Ooops, det hade vi ingen aaaning om..

Kvalitetsjournalistiken
Mats Svegfors på DN-debatt
”Under 1990-talet var det ändå självklart att vi i SvD jämförde oss med Financial Times när vi funderade på tidningens innehåll, utformning och positionering. Lägger vi en svensk kvalitetstidning i dag vid sidan av Financial Times, eller för den delen New York Times, utmanar jämförelsen löjet. Efterfrågan på kritisk, självständig journalistik avtar i snabb takt. Kommersialiseringen och ekonomismens primat råder i varje por av samhället. Public servicekommittén lade fram sitt betänkande i september förra året. Dess förslag innebär, med rimliga ekonomiska antaganden, att Sveriges Radio fram till 2019 ska spara bort 200 journalister”.
Med huvuddelen av journalistkåren i Miljöpartiet och på vänsterkanten så förstår man ju hur hemskt det måste vara för dessa missförstådda stackare att vara lönsamma, seriösa och objektiva. Att dessutom tvingas lägga tid på att undersöka saker, för att kanske få fram resultat som inte följer den egna agendan, verkar ju jättejobbigt.
Uppdatering: s Lars Berns artikel om det svenska debattklimatet (på Neswmill)
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Jag brukar börja min morgon med att lägga upp dagens predikan, dvs min egen artikel eller krönika, på min blogg. Sedan kollar jag TCS.
    Idag behandlar vi olika sidor av samma tema. Mitt lilla inlägg idag handlar om reklam som är mer värdebaserad än politiken, och naturligtvis implicit svensk papegojmedias oförmåga att sköta sitt uppdrag.
     
    https://www.frihetsportalen.se/2013/02/vardebaserad-reklam/

  2. Staffan

    ”Så mycket krympte redaktionerna”.  Mediavärlden 7 feb 2013.  Där finns också ”Jobben som försvinner i år” i högerspalten.
    http://www.medievarlden.se/nyheter/2013/02/sa-mycket-krympte-redaktionerna-i-fjol

  3. Slabadang

    Mats Svekfors!
    Mannen som missade det gyllene tillfället som jag kommer förakta honom för så länge han lever. Det är det här tillfället jag menar: Jag fattar inte hur man har mage att hyckla något så totalt!
    http://www.svtplay.se/klipp/53170?type=embed
     
     

  4. S. Andersson

    Intressant observation. Jag bor sedan länge i den tysktalande delen av världen och kan bara intyga att svensk journalistik ligger ljusår efter t ex Frankfurter Allgemeine Zeitung eller Neue Zürcher Zeitung. Jag kan uppskatta att läsa krönikor i dessa tidningar bara för att skribenterna är bildade och stilistiskt säkra. Det finns inte en enda sådan i Sverige numera. Den siste var Per T Ohlsson.
     
    Svenska journalister verkar numera arbeta som översättare av nyhetsklipp från engelskspråkiga nyhetsmedia. Det är ju inte så konstigt att det blir just engelska nyheter eftersom det inte längre finns någon på tidningsredaktionen som kan andra språk än engelska. Som tur är finns det det i England, och på denna avväg får vi veta vad som hänt i Frankrike och Tyskland också. Fast bara lite. När man läser svenska tidningar är det som om Europa inte fanns. Detta är fullständigt makalöst och vi får rubriker om ”igår avgick Frankrikes president, enligt BBC”.
     
    Ett annat trick man tagit till är att strunta i att rapportera om det som hänt, det är ju ändå tämligen ointressant och tidskrävande med alla faktakontroller och guvetvad. Nej, istället gör man prognoser. Hur blir aktiekurserna om ett år? Klimatet? Arbetslösheten? Och framför allt får man skrämmas vilket ju minsta barn tycker är kul.
     
    Det tredje är att ”ta ställning” i den politiska debatten. D v s torgföra sina egna politiska föreställningar. Det här ligger som ett bakgrundsbrus bakom all inrikesrapportering och bidrar till den svenska indoktrineringen, allt det där larvet om att regeringen ska fixa fler jobb eller att allt som har med EU att göra är dåligt. Just det där med EU hänger väl ihop med nyhetsstöld från England också eftersom engelsmännen fortfarande drömmer om sitt imperium och hatar allt europeiskt.
     
