Klimatet ställer till det för oss

vindkraft

Klimatet ställer till det för oss

Våra politiker känner det nog nu som att hela havet stormar. Det tycks inte som att saker och ting med klimatåtgärderna går som de tänkt sig. Eller också exploderar verkligheten i ansiktet på dem lite olämpligt ett valår.

Att satsa ensidigt på att subventionera vind- och solkraft och att lägga ner väl fungerande kärnkraft är en starkt bidragande orsak till elprischocken i december. Den ’billiga’ vindkraften var inte mycket att lita på, vilket inte borde vara en överraskning.

Nu när EU säger att både kärnkraft och gaskraft är hållbart verkar det problematiskt att veta vilken vindriktning som kappan ska vändas efter.

Svenska Kraftnät kom med en rapport förra året som analyserade framtiden för vår elförsörjning fram till 2050. Den politik som då gällde visade vägen mot katastrof. Det var det alternativ som uteslöt kärnkraft i vår mix och satsade på hundra procent förnybart.

Oj då, verkade reaktionen vara och följdes av en begäran om vilka åtgärder som skulle kunna mildra eländet. Svaret är en pilotverksamhet där marknadens aktörer ska anmäla sig att delta för att hjälpa till att upprätthålla balansen i vårt elsystem.

Problemet är att vindkraft ibland levererar väldigt mycket och ibland inget alls. Med låga rörliga kostnader, som dessutom subventioneras med certifikaten, tränger den undan styrbar elproduktion som vi inte kan vara utan när vinden mojnar. Därför måste styrbar produktion få ersättning för sin beredskap, annars lägger de ju ner kraftverken. De måste självfallet ha intäkter för att gå ihop.

Det geniala, men absurda, med pilotprojektet är att vind- och solkraft kan få ersättning för att inte leverera när det blåser mycket!

Här blir det kortslutning i tankegångarna. Vi har alltså subventionerat vind- och solkraft med fokus på energimängd och inte bekymrat sig om vindkraftsindustrin med effektbalansen. Nu har vi redan stora problem, så vad gör vi nu? Jo låt oss betala vindkraftbolagen för att styra bort produktion när det blir onödigt mycket. Det blir extra absurt när man vet vilka som äger en stor del av den subventionerade vindkraften – internationellt riskkapital och ett kinesiskt kärnkraftbolag äger en betydande andel. Svenska elabonnenter ska stå för kostnaden!

Nu är det som det är. Då får vi klippa till med att lämna bidrag till elkonsumenterna så de kan betala vinterns elräkning. Valår som det är måste det bli ’rättvis’ fördelningspolitik också.

Både elpriser och drivmedelspriser är den absoluta huvudanledningen till den dramatiskt ökande inflationen. Bönderna säger ifrån att de får lägga ner om dagens drivmedelspriser ska gälla.

Här riskeras återigen en kortslutning i tankegångarna.  Ingen högoddsare att bidrag till drabbade kommer att föreslås. Här dansas runt problemet med i sammanhanget löjliga förslag om femtio öre, en krona eller två. Finansministern påstår att EU inte tillåter skattebefrielse på biodrivmedlet. Den självklara lösningen är att anpassa reduktionsplikten från 30,5 till EU-nivån 14 procent och priset skulle sjunka med runt tre kronor. Ta sedan bort det perversa med moms på energi- och koldioxidskatten. Moms betyder skatt på mervärde. Vad är mervärdet på skatt? Det kan inte EU ha synpunkter på. Runt fyra kronor litern. Det går att fixa till första mars. Kanske till och med en valvinnare.

Problemet är ju att det är det här som var meningen. Det ska vara dyrt att köra fordon med förbränningsmotorer, alltså diesel och bensin. Ser man till priset i matbutiken är det så att diesel- och elpriset påverkar varje steg från bondens traktor via transportkedjan till butikens hylla.

Det blir kortslutning i tankegångarna också när andrahandsmarknaden för elbilar börjar tränga sig på. Risk för dyrbara batteribyten verkar avsvalnande på potentiella köpare. Bäst att i god tid föreslå ett bidrag på 45 000 kronor till de som köper en begagnad elbil! (C) Samma bil kan då få 70 000 kronor i bidrag som ny och sedan 45 000 som begagnad. Det blir ju orättvist om en eventuell tredje ägare blir utan.

