Lite helgläsning

The Economist skriver om tre nya böcker om klimatpolitik och klimatåtgärder.
TIME Magazine berättar om svårigheterna att få till stånd ett nytt klimatavtal.
I The Guardian kan vi läsa om miljörörelsens framtid.
Och slutligen, den nya vattenkokaren som går på solenergi.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Peter Stilbs

    Vi har Time Magazine på jobbet – senaste numret hade säkert 15 sidor med vackra färgbilder om djur som höll på att rotas ut – underförstått av global uppvärmning, även om det inte stod så i det finstilta under varje bild.
    Man kommer alltid att tänka på denna:
    http://www.numberwatch.co.uk/warmlist.htm
    Man kommer alltid att tänka på

  2. Lars G

    Boken ”Sustainable Energy – without the hot air”  av David J.C. McKay är mycket intressant då den för läsaren till verklighetens vägval. Den bör vara ”must read” för miljöjournalister och politiska beslutsfattare. När kommer en svensk version av Part 1 ”Numbers not adjectives”?  Vägvalen kan ju också debatteras här på bloggen. Vad tycker t.ex. våra AGW-are om ”konsumentupplysningen”?

  3. PeterP

    Tack för de intressanta länkarna, Maggie!

  4. Glad Påsk på er.
    Mina ägg blev kanonlagom i kväll. Kan dessvärre inte avslöja exakt hur energisnålt perfekt jag gjorde.
    Men ungefär så här gick det till:
    Tre ägg i en kastrull som precis täckte lilla elplattan.
    Vatten som knappt täckte äggen. Lock på i starten.
    Drog ner värmen snabbt efter kort tid och lät det gå några minuter.
    Lyfte av kastrullen och spolade kallt. Samtidigt stängde jag blixtsnabbt av spisen.
    Eftervärmen på spisplattan använde jag för att förvärma mina slalompjäxor inför morgondagen.
    Kallvattnet för att kyla äggen samlade jag i plastflaskor som nu finns i kylskåpet.

  5. …. glömde berätta att jag saltade vattnet. Så ska man tydligen göra. Och därför pepprade jag lite också..

  6. Magnus A

    Apropå att få tillstånd ett klimatavtal skrivs det lite i mainstream media om vad det egentligen innebär.
    Låt mig tipsa om en artikel jag översatte från Investors Daily Business, som nämner ett FN-dokument som Fox News tydligen tagit upp:
    http://klimathot-gameover.blogspot.com/2009/04/plan-economy-is-settled-fns-budord.html

  7. Magnus A

    Peter Stilbs.
    Hypen om djurutrotning tror jag — hoppas jag har rätt nu — tog fart med en studie av Alan Pounds, där en padda studerades (Golden Toad, men nära mark som kalhuggits). Studien har falsifierats men jag tror den använts i andra undersökningar,  refererande metod och hur snabbt utrotning sker (där väl extrapoleringar används), där det ofta förutspås att en stor del av djurarter dött ut till 2050 eller 2100.
    Terry Root och Stephens Schneider var tillsammans med just Alan Pounds inblandad i  Nature-rapporten Fingerprints of global Warming on wild Animals and Plants. Gloom and doom förstås, och trots att studien om paddan är falsifierad tas den ännu upp i mainstream media (likt de här länkade).
    Det är märkligt att man menar att värme — och till 2050 rör det sig enligt IPCC om max sådär +1.5 grader C — så lätt skulle döda arter när holocena otimum — på ett grovt ungefär så mycket varmare — var en fantastiskt bra period för människor och djur. Global warming-diskursen måste likt environmentalismen förstås som något annat än vetenskap för att den ska förstås.
    Bra kritik från några biogeografi-professorer/doktorer var Crying wolf on climate change and extinction:
    http://www.geog.ox.ac.uk/research/biodiversity/crywolf.pdf
    Svaret från global warming-gnällarna på varför många djurarter dör så lätt är väl att klimatet kan skena +6 grader C på 100 år. Säger i så fall: Sure, little Easter Chicken å gla’ påsk!

