Hur sprider vi kunskap om klimat och energi?

 

”Aha! Jaså är det så! Varför får man inte veta sånt i TV och tidningar?”

Det är typiska reaktioner vi mött när vi hållit föreläsningar under rubriken Klimat- och energifakta. Grundläggande fakta om perspektiv och proportioner överraskar åhörarna. De är mindre grupper / föreningar som läst våra debattartiklar i lokala pressen och frågat om vi kan komma och berätta mer. Vi möter människor som har olika insikter och inställningar i sakfrågorna. Pandemin har tyvärr satt verksamheten i pausläge.

Klimatupplysningen är vår hemvist. Den är seriös och en mycket värdefull källa till kunskap. Den lever och laddas med nya rön hela tiden. Dels genom redaktionens idoga arbete och hjälp med källor till vetenskapen. Dels genom både gästskribenter och i kommentarfälten.
Tidigare har vi här på KU delat med oss av våra erfarenheter från våra försök att sprida klimatrealistisk information och bli publicerade.
Upprop till alla klimatrealister – Klimatupplysningen

Nu går vi in i valåret 2022. Politiken ger inte något intryck av att förstå ens de mest fundamentala förutsättningarna varken om verkligheten när det gäller klimatet eller hur det sjunkande skeppet med vår elförsörjning ska kunna komma på rätt köl.

Vi behöver en taktik för att nå fler än de som besöker bloggen. Annars stannar informationen från bloggen hos oss som redan är ”frälsta” och upplysta. En diskussion som har förts bland skribenterna och en idé som fötts ur den diskussionen är att tillhandahålla ett lättillgängligt presentationsmaterial med fakta för den som ”vill, vågar och kan” och som har tillfälle att sprida fakta i närmiljön. Det finns nu tillgängligt här på bloggen. Målgrupperna kan vara politiker, seniorföreningar, rotaryklubbar etc. Bara fantasin sätter gränserna här. Såga klimatfanatismen jäms med fotknölarna!

https://klimatupplysningen.se/foredrag-mtr/

Det är presentationer i två block. Klimat (38 bilder) och Energi (28 bilder), summa 66 bilder. Att köra alla bilder i att svep blir nog för mastigt och skulle med kommentarer ta mer än 2 timmar i anspråk. Formatet är pdf och är i stället tänkt som ett ’smörgåsbord’ att plocka från. Här följer en beskrivning för den som behöver hur du kan använda det,.
Tekniken här är att skärmklippa och spara ner klippet i en mapp på hårddisken. Vi är tacksamma om ni skärmklipper så att vår ”logga och Andersson/Kälvemark kommer med i klippet. För att sedan visa bilderna från datorn kan vi varmt rekommendera en gratis mjukvara:  ”FastStone Image Viewer” som gratis kan laddas ner från
https://www.faststone.org/FSIVDownload.htm i form av en .exe-fil som installerar mjukvaran i datorn och lägger upp en ikon på skrivbordet.

bild evert o mats

När man sedan öppnar programmet ser man in i datorns bildarkiv och väljer den mapp där de nedladdade bilderna sparats. FastStone är mycket användarvänligt och det går lätt att flytta om turordningar och att köra bilderna i ett bildspel (väljes från övre verktygsfältet), där man kan klicka fram bilderna en i taget (framåt eller bakåt, möjligt även med fjärrstyrningsverktyg) och dessutom lägga in lämplig övergång (bland 156 tillgängliga), exempelvis tona ut- tona in.

Man kan lätt även göra en .exe-fil med automatiskt bildspel (väljs ur Skapa-menyn) och om du så vill lägga in musik som ”tillbehör” och låta bildspelet efter slut starta om automatiskt.
Fotointresserade ser naturligtvis andra möjliga bilder för detta, inte bara med klimat- och energitema.

Använd bilderna som tjänar din kommunikation med den målgrupp och sammanhang så som du tycker fungerar bäst. Det är inte ofta man får så mycket tid att alla bilder får plats vid ett tillfälle. Välj och gör din presentation så att du övertygande kan presentera fakta så att det blir tydligt att det är just fakta och verkligheten, till skillnad från åsikter. Övertygade klimat- och hållbarhetsfanatiker vill gärna påstå att fakta är din åsikt.