    Tja, det här var ju ett uppfriskande sätt att börja en söndag på. 🙂

  5. Ann L-H

    Svegfors skriver ”Efterfrågan på kritisk, självständig journalistik avtar i snabb takt”. Var det denna hans inställning som gjorde att vi fick de miljöreportrar vi nu dras med på de sk vetenskapsredaktionerna i SR/SVT? 
    Vad ”journalisternas nedslag” förmedlar har ju av tradition ansetts väsentligare än antalet nedslag. En gång i tiden verkade Svegfors ansluta sig till den iden.   

  6. Claudius

    Ganska typiskt att en artikel om papperstidningarnas växande problem levereras av en f. d. chefredaktör i ”gammelmedia”. Skriften på väggen har varit tydlig rätt länge, papperstidningarna har svårt att klara konkurrensen från Internet — där de förstås själva bidrar starkt till att göra det svårare för papperet.
    Emellertid kämpar Svenskan hårt för att profilera sig på Nätet. Kanske blir SvD den första tidningen som helt övergår till de elektroniska formaten? Observera hur den tidningen redan jobbar med versioner både för Nätet, för Paddorna och i de smarta mobilerna.
    Själv har jag rätt länge trott att de kommer att tröttna på att låta morgonpigga tidningsbud trotsa oväder. vind och snöglopp med tunga pappersbuntar vid nattens avslutning. Vi kommer att själva få printa ut de tidningssidor vi vill läsa deras produkter i pappersform. Jag gör det redan på söndagarna eftersom jag bor på en ort dit pappersdistributionen inte når då.

  7. Slabadang

    Mats Jangdahl!
    Din reflektion är ett uppvaknande från den tunga kulturmarxistiska bombmattan vi lagts under. Att hylla individen och lyfta upp det ansvar den nytta och den förmåga varje individ har är att döda alla kulturmarxistiska ambitioner. Att vi kan tänka själva är livsfarligt för den som vill styra dig att erkänna. Alla yrkesgrupper skulle hedras på samma sätt. Det ger oss samtidigt en mycket realistisk bild av hur samhället fungerar, vem som gör jobbet och på vem det vilar, långt långt borta från alla djävla skrikiga självupptagna  ideologer som dominerar och vill styra över oss i dag. Att porträttera oss som individer skapar respekt förståelse och samhörighet. Under trettio års tid har vi istället framställts som bondens höns.

  8. Kalle

    Förfallet är totalt. Ofta räcker det att läsa rubrikerna på första sidan. Innehållet tillför oftast just ingenting.

  9. Björn

    Avslöjande självbekännelse av Svegfors. Kanske en väckarklocka att avbeställa SVD. Man får ju leta bland reklamen för att hitta någon artikel. För övrigt verkar tidningen ha blivit vänstervriden. Vi behöver här i Sverige en ny uppstickare med grävande journalistik och kunniga orädda journalister som är helt ofärgade av idealism.

  10. Peter F

    Kvalitet var det som sagt
    http://www.journalisten.se/webbfraga/vilken-ar-arets-groda

  11. Slabadang

    Svekfors analys är faktiskt ren skit!
    Journalister har faktiskt ingen koll bristen på självdistans är uppenbar och han blandar ihop fel saker. Kvalitetsjournalistik är för MSM vad säkerhet är för Volvo.
    Det ENDA de skulle kunna konkurrera med nätet om, har de istället valt bort genom att lyfta fram den ena hönshjärnan efter den andra som kulturchefer krönikörer och ledarskribenter. Den journalistiska självbilden är helt ur fas med läsarna och fattar inte att det vi mest förväntar oss från dem är det de sysslat allra minst med. Med den PK korrekta tvångströjan på varje skribent och med kulturmarxsitiska motiv så eldar vi gärna upp skiten i spisen utan att läsa den först efter ett tag och prenumerationen sägs upp. Den dan vi blir lika såsiga i huvudet som våra nuvarande journalister är det tack och godnatt.
    En journalistik som gått från att hjälpa oss att tänka själva till att få oss att sluta göra det är den utveckling vi upplevt. En härskarmentalitet med NOLL respekt för läsarnas förstånd.