  8. PeterP

    Har aldrig förstått riktigt hur man få veta om ett experiment eller rapport är korrekt, men ett tecken borde ju vara reproducerbarhet osv.
    När det gäller klimatet så haglar de attacker från båda sidor och ingen kan väl veta om man har rätt och få av oss kommer att få veta vem som har rätt.
    Så det handlar väl egentligen inställning, respekt och ansvar:
    ”Varför skall vi hjälpa framtida generationer, de har aldrig gjort nåt för oss” – Groucho Marx.
    ”En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.”Brundtlandrapporten, 1987
    Vi hade en folkomröstning 1980 om kärnkraften, men vad hände sen? Om vi hade menat allvar hade vi väl gjort någonting, men inget hände egentligen.
    Så frågan är egentligen vad de olika partierna har för visioner för framtiden och om de kan få oss individer att kraftsamla bakom dem!?

  9. Patrik

    PeterP>> Det är sant som du skriver och jag är övertygad om att de allra flesta, på båda sidor i debatten, tänker på samma sätt.
    Frågan är bara vilka val som är rätt och på vilka grunder vi baserar dessa val.
    Intressant att du nämner kärnkraftsomröstningen.
    Kommer du ihåg filmen ”Kinasyndromet” med Jane Fonda? I den framställs kärkraftverk lite som tickande atombomber som vilken dag som helst kommer att orsaka enorm förödelse och lidande.
    Efter den filmen så har vi haft två haverier, ett i Harrisburg och ett i Tjernobyl. Det senare helt klart allvarligare än det förra. Men man kan nog lungt utgå ifrån att varken kärnkraftverket eller åtgärderna efter haveriet i Tjernobyl kunde ha hanterats på ett sämre sätt än vad som skedde där, ändå hade det förhållandevis begränsade konsekvenser.
    Jag minns att man oroade sig mycket i svensk press, efter Tjernobyl, för bequerelhalten in älgkött (!) och det skrevs spaltmeter om detta. Vad blev det av allt detta larmande i pressen? Tja, inte nå’t.
    Sedan Tjernobyl så har hundratusentals, om inte miljoner människor dött eller skadats allvarligt i trafiken.
    DET om något skulle kunna vara en anledning till att börja fundera kring det förnuftiga i att köra bil.
    Elbilar eller nya former av bränsleceller kommer inte att ändra på det faktum att bilar tar livet av ofattbart många människor varje år.
    Dock tror jag att vi om 20 år kommer att fnissa åt dagens klimatoro på samma sätt som vi nu kan göra åt Kinasyndromet.
    Kan ett kärnkraftverk orsaka enorm skada? Antagligen.
    Kan jorden råka ut för en katastrofal uppvärmning som orsakar stor skada? Tja, troligen.
    Är det något som vi bör måla upp som de största hoten mot vår och naturens hälsa?
    Nej, antagligen inte. Om vi verkligen ville rädda människoliv så skulle vi förbjuda bilkörning (och helst även cyklar) omedelbart.
    Men visst, IPCC målar upp skräckscenarion om flyktingströmmar, politisk instabilitet, krig, svält m.m. i spåern av en ev. fortsatt upphettning efter de senaste 11 årens status quo.
    Det ironiska är bara att alla dessa hemskheter kommer vi inte ifrån att vi måste lära oss att hanskas med bättre, oavsett om det är 2 grader varmare eller kallare på jorden.
    Alla insatser måste därför gå ut på att sprida demokrati och sund industrialism till alla delar av världen – rättvis fördelning till de som behöver kommer i spåren av dessa två saker.
    Med demokrati, industri och rättvis fördelning så är jag säker på att vi kan klara av nästan vilka hot som helst fram till den dagen jorden verkligen går under, för den kommer… 🙂

  10. pekke

    uffeb.
    Koka ägg är en konst !!… säger folk jämt !
    Försökt koka ägg på allade vis, i kallt till värmning, kokande vatten, olika koktider och med olika tider från ägg jag köpt från ica. men de fick en grön rand å var svåra att skala ändå !
    Köpte härom dan ägg från netto som jag kokade på samma vis och de var perfekta !!
    Ingen grön rand och lättskalade, då skall jag säga att jag oftast använder kokta ägg som kylda varor, varför man ska salta i vattnet vet jag inte å peppar har jag bara på stekta ägg !
    Ägga inte upp er för mycke i påsk nu folk !
    Gla´Påsk !