Våra motståndare i form av Public Service och de stora drakarna är resursstarka och det lätt att ge upp inför övermakten. Men vi ska aldrig ge oss! Gerillarörelser vinner ofta mot stormakter. Dropparna urholkar stenen. Till slut vinner verkligheten. Fortare om vi hjälper den!

Evert Andersson / Mats Kälvemark

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Adepten

  Ett bra initiativ och sammanfattning, men jag saknar Björn Gillbergs förmåga att på ett lättfattligt och slagkraftigt sätt förklara hur det förhåller sig med den svenska energipolitiken.
  https://www.youtube.com/watch?v=CJcIXznbsV4
  Han börjar med att förklara en Regerings grundläggande uppgifter att se till att Energiförsörjningen fungerar och att priserna är låga och förutsägbara. Sedan beskriver han olägenheterna med aktuella händelser för att sedan övergå till vad orsakerna till dem är.
  Han förklarar vindkraftens tillkortakommande i form av oregelbunden effektleverans och miljöbelastning och vattenkraftens och kärnkraftens fördelar.
  Hur utländska investerare utnyttjar de Svenska regelsystemen för att tjäna pengar på svenska folkets bekostnad. Slutligen hänger han ut aktuella ”gröna” profilers flosklerliknande uttalanden. Förklara med enkla exempel orimligheten med att lösa framtidens ökande elenergibehov med vindkraft.
  Förövrigt vill jag tacka alla kloka inlägg här samt framhålla tty;s ofattbara förmåga att på ett klargörande sätt förklara, i sina kommentarer, hur det förhåller sig med alla vitt skilda företeelser inom olika områden från geologi, natur och teknik.
  Det borde finnas ett Nobelpris för sådana personer, de skulle också verka som rådgivare till nuvarande beslutsfattare. Varför vill tty inte med sin oöverträffliga förmåga synas med namn och titel kan man undra?

 2. foliehatt

  Adepten,
  du undrar varför en meddebattör önskar framträda bakom en pseudonym. Frågan ställd bakom en pseudonym. Humor!!

 3. Benny

  Att folk vill vara anonyma på nätet beror ju på den alltmer auktoritära regim som Sverige numera håller sig med! Och förtryckarmentaliteten genomsyrar samhället på alla plan oavsett om det gäller klimathysterin eller Covid. I Sverige kan du inte ens diskutera vad den ökade kriminaliteten beror på utan att bli stämplad som fascist och rasist. Åsiktkorridoren i Sverige den är så smal nuförtiden att endast en väl insmord vessla kan passera utan att få men för livet. Och åsiktsfascisterna med Morgan Johansson i spetsen hånler förnöjt i TV…

 4. Benny #3,

  Tyvärr så har du rätt. Det kan ställa till med problem både i jobbet och privat, något som flera av oss skribenter har råkat ut för. Våra motståndare går direkt till din arbetsgivare eller chef, men vågar sällan diskutera sakfrågan med dig direkt. Det är ett typiskt aktivistbeteende.

  tty är nog mer berömd och välkänd som ”tty” än med sitt riktiga namn. 🙂

 5. stig morling

  Apropos den berömda ”korridoren”. Som gammal byggare föreslår jag en annan definition: ”kryputrymme” som väl karaktäriseras av lågt i tak, trångt och unket, och var uppmärksam på vem som kryper efter Dig, Du riskerar alltid ett knivhugg i ryggen!
  salve
  stig

 6. Karl Eider

  #3

  Eller som Alice Teodorescu uttryckte det:
  ”PK-korridoren är klaustrofobisk”

 7. Bättre sent än aldrig. Det tog 40 år för Gillberg att komma till de insikter som jag mfl hade redan på 70-talet. För mig har energiförsörjning handlat om teknik, inte religion eller ideologi.

 8. Evert+Andersson

  #1 Adepten

  Björn Gillberg är svår att överträffa.