  12. Ingemar Nordin

    Lite OT, men här var i alla fall en bra ledarkolumn i SvD om det s.k. näthatet som det råder en sådan uppståndelse om. Vänsterjournalister ser inte bjälken i det egna ögat:

    http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/glom-inte-det-goda-fina-hatet_7901138.svd

    En av våra svenska nätpionjärer Oscar Schwartz (startade Bahnhof) skrev någon dag tidigare ett bra inlägg på SvT debatt ”Det medieeliten kallar näthat är egentligen ett vrål av maktlöshet”:

    http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/glom-inte-det-goda-fina-hatet_7901138.svd

    Svegfors verkar vara precis lika blind som våra klagande vänsterjournalister för var problemet ligger.

  13. Anders Persson

    #3: När man kommer hem från en längre tids utlandsvistelse förvånas man över simpelheten den svenska politiska debatten. Som Lars Adaktusson pinsamt visar i bandet handlar det mest om att placera människor eller åsikter i någon politisk ”box”, generalisera kring denna ”box” och sedan uttala förkastelsedomar. Framgången hos Sverigedemokraterna beror till viss del på att de behandlats så, inte bemötts sakligt politiskt.
     
    I TV-debatten med Lars A agerar Mats Svegfors helt korrekt i detta avseende. Han verkar också ha begrepp om elementär statistik långt bättre än LA.
    2008 när Mats S fyllde 60 år utgavs en vänbok ”Det ansvarfulla uppdraget” redigerad av en biskop och 1968-radikal. De skrev i förordet, helt korrekt, att Mats S ”har dokumenterat sig som en man med intellektuell integritet och förmåga till självständigt tänkande. Hans inspirerar till civilkurage och mod att stå för sin åsikt även när man möter kritik. I allt han gör kan han betecknas som en energisk intellektuell person i rättstatens och medborgarsamhällets tjänst.”
     
    En till boken bifogad ”Tabula Gratulatoria” upptog runt 300 namn, bland dem hittade man både Carl Bildt och Jan Myrdal.

  14. Ingemar Nordin

    #12,

    Ooops, det blev fel länkadress till Oscar Schwartzs inlägg:

    http://debatt.svt.se/2013/02/07/det-medieeliten-kallar-nathat-ar-egentligen-ett-vral-av-maktloshet/

  15. Slabadang

    S Andersson!
    Tack för bred och tillbakablicken! Våra journalister har blivit ett växande problem för den demokratiska samhällsdebatten. Journalister med mer och mer extrema åsikter är de som lyfts fram mer agitatorer än journalister. De imponerar säkert på varandra och twittrar sinsemellan och mest extrem är ballast och får mest uppmärksamhet av kollegorna medan läsarna stänger av och intresserar sig för nåt viktigare än en agitatorisk posörs självupptagenhet och wannabee bland sina kollegor.
    Bristen på kvalitativ journalistik är rena myllan för nätets motsvarighet och redaktörerna har tappat makten över ”vinklingen” (indoktrineringen) och vem som får vinkla och allt fler läsare hittar alternativa källor där de får det de söker. Det kollektiva journalistiska underskotten i bevakningen av samhöllet fylls igen allt snabbare med framgångrika bloggar i respektive underskott TCS Frihetsportalen Avpixlat K Bergquist Kostdoktorn mfl utgör bevisen på de kollektiva underskottet och partiskheten journalismen skapat. Där besökarna fattat att journalisterna inte är att lita på. I ämne efter ämne tappar nu journalismen sin trovärdighet och existensberättigande. Folk gör allt mer revolt mot den självpåtagna åsiktsstyrningsroll så många journalister eftersträvar.
    Med fingrarna i öronen skrikande lalalalalla vi hör er inte så hör du aldrig en debatt där frågan ställs ”varför har allmänheten så lågt förtroende för journlaister” ALDRIG!! Därför dör de sotdöden och kan stå på PK klubben och orera om sin egen förträfflighet medan publiken skriker utanför och ber dem sticka och brinna! …… ”Va behöver vi förtroende också? ”
    Kommentar modererad

  16. Peter Stilbs

    Slabadang #3 – tack för klippet. Svegfors var verkligen illamåendeframkallande i denna debatt med Adaktusson. Jag trodde han var bättre än så.

