Larmen eskalerar medan temperaturen ligger still

I Washington Post finns en mycket intressant artikel av George F. Will. Han diskuterar hur de senaste årens temperaturplatå påverkar såväl skeptiker som AGW:are. De förstnämnda skrattar förnöjt och menar att uppvärmningen mycket väl kan ha slutat. De sistnämnda klamrar sig fast vid AGW-tanken och påstår att uppvärmningen visst finns där, i bakgrunden, men att den för tillfället döljs av naturliga variationer.
I takt med att vi närmar oss Köpenhamnsmötet eskalerar samtidigt larmen, trots att det inte händer något på temperaturfronten. Den prognostiserade uppvärmningen framställs som mer och mer katastrofal. Det blir mycket värre än någon någonsin trott.
Samtidigt uppdagas historier som Briffas Yamal-data. Tack vare ett mycket selektivt urval av proxydata tycks Briffa ha ”fabricerat” 1900-talets uppvärmning. Har det verkligen blivit varmare, kan man undra? Att marktemperaturmätningar ibland visar sig vara otillförlitliga (som temperaturerna från Sibirien) gör inte saken bättre. Det är med andra ord osäkert om temperaturen överhuvudtaget har stigit så mycket som det påstås.
Kanske är det nu dags att fråga sig: vad vet vi säkert?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Just det, det är en relevant fråga. Finns det inte någon fakta som vi kan lita på? Läser du min status på Twitter och Facebook? 🙂 Jag har gjort rätt många sura kommentarer om att olika klimatforskare ”luras” med statistiken.
    Jag vill veta sanningen!

  2. Mattias

    För den som gillar George Will kan jag berätta att han är en stående gäst hos ABC This Week som sänds varje söndag. Programmet finns som podcast men man kan också se det direkt på http://abcnews.go.com/thisweek
    I slutet av varje program brukar det vara ett ”roundtable” med olika gäster där George Will alltid får första ordet, antingen som en balans till att programledaren George Stephanopoulus har ett förflutet inom Clintonadministrationen.
    En annan vanlig gäst är Paul Krugman och det ska bli intressant att se om inte de drabbar samman på söndag om just denna artikel. Paul Krugman har ju varit en av de mest högljudda skeptikerkritikerna senaste åren.
     

  3. Tege Tornvall

    Köpenhamn kanske är sista chansen för tiotusentals att försvara sina AGW-beroende positioner och löner. Klart att de värjer sig!

  4. Raska Puckar

    Någon som läst Jonas Norbergs insändare i DN idag?
    Kött är som han säger något av ett gift, måvara,  men han har fel angående mättat fett vilket inte finns någon som helst vetenskaplig belagd studie att vara farligare än omättat fett. Och att vegeterianer skulle leva längre vart har han fått det ifrån, det finns säkert en massa andra fel i nsändaren också men nu tar bara detta.

  5. Hans i Lund

    Denna kommentar är helt underbar: ”Do not despair, bad news will resume.”

  6. Raska Puckar: Aha, så Norberg sprider ut sig över all dagspress. 😉

  7. Hayek

    Återigen, vi vet inte ens att temperaturen ”ökat o,7 grader” sen industrialismens början. För övrigt så borde en eventuell ökning mätas utifrån ett minst tusenårigt genomsnitt för att undvika att man ”råkar” börja möta i en temperturdipp. Vad jag vet så var det som kallast de senaste 1000 åren kring 1875. I samma faggor börjar AGW-arnas ”tideräkning”, tänk vad det kan slumpa sig?
    Dessutom är ”industrialismens början” ett luddigt begrepp. Det enda relevanta är väl att börja räkna temperturstegringen från när co2-utsläppem börjar bli signifikanta för att påverka temperturen enligt AGW-arnas modeller. Tvivlar på att CO2-utsläppen på 1800-talet ens var mätbara.

  8. Hayek, visst har du helt rätt i detta. Inte ens dessa (generellt accepterade) 0.7° C är säkerställda. Men man har iaf termometeravläsningar sedan ~1850, även om de tidiga var dels från väldigt få stationer, och dessutom med primitivare utrustning.
    Att mätningarna sammanfaller med återhämtningen från lilla istiden är också helt korrekt, och att en stor del av samma temp-ökning inte kan ha haft (!) med CO2-utsläpp att göra. Just eftersom den inträffade före dessa.
    CO2-halten började först stiga en bit in på 1900-talet och även från 1940, då olje och koleldning i industriell skala tog fart var ökning måttlig. Alltså även med AGW-troende ögon är den delen av temphöjningen som går att tillskriva CO2 mycket lägre än dessa 0.7° som alltså inte ens så värst säkra (många hävdar att UHI-effekten, dvs växande städers utbredning) har en påtaglig del däri …

  9. Hayek

    Ser man objektivt på saken kan man således konstatera att inga AGW-relaterade klimatförändringar har hänt ännu:
    – Ingen uppvärmning som inte var väntad (endast normala variationer + återhämtning från lilla istiden).
    – Ingen accelererande smältande is, finns många rapporter om minst lika lite is i Arktis som 2007 från början av 1900-talet. Antarktis väger dessutom upp minskning i Arktis.
    – Ingen ökande havsstigning, vi följer en trend sen tusentals år.
    – Inga som helst  belägg för mer stormar, översvämningar, torka etc.
    Kom igen nu AGW-are, finns AGW bara i era hjärnor?

  10. För att fylla i ytterligare lite:
    Klimat = genomsnittet av 30 års ’väder’
    Klimatförändringar = förändringar i sådant klimat (enl. ovan)
    Klimatförändringar – Tar flera 30-års perioder att observera, dvs minst 60 år
    Klimattrend = Flera (många?) klimatförändringar efter varandra som sker i samma riktning.
    Accellererande klimatförändrningar = Ändringar över tiden av ovan nämnda klimattrend (åt det snabbare hållet)
    Sedan 40-talet har vi kunnat oservera två 30-årsperioder där man skulle kunna definera ett ’klimat’. Dessa skiljer sig inte nämnvärt (men dock en liten smula som däremot är väldigt mycket lägre år-till-år variationer). Dvs vi har två ’mätpunkter’ om vi nu skall prata om ’klimatet’.
    Är det någon som tror att de som pratar om klimatförändringar, trender, och tom långtidstrender och accellererande förändrningar har det minsta lilla att komma med?
    Svar: Ja!
    De själva tydligen. Men vad de har att komma med är det ingen som har en aning om. Och de vill inte berätta heller.

  11. tty

    Man kan nog tämligen säkert säga att faktiskt skett en uppvärmning åtminstone på norra halvklotet sedan 1850.
    – Nästan alla glaciärer har retirerat från sitt Lilla-istiden maximum
    – Trädgränsen har stigit märkbart på många håll
    – Permafrosten har retirerat i Sibirien (dock avbrutet av en framstöt på 1950-60-talen)
    Hur stor uppvärmningen är mera osäkert. De konventionella 0,7 graderna är nog ett maximum. Vad beträffar det södra halvklotet är bilden betydligt oklarare. Där tror jag inte man kan påvisa mer än lokal uppvärmning t ex i Patagonien – Grahams land.

  12. Hayek

    re. tty
    Ja det är väl ingen som direkt ifrågasätter dina uppgifter. Men finns det något som tyder på att detta inte är en helt normal svängning tillbaka från det som benämns lilla istiden? Hela AGW-diskussionen utgår ju ifrån att vi haft en onormal uppvärmning.

  13. Om jag får göra skamlös reklam för min egen blogg kan jag passa på att göra en koppling till det här med larmande och verkligheten. Saken är den att idag när jag var å handlade hade Naturskyddsföreningen satt upp ett bord med diverse information om klimatet och maten vi äter. De ordnade också en tipsrunda som jag tog foton på. Jag häpnade inför en del av alarmismen som förekommer i frågorna. Tyvärr blev fotot på informationsbordet rätt dåligt så jag får väl ta ett nytt i morgon. Slut på det skamlösa intrånget.
     
     
     
    http://snowrollersden.blogspot.com/2009/10/tipsrunda-med-klimatfortecken.html

  14. Håkan B

    Carl #13
    Jaha Naturskyddsförening och allt och kan inte skilja på potatis och rotfrukter. Du får leka messerschmidt i morgon!

  15. Steve

    Hos Joe’s Blog på Icecap.us finns en vacker bild som visar att hockeyklubban, den ryktbara, är både död och begraven.  Den omtalades ju som ”Briffas Yamal-data” på senare tid;  som Mann’s iskalla klubba dessförinnan. 
    .    Steve McIntyre lyckades till sist komma åt de data som låg till grund för den, och sedan var det inte så knepigt att hitta felen i klubban. 
    .    Fel och fel;  man hade — vågar jag kanske säga — verkligen ansträngt sig för att få fram hotfulla siffror och visa att det blivit jättejättevarmt t.ex. uppe i norra Sibirien idag.  Så fel i data — det beror på vad man menar…
    .    Men bilden från graven är vacker och gripande.   
    http://icecap.us/index.php/go/joes-blog/breaking_news_cherry_picking_of_historic_proportions/

  16. Steve

    Winter Arrives Early In The Alps
    OnTheSnow.com, Sep 28, 2009
    The first snow of the winter season 2009/10 has fallen across the Alps. Many big-name resorts were reporting fresh snow on the slopes as early as Sept. 14, including Saas-Fee, Breuil-Cervinia, Kaprun, and Hintertux.
    …Kaprun, Austria reported 42cm of snow at the Alpincenter (2450 metres) on the Kitzsteinhorn glacier Sept. 21, which was enough to reopen some of the upper slopes.
    http://www.onthesnow.com/news/a/8323/winter-arrives-early-in-the-alps

  17. Inge

    Nu hotar snöoväder i Värmland och Dalarna. Är det normalt för årstiden?
    Här på Gotland kommer den första snön i mitten på November +/- en vecka med vissa undantag.

  18. Patrik

    Äh, det vet ni väl att ökad nederbörd beror på AGW! 😉
    Minskad nederbörd gör det också.
    Ingen skillnad i nederbörd – ja det beror också på AGW! 😀

  19. Steve

    Drudgereport.com nu på morgonen:
    Michigan: Record low temps — breaks 1935 cold… Kommentar:  ”If you own a swimming pool as i do you know that the days of being able to keep your pool open has has changed to a shorter season in the past ten years”
    http://www.thetimesherald.com/article/20091001/NEWS05/91001005/Morning-temp-sets-new-record
    Record low tied at Daytona Beach, Florida…   Orlando officially dropped to 62 degrees, which is just one degree shy of the record…
    http://www.wesh.com/weather/21169384/detail.html
    Cold snap fills up homeless shelters in Idaho…   With a quick flip from summer-like weather to freezing cold temperatures, homeless shelters we talked to have never been busier.
    Tur att vi lärt oss att det här bara är väder.  Har ingenting alls med klimat att göra…

  20. Joe Romm har erbjudit ett vad angående den fortsatta temperaturutvecklingen under nästa decennium (2010-2019). Om ökningen i genomsnitt, jämfört med föregående decennium (2000-2009) understiger 0.15 C vinner hans motpart vadet, annars vinner han. Jag har skrivit på hans blogg http://climateprogress.org/2009/09/22/new-york-times-andrew-revkin-suckered-by-deniers-to-push-global-cooling-myt/ där han erbjuder detta vad att jag accepterar villkoren och satsar USD 1000 . Kunde satsat betydligt mer, men man vill ju inte sätta honom på fattighuset.
     
    Han har inte svarat ännu, men vi har en liten diskussion om vadet här: http://rankexploits.com/musings/2009/joe-romms-offers-a-bet/comment-page-4/#comment-21196 där det också framgår att det redan finns ett liknande vad mellan en bloggare och klimatforskare vid namn James Annan och två ryska solforskare som ingicks redan för fyra år sedan, se http://julesandjames.blogspot.com/2005/06/betting-summary.html .
    Undrar om inte Annan börjar bli lite nervös redan nu, det handlar ändå om USD 10000!