 9. Mats Kälvemark

  #1 Adepten
  Vi gör inga anspråk att försöka konkurrera med eller jämföras med Björn Gillberg. Om du läser vårt inlägg ser du att vår avsikt enbart utgår från en idé om att tillhandahålla ett färdigt och lättillgängligt presentationsmaterial med fakta för den som ”vill, vågar och kan” sprida klimatfakta vidare i närmiljön.
  Jag kan garantera dig att vi har lagt ner åtskilliga timmar för att ta fram det. Men var också övertygad om att vi har haft kul längs den vägen, så vi har gjort det med glädje. Så anta i stället utmaningen och lägg ner några timmar på att fundera på hur du kan dra ditt strå till klimatupplysningsstacken.. Använd fritt vårt bildmaterial och fråga oss om du inte tycker det är lättfattligt nog. Du vet mitt namn och kan lätt googla fram mitt mobilnummer för att messa. Jag tror säkert att Björn G. uppskattar om du också lånar faktaunderlag från hans YouTubeinlägg.

 10. #3 det är ingen människa det är en kvantdator😆

 11. Thorleif

  # 4 Ingemar

  Just det Ingemar men det innebär väl att Du inte hindrar andra att uttrycka liknande tankar inom parallella skeenden? Förvisso strikt sett utanför ämnet men inom tangentens riktning, dvs med klar bäring politiskt sett. För politik är vad det handlar om, inte fakta och vetenskap. Beklagansvärt!

  Du kunde åtminstone slå ett mejl och förklara Dig!

 12. Håkan Bergman

  Och vi som inte har windows kan med fördel använda webläsaren för att visa bilderna. Själv använder jag Chromium på Xubuntu och kan bokmärka varje sida i pdfen så här …..Energi.pdf#page=5&zoom=130%.
  130% passar på en 1920×1080 skärm och ingen panel på skärmen, kör jag i fullskärmsläge passar 145%, 80% passar på min chromebook. Var och en får pröva sig fram.

 13. Claes-Erik Simonsbacka

  För EU:s vägar finns tydligt uttalade mål. År 2030 ska det finnas 3,5 miljoner laddningsstationer för elbilar runt om i unionen.

  Laddstolpar var sjätte mil är vad EU vill ha för att få fart på omställningen till fossilfria transporter.

  Mvh,

 14. Håkan Bergman

  Eskil Fredriksson #7
  Gillbergs resa förtjänar respekt.

 15. #14
  Med sitt agerande under 80-talet bär Gillberg mfl ett stort ansvar för att vi har hamnat i dagens situation när det gäller Sveriges energiförsörjning. För övrigt respekterar jag inte människor som till varje pris skall pådyvla andra sin uppfattning. Att man byter fot när man inser att man varit fel ute imponerar inte.

 16. Adepten

  #3 Benny
  Men om tty ändå bara kunde presentera sin utbildning eller titel vore mycket värt, eftersom många ”kunniga” ändå vill uppvisa sina titlar. Jag tänker på t.ex. de känslostyrda och MP färgade Per Ribbing Tekn lic, teknisk fysiker och Göran Bryntse Tekn dr, fysiker, som tty sakligt sågade så elegant med sin kommentar.

  #9 Mats Kälvemark
  Min avsikt var inte att jämföra Er med Björn Gillberg. När Björn G var i farten fick han i alla fall komma till tals på TV och Radio så samhällsklimatet eller tidsandan var öppnare på 1970-talet.
  Ert arbete med bildmaterialet är beundransvärt. Men vill jag bara utnyttja vissa bilder i pdf filen kan jag inte plocka över dem till Microsoft PowerPoint.

  #10 BENNY Wiktorsson
  Precis tty kan vara en AI algoritm i en kvantdator, men om han är mänsklig hör han till de vetenskapliga giganterna som är värd ett Nobelpris 😉

 17. Ett annat alternativ som jag ofta använder med pdf-bilder
  är att att jag tar en bildskärmsdump och klistrar in den i programmet ”paint” där jag kan beskära och spara i bekvämt bildformat, t.ex. jpg.