  17. HenrikM

    OT
    Jag ägde och körde en elbil 7 år, den var från 1994, Renault Clio. Märkligt att man verkar ha ungefär samma problem idag som jag hade, läs denna review om Tesla:
    http://www.nytimes.com/2013/02/10/automobiles/stalled-on-the-ev-highway.html?ref=technology&_r=0
     
    En intressant iaktagelse jag gjort. I början på 1900-talet kunde en elbil åka 10 mil på en laddning. Det var samma som min från 1994…

  18. Anders Persson

    Höger och vänster? När jag nu på morgonen sorterade mina böcker föll ett klipp från 2004; Sverker Åströms berömda inlägg i DN-debatt 18.11.04 om att ”S-regeringens maktmonopol måste brytas i nästa val”. Denne socialdemokratiske trotjänare ondgjorde sig över samarbetet med ”vänstern”, dvs. v.
     
    Men sedan, när han kommer in på politiska sakfrågor, reser han bla. problemet med ordningen i skolan förutan vilken ingen meningsfull undervisning kan förmedlas.  Effekterna har blivit skolk, mobbning och dåliga studieresultat, dvs motsatt den avsedda eller påstådda. Sedan följer i Åströms inlägg ett stycke som tar som utgångspunkt arbetarklassungdomens situation:
     
    ”De elever som inte har en hemmiljö där vettiga samtal förs vid köksbordet missgynnas på det grymmaste. Många misslyckas helt eller delvis och lämnar skolan utan betyg. Barn som har en sådan hemmiljö [vettiga samtal vid köksbordet, AP] favoriseras däremot….”
     
    Dessa ord är så gott som ordagrant vad som hävdades på 1970-talet av ”vänsterdebattörer” knutna till ”Gnistan”, ”Clarté” och Fib/K, bla. Knut Lindelöf, som förresten fortfarande driver frågan:http://www.lindelof.nu/index.php/mina-bocker/
     
    Åström fortsatte: ”Något liknande kan sägas om den likaledes ideologiskt motiverade hyresregleringen. Den är helt orealistisk och leder i slutändan till att de förmögna, eller de som har lämpliga relationer, får de bostäder de vill ha.”
     
    Var Åström ”höger” eller ”vänster”? Så sluta med ”boxtänkandet” både i och utanför klimatdebatten. Ta reda på vad folk, grupper eller partier verkligen anser och gör oavsett vad de kallar sig eller blir kallade.

  19. Svenolof Karlsson

    Jag har funderat en del på varför medias behandling av klimatfrågan och annat blivit som den blivit. Säkert handlar det om ett antal samverkande faktorer.
     
    Till exempel uttrycks här något slags generationsskillnad. De äldre journalisterna har inte köpt alarmismen i lika hög grad som de yngre.
     
    Varför då? Jag uppfattar att min generation (femtitalister) växte upp med större respekt för fakta och kunskaper än yngre (beklagar generaliseringen). Vi (de äldre): Man kan inte rubba fakta bara för att de är obekväma. De (de yngre): Om fakta inte passar, väljer vi andra fakta. Vi: Fakta går före åsikter. De: Åsikter går före fakta.
     
    Kanske är ett skiljeår 1968. Inte för den så kallade ungdomsrevoltens skull, utan för att Sverige då avskaffade den gamla lärdomsskolan (åtminstone idén med den). Det var inte så viktigt vad man lärde sig, bara man var jämlik.
     
