Intressant av Roy Spencer

Dr Roy Spencer, snart aktuell med ett Sverigebesök (maj 2009), har skrivit ihop en intressant artikel med anledning av EPA:s planerade ”bannlysning” av CO2. Läs och begrunda. (Tips: Ove L.)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Fredrik P

  Oh kommer han till sverige, vart kan man läsa lite mer om det och är det enbart stockholm som gäller då eller?

 2. Thomas

  ”Well if you breathe pure CO2, you will die — from a lack of oxygen, not because CO2 is poisonous.”
  Undrar om han ställer upp på ett vad? Fem minuter i ett rum med all N2 utbytt mot CO2 men lika mycket syre som vanligt…
  Spencer hänvisar till en temperaturrekonstruktion av Loehle som inte publicerats i vetenskaplig press snarare än alla de som publicerats. Hans diagram över CO2-halten där han bytt skala så att den ser försumbar ut är också något i hästväg.
  Påståendet att CO2 står för 3% av växthuseffekten är fel. Uppenbart så eftersom 3% av den naturliga växthuseffekten på 33 grader blir 1 grad, sambandet är logaritmiskt och han hävdar att 280 ppm till också skall ge en grads uppvärmning.
  Det är klart att Spencer när han diskuterar AGW helt övergett vetenskpaplig objektivitet.

 3. Vanliga humanoider måste ha luft och kärlek medan Palm överlever på kväve och ordlek. 

 4. Gunnar Littmarck

  #2
  Jag får CO2s effekt en molnfri dag med 15C marktemp och standard US-atmosfär till:
  26W/kvm vid 140ppm
  30W/kvm vid 280ppm
  31W/kvm vid 330ppm
  31,9W/kvm     385
  32,5W/kvm     500
  Vilket borde innebära att CO2 svarar för inemot 1/5 del av det som felaktigt kallas för växthuseffekten.

 5. Steve

  Hemskt men sant:  Isarna i norr, runt polen, krympte 2007 till det minsta man sett sedan urminnes tider, alltså sedan satellitövervakningen började på 70-talet.  Att orsaken till detta är växthusgasutsläppen behöver väl knappast nämnas;  det vet ni alla numera.
  Lika hemskt fast tvärtom:  Havsisen i söder, runt Antarktis, har sedan 70-talet ökat med ca 100.000 km² per decennium och täcker nu ca 19 miljoner km² när vintern är som kallast, så att ”kontinentens yta fördubblas”.  Det är du — ja, just du — som är orsak till detta.  Också.  Alla kemikaler som du gör av med, direkt eller indirekt, får ozon-lagret att krympa, och därmed stratosfären att bli kallare.
  Det är forskare vid British Antarctic Survey och NASA som forskat fram detta, och Reuters som berättar det från Oslo, och slutar med att säga att när isen över Sydpolen smälter, då stiger havsytan 57 meter.  Då drunknar du alldeles säkert.  Om du inte hettsats ihjäl innan dess.
  http://www.reuters.com/article/environmentNews/idUSTRE53K3QP20090421?feedType=RSS&feedName=environmentNews&rpc=22&sp=true

 6. Claudius

  Dr Spencer tar upp molnighetens betydelse:
  ”My latest research (as yet unpublished) suggests most of the warming we’ve experienced in the last 100 years is due to natural changes in cloud cover…possibly caused by the Pacific Decadal Oscillation mentioned above. Something climate modelers apparently don’t appreciate is that it would only take about a 1% change in global cloud cover to cause ‘global warming’.”
  Alltså: Mer moln minskar den solstrålning (värme) som når Jorden, och vice versa. Molnigheten är orsaken, temperaturen är verkan. Synd bara att han inte går närmare in på VAD som påverkar molnbildningen. Det finns dock andra forskare som gör, ex: Henrik Svensmark.

 7. Svensmark och Spencer lär starta en gentlemannamässig farsskapssak över dom små söta molnen. Det lär bli en uppvisning i intellektuell hederlighet och ”fruktsam” argumentering. Vi får vel innstifta båda til Nobelkomiteen.  

