Klimatjippot i Dubai är över, pust…

Klimatjippot i Dubai obegripligt

Ja, så var FN:s bönemötet över för den här gången. Det har kostat mycket pengar och utsläpp av CO2. 70.000 personer har flugit till Dubai för att nära nog inte åstadkomma något viktigt.

Nästan alla stater har nämligen redan insett att jorden fossila resurser är begränsade och värda att spara på, oavsett verkan av CO2-utsläpp. Omställningen till el är nödvändig. Förbränning av olja, kol, biomassa mm är inte nyttig för den luft vi andas, särskilt som utsläppen enbart har en viss (men osäker) inverkan på planetens uppvärmning. Så det viktigaste beslutet med mötet i Dubai är framgångarna för ökade satsningar på kärnkraft. Men detta beslut i Dubai vill förstås inte världens klimattalibaner veta av. Bla därför är de värda denna nedsättande benämning.

Som jurist tycker jag diskussionen om ord , årtal och procentsatser är beklämmande. När det gäller klimatfrågor i en industrialiserad värld är omställningar krävande. Att peka ut en procentsats till ett visst datum är rentav stolligt (märk att det sällan sker i lagstiftning). Därför är det beklämmande att se hur diskussionen har rört formuleringen av ord i inför beslutet i Dubai. Många har insett att, förutsatt att mängder av kärnkraftverk finns att tillgå, är minskad användning av fossila bränslen jämte biomassa en vettig lösning. Kloka människor vet dessutom att särskilt energikrävande behov som flyg, fartyg od inte kan lösas med el under överskådlig framtid. Därför är frågan om valet av ord som ”upphöra, nedtrappning, utfasning” bara en lek med ord, något som förnuftiga personer således inser. Man kan dessutom faktiskt skriva vad som helst då det inte finns några juridiska medel eller institutioner för att på en internationell nivå genomdriva verkställighet av bönemötets siffror, årtal och framför allt faktiska effekter inom ett globalt och atmosfäriskt system.

Valet mellan av orden utfasning eller upphörande blir alltså irrelevant på ett juridisk plan. Men för deltagarna vid ett bönemöte av Dubais typ blir det viktig. 70.000 trosvissa deltagare vill nämligen åka hem och få folk att tro att de gjort något nyttigt för de skador som alla flygresor och nedlagd arbetstid vållat. De troende vill med andra ord hålla ångan uppe till den dag de flyger till nästa möte i tron att ”åstadkomma” det man misslyckats med i Dubai.

Hundratals svenskar som flugit till Dubai bör alltså skämmas rejält. Särskilt de högsta klimatprästerna! Allt som hänt i Dubai av minst vikt hade kunnat uträttas via internet! Så funkar prästmöten i alla tider. Detta gäller framför allt rena vallfärder och liknande turistresor. Sossen Katrin Stjernfeldt Jammeh, högsta höns inom Malmö kommun, har turistat i Dubai under några dagar. Hon reser på bekostnad av svenska folket som tvingas betala stora offentliga bidrag till ”fattigkommunen” Malmö, som måste få miljardbidrag – inte bara från staten utan enskilda kommuner, för att få sin budget att någotsånär hålla ihop.

Fy sjutton för bönemöten mellan troende. Fy sjutton för den dubbelmoral som är ett fenomen där Sverige tillhör världstoppen.

Torsten Sandström

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Magma

    Läste en artikel i SvD om en relativt nybildad grupp ”Alliance for responsible citizenship” eller the ARC (Arken) som vänder sig mot det som de själva kallar Woke-sjukan, canceling, identitetspolitik och falska förebilder (där allas Greta får ett särskilt omnämnande).
    Jag vet inte mycket mer än vad artikeln återberättar men tydligt är att de engagerar sådana företrädare som Jordan Peterson, Michael Schellenberger och Björn Lomborg, vilket i sig är skäl för att väcka intresse.
    Är de starka nog att stå upp mot nuvarande alarmism?Förmodligen en grupp som delar av det nuvarande MP-etablissemanget kommer att försöka smutskasta å det grövsta.
    Har tyvärr ingen fungerande länk.