 18. Lasse

  Tack Evert och Mats
  Det var en nyttig samling av bilder som säkert kan användas i upplysningssammanhang.
  Det är inte alltid som man kan finna rätt bilder men här kom många nyttiga som förklarar en hel del.
  Fö så instämmer jag i hyllningskören till tty så nära AI man kan komma, därtill framfört på ett mänskligt trevligt sätt 🙂

 19. Evert+Andersson

  #16 Adepten

  Skälet till att de inte ligger i Powerpoint är att filerna blev väldigt tunga att skicka. Därför ompackade till .pdf Men som sagt ovan finns det flera sätt att skärmdumpa och använda så som passar en bäst.

 20. Lasse

  Lite mer om hur svårt det är att få fram fakta eller diskussion.

  https://youtu.be/p_ihQsyq0jc

  Youtube och andra kanaler stryps och gör demokratin en otjänst.
  Jim Steele

 21. Fredrik S

  Tack, det var bra!

  Om man sitter vid en Mac med Safari så får man upp ett alternativ att spara ned filen direkt när man öppnat länken.

  Detta öppnas sedan enkelt i Förhandsvisning som ett pdf.dokument i ett bildspel.

  Bättre med pdf än Powerpoint som ju blir tyngre.

  Enkelt och lätt att dela till andra via mail sms etc, bara att klicka på delning.

 22. Lars Cornell

  #1 Adepten #2 Foliehatt #3 Benny #6 Eider #10 BW mfl.

  Att jämföra tty med en kvantdator är trevlig symbolik, sträck på dig tty. En sådan med mänskliga förmågor har ännu inte uppfunnits.
  Men hur mycket lyser ’ett ljus i skäppan’?

  Vi behöver ett samhälle med fri debatt parad med kunskap och utan intellektuellt förtryck. Vår demokrati och demokratiska kulturers framgång grundas inte enbart på det fria ordet utan också på möjligheterna att det sprids.

  Det finns ytterligare en ’kvantdator’ som gjort sig förtjänt av ett nationellt nobelpris. Jag tänker inte nämna något namn. Men ord som professor och vetenskapsteori kan ni googla vidare på.

 23. Fredrik S

  Lars Cornell #22

  Jag delar din åsikt!

 24. Rossmore

  #13

  Finns det källa på siffran 3,5 miljoner laddstationer? Ser ju inte ut som en effektivisering jämfört med 2018? Hur tänker man?

  ”There were over 92 000 petrol stations in the EU, Norway, Switzerland and Turkey operating in 2018, fuelling some 250 million cars and over 34 million trucks.”

  https://www.fuelseurope.eu/wp-content/uploads/SR_FuelsEurope-2019-48.pdf

 25. Rossmore

  ”jämfört med 2018” refererar till tabellen men ska förstås som jämfört med nuvarande system.

 26. #22 Q

 27. foliehatt

  Pinsamt Sverige.
  Vi har tydligen ytterligare en energiminster (Khashayar Farmanbar) som inte klarar av att skilja på energi å ena sidan och effekt å den andra.

  Att elproduktionen i landet går på plus är otvisteligt men, som den gångna veckan visade, så kan inte förra sommarens överskott ersätta en brist på effekt i systemet idag.

  VARFÖR är det som det verkar omöjligt att kunna tillsätta ministrar med komepetens inom det område de är satta att styra?

  Eller är det möjligen så att förmågan att rapa upp meninsgslösheter och lojalitet med Partiet är viktigare än att göra ett bra (eller OK, åtminstone) jobb, väger sååååå mycket tyngre.

  S har ökat 2,5% på Magganeffekten – tydligen. Skäms, svenska folk. Skämmes!

 28. Fredrik S

  foliehatt #27

  Ja, man kan ju undra!

  Sedan har vi ju inga reportrar som kan ställa enkla men relevanta frågor heller.

  Känns lite som ”partiets censur” från forna DDR i denna fråga.

 29. SatSapiente

  #27
  Lite dystopiskt kanske, men tyvärr måste det nog gå så långt att elförsörjningen i Sverige kraschar innan vi ser någon förbättring och utbyte mot kompetenta ministrar.
  ”Dåligt blir inte bättre förrän sämre kommer”.

 30. tty

  En anmärkning mot bild 6 i klimatdelen.