Med ledartröjan i klimatkampen är vi det enda land av EU ETS- systemets trettio anslutna länder, som annullerat utsläppsrätter i stället för att sälja dem på marknaden. 115 miljoner utsläppsrätter till ett aktuellt värde av 100 miljarder kronor.

Visdomen med landets regerande är lika svårfunnen som den långsiktiga klimatkrisen. Tyvärr verkar det ha begränsad betydelse med den politiska färgen.

Evert Andersson / Mats Kälvemark

Fria debattörer

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  Ett tydliggörande av det politiska moraset.
  Det är inte utan att man funderar på hur våra riksdagspolitiker tänker, om de nu gör det – inte ett enda parti som vågar sticka ut och prata klartext – livrädda för kritik från media och andra som drabbats av climathysterin.
  Finns det någon räddning för det västerländska välfärdssamhället? Eller är det Kina som kommer att ta över välfärdsrollen i världen.
  Lyssnar just på TV4’s morgonsvammel och lite märkligt känns det när ett av de minsta partiernas hjärtefråga är det som uppmärksammas mest inför kvällens partiledardebatt.

 2. Lars Cornell

  Tack för en insiktsfull artikel. När allmänheten med plånbok, ögon och öron märker att vi har en självförvållad energikris (men ingen klimatkris) förstärks den massrörelse som redan börjat.

  I dag har SvD och SVT en debattartikel skriven av samtliga partiledare Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. För första gången drar de upp riktlinjerna för en ny energipolitik.
  https://www.svd.se/utveckla-karnkraften–den-har-en-nyckelroll

  Socialdemokraterna och i synnerhet LO är mer positiva till kärnkraft än C, V och Mp. Kanske svänger S helt efter valet.

  Beroende på hur det går den 11 september kan vi få ett helt nytt läge då. Kärnkraftverket O3 byggdes på 5 år från ritbord till startknappen. Kineser och ryssar klarar av det på fyra år. Det borde vi också klara vilket innebär att ett nytt Svenska kärnkraftverk Gen3+ skulle kunna starta år 2027. För Gen4 som med processvärme kan producera väte till Hybrit tar det några år extra. Så ock för Holmens bruk som med Gen4 SMR skulle kunna få processvärme och slippa vindkraftverkens förbannelse.

  För Stockholm skulle det vara en välsignelse med ett SMR (Small Scale Reactor) i Värtan så de slipper det eviga problemet med energibrist och de stora mängder bio-bränsle som måste transporteras och hanteras mitt i storstaden.

  Enligt ekonomifakta.se har Sverige 1,2 procent fossil energi, Tyskland 46%, Polen 84% och EU i genomsnitt 38%.

  Det var kol och olja och senare kärnkraft som räddade Europas och Sveriges skogar. Så är det fortfarande.

 3. Ann Löfving-Henriksson

  Mats&Evert tack igen!
  Dessutom kom äntligen L, KD, M och SD tillsammans ut som energirealister i SvD i går. Oerhört befriande!
  Ligger det möjligen även fyra små embryon till klimatrealister och bidar sin tid hos de fyra?
  EU har insett att vi är lurade och kommer att godkänna att vi använder fossil gas. Är tiden äntligen mogen för att lyfta fram debatt kring den gäckande positiva återkoppling som ligger bakom den gamla Charneyrapportens yviga bedömning av klimatkänsligheten i dagsljuset.
  Tål den ljus eller försvinner den i ☀️ likt trollen?
  Den dag atmosfärfysikerna lyfts fram i dagsljuset, det vill säga mediadebatten, imploderar klimathotet.

 4. Anders

  MSM talar ang klimatfrågan om vikten av att undvika sprida en känsla av falsk balans, men glömmer att det resonemanget skapar såväl falsk balanskraft som politisk falskhet.

 5. Peter Svensson

  Jag hoppas bara att folket förstår att det är den rödgröna regeringens fel att det har blivit så här. Man kan inte fortsätta att rösta på V, S, MP, C om man vill ha en rimlig miljö/klimatpolitik med konkurrenskraftiga bränsle- och elpriser.