  11. Ägg är klimatsmart mat också:
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/agg-mest-klimatsmarta-kallan-for-att-fa-protein-1.842218

  12. Inge

    I vår lokala tidning stod i onsdags 8/4 att läsa en notis:
    ”Medeltida värme” och texten:
    ”Den medeltida värmeperioden från ungefär år 800 till 1300 var en tid med ovanligt höga temperaturer på hela norra halvklotet. Vikingarna koloniserade Grönland och vin odlades långt upp i nordvästra Europa. Problemet har tidigare varit att ingen känt till orsakerna till värmestegringen, men en ny studie som publiceras i Science antyder att det hela kan ha berott på att den nordatlantiska havscirkulationen (NAO) var ovanligt stark, för när cirkulationen mattades av runt år 1300 blev klimatet kallare och värmen avlöstes av den så kallade Lilla Istiden som varade ända till mitten av 1800-talet. Då återfick cirkulationen en del av sin kraft och den nuvarande värmeperioden inleddes. De senaste decennierna har våra utsläpp av växthusgaser ytterligare förstärkt temperaturstegringen.”
    Jag undrar om någon annan sett något om denna Science-artikel som ju erkänner den medeltida värmeperioden men naturligtvis måste ha med en avslutning om växthusgaser?

  13. Steve

    Lite helgläsning om klimatmedvetenhet på toppnivå — ”Obamas fly in chef 860 miles… just to make pizza.”   För the Prez of the US är endast det bästa gott nog.  Vill han ha pizza gör det inget om bästa kocken bor 140 mil bort.  Chris Sommers, 33, flögs in till Washington DC från St Louis MO för att göra pizza åt POTUS och hans 140 middagsgäster.  
    http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1168940/Obamas-fly-chef-860-miles-White-House–just-make-pizza.html
    El «pizzero» favorito de Obama prepara la cena en la Casa Blanca:  El presidente de EEUU, Barack Obama, ha pedido a su ”pizzero” favorito del restaurante Pi, situado en el barrio de Delmar Loop de St. Louis (Misuri), que se traslade a la Casa Blanca para preparar hoy una cena para unos 140 invitados.
    http://www.abc.es/20090411/internacional-estados-unidos/pizzero-favorito-obama-prepara-200904110114.html

  14. tty

    Inge:
    Den där artikeln är ytterst svag och bygger på totalt 4(!) ytterst skakiga (och delvis helt odokumenterade) proxy-serier.  Finessen med den är inte att stödja existensen av MWP (vilken egentligen inte går att förneka även om Mann et al. gjorde ett tappert försök).  Istället är den ännu ett i raden av försök att hävda att MWP (liksom LIA) endast omfattade området runt Nordatlanten. Så är det nu inte (det finns t ex mycket data som visar på varmt klimat i Siberien och Ostasien) och det verkar dessutom höggradigt osannolikt att NAO skulle ha förblivit i sin varma fas i 500 år. Artikeln är kort sagt ett tämligen enkelt stycke hockey stick-exegetik.

  15. Inge

    tty:
    Men jag tycker nog ändå att artikeln angriper rätt vitala delar av hockeyklubbetanken. Man menar att MWP omfattade hela norra halvklotet fast jag har sett kurvor från Nya Zeeland som också visade på en MWP  fast kanske lite svagare. Och så fick den publiceras i Science och det tycker jag är är positivt. De vågar väl bara ta ett steg i taget och kolla på reaktionerna kan tänkas.

  16. Håkan B

    Men DN av alla har den här idag, ja inte vetenskapsredaktionen förstås.
    http://www.pastan.nu/bloggen/?cat=17#cat=17

  17. Labbibia

    OT, men apropå trådens namn, lite att läsa. (Har en känsla av att detta kan förstöra affärerna för WWF litegrann)
    Köpte Expressen idag. På förstasidan,  en stor bild från Berlins Zoo. En kvinna i 32-årsåldern hoppade ner till det söta? isbjörnarna………Hur det gick?
    http://www.expressen.se/Nyheter/1.1530517/attackeras-av-isbjornen