  Gränsen för växters överlevnad ligger lägre än 200 ppm. Snarast under 150 ppm för C3-växter och ännu lägre för C4-växter, även om de växer långsamt och förbrukar mera vatten.
  Det kan verka småaktigt att klaga på småfel, men räkna med att allt kommer att göras för att misstänkliggöra materialet. Nivån var faktiskt nere på 170 ppm under MIS 16, den troligen kallaste glacialen. Samtidigt är det klart att växterna är stressade när koldioxidhalten går ned kring 200 ppm:

  https://www.pnas.org/content/102/3/690

  Det har t o m föreslagits att jordbruk inte uppfanns tidigare helt enkelt berodde på att det inte var möjligt med den sämre tillväxten under den senaste istiden.

  Det skulle förresten vara bra om sidorna i materialet var numrerade.

 31. Sören G

  #30
  Ja så tror jag ett det ligger till, jordbruket började när istiden tog slut för 10 000 år sedan men inte bara för att det blev varmare utan också för att koldioxidhalten steg p.g.a. utgasning från haven.

 32. #30, Nnej, det är inte småaktigt. Styrkan och livsnerven i bloggen är att ifrågasätta varandra. Utan det ett sällskap av ryggdunkare. Peer reviewe i vår variant är vårt exiistensbbertiigannde. Allt, ocksså detaljer.

 33. #32, ska köpa nytt keyboard. Men det blev ändå läsbart.

 34. Anders

  #27 foliehatt. Var inte så hård mot vår första kvinnliga statsminister. Hur ska en gretaupp(s)krämd opinion(ss)tyrd höna kunna utse rätt ”hena” i hön(s)gården för att leda flocken mot ett vettigt energisystem?

 35. Anders

  Tack Evert och Mats för Ert hästjobb! Sådant kan förbättra debattklimatet i samhället.

 36. Mats Kälvemark

  #30 tty
  Du har naturligtvis rätt, vi får ändra undre gränsen till 150 ppm. Ca 200 ppm täcker inte in detta.
  Vi avstår antagligen från numrering direkt i bilderna. Som du själv noterat kan man i pdf-visaren se bildnumret uppe till vänster. Tanken är ju att man plockar bilder från ”smörgåsbordet” men kanske inte alla och då är det bättre utan numrering i bilden är vår bedömning.

 37. Evert+Andersson

  #32 Eilif+Hensvold

  Huve’t på spiken. Precis så tänker vi. Det behövs en palett av kanaler. Elsa är suverän. Gillberg också. Kunniga skribenter här på bloggen. Många sätt för att nå bredare allmänhet. Då är det bra om fel kan städas undan. Kritiker hittar annars sätt att förringa. Typ Bjerströms angrepp på Elsa.

 38. johannes

  På 70 och 80-talet var ju studiecirklarna populära. Kanske snurra igång någon?

 39. Sven Andersson

  Ett ypperligt material. Tack för ert arbete med detta.

 40. Claes-Erik Simonsbacka

  # 24 & 25 Rossmore

  Questions and Answers – Sustainable transport, infrastructure and fuels

  Utdrag:
  ”3. What are the targets for the development of recharging and refuelling infrastructure for light and heavy duty vehicles?”

  ”The rollout of electric charging infrastructure needs to accelerate commensurate to the expected electric vehicle fleet on EU roads, which by 2030 is projected to reach at least 30 million cars. Fleet-based targets will ensure that for each battery electric car registered in a Member State, 1 KW in charging capacity is installed. This should also be in line with the earlier infrastructure goals as set out in the Sustainable and Smart Mobility Strategy of the Commission as it is expected to deliver more than 1 million recharging points by 2025 and approximately 3.5 million by 2030.”

  ”To ensure full connectivity across the TEN-T network of European highways at least 300 kW capacity provided by fast recharging points (with at least one of a capacity of 150 kW) will have to be installed per 60 km stretch of the TEN-T core network by 2025 and 600 kW capacity by 2030.”

  ”For electric heavy duty vehicles, recharging points need to be provided along the TEN-T core network every 60 km at least 1400 kW power output has to be provided by 2025 and 3500 kW by 2030.  On the TEN-T comprehensive network those targets have to be achieved every 100 km by 2030 and 2035 respectively.”