  Jag anar hur S och C skruvar obekvämt på sig och försöker blidka opinionen med tillfälliga bidrag, men vill man ha en långsiktigt stabil och ekonomisk energiförsörjning i Sverige måste den baseras på kärnkraft och vattenkraft i grunden, som sedan kan kompletteras med sol- och vindkraft där det passar. Vi hade ett bra energisystem förr och vi vet att det fungerar, så låt oss gå tillbaka till det.

 6. Ann Löfving-Henriksson

  # 5 👍

 7. Ulf Westberg

  Inspiration från UK när det gäller att kompensera vindkraftsägare från att inte producera?

  Det antyds till och med i artikeln att det kan vara en del av affärsidén att bygga verk där det är stor risk att de behöver stängas av, då kompensationen är rejält tilltagen.

  https://news.stv.tv/scotland/almost-650m-spent-in-a-decade-to-switch-off-wind-turbines

 8. Ulf Westberg

  Gällande bidrag till att köpa elbilar så är det inget som jag förespåkar. Det är igen ett bidrag som gynnar de som redan har råd att köpa elbilar och missgynnar de som inte har råd – men de får vara med att betala för bidraget via skattsedeln.

  Det som är mest upprörande är att bidraget betalas ut och sedan kan köparen, efter en begränsad låsningstid, sälja bilen till andra länder, företrädesvis Norge och tjäna pengar på det.

  Om det ska finnas ett bidrag, vilket jag inte tycker, ska naturligtvis bidraget vara knutet till ägaren och inte bilen. När bilen säljs övergår bidraget till den nya ägaren. Det måste vara ett krav att ägaren är bosatt i Sverige. Om bilen säljs utomlands – i alla fall under de första åtta åren som är en vanlig garanti för batterier – ska bidraget i sin helhel betalas tillbaka till staten.

  Detta är förstått av ledande politiker, inklusive Per Bolund under sin tid som miljöminister. Först ansågs det inte spela någon roll, bilen skulle ju gynna klimatet var den än körde. Dock har regeringen nu gjort ett förslag, men med dåvarande regering var det inte så mycket tankearbete bakom, då förslaget i princip totalsågades, sedan dess har jag inte hört något mer om det.

  https://www.mestmotor.se/automotorsport/artiklar/nyheter/20201130/regeringens-lagforslag-om-aterbetalning-av-klimatbonus-totalsagas/

 9. Lasse

  Tack för en fin början på debatten idag
  #5 Jodå-vi borde kunna lyssna på de röda V som vill klippa ledningarna till kontinenten.
  Det vore utmanande med fortsatt export av el dit när de stänger ner sin egna kärnkraft speciellt om detta sker med ny kärnkraft på vår sida av gränsen.
  De har helt andra förutsättningar för sin energiförsörjning, de har gasen! (A 75 öre per kWh) Till varje hushåll.
  Gasen är dyr idag men den finns som alternativ utan stora investeringar.

  Vi kan damma av vår oljepanna med lönsamhet så länge elen är dyrare än 1,5-2 SEK.

  #8 Bonus malum håller inte. Fler vill ha bonus!
  Men utöver dessa bidrag så får man hjälp med laddinfrastruktur av skattemedel-15 000 per laddare ofta 2-3 per bil!

 10. Lars Cornell

  Det är den här politiken som gäller.
  http://www.tjust.com/2021/mp-kongress.jpg
  Hur det blir efter valet återstår att se.

 11. Magnus

  Ges 45000 i bidrag till begagnad elbil kommer andrahandsvärdet stiga med lika mycket.

 12. Sören G

  I Morgonstudion i SVT är budskapet att det är billigare att köra elbil.

