Grönköping prognoser

MP i Grönköping

firar i helgen 25-årsdagen av publiceringen av den första felslagna prognosen avseende Jordens snara undergång å.g.a. akut värmedöd. Av verklighets- och faktaskäl uppdateras såsom bekant prognosen vart femte år och just nu – före nästa uppdatering – är det 2027, vilket gäller såsom absolut säkert slutår.

Å frågan om det icke är störande för trovärdigheten att hela tiden ha fel, kommenterar MP:s t.f. taltratt, hr Evert Ruda (MP), det hela så här:

-Så se vi icke alls å saken. Vi vurma ju såsom alla veta för återanvändning och vad kan vara miljömässigt bättre än att återbruka alla våra löften, prognoser och tvärsäkra förutsägelser.

arkiv

Hr t.f taltratt Evert Ruda (MP) söker bland tidigare
undergångsprognoser å jakt efter en ännu icke utsliten.

Rolf Oward

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  Om vi ändå ganska snart kunde få höra lite positiva forskningsrapporter som med 103 % enighet förutser MP’s snara kollaps och undergång som agendadrivande parti – vilket skulle vara en tydlig indikation på en framtida hållbar samhällsutveckling. Möjligen skulle det bidra till en positiv tipping point genom att frigöra deras politiska företrädare för ”enkla jobb” garanterat fria från politiskt inflytande vilket skulle öka hållbarheten ytterligare …

 2. peter lindkvist

  Förutsätter tyvärr att Public Service slutar fungera som MPs nationella kommunikationsavdelning.

 3. Nr Peter Lindkvist
  Årets, obligatoriska, utskick till SVT angående nedläggningen av Vasaloppet och den akuta snöbristen tycks dock ha kommit på avvägar.

  Redan för 50 år sedan, innan klimathotet salufördes- brukade man veckan innan Vasaloppet redovisa kampen för att kunna få ihop snön till dom nio milen.

  Vasaloppet har ju dom senaste 15 åren utnämts till klimatförändringarnas kanariefågel – och eftersom värmen och snöbristen i vasaloppsspåren var omfattande redan för 100 årsedan – ansågs tills nyligen Vasaloppets utdöende som ett säkert kort i klimatalarmisternas heliga bibel.

  SVT, media och klimatforskares utmålande av utvecklingen för snöbristen i vasaloppsspåret, som beviset på Sveriges 3 gradiga uppvärmning, har liksom bleknat dom senaste 100 åren.

  Men visst har SVT och forskarna rätt – den 3 gradiga uppvärmningen i Sverige borde föranleda akut snöbrist i vasaloppsspåret.

  Tittar man dessutom på temperaturutvecklingen dom senaste 100 åren i Stockholm- så borde verkligen Vasaloppet vara en omöjlighet – det är ju inte särskilt långt mellan Stockholm och sälen.

  Mp :s och grönköpings rapporter har ju av klimatforskarna dessutom bekräftats som varande korrekta – och till och med som liggandes i underkant av utvecklingen! Forskarna har ju faktiskt kunnat visa att uppvärmningen går ännu fortare än vad tidigare rapporter visat.

  Vi skall i sammanhanget komma ihåg dom alarmerande mätvärdena som Copernicus klimatinstitut upptäckte och avläste under senhösten 2023, bara veckor innan klimatmötet i Doa – den globala medeltemperaturen nådde då för första gången 2 grader över förindustriell tid!

  Så trots att vi klimatskeptiker ibland tvivlar får vi inte glömma att – det är värre än vi trodde och att det går så mycket fortare.. än vi trodde…

 4. Lasse

  Grönköping ser hur återvinning av undergångsprofetior alltid är aktuella.
  Det som somliga ser som en gungbräda är för alarmister en tipping board. Här Hansen om Arktis is (2008)
  https://realclimatescience.com/2024/02/climate-prophet-hansen/#gsc.tab=0
  SVD har idag gått söderut till Antarktis och där ser de vad de inte längre kan se i Arktis-en tippinpoint!
  Spar solleendet tills experterna här lugnat mig ang Djävulsglaciärens roll för framtiden.
  För den har kollapsat förr!

 5. Tege Tornvall

  Det gläder mig att vännen Rolf använder plurala verbformer. Utan dem mister GV:s språk sin sälta!

 6. Fredrik S

  Tack,Rolf, åkerbrukarna är likadana utanför Grönköping.

