. Eller kanske mer korrekt deras politiska systems svaghet.

  Sen brukar landskap förändras rätt kraftigt över tid när människan befolkar det allt mer. Betande djur och frekventa gräs/buskbränder höll kanske mer rent för 100 år sen. Detta är mina spekulationer, vi kan leta efter utvärderingar kring saken om ett par år kanske. Kanske var detta en helt naturlig 100-årshändelse fast samhället var helt oförberett.

  Orkanen Katrina är också ett tecken på USA som svagt samhälle, det skulle inte har hänt något allvarligt om man bara investerat en liten bråkdel av de summor som skadorna kostade. Stora delar av missisippi-deltat har f.ö. spolats ut i havet för att man inte ”respekterar naturen”. Att stirra sig blind på privat mark-ägande-rätt ledde till att floden kontrolleras med vallar varvid allt sediment skickas långt ut i gulfen i stället för att sedimentera brett. Därmed har en yta av gotlands storlek (om jag minns rätt) spolats ut i havet. Så smart var det med den privata äganderätten. Och så fick korkade journalister skriva något idiotiskt om havshöjningen på köpet.

 17. Lasse

  #16 Rolf
  Det intressanta med dessa temperaturserier är att sommartemperaturerna är helt förutsägbara och opåverkade. År efter år sommar efter sommar.
  Den gröna normalkurvan visar vad som sker när utstrålningen under vintern kan ske obehindrat.
  ”Uppvärmningen” sker periodvis då fuktig luft hindrar maximal utstrålning. Det är dessa temperaturer som ligger bakom alarmen om global uppvärmning.
  https://climatereanalyzer.org/wx/DailySummary/#t2anom

 18. Roland

  Ny video med Lars ( alltid intressant att höra vad han säger)
  Tekn. dr Lars Bern kommenterar SVT fake news i ”Dokument utifrån”.

  https://m.youtube.com/watch?v=aS5Jh5U6Zx4

 19. Bertil F

  Slog mig just att om 97 % av forskarna skrönan vore sann, så skulle 3% vara försumbart. Men 400 ppm är avgörande. Helt ovetenskapligt men rätt kul.

 20. sibbe

  Så vitt jag vet använder man gas till att värma upp och kyla ner sina bostäder i USA. På grund av att gasen är billigt. Vartannat hus i Kalifornien har troligen stora gasbehållare som driver air condition, och gasspisar. Jag utgår ifrån att dessa gasbehållare exploderar och sätter ytterligare fart på elden. Eller?

 21. Karl-Oskar

  #14 bom
  Bräderna i Californien påstås komma från klimat förändringar. Jag undrar hur gamla dessa förändringar är när evolutionen har skapat ett träd som klarar skogsbränder.

 22. Nicke Nyfiken

  Tack Gunnar, Rolf och Sören!
  Energimyndigheten och dess tillkomst skulle i sig vara ett intressant upptag för en äkta forskningsanalys. Hur kunde ett land som delar ut världens mest nobla vetenskapspris sjunka så här djupt i PK-flumträsket?

 23. sibbe

  Finländska klockor klämtar annorlunda:
  Val i Finland nästa vår. En av de mest sannolika koalitionspartier, de gröna, kom fram med sitt huvudmål i nästa årets val:
  en s.k. medborgarexamen för alla skolelever när de lämnar skolorna efter 10 års indoktrinering.
  OBS: det är de grönas huvudmål. Inte klimat, inte den galopperade globala uppvärmningen, nej, bättre skolor och bättre elever.
  Intressant vinkling, eller hur? Ingen klimatångest här (förutom i medierna…) Nå, ja, vi har här i Finland relativiserat våra högerytter, genom att ta dem med i nuvarande regeringen. De splittrades, och spolas i nästa val bort av historiens glömska.
  Svensk politik verkar vara lika paralyserad nu som då, när Gustav Adolf stupade. Ingen efterträdare i sikte. Vem är dagens Oxenstierna i Sverige? Löven, som är naiv…
  Oxenstierna var förresten ”Finländare” han hade Kimitoön ( där jag bor) som förläning…