    Poängen hur som helst: tappar man respekten för fakta och kunskaper, förlorar man en helt avgörande kompass också när det gäller att ha åsikter.
     
    Själv gick jag i skola i Finland, som tog efter det svenska skolkonceptet delvis, men inte släppte kunskapskraven.
     
    Betyder det att finländska journalister i dag skriver mer sansat i klimatfrågan än svenska?  Nja, det finns en gradskillnad. Man kan inte tycka på lika lösa boliner som i Sverige. Men särskilt på de stora medierna i huvudstaden (TV, radio, Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet) är man mycket grön i syn på världen (Gröna Förbundet fick 22 procent av rösterna i Helsingfors i kommunalvalet i fjol), och tyvärr återspeglas det i en väldigt ensidig vinkling av klimatfrågan.
     
    Ute i landet är det, som väl också i Sverige, mer sansat. Man lever närmare realiteterna.
     

  20. Slabadang

    Anders Persson!
     
    En enkel ordningsfråga … var Åhström juornalist ? Och visst finns det en minoritet inom socialdemokratin som inte att skolan skall vara en utbildningsanstalt och inte en indoktrineringsplats där både barn och anställda skall stå under ideologisk makt och kontroll. Det är den så kallade ”högerfalangen” inom sossarna. Greider som nu är mer mainstream inom sosseriet talar om att matematiken sitter i en ”elitbur” och att matte är en ”klassfråga”. Så du försöker berätta för oss att det finns friska fläckar inom sossarna och själv som gammal sosse så vet jag varför jag lämnade rörelsen.
    Med djup insyn i lärarhögskolan i Stockholm så kan jag bara konstatera att det ballat ur TOTALT!! En som går i årskurs sju klarar lärarhögskolan direkt. Så varför stötta en minoritet inom sosseriet när du istället kan rösta på Björklunds Fp där de friska värderingarna är i majoritet?

  21. Slabadang

    På ämnet!
    När jag skriver detta inlägg så har TCS 19 inlägg om journalistiken. Björn Wiman på DN har i sin artikel om kulturen/kulturjournalister fått EN kommentar! 🙂
    Var de eventuellt passiva läsarna finns är klart och ännu klarare var de aktiva läsarna numer håller hus. Avpixlat har hittils fått in 1324 kommentarer idag. har de etablerade partierna något inlägg kommentar alls? 🙂 De går fort i hockey och samhällsdebattens villkor och makten över den förändras otroligt snabbt. Vinnare och förlorare är lätt att fastställa! Leve NÄTET!

  22. Anders Persson

    #19: Jag vill förklara opinionsläget i klimatdebatten utifrån huvudtesen i Daniel Kahnemans nyss översatta bestseller ”Tänka – snabbt och långsamt”, en dålig känsla för elementär intuitiv statistik, något som man förresten inte bara märker i klimatdebatten: folk är alltför tvärsäkra, ser mönster i helt slumpartade förlopp, har svårt bestämma sannolikheter, förmedla dem och dra rationella slutsatser ur dem.
     
    För 5-6 år sedan när det såg ut som om temperaturen stigit ganska jämnt sedan 1960-talet var en uppåtpekande framtida temperaturutveckling allmänt omfattad. Detta trots att vi (meteorologer, geofysiker och den ”bildade” allmänheten) mycket väl visste att klimatet utvecklar sig långsamt och ojämnt med långa perioder av omvänd utveckling.
     
    Idag, när det med visst fog kan hävdas att temperaturen stått still i 10+ år så vill en ökande opinion blåsa ”faran över”. På finska TV:ns (YLE:s) vädersida, där jag medverkar, hade jag i somras ett inlägg där jag visade att inte ens en så okontroversiellt fenomen som den ”hemisfäriska uppvärmningen” från vinter till sommar sker rakt och jämnt som de meteorologiska medelvärdena visar. http://www.yle.fi/saa/saarinki/?openSpark=20544 Under sextio dagar på våren 2012 backade eller stagnerade uppvärmningen under drygt 40% av tiden! Men ingen, vad jag vet, tvekade om att sommaren var i antågande!
     