  2. Enough

    ”Många har insett….”, ”Kloka människor vet…..”, visst, problemet är bara att det är en liten andel som aldrig får sin röst hörd i klimatkyrkan. Dumheten har fått breda ut sig, naivitet och högmod styr i västvärlden.

  3. Mats Kälvemark

    Tack Torsten för ditt tankeväckande inlägg.
    Självklart är de fossila reserverna ändliga men för kol behöver vi nog under vår tid inte oroa oss. Redan under min ungdom pratades allmänt om ”Peak Oil” under slutet på 1900-talet, men så blev det ju inte. Kända reserver av kol beräknas räcka 150-250 år med nuvarande förbrukningstakt. Av kol kan man göra bensin även om det bliir dyrt. (Fischer tropsch -processen )
    Det riktigt korkade som drivs av IPCC och EU är ju den omställning bort från fossilt som överallt pågår men som i själva verket varken minskar de totala utssläppen eller sänker den globala temperaturen i ett övergripande systemperspektiv. Vindkraften är paradexemplet. Vätgasstålen kvalar också in. Gör man en riktig konsekvens- kostnasanalys faller allt detta platt till marken pga riskerna och kostnaderna. Slutsatsen blir exakt som du säger att vi måste satsa på kärnkraften och att se till att den satsnigen skyddas från poltisk klåfingrighet för all framtid.

  4. foliehatt

    Magma, #1,
    https://www.arcforum.com/

  5. Karl Eider

    #1 Magma

    Här är länken:
    https://www.arcforum.com/

  6. Lasse

    Klimatalarmisterna i media utropade oljeproducenterna som vinnare.
    Dessa giriga nationer som äventyrar vår värld.
    Andelen av den totala energitillförseln som utgörs av fossila källor är idag 80% .
    Energi skapar välstånd även hos dem som inte säljer oljan.

    De kunde lika gärna skriva: Vi skall fasa ut välståndet!

    Eller vi vet inte hur men vi vill gärna ersätta 80% av tillgången på energi 🙂

    Sol och vind kan kanske ge oss lite men världen behöver mer energi inte mindre!
    https://wattsupwiththat.com/2023/12/17/brendan-oneill-cop28-and-the-scourge-of-eco-imperialism/

  7. Lennart Bengtsson

    Det måste finnas en annan form för att få en modern stat att fungera rationellt i stället för att horder av inkompetenta, korrupta och värdelösa politiker som egentligen bara skapar problem i stället för att lösa problem som faktiskt är deras är deras jobb.

    Jag tror att det är nödvändigt att börja diskutera hur vi skall skapa ett fungerande system med ett kompetent ledarskap.
    Ett första steg är att utnyttja landets seniora expertis av människor som har lång erfarenhet av ett avancerat yrkesliv istället för dagens märkliga politiska broilers som inte vet ett jota hur verkligheten fungerar

  8. Mikael Andersson

    #7, Lennart Bengtsson

    Instämmer!

  9. Mikael Andersson

    Det borde finnas ett vetenskapligt råd av seniorer med vetorätt inom strategiska förslag som rör nationens intresse.
    Verkligheten kommer som bekant ALLTID ikapp men miljarder hinner rulla i åratal i felsatsningar.
    Tacka vet jag när Mrs Fearless (Inga-Britt Ahlénius) härjade på Riksrevisionen!
    Då högg de i sten vill jag lova!

  10. UWB

    En intressant koppling finns mellan energier och SVT’s ”Musikhjälpen” – tema ”Ingen ska behöva dö av hunger”. Detta var redan temat för ”Live Aid” 1985 och det som kan konstateras är att färre dör av hunger nu än då.