 24. Frej

  Apropå skogsbränder . Så bör dom nog tänka ett varv till i Kalifornien , har man haft och har problem med skogsbränder måsta det röjas och plantera in löv . Att ha skog in på knuten där verkar vara helt galet . Det är lika är , såg bilder från skogsbränderna där hela granplatteringar brann i somras . Det blir ju fel . Där gran trivs ,trivs björk . Att skylla på klimat är bara att rädda ryggen . Nu var det väl mest storbolagsskog som brann , Jag har eldat med ved sen 86 så jag har varit runt och huggit och sett en del och hört en del om hur det var på 60-70 talet då björken skulle utrotas . Nu hugger jag på privat mark och han säger att man ska göra tvärtemot vad dom säger på skogsvårdsstyrelsen och det stämmer nog rätt bra . För skogen har varit ett stort exprimment i det här landet för att fylla pappersbruken med massa . Och går man fel som med contortan då tappar man 40 år . Då är det enklare att skylla på klimat . Jag har varit idag och huggit , det var en perfekt dag och klimat för det .

 25. Skogsmannen

  Det sista (senaste) stora skogsbrandåret var 1888. Då brann ca 200 000 hektar.

  https://www.allehanda.se/artikel/kramfors/jattebranden-i-falasjo-1888

  Man tror att det vissa år brann över en miljon hektar.

 26. Skogsmannen

  I Sverige skall väl tilläggas.

 27. Olav

  Rockström säger att koldioxidutsläppen måste halveras fram till 2030 om ”klimatmålet”, +1,5 grader grader , skall nås.

  Sitter den egenutnämnda klimatprofessorn inne med en kunskap som världen i övrigt inte har en susning om, nämligen klimatkänsligheten för koldioxiden??? UTAN den kunskapen kan han INTE uttala sig på det viset han gör.

  Istället för att ännu en gång gratis ställa upp med att vidarebefordra hans rappakalja vore det rimligt att media börjar lära sig ställa kritiska frågor till sagoberättare som herr Rockström.

 28. Frej

  Och egentligen tycker jag att Jordan B Peterson inlägg i klimatdebatten borde sätta punkt för den . Allt kommer rulla på oavsett , det enda som håller den i liv är ju politik . Det finns inte en miljöaktivist som skulle vilja leva sitt liv utan sin Iphone eller vilja stå i en brödkö . Eftersom det inte får bli varmare än 1,5- 2 grader så måste man vända tanken att vad är det dom vill ha ? Och har vi otur och hon ryskan med solen får rätt , kommer det bli en rätt lång brödkö .Och med tanke på hur många miljarder som satsat på fel häst , känns det som ett folkmord om det nu skulle bli så . Vi i Sverige är fredsskadade och skulle inte klara av något liknande . Svält finns inte i vårat vokabulär det går inte att föreställa sig vilket kaos det skulle bli . Och i Sverige har vi blivit så historielösa att vi inte ens kan förstå våran egen historia . Men våran historia förstör ju klimatmodellen , jag undrar vad hon Greta får lära sig om bronsåldern ? Jag tror vi förtjänar den här skiten i Sverige vi har spelat Allan Ballan för länge nu . Men det är ju trist för oss , men kan ju säga att jag är förbered på vad som kan komma hoppas ni är det också .

 29. Frej

  Skogsmannen 25 Det känns som du kan det om skog bättre än mej . Men nog är det väl så att skylla på klimat när det gäller skogsbruk och maximera avsättning av insatt kapital i plantering , är nog inte grejen som minimerar en storskogsbrand om det vill sig illa ?

 30. Skogsmannen

  Greenpeace ”skogsansvarige” visar sig vara riktigt inkompetent.

  https://www.skogen.se/nyheter/daligt-palast-om-skogsbrander

 31. Nicke Nyfiken

  Orkar någon fritänkare här försöka förklara vad Rockström et al. menar med ”tipping point” i klimathänseende? Man måste ju utforska motståndaren för att kunna besegra honom… Kanske det varit uppe här tidigare, då ber jag bara om en länk.

 32. Skogsmannen

  Frej!

  Att skylla på klimatet vad gäller skogsbränder måste vara det bästa sättet att bevisa att man ingenting begriper om just skogsbränder. Se kommentarerna från riktiga experter i länken ovan.

  Riktigt svavelosande kommentarer!

 33. Sören F

  NN#22. Det är en variant på Entartete Kunst, inkompetent utställning av karikerat hatobjekt.

 34. Guy

  Nicke Nyfiken # 31

  Jag vet inte vad Rockström kan tänkas mena med ”tipping point”, men på svenska kan man kalla det för brytpunkt. I klimatalarmkretsar brukar dom tala om punkten ”utan återvändo” dvs då temperaturökningen gör att det bildas mera klimatgaser vilket gör att temperaturen stiger ytterligare osv utan återvändo.