  I det större Grönköpung nere i Bryssel har de gröna stjärnorna beslutat att vi tex måste återställa i snitt 50 000 hektar betesmark om året till 2050. I Sverige. Samtidigt vill de inte ha några betesdjur för de förstör enligt dem själva klimatet.

  Mitt förslag är att de gröna själva betar några dagar i veckan på förmiddagar så kan de ligga och låtsas-idissla på eftermiddagen.

  Låter inte det rimligt?

 7. Om snödjupet för Vasa loppet sedan 1922 finns här
  https://www.slu.se/ew-nyheter/2022/2/snodjupet-stabilt-i-vasaloppssparet-under-100-ar/

  Det är ingen större förändring på hundra år. Men det intressanta för Vasaloppsarrangörerna är knappast trenden utan den stora variationen mellan max och min över åren. Inom vilka intervall kan snödjupet variera? Det är ju det som spelar roll för förberedelserna.

 8. Arne Nilsson

  Vad gäller Vasaloppet. Antalet deltagare och slitaget på spåren har ju flerfaldigats sedan starten. Det gör ju att även ett bra snöår så måste spåren prepareras ordentligt. DEtta gjorde man nog inte i början.

 9. Göran

  Är det något problem att tidigarelägga Vasaloppet? De kan väl börja med sista helgen i februari och sedan näst sista helgen i februari osv. Vad är problemet?

  Likadant med stigande havsnivåer. Bara att bygga nya hus lite högre upp på land. I stort alla hus vi bor i idag kommer att rivas och nya byggas och sedan kommer de rivas igen och byggas nya igen. Vad är problemet?

 10. Mats Kälvemark

  #9 Göran
  I Sverige har vi ju inga problem med havsnivåhöjning.
  Genom landhöjningen efter senaste istiden är ju problemet det motsatta för de flesta orter längs Östersjkusten. Havsnivån sjunker. Stockholm exempelvis minus 3,7 mm/år, genomnitt sedan 1890. Se länken. Ändå vill man bygga barriärer i Skåne. Vellinge bygger en hög mur för 200 miljoner kr mot översvämnng vid extrema väderhändelser. Vart hundrade år?

  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_global_country.html?gid=1261

 11. Mats K #10,

  Det är ju lite ironiskt att staten mest varnar för den icke-förhöjda havsnivån pga smältande isar etc. när så gott som ALLA översvämningsbekymmer kommer pga snösmältning varje år, samt att man ofta bygger för nära strandkanten vid insjöar och vattendrag. SMHI lurar kommuner landet runt att havshöjningen är det stora hotet.

 12. Thorsten Bergqvist

  Det bedrägliga ligger i att halten CO2 av många helt naturligt anses som orsaken till att jorden sedan senaste istiden genomgår en uppvärmningsprocess.

  Det intressanta är när uppvärmningsprocessen avtar och övergår till en nedkylningsprocess!
  Att det är långa processer råder väl ingen tvekan om?
  Vad som styr har, vad jag vet, ingen klarlagt frånsett att många krafter är inblandade av olika karaktär alltifrån de välkända som solen, jordens rotation etc.
  Att de dessutom förorsakar cyklisk påverkan komplicerar saken och ger fördel till de som lögnaktigt anger en orsak och pga enkelheten kan förstås av många.

 13. Ingemar N. #11
  Sen har vi den f*rbannade bävern som ställer till det. Här på Södertörn är dom så listiga så att dom har tillgång till kommungränskartor när dom bygger sina hyddor, bygg hydda i Haninge orsaka översvämning i Huddinge eller bygg i Huddinge och orsaka översvämning i Stockholm, helt okey. Allt detta för att nån planterade in norska bävrar i Ångermanland nån gång i början på 50-talet, sen har dom gullat sig ner genom Sverige, men förklara det för nån som står med en översvämmad sommarstugetomt. Såg min första bäver nån gång i mitten på 60-talet utefter Halån, ett biflöde till Indalsälven och nu finns dom här i mitt grannskap, naturen är grym.

 14. Göran

  Det spelar ingen roll var havsnivå ökar. Det är inget problem.

  Maldiverna, till exempel, bli ju bara större och större tack vare bajsande fiskar som kan bajsa mer tack vare större tillväxt av korall tack vare stigande havsnivå och lite ökande temperatur i havet.

  Varje djur eller insekt har precis den intelligens den behöver. Människan har lite mer intelligens för att kunna lösa problem. Ibland blir det dock något fel med intelligensen. Sådan personer med sådana fel kallas för politiker.

