Klimatskeptiker, klimatsmart, klimatskola… Svenska Akademins ordlista borde utökas rejält. 🙂 Nu kan vi dessutom addera ytterligare ett nytt ord, nämligen KLIMATSALONG.
En klimatsalong är ”en mötesplats där människor från alla samhällsområden; näringslivet, myndigheter, ideella organisationer, kan träffas och diskutera klimatfrågor”. Initiativtagaren till detta sätt att samlas på är U&W, eller som man uttalar det: You and We.
U&W [you&we] är ett konsultföretag som anser att det inte finns en motsats mellan ett gott ekonomiskt resultat och att bedriva en ansvarsfull affärsverksamhet. Det gäller bara att hitta fram till hur man gör. Och det är där vi kommer in i bilden.
Nu har alltså U&W kommit på idén att arrangera klimatsalonger där människor får lära sig att inte bara byta glödlampor, utan även värderingar (U&W:s egen formulering).
Den 9 september är det dags för höstens första klimatsalong i Stockholm tillsammans med SVN (Social Venture Network), Studiefrämjandet och Skandia. Inledande talare är Jan Aronsson, legitimerad existentiell psykoterapeut, praktiserande filosof och ekonom och Niclas Hällström, klimatexpert på Naturskyddsföreningens internationella miljöpolicyprogram. Därefter följer diskussioner.
Aronsson deltar i egenskap av livsvägledare. På nätet hittar vi följande information om honom:
- Ekonomexamen från Stockholms universitet
- Magisterexamen i praktisk filosofi från Linköping universitet
- Psykoterapeutexamen från Linköping universitet
- Legitimation som existentiell psykoterapeut från Socialstyrelsen
Jan Aronsson arbetade som affärs- och skattekonsult i eget företag fram till 1992 då han bytte yrke eftersom livet inom finansvärlden kändes alltför torftigt. Det kan jag i och för sig förstå. 😉
Aronsson driver ett eget företag som heter Insikt och som erbjuder en coachingtjänst riktad mot företag och offentliga organisationer som bygger på existentiella perspektiv. Låter ganska flummigt, om jag får säga så.
Niclas Hällström sägs vara klimatexpert. Men den enda information jag hittar om honom är att han är tjänstledig från Dag Hammarskjöld Foundation för att arbeta just som klimatexpert på Naturskyddsföreningen. Det hade varit trevligt att veta vad som meriterar Niclas Hällström att titulera sig klimatexpert, mer än att han var en av författarna till rapporten ”Carbon Trading”. Men kanske är det så att detta i sig räcker för att bli expert på klimat. Vad vet jag.
Jag hade gärna närvarat på den första klimatsalongen, men andra åtaganden hindrar mig tyvärr från det. Kanske är det någon som anmäler sig som frivillig att sondera terrängen? 🙂
Bara 200 kr i inträde, och en ekologisk macka ingår. Fantastiskt. Man saknar bara Runar… 😉
Peter S: Jag VET att du är sugen på en ekologisk macka. Dessutom är alla aktiviteterna klimatkompenserade!
”Klimatsalong”… låter som en pk ekologisk frisersalong.. 🙂
Ja, somliga livnär sig på bondfångeri som att skicka ut e-mail med erbjudanden om miljontals dollar och andra startar Klimatsalong. Alltid finns det någon som köper valserna…
”suck”
Ja, här gäller det att smida medan järnet är varmt………klimatsalong, var det nån som sa ”klimatkalsong”? =)
Niclas Hällström var en av grundarna för Cemus, Centrum för miljö- och utvecklingsstudier, vid Uppsala universitet i början av 90-talet. Cemus är ett banbrytande och unikt program vid UU, där han har jobbat som amanuens, lärare, nämndeman, och arbetsgruppsmedlem. Cemus idé – och med stor sannolikhet även Niclas – är att frågor som t.ex. klimatfrågan är tvärvetenskapliga. Det innebär att det inte bara är en klimatologisk fråga, utan en social, ekonomisk, juridisk, kulturell, etc, fråga och går inte att ”lösa” genom att samla på sig högskolepoäng inom en disciplin. Alla krävs. Det här är sunt förnuft inom mycket av den akademiska debatten om miljö- och utvecklingsproblematik, skulle jag vilja säga. Dag Hammarskjöldfonden har givit ut böcker och magasin om hållbar utveckling sedan 60-talet, långt innan det hamnade på tapeten, innan Stockholmskonferensen -72. Det är ett av Sveriges kanske mest etablerade ”motströms”-organisationer, med en kritisk debatt som sträcker sig över ett halvt sekel. Niclas jobbade där för att han kan sin skit, frankly.
Han har med andra ord, utan större avbrott, jobbat med miljö- och utvecklingsfrågor i tjugo år. Han har jobbat med några av världens ledande forskare och projekt, särskilt inom teknikområdet och klimatområdet. Han har bland annat skrivit mycket om nanoteknologi, innan många forskare ens visste vad det var. Jag skulle vilja säga att jag sällan träffat någon som kan så mycket om dessa frågor som han. Plus att han är en förbannat trevlig och klok person. För en som vet vad han talar om skulle jag vilja säga att Niclas hällström sannerligen ÄR en klimatexpert. Det finns andra sanningar än en google-sökning, dude.