  Bästa svaret skulle du få av tty eller Christopher E.

 35. Olav

  Ursäkta mitt inlägg # 27. Det handlar inte om att det jag skrev var fel. Tyvärr, tyvärr så räcker det inte för mig eller er andra att vi hela tiden ”avslöjar”lögner och grova felaktigheter vad gäller politiserad ”vetenskap” inom klimat/miljö.
  Folk som sympatiserar med den politiska eliten retar vi bara upp på det viset. Kom ihåg att de är många gånger fler än oss. Jag tror också att de flesta tycker det är ”ofint” att avslöja ljugande om SYFTET med lögnerna är ”god”. Miljö och klimat är liksom feminism och invandring extremt heliga områden för en stor del av befolkningen i Sverige.

  HUR SKALL VI KOMMA UT MED VÅRT BUDSKAP NÄR DET SAMTIDIGT NÄRA NOG ÄR FINT ATT LJUGA FÖR ATT OM MÖJLIGT”RÄDDA” NÅGOT (klimatet)?

 36. Rolf Mellberg

  #31, #34 Nicke Nyfiken och Guy

  Kolla den här filmen (från Davos för knappt 2 år sen) bara:
  https://www.youtube.com/watch?v=V9ETiSaxyfk&t=1074s

  Se gärna hela filmen men var extra uppmärksam på:

  Vid 11 minuter säger han att temperaturen har varit väldig stabil i flera tusen år, något som jag tycker är en ren lögn.

  Vid 14-15 minuter kan vi se att den tipping point som vi ska frukta handlar om att båda polernas is ska smälta helt och hållet. (känns fint att en något oroande smältning i Arktis för några år sen tycks nu har upphört och att Antarktis knappt smält något alls.)

  VId 17:30 kan vi se vad som krävs för att rädda planeten (en så kraftig förändring av planeten kan endast åstadkommas genom ett tredje världskrig och användandet av minst 100 kärnvapen)

  Som jämförelse kan ni se vad en riktig forskare har att säga:
  https://www.youtube.com/watch?v=pVXHaSqpsVg&t=1552s
  vid 20:00 börjar det viktigaste.

  Jag börjar bli alltmer upprörd hur en sådan nolla som JR får hålla på som han gör.

 37. Ingvar i Las Palmas

  Lars #8

  Precis så är det. Och det har funnits där i öppen dager i flera år.
  Allt ”vetenskapligt” snack har enbart 3 syften

  – Lura politiker
  – Fungera som dimridåer
  – Hålla klimathotstvivlar upptagna i meningslösa diskussioner (strider i flanken)

  Det handlar inte om ett verkligt klimathot. Det handlar om Global Makt. Punkt Slut

 38. Guy

  Här är en nobelpristagare som säger mycket av det samma som Jordan Peterson plus dom vanligaste, till lust och leda upprepade argumenten för och emot CAGW.

  https://www.youtube.com/watch?v=gypAjPp6eps

 39. Evert Andersson

  #1 Nicke Nyfiken
  Energimyndigheten beviljar anslaget. De hat en expertgrupp som rekommenderar vilka ansökningar som beviljas. Vilka som ingår i gruppen får man inte direkt svar på. De säger att det inte är pengar från ’klimatklivet’ som har svårt hitta användning för.

 40. Ingemar Nordin

  Välskrivet av Lennart Bengtsson om den stora klimatskräcken som uppjagat känslorna hos våra media och politiker.

  https://detgodasamhallet.com/2018/11/17/den-stora-kometen-1910-och-dagens-klimatskrack/

 41. Rolf Mellberg

  #38 Guy

  Hm, spännande film och person. Men Jordan P har väl inte sysslat med Dyson sfärer och star wars?
  Och jag kan inte se att denna unga tjej har fått nobels peng:

  Fel film va?

 42. Olav

  Det här är extremt bekymmersamt: Demokratiska partiet accepterar inte längre demokratiskt fattade beslut. Hela EU ger sitt fulla stöd till ”Demokraterna”, som är starka motståndare till allt vad demokrati är.
  Hur ”bufflig” vi än tycker president Donald Trump är måste vi stöda honom.
  Alternativet är så oändligt mycket sämre!