 13. Ulf

  Jag vill gå ett steg till i resonemanget.
  Sverige har kanske världens koldioxidsnålaste export.
  Detta innebär att ju bättre den svenska ekonomin fungerar, desto mer kan vi exportera på bekostnad av minskad export på världsmarknaden ifrån länder som vräker ut koldioxid. De globala utsläppen minskar således ju mer Sverige exporterar.
  Alla åtgärder som fördyrar energi för svenska företag och svenskar, minskar Sveriges möjligheter till att konkurrera på exportmarknaden.
  Reduktionsplikt, en korkad energipolitik i Sverige mm ökar således de globala utsläppen kraftigt i förhållande till det lilla vi minskar i Sverige.
  Om man nu är rädd för koldioxid så är alltså Sveriges klimatpolitik direkt kontraproduktiv.
  MP kan antingen inte tänka eller så gillar man tagelskjorta på folk. Eller en kombination av båda. Dumt är det i alla fall.

 14. Lennart Bengtsson

  Nu när S lyckats bli av med det lilla stollepartiet tycker man ändå att de gamla socialdemokraterna åtminstone borde kunna få ordning på landets energiförsörjning särskilt som det är ett valår och när EU bestämt att både kärnkraft och naturgas är hållbara eller åtminstone tills vidare hållbara.
  Även en mindre begåvad socialdemokrat borde ju inse att energipolitiken har misslyckats fullständigt. Få ting har varit så skadligt för landet som det stollepartiet ställt till med.

 15. Ulf

  Svar 9

  Ska vi klippa ledningar så måste vi först bli självförsörjande. Nu exporterar vi el när den är svinbillig och importerar när den är svindyr. Möjligt att V tycker det är ok att frysa ihjäl på vintern, det är ju ofta en bieffekt av kommunistisk politik.
  Sedan lär vi behöva gå ur EU också, för att få klippa något. Men att slänga el när det blåser och frysa ihjäl när det inte blåser, känns inte attraktivt alls.

 16. Bim

  Tack Evert och Mats!
  Bra teckning med en väl förankrad vindsnurra. 😉

  Det börjar tydligen bli uppenbart för vissa av miljöpartisternas lite merPK-otrogna politiker att dra öronen åt sig. Vad fan har vi ställt till med!

  Hur skall vi kunna subventionera bort alla subventioner?
  Lätt som en plätt! Lägg skatt på subventioner och moms på skatten, så försvinner subventionerna och därmed både skatten och momsen, så kan man lägga över ansvaret på marknaden.

  Så kan man lyda rådet från marknaden som svarade politikerna när de frågade frågade vad de kunde hjälpa marknaden med.
  Håll er bara undan, så fixar det sig!

 17. Jakob

  #9.
  Force majeure. Klippa ledningarna til kontinentet. Jag har länge ansett att våra politiker är allt för snälla mot EU/Tyskland. Energiwende kan klassas som en force majeure händelse, som har extreme konsekvenser för grannländerna och därför kan anses att ha sat den inre energimarknaden ur funktion. Genomfört utan dialog med eller hensyn till grannarna. Menar jag läste här, att själv Frankrike har ”smittats” med högre elpriser från Tyskland. Tyskland lägger om, men franska politiker (eller svenska), står med det politiske problem överför väljarna.
  Mvh.
  Jakob

 18. Bim

  Tack Evert och Mats!
  Bra teckning med en väl förankrad vindsnurra. 😉

  Det börjar tydligen bli uppenbart för vissa av miljöpartisternas lite merPK-otrogna politiker att dra öronen åt sig. Vad fan har vi ställt till med?

  Hur skall vi kunna subventionera bort alla subventioner?
  Lätt som en plätt! Lägg skatt på subventioner och moms på skatten, så försvinner subventionerna och därmed både skatten och momsen, Då kan man lägga över ansvaret på marknaden.

  Så kan man lyda rådet från marknaden som svarade politikerna när de frågade frågade vad de kunde hjälpa marknaden med.
  Håll er bara undan, så fixar det sig!

 19. Eskil

  Det är väldigt märkligt att det först måste gå åt h-e med skenande el och drivmedelspriser innan folk börjar reagera. Med den politik som har drivits i sverige i alla fall det senaste deceniet borde det inte varit allt för svårt att i förväg kunna lista ut vad politiken skulle leda till.

