Kolla in SvD Brännpunkt i morgon!

Med >95 procents sannolikhet kommer SvD Brännpunkt att innehålla en intressant debattartikel i morgon, måndag. Gänget bakom Stockholmsinitiativet har jobbat hårt med att ta fram en artikel som välkomnar Al Gore i Stockholm.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. L

    Är det någon mer än jag som undrar hur mycket av ”klimatkrisen” som ligger bakom finanskrisen? Med tanke på hur energipriser fick igång en inflation som urholkade betalningsförmågan och med tanke på förändrade preferenser för bilar som slår igenom hos framförallt de USA-ägda tillverkarna och därmed även sysselsättningen i Sverige.
    Kam man kalla finanskrisen en återkoppling på klimatdebatten? Undrar också om Gore är glad eller ledsen över finanskrisen?
    (OBS! Detta är undringar, inga påståenden.)

  2. Gore lär inte vara glad över finanskrisen.
    Stolliga ekonomiska satsningar (carbon offset trading tex, eller sk tekonolgi att för väldigt dyra pengar ’gömma’ CO2) är inget folk är intresserade av när det blåser snålt kring den egna ekonomkiska husknuten. Vare sig privatpersoner eller politiker.
    Jag skulle gissa att förväntningarna på att alla sk satsningar på miljöteknik, att de skall bli lönsamma framöver försvinner snabbare än en glass i öknen.
    Alltså, att värdet på sådana fonder och bolag tar en betydligt större smäll än alla vanliga och behövliga företag, som banker och tillverkningsindustri, som bara befaras tjäna mycket minre pengar framöver.
    Och det är en bra sak: Att tokiga satsningar inte bär sig gör att folk slutar med dem. Tyvärr fås sådant ofta att överleva längre än rimligt mha politiskt tillskjutet stöd, i både penagr, regler och ibland lagar.
    L frågar om klimatalarmismen kan ha förvärrat finanskrisen!!? Ja, kanske en liten smula. Men det har inte varit avgörande.
    Energipriser sätts fortfarande på en marknad, medans politiken bara passar på att sno åt sig en andel genom diverse skatter.

  3. 00

    Finanskrisen har nog inget med klimathysterin att göra då dess ursprung är äldre än så. Nu spricker en bubbla som vuxit under årtionden, och hade den inte spruckit nu så hade den i alla fall gjort det om något år, med ännu värre följder.

  4. Nog har klimathysterin spätt på finanskrisen, åtminstone vad beträffar försäljningen av bilar i alllmänhet och Volvo i synnerhet. 

  5. 00

    Inte förstår jag vad bilförsäljning har med bankernas likviditetsproblem att göra.

  6. Christopher E

    Nej, bilar har inget med bankerna att göra, med klimatpolitiken med sina skatter, minskade köpkraft, minskade tillväxt osv har puffat på lågkonjunktur som också är en del av krisen.

  7. 00

    I det här sammanhanget finns det skäl att hålla isär finanskris och konjuktur.
    Finanskrisen beror i grunden på amerikanska bolån som saknar täckning. Det är en bubbla som måste spricka, ju tidigare desto bättre. Ökad konsumtion i form av nya bilar etc. ökar inte bankernas likviditet, tvärt om minskar det den då det normalt sker för lånade pengar.
    Konjukturen har stannat upp och konsumtionen minskar, med positiv återkoppling. Konjukturnedgången stärks av att bubblor oundvikligen spricker, men konjukturnedgången är inte orsak till bubblorna som ändå måste spricka.

  8. L

    oo, visst är det som du säger, men kan man inte koppla krisen till både prishöjningar, minskad konsumtion av t ex bilar och båtar, lägre produktionstakt, fler permitterade, sämre möjlighet att betala bolånen med resultat att bankerna tvingas inse att dom inte har tillräckliga säkerheter, varför bubblan spricker?
    Att de dåliga lånen fanns visste ju alla om sedan rätt länge och marknaden kunde lika väl ha stabiliserats?
    Därför frågan om kopplingen till klimatdebatten som med medias hjälp onekligen skapat oro inom industrin och bland politiker.

  9. 00

    Nej, med facit i hand så kunde marknaden inte ha stabiliserats under en längre tid.
    Aktörerna har inget intresse av att stoppa en sådan här bubbla så länge den växer då alla inblandade tjänar på den. Det är först när insikten om att situationen blivit ohållbar tar över, som viljan att vidta åtgärder blir tillräckligt stark. Men den starka återkopplingen i ”nuvärdesanalys av förväntade framtida tillgångar” gör att det då är för sent och bubblan spricker innan någon riktigt hinner förstå vad som händer.
    Om någon politiker på något sätt skyndade på förloppet så var det bara av godo, oavsett hur dunkelt syftet må ha varit.

  10. L

    Nja, med facit i hand  från början av 90-talet så förvärrades situationen av både politiker och banker genom alltför snabba och ofta felaktiga åtgärder. Med dagens internet går det ännu snabbare när alla gör samma saker samtidigt. 
    Jag tycker det är samma osäkerhet som i klimatfrågan, men oavsett frågan om hönan och ägget, så lär väl resultatet bli att klimatfrågan nedprioriteras ett tag…

  11. Håkan

    Jag kan tänka mig att t.ex. Volvos kris i viss mån kan kopplas till klimatdebatten. Mindre bilmärken med små ekonomiska marginaler torde ha svårt att anpassa sig fort nog till det CO2-race som nu föreligger. Det kostar att ta fram ”CO2-snåla” motorer och Volvo har ju inte precis haft den starkaste ekonomiska uppbackningen på sista tiden. Klimathysterin är definitivt inte orsaken till krisen men den bidrar till att den fördjupas, det är jag övertygad om.

  12. 00

    CO2-snåla motorer är bara en omskrivning för bränslesnåla motorer, och visst har bränslepriserna gått upp med oljepriset under senare tid. I Sverige har dessutom bränsleskatten ökat, men det är inget nytt fenomen som kom med klimatdebatten.
    Kopplingen mellan oljepris och klimatdebatt finns där kanske, men den kopplingens riktning och verkan är i så fall knappast enklare att klarlägga än t.ex. kopplingen mellan CO2-utsläpp och klimatförändringar.

  13. Teoretiska fysiker har förstört fysikvetenskapen: big bang, kvantteori, relativitetsteorier, strängteorier.
    Teoretiska fysiker förstört förståelsen för termodynamiken genom att konstruera och agitera  för växthusteorin ( Bolin, Källén, MüncHansen t.ex.).
    Teoretiska fysiker (strängsvindlare) har konstruerat för alla obegripliga formler och teorier för Wall Street maffian.
    På så sätt ser kopplingen ut mellan teoretisk vetenskapsbedrägeri, nostradamiskt vädersieri, och penningsvindleri.

  14. L

    Nja, med facit i hand  från början av 90-talet så förvärrades situationen av både politiker och banker genom alltför snabba och ofta felaktiga åtgärder. Med dagens internet går det ännu snabbare när alla gör samma saker samtidigt. 

    Jag tycker det är samma osäkerhet som i klimatfrågan, men oavsett frågan om hönan och ägget, så lär väl resultatet bli att klimatfrågan nedprioriteras ett tag…