    Ett inlägg om Grönland kanske också intresserar: http://www.yle.fi/saa/saarinki/?openSpark=19624
     
     
    Av mellanfolkliga skäl är mina inledningar på finska, men huvudtexten på svenska.

  23. Anders Persson

    #20: Vad som Göran Greiders motståndare och anhängare i mattedebatten missat är att matte egentligen är ganska lätt eftersom man kan lära sig det mesta utantill eller som recept.
     
    Den franske nobelpristagaren i fysik 2002 Pierre-Gilles de Gennes hävdade alltid att inom fysiken var matematiken det enklaste, det svåra var vad matematiken betydde och hur den relaterade till verkligheten. Han hävdade att undervisningen i matematik är formalistisk eftersom detta medger att lärarna hinner med mer och med mindre ansträngning, i synnerhet när det gäller att rätta provskrivningar.
     
    En liknande uppfattning hade fysikpristagaren 1965 Richard Feynman och hans skildring av sina erfarenheter i Brasilienhttp://v.cx/2010/04/feynman-brazil-education gäller nog inte bara där . . .

  24. Boxtänket är att göra det lätt för sig….SvD mot SVT…det är bara gräl inom äktenskapet http://www.mises.se/2013/02/09/det-goda-hatet/

  25. Lars

    ”Alla journalister är inte nollor”, lyder sammanfattningen. Men nära nog. De flesta är korrupta, fega, inkompetenta, osakliga: ”Kåren domineras av människor långt ut på vänsterkanten.”
    Åke Ortmark
     
    http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article16208350.ab

  26. HenrikM

    OT, vad förnylsebart kan göra för natur och människor.https://www.youtube.com/watch?v=ZzwDg9KtX2k
    Det går att välja automatiskt översatta subtitles till svenska. Det gör filmen något humoristisk trots sitt allvarliga tema.
     
     

  27. Peter F

    Något för Sverige också ! http://www.tomscott.com/warnings/

  28. Tage Andersson

    Jag känner inget för dagens journalister, men ändå tycker jag att de blir alltför nedgjorda här. Varken skrån som fysiker, geofysiker,klimatologer eller meteorologer kan svära sej fria från överdrifter i klimatdebatten.
    Prof Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre. stöder värdsbanken/Potsdaminstitutets rapport och späder på med sensationella påståendet. I TV4s morgonsoffa den 28/12 hävdade han att: ”Jorden blir självvärmande….Svåra stormar blir allvarligare   Orkanen Sandy hade inte varit möjlig om inte jorden blivit en grad varmare”.
    I senaste numret av Forskning och Framsteg (nr 2, 2013, sid 20) skriver Ulf Danielsson, prof i teoretisk fysik: ”…Vad händer när den slarviga journalistiken, som ingen längre sätter sin tilltro till, berättar om något verkligt farligt? Vi vet vad som händer. Det har nämligen redan hänt.
    Världens klimat är på väg att löpa amok. Polerna smälter, haven stiger och hela vår civilisations framtid står på spel. Efter det att den första uppståndelsen lagt sig har allt återgått till det vanliga.”
    Så nog tuffar CAGW-tåget på för fullt. Det stöds av rådande paradigm, vilket riksdagsdebatten häromdagen tillfullo visade. Att välta ett paradigm går inte snabbt. Rasbiologin, med rashygien och allt som hörde till för att bevara den ”ariska rasen” och rädda fäderneslandet och västvärlden, rådde under en stor del av 1900-talet. Och betraktades som spetsvetenskap.
    Mellan allt gnabb är TCS väldigt bra på att diskutera klimatfrågor och har många kunniga debattörer. Tyvärr blir det mest pep-talk för de redan övertygade. Hur höga besökstal man än redovisar når det inte ut. Därför, alla skribenter med skarp penna och kunskap, skriv för media. Det är inte lätt att få in artiklar, men då och då går det.

  29. Peter Stilbs

    Jag håller med Tage #27 – det finns jätteduktiga journalister också. Men det är märkligt med just ”klimatfrågan” att det blivit så snett.
    Ulf Danielsson är mig veterligen en polare till en från TCS känd professor i Matematisk statistik. 