 20. #19
  Det beror på det absoluta förtroendet för staten som 95% av befolkningen verkar lida av med den ingrodda vanföreställningen att staten är god blandat med den utbredda fysikilliterismen där effekt och energi inte förstås.
  Det är så dags när det börja svida i plånboken att vakna, men då är det för sent.
  Makthavarna sitter där de sitter för att de vill ha makt och kunna klåfingriga, inget annat om nu någon trodde på det.

  Apropå det där bidraget för dyr el; Det är egentligen bara en del av all den enorma moms staten drar in som på ett märkligt sätt fördelas tillbaka.

  På en middag förra helgen var vi tre hushåll vid bordet. En som band elen till 39 öre för nästan tre år sedan med 2100 kWh i december och som kommer FÅ elen gratis dessa tre månader MED extra pengar tillbaka. Vi som hade rörligt med 2400 kWh åkte på 7900 kr, fast staten kommer återbetala med typ momsen på 2000 kr. Den tredje hade rörligt elavtal men med fjärrvärme i radhuset så det var inte mycket i bidrag tillbaka.

  Rimligt? inte alls.
  Det var faktiskt bättre förr med elen. Medvetet nedmontage.

 21. Lasse

  #13 Ulf
  En utredning om detta har fått problem och förlängts till 2022 i mars.
  SNV brukar räkna in importen men glömmer exporten!
  #15 Ulf
  Vi importerar sällan el och borde klippa ledningarna samt starta upp Karlshamn om det behövs.
  All import sker från kolkraft!
  (Och all export sker från vindkraft)
  Det kan man räkna med i alla fall!
  Med utsikt över Värtaverken kan jag se hur en eller två skorstenar ryker. Är det två så är det dyr el!

 22. Ulf

  21, nej men likväl importerar vi el när den verkligen behövs. Det räcker inte med Karlshamn.
  Sedan är Sveriges styrka som export nation också vår svaghet. Andra länder kan också klippa mot Sverige inte bara el och då blir vi lika fattiga som andra V länder.
  Att klippa är absolut inte någon realistisk lösning, utan utslag av V populism, som garanterat inte kommer fungera.
  Vänsterpopulism löser inga problem. Det har det aldrig gjort och kommer aldrig göra.
  Däremot måste Sverige driva en vettig energipolitik inte minst i EU istället för att driva på dumheter.

  Men det är ett stort problem att utvärdera vad de höga elpriserna beror på. Oerhört stökigt system vi har. Då blomstrar förstås populismen. Men som alltid finns inte alternativet i verkligheten.

 23. Håkan Johansson

  Svenska Kraftnäts systemutvecklingsplan 2022-2031:

  Regeringen har nu infört en lösning som inneär att kostnaden för anslutningsledningar till havsbaserad vindkraft flyttas från vindkraftproducenter till att belasta elkunderna som kollektiv.

  Tack Rebecca Weidmo Uvell och hennes blogg för denna information. Vilket enormt ekonomiskt bedrägeri att flytta investeringskostnade på detta sätt och samtidigt påsta att det är lönsamt.

 24. TB

  Nog för att jag visste att C är galna, men har de verkligen föreslagit subvention på 45000 vid köp av begagnad elbil? Referens!

 25. Lasse

  #22 Ulf
  https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kraftsystemdata/elstatistik/

  Vi får ett överskott på 25 569 GWh som ger oss en förtjänst av 14 Miljarder SEK (0,56 SEK per kWh?)

  Dvs vi exporterar billig el och importerar dyr?

 26. Christer Eriksson

  12# Sören G
  Goda yxskaft ungefär.
  Tanken slår dom inte att många behöver pengarna till annat just nu,elräkningar tex
  Även om har pengarna så är det en bra slant som skall fram.
  Plus att elbilen skall fungera i vardagen.
  Tänker på barnfamiljer som ofta kräver en större bil,plus att det ofta krävs 2 bilar i familjen.
  Blir en slant att hosta fram.

  Verkligheten har aldrig varit morgonstudions starka sida
  Lever innanför storstadens murar.
  Kommer dom utanför så kör dom vilse.

