Ny bok: Osäkrat klimat, laddad utmaning

Forskningsrådet Formas bjuder in till en presskonferens onsdagen den 16 september kl 12.30 – 14.00 (adressen är Kungsbron 21 i Stockholm). Ännu en klimatbok kommer då att se dagens ljus och den putslustiga titeln till trots (se rubriken ovan) handlar det om allvarliga saker.
”Boken innehåller artiklar av ett fyrtiotal forskare”, står det i pressmeddelandet från Formas,  ”allt från den naturvetenskapliga grunden, till klimateffekter, anpassning, sårbarhet och åtgärder för att begränsa klimatförändringarna.”
”Utsläppsutvecklingen följer de värsta scenarierna”, konstaterar Formas.
Några av de forskare som medverkat till boken är:
Sverker Sörlin, som berättar om varför vi bör tro på klimatförändringen, Annika Nilsson, som oroar sig för Bangladesh, Markku Rummukainen som talar om att hantera risker och Daniel Johansson, som anser att vi måste börja minska utsläppen kraftigt redan idag för att vara någorlunda på den säkra sidan.
Otroligt vad det spottas ut klimatböcker på löpande barn, eller hur? Tala om en överhettad nisch. Vad jag saknar är en bok där alla ståndpunkter ventileras. En bok där både AGW:are och skeptiker får komma till tals och presentera sina åsikter. När jag och Lars Bern skrev vår bok Chill-out försökte jag bjuda in några av AGW-forskarna att skriva ett kapitel till boken. Jag fick dock nobben överallt. Ingen ville ”beblanda sig” (obs mitt uttryck) med klimatförnekarna.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tege Tornvall

  Det vore som att lägga in några suror i Bibeln!
  Tege

 2. Peter Stilbs

  Jag vill minnas att Ingemar Nordin vid LiU hade tillfrågats om att skriva, men sen togs snabbt inbjudan tillbaka – fullt, sade man – men det var säkert någon som råkat få reda på det. Jag skickade på pin kiv in ett bidrag också – givetvis samma svar.
  Konstigt att Formas har dåligt med papper ?

 3. Per Welander

  Är det samma Annika Nilsson som förra året i juni skrev om en isfri Nordpol? <a href=”http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/nordpolen-kan-bli-isfri-i-sommar-1.543936″>länk</a>. Alla vet hur det gick. Isen växte och växer ytterligare i år.