  30. Sirapsodlaren

    ”Efterfrågan på kritisk, självständig journalistik avtar i snabb takt”.
    Jag skulle påstår att det är tvärtom, det har aldrig funnits en så stor efterfrågan på kritisk och självständig journalistik. Problemet är att tidningarna inte kan leverera den typen av journalistik, och därför är ingen beredd att betala för prenumerationen.
    Dagens journalistik är ungefär som prästerskapet var på 1800-talet, en monolog från predikstolen för att uppfostra folket i den rätta läran.
    Det som saknas är naturligvis att nyheter och politik belyses från alla håll. Vill journalisterna finnas kvar som yrkeskår om 10 år så behöver man dels få till en dialog med läsarna, och dels även rapportera om sådant som man inte själv tycker om.
    Det är ju svårt att tjäna pengar på nyheter idag, eftersom nyheterna finns gratis överallt. Vissa tidningar lägger en del innehåll innanför betalväggar, men jag vet inte hur lönsamt det är.
    Däremot tror jag att tidningarna skulle kunna ta betalt för just dialogen, dvs kommentarsfunktionen (näthatet).  På ett väl fungerande socialt forum (som detta) så tar ju artikelförfattaren upp ämnet, och kommentarsfunktionen för ämnet vidare.
    Jag hade nog kunnat tänka mig betala för en välmodererad kommentarsfunktion på tex Svd (under förutsätning att man höjer nivån på journalistiken också. Och lyckas skicka tidningen till Göteborg åtminstånde 50% av dagarna, senast jag prenumerarade gick det inte så bra med det).

  31. #19 Svenolof K
    ”Själv gick jag i skola i Finland, som tog efter det svenska skolkonceptet delvis, men inte släppte kunskapskraven.”
    Tur för finnarna att de inte helt tog efter den svenska skolan.
    I min kommun har man funderat på att titta på andra länder som är framgångsrika i matamatik, kankse få ideér därifrån som kan tillämpas. Vi vet alla att Finland får bra resultat i internationella studier. Föreslog själv i min kommun att vi skulle ta en närmare titt på Finland. Skolchefen bara avfärdade detta med ”i Finland mår inte eleverna så bra i skolan”. Det var överhuvud taget inget alternativ att titta på Finland.
    Vart har man då åkt i komunen för att lära sig mer om matteundervisning. Jo, till Indien. Indier är ju duktiga på matte, Ok. Men vilken del av Indien åkte man till. Jo ett område på den östra delen som inte har hängt med i utvecklingen som andra delar av Indien. Kalaset betaldes av Sala-Ida och för att få pengar därifrån måste man följaktligen åka till en mindre utvecklad del. Stora klasser givetvis men två timmar matte varje dag från åk 1 till åk 10 förklarade besökare därifrån på en fråga från mig. Och det är ju en sak som svenska elever skulle må bra av när det gäller matte, mer tid. Finnarna lägger mer tid på matte än vad svenskar gör åtminstone gjorde de det för några år sedan då jag gjorde en jämförelse.
    Tänk att det ska vara så svårt att ta efter vad vårt grannland gör istället för att åka runt halva jorden till en mindre utvecklad del av världen.

  32. Kapitalist

    Han missar att den gamla högtalarmassmedian konkurreras ut av bloggar som den här där man får mycket djupare information och dessutom blir många bloggar sammantaget en objektiv och kritisk informationskälla. Att han mäter kvalitet i antalet tecken per sida är ju rätt avslöjande…

  33. Slabadang

    Lars Berns artikel på Newsmill!
    Bullseye!
    http://www.newsmill.se/artikel/2013/02/09/ansvaret-f-r-debattklimatet-ligger-i-rosenbad

  34. Slabadang

    Paul Erlich Cub of Rome och fanatisk misantrop TWITTRAR!”
    Från Bishop Hill!
    #Climate disruption. Remember this when denier morons claim snow proves no warming. Just the opposite. #greed. http://bit.ly/Xiwu7G
     