 27. Ivar Andersson

  ”Våra politiker känner det nog nu som att hela havet stormar.”
  Om hela havet stormar är havsbaserad vindkraft lösningen på elproblemen. Åtminstone enligt energiminister Khashayar Farmanbar (S). 🙂

 28. Anders Jönsson

  ”Visdomen med landets regerande är lika svårfunnen som den långsiktiga klimatkrisen”
  Kanske ett ord som glömdes bort där? Förslag: Visdomen med landets regerande är lika svårfunnen som lösningen på den långsiktiga klimatkrisen

 29. Mats

  Måste vara skönt att leva i en föreställningsvärld där havsbaserad vindkraft löser alla problem 😁

 30. Ulf

  Svar 25

  Jag kan inte hitta de siffror du beskriver i underlaget. Inte ens ett spår av dem.
  Jag är dock säker på att du förväxlar förtjänst med intäkter. Förtjänst är efter kostnader för produktion och investeringar.
  Sverige exporterar när det blåser och el är billigt. Vi importerar när elpriserna är höga. Att skryta om att vi skickar billig subventionerad el till utlandet baserat på intäkter är inte bra.
  Det krävs bättre underlag för att visa att Sverige skulle klara sig utan import på vintern. Det är ju den springande punkten.
  Sverige har inga energiproblem när vi exporterar, det är självklart. Prisproblemet uppstår när vi har ont om el. Vi kan nämligen vägra skicka elen om vi anser oss behöva den själv. Föremål för rätt mycket bråk iofs.

 31. Lennart B #14,

  ”Även en mindre begåvad socialdemokrat borde ju inse att energipolitiken har misslyckats fullständigt. Få ting har varit så skadligt för landet som det stollepartiet ställt till med.”

  Det är sannerligen goda nyheter att nu hälften av riksdagspartierna börjat fatta vilket elände som MP och S ställt till med. Men hur tänker en sosse?

  Jo, jag gissar att de tänker såsom MP, Klimatrådet, Naturskyddsföreningen, SVT, SR, Merkel, Boris J osv har lärt dem. Nämligen att den nuvarande energikrisen bara är en tillfällig grej pga gaspriser. Men att hela landet, och hela Europa klarar sig bra med enbart vind och sol. Bara man bygger ännu mer sådana kraftverk.

  Detta är en djupt rotad trossats som inga energiexperter kan råda bot på. Inga ekonomiska beräkningar, inga påvisade negativa miljöeffekter, inga frysande pensionärer, inga industrier som skriker på el, och inga ökade arbetslöshetssiffror kommer att kunna påverka den trossatsen. Med mer vind och sol så kommer allt att fixa sig till 2030, och senast till 2045.

  Ibland tror jag att inte förrän politikerna själva, på ett personligt plan, drabbas av sin egen politik så kommer de att reagera.

  I en demokrati så finns det dock en annan möjlighet: Rösta bort dem i nästa val!

 32. OT Idag blir åtminstone Rockström glad. Ännu dyrare idag att tanka. Fast han tycker nog att det borde kosta minst 30 kronor. Samtidigt får ju Magdalens A löneförhöjning med 4000 kr. Dom andra ministrarna får nöja sig med 3000 i månaden. Fast dom betalar nog inte bensinen själva. För regeringen är allas lika värde viktigt. Värdegrunden går före allt annat. ( själv föredrar jag torpargrund).

 33. Lasse

  #29 Ulf
  Är det 25 TWh eller beloppet 14 Miljarder du inte ser spår av?
  Jag blev själv förvånad.
  Sen är du inne på ett resonemang om förtjänsten av exporten.
  Semantik!
  Pengar in kallar jag förtjänst!
  Vår vattenkraft har stor positiv förmåga att kunna lagras speciellt vintertid då magasinen normalt inte är överfulla.

 34. Håkan Bergman

  Kan det verkligen vara möjligt att vi är på väg att få en riktig politisk debatt om klimat och energi? En som kommer att få det svårt i ett sånt debattklimat är ”Annie Lööf”, men hon får skylla sig själv. Undrar hur det känns att sitta där inmålad i ett hörn med dom andra rödgröna och upptäcka att man själv hållit i penseln hela tiden?