 8. Steve

  Idag är det Lenins 139:e födelsedag.  Han föddes 1870 i Uljanovsk, och ryska kommunistpartiet firar detta i Moskva med blommor vid mausoleet på Röda Torget.  (Två tredjedelar av ryssarna anser att man borde begrava honom.  På riktigt.)
  Det är också Earth Day idag, den riktiga, gröna miljörörelsens 39:e födelsedag i USA.   President Obama celebrerade genom ett besök hos en vindkraftverksfabrik utanför Des Moines. 
  Han utfärdade också en Earth Day-proklamation, där han bl.a. säger:  ”Amerikaner i hela landet arbetar hårt på att försöka begränsa de nedsmutsande ämnen (pollutants) som orsakar klimatförändring, och minska deras inverkan på miljön, men vi måste göra mer.  Enskilda och organisationer kan plantera träd, använda energisnåla lampor, köra bränslesnåla bilar, hold clean-up drives, och lära de unga miljöskydd.”  http://www.usnews.com/blogs/fresh-greens/2009/4/22/obamas-earth-day-message.html

 9. Patrik

  Han nämnde inget om att forskarna ska sätta fart med att få fram storskaliga alternativa energikällor/drivmedel som verkligen gör ngn skillnad?

 10. Steve

  Att bannlysa CO2, ja.
  Tv -meteorologen och klimatdebattören Pär Holmgren tror inte att Vasaloppet kommer att kunna köras om femton år.   …han inledningstalade på Linköpingsteknologernas klimatvecka i går.
  …klimat­förändringarna framskrider snabbare än man trott. Framför allt har avsmältningen av havsisarna i Arktis varit större än någonsin de senaste somrarna. … I Sverige märks klimatförändringarna framför allt i form av mildare vintrar.  … Men klimatförändringarna går att stoppa, menar Pär Holmgren.  ”Det finns tre huvudstrategier; energibesparingar, teknikutveckling och beteendeförändringar. Men det räcker inte med en minskning av växthusgasutsläppen på 20–30 procent. Utsläppen måste upphöra nästan helt om vi ska kunna stabilisera jordens klimat”, sade han.
  Corren, Linköpping  22 april
  http://www.corren.se/archive/2009/4/22/20ppzzcte7yekam.xml

 11. Steve: Underbart att Earth Day sammanfaller med Lenins födelsedag. Finns det månne fler sådana här sammanträffanden? 🙂
  Fredrik P: Spencer kommer inbjuden till ett seminarium i riksdagen. Tyvärr bara för specialinbjudna, främst politiker, press och näringslivet. Han kommer dock även att tala i Oslo.

 12. Thomas

  maggie, 22 april är även födelsedag för t ex Immanuel Kant. Här en lista på vad som hänt 22 april:
  http://en.wikipedia.org/wiki/April_22
  Hoppas de som lyssnar på Spencer är noga med att kolla vad han säger. Oddsen är att han är ännu mer slarvig med fakta i tal än i skrift.

 13. Thomas: Aha, Pravda börjar publiceras. Spännande… 😉

 14. Christopher E

  Steve #10:
  Jag hörde Pär Holmgren föreläsa i jönköping för några år sedan. Då hotade han också med inställda Vasalopp… men det var närmare än 15 år bort.
  Nu har han ökat till 15 år… och ändå går det ”klimatförändringarna” nu snabbare än man trott…
  Hur går nu detta ihop? Vi har haft avstannad uppvärmning i bortåt 10 år och varenda klimatcharlatan hojtar om det går snabbare och snabbare.
  Retoriken och de ideologiska målen är uppenbart viktigare än fakta.

 15. Som av en händelse …
  Immanuel Kant är ju dessutom den bland filosoferna som var ’värst’ med idén om att människan skulle underkasta sig plikten att utföra moraliskt ’goda’ handlingar, och där det var plikten i sig som var måttet på grad av etik, inte vad och i så fall hur samma handling uppnådde det den åsyftade.
  Lite lustigt att Kant kommer upp i en debatt som i slutändan handlar om att vi har en plikt att göra ritualoffer på CO2-altaret för något metafysiskt högre värde … att inte uppröra naturens påstådda bräckliga balans

 16. Labbibia

  Lite OT, men kanske inte ändå……
  Såg i gårdagens kvällstidningar att FN:s konferens mot rasism hade blivit ett präktigt fiasko.
  Det kommenterades ungefär som så här: Ett löjets skimmer över FN som misslyckas med det mesta.
  http://www.aftonbladet.se/debatt/lottagroning/
  Vilken organisation var det nu igen som IPCC tillhör?