  ”For hydrogen refuelling, one refuelling station will have to be available every 150 km along the TEN-T core network and in every urban node serving both light duty vehicles including passenger cars and heavy duty vehicles.”

  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_21_3525

  Mvh,

 41. Lasse

  Det är fler som utsätts för AI och som reagerar på försök att tysta debatten.
  Här en utmärkt genomgång av Willies Eschenbach.
  Bra komplettering till ert arbete.
  https://wattsupwiththat.com/2021/12/11/artificial-intelligence-implies-artificial-stupidity/

  Han bemöter alarmisternas påstående ett och ett.

  Fö så är mörkret till för att hylla solens återkomst nu på Lucia-vackert från Tällberg: https://www.svtplay.se/video/33382950/luciamorgon-fran-tallberg?id=KyEpVP5

 42. Magnus

  Mycket bra program, tack för tipset. Jag har ganska nyligen upptäckt fördelar med Facebook. Lite sent jag vet. När det gäller att kommentera så har jag nästan helt gått över till Facebook-grupper. Inläggen delas till andra grupper så det sprids förhoppningsvis utanför den insatta kretsen.

  En konsekvens av klimatalarmismen är att elförsörjningen blivit politik och tagits över av aktivister i stället för fackkunnigt folk. Det är ett stort hot mot Sveriges ekonomi. Elpriserna skenar. Om orsaken till det finns mängder av åsikter. Det finns fortfarande de som tror att all el kan komma från vindkraft!
  EU har lagt sig i och det har blivit en riktig soppa av alltihop. Kunskapsläget är dåligt överlag och dom som kan nåt får inte komma till tals i större sammanhang. Alla har åsikter men få har kunskaper. Där känner jag att man måste vara med och tycka till. Rekommenderar Motvind Sverige- öppen debatt om vindkraft och Energigruppen.

 43. Evert+Andersson

  #42 Magnus

  Ja till och med Nobelpristagaren i fysik Hasselmann säger i en TV-intervju att det är lösningen på klimatkrisen.

  Kungliga Vetenskapsakademin, som utser pristagare har rättat in sig i ledet. Japanen Manabe fick priset för att ha utvecklat datormodellerna för klimatförutsägelser. Trots att de grundligt falsifierats i mötet med verkligheten.

 44. Rolf Mellberg

  Jag vill instämma i hyllningskören men även lite O.T. berätta att en ny film med Jacob Nordangård finns nu på hans blogg.
  Jacob har ju sen länge identifierat klimatfrågan som mest ett verktyg för att omforma världen till ett odemokratiskt-totalitärt globalt maktsystem, I denna film finns också det senare påkomna verktyget, global ”hälsa” som svepskäl för att påtvinga alla världens folk den ”nya nattvarden”, sprutorna. En ytterst effektiv metod för underkastelse.
  http://pharos.stiftelsen-pharos.org/democracy-power-and-the-global-coup-detat-a-talk-with-jacob-nordangard-phd/
  Det är ett djupt skrämmande år vi genomlidit.

 45. foliehatt

  Kommentaren borttagen. Utanför ämnet

 46. Rolf Mellberg

  #45 Absolut och självklart.

  Fast i just denna pandemi har rätt mycket gått snett. Jag ansluter mig till 100% till det Ann-Catherin Engwall säger i filmen du hittar här:
  https://folketsradio.se/vaccindebatt-om-covid-19-med-ann-cathrin-engwall-och-henrik-branden/
  En hel del annat på denna site (driven av Max Tegmars bror – Per Shapiro) är mycket bra.

 47. foliehatt

  Rolf Mellberg, #46,
  jag undslipper mig en sista kommentar. Ämnet är definitivt OT.

  Vi delar inte åsikter här, du och jag. I min ögon körsbärsplockar ACE punkter att kritisera där hon hävdar att åtgärderna inte är perfekta. Det har hon visserligen rätt i. Men, om ett samhälle alltid skulle låta väntan på perfekta lösningar stoppa genomförandet av goda lösningar så tror jag inte att vi inlett stenåldern ens. Anti-Covid-19 vaccineringen har sparat liv och/eller ekonomier.