 15. Fredrik S

  MP på riksnivå vill lägga ner Trafikverket.

  Hur det ska gå till har MP ingen aningen om säger de men de kräver en gedigen snabbutredning.

  Normalt tillvägagångssätt är väl tvärtom.

  Nu kan man ju ha synpunkter på Trafikverket men det bästa för samhället vore ju att göra tvärtom direkt och lägga ner Miljöpartiet.

 16. Fredrik S #15
  Jo jag såg det också, men jag håller inne vågen tills jag fått lite mera kött på benet. Det kan ju vara å enkelt som att TrV i likhet med många andra myndigheter infiltrerats av gröningar. 6 miljarder enbart på att utreda höghastighetståg och så kommer dom inte närmare Stockholm än Järna. Mesdj*vlar!

 17. Fredrik S

  Ja, det är lär bara infiltrerat.

  Men med gedigen utredning menar de naturligtvis en som leds av en miljöpartist. Som när de själva tillsatte Maria Wetterstrand att utreda biobränsle till flyget. Själv var hon delägare i ett bolag som tillverkade biobränsle till flyg.

 18. Tege Tornvall

  MP nästlar sig ju målmedvetet och systematiskt in i alla tänkbara internationella, nationella, regionala, kommunala och andra styrelser, nämnder och organ inkl. näringslivet. Med oförtjänt anseende som kunniga, kompetenta – och goda.

  Även när MP förlorar val sitter grönröda tjänstemän kvar och styr ändå. De måste vädras och rökas ut och ställas till svars. Därför är EU-valet den 9 juni så viktigt. Tyvärr finns få kunniga realister att rösta på. Kan vi få ansvarsfulla partier att byta till bättre kandidater?

 19. BD-Nille

  #18 Tege

  Det är denna strategi som tillämpas av aktivisterna:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Den_l%C3%A5nga_marschen_genom_institutionerna

 20. Berra

  #15, 16: Var hittade ni det?

 21. Fredrik S

  Berra #20

  Jag läste en liten blänkare i AB. Finns nog utförligare i DN men låst.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rr77qd/aftonbladet-direkt?pinnedEntry=1220640

 22. Berra

  #20: Dårar…

 23. Fredrik S

  Läste att SMHI konstaterar att vintern blev kallare än normalperoiden men ur ”klimatologisk synpunkt” var det mildare. Det var nämligen något mildare än förra normalperioden före den nuvarande.

  Allt är ju dock lite tidigt och preliminärt men de vill väl passa på när det är milt.

  Ur ”klimatologisk synpunkt” kan vi inte kräva en jämförelse med förrförra normalperioden?

  Men allt ska jämföras med den heliga normalperioden 1961-1990.

  https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/arets-vader/vintern-2024-klassisk-svensk-vinter-1.205027

 24. Berra

  Ytterligare ett motstridigt uttalade från en mp-taltratt..

  ”I sin skuggbudget för 2024 avsatte MP 3,7 miljarder kronor till klimatanpassningsåtgärder”….”Pengarna kan gå till bland annat vallar och anläggandet av dammar som kan hantera ökande regnmassor.”

  Men samtidigt driver de att små vattenkraftverk (som ofta är kulturhistoriska guldklimpar) ska rivas då vattendom saknas från när de byggdes på 17-1800 talet…

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/2BExka/daniel-hellden-sa-ska-miljopartiet-styra-sverige

  Måtte de åka ur innan de gjort mer skada…

 25. Gunnar Strandell

  Berra #24
  Strålande!
  Två korta meningar som visar att de är i klass med uppfinnaren från Sollentuna, fast på riktigt.

  ”Tänkte inte på det” bör vara deras valspråk.

 26. Fredrik S

  Berra #24

  Om de förhoppningsvis gör det får vi minnas dem som ett läger där det mesta inte är riktigt genomtänkt, om alls.

  Bäst det sker innan de får igenom att 100 miljarder om året ska gå till rättvis omställning och stoppa all kärnkraft.

 27. Fredrik Lundell

  #25
  Om vi ska vara noga, uppfinnaren som inte tänkte på det var från Sundbyberg.

 28. Ulf

  Akta era njurar. Inte klokt vad några tiondelars grader kan göra. Snacka om Grönköping.

  https://www.dn.se/sverige/klimatforandringen-ett-hot-mot-manniskors-halsa/