 35. Lasse

  #32 forts
  Informationen finns i excelfilerna.
  Överst och understa filen på bottenraden där.
  Man kan leka lite med siffrorna och se att vi importerar 11,4 TWh a 0,70 SEK per kWh och exporterar 37,0 TWh a 0,60 SEK per kWh.

 36. Rossmore

  Tack Evert och Mats för en mycket vettig artikel. Den borde vidarebefordras till åtskilliga riksdagsledamöter.

  Känns också tryggt att vindkraftverket i teckningen har ankaret på läsidan.😅

 37. Mats Kälvemark

  35 Rossmore
  Tack för gillandet. Sen är det så att alla och vi menar ALLA klimatrealister kan dra ert står till stacken genom att informera och länka till era valda ombudi riksdagen. Det är inte krångligare än att mailadressen är:
  förnamn.efternamn@riksdagen.se
  Evert och jag gör garanterat så gott vi kan. Men ALLA ni klimatrealister därute MÅSTE nu dra ert strå till den stacken. Sätt nu igång att maila och exempelvis länka flitigt till infon under :
  https://klimatupplysningen.se/foredrag-mtr/
  Tema klimat och energi.
  De flesta argumenten mot idiotin finns där redan!

 38. Thorleif

  S hoppas på en fortsatt tung kostnadsutveckling för hushållen där man inför valet, för att vinna egen majoritet, går ”all in” med en ny mycket dyr GP-reform (enhetstaxan dagis osv). Sannolikt flera smörgåsbord som säkert kommer att inkl nysvenskar/muslimer.

 39. Messkalle

  News from over there; President Biden och Kansler Schultz har precis avslutat pressmötet där båda samstämmigt meddelar att länderna är eniga men inget konkret om Putin invaderar. På frågan vad kommer när OM blir sant; Då blir det ingen Nordstream och andra sanktioner.
  – Gott att de är överens. men klarar sig Tyskland utan gas? Knappast och inte heller lär Putin bli avskräckt av ekonomiska sanktioner. Putin vill ha garantier att Ukraina aldrig får bli NATO medlem – annars.
  – Tips, bär in ved då elpriserna kommer att rusa inom kort

 40. Håkan Bergman

  Thorleif #38
  Nåt sånt funkar inte den här gången, nu handlar det om hela ekonomin som kan gå åt skogen om inget riktigt radikalt görs. The economy stupid gäller fortfarande.

 41. jensen

  Angående partiledarkonferens
  Pinsamt att man diskuterade klimatåtgärder utan att någon gång nämna hypotesen, som grund. Eller klimatnödlägets grundpelare. Eller vetenskaplighetskrav.
  Liknar upprabblande av allt man vill köpa utan att förstå sin begränsande lön.

  https://principia-scientific.org/cycles-not-carbon-dioxide-control-climate/

 42. Ulf

  Svar 35

  Som sagt ser inget av dem. Du får komma med mycket bättre underlag till dina siffror.
  Så om du köper en begagnad bil för 100.000 kr och säljer den för 80.000 kr på export så tycker du att du gjort en förtjänst på 80.000 kr? Det är semantik för dig, intressant.
  Ledningar till Europa har vi haft i årtionden så det har väldigt lite med elpriser att göra.
  Det stora problemet är indelningen av elområde i Sverige och därefter tar man bort balanskraften i södra Sverige genom att plocka 4 kärnkraftverk. Detta är den stora förändringen de senaste åren inget annat. Någon större exportökning har vi inte heller. Och hur man än vrider och vänder så är problemet i Sverige när det är kallt och inte blåser. Då importerar vi el.
  Att exportera billig el med förlust är en ”affärsidé” värdig denna regering, men likväl är det en idiotisk affärsidé. Eberöds bank.

 43. Evert Andersson

  #36 Rossmore

  Tack. Observant av dig hur ankaret ligger:-)

 44. Håkan Bergman

  Kontrollrummet just nu, 17€ per MWh i SE3 och SE4, i södra Norge håller man sig nog för skratt 124€ per MWh. Nu börjar man dessutom skruva upp överföringen till UK, 1050 MW just nu av möjliga 1400. Vilka såg inte det komma?

 45. Rossmore

  #43

  Och nu ser jag signaturen på teckningen. No worries!😎