    #Overpopulation and idiocy — more on the WSJ’s latest moron. Right wing struggling to find even dumber ”analysts” http://bit.ly/WxTdva
     
    #Climate disruption. Arizona pol gives more evidence we’ll never run out of morons http://bit.ly/XfuVW9
     
    Friends of Fraud — #Republithugs on the rampage #plutocracy #greed http://nyti.ms/UkMJTb
     
    Tricky Dick pioneering the techniques of todays #Republithug #plutocrats. Richard Nixon’s Even-Darker Legacy http://readersupportednews.org/opinion2/277-75/15846-richard-nixons-even-darker-legacy …
     
    WSJ gibbing idiocy on #population http://on.wsj.com/Ytfg6p  no accident. Part of Murdoch empire’s attempt to murder our grandkids for profit.
    #Population. Julian Simon proved by example long ago the ultimate resource, which will never be exhausted, is
     

  35. Svenolof Karlsson

    rutger #31 Tack för kommentarer, synd att innehållet i kommentaren var som det var. Jag vet dock att det görs massor med studiebesök från Sverige till finländska skolor, så förhållningssättet i din kommun är knappast typiskt.
     
    Kanske mår finska skolelever dåligt? Mår de svenska bra? En mycket intressant sak är att de finländska skolorna toppar statistiken också i ett annat avseende: föräldrarnas ekonomiska och sociala status spelar mindre roll för elevernas skolframgångar än i något annat land. Den saken borde verkligen intressera Sverige.

  36. Ingemar Nordin

    Slabadang #34,

    Paul Erlich verkar ju vara en riktigt intellektuell gigant. Han har lärt sig att använda epiteten ”moron” och ”idioter” om alla som inte tycker och röstar som han. Vilket djup! – Inte att undra på att han är en av världens mest misslyckade domedagsprofeter, tillsammans med Obamas vetenskaplige rådgivare, John Holdren.

  37. Ann L-H

    I senaste vetenskapsradion historia kvittrades det om Rachel Carson
    http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/150965?programid=407
    En miljövetarprofessor på Sthlms univ. hade bestämda åsikter om DDT-, freon-, klimatskeptiker mm. Sedan ringde telefonen och jag vet inte exakt vad som sas, men programmet i sin helhet verkar värt att reflektera över, inte minst med tanke på vad programmet Medierna tog upp alldeles innan nämligen den allt större avsaknaden av specialreportrar!

  38. Lajban

    Vad gäller kvalitetsjournalistik så har FOX News en väldigt intressant modell där de har
    25% kvalitetsjournalistik.
    25% tid där de röjer runt, ofta med kvalitetsjournalistik för att tillfredsställa publiken.
    25% tid för det direkt kommersiella.
    25% tid för talkshows om allt det ovanstående.
     
    FOX framstår nästan som en av de främsta nyhetskällorna nuförtiden med avseende på ”nyheter & information” till allmänheten, med new york times m.fl. hack i häl.
     

  39. tty

    Anders Persson #23
    Vad som Göran Greiders motståndare och anhängare i mattedebatten missat är att matte egentligen är ganska lätt eftersom man kan lära sig det mesta utantill eller som recept.”
    Där har du helt fel, även om många tror som du. Att räkna efter ”recept” utan att förstå vad man gör kan vara helt livsfarligt (även bokstavligen).
    Ta t ex statistik som ytligt sett är en av de enklaste delarna av matematiken, i synnerhet om man har dataprogram som gör grovjobbet. De grundläggande axiomen och teoremen och de antaganden som man (ofta omedvetet) gör när man använder olika statistiska begrepp är inte alls enkla och det är oerhört lätt att göra bort sig om man inte behärskar statistisk teori, något som Michel Mann m. fl. återkommande demonstrerat.
     

  40. Anders Persson

    #39 Jo, du har helt rätt. Jag håller med dig till 100%. Men jag avsåg den formella delen av matematiken, att lära sig härledningar osv. Svårigheterna att dra slutsatser, t.ex. ur statistik är grovt underskattade.