 43. Gunnar Strandell

  Rolf Melllberg #7
  Vågrörelsen hos den norra polarvirveln har nog större inflytande än solfläckarna under den årstid solen knappt syns över Arktis. Just nu har vi varmt medan det är kallt i Amerika och Sibirien. Men danska meteorologer spår att det kommer att ändras efter årsskiftet.
  Personligen tycker jag väderutvecklingen de senaste åren påminner om 1970-talet.

  Lars Cornell #8
  Jag vill lägga till ett citat av klimatforskaren Stephen Schneider, som hann med att både larma om sjunkande och stigande temperaturer under sin livstid:
  ”To capture the public’s imagination … we have to offer up scary scenarios, make simplified dramatic statements and make little mention of any doubts we might have. Each of us has to decide what is the right balance between being effective and being honest.”
  Törs vi lita på att forskarna klarar balansen om det lönar sig att vara effektiv?

  Nicke Nyfiken #31
  Den mest kända brytpunkten eller ”the tipping point” är att Sibiriens frusna tundra skulle börja tina upp och släppa ut de mängder av metan som finns under den frusna ytan. Det skulle öka värmen som ökar utsläppen osv. En annan är att Golfströmmen skulle stanna av.

  IPCC har deklarerat att en sådan utveckling har låg sannolikhet, men det avhåller inte en del alarmister från att ta upp dem när tillfällen bjuds.

  Frågan har varit uppe på Klimatupplysningen flera gånger. Sök på ”tipping point” överst på sidan om du är intresserad.

  Länk till en genomgång av Ingemar Nordin 2013:
  https://www.klimatupplysningen.se/2013/10/06/tippingpoints-nedtonade-ja-utraderade/

 44. Skogsmannen

  Det är troligt att ”message is taken” här på bloggen men det är alltid roligt att ”vrida om” lite till.

  Lite brandhistoria:

  http://www.brandhistoriska.org/kuriosa/skog1950.pdf

 45. Lars Cornell

  #44 Intressant. År 1690:
  ”En mycket stor skogbrand startade vid sjön Gunnen. Hjälmesryd socken i Småland. All Möckleshults skog brann och även för ytterligare sex byar förstördes all skog. Inga hus brann ty kring dem fanns beteshagar

 46. Guy

  Rolf Mellberg # 41

  Jepp, fel film, min blunder. försök med den här.

  https://www.youtube.com/watch?v=8mypFIui-iY

 47. elias

  #5
  ”Projektet ”Varför tas inte klimatvetenskapen på allvar? Studier av klimatförnekelse” är ett flerårigt, tvärvetenskapligt och internationellt projekt, som finansieras av Energimyndigheten.”

  Ja men hur ska de kunna undvika att titta på de argument som klimatförnekarna har, dvs den riktiga vetenskapens argument. Känsligheten för CO2 är ju tex en okänd faktor som inte går att förneka samt
  J. Petersens argument.
  Det ska ju vara ett tvärvetenskapligt projekt, dvs riktig vetenskap förhoppningsvis utan den politiska styrningen.
  Detta projekt borde ju vara ngt vi kan hoppas på; men till stor del beroende på vem som leder det förstås.

 48. Rolf Mellberg

  #47 Elias

  Har du läst mitt #9 och det Martin Hultman har skrivit på DN.
  Den här debatten är ju så enastående polariserad att för Martin är sakfrågan säkert fastställd med 100% säkerhet. Jag hoppas innerligt att Valentina Zharkova ska få rätt, se tidigare inlägg.

 49. The Guardian lägger ner Dana Nuccitellis blog i nätupplagan efter 5 år:
  https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/

  Jag har kommenterat där ibland under åren. Det är samma surrealistiska upplevelse som på alla klimathotsanhängande bloggar. Dvs man får intrycket att det närmast enbart befolkas av folk som är komplett oförmögna att artikulera några argument (oavsett för vilken position). Och förstås att ’radering’ och ”banna’ är de två starkaste argumenten där …

  Nästan lite synd. OCh U-Inhägnaden verkar också gå sotdöden till mötes. Trots att gammel-media igen försöker slå på trumman där ’klimatforskaren’ Rockström lyfts fram som både framtids- och vetenskapsorakel. Tja vad säger man?

 50. Skogsmannen

  #45!
  Man ska inte ha stora träd inom fallavstånd från hus enligt min åsikt. Träden närmast bör dessutom vara lövträd (av många orsaker).

 51. Roggan

  Du har helt rätt i att D Trump är en buffel, eller uppfattas som en sådan. Han har satt ”fingret på” på vad han kallar ”orättvisa handelsavtal etc och där är min uppfattning att han har en poäng där. Beträffande klimatfrågan har han ju deklarerat att han avser att lämna ”Parisavtalet”. Vi får se hur det blir med det.

  Tyvärr så anför han inga vetenskapliga argument för att lämna Parisavtalet. Enbart att det är dåligt för USA. Det hade naturligtvis satt en helt annan press på klimathotarna om han motiverat med vetenskapliga argument. Tyvärr så är D Trump lika ”nyfiken som en guldfisk” som någon skribent uttryckte det. Trump har ingen demokratisk eller vetenskaplig grundsyn och är i mitt tycke inget att stödja.

 52. Stora manifestationer ägde rum igår och idag runt om i Frankrike, organiserade av en rörelse kallad ” Gula västarna”. ”Gula västar”, därför att det är obligatoriskt att ha en sådan i handskfacket. Det är en av en mängd nya trafiklagar som införts i avsikt att pumpa pengar av bilister i form av böter.

  Protesterna gäller de redan höga bensin-och dieselpriserna, som snart ska höjas ytterligare med nya ”ekoskatter”. Nästan 300 000 personer deltog genom att blockera vägknutpunkter. En person dödad och 280 skadade.

  Sittande i mitt jakttorn har jag hela söndagen lyssnat till olika radiokanaler. Självklart var protesterna dagens tema. Som förväntat var journalister, politiker och experter kritiska till manifestationen. En vanlig kommentar var att de här ekomarodörerna får skylla sig själva, om de inte har råd att betala för de uppoffringar som krävs för att rädda planeten. Den nye miljöministern intervjuades. Han tyckte att det var underligt att folk inte kunde se hur klimatförändringen nu slår till med accelererande kraft. Ministern exemplifierade med skogsbränderna i Kalifornien och nyliga översvämningar i sydöstra Frankrike.

  De flesta demonstranterna kommer från områdena utanför de stora städerna. En stor del av dem är yrkesverksamma personer som lämnat förstäderna och flyttat ut till lugnare och billigare orter, men som bilpendlar till staden för sitt arbete. Speciellt dessa personer klandras av två skäl. Dels för att inte förstå eller bry sig om den skada de orsakar jorden, men lika mycket för skälen till flytten. Det är medelklassen, eller lägre medelklassen, som i förorterna kommit i kläm på grund av immigrationen från Nordafrika. Våld, inbrott, skadegörelse och dåliga skolor gör livet svårt där. Att de flyttar från förorterna av de skälen bevisar att de också är rasister. De förtjänar ingen sympati, enligt den elit som själv bor i områden, som varken immigranterna eller medelklassen har råd att bosätta sig i.

  Lösningen enligt flera, var att skatt och andra incitament ska användas för att tvinga ”folk” att flytta tillbaka till förorterna där kollektiva transporter finns tillgängliga, så att de kan leva bilfritt, vilket framtiden kräver.

 53. rale

  Hundra år av uppbyggt bränsle (bränder har förhindrats) och 50 år av miljöaktivism är orsaken till de kraftiga bränderna i Kalifornien. (Presidenten har har alltså rätt då han sa att skogarna är dåligt skötta!)

  https://www.youtube.com/watch?v=n4ZmxmrVCaQ

 54. Neoliberal Agenda

  RIV UPP skattefinansieringen av Public Service
  https://www.skrivunder.com/riv_upp_skattefinansieringen_av_public_service?a=2

  Sprid vidare. Budkavle kommer, budkavle går. Rid i natt!

 55. Ivar Andersson

  #51 Roggan
  Trump har rört om i den politiska grytan på ett fantastisk sätt. Nu är det inte bara ryggdunkningar när den politiska överklassen träffas. Till och med Nordkorea har påverkats. Men jag vill inte ha Trump i min bekantskapskrets och han vill nog inte umgås med mig heller.

 56. Håkan Bergman

  Suck, kan våra politiker få nåt rätt? Varför i himmelens namn ska svenska skattebetalare subventionera svenska bidragsspekulanter och norska bilköpare. Klantarslen!
  https://www.dn.se/ekonomi/motor/svenska-miljobilar-saljs-till-norge-efter-att-agarna-kammat-hem-miljopremier/