    Hela västvärlden har gått från stor risk för hunger för 150 år sedan till i princip ingen risk för hunger och skälet heter ”fossila bränslen”. Tydligen är principen för de länder där svält fortfarande förekommer att de inte får låna pengar till att bygga upp en energinfrastruktur som involverar fossila bränslen.

    Detta kan man ju inte föra fram i en SVT producerad aktivitet men faktum är att rädslan för att bränna fossila bränslen lite längre ökar hungern i världen. Det är lika väl dokumenterat att om man är mätt och har ökat välstånd (som Västvärlden redan fått via fossila bränslen) minskar behovet att ha många barn, då dödligheten minskar och befolkningen kan gå från att vara ett jordbruksbaserat samhälle till ett mer industrialiserat samhälle vilket minskar behovet av arbetskraft.

    Detta är i linje med vad Elsa Widding och Björn Lomberg försöker föra fram.

  11. Ivar Andersson

    ”Varje lyckad klimatkonferens brukar sluta med att Maldiverna får en eller ett par nya flygplatser efter ett brandtal om hur de slukas av havet. Det är lite som grillfesten i slutet av varje Asterix album. I år tycks man ha gått händelserna i förväg. Redan i oktober meddelades en utbyggnad av Velena Airport för att klara 7,5 miljoner årliga passagerare år 2030. Kostnaden beräknas till en miljard dollar.”
    Bulletin

  12. Paul Håkansson

    Magma
    06:55, 2023-12-18

    Jordan B Petersons inledningstal.

    https://www.youtube.com/watch?v=Y-Iw_FtPVnc

    Finns intervjuer där han frågar ut bla Lindzen och Koonin där han verkligen försöker förstå och gå in på djupet i klimatvetenskapen och var den står för tillfället.

  13. Mikael Andersson

    #12

    Hans intervju med Judith Curry är också mycket relevant i sammanhanget.

  14. Tege Tornvall

    Vad de kom fram till i Dubai visste vi väl på förhand. Det blev en politisk huggsexa om finansiering och fördelning av utlovade 100 miljarder USD per år med påstått hotat klimat som svepskäl

    Det krävde kanske personliga möten mellan några få – men inga 70.000. I huvudsak alltså ett onödigt jippo.

  15. Paul Håkansson

    Mikael Andersson
    11:01, 2023-12-18 👍

  16. Lasse

    Maldiverna nämns ovan.
    Ett exempel på överexploatering!
    Gå in på Google maps och förskräcks!
    Flervåningshus på en atoll!
    Tydligen är klimatet behagligt där!
    Men knappast hållbart samhälle.

  17. UWB

    Ja, vad heter det, sent ska syndare vakna eller hur. S lägger nu skulden på MP i att de inte gjort ett bra klimatarbete (ni kanske minns att SD var syndabocken för invandringspolitiken).

    Det känns som S borstar gången fri för att gå vidare med SD, alternativt M, efter nästa val, då det tidigare S+V+C+MP alternativet inte verkar kunna fungera efter dessa interna analyser.

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/3EnE90/s-sjalvkritiska-i-ny-rapport-om-klimatet

  18. Christer Eriksson

    Apropå Maldiverna.
    Var det inte där där politikerna höll ett möte under vattnet iförda dykarutrustning för att visa att havet stiger.
    Och nu skall dom bygga ut flygplatsen.
    Är det dom skall ha klimatmiljardena till.
    Märkligt,har havet sjunkit sedan senaste mötet.

  19. Ulf

    Svar 17,

    S är experter på en sak och det är att skylla ifrån sig.
    ”Jovisst vi tog makten men sen leasade vi ut miljöpolitiken till MP så vi har inget ansvar”.
    Magdalena Andersson anser sig bara ansvarig för ett år av åtta år för hon var inte statsminister. Nej men finansminister.
    I Stockholm har man nu höjt skatten både i kommunen och regionen och naturligtvis ökat på köerna i sjukvården rejält. Men tänka sig allt detta är regeringens fel för att man slutade dela ut covidpengar när covidkrisen var över. Det är aldrig S fel. Och ja inte omöjligt att det blir en S/SD regering nästa gång.

    Men det partiet kommer alltid undan och det fungerar hos väljarna.

  20. Fredrik S

    Lennart Bengtsson mfl

    Apropå urusla politiker.

    Sossar och datahallar etc i Expressen ledare:

    https://www.expressen.se/ledare/s-fjasket-for-amazon-kostade-en-miljard/

    Låt oss börja med att aldrig rösta tillbaka dessa till makten.

  21. Paul Håkansson

    Ulf
    13:46, 2023-12-18

    Man ska veta att Magdalena Andersson är den person som Göran Persson utsåg som ansvarig 2002-2003 för att upprätta det ekonomiska ramverk som ombesörjer vindkraften, med alla dess subventioner. Ngn journalist kan alltid fråga henne om detta. Göran Perssons fel kanske svaret blir.

  22. Fredrik S #20

    Intressant angående Amazon. Det finns tydligen ingen ände på sossarnas och miljöpartisternas hybris angående klimat och el. Regeringen låtsades att vi är bäst, främst och billigast på allt medan skattebetalarna och elkonsumenterna fått betala notan för deras ansvarslösa politik. Och än har den nya regeringen inte fått stopp på alla galna projekt i Norrland och till havs (vind och vätgas). När görs konsekvensutredningarna? När ställs de ansvariga inför rätta?

  23. Claes-Erik Simonsbacka

    BRICS i energiomställningen

    Ryssland kommer att vara ordförande för BRICS-alliansen nästa år

    Kina och Indien vägrade att underteckna COP28-löftet om tredubbling av världens vind- och solenergikapacitet eftersom de inte gillade språket om kol inklusive i dokumentet. Det var bara att vänta.
    Båda länderna utökar sin kolproduktionskapacitet, och enbart Indien planerar att tredubbla den inhemska kolproduktionen för att tillgodose den växande energiefterfrågan. Kina, under tiden, godkände nya kolproduktionsprojekt med ett imponerande klipp motsvarande två nya anläggningar per vecka förra året, enligt klimattankesmedjan Centre for Research om energi och ren luft. Detta händer även när det ökar vind- och solkapaciteten ytterligare till rekordnivåer.

    Saudiarabien arbetar på att öka sin oljeproduktionskapacitet till 13 miljoner fat, och Brasilien har också planer på att öka oljeproduktionen – bland annat för att finansiera omställningen. Lulas stabschef sade nyligen till media att Brasilien behövde mer oljepengar för att finansiera övergången, ett argument som Saudiarabien kommer att hålla med om.

    Faktum är att tron ​​att BRICS kommer att lyssna på G7:s eller EU:s exempel och försöka övergå från kolväten, kärnkraft och vattenkraft till vind och sol är sannolikt felaktig. Anledningen till detta är inte bara det faktum att hälften av BRICS är starkt beroende av oljeintäkter. Det beror på att BRICS tittar på det exemplet i realtid och ser de oönskade konsekvenserna.

    Mvh,

    Mvh,

  24. Bernt O

    Det blev ett himla gråtande om de låglänta önationerna på Dubai-bönemötet – de hamnar ju snart under vatten och det är VÅRT fel förstås. Vi rika länder som ”smutsar”ner världen med livsviktig koldioxid!
    Överfiskningen av den för korallöarna livsviktiga papegojfisken nämndes kanske inte – inte heller någonting annat som spridit sig från de rika länderna och som verkligen utgör ett hot mot de stackars öborna; en sällan skådad FETMAEPIDEMI!
    https://sverigesradio.se/artikel/7325303

  25. Claes-Erik Simonsbacka

    EU driver på för att skydda sin tillverkning av ren energi från kinesisk konkurrens.

    En ny våg av EU-protektionism för ren energi kan skada leveranskedjor och global handel och faktiskt ytterligare driva upp priserna på material och utrustning.

    EU är bekymrat över att det har blivit allt mer beroende av kinesisk tillverkning trots att andelen vind- och solenergianläggningar ökade med 50 % förra året jämfört med 2021.

    Europas vindkraftsindustri, som står för cirka 16 % av EU:s elförbrukning, har kämpat under de senaste två åren mitt i långsamma tillståndsprocesser, störningar i leveranskedjan, stigande kostnader och räntor.

    Enligt myndighetens prognos i World Energy Outlook kommer Kina att ha en andel på 79 % av solcellsförsörjningen kedjan 2030, 64 % i vindkraft, 68 % i batterier, 54 % i litiumkemikalier och 72 % i raffinerad kobolt.

    EU är bekymrat över att det har blivit allt mer beroende av kinesisk tillverkning trots en ökning med 50 % i takten för vind- och solenergianläggningar förra året jämfört med 2021, även under stigande priser.

    ”Just nu producerar Europa mindre än 3 % av de solpaneler som behövs för att uppfylla det årliga genomsnittsmålet för att nå våra 2030 års solenergiutbyggnadsmål. Att överväga handelsutredningar hotar Europas mest lovande väg mot en snabb avkarbonisering av energi,” sade SolarPower Europe.

    Det norska företaget Statkraft, Europas största producent av förnybar energi, varnade i oktober i sin rapport om de globala energitrenderna och scenarier som ”Uppkomsten av nya samhällsutmaningar och ökad geopolitisk spänning kan leda till mer protektionism som kan påverka den globala energiomställningen mer än vad som tidigare förutsetts.”

    Mvh,

  26. Ivar Andersson

    ”De medvetna lögnerna och historieförfalskningen från Socialdemokraternas sida slår ständigt nya rekord. Jag har tidigare uppmärksammat hur partiledaren Magdalena Andersson nyligen påstod att Socialdemokraterna varit för utbyggd kärnkraft i ”många år”, samtidigt som hon på deras egen partikongress 2021 tydligt deklarerade att S absolut inte ville bygga ny kärnkraft, och trots att hon och hennes parti röstade nej till att stoppa den förtida avvecklingen av Ringhals 1 och 2 och trots att hennes parti så sent som för några veckor sedan röstade nej till den nya regeringens plan för ny kärnkraft. Magdalena Anderssons lögn är så uppenbar för alla som följt frågan.”
    https://www.ericsoniubbhult.se/ 13/12

  27. Ulf

    Svar 23,

    Apropå storytelling på Dubaimötet att det var de elaka oljeländerna som förstörde allt med sina lömskheter.
    Hela den storyn faller förstås på att vi behöver inte oljeländerna för att fixa ett avtal om sänkta utsläpp. Dessa länder är små och obetydliga vad gäller utsläpp.
    Naturligtvis är problemet att övertala bjässar som Indien och Kina att lägga ner kolkraften. Och det kommer inte hända på många år.
    Det där klimatmötet är precis som Hockey VM, alla tröttnat på det eftersom det är varje år.

  28. Fredrik S

    Ingemar Nordin #22

    ”När görs konsekvensutredningarna? När ställs de ansvariga inför rätta?”

    Förmodligen aldrig.

    Oduglige Baylan är numera lobbyist år Harald Mix ’s investmentbolag Vargas. Vilket Baylan som minister först var delaktig i besluten om regelverken för Vargas investeringar för att sedan nu avlönas av bolaget.

    Baylan såg inga problem med detta utan sa att det är väldigt positivt att före detta politiker försörjer sig själva.

    Bara så vi får perspektiv på det hela.

    Han borde köra skottkärra i någon malmgruva istället.

  29. Ulf

    Nu klöser de ut ögonen på varandra.

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/q1qkE1/mp-sagas-av-s-for-klimatpolitiken-slar-tillbaka

  30. Karl Eider

    #29 Ulf

    Sossarna har blivit självkritiska, eller kanske inte.

    De säger att de misslyckats med migrationspolitiken, med det var ändå SD:s fel.

    Nu säger de att de också misslyckats med klimatpolitiken, med det är MP:s fel.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/s-sagar-sin-egen-klimatpolitik-och-beskyller-mp

  31. Ann lh

    Ikväll fick man uppleva årets ”Snillen spekulerar”. Det handlade lite allmänt om forskning. Länge var det mycket underhållande och tämligen allmängiltigt. Så plötsligt häver någon upp sin röst och säger att ”vi måste ta upp klimatförändringarna”. Lite lamt var man nog överens om att klimatforskarna var överens. Om vad? Det gick fort över, men jag upplevde det hela som att man inte riktigt ville ta i frågan.
    Kan det möjligen bero på att fjolårets nobelpristagare i fysik John Clauser ”kommit ut” som klimatskeptiker och snabbt blivit en stort namn CO2coalition?

  32. Göran

    En sak ska man veta om när socialdemokraterna skyller ifrån sig, ljuger eller hycklar. De vänder sig inte till borgerliga väljare, SD-väljare eller något liknande utan endast till den korkade fårflocken som utgör socialdemokraternas väljare.

    De behöver endast övertyga denna del av väljarkåren, som bevisligen inte kan se ljugandet och hycklandet. Taktiken fungerar hur mycket ni än begriper att den kan göra det.

  33. stig morling

    # 29 och 30: Nja, de (S) följer en gammal tradition: En klok kommunalingenjör i en mindre Dala-kommun lärde mig för mer än 42 år sedan följande: ”Kommunal verksamhet går ut på att sopa egna problem under andras mattor!” Ja, det är nog därför sådan brist på mattor och sopkvastar numer i Sverige!
    PAX ET BONUM
    Stig Morling

  34. Gunnar Strandell

    Ann lh #31
    Jag har slutat se ”Snillen spekulerar” sedan Bengt Feldreich inte längre leder programmet.

    Han kunde få dem att spekulera fritt och visa hur deras vetenskapliga skolning fick dem att komma framåt och att det faktiskt gick bättre och fortare när de var oense i någon fråga.

    Jag minns särskilt när en av dem ogillade kärnkraftsavfall som kräver långvarig slutförvaring.
    Plötsligt kom han på att saltgruvor måste ha varit utan vatten under mycket lång tid, för annars hade ju saltet lösts upp!

  35. Ann lh

    # 34 Gunnar, snillen spekulerar har länge varit mycket BBC-styrt. Väl medveten om det kan man ändå få ut en del av hur debatten går. För min del tyckte jag mej ana en annan ton och funderade på om John Clausers rakryggade framfart i klimatfrågan kan ha påverkat akademiker som tidigare inte vågat lufta en öppen debatt i klimatfrågan.

  36. Gunnar Strandell

    Ann lh #35
    Jag är optimist och hoppas att du har rätt!

  37. stig morling

    # angående ”Snillen spekulerar”. Ett minne från sent 1970-tal. Tre minnen kommer upp:
    1. För det första, fysikerna som delade priset betygade hur avancerade kollegornas perspektiv var, nästan att förstå allt i deras respektive upptäckter var!
    2. Bengt Feldreichs huvudfråga var: Vilket problem med miljön såg de olika pristagarna som det allvarligaste? Såvitt jag minns var det den miljön stod i centrum för det årliga mötet.
    3, Sedan samtliga givit sina svar var spänningen stor på en ryske fysikpristagarens synpunkt. Jo Pjotr Kapitsa svarade på en bruten engelska: ”I Think it is the Brain pollution”.
    Allmän förvåning, vad menade han? Jo han berättade följande: Jag är prefekt vid Moskvauniversitetets naturvetenskapliga sektion. Varje höst hälsar jag ca 1 200 ny studenter välkomna. När jag ser alla dessa tänker jag: Medan den information och kunskap de skall ta emot riskerar de att drabbas av”Brain Pollution!”
    Salve
    Stig
    3. Samtlig

  38. Ann lh

    